2021-10-20 2586 views
本身想去流浮山食海鮮, 不過朋友就話想食新鮮海鮮唔洗去到咁遠, 推介呢一間餐廳俾我哋試小炒王平時食開嘅小炒王可能多數係韭菜, 魷魚, 蝦乾等等其實呢度都有呢啲材料, 但係同我想像中有啲出入: 成疊嘢都炸嘅?😰本身唔鍾意食炸嘢嘅我諗住唔食㗎啦, 但係朋友不停叫我試吓所以試吓啦諗住禮貌上食少少, 但係點知食咗第一啖之後忍唔住再食🤣🤤雖然佢韭菜嘅份量相對較少, 但係佢多咗好多炸芋頭絲, 非常香口好好味☺️而且亦都有好多大條嘅蝦乾, 真係估唔到幾好食💛呢個真係不得了龍蝦伊麵✨🦞佢呢度嘅龍蝦伊麵勁多龍蝦, 啖啖肉, 正到爆🤤🤤🤤之後再嚟就係呢個非常新鮮+滑到痴線嘅炸子雞🐣大家睇到呢張相就知道咩事: 雞皮炸得乾身又香脆, 雞肉非常嫩滑 (因為係新鮮雞💓), 又係正到爆呢條魚上碟嘅時候大家都嘩咗一聲: 因為視覺上嘅效果好澎湃, 好大碟😂呢條魚好似叫做”忘不了”: 肉質彈牙, 又係啖啖肉, 食完一舊其實已經飽咗😀 都好食嘅不過之後食嘅嘢更加好食😆超足料嘅杏汁豬肺湯🐷我不嬲都好鍾意飲呢個湯, 因為平時屋企好少煲, 如果出街有得叫我都會想飲佢味道非常香濃, 因為加咗雞去煲, 所以面頭有一陣雞油(減肥聽日先算

小炒王
平時食開嘅小炒王可能多數係韭菜, 魷魚, 蝦乾等等

諗住禮貌上食少少, 但係點知食咗第一啖之後忍唔住再食🤣🤤
而且亦都有好多大條嘅蝦乾, 真係估唔到幾好食💛
小炒王

呢個真係不得了
龍蝦伊麵✨🦞
佢呢度嘅龍蝦伊麵勁多龍蝦, 啖啖肉, 正到爆🤤🤤🤤
龍蝦伊麵

之後再嚟就係呢個非常新鮮+滑到痴線嘅炸子雞🐣
炸子雞

超足料嘅杏汁豬肺湯🐷
) 而且飲落有少少沙沙地, 原因就係佢落咗好多杏仁🤤 佢其實畢左一大兜湯渣出嚟, 入邊有好多豬肺/豬肉, 加埋落啲湯度一齊食, 滿足💛
杏汁豬肺湯

呢個又係我另一款鍾意嘅菜式: 胡椒蟹
味道非常濃郁, 胡椒味非常重, 蟹肉新鮮, 冇得輸啦
胡椒蟹

焗魚腸🐟🪱🐍
又係我好鍾意食嘅一個家鄉小菜☺️
其實基本上係蒸蛋, 加上好多魚腸, 魚腸一啲都唔腥, 我加埋胡椒蟹嗰啲胡椒一齊食, 正到爆😆

食咗咁多肉, 食返啲菜la
花甲魚湯浸白菜仔🥬
魚湯幾清甜, 花甲雖然比較細隻, 但係鮮甜, 本身好鍾意食菜嘅我食咗好多☺️

生炒臘味糯米飯🍚🥓🍳
其實已經好飽, 亦都唔諗住食呢個飯(本身唔鍾意食臘味糯米飯)但係朋友又係叫我試一啖, 然後我食咗一大碗😃

佢面頭有啲蛋絲, 肉鬆, 糯米飯炒得粒粒分明, 雖然配料簡單, 但係加埋真係好正

最後食埋呢個甜品: 薑汁燉奶
真係好滿足, 朋友真係冇介紹錯✨
薑汁燉奶

龍蝦伊麵
炸子雞
杏汁豬肺湯
胡椒蟹
薑汁燉奶
  • 焗魚腸
2021-10-02 1868 views
☘️☘️这里是老字号,看招牌及裝修都可以猜到有好一段历史。沒有一定实力是不可能堅持这么多年。今晚是跟妈妈家人一起吃飯,大家都喜欢吃香口的东西,所以点的菜都以濃味香口為主😋椒鹽九肚魚」新鮮熱辣,椒鹽调味剛好,非常香龙门小炒王」夠鑊气,芋絲和銀魚炸得非常香脆。配搭韮菜花和菜餔,非常适合下酒!豉椒炒聖子王四隻」聖子很大一隻,肉爽鮮味脆皮炸大腸」这个稍為遜色一点,上桌時已经不太熱,炸得不夠脆,可能是放久了蝦多士」这个是必点的,做得非常好,酥脆松化且不会感觉油膩,配搭酸酸甜甜的水果沙律一流😋方魚炒芥蘭」芥蘭炒得火候剛剛好,顏色翠綠令你食慾大增黑醋一字骨」味道有点甜,但排骨肉質有咬勁生炒腊味糯米飯」这个感觉不是生炒的,飯有点太軟沒有生炒应该有的咬勁薑汁撞奶」这个甜品是送的,一般送糖水都是紅豆沙之類,以薑汁撞奶做飯後甜品是比較特別👍☘️☘️这里雖然坐的环境不是很好,但菜品絕对值得大家來试,性价比也不錯,我已经计划下次來要再試其他的菜了 😜

椒鹽九肚魚」新鮮熱辣,椒鹽调味剛好,非常香
豉椒炒聖子王四隻」聖子很大一隻,肉爽鮮味
方魚炒芥蘭」芥蘭炒得火候剛剛好,顏色翠綠令你食慾大增
黑醋一字骨」味道有点甜,但排骨肉質有咬勁

椒鹽九肚魚
方魚炒芥蘭
鮮果窩貼大明蝦
薑汁撞奶
2021-10-02 1281 views
今日一家人到這間飯店食生日飯,我覺得值得介紹給大家。飯店地方不大,不過枱與枱之間用了很高的隔板分隔,所以感覺也很安心。食物方面真的不錯,份量很足,我們叫了冰鎮咕嚕肉丶鮮果窩貼大明蝦丶上湯花甲浸菜苗丶香芒雪糕蝦球、蝦籽柚皮、燒汁牛肋骨、脆米雞湯過橋石班丶叫化雞,還有值得一讚,就是送的甜品薑汁燉奶👍🏼,一點都不馬虎,全部菜式都很滿意,特別喜歡芒果雪糕蝦和脆米過橋魚湯,有特色又好味,而且也不是一般飯店有的菜式。服務方面都好好,很親切,服務質素當然不要和酒店比較😁,也不是那類型。總括來說,值得再去再去。
今日一家人到這間飯店食生日飯,我覺得值得介紹給大家。
總括來說,值得再去再去。
2021-09-12
2021-06-01 2080 views
雖然限聚下我們這群人要分開幾桌, 但都無損雅興, 因為我們已經很久沒齊人了, 而這次真真正正13太保都到齊了。人多吃得特吃香, 因為可以毫無懸念地任點任吃!今次是其中一位朋友介紹的菜館, 主打海鮮菜式,我一如以往,坐定定等吃, 點菜這些粗活,都交給其他人。天氣熱,先開幾瓶啤酒解渴。我們還帶了兩支威士忌及兩支紅酒,配熱炒菜式一流。這夜我們共點了下列菜式:1. 椒鹽鮮魷2. 雞蛋焗魚腸3. 小炒王4. 沙律蝦多士5. 杏汁白肺湯6. 豉椒炒蟶子皇7. 冰川咕嚕肉8. 避風塘賴尿蝦9. 浸豆苗10. 蝦籽柚皮11. 椒鹽焗肉排12. 脆皮炸子雞13. 炸豬手14. 薑汁炒菜心15. 酸菜魚16. 生炒糯米飯17. 鹽焗奄仔蟹18. 薑汁燉鮮奶 (送)先來個小炒王加椒鹽鮮魷,下酒菜,必點。之後來個杏汁白肺湯,夠火喉, 湯味濃郁,香肺清理得很乾淨,很滑溜,一點異味都沒有,非常滋潤, 吃什麼熱氣菜式也不怕。雞蛋焗魚腸, 魚腸那股獨有香味很重, 雞蛋焗得不會過老。蝦多士必點, 炸得甘香鬆脆, 解蝦肥美大隻, 多士鬆脆不油膩。避風塘賴尿蝦, 是剝殼了的, 啖啖肉, 賴尿蝦好新鮮, 蝦肉彈牙,非常惹味,

人多吃得特吃香, 因為可以毫無懸念地任點任吃

這夜我們共點了下列菜式:
14. 薑汁炒菜心
15. 酸菜魚
16. 生炒糯米飯
17. 鹽焗奄仔蟹
18. 薑汁燉鮮奶 (送)

先來個小炒王加椒鹽鮮魷,下酒菜,必點。

雞蛋焗魚腸, 魚腸那股獨有香味很重, 雞蛋焗得不會過老。

避風塘賴尿蝦, 是剝殼了的, 啖啖肉, 賴尿蝦好新鮮, 蝦肉彈牙,非常惹味, 送酒一流。

豉椒蟶子炒得很鮮甜, 份量很足。

唯一憾事是我們沒有預訂奄仔蟹, 所以想點時只剩兩隻, 要以猜媒的形式去贏這吃蟹的機會, 我就是大多數的輸家,聽說很鮮味

其他非海鮮菜式其實都不錯, 如冰川咕嚕肉、炸子雞、炸豬手等, 但除非你人數夠多, 要不是的話還是主力吃海鮮吧!胃還有空的話,試試生炒糯米飯,不會令你失望的。

2021-05-28
Type of Meal
Dinner
  • 鹽焗奄仔蟹
  • 雞蛋焗魚腸
  • 避風塘瀨尿蝦
2020-11-05 2111 views
星期日同老婆行完街街,一直由星光行行去漆咸道,諗嚟諗去唔知食乜好,最後係三角公廁附近見到呢間海鮮酒家,見到寫住$68有龍蝦食,二話不說入去試吓先。8點幾入到去見到得番兩枱客人,真係生意難做。兩位阿姐侍應服務態度好好,推介好多佢哋出名海鮮,我同老婆最後點了蒜蓉開邊蒸龍蝦每隻$68,只限每人一隻,另外點了避風塘賴尿蝦,下次如果食得辣啲會更嘢美。仲有雞燉翅個湯底好濃可惜咸咗啲,仲有一個啫啫芥蘭苗,不過啲芥蘭有啲老。其實咁樣食都要千四蚊埋單,唔係平但都係好食,呢間我係會再去食嘅餐廳👍🏼👍🏼
蒜蓉開邊蒸龍蝦
避風塘賴尿蝦
雞燉翅
蒜蓉開邊蒸龍蝦
避風塘賴尿蝦
雞燉翅
2019-10-29 1919 views
食過紅磡分店,今次黎尖沙咀分店,當然都係大排長龍, 但無阻我想入去既心情,今日黎食下午茶,下午茶都大量選擇,平時茶餐都係得果幾個選擇,呢度仲要a選一個,b選一個,太好了,滿足到我。 我叫左雞脾同薯蓉,姐姐都好貼心同我講要焗要等陣~ 雞脾好嫩滑,薯蓉都好足料!
我叫左雞脾同薯蓉,姐姐都好貼心同我講要焗要等陣~
雞脾好嫩滑,薯蓉都好足料!
2019-07-28 1996 views
大學同學聚餐選擇了這裏尖嘴開餐。入到餐廳,門口那張13人臺就是我們的。上菜快, 各樣餸份量還可以,比較滋味有龍蝦和最後的甜品脆炸地瓜和榴槤酥,挺有驚喜,特別是中菜館吃到這樣的質素。最後埋單每人約220多元,因為我們少叫海鮮食物吧。

最後埋單每人約220多元,因為我們少叫海鮮食物吧。

媽媽很喜歡吃長腳蟹,之前在油麻地明星食過1300的覺得幾好味,呢次佢係報紙見到龍門做緊特價$789有四斤,我查看完龍門金閣的食評又幾好就全家去試食孖寶$398係龍蝦伊麵和米通蘿卜絲蒸斑,龍蝦係急凍細龍蝦,加埋一條急凍斑,味道OK,$398對得起價錢,都抵食$252六隻豉椒炒聖子王,新鮮彈牙,好味!👍😋海鮮雜菜煲和生炒糯米飯都唔錯!😋但主角長腳蟹就出事啦😪😰發板叫餸後佢哋完全冇show過隻蟹俾我們看,但見到周圍幾枱都冇待應show蟹俾人睇,又見枱枱都叫長腳蟹就冇謂好小家的追問。隻清蒸長腳蟹上枱size真係好大但一食落口就知大鍋,蟹肉質地一定唔係新鮮游水的(有D霉),然后叫來一位阿姐問你們的清蒸長腳蟹係游水的還是急凍的?阿姐答係“游水的” 其實我甘問唔係想追究d乜,因為報紙廣告$789的蟹冇話係新鮮游水,就如龍蝦伊麵嘅龍蝦可以係急凍,我當自己貪小便宜搞错就算,因為有D唔開心食到唔新鮮的蟹就醒起一件事,馬上檢查蟹蓋,一望仲傷心(嬲) 係油蟹😭😭其實長腳蟹有分油蟹(四釘)和鱈場蟹(六釘)而油蟹的價錢相較鱈場蟹約平10-30% 但外形與鱈場蟹極為相似,一般酒樓提供的都是鱈場蟹,起碼我食過幾間都是

$252六隻豉椒炒聖子王,新鮮彈牙,好味!👍😋

海鮮雜菜煲和生炒糯米飯都唔錯!😋

,蟹肉質地一定唔係新鮮游水的(有D霉),然后叫來一位阿姐問你們的清蒸長腳蟹係游水的還是急凍的?阿姐答係“游水的” 其實我甘問唔係想追究d乜,因為報紙廣告$789的蟹冇話係新鮮游水,就如龍蝦伊麵嘅龍蝦可以係急凍,我當自己貪小便宜搞错就算,因為有D唔開心食到唔新鮮的蟹就醒起一件事,馬上檢查蟹蓋,一望仲傷心(嬲) 係油蟹😭😭其實長腳蟹有分油蟹(四釘)和鱈場蟹(六釘)而油蟹的價錢相較鱈場蟹約平10-30% 但外形與鱈場蟹極為相似,一般酒樓提供的都是鱈場蟹,起碼我食過幾間都是。我也怕廣告因籠統的稱長腳蟹而俾人搵笨,所以認真啲睇清楚報紙上面隻蟹係六隻釘的鱈場蟹先去訂位。

你就算比油蟹都冇所謂,只要係新鮮我都收貨,但我真係唔明呢間酒家,凭心而論其他小菜都OK抵食,如果你做唔到呢個價錢($789四斤重長腳蟹)就唔好做特價,俾隻死左的油蟹呃人就唔好!

如果唔叫長腳蟹($789) 上面的其他餸賣單只要$1060係抵食的,所以如果有人係爲了長腳蟹而去,你就要諗清楚博唔博的過,可能係我唔好彩食到隻唔新鮮的油蟹,因爲我覺得佢賣得廣告(見其他人食評又幾好)肯定唔會所有都係油蟹,可能一半半 油蟹溝鱈場蟹🙄🙄
2019-06-23
2019-05-12 1443 views
家庭聚會基本上都係食中菜架啦,今次呢間原本我都有係 openrice bookmark,不過食完覺得普通啦⋯⋯ 好豪咁叫左個花雕蛋白蒸阿拉斯加蟹,花雕味太重,導致蛋白食落偏苦😰 蟹就好食既。咕嚕肉係冰凍版,係好食既,皮脆肉嫩,醫汁甜酸適中,只係唔係好慣凍食🙈最鍾意煎蝦米粉😍 我第一次食咁既米粉,就好似兩面黃咁煎得香脆,配埋個芡汁一流,蝦又夠彈牙,全晚至好食就係佢❤️ 小食既鵝腸同鵝片都不錯👌🏻杏汁豬肺湯都好飲😋 另外黃金苦瓜真係好苦,我唔識欣賞😅不過名物乞衣雞就失水準,好鞋🤦🏻‍♀️ 而齋菜都無咩特別,正常囉加上係一般舊式酒樓隔局,坐得有 d 逼之餘,個廁所真係唔敢去,所以總括黎講無下次🙅🏻‍♀️

小食既鵝腸同鵝片都不錯👌🏻

杏汁豬肺湯都好飲😋

另外黃金苦瓜真係好苦,我唔識欣賞😅

不過名物乞衣雞就失水準,好鞋🤦🏻‍♀️

而齋菜都無咩特別,正常囉

2018-12-26 2771 views
之前有朋友推介去龍門食海鮮好抵,趁媽媽生日一於去試下一去到門口就見到長腳蟹特價,岩晒,我地都想試下佢既長腳蟹,但要預訂先有酒送啊 唔緊要,入去坐低再慢慢研究因為訂左位,完全唔駛等位就可以入座我地被安排坐喺滷水隔離,岩啦!我上次見朋友碟滷鵝肝好吸引,裝下先⋯⋯點知阿姐話呢幾日假期滷水師父休息,無緣試到啦⋯⋯一坐低啲阿姐就好熱情咁黎推介長腳蟹特價,跟住又拎隻澳州龍蝦黎話特價$880,眼見隻龍蝦真係好大隻,$880好抵呀!不過,阿姐們真係熱情左少少,我地由未齊人到齊人揀緊餸,應該都見左嗰隻龍蝦三四次 😅最尾決定叫一隻長腳蟹(雖然我地無預訂,阿姐照送左枝紅酒比我地啊)、黑醋一字骨、避風塘瀨尿蝦肉、群翅雞湯浸粗糧、脆皮炸豬手、蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯首先上枱既係黑醋一字骨,啲汁令立立,好香醋味,份量足 急不及待夾一舊,酸酸甜甜好開胃,熱辣辣,肉質都好好,每舊都比汁包住晒,咬落仲有少少脆脆地,一流!再黎就避風塘瀨尿蝦,好多人怕食瀨尿蝦就係因為怕剝殻,呢味餸就岩晒啦!一上枱,又係聞到好香蒜味,真係忍唔住手要即刻夾! 要起肉起得咁完整,真係非一般既功夫之後就黎個清清地既群翅雞湯浸粗糧,入面有群翅,番薯,淮
之前有朋友推介去龍門食海鮮好抵,趁媽媽生日一於去試下

唔緊要,入去坐低再慢慢研究

因為訂左位,完全唔駛等位就可以入座
點知阿姐話呢幾日假期滷水師父休息,無緣試到啦⋯⋯

首先上枱既係黑醋一字骨,啲汁令立立,好香醋味,份量足

黑醋一字骨

一上枱,又係聞到好香蒜味,真係忍唔住手要即刻夾!
要起肉起得咁完整,真係非一般既功夫
避風塘瀨尿蝦肉

之後就黎個清清地既群翅雞湯浸粗糧,入面有群翅,番薯,淮山,雲耳,雞髀菇,絲瓜,翠肉瓜
湯底鮮甜,啲菜同粗糧都好鮮

群翅雞湯浸粗糧

跟住就上長腳蟹啦
不過略嫌斬得細件左少少同埋可能斬到咁樣先去蒸,啲肉縮左好多
不過蟹係新鮮既,膏亦都多,鮮甜味美!

食蟹既中途,仲不停有阿姐幫我地換碟,有個瘦瘦戴眼鏡既阿姐態度一流!佢好斯文,好好笑容,好怕有啲一行埋黎就聲大大或者好似大媽咁,雖然大聲又唔代表佢無禮貌

清蒸阿拉斯加長腳蟹

岩岩開始拆蟹,蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯就到,又係好香好香⋯⋯香到係忍唔住要掉低隻蟹食左個飯先
糯米煙煙靭靭,完全無浸過籠/蒸過火,上乘

蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯

最後就係脆皮炸豬手,呢度既價錢同出面比絕對唔平,要$188。不過媽媽話想食就叫啦!呢味餸而家好多餐廳都有,但有啲會唔夠脆,搞到啲皮好靭或者食落好肥。食左咁多味好餸,對個豬手我地都好期待!
黎到果然無令我地失望,啲皮脆到好似薯片咁,仲要一啲肥膩感都無⋯⋯

脆皮炸豬手

食到好滿足,最尾埋單,阿姐仲免左我地茶錢
埋單$2044/6位,呢個地理位置+味道+用料,絕對抵食!

最後,見好多食評都寫唔駛加一/茶芥/開瓶費等雜費,唔知係假期關係還是而家改左,我地呢餐飯係有收加一同小食錢。另外見好多人都有糖水送,我地當晚都係無既。拎門口啲菜單諗住睇下忘不了餐,可能就過年關係,啲菜單全部都只係斑類,無忘不了,價錢亦無睇之前啲食評咁平

不過呢度都絕對係會encore既一間鋪,味道同份量真係一流,但如果海鮮類唔係特價的話,價錢就絕對唔係平。下次encore,要試下滷水同埋有機會要試下魚王忘不了
2018-12-25
清蒸阿拉斯加長腳蟹
蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯
脆皮炸豬手
2018-10-23 1988 views
聞說上週六要返工, 本來放工想返屋企訓,但老豆老母阿妹訂左位食飯, 無辨法唔知有無記錯, 呢個舖位前身都好似係老飯店可能劏開左, 而家個舖位比較細,  連外面個水蔟箱都好細下因為放得晏, 去到佢地已經食緊, 留左半隻龍蝦比小弟粉絲蒜蓉蒸龍蝦: 肉質彈牙, 係新鮮既, 蒜唔算多, 配料同蝦肉既比例均衡, 好味道海鮮雜菜煲: 初頭望落白濛濛, 但食落又幾好味, 菜本身爽脆, 配料出乎意料多, 蝦米, 菇, 魷魚因為落左鯊魚骨, 所以有類似魚翅既味道蒸蝦子柚皮: 好耐無食呢個菜, 蝦子味夠搶, 但柚皮唔夠入味, 而且份量無以前果D咁大花雕蛋白蒸皇帝蟹: 以皇帝蟹黎講呢隻唔算大, 應該三至四斤, 不過好多膏, 蟹腳勁多肉而蟹汁同花雕落晒去蛋白度, 撈飯真係一絕炸子雞: 簡簡單單, 皮脆肉嫩, 鹹度適中, 無論食材同廚藝都相當好黑醋排骨: 表面結左一層好薄既糖, 所以咬落先脆後軟, 排骨肉林唔肥膩, 所以食左三塊七個人食飯, 計埋酒水白飯合共一千八百幾其實隻蟹都差唔多成千, 尖沙咀黎計咁既質素算好抵食
聞說上週六要返工, 本來放工想返屋企訓,
但老豆老母阿妹訂左位食飯, 無辨法

唔知有無記錯, 呢個舖位前身都好似係老飯店
可能劏開左, 而家個舖位比較細,  連外面個水蔟箱都好細下
因為放得晏, 去到佢地已經食緊, 留左半隻龍蝦比小弟

因為落左鯊魚骨, 所以有類似魚翅既味道
而蟹汁同花雕落晒去蛋白度, 撈飯真係一絕

七個人食飯, 計埋酒水白飯合共一千八百幾
其實隻蟹都差唔多成千, 尖沙咀黎計咁既質素算好抵食
Other Info. : 有一段時間無出街食海鮮, 呢餐都算係有水準, 值得推推
2018-10-20
  • 皇帝蟹
  • 龍蝦
  • 炸子雞
2018-08-27 2606 views
以往,在香江不同傳播媒介,也有不少著墨於忘不了魚的介紹,據云是謂淡水魚之王;傳說歸傳說,若能被得以證實,才會令人信服!身邊有不少懂吃喝精玩樂的好友,這次竟然在本地找到了吃到這種淡水魚之王的食店,地點就是在尖沙咀的--龍門金閣海鮮酒家;好友發起的約局,很多人有迴響,遂向酒家查詢,原來有些懷舊粵菜同時可供選擇,於是乘興就有了一個夾雜著忘不了魚與懷舊粵菜的晚宴!從佐敦或尖沙咀地鐵站步行至酒家的距離也差不多,所以各人都徑自來到目的地;好友與我最先到達,從其外門裝潢來看,已給人一種低調沉實的格調--以紅色底色襯托著醒目的"龍門"二字牌匾,自然而不浮誇!而內裡的裝潢也貫徹這種格調,燈光適度柔和地明亮,有較高的樓底營造較佳的空間感,足夠的冷氣與良好的抽風系統,令人感到相當舒服!由於好友綜合了各人口味喜惡,訂位時也預先訂好了菜單,基本上只等人腳到齊就可上菜;差不多八時了,友人也先後到達,酒家經理與好友交談了一下,就馬上起菜;第一道上來的懷舊叫化雞,感覺是將著名小說裡的現實化了--以鋁箔加上一層荷葉包著一整隻鮮雞,外層裹以仿泥土般的面粉類食材做成的脆漿,以多重介質密封著鮮雞去焗製;這樣做的好外就是把雞油

懷舊叫化雞
這樣做的好外就是把雞油水份都鎖在肉質裡面,加上雞皮吸引了荷葉香氣,鮮雞肚內塞滿金針,雲耳,紅棗一類的濃味食材,把其味都透進雞肉裡面!
懷舊叫化雞
嚐起來,雞肉十分嫩滑,油香四溢,而且在本味上加各種食材賦予的香氣,直教人十分欣喜!而金針與雲耳又吸納了雞油,吃起來油潤滑溜,愛其味者會更加讚賞!

窩貼大明蝦
接著的窩貼大明蝦,不單底層的多士香脆可口,連帶大明蝦的脆漿也炸得酥脆,帶點天婦羅的質感,連帶大明蝦的鮮甜爽滑也與這油脂感混成一體!

乾隆龍蝦崧生菜包
採用本地龍的乾隆龍蝦崧生菜包,是本人第一次以這種方式去品嚐龍蝦;
乾隆龍蝦崧生菜包
其擺碟造型精美甚具氣勢,龍蝦肉的爽彈鮮美,與松子肉崧炸米通,放在生菜包中,五種食材的味道融而為一,但以香脆為主導的口感,細嚼之下,龍蝦鮮味後發而至,是值得耐心等待的美妙一曲!

清蒸忘不了魚
到了主角出場--清蒸忘不了魚,酒家將處理得乾淨的魚身呈現在大家面前,讓未見過甚真身的大家都開一開眼界,其間是聞不到任何泥腥味!大家邊聊著天邊在吃著龍蝦崧,同時也等待著淡水魚王的到來;
清蒸忘不了魚
也許是過了十多分鐘的時間,混身透著油光的忘不了魚就出現在餐檯之上;同時,酒家的經理向我們展示了忘不了魚的魚鱗,說因為魚身蒸煮時要帶著魚鱗,令到魚油保持封鎖在魚皮之內,待完成後才刮下魚鱗,并且拿去酥炸;大家一同起筷,急不及待來品嚐一下傳說;
清蒸忘不了魚
於我本人,首次吃到魚肉具有這種質感--肉質爽彈之餘甚有咀嚼性,可感到有魚油的潤滑及香氣,但更加特別的是充滿整個口腔的堅果類氣息,尤似榛子果仁!其中,魚鮫位更是令我衷心欣賞的,魚皮富有更強彈性,是異於一般河魚及海魚的,豐盈的油質令味蕾很難抗拒這般的誘惑,難怪被稱為淡水魚王!不得不說,師傅明白了!
鹽酥炸魚鱗
起出的魚鱗拿出加鹽酥炸後,爽脆得來同是帶有咀嚼性,用來配上啤酒或汽酒香檳之類確是不可能輸的!

桂花炒魚翅
再來的桂花炒魚翅,又是一道手工菜式,用少量的油將針翅與雞蛋絲炒至條條分明而沒絲毫起焦,盡顯廚師的功架!品嚐起來,魚翅的脆口感覺,以蛋絲,火腿粒的本味滲進其內,加以炸米通的微微煙燻氣息,共同構成了全餐味道最為淡雅的菜式!

生炒臘味糯米飯
壓軸的生炒臘味糯米飯,是以廚師非常有耐心的烹煮菜式,將生糯米慢慢炒成熟飯;過程中油份水份配料的加入時間,全憑其經驗主導!這種炒至粒粒透亮的糯米飯,屬於真正的懷舊手工粵菜,今晚我就吃得非常滋味!論其飯粒的軟糯適中,調味的恰到好處,臘味帶來的豐潤油香,加起來剛好達到非常美妙的程度!

紅豆沙
最後的甜品--紅豆沙,用上有一定陳年歲月的陳皮,帶來了甘香,柔潤了舌尖,直透至喉嚨,紅豆的香氣與陳皮非常合襯,兼且已達至溶透成沙的質感,確為一個完美的收結!

一席淡水魚王與懷舊手粵菜的夜宴,其間的笑聲,讚美聲此起彼落,與好友們在尖沙咀的酒家有這樣的聚會,實在是讓人內心非常的滿足!
2018-08-13
紅豆沙
2018-07-13 2979 views
今日假期都要返公司做嘢,同事由朝忙到晚,幫老板成功接到一單大生意,所以老板請我們食飯,佢訂左尖沙咀龍門金閣海鮮酒家。話果間D菜式不錯,又有懷舊中菜,重好好味!放工我們就一同前往。老板點了幾度菜式。避風塘瀨尿蝦肉,我喜歡食瀨尿蝦,因為蝦肉非常鮮甜,但我又怕剝殼好麻煩,這度菜就最岩我,已去殼的蝦肉加上薄薄的脆漿,炸過之後用炸蒜再炒,啖啖肉,又香又甜真美味!避風塘百花釀鮮魷,侍應介紹鮮魷是印尼新鮮運到的,特別厚肉和鮮甜,中間釀入蝦滑再泡油,之後用加入大量炸蒜,爽口彈牙好特別的口感,味香又鮮甜。脆皮炸豬手,豬手都好大隻,將皮炸至金黃色脆卜卜,肉質鮮嫩又入味。配中式芥末醬甚滋味!秘制黑醋骨,個秘製黑醋汁相當惹味,酸甜度適中,排骨肉質軟嫩有口感。生炒臘味糯米飯,除了臘味,還有蝦米仔、花生和芫茜。糯米飯炒得夠味,加上有臘味伴炒,令味道更香更惹味!黃金蝦球,大蝦球加入脆漿炸至金黃色,再用咸蛋黃炒過,外層口感酥脆,味道咸香,內面的蝦球好爽口。飯後店家還有糖水送,芋頭面米露,滿足的一餐,多謝老板!臨走見到龍門老板在整理新菜單,同事們齊說下次再來試試喔!

老板點了幾度菜式。

飯後店家還有糖水送,芋頭面米露,滿足的一餐,多謝老板!

臨走見到龍門老板在整理新菜單,同事們齊說下次再來試試喔!
2018-07-08
Type of Meal
Dinner
  • 避風塘瀨尿蝦肉避風塘百花釀鮮魷脆皮炸豬手秘制黑醋骨生炒臘味糯米飯黃金蝦球
2018-07-12 741 views
星期日, 我們一家到了尖沙咀睇戲行下街,大約到了晚飯時候,行經一間中菜餐廳。"龍門"見到食客人數好多,相信食物質素一定有所保證,所以我們就入了去!環境尚算大,店員既服務態度同樣相當不錯,見我有個大書包就拎多張椅比我放,體貼呢!黃金蝦球:黃金是以咸旦黃所炸成的蝦球,顏色是金黃色的;咸旦黃不會太咸,但保留左咸旦黃的香味。當中既蝦球,十分爽口又彈牙,兩者一同食用,味道十分配合。油份不會太過油膩啊!避風塘瀨尿蝦:以避風塘炒成既瀨尿蝦,嗅落已經知道鍋氣十足!師傅已經將瀨尿蝦刷好肉出來,完全方便了食客們食用,令我可以一口就食到原隻瀨尿蝦,超正!瀨尿蝦入面依然保留到適當既水份,食起來不會覺得乾,鮮味同樣地保留,不錯啊!加埋避風塘炒既粒粒食用,更加惹味!避風塘百花釀鮮魷:同樣以避風塘炒成,依款鮮魷吾同街外既鮮魷。因為鮮魷入面釀左隻蝦入去,果然令我好驚喜,覺得好特別!食用時有多重既口感,鮮魷比較實肉,而當中既蝦是爽口的,一次過可以食出兩種鮮味,真的不錯啊!百花釀鮮魷炸至金黃色,同時又不油膩而是惹味啊~脆皮炸豬手:本身個人對於豬手是毫無興趣,因為覺得太普通。但依間既炸豬手大大隻,仲有好多肉食;而最重點是真

脆皮炸豬手:本身個人對於豬手是毫無興趣,因為覺得太普通。但依間既炸豬手大大隻,仲有好多肉食;而最重點是真的很脆身,外皮炸到脆卜卜的!豬手不會太肥,所以肉也不會太硬。另點上黃芥辣,增加了味道,令豬手既味道更為濃郁!
2018-07-12 481 views
今個月是我生日,幾位朋友請我去食飯慶祝生日,他們知我喜歡食懷舊中菜,就推介尖沙咀龍門,因為之前其中一位朋友父親節去食過,味道吾錯,今晚就讓我去試試!朋友知我喜歡食豬手,所以首度菜是脆皮炸豬手,豬手皮已經起肉,皮炸得相當脆,想濃味一點可以點芥末醬,味道不錯。再來一個秘製黑醋骨,個黑醋汁調製得很好,酸酸甜甜好夠味,排骨也很鮮嫩。避風塘百花釀鮮魷,將蝦膠釀入魷魚,我是第一次食,好特別的口感,蝦膠鮮味,鮮魷彈牙,配合炸蒜一起食,零舍好味。另一樣避風塘瀨尿蝦肉也很惹味,瀬尿蝦肉用薄薄的脆漿包住炸,外面有脆口感覺,蝦肉鮮甜,同樣也可以配炸蒜食,味道很香甜。黃金蝦球也是一惹味菜式,外面香脆,蝦球彈牙,鹹蛋黃包住每粒蝦球,鹹香味濃郁。最後是生炒臘味糯米飯,臘味切粒,加入糯米飯一起炒,糯米飯吸收了臘味的香味,味道香濃又有口感。食到最後還有糖水送,芋頭西米露,好香芋頭味,甜甜的味道為我的生日飯劃上完美的句號!