2009-02-07 39 views
食完NYF,已經有少少full.經過Jean-Paul Hevin重係忍唔住要望多兩眼.除咗因為個shop好靚,重有情人節兩個星期,好唔好買朱古力送俾人呢?!問咗唔同package的價錢,得出的結論當然係唔平.雖然我個look唔似買野,但個小姐好細心介紹,很不錯呢!之後個小姐重話d macaron剛剛返貨,要唔要試試?我跟朋友相視而笑,我想:{朋友沒試過這東西...}而朋友想:{你個胃食鬼,一定想試!},於是我說要請客.選了朱古力和蜜糖味(HK$15@),付款才發現我只有大鈔.超唔好意思...Macaron到手就即刻分來食.趁新鮮呀.個餅好crunchy好鬆化,朱古力好濃,但沒有黏口的感覺,齒頰留香,比LGB的更抵更出色!兩人異口同聲說:{好味啊.}他應該比我搞到好胃食啦...一定要將朱古力這份甜蜜跟你重視的人分享...P.S.再一次多謝你請客!
問咗唔同package的價錢,得出的結論當然係唔平.

一定要將朱古力這份甜蜜跟你重視的人分享...
P.S.再一次多謝你請客!

$15 (Tea)
  • Macaron
2009-02-06 32 views
經過好多次jean paul~今日終於鼓起勇氣買黎試下~點解要"鼓起勇氣"呢...?因為第1次食Macaron~(係方圓既LGB)覺得Macaron好甜同好硬...唔太岩我口味...而且覺得$10幾買一舊...有d唔值lor...所以一直都有"陰影"...haha~但係OR見到咁多人讚~就比多次機會Macaron~結果係jean paul買左3件Macaron~真係幾好味wor~我買左3件(各$15)紅莓 : 我覺得係最好既一舊~軟硬適中~外表少少脆~咬落去又夠濕潤~岩岩好~加上紅莓酸酸地~就唔會覺得太甜~幾有驚喜~黑朱古力 : 呢個都好好味~咬落去入面先有1層軟味既朱古力~而最中心就係硬硬地既~每1層都有好香既朱古力味~好有層次感~可惜無乜預期中既酒同苦味~亦略略比紅莓硬身~有少少失望~焦糖 : 焦糖味幾夠~比較甜~不過係接受到既~有d似"落"家杏仁糖味...唔知點解~我相信jean paul d野應該唔會放太多日既~不過食左3件~發現3件有不同既濕潤同軟硬程度~所以要食到軟硬適中可能要d運氣la~(有時想食好野~真係要講運氣~)雖然我唔知jean paul係唔係最正宗~不過就幾岩我

所以一直都有"陰影"...haha~

但係OR見到咁多人讚~就比多次機會Macaron~
結果係jean paul買左3件Macaron~
真係幾好味wor~

我買左3件(各$15)

我相信jean paul d野應該唔會放太多日既~
不過食左3件~發現3件有不同既濕潤同軟硬程度~
所以要食到軟硬適中可能要d運氣la~
(有時想食好野~真係要講運氣~)

雖然我唔知jean paul係唔係最正宗~不過就幾岩我口味~
我覺得食Macaron幾睇每個人受甜既程度同口味~
大家不妨試多幾間~搵間自己最中意嫁la~
焦糖,黑朱古力,紅莓Macaron
焦糖Macaron(前),黑朱古力Macaron(後)
$45 (Tea)
焦糖,黑朱古力,紅莓Macaron
焦糖Macaron(前),黑朱古力Macaron(後)
  • 紅莓Macaron
  • 黑朱古力Macaron
2009-01-15 55 views
I haven't tried to Macaroons here yet, they can wait. So this is purely a review of their Chocolates. Tried their truffles, dark chocolates, some filled ganaches, and milk chocolates.I have to say, the taste of the chocolate is better, stronger and more hard-core than some other chocolates I love - such as Godiva, Valrhona Chocolate, Neuhaus, plus other ones like Agnes B Delices, Leonidas, Michel Kluz, 1884 (?), etc. I tried some of these on the same day as comparison to be fair, by the way.

I have to say, the taste of the chocolate is better, stronger and more hard-core than some other chocolates I love - such as Godiva, Valrhona Chocolate, Neuhaus, plus other ones like Agnes B Delices, Leonidas, Michel Kluz, 1884 (?), etc. I tried some of these on the same day as comparison to be fair, by the way. HORIZONTAL TASTINGS!

The ganaches were slightly overly sweet in my opinion, and the chocolate base is not as smooth as say a Godiva or even Valrhona. However the dark chocolates' taste was exceptionally fresh, long lingering taste and fruity as well, you can really only understand real chocolate having tried the dark chocolates here!

Haven't tried Amedei or La Maison du Chocolat yet, but so far, dark chocolate wise Jean Paul Hevin is my new love, followed by Varlhona. For more milk-based or filled chocolate ganaches however, I still prefer Varlhona.

For smooth chocolates and not a bad taste, Godiva still does the trick wonderfully!
Amedei and La Maison du Chocolat, here I come tomorrow!

2009-01-06 6 views
我喜歡吃朱古力,但從未吃過咁貴的,但一世人一定要試下,買了9粒,用了140元掛,粒粒都好誘惑,全人手製做,簡直係藝術品,入口甜,但不是平時便宜地買到個種朱古力的甜,甜得我回味再回味。貴得值得,間中獎勵自己,是不錯的獎品。
我喜歡吃朱古力,但從未吃過咁貴的,但一世人一定要試下,
入口甜,但不是平時便宜地買到個種朱古力的甜,
甜得我回味再回味。
貴得值得,間中獎勵自己,是不錯的獎品。
2008-12-18 14 views
WINDOW-SHOPPING時見到JEAN-PAUL HEVIN CHOCOLATIER,d好可愛macarons,顏色好靚,吸引了我去購買,在七彩繽紛macaroon櫃裡,真係眼花繚亂,都唔知選擇邊一粒好,但我都係鍾意杏仁,青蘋果,草莓同朱古力都好味......,味道唔係好甜.....OK 其實佢有十幾種味道可供選擇.下次再試其他味LA.......
都好味......,味道唔係好甜.....OK
(13/12/08)話雖「一山還有一山高」,今日食過呢個朱古力品牌,o係我心目中已成為頂級喇!以前第一次食Macarons,覺得甜到吃一口,已立刻棄之。後來有一品牌都說自己出名Macarons,又試試,再次同一命運─棄之,於是決定唔會再買黎食。今次姊姊說買給我,睇賣相,而且是巴閉之作,再次俾機會這件「杏仁糖霜餅」。嘩!果然是大師級!”甜”是正常,因為選了Dark,那少許酒味朱古力濃度,令人神暈癲倒~~那數秒鐘的兩啖,如輕輕溶掉的brownie。Macarons原來可以咁好食架!熱情果Truffes$15,又係另一個驚喜!那表面的黃色糖霜,只係悉別之用,內心才是令人為之一振!熱情果味好REAL!!酸度和飲果汁無異。另一Bouchees Praline$40,狀似朱古力月餅,內裡是榛子蓉…..no!...說是mousse近榜點!甜度適中。整體上佢既朱古力,真係如絲般滑,無誇張!
$70 (Tea)
  • Dark Macarons
2008-10-01 31 views
中秋節假期前夕,剛巧放假,到尖沙咀接女朋友放工。(中秋節的節目早安排好了)心想買些朱古力給女朋友一個驚喜也好。既然上次吃過Leonidas(詳情可參考食評---慶祝女朋友生日大功告成),今次就試一試別的吧!加上我知道Jean-Paul Hevin新近出了一款頗有趣的Chocolate Bar,因此在接女朋友前偷了一點時間,到Jean-Paul Hevin去了。本來也考慮過買Jean-Paul Hevin獨立的朱古粒,但想買的柚子條及薑條現在竟然沒獨立包裝了,現在是$90一包(雖然女朋友對薑味的食品情有獨鍾,但萬一不對胃口......似乎風險太大,還是買Chocolate Bar吧!)我所謂頗有趣的Chocolate Bar期實就是Abdominal muscle bars,味道先不說吧!設計就是筋肉型男的健美身段---六舊腹肌。單看賣相,已先聲奪人了吧,還有可能博得紅顏一笑呢!Abdominal muscle bars分別有三款味道,包括« Pecs » bars,Tablette «Muscle »及« Fitness » sans sucre。雖然對三款的味道都略知一二,但還是聽聽

Abdominal muscle bars分別有三款味道,包括« Pecs » bars,Tablette «Muscle »及« Fitness » sans sucre。雖然對三款的味道都略知一二,但還是聽聽店員的解說吧!

« Pecs » bars用75%的可可豆製成,可可豆產自委內瑞拉,朱古力會帶點咖啡味。
Tablette

«Muscle »同樣是用75%的可可豆製成,可可豆產自馬達加斯加,朱古力會帶點紅莓,黃莓的味道。

« Fitness » sans sucre則是用65%的可可豆製成,標榜無糖,用代糖,適合糖尿病患者食用。

首先« Fitness » sans sucre不會考慮,一是用代糖,感覺上不太健康,而且成份只有65%可可豆,估計應該不及前兩者濃郁,因此沒考慮了。« Pecs » bars及Tablette «Muscle »兩者取其一,其實不難(女朋友是星巴克的忠實Fans,她非常喜歡飲咖啡的,而且我不太喜歡帶酸的朱古力,因此Tablette «Muscle »帶有莓果的味道,應該偏酸多一點,因此我相信« Pecs » bars較合我們的口味)因此我便買了一排« Pecs » bars。

因為我和女朋友今晚會到伯母處吃飯做節,因此我亦問了店員Chocolate Bar可以放多久,店員說不用放在雪櫃,放於冷氣地方。若不是即時回家,店鋪亦可提供冷凍包,約保溫3個小時(非常貼心的服務呢!)我正要買的時候剛巧女朋友打來,說已下班了......我飛快地付錢,只待店員給我包好朱古力便匆匆離去了。(因此我也沒多留意朱古力的包裝是怎樣的)

回家後,女朋友急不及待的拆開來吃了。在這裡說說包裝吧,一個紙袋內裝著一個銀色保溫袋,內裡裝著Chocolate Bar,另外有一個細的纖維袋仔,裝著冷凍包。(包裝的確甚有氣派的樣子,不過Chococlate Bar只以透明膠紙包著,沒有任何包裝紙的...)

終於說道Chocolate Bar的味道了,一口吃下,很濃郁的可可味,輕輕帶一點咖啡味,而且口感很幼滑,而且基本上沒甜味的,很合我和女朋友的胃口,最令我雀躍的是沒吃到一點可可豆的酸(我不太欣賞帶酸的可可豆)相信喜歡濃郁的可可味的看官,應該會喜歡的。

包裝方面,我覺得送禮自用都夠大方得體了,雖然Chocolate Bar本身只用透明膠包著,但銀色保溫袋彌補了不足之餘,反而給人一種朱古力很新鮮的感覺。而且只用透明膠包著,更能突顯「六舊腹肌」的設計呢!店員服務親切有禮,加上解說簡要清楚,值得一讚。

朱古力味道很棒,加上品牌的名氣,而且價錢不貴,值得各位看官試試。
女朋友當然很開心了,她也覺得朱古力很好吃,可她卻冷冷的問了一句:「你的六舊腹肌那裡去了」(我滴汗......)

我的六舊腹肌:「I will be Back!」

(題外話:時代廣場的Jean-Paul Hevin專門店即將開幕,各位Jean-Paul Hevin Fans可要留意了啊!)
Jean-Paul Hevin的紙袋
銀色的保溫袋, 啡色纖維袋的冷凍包及Chocolate Bar
透明膠包著的« Pecs » bars
« Pecs » bars
$35 (Other)
透明膠包著的« Pecs » bars
« Pecs » bars
2008-08-13 3 views
去旅行總是開心,龍送上一盒macarons就更加開心!由於沒有附上產品目錄,六件macarons都不太知道正確名稱,只知道龍為我揀了不同的朱古力口味:dark, coffee, milk, etc,令我可以品嚐不同層次、口味的朱古力味macarons! 就算在甜點中,macarons也是偏甜的東東,因此與帶甘帶苦的朱古力味是很好的配搭。jean-paul的出品沒有LGB的實,質感略為鬆脆一點,夾心層也較為厚,有點似chocolux的出品,只是味道較為細膩。論賣相,鮮艷繽紛的LGB最好;論份量,大件的chocolux最抵;而論味道,或許是加上旅遊的愉快心情作用,我覺得jean-paul是較好的。 開心的旅程,加上甜美的開始,謝謝龍了!

開心的旅程,加上甜美的開始,謝謝龍了!
  • macarons
2008-08-03 16 views
最近忽然愛上了吃macaron ,嚴格來説應該是Jean Paul Hevin 的macaron。記得第一次吃是在酒店的甜品buffet, 只覺得它樣子精致,顔色繽紛,至於味道嘛,得過甜字! Jean Paul Hevin 的店鋪在我公司附近,每當經過鋪頭都認不住望望這些可愛的甜餅。某天心血來潮,終於買了一個試,是店員推介的紅莓味道。一試之後便不能自拔,買了10個給家人品嘗。Macaron 一定是甜的,但不是甜得過份,飽滿的外層是十分鬆軟的杏仁餅,但内裏餡料是非常濕潤,吃完有齒頰留香的感覺。自從情迷macaron 後,開始試其他品牌的macaron。Le Gouter 的顔色也很鮮豔,但鮮得有點”人造色素”feel, 外層不是太鬆軟,而餡料也偏甜。好,再去Antique Patisserie 買3個試吧! 單看外形有點遜色,可能是比較單薄,沒有Jean Paul Hevin的飽滿及光澤吧!而且也十分甜。再比較一下價錢:Jean Paul Hevin – HKD15 each Le Gouter – HKD15 eachAntique Patisserie –

再比較一下價錢:
Jean Paul Hevin – HKD15 each
Le Gouter – HKD15 each
Antique Patisserie – HKD11 each

Jean Paul Hevin 立即變成我的不二之選。 今天也買了一罐送給朋友。
其中一個sales 姐姐 介紹這些 macaron 是空運到港,而且其品牌的 macaron 較其他少用了糖,但畢竟糖是製作 macaron 的主要材料,所以怕吃甜的朋友都可能會抗拒 。

但對於不算嗜甜的我,就非常喜歡啦!

• macaron
2008-08-03 13 views
早幾日經過尖沙咀海港城,見到一間朱古力店,d朱古力好精緻,好靚咁噃,深深吸引了我購買在存放七彩繽紛macaroon櫃裡,真係眼花繚亂,都唔知選擇邊一粒好,macaroon有十幾種味道可供選擇,最後我買了野莓,芒果,青蘋果,果仁,草莓同朱古力$15一粒法國甜點macaroon,真係貴了一點,所以買6粒好了食第一粒,確係幾好味,好新鮮,再食多兩粒,就要入水了,好甜呀

$45 (Other)
2008-08-03 22 views
已沒有剛開店的濟擁了macaroon小巧别緻榛子味最香甜可口其他口味如蜜糖就難吃出分別truffle有水準但未為味蕾帶來驚喜巧克力醬超級香濃塗(_______)一流呀jean巧克力是好吃 但不是傳媒所描的天堂巧克力呀
已沒有剛開店的濟擁了

truffle
勁香濃
  • 巧克力醬
2008-07-20 12 views
吃「無火」鐵板燒時,食友送來一串JEAN-Paul朱古力棒棒,都好多年無收過糖果生日禮物,真箇驚喜。返屋企拆開試試,朱古力下了些幼鹽,巧妙地以鹽令味蕾觸擦朱古力的濃甜,很不錯,小吃小吃吃著,甚是滋味。謝謝食友有心亦客氣地來佳品,感激!

謝謝食友有心亦客氣地來佳品,感激!
Type of Meal
Other
2008-06-29 28 views
因為一d事的關係, 屈了一件榛子蓉朱古力。太大件了, 很難去吃, 莫非要用刀叉享用乎?向來是喜歡甜食, 認為朱古力不甜不吃也罷。 可是一口的榛子蓉卻沒有朱古力香, 是幾經辛苦才吃完。我都係吃返棍仔糖算喇。
因為一d事的關係, 屈了一件榛子蓉朱古力。

太大件了, 很難去吃, 莫非要用刀叉享用乎?

我都係吃返棍仔糖算喇。
$45 (Tea)
2008-06-19 7 views
喺巴黎食過番尋味,原來香港都有得買,好開心呀講既係法國人而家既大熱甜品---macaron!買左半打番屋企食,芒果味同朱古力味最好食,皮脆鬆化,甜度適中,食左三隻都唔覺漏,入面既果醬有鮮果香味滲出,好好食!如果探朋友,買番打送俾佢,包佢開心!
喺巴黎食過番尋味,原來香港都有得買,好開心呀

講既係法國人而家既大熱甜品---macaron!

如果探朋友,買番打送俾佢,包佢開心!
  • macaron
2008-06-10 15 views
經過海運,想試下法國有名,日本又有名氣的朱古力。不是買出名的macaroon,買了一大件榛子蓉朱古力及兩粒lolli pop。榛子蓉朱古力-外層被略帶苦澀的黑朱古力包著,上層是甘脆可口的果仁,內面是滑溜口感的榛子蓉,糅合了三種材料,很有層次感,真是難以抗拒。lolli pop像是小候食的珍寶珠,是實心朱古力,要$60一粒,一點不平,但朱古力甜蜜香濃,吃時有點回復童真的感覺。
經過海運,想試下法國有名,日本又有名氣的朱古力。