玉庭

Jade Pavilion
Restaurant: Jade Pavilion
Info:

2021-04-24 1414 views
玉庭 Jade Pavilion 📍:沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓📞:+852 2694-3939💲:~HKD150/headFood quality ✔️:叉燒酥、叉燒腸粉、姜汁棗紅糕、珍珠雞👌🏼:蝦餃、脆芋餅、春卷、腐皮卷❌:鹹水角總結:值得再encore 👍🏼本身以為係酒店入面價錢略貴 但價錢出奇地相宜 👍🏼而且絕對對得起嗰價位 有幾款好食 整體中上👍🏼人流唔多 環境又唔錯 而且位同位之間好疏
玉庭 Jade Pavilion
📍:沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓
📞:+852 2694-3939
💲:~HKD150/head

Food quality
✔️:叉燒酥、叉燒腸粉、姜汁棗紅糕、珍珠雞
👌🏼:蝦餃、脆芋餅、春卷、腐皮卷
❌:鹹水角

腐皮卷
叉燒酥
腐皮卷
2021-04-05 1483 views
今日去完拜山, 近近哋book咗呢間酒店嘅茶樓... 細妹先到, 話呢間嘢好 up dup... 但我以前去過一次, 都ok... 即時有D驚, 因為同大人一齊, 唔可以有損失! 跟住去到, 除咗門口有D似稻香之外, 入面好ok... 乾淨, 通爽, 光猛... 一D都唔up dup!跟住D嘢食開始嚟, 佢哋就贊不絕口, 連大人都話下次可以再食... 首先講下D茶, 因為呢間係潮州嘢, 我哋叫咗香片, 茶味香濃, 但不太苦.. 本人好like... 食家媽媽就話果D”懷”花味唔夠... 點心呢.. 絕對係中上! 點咗好多嘢食! 蝦餃燒賣果D正常”得”, 最like 嘅係菜苗餃, 煎芋餅, 蝦多士同炸雲吞.. 呢度D煎炸嘢整得好好, 一D都唔油... 是邪惡嘅地方😈仲有滷水豬大腸 (唔記得影相) 同糯米糍亦好好味... 仲有好多嘢想試, 下次再去🤣最後想講呢度D阿姐阿哥超好人, 又風趣! 令到成個午餐更開心!

麻辣萵苣手撕雞
豉油皇鮮魷炒麵
煎芋餅
三色糯米糍
2021-03-30 1037 views
係我寫個千幾二千篇嘅食評當中,記得用上呢個題材,應該唔係第一次。 說穿了咖啡樽裏的汽水就是形容喺西餐廳食中餐,日本居酒屋食中式點心,你去嘅餐廳唔一定代表你食緊嗰樣嘢。 香港多fusion菜,但係就好少餐廳身兼幾職,小店可能都會多,但酒店餐廳真係好少見。 睇得多我寫野嘅讀者可能都會有見過我寫玉庭,位於沙田嘅帝都酒店餐廳,本身食潮州菜中菜為主,我聽到話呢度有涮涮鍋,直頭急不及待要黎試,實在太有趣啦。 今次佢呢個promote全部用上自家日本菜櫻田嘅來貨,因此,絕對不會令你失望。 前菜先上精緻刺身拼盤,當然不能錯,用上櫻田靚刺身,正到不得了,款式當然唔會話好似乜嘢高級刺身船咁多,但以呢個價錢,有蝦、帶子、赤貝、蠔,全部精彩高質。 涮涮鍋餐有兩種選擇,一個食牛一個食海鮮,我哋多人,剛剛好叫兩個set分甘同味。 全牛拼盤可以話係所有牛魔王天堂,五種牛肉佐賀A5和牛,九洲薩摩A5和牛,澳洲M7 和牛肉眼及頂級美國安格斯牛小排,全部好似候選佳麗咁係樓梯度俾你任點任選。 個人最喜歡嘅當然係最油份高嘅佐賀牛和口感濃烈的薩摩A5和牛,牛肉眼及頂級美國安格斯

個人最喜歡嘅當然係最油份高嘅佐賀牛和口感濃烈的薩摩A5和牛,牛肉眼及頂級美國安格斯牛小排則以質感取勝,當然看你係什麼派別嘅朋友,相對我都係較為鍾意油份強嘅牛肉較得我歡心。

至於海鮮方面,氣勢冇咁凌厲,但係樣樣海鮮都非常高質,波士頓龍蝦有2隻、南非孔雀鮑魚有4隻、大蜆8隻和北海道帶子8件。

野菜拼盤一客才是主菜,由娃娃菜、小棠菜、番茄、青菊、南瓜、蕃薯、小青椒、秋葵、京葱、大根、冬菇、杏鮑菇、金針菇同稻庭烏冬。

你可以話好似喺Aeon同Donki一樣行咗一轉超級市場,啲菜嘅質素全部都係靚料,真係好似行咗一轉日本超市咁,我同我老婆基本上淨係食呢一個拼盤都已經非常之滿足,講真喺超級市場買到呢個陣容一啲都唔平,又唔使買又唔使煩,幾正。

先講咗火鍋料先講湯底,可能你會覺得奇怪。但寶物沉歸底,湯嘅選擇多到一個點,壽喜燒湯到利尻昆布湯到辣味噌豚骨湯,又或者其他特別的野菌舞茸湯,柚子清酒大蜆湯,木魚鮮人參雞湯,鯛魚濃湯,蕃茄鮮蝦濃湯,北海道3.6牛乳蟹湯,多到咁真係眼花撩亂。

最後我哋要咗牛乳蟹湯同鮮蝦濃湯,這兩個最配牛肉同海鮮。

先飲牛乳湯,又甜又滑,真係好似飲奶咁,另外鮮蝦濃湯就滿佈蕃茄味,如果有機會聽聞清酒大蜆湯都係大推,記得呢度嘅湯底都係重點。

另外推薦呢度配搭嘅清酒久美の浦-純米吟釀,店員話係哈密瓜般的濃濃果香,送海鮮特別適合,冇辦法抗拒唔叫一支。
以今晚嘅陣容你計,水準真係好高,當然價錢可能有少少貴咗,但係配合地點同埋員工超級殷勤嘅服務,我覺得,值得一試。

玉庭

沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓 港鐵沙田站 A3 出口
2021-03-29 703 views
最近,限聚令放寬4人一枱及晚市堂食至晚上 10:00!難得我們一班認識好幾年的朋友,揍夠4人走到沙田帝都酒店 <玉庭> 食晚餐!恰巧!店方新推出的「極尚涮涮鍋」!我們就一於齊齊食火鍋吧!極上涮涮鍋 (2人份量)精緻刺身拼盤 (不論全牛拼盤抑或全日鮮都會配上精緻刺身拼盤一客)要視乎當日時令海鮮,並非每次一樣!當日海鮮包括:法國蠔、八爪魚、帶子、甜蝦、赤貝,每款食材非常新鮮! 可惜!我卻是受不到生嘢!好讓另一位朋友盡情細味品嚐吧! 我們這枱選了「全牛拼盤」及「全日鮮」各一客,我主攻海鮮及蔬菜!全牛拼盤 $2,021 高至低佐賀A5和牛、九洲薩摩A5和牛、澳洲M7和牛肉眼、頂級美國安格斯牛小排在即席煙霧彌漫的背景襯託之下登場,突出其「步步高陞」的分明層次,原來早在農曆新年期間已推出! 不論新年抑或何時何地,好意頭的美食,令人怎能抗拒呢!牛肉配蔬菜,有相輔相成之效!全日鮮 $2,088開邊波士頓龍蝦 2隻、南非孔雀鮑魚 4隻、大蜆 8隻及北海道帶子 8粒帶子屬刺身級,肉厚鮮甜嫩滑!鮑魚頗大隻, 富彈性及嚼勁!相對,比其他食材要烚得長些少時間!野菜拼盤一客嘩!好大盤呀! 以一座木
最近,限聚令放寬4人一枱及晚市堂食至晚上 10:00!

恰巧!店方新推出的「極尚涮涮鍋」!我們就一於齊齊食火鍋吧!

極上涮涮鍋 (2人份量)

要視乎當日時令海鮮,並非每次一樣!

可惜!我卻是受不到生嘢!好讓另一位朋友盡情細味品嚐吧!

刺身拼盤

全牛拼盤 $2,021
高至低

不論新年抑或何時何地,好意頭的美食,令人怎能抗拒呢!

牛肉配蔬菜,有相輔相成之效!

$2021
$2021
頂級美國安格斯牛小排
全日鮮 $2,088
帶子屬刺身級,肉厚鮮甜嫩滑!

鮑魚頗大隻,
 富彈性及嚼勁!相對,比其他食材要烚得長些少時間!
$2088
帶子
南非孔雀鮑魚
野菜拼盤一客
嘩!好大盤呀!
 以一座木橋盛載令我好驚喜!
 陣容鼎盛,絕對超乎我意料之外!

色彩繽紛又琳琅滿目的蔬菜,令我胃口大開!

包括:蕃茄、南瓜、蕃薯、娃娃菜、小棠菜、杏鮑菇、冬菇、金菇、秋葵、京蔥、蘿蔔...等,並配上雞蛋2隻、烏冬2客
選用稻庭烏冬,口感煙韌滑溜,相對跟柚子清酒大蜆湯最夾,我加埋海鮮,配搭成日式海鮮烏冬,鮮味滿載!

稻庭烏冬
我個人食火鍋 prefer 先食蔬菜、後食海鮮、最後才食肉類!

至於湯底也有多款選擇呀!
 自選一款湯底,包括:壽喜燒/ 利尻昆布湯/ 辣味噌豚骨湯
或加錢轉其他更適合個人口味的湯底!

柚子清酒大蜆湯 $128
這款日式湯底相對比較清,
 同時,大蜆帶出鮮味,味道清甜!

木魚鮮人參雞湯 $148
雞湯配海鮮,鮮味倍增,鮮上加鮮!
味道鮮甜濃郁!令人津津有味!

調味料:麻醬、日本豉油、柚子醋
紅蘿蔔蓉、薑蓉
麻醬最適合配秋葵

柚子醋配海鮮及肉類都適合,有助提鮮

調味料:麻醬、日本豉油、柚子醋
日本清酒:久美之浦 純美吟釀 $280 (300ml)
未嚐先傳來獨特的米香;口味甜美;容易入口!

久美之浦 純美吟釀
2021-03-05
$1282 (Dinner)
$ 2021
$ 2088
久美之浦 純美吟釀
2021-03-27 3950 views
和家人到沙田辦點事情,較早前在Openrice搜尋一下,預定了這家中菜午膳。餐廳環境不錯,裝修和燈光用色柔和,一邊配備了落地玻璃,可看見室外園林,亦可使一室光猛。餐牌是簡單的兩頁紙,包括點心、小食和飯麵等。我們點了以下食物:蘿蔔千絲酥(特點,$52)一夾下去,腍身的,不是剛剛炸起脹卜卜硬身的質感,已對它印象打了折扣。咬一啖,內裡蘿蔔絲甜美夠融化,但溫度不夠高。碧綠鮮蝦腸(左上,特點,$52)腸粉質地太黏身,不夠滑,內裡蝦肉竟然沒有味道,這個亦令我們失望。瑤柱豆苗餃(右上,$38兩件)尚算晶瑩,內裡瑤柱和豆苗充足,亦拌有蝦肉,各類食材新鮮。筍尖水晶鮮蝦餃(左下,$36兩件)大大件的蝦餃,內裡的蝦仁填得滿滿,蝦肉新鮮爽口而彈牙,筍尖不多,不會蓋過蝦肉的味道。蠔皇蜜味叉燒包(右下,大點$45)一籠三個,蒸氣不斷向上升,又看見蜜汁叉燒溢出來,十分吸引。包皮軟熟鬆化,叉燒蜜味濃郁,甜美動人。它是這頓飯暫時最好吃的東西。麵醬豆腐龍躉頭腩配黃金炒絲苗($198)炒飯和配料分開盛載,為何配料有這麼多涼瓜?我用湯匙撥了一會,一件豆腐也沒有。其實如果餐廳要轉用食材,可以先通知一下客人,而我正正是不吃涼瓜的

餐牌是簡單的兩頁紙,包括點心、小食和飯麵等。

我們點了以下食物:

蘿蔔千絲酥(特點,$52)

碧綠鮮蝦腸(左上,特點,$52)

瑤柱豆苗餃(右上,$38兩件)

尚算晶瑩,內裡瑤柱和豆苗充足,亦拌有蝦肉,各類食材新鮮。

筍尖水晶鮮蝦餃(左下,$36兩件)

蠔皇蜜味叉燒包(右下,大點$45)

麵醬豆腐龍躉頭腩配黃金炒絲苗($198)

炒飯和配料分開盛載,為何配料有這麼多涼瓜?我用湯匙撥了一會,一件豆腐也沒有。其實如果餐廳要轉用食材,可以先通知一下客人,而我正正是不吃涼瓜的。

說說這道龍躉頭腩,鮮味極之醒神,魚肉軟腍,炆得入味。絲苗米飯有飯香而又炒得乾身。

總結來說,這裡食物和服務一般,唯一優點只是枱與枱之間比較闊落,環境不算嘈吵。

註:匯豐信用卡85折
2021-03-27
$165 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
2021-03-22 425 views
中西式設計,平實又寧靜嘅酒店餐館。打做港人最愛嘅日式料理。平凡嘅涮涮鍋,以奢華嘅日本進口和牛,新鮮海上鮮,原味精華嘅湯底。做出不平凡嘅食品。今次食後,大讚一句~不得之鳥!小編叫咗個全日鮮。有波士頓龍蝦,乒乓波咁大嘅刺身級子,掌心咁大嘅活鮑魚,又有蜆。無敵嘅菜盤,以心齋橋設計。湯底直頭足料到爆,人參味足夠,連隻雞都可以食~正到爆!地方寧靜,服務體貼。5星級都未必有咁嘅服務。人均消費值門票價。下次一定再黎!

今次食後,大讚一句~不得之鳥!

🎂朋友生日,行完山就黎到沙田食餐好既🥰首先一定要讚讚啲staff😂😂由book位去到走果刻都係非常有耐性同殷勤👍🏻飽到都唔記得自己姓乜啦🤣🤣🤣🐷 脆皮千層糯米豬 $298🤩一場黎到無奶由唔試招牌野!呢個係要提前order架!好好味😍😍食落有乳豬香脆可口,中層有糯米既煙韌口感,最下層有甜甜地既軟綿麵包,肉汁同油脂完美地結合🥰口感層次絕對豐富!🦆 片皮鴨 $488職員會係你面前片呀片片呀片😂隻鴨令立立,皮下脂肪幾厚,呢隻鴨我有理由相信有做開運動🤣🤣🤣好結實好firm🤣食落少少乾,但外皮燒得香脆油香。略嫌蒸皮有點厚,京蔥青瓜紅椒唔夠可refill😋😋🌮 二食片鴨崧👏🏻👏🏻豐富既鴨肉生菜包😍新鮮既西生菜砌到成個波咁😆包住鴨肉粒松子瓜粒等,調味夠口味好,呢個好食😝😝🥬 蒜炒北京菜遠 $168食左咁多肉,點都要叫個菜黎咬下😌😌好味喎炒菜心🥰菜心鮮嫩爽脆,條條都充滿蒜茸香👍🏻

🐷 脆皮千層糯米豬 $298

🦆 片皮鴨 $488

🌮 二食片鴨崧

🥬 蒜炒北京菜遠 $168

• 脆皮千層糯米豬
2021-03-20 369 views
開始返四人飯聚局後,好多餐廳叫做吊鹽水,總好過只做外賣生意。酒店勉強仲有 Staycation 或者隔離酒店服務頂住下,但始終都要求變。沙田帝都酒店玉庭中菜廳,係自己比錢都會去,當日外傭約滿同佢餞行,都係選擇「玉庭」。今次將日式火鍋元素融入「玉庭」,未嘗不是一個新概念,因為記憶所及,餐廳從未提供過火鍋。畢竟地方夠大,就算是卡座,四位坐都好闊落。精緻刺身拼盤 (期間限定送出)今次「極尚涮涮鍋」真係精銳盡出,刺身一般人都以為係Buffet質素,但「玉庭」卻是從同酒店的「櫻田」日本餐廳,取來甜蝦、赤貝、帶子、八爪魚及法國蠔,單係這個拼盤,已經值幾百蚊。甜蝦及赤貝爽甜味鮮,帶子軟綿,仲有肥美法國生蠔,作為前菜的確令人欲罷不能。千呼萬喚主角終於出場。就先由全日鮮($2088)講起。份量有波士頓龍蝦2隻、南非孔雀鮑魚4隻、大蜆8隻及北海道帶子8件。波士頓龍蝦是游水貨,蝦頭滿有蝦膏,淥熟後肉質雪白爽彈,新鮮已勝過一切。鮑魚成隻手掌心大小,上檯時仍在徐徐蠕動,所以要淥耐些少,吃起來質地煙韌,用筷子食有點手忙腳亂,建議大家轉用刀叉會就手得多。帶子又係誇張,隻隻成吋厚,完全係刺身級數,鮮嫩到一個點。其實食

畢竟地方夠大,就算是卡座,四位坐都好闊落。
精緻刺身拼盤 (期間限定送出)

千呼萬喚主角終於出場。
就先由全日鮮($2088)講起。

帶子又係誇張,隻隻成吋厚,完全係刺身級數,鮮嫩到一個點。

其實食量細小小都恐怕有剩,因為每兩位會送上「野菜拼盤一客」

正所謂「有圖有真相」,大家睇下就知。
講真,份量及數量夠晒澎湃,計落有娃娃菜、小棠菜、番茄、青菊、南瓜、蕃薯、小青椒、秋葵、京葱、大根、冬菇、杏鮑菇、金針菇及稻庭烏冬,足足十四、五樣,仲要唔係得少少,胃口細啲,基本上食菜已經夠飽。
再來是更加重量級的全牛拼盤 ($2021)
當中包括了(從上而下)佐賀A5和牛(120克)、九洲摩A5和牛(120克)、澳洲M7和牛肉眼(120克)、級美國安格斯牛小排(120克)與及牛舌

建議大家從下而上享用,因為牛小排油份較少,比較有嚼口,而最頂的佐賀和牛則滿有油香,每款都帶來不同口感,若然意猶未盡,大可追點,全部都是按重量計算,食幾多計幾多。

湯(自選一款湯底)

本身套餐可在壽喜燒湯底、利尻昆布湯底或辣味噌豚骨湯底中任選一款,但如果不合心意,大可另行加錢選擇其他口味。

由於是4人一檯,今次就挑選了柚子清酒大蜆湯($128)及木魚鮮人參雞湯($148)
其實柚子清酒湯底好香,加入新鮮大蜆味道更鮮,配以海鮮食材更能提昇鮮味。
至於鮮人參雞湯,用上半隻雞,鮮甜中帶有鮮人參的甘味,又瀰漫著木魚的幽香,嗯!真的不錯。

如果不喜歡上述兩款口味,仲有野菌舞茸湯($108)、鯛魚濃湯($158)、番茄鮮蝦濃湯($188)及北海道3.6牛乳蟹湯($198),種類真的多完化。
日本清酒

同行朋友想喝上兩杯,今次就來了「久美の浦-純米吟釀(京都) Kyoto」($280/300ml),米香未算突出,但有淡淡的哈蜜瓜的馥郁香氣,相當易入喉,好啱女士品嚐。

2021-03-19 341 views
帝都酒店嘅玉庭幫襯過好幾次,質素非常不錯。然後最近有個住沙田嘅朋友,約我食涮涮鍋,地點係玉庭。我心諗,玉庭係中菜廳,點解會有呢個咁得意安排,原來玉庭而家出埋日本涮涮鍋。來到餐廳二樓,坐得好舒適,感覺都不錯。 先來的精緻刺身拼盤甜蝦、赤貝、帶子、魷魚、法國蠔,全部都好靚好正,特別係赤貝同蠔,好新鮮,絕對唔係普通貨色。你可以叫個全牛拼盤 ,個拼盤靚到不得了,佐賀A5和牛(120克)、九洲A5和牛(120克)同澳洲M7和牛肉眼(120克)及美國安格斯牛小排(120克),當中最好食係日本嗰兩種,佐賀油份最強,九洲和牛肉味就勁濃。另外兩個朋友點了全日鮮的海鮮餐,波士頓龍蝦2隻、南非孔雀鮑魚4隻、大蜆8隻及北海道帶子8件,個海鮮餐好得,最正係隻孔雀鮑魚,爽甜彈牙!野菜拼盤一客係全晚最好最精采,我自己鍾意食菜多過牛肉同海鮮,因為菜種類繁多,有娃娃菜、小棠菜、番茄、青菊、南瓜、蕃薯、小青椒、秋葵、京葱、大根、冬菇、杏鮑菇、金針菇,就咁食菜都食到飽,最重要係質素好正,全部都好似Donki買番黎個隻日本質素。湯底有好多選擇,普通的有壽喜燒湯,利尻昆布湯,辣味噌豚骨湯等等,不過我地四個人選了番茄鮮蝦濃湯同北

湯底有好多選擇,普通的有壽喜燒湯,利尻昆布湯,辣味噌豚骨湯等等,不過我地四個人選了番茄鮮蝦濃湯同北海道3.6牛乳蟹湯,兩個湯都好好飲,個人愛蟹湯多一啲。

最後我選了日本清酒久美の浦-純米吟釀送下打邊爐,味道似哈密瓜般的吟釀果香,好甜好香,喜歡到自己喺屋企訂左一支大嘅嚟飲。

值得一提:我覺得玉庭員工嘅服務態度同表現都好好,非常專業周到,比起好多五星級酒店嘅員工更加殷勤有禮,令顧客有賓至如歸嘅感覺。
限聚令放寬後,第一次真正的四人同桌,沒有膠板相隔,感覺既陌生又興奮!   難得的四人聚會,我們選擇『豪』一次,來到帝都酒店中菜廳《玉庭》,不過今次不是吃中菜,而是享用新推出的「極尚涮涮鍋」,超讚!    極尚涮涮鍋套餐屬 2人份量,二人一鍋,可選豬、牛或海鮮作為涮涮鍋的主角,套餐還包括精緻刺身拼盤及野菜拼盤,相當豐富。而我們就選了當中的「全牛拼盤」及「全日鮮」。   我們選了北海道3.6牛乳蟹湯 ($198) 及蕃茄鮮蝦濃湯 ($188),來一次紅白大賽!牛乳蟹湯內附有原隻花蟹,令湯底更鮮甜,個人覺得這湯底配「全日鮮」最合適不過;而蕃茄鮮蝦濃湯內更有多隻海蝦,不但鮮甜,而且令湯底更濃郁,無論搭配「全日鮮」還是「全牛拼盤」,都能令食材味道提升,更鮮!更濃! 首先登場的,是充滿仙氣的精緻刺身拼盤,當中包括了法國蠔、八爪魚、帶子、甜蝦、赤貝,每款都非常新鮮,久違了的刺身鮮味,實在令人懷念! 接著主角出場 —「全牛拼盤」,以夢幻的輕煙搭配登場,十分迷幻藥!聽說這道菜是農曆新年期間推出的,更被譽為『步步高陞』!  因為全牛拼盤以層層而上的階梯擺放,吃時由下而上,分別是頂級美國安格斯牛小排、澳洲M
接著主角出場 —「全牛拼盤」,以夢幻的輕煙搭配登場,十分迷幻藥!聽說這道菜是農曆新年期間推出的,更被譽為『步步高陞』!  因為全牛拼盤以層層而上的階梯擺放,吃時由下而上,分別是頂級美國安格斯牛小排、澳洲M7和牛肉眼、九洲薩摩A5和牛、佐賀A5和牛,一層一層吃出牛肉的濃香,而且口感越吃越軟腍。
每份牛肉各有120克,相當重份量,廚師還細心地以片片牛肉捲著金菇 / 菜,吃時不但不會太膩,而且更添爽口感,令本身不愛吃菜的友人,也吃了整個月份量的蔬菜呢!
階梯旁邊,還有一朵以牛舌砌成的玫瑰花,不但美觀,而且相當味美,作為一名『牛魔王』, 這次真的大滿足!
『海鮮控』看到這盤「全日鮮」,相信同樣興奮!雖然感覺大不同,以簡單的方碟盛載,但當中包括了2隻開邊波士頓龍蝦、4隻南非孔雀鮑魚、8隻大蜆及北海道帶子8件。
不一樣的鮮味,當中的鮑魚還不時在我眼前蠕動,新鮮度不容置疑! 而且鮑魚的份量亦相當驚人,要用刀叉來享用,不但鮮味,而且口感柔嫩易咬。
不過 BeautySearch 更愛當中的北海道帶子,刺身級的帶子,只需輕勺 8-10鈔便可,而且勺後幾乎沒有縮小過,依然大大粒,口感鮮甜嫩滑。
套餐還搭配豐富的野菜拼盤,當中包娃娃菜、小棠菜、蕃茄、青菊、南瓜、蕃薯、小青椒、秋葵、京蔥、大根、冬菇、杏鮑菇、金針菇等,還有日本雞蛋及稻庭烏冬,添加了這些食材,讓整鍋變得更美味。
2021-03-14 339 views
晚市禁堂食期間,身邊許多朋友會在家打邊爐,有些會在火鍋店叫外賣,有的就自己搞,街市買些海鮮,切點靚牛,來幾款餃子,非常豐盛。總言之,烚下烚下火鍋關注組,天天都是令人流口水的邊邊照片。筆者反而甚少係屋企吃火鍋,唔好問點解,我都唔識答你。等了又等,晚市終於開放,又得知沙田帝都的中菜廳玉庭加插了火鍋項目,肯定要去大快朵頤。不少火鍋店均有刺身供應,呢度都唔例外,我們點的火鍋套餐,內容是有刺身拼盤的。新鮮的甜蝦,爽脆之赤貝,甜美既帶子,軟腍不韌的八爪魚,以及港人至愛既法國生蠔,作為美好的開始。大家都鍾情於海鮮湯底,所以兩個鍋,一是蕃茄蝦濃湯,另一則是北海道3.6牛乳蟹湯。事實上,兩款都是相當足料,湯頭甜得可以直接先喝幾碗的好東西。套餐有兩款,可揀全牛拼盤,或者全日鮮,均是二人份。我哋一行四人,正好可以試齊兩者,是晚有口福了。全牛拼盤當中,有四款牛肉,加一客牛舌,由高至低層層放好。最低的是美國安格斯牛小排,軟腍有肉香,質素已很不俗。放高一級的有澳洲M7和牛肉眼,肉質更為軟熟。最高的兩層,皆是 A5級數既日本和牛,分別是九洲的薩摩牛,與及佐賀之代表。兩件均是入口溶化的好貨色,個人認為不相伯仲,無謂硬

總言之,烚下烚下火鍋關注組,天天都是令人流口水的邊邊照片。

筆者反而甚少係屋企吃火鍋,唔好問點解,我都唔識答你。

最高的兩層,皆是 A5級數既日本和牛,分別是九洲的薩摩牛,與及佐賀之代表。兩件均是入口溶化的好貨色,個人認為不相伯仲,無謂硬要去分高下。
全日鮮,顧名思義就是海鮮拼盤,又波龍又南非鮑又北海道帶子又大蜆,陣容相當鼎盛。最有興趣是勁厚身的北海道帶子,先試一粒。刺身級別的貨色,鮮甜到一個點。南非孔雀鮑的個子蠻巨大,卻完全不會韌。開邊的波士頓龍蝦,不用淥太耐,肉質保持細嫩,龍蝦鉗從來也更精彩。一下子將全部的大蜆放入蕃茄湯內,令這鍋本來已吸引的湯頭,甜上加甜。
打邊爐肯定會有菜。九成九的火鍋店都會做蔬菜籃,有些會擺得靚靚像盆栽,不過搞到成條橋出嚟,孤陋寡聞既我真係第一次見識。

呢條橋係二人份量? 我第一反應係:如果食晒呢條橋既菇同菜,肯定飽到一息間相會奈何橋...

娃娃菜、小棠菜、青菊、南瓜、蕃薯、秋葵、小青椒等乜乜乜,正如席上朋友所講,質素是非常之高,有點像在日本吃蔬菜之感。

嘆個海鮮鍋,飲杯久美之浦純米吟釀,久違了的盡興感覺。
2021-03-10 2255 views
晚市逐漸回復正常,我又可以跟朋友來個飯聚啦﹗這晚來到帝都酒店中菜廳玉庭,享用他們最新推出的極尚涮涮鍋,吃得滿肚腸肥呢~套餐是2人份量,包括精緻刺身拼盤、全牛拼盤或全日鮮及野菜拼盤。精緻刺身拼盤,有法國蠔、甜蝦、八爪魚、赤貝,每款都是我至愛呀﹗涮涮鍋自選一款湯底,可選壽喜燒/利尻昆布湯/辣味噌豚骨湯,我們就選了柚子清酒大蜆湯$128及木魚鮮人參雞湯$148,一來吃得更豐富,二來味道更鮮甜。( 其他湯底選擇:鯛魚濃湯$158 / 蕃茄鮮蝦濃湯$188 / 北海道3.6牛乳蟹湯$198 / 野菌舞茸湯$108)木魚鮮人參雞湯,鮮甜帶點微甘,火鍋後還可以吃掉那半邊雞隻,好划算。柚子清酒大蜆湯,充滿著柚子的甜蜜氣味,又不失清酒香,最適合搭配全日鮮。萬眾期待,充滿仙氣的全牛拼盤$2021,由上下至分別是佐賀A5和牛、九洲薩摩A5和牛、澳洲M7和牛肉眼、頂級美國安格斯牛小排各120克,中間玫瑰花形的是牛舌。把牛放在蜆湯一邊燙一下,顯得特別鮮味;放在雞湯那邊嘛,牛味更濃郁;嗜牛朋友吃得津津有味,實在不容錯過。不吃牛的,就來個全日鮮$2088,包括了波士頓龍蝦2隻、南非孔雀鮑魚4隻、大蜆8隻及北海道帶子
晚市逐漸回復正常,我又可以跟朋友來個飯聚啦﹗

精緻刺身拼盤

全牛拼盤

不吃牛的,就來個全日鮮$2088,包括了波士頓龍蝦2隻、南非孔雀鮑魚4隻、大蜆8隻及北海道帶子8件(刺身級) 。
全日鮮

二話不說,就把波士頓龍蝦放進鍋裡,爽彈多膏,連湯底都鮮味起來。

北海道帶子好大粒,烚熟後幾乎沒有縮小過,口感依然幼嫩鮮甜。
北海道帶子

南非孔雀鮑魚,大隻得過份,而且是活的呢﹗口感柔嫩鮮甜,今回真的要用刀叉据鮑魚﹗
南非孔雀鮑魚

吃過海鮮,呷口清酒倒是搭配的。日本清酒久美之浦–純米吟釀HK$280,哈蜜瓜般的吟釀果香,好易入口,女孩子們都愛喝呢﹗
日本清酒久美之浦 - 純米吟釀

最後,套餐有勁豐富的野菜拼盤,娃娃菜、小棠菜、蕃茄、青菊、南瓜、蕃薯、小青椒、秋葵、京蔥、大根、冬菇、杏鮑菇、金針菇及稻庭烏冬,還有日本雞蛋,蔬菜吸滿肉汁及海鮮精華,加上蔬菜本來的清甜,實是滿足﹗
2020-09-23 2308 views
住在沙田咁耐,真係未黎過呢間酒店食過😅 限聚令二人下,枱坐得闊落,環境舒適,期待食物唔會差吧,果然冇失望先講相信佢因為疫情關係,推出咗非常優惠嘅套餐:兩人可以揀唔同嘅菜式,唔洗掙尤其是個湯,一個要咗胡椒豬肚湯,不過不失;另一個要斑片湯,魚湯味夠濃頭盤都有好多選擇,樣樣都想試結果揀咗海蜇燻蹄及炸雞軟骨,炸得好香好脆我諗最重要嗰個主角要出場啦.... 就係蒜蓉蒸龍蝦,每人有半邊,雖然只係波士頓龍蝦,但都食到嗰種新鮮嘅味道,夠彈牙其餘餸仲有牛柳同班片,都好好食!只係最後沒有甜品或糖水,有點失落,但其實已經飽到上個咀度五星酒店嘅中菜廳,以咁嘅價錢同有咁好嘅水準,真係超值相信都係疫情期間先有,我一定會同屋企人去多次

先講相信佢因為疫情關係,推出咗非常優惠嘅套餐:

兩人可以揀唔同嘅菜式,唔洗掙

頭盤都有好多選擇,樣樣都想試
結果揀咗海蜇燻蹄及炸雞軟骨,炸得好香好脆

其餘餸仲有牛柳同班片,都好好食!

只係最後沒有甜品糖水,有點失落,但其實已經飽到上個咀度

五星酒店嘅中菜廳,以咁嘅價錢同有咁好嘅水準,真係超值
相信都係疫情期間先有,我一定會同屋企人去多次
2020-09-05
Dinner
2020-09-22 984 views
早前誡了帝港酒店集團的低糖松子月餅🥮後十分喜歡,不過聽聞好似已經差不多售罄了呢🤭!今次就試了酒店另一人氣迷你奶黃月餅🥮,香甜奶黃味道吃下本會太重奶味,乾濕度做得恰到好處👍🏻,吃時用微波爐叮一叮🛎佢才放入口吃就更加可口十分滋味😋,大家如果未買月餅的話真係可以考慮一下帝港集團的各式月餅🥮,最重要是香港製造吃得將別安心嘛❤️,有興趣的朋友可於網上商店訂購,更有低至62折優惠好抵買㗎😉!

2020-09-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$216 (Other)
2020-09-20 1027 views
星期六日閨蜜四人一齊去左帝都酒店Staycation!為左送bridal shower俾其中一位閨蜜同慶祝另一位九月生日既閨蜜,我地book左呢間好抵玩既package,雅緻雙床四人客房包自助早餐同玉庭晚餐,只係$1540,仲可以延遲退房時間到下午4點。呢個package會送一盒馬卡龍,有原味、朱古力、檸檬、紅桑子、咖啡,美味。晚餐book左7:30食,係酒店定左四人位用既套餐,總共有六樣野食。粟米燴雪燕羹、芹香花枝炒蝦仁、紫蘿爆鳳片、鮮魚湯泡時蔬、欖菜肉崧炒飯、是日精選糖水:咋喳。全部都味道正常,無邊款特別出色或難食。酒店會送一個生日蛋糕,我同酒店講最好唔好芝士蛋糕,最後個蛋糕係雜果忌廉蛋糕。
馬卡龍
全部都味道正常,無邊款特別出色或難食。
粟米燴雪燕羹
芹香花枝炒蝦仁