2018-04-30 252 views
今晚一大班朋友飯聚,揀咗尖沙咀一間海鮮酒家食懷舊菜。店家門面充滿懷舊風情,店內裝潢簡潔俐落。今晚有好多款不同的懷舊菜。窩貼大明蝦下層多士炸得非常乾身完全不油膩,大蝦爽口彈牙,充滿鮮甜味。清蒸忘不了魚忘不了魚名字特別,屬於河鮮魚類,但完全沒有泥味,肉質爽口有咬勁,魚皮仲非常有彈性,鮮味滿分。蒸魚的時候店家沒有先起魚鱗,原來這樣可以保持魚肉的油脂與鮮味。最特別原來上桌起咗嘅魚鱗可以炸成小食,入囗似炸薯片,極之脆身又香口,送酒一流。雞蛋焗魚腸好考功夫的手工菜,店家用上烤焗型式令到面層香脆內裏juicy ,完全沒有腥味,魚腸鮮嫩加上新皮香味,超喜愛。肘子雞湯浸菜膽肘子味道甘香香濃,配上雞湯煨過的娃娃菜,菜膽味道清甜又充滿鮮味,正!今晚真係超爆滿足,懷舊菜好考功夫完全食出廚師嘅手工,味道出色,而且店家還親自解釋每一道菜,睇得出好有心思同水準。
今晚一大班朋友飯聚,揀咗尖沙咀一間海鮮酒家食懷舊菜。
店家門面充滿懷舊風情,店內裝潢簡潔俐落。

今晚有好多款不同的懷舊菜。

窩貼大明蝦
下層多士炸得非常乾身完全不油膩,大蝦爽口彈牙,充滿鮮甜味。

清蒸忘不了魚

雞蛋焗魚腸

肘子雞湯浸菜膽

2018-04-29
Type of Meal
Dinner
  • 清蒸忘不了魚
2018-04-11 608 views
7個同事約埋食午飯,最好就卜間酒樓叫菜食飯。今次就揀左龍門金閣海鮮酒家,老闆俾咗張大枱我哋,一埋位就叫咗兩壺茶,其中一壺菊花茶味道清香,仲可以降下火。佢午市有碟頭飯或小菜揀我地7個人叫左6個小菜同1個生炒糯米飯清蒸鹽香黃立倉 $88肉質好爽脆,鹹鹹香香,似鹹魚味,送飯一流。菜心炒牛肉 $62八珍豆腐煲 $78好大煲,超足料,豆腐軟熟又入味,仲有白菜仔喺裏面梅菜茄子蒸爽肉 $60爽肉咬落「chok chok」聲,梅菜好味,撈飯一流椒鹽排骨 $78剛剛炸起,外脆內嫩,非常熱氣,好惹味。雞湯粉絲什菜煲 $55超大煲,菜索晒d雞湯,仲有雜菇。生炒糯米飯 $88超好食,同事上次食左今次話要encore,唔油膩,好足料呀椰汁芋泥西米露 (免費送糖水)冰凍的西米露加上香甜芋泥,畫上完美句號!每人$73,好抵呀
7個同事約埋食午飯,最好就卜間酒樓叫菜食飯。

2066 views

佢午市有碟頭飯或小菜揀

我地7個人叫左6個小菜同1個生炒糯米飯

清蒸鹽香黃立倉 $88

肉質好爽脆,鹹鹹香香,似鹹魚味,送飯一流。

菜心炒牛肉 $62

八珍豆腐煲 $78

好大煲,超足料,豆腐軟熟又入味,仲有白菜仔喺裏面

梅菜茄子蒸爽肉 $60

爽肉咬落「chok chok」聲,梅菜好味,撈飯一流

椒鹽排骨 $78

剛剛炸起,外脆內嫩,非常熱氣,好惹味。

雞湯粉絲什菜煲 $55

超大煲,菜索晒d雞湯,仲有雜菇。

生炒糯米飯 $88

超好食,同事上次食左今次話要encore,唔油膩,好足料呀

椰汁芋泥西米露 (免費送糖水

冰凍的西米露加上香甜芋泥,畫上完美句號!

每人$73,好抵呀
2018-04-10
$73 (Lunch)
  • 芋泥西米露
  • 生炒糯米飯
2018-03-12 1468 views
朋友聚餐,最喜歡選中菜餐館,一圍檯坐得舒服,圓檯傾計可以傾得更暢快!今次朋友揀選呢度,也是朋友的朋友介紹,聽說老闆在「海鮮界」立足很多年,很有經驗的!那今晚一定要試試海鮮了!先來一鍋濃湯雞煲翅嘩嘩嘩,未落肚已興奮,看到整碟8両翅,很豐盛呢,而濃湯有成隻雞,非常足料!價錢只是$398,勁勁勁抵 雞肉都比返人客品嚐架,煲到差不多去骨咁滯,不過我想留返個胃食其他野,所以沒吃到雞肉一煲大約可分6碗左右,每碗翅的份量不少,成梳很誇張,下次同長輩食飯,呢個很得體又滋補,一啲都唔失禮呀!唔好以為佢係味精湯,我地返工屋企後,都無話勁口乾口渴極力推介!另一道是店長推介的冰鎮咕嚕肉同平時食法唔同,加咗一大堆頭的冰粒,吃的時候,表皮是脆凍,但內裡是暖軟的咕嚕肉唔多骨,皮也不厚,味道也剛好可能是冰鎮關係,唔似傳統的多汁海鮮當然是必點啦以下是推介給吃得勁辣的朋友仔辣酒煮花螺紅紅的湯底,花螺超級入味,辣道十足,越吃越惹味!避風塘瀨尿蝦一大堆「避風塘」蓋過瀨尿蝦,打開後驚喜非常看!原條大大隻已去殼的大size 瀨尿蝦新鮮熨口,淡淡肉,肉質很彈牙,新鮮惹味吃完一條很想繼續食多一條避風塘停不了避風塘大肉蟹原隻大肉蟹,

先來一鍋
濃湯雞煲
價錢只是$398,勁勁勁抵

唔好以為佢係味精湯,我地返工屋企後,都無話勁口乾口渴

極力推介!
濃湯雞鍋翅

另一道是店長推介的
冰鎮咕嚕肉
咕嚕肉唔多骨,皮也不厚,味道也剛好

可能是冰鎮關係,唔似傳統的多汁

海鮮當然是必點啦
以下是推介給吃得勁辣的朋友仔
辣酒煮花螺
紅紅的湯底,花螺超級入味,辣道十足,越吃越惹味!
辣酒煮海螺

避風塘瀨尿蝦
一大堆「避風塘」蓋過瀨尿蝦,打開後驚喜非常

看!原條大大隻已去殼的大size 瀨尿蝦
新鮮熨口,淡淡肉,肉質很彈牙,新鮮惹味
吃完一條很想繼續食多一條

避風塘停不了
避風塘大肉蟹
原隻大肉蟹,份量也不少,端上來時已聞到很香口的味道
避風塘大肉蟹

有幸被我拿到一隻大蟹鉗,好大隻,也入味,啖啖肉

另外還有些懷舊菜
蝦子柚皮
我是第一次食,賣相不錯,但不是我杯茶,但同行長輩很like!
蝦子柚皮

總括來說,呢間餐館我會列入為我的encore list, 雖然內裡裝潢都有點懷舊feel, 但其食物、味道、份量及價錢是「物有所值」的!
2018-02-25
濃湯雞鍋翅
辣酒煮海螺
2018-01-22 1808 views
喜愛試食餐廳新張的同學,又再約晚飯,這次是在柯士甸路,說是中菜。記憶所及,柯士甸路多數是韓國菜為主,有新中菜廳開張,倒很有興趣。來到餐廳前,有點熟識的感覺,都是一些舊式中菜館的裝修,有點懷舊之感。今晚聚會的同學並不多,只有四個,最後決定,只點選四個小菜,怕吃不下那麼多而浪費。最先上場是小炒王,單是上枱時已經香氣四溢,令人唾涎,入口感覺炒得非常乾身,非常合適與啤酒同飲,每種小菜都沾滿香味,脆口非常。愛啤酒的同學只來了一位,當時差不多他一個人吃光。冰震咕嚕肉,上枱時大家都覺得震驚,有如一座冰山放於眼前,視覺上已經很難得,入口卻是外凍內暖,甜甜酸酸的,味道濃郁,而且更是口感香脆,真的令大家有點驚喜。再來的是避風塘瀨尿蝦,這個又再帶來震撼,剛才是冰山,現在是瀨尿蝦山,避風塘式的,有如一座金山一樣。蒜香入味,令瀨尿蝦的鮮香更為突出,有點辣,卻帶點綴之感,令口感更豐富。最後是避風塘炒蟹,同樣的蒜香濃郁,平時不吃蟹的我,也要吃一塊,都是被蒜香所吸引,蒜有點辣,卻帶出蟹濃厚味道,非常地愛上這個味道。每次有新餐廳新開張,大家都愛一起晚飯作聚會,同時又可以品嚐新味道,這個活動同學們都愛上。

小炒王

冰震咕嚕肉