2017-10-29 91 views
啲人話女人有兩個胃,真嫁,食到幾飽都好,都會食得落甜品,哈哈樂,糖,Joyful. 見到個名都開心餐廳佈置夢幻,好多波波係天花好多花茶擺左係到,美觀又實用水信玄餅, 我選擇咗玫瑰蜜桃味好靚呀,好唔捨得食,但好想食... 老闆娘話玫瑰都食得,我唔客氣啦切開淡淡玫瑰味,而且帶有蜜桃嘅甜味。 食落去,嗰隻玫瑰味唔似糖漿整出黎,而係真係用玫瑰花辦煮出黎既味道,味道天然。 再配雲呢拿雪糕。 食完甜品仲有杯玫瑰花茶。 唔錯,口感一軟一硬再配熱茶,完美配搭。玫瑰花茶都係用新鮮玫瑰去沖,而且落足本,哈哈心太軟, 同出面心太軟唔同嘅係,出面用朱古力包住朱古力流心餡。 而呢到係用芝麻包住芝麻加豆腐餡,切開就流出芝麻同埋豆腐嘅餡料,豆腐香又滑,芝麻味濃。另一個唔錯既配搭。

樂,糖,Joyful. 見到個名都開心

餐廳佈置夢幻,好多波波係天花

好多花茶擺左係到,美觀又實用

水信玄餅, 我選擇咗玫瑰蜜桃味

玫瑰花茶都係用新鮮玫瑰去沖,而且落足本,哈哈

• 水信玄餅
2017-10-19 111 views
吃完晚飯後,看到將軍澳附近有一間評語不錯嘅甜品,所以前來一試。餐廳設計及裝修都很新,特別喜歡雲石的枱。叫了一個霧之花卷,還送了一杯薰衣草茶,試了一啖,可能呢款配撘因為太新穎,感覺麻麻地,入口苦苦地,忌廉太多,而且我卷蛋配搭得不是太好,最後食剩好多紫色嘅忌廉。而另外一個特別小王子心太軟,同平時嘅朱古力心唔一樣,中間多層酸酸地嘅醬,可能自己偏向鍾意朱古力餡,感覺呢個配搭唔係自己預期之內,所以有啲失望。試過兩款新穎嘅甜品,感覺一半,不過下次都會再嚟試吓其他嘅甜品。因為服務員嘅態度好好好親切,會問我地啱唔啱胃口,又會問我地對甜品嘅意見,亦都有細心咁介紹甜品嘅材料俾我哋聽,所以我總體滿意嘅原因係個服務員。

2017-10-07 81 views
It was an special experience . The dessert is very nice plus the perfect service. I was addicted in it and went there for many times. Would definitely recommend to others
2017-09-22 133 views
偶然會來將軍澳搵朋友食飯,不過呢邊都係第一次來,原來咁近地鐵站嘅屋苑,都有幾間餐廳可以選擇。今次就同朋友揀咗食甜品做下午茶。菠多椰皇($48),新鮮菠蘿片好鮮甜,外表仲有微微燒過嘅焦糖。菠蘿沙冰打得夠細滑,味道清新食落去好消暑。加埋椰肉同椰汁又估唔到都幾夾,成個甜品食落真係透心涼嘅感覺。迷你抹茶紅豆班戟($32),煎得薄薄嘅班戟皮食落有少少蛋香,包住抹茶紅豆味嘅忌廉,唔會太甜,上面仲有兩粒煙煙韌韌嘅白玉,如果可以多幾粒就更加好啦。紫薯拿破崙($29),估唔到個拿破崙食落係咁香脆,中間擠咗滿滿嘅紫薯蓉,味道天然得來唔會死甜。上面仲有忌廉,而且細細舊食起上嚟都好方便。

2017-09-20 1858 views
自從將軍澳多了新樓盤,等了幾年,終於進駐了不少特色新餐廳。不過將軍澳的特色是多連鎖餐廳,但講到糖水店,將軍澳站真是少之又少,要不就離開將軍澳,要不就入寶林。不過小精靈得知有間糖水店口碑不錯,於是擇日試吃。將軍澳地鐵站一出,上商場扶手電梯,沿天晉2期,住宅旁有個迷你商場,落1樓就是樂糖,好處是沿路有冷氣,不用在大街上走,夏天這般熱,曬一會都會窒息下午光顧,只有幾台客,店面的座位不多外面陽光燦爛,但店內燈光明亮,其實不需要開,不過光猛方便打卡餐廳的座位頗闊落,坐得很舒服食物選擇不算多,點品的款式也不多,也好,這樣可以專注某幾種甜品。眼見廚房不算太大,所以對小吃意粉的期望不高,因此今次沒有點正餐點了一份菠多椰皇見到賣相已經有驚喜,有幾塊燒菠蘿,菠蘿燒得沾了糖去燒,燒得很脆,外脆內熱,值得一提是菠蘿是新鮮菠蘿,不是罐頭菠蘿,新鮮菠蘿再多點酸味,與椰汁融合,不錯不錯有很香的椰香,內裏加了薄荷葉,但吃不到薄荷的味道最喜歡是透明的雪蛤,口爽很好,配上椰肉和椰汁,很容易飽而且這裡的甜品不算甜,符合我少糖的要求芒果脆多士的確很脆,名副其實而且很足料,第一次見到整片芒果放在多士上面,有誠意芒果又香又甜芒果

下午光顧,只有幾台客,店面的座位不多

餐廳的座位頗闊落,坐得很舒服

點了一份菠多椰皇
菠多椰皇

有很香的椰香,內裏加了薄荷葉,但吃不到薄荷的味道
最喜歡是透明的雪蛤,口爽很好,配上椰肉和椰汁,很容易飽

而且這裡的甜品不算甜,符合我少糖的要求

樂糖脆多士

芒果脆多士
的確很脆,名副其實
而且很足料,第一次見到整片芒果放在多士上面,有誠意
芒果又香又甜
芒果下面有一球雪糕,亦有很香的芒果清香,享用了一頓芒果盛宴,這樣下來,至少用了半個至一個芒果

下面一層疊了幾塊脆多士,想不到依然有芒果,還有忌廉,不過忌廉略顯太淡,如果換成吉士醬口感會更豐富呢!

如果想嘗試新甜品,可以來這裡試一試,脆多士比茶木的出色,因為是即叫即整,而且價錢也合理

有機會再試其他甜品

2017-09-17
$60 (Tea)
樂糖脆多士
2017-09-19 120 views
今日行過將軍澳天晉,見到有間甜品店裝修得好可愛,於是就入去試吓啦。呢個朱古力味好濃郁,不過啲士多啤梨真係好酸吖呢個燕窩紅棗甜品,燉左幾個鐘真係食功夫呢個真係無咩桂花同酒味,得個擺靚靚。呢個番薯糖水做得好特別,細細杯嗰個係薑糖水,但係好少薑味好少甜,好多層次,不過食完晚餐嚟食,會好飽好飽!整體來講呢間甜品店,佢嘅甜品味道唔係出眾,但係全部都係好用心做,員工又有禮貌,D甜品擺得好靚,價錢都算OK,尤其係將軍澳中心左近,冇乜甜品店,都可一試
呢個朱古力味好濃郁,不過啲士多啤梨真係好酸吖
呢個燕窩紅棗甜品,燉左幾個鐘真係食功夫
呢個真係無咩桂花同酒味,
得個擺靚靚。
呢個番薯糖水做得好特別,

2017-09-16
$55 (Last Night Supper)
2017-09-13 151 views
話說我都係將軍澳住左二十幾年,區內的食店真係越黎越差,今日真係難得遇上一間服務,環境,食物都好好的小店。。。之前有不少報導,知道此店的店主係一對係將軍澳長大的夫婦,睇過menu ,價錢大約三十至七十不等,不同價錢都有選擇,無論小小一份還是大大一份都有,適合唔同的人 我地總共四個人,叫左好多野食,首先叫左個二人餐同一份雞翼,二人餐有沙律,pizza, 意粉同飲品都係108炸。。。抵到。。。之後再加多左份水牛城雞翼,自問係水牛城雞翼控,試過林林總總唔同的水牛城雞翼,竟然,係一間甜品舖食到我超級大愛的味道,雞翼竟然可以充滿肉汁,辣汁做得酸甜辣適中。我立刻忍唔住同侍應反映俾廚師聽,點知原來係老闆娘黎嫁,她話,為左做呢隻雞翼,食左超過三磅,晚晚都食雞翼唔怪之得咁好食。。。正!不過因為即做,所以會等得耐,但係我覺得一定要等另外叫左兩個甜品,朱古力心太軟同香蕉士兵本身因為好多心太軟太甜同朱古力味假而不愛心太軟的我,竟然又揾到我鐘意食的心太軟,老闆娘話呢個心太軟用左72%朱古力,會好杰身。其實上到枱已經聞到濃濃的朱古力味,一食,簡直驚為天人超好味。。。。缺點係。。。我本身話我唔鍾意食。。。我分得太少啦

我地總共四個人,叫左好多野食

水牛城雞翼

另外叫左兩個甜品,朱古力心太軟同香蕉士兵
朱古力心太遠

超好味。。。。缺點係。。。
我本身話我唔鍾意食。。。我分得太少啦😭😭

但太飽了,唔可以叫多個。。。
最後香蕉士兵,又係正既香蕉勁甜,配上焦糖汁,焦糖脆脆等。。

好耐無係將軍澳食到一間咁好食的餐廳,係將軍澳,必試!

2017-09-02
$80 (Tea)
水牛城雞翼
朱古力心太遠
  • 朱古力心太軟
2017-08-18 2440 views
和老公在將軍澳食完晚餐,有點意猶未盡想吃點甜食,上OpenRice search過之後發現原來附近有間新式甜品舖叫做<樂糖>,見到評價也不錯所以決定去一試由於是平日的晚上,所以客人不算多。在店外還有幾張露天的座位,應該是為呼吸客而設吧入到店內隨即被天花板上掛着的七彩繽紛氣球所吸引着,雖然是簡單不過的裝飾但卻令人心情非常愉快重鋪頭另一個入口行入去就可以看見全店都是充滿歡樂的顏色,店名取名<樂糖>真的沒有改錯名喔!好了,不再說廢話了。現在要介紹我們點了的甜點我點了玫瑰蜜桃味的水信玄餅,這個甜品還配上指定的雲呢拿雪糕和法國紫玫瑰茶呢先看看我的主角蜜桃玫瑰味水信玄餅這個水信玄餅真的漂亮得不捨得吃!!潤滑圓滿的水滴內藏了無數的食用玫瑰花瓣晶凝通透的水滴內有着淡淡的玫瑰清香和桃味,而且玫瑰花瓣亦很軟滑,一點也不像用玫瑰花所乾造成。細問店長小姐後才得知原來內裏的玫瑰花瓣是使用由日本愛知縣出產及空運過來的食用新鮮玫瑰花所造成怪不得一點乾硬的感覺也沒有。吃過水信玄餅和雲呢拿雪糕後再呷一口法國有機紫玫瑰茶,感覺非常舒適,心情非常放鬆呢而老公則點了金薯紫夢甜品的底層是用薑味濃

玫瑰蜜桃水信玄餅配雲呢拿雪糕

好了,不再說廢話了。現在要介紹我們點了的甜點

先看看我的主角蜜桃玫瑰味水信玄餅

金薯紫夢

而老公則點了金薯紫夢

甜品的底層是用薑味濃郁的啫喱所墊著。
上面深紫色的波波就是用沒有加糖的紫薯而搓成波波狀,由於沒有添加額外的糖,所以吃得到紫薯原本的甘甜味。

令人十分驚喜的是像水晶包的紫薯小丸子,透明的外皮煙煙韌韌的,內裏則是甜甜的紫薯蓉,非常出色和驚喜呢

白色像湯圓的波波則是普通小丸子,雖然沒有餡料,但煙韌得來大小適中
最怕就是那些大大粒無味的粉團,在口中咬極都咬不完,感覺不好受呢。

再吃着金黃色的小番薯,感覺爽爽的,而on top的拔絲開始慢慢溶化,小小的糖點滴在番薯上輕輕的添加了一點甜蜜,竟然有畫龍點睛的效果呢

當然別忘了那個薑味很濃的泡泡飲品!
一邊吃着番薯和紫薯又一邊喝著這個特色飲品,竟然有點像在吃傳統的中式糖水

結帳的時候,店員跟我説它們正在進行週年慶,如果名字有J.O.Y.F.U.L.便可獲得相應折扣,我身旁的方先生便即時得到9折

優惠只限8月,大家記得要快去喔!

2017-08-16
$50 (Last Night Supper)
玫瑰蜜桃水信玄餅配雲呢拿雪糕
金薯紫夢
2017-08-16 116 views
呢度賣高價甜品,款款都差唔多$6x 唔似其他大眾化啲嘅甜品店有$3x揀而且款式唔多主要好似sell裝修,賣相同自創小店叫咗呢個pancake味道正路但唔impressive呢個價錢用料都算足,多士多啤梨同醬可以一試嘅
呢度賣高價甜品,款款都差唔多$6x
唔似其他大眾化啲嘅甜品店有$3x揀
而且款式唔多
主要好似sell裝修,賣相同自創小店

叫咗呢個pancake味道正路但唔impressive
呢個價錢用料都算足,多士多啤梨同醬
可以一試嘅
2017-08-04 110 views
一直想試樂糖,前幾日終於試到睇報導話老闆以前係酒店度整甜品,果然名不虛傳,甜品有心思得黎好味,老闆娘又好好傾,所以要寫食評推介一下!地方佈置好colourful,但可能平日,人唔算多。Menu~ 第一下見到menu:嘩!有水信玄餅呀!有3款口味:櫻花、桂花+荔枝、玫瑰+蜜桃,而且$49係跟埋雪糕+花茶 ~其他甜品樣樣都好似好咁老闆娘好詳細咁介紹佢地甜品既特色,又按住我地既口味推介~ 到甜品黎既時候真係同相一樣咁靚,尤其係佢地用既碟/sake set呀所以就梗係相機食先喇!水信玄餅(日本櫻花)+ vanilla 雪糕 + 花茶(玫瑰)($49)實不相瞞,我第一次食水信玄餅咋櫻花味道非常清香,完全冇artificial既味道,配埋花茶好有係日本既感覺(讚一讚細心既店員 - 我冇問都主動幫我加水)甘酒丸子 (熱- 配桂花丸子)$39老闆娘解釋甘酒係係d米度提煉同發酵,入面係冇乜酒精,而佢地都將甜度調較至岩香港人口味,唔會太甜,米味好香,加埋桂花味既丸子又係另一番風味!黑朱古力心太軟 + 豆腐雪糕 $50我用左d時間先揀到要朱古力口味,因為佢另外有黑芝麻豆腐(好似係流d豆腐出黎),同埋綠茶紅豆
一直想試樂糖,前幾日終於試到

地方佈置好colourful,但可能平日,人唔算多。

Menu~

所以就梗係相機食先喇!

實不相瞞,我第一次食水信玄餅咋
(讚一讚細心既店員 - 我冇問都主動幫我加水)

甘酒丸子 (熱- 配桂花丸子)$39

黑朱古力心太軟 + 豆腐雪糕 $50

我用左d時間先揀到要朱古力口味,因為佢另外有黑芝麻豆腐(好似係流d豆腐出黎),同埋綠茶紅豆呀!!唔使我講一睇張相見佢流心就知佢好食
蛋糕冇燶底,唔會太moist,it's just right! 中間流心得黎唔會太浠,仲有佢用比利時朱古力,一放入口先有朱古力個陣香味,跟住係甜味,最後有返少少黑朱古力既甘味!雖然朱古力味好濃,加埋豆腐味雪糕一齊食都仲有一絲既豆腐清香,所以唔使冇耐就清晒

下次一定會再黎試佢其他野食!其實要係將軍澳站附近巳經愈來愈少小店,再加上佢地咁有心思同好味,好想多d人支持哩間小店,同時希望佢地日後如果多左人去都會保持到水準同特色
2017-07-31
2017-08-03 80 views
在將軍澳站附近很少這類型的甜品舖,而這間樂糖在獨市下,我認為它有特色而且好吃。店內裝潢已經充滿了歡樂的氣氛,和店舖名字“樂糖”互相呼應。這裡的甜品款式很多,而且款式配搭新穎,有種fusion感覺。這個是“草莓上將”上層是雲呢拿雪糕,中間是冰加煉乳,旁邊和下層是一些草莓汁,冰過的草莓果粒和海藻珠等……雲呢拿和草莓很搭,雖然中層是冰,但味道不會淡淡的,草莓汁和煉乳份量剛剛好。而這個是“金薯紫夢”。光看賣相,感覺非常金光閃閃,充滿期待感覺。然而味道沒有讓人失望,裡面有薑味啫喱,紫薯蓉,小丸子和雪糕等……味道的配搭非常不錯。另外配上一小杯薑汁,可以倒上去或分開喝,非常特別。
在將軍澳站附近
很少這類型的甜品舖,
而這間樂糖在獨市下,
我認為它有特色而且好吃。

店內裝潢已經充滿了歡樂的氣氛,
和店舖名字“樂糖”互相呼應。

這裡的甜品款式很多,
而且款式配搭新穎,
有種fusion感覺。

這個是“草莓上將”
上層是雲呢拿雪糕,
中間是冰加煉乳,
旁邊和下層是一些草莓汁,
冰過的草莓果粒和海藻珠等……
雲呢拿和草莓很搭,
雖然中層是冰,但味道不會淡淡的,
草莓汁和煉乳份量剛剛好。

而這個是“金薯紫夢”。
光看賣相,感覺非常金光閃閃,
充滿期待感覺。
然而味道沒有讓人失望,
裡面有薑味啫喱,
紫薯蓉,小丸子和雪糕等……
味道的配搭非常不錯。
另外配上一小杯薑汁,
可以倒上去或分開喝,
非常特別。

2017-08-02 65 views
香蕉面上面有D燒過既焦糖係到,佢中間個D多士又唔話好乾身好硬。每舊多士上面都有粒綿花糖同少少雪糕係度,但係又唔會太甜,仲可以幫手整濕少少舊多士添。小編平時食完類似既甜品之後,第二日通常都會喉嚨痛,但竟然今次冇丫!
朱古力香蕉脆多士
朱古力香蕉脆多士
2017-07-26 57 views
食甜品真係會令到人哋心情開朗d, 早日在將軍澳食完晚飯突然間諗起想食甜品。 記得有朋友介紹過天晉嗰邊有一間新開又唔錯的甜品店, 於是我同我蝦子餅就行去試一試。我們 去到甜品店發覺都唔少食客, 間舖頭裝修都幾清雅舒適,佢哋戶外都有枱位的幾有feel咁喎。 睇緊佢哋個餐牌有好多嘢都好似好靚咁喎, 有選擇困難症㖭…… 最後我揀咗好靚既水晶花球配雲呢拿雪糕和一杯玫瑰花茶, 個水晶球好似啫喱咁内有玫瑰花配埋雲呢拿雪糕一齊食味道好清新水信玄餅(好日本feel)my husband 揀咗雪燕椰皇,好有耶香味同入面有一些燕窩質感東西連埋椰皇肉一起食好美味。食完甜品真係又開心又滿足。 間舖頭附近就近住海濱長廊所以決定漫步回家,消耗一啲卡路里先
水信玄餅(好日本feel)

雪燕椰皇

2017-07-25
Type of Meal
Last Night Supper
雪燕椰皇
2017-07-26 219 views
天花佈滿好多唔同顏色既氣球,色彩繽紛,好似去左兒童糖果樂園甘。燈光光猛,望落整潔乾淨。💜霧之花卷:薰衣草·香芋·配香芋雪糕 $49第一次食薰衣草制品,滿佈氣孔既黃色蛋卷入面係紫色薰衣草味cream,忌廉打得企身幼滑,甜度剛剛好,間中會食到海藻珠增添口感。配上濃郁香芋味雪糕,再配上薰衣草熱茶,可以幫助今晚入睡。絕對係紫色誘惑~🖤黑芝麻-豆腐配豆腐味雪糕 $52黑芝麻同豆腐係常見既配搭,但呢種口味既心太軟真係第一次食。心太軟既外層係黑芝麻味,一切開中間既流心係黑芝麻醬加上嫩滑既豆腐花,配埋濃郁豆腐味雪糕,一冷一熱,完美組合。

💜霧之花卷:薰衣草·香芋·配香芋雪糕 $49
霧之花卷:薰衣草·香芋·配香芋雪糕

🖤黑芝麻-豆腐配豆腐味雪糕 $52
黑芝麻-豆腐配豆腐味雪糕
2017-07-25
$51 (Last Night Supper)
2017-07-23 56 views
之前睇過一篇文章介紹店主二人曾經係喺五星級酒店任職,所以大家可以以平民價食到酒店級水準,而且見到啲甜品嘅配搭好特別好有創意咁,令我已經bookmark左想有機會就去試下!友人睇完啲相好快就決定咗要嗌金薯紫夢,因為好靚☺結果真係冇令佢失望,同相睇嘅一模一樣,望落去好grand✨個底係薑味啫喱,中間有蕃薯蓉,最上有小丸子蕃薯片同雪糕,仲有一小杯嘅薑汁另上,好似一碗蕃薯糖水西式化咁😝平時朱古力士多啤梨芒果多士盒就食得多,菠蘿多士盒就真係第一次見!本身以為可能味道會好怪,點知有驚喜!首先個賣相已經好吸引,同埋冇估到係用新鮮菠蘿唔係罐頭嗰種😋菠蘿好juicy仲有燒過,多士盒入面非常細心已經切好一塊塊,每塊都沾滿蜜糖,而且仲有雪糕同cream夾埋一齊食,份量十足!味道有甜有酸非常fresh👍🏻下次經過都會再嚟試下其他咁有創意嘅甜品

下次經過都會再嚟試下其他咁有創意嘅甜品

Type of Meal