2017-05-07 153 views
今日放工同就嚟離開公司嘅鄭總食Wellfare飯,話晒同高層食飯梗係揀間有名氣好食嘅奏海鮮火鍋。我哋一上到奏海鮮火鍋店已經有員工招呼我哋,裝修細緻環境舒服。一坐低店員就細心解釋熱門受歡迎嘅湯底同親手擺低餐牌俾我哋慢慢揀。調味料我最欣賞佢哋個XO醬同沙茶醬,真係回味無窮嘅。我地食住小食青瓜,同好特別嘅即食響鈴。店員好細心佢哋講自家響鈴好特別即刻點泰式酸辣醬就可以食架啦。店員仲好細心問需唔需要幫手整熟啲食物俾我地食,我都未試過食火鍋有人錄埋俾我哋食。湯底入面係有一隻好大好大嘅蟹仲有好多滑豆腐蘿蔔芫荽帶有清清香味嘅黑胡椒味,大鉗好多肉架湯底就非常清香鮮甜,我真係飲咗碗湯先開始食。我哋order 咗健康好飲嘅洛神花茶,大大支冰冰涼涼本地肥牛新鮮嫩口好趙口,佢哋手做嘅食物真係好好食,尤其是黑松露帶子餃打邊爐已經好香一口放入去啲松露汁必出嚟汁多好味,仲有佢哋嘅手打鮮蝦丸用大大隻鮮蝦皮薄蝦大隻。飯後甜品新鮮果盆同糯米糍到不得了,睇得出新鮮果盆用心巧手,糯米糍芋香一試難忘。

調味料我最欣賞佢哋個XO醬同沙茶醬,真係回味無窮嘅。

我哋order 咗健康好飲嘅洛神花茶,大大支冰冰涼涼

2017-05-06 259 views
星期五晚響尖沙咀搵食,冇book位真係好難!咁岩見到有間新開嘅火鍋店,可能天氣轉熱咗好多,所以walk in都竟然有位!好彩我行快兩步,遲20分鐘都無位!地點就係尖沙咀寶勒巷馬會對面上二樓。其實出邊已經坐滿晒人, 剛巧只剩VIP房!我哋真係好好彩!坐得闊落之餘仲有電視睇!呢度除一般火鍋之外仲有好多刺身!食物選擇好多!打邊爐嘅醬料都好講究!其中以XO醬最為惹味!鍋底方面我哋揀咗海鮮鍋!估唔到入邊材料勁多!有勁大隻肉蟹, 海參,蟹柳,蜆,豆腐同菜!個湯底勁甜!未開始邊爐之前我已經飲左一碗!甜中帶少少辣,辣味係來自黑椒嘅!本身海鮮屬於涼性,加左啲黑胡椒後對我呢啲虛寒人士好好!打邊爐最緊要都係肥牛!我哋今晚叫咗手切黃牛,職員話呢個係邊脊位, 肉味較濃而且肥瘦適中!有𡁻口得來又滑唔會太韌!職員真係冇介紹錯!而且我哋只係叫咗細碟已經好多!好抵食!呢個係松露帶子餃,估唔到入邊有原粒帶子,帶子仲要好鮮甜!黑松露味亦都好突出好香。呢個係手打蝦丸, 初頭諗住平平無奇, 點知原來勁彈牙!而且蝦味好濃, 入面仲食到啖啖蝦肉!每一粒都勁足料!鮮炸響鈴好大份!職員介紹原來可以就咁點泰式甜酸醬食!就咁點來食勁鬆脆!

呢度除一般火鍋之外仲有好多刺身!食物選擇好多!

打邊爐嘅醬料都好講究!其中以XO醬最為惹味!

花膠都好多份量!又滑又多膠質!

不得不提係個粟米!真係超甜超大粒超多汁!我鍋底加左粟米之後就更加甜!雖然有啲甜味已經滲入湯底,但食粟米時都係咁甜!超正!另外午餐肉同埋芝士丸都好味!

食到飽飽之後,職員分別送上生果同雪糕糯米糍,話因為係新開張送嘅!雖然係送嘅但一啲都唔馬虎!西瓜同橙好甜好多汁!令呢一餐畫上圓滿句號!

呢度食物質素真係超班!所有火鍋配料同埋刺身都好新鮮好味!而且職員服務仲好好!希望一直能夠保持落去!

2017-05-06 88 views
又到每個禮拜最開心嘅星期五,近排雖然天氣轉熱,但冇減我哋成班朋友打邊爐嘅意欲,因為可以係打邊爐期間慢慢傾,慢慢食。 之前朋友有介紹尖沙咀有好多火鍋店,所以我哋約咗喺寶勒巷等。揀咗一間有名氣嘅奏火鍋, 餐廳職員服務,我哋本來訂咗位不過遲咗,佢哋竟然俾咗間房我地。好有私人空間。火鍋最近都係湯底,呢度好多海鮮喎,因為我哋有朋友唔食辣,所以揀咗個奏上品海鮮火鍋湯底。 火鍋湯底材料份量十足,原隻蟹,蜆肉,海參,又補又好味,正。手打鮮蝦丸, 粒粒彈牙爽口,竟然有蝦嘅鮮味。師傅亦都打得好滑,好味。建議如果人多可以帶兩碟,因為好食到一定唔夠分架。打邊爐當然唔會少得有牛肉啦,叫咗本地手切黃牛,最初以為冇乜特別,點知發覺普通嘅肥牛真係冇得比,一啲都唔會太肥,煮耐啲亦都唔會老,好好味呀黑松露餃子,真係有黑松露嘅味道架花膠,食落去一啲都唔會腥味,加上香濃嘅湯底索晒啲味道入去,正呀我哋呀咗好多其他嘅蔬菜,如粟米等,全部都好新鮮。整體都非常滿意,正呀

黑松露餃子,真係有黑松露嘅味道架

我哋呀咗好多其他嘅蔬菜,如粟米等,全部都好新鮮。

整體都非常滿意,正呀

2017-05-06 74 views
趁夏天快到,就同朋友約左去食火鍋!聽說係新開既火鍋餐廳~期待了一陣子!去到發現座位都好闊落!先點左個湯底,清淡啲叫左椰子雞鍋 $128香香既椰子味,啲雞吾嚡!好鮮味令我飲左好多湯~鬼馬蝦滑 $68等緊個鍋滾先食左個小食先!油炸鬼卜卜脆,仲有好彈牙既蝦滑~仲有蟹籽增加口感本地手切黃牛 $298好大一碟,四人量剛剛好啊!油脂分佈好好,吾會太多!紋理都好靚~油脂平均所以好嫩口!牛白玉 $88呢個係朋友推介,又幾正喎!好爽口,因為有啲軟骨位,帶點脆!脆鯇骨腩 $68除左腩位仲有鮫位,肉脆好新鮮又大大塊~近皮既位置仲有半透明既筋位,好爽口!皮又有彈性!仲有手打墨魚滑 $68幾鐘意佢地既鵝腸 $68 係帶肥膏既,夠晒邪惡!亦証明夠新鮮~吾係度度都有魚卜 $58,所以一定要嗌啦!外嫩內脆!桂花蚌 $98碌一陣就食得啦~爽口帶嫩仲好鮮甜!蔬菜我地揀左窩筍片 $38好窩心,最後仲有水果同雪米糍送添!橙非常甜啊仲好方便,就甘叉就食得~整體嚟講係尖沙咀係幾抵食,食物環境服務方面都做得幾好!絕對會encore!
去到發現座位都好闊落!

先點左個湯底,清淡啲叫左椰子雞鍋 $128
椰子雞鍋
香香既椰子味,啲雞吾嚡!好鮮味令我飲左好多湯~
鬼馬蝦滑 $68
鬼馬蝦滑

本地手切黃牛 $298
本地手切黃牛

牛白玉 $88
牛白玉
呢個係朋友推介,又幾正喎!好爽口,因為有啲軟骨位,帶點脆!

脆鯇骨腩 $68
脆鯇骨腩

仲有手打墨魚滑 $68
手打墨魚滑

鵝腸

吾係度度都有魚卜 $58,所以一定要嗌啦!
魚卜
外嫩內脆!
桂花蚌 $98
桂花蚌
碌一陣就食得啦~爽口帶嫩仲好鮮甜!

蔬菜我地揀左窩筍片 $38
窩筍片

好窩心,最後仲有水果同雪米糍送添!
橙非常甜啊仲好方便,就甘叉就食得~
椰子雞鍋
鬼馬蝦滑
牛白玉
脆鯇骨腩
2K
這晚和朋友在尖沙咀蒸身後,便到寶勒巷尋美食醫肚。 奏海鮮火鍋主打特式火鍋湯底,一場來到,一定要試試。 首先來個DIY醬料大混合,最愛加傷大量蒜蓉和蔥花。 前菜—麻辣青瓜木耳 香辣惹味,青瓜木耳清甜爽脆,很好吃的前菜。 🍄姫松茸🍄瑤柱嚮螺燉🍀冬瓜湯鍋🍲($188) 有大量姫松茸、瑤柱、嚮螺和冬瓜湯,超足料,湯頭非常鮮甜美味。我們喝了很多碗才開始打邊爐,因為太好味了! 骰仔牛柳粒($138) 牛柳粒色澤均勻,肉質香濃嫩滑,油脂滿滿,久煮都非常腍滑。 本地手切牛($228) 同樣是牛肉,但這個是手切牛,肉質同樣香嫩美味。 日本黑豚肉($98) 豬腳筋($78) 豬腳筋最少要煮十五分鐘才夠腍滑,豬腳筋腍而富豐富骨膠原。 黑松露帶子餃($68) 黑松露配上帶子的新鮮食材,皮薄餡鮮。 手打咸蛋豬肉丸($78) 豬肉丸內包住流心咸蛋漿,令口都是滋味,每一口都充滿著邪惡。 自家即炸響鈴卷($48) 響鈴卷即叫即炸的,鬆脆美味,最岩放落鮮甜美味的湯底中不超過3秒
這晚和朋友在尖沙咀蒸身後,便到寶勒巷尋美食醫肚。

奏海鮮火鍋主打特式火鍋湯底,一場來到,一定要試試。

首先來個DIY醬料大混合,最愛加傷大量蒜蓉和蔥花。

前菜—麻辣青瓜木耳

香辣惹味,青瓜木耳清甜爽脆,很好吃的前菜。

🍄姫松茸🍄瑤柱嚮螺燉🍀冬瓜湯鍋🍲($188)

骰仔牛柳粒($138)

牛柳粒色澤均勻,肉質香濃嫩滑,油脂滿滿,久煮都非常腍滑。

本地手切牛($228)

同樣是牛肉,但這個是手切牛,肉質同樣香嫩美味。

日本黑豚肉($98)

豬腳筋($78)

豬腳筋最少要煮十五分鐘才夠腍滑,豬腳筋腍而富豐富骨膠原。

黑松露帶子餃($68)

黑松露配上帶子的新鮮食材,皮薄餡鮮。

手打咸蛋豬肉丸($78)

豬肉丸內包住流心咸蛋漿,令口都是滋味,每一口都充滿著邪惡。

自家即炸響鈴卷($48)

響鈴卷即叫即炸的,鬆脆美味,最岩放落鮮甜美味的湯底中不超過3秒。

鬼馬滑($68)

香脆可口的油炸鬼配上蝦滑非常美味,可作前菜直接食用或作為火鍋配料又得。

營養綜合菇($78)

粉絲($18)

洛神花茶

火鍋當然要來一杯飲品—酸酸甜甜,冰凍可口,非常開胃。

最後送上甜品和水果, 非常細心

值得一提,店內環境非常舒適,店員服務又好,上菜速度夠快,食物質素又好,一定會再來。

2017-05-01
我有一班朋友都係火鍋控~~每次飯局都要烚下烚下 非常識食既佢今次搵左位於尖沙咀既”奏海鮮火鍋”寶勒巷好易搵 位置超方便 一入大廈其實見到大大張poster九點半後6折 真係宵夜既人有福了~~~~同朋友2位 地方好闊落 岩哂最怕迫又怕坐得唔舒服既我地~~第一時間店員就俾醬料我地揀~~有辣椒..蒜蓉..芫茜..蔥..仲有中間隻黃色辣汁同我最愛既日式芝麻醬跟住就揀湯底 選擇都超過十款 ~~我地想鮮味d 揀左胡椒豬肚花甲鍋而火鍋料都7-80款 選擇夠多餐前小吃 海產 同刺身都好吸引~~~咁我地揀左安格斯牛柳粒($138)特級牛舌($78),招牌五寶丸($88),四寶餃拼盤($88) 2個人岩岩好個胡椒豬肚花甲湯底 夠濃..鮮味十足胡椒既辣度適中 又足料 好多菇同配菜響入面~~~好豐富! 一定要飲啖湯先安格斯牛柳粒 夠得式 一粒一啖 脂肪適中最緊要肉質夠淋 ~~牛舌夠薄身 配埋芝麻醬 正呀~一碟好多塊~~招牌五寶丸 分別有手打墨魚丸 牛肉丸 鹹蛋豬肉丸 手打蝦 同鯪魚丸 ~各有特式!最出式係蝦丸 夠哂彈牙 而鹹蛋豬肉丸夠鹹香惹味 又大粒 ~四寶餃拼盤有韮菜餃,鮮蝦雲呑,菜肉蛋白餃同黑松露帶子餃
我有一班朋友都係火鍋控~~
每次飯局都要烚下烚下 非常識食既佢
今次搵左位於尖沙咀既”奏海鮮火鍋

寶勒巷好易搵 位置超方便
一入大廈其實見到大大張poster
九點半後6折 真係宵夜既人有福了~~~~

同朋友2位 地方好闊落 岩哂最怕迫又怕坐得唔舒服既我地~~

跟住就揀湯底 選擇都超過十款 ~~
我地想鮮味d 揀左胡椒豬肚花甲鍋

火鍋料都7-80款 選擇夠多
餐前小吃 海產 同刺身都好吸引~~~
咁我地揀左安格斯牛柳粒($138)
特級牛舌($78),招牌五寶丸($88),
四寶餃拼盤($88) 2個人岩岩好

個胡椒豬肚花甲湯底 夠濃..鮮味十足

安格斯牛柳粒 夠得式 一粒一啖 脂肪適中
最緊要肉質夠淋 ~~

牛舌夠薄身 配埋芝麻醬 正呀~
一碟好多塊~~

最出式係蝦丸 夠哂彈牙 而鹹蛋豬肉丸夠鹹香惹味 又大粒 ~

四寶餃拼盤有韮菜餃,鮮蝦雲呑,菜肉蛋白餃同黑松露帶子餃 值得一試~~
鮮蝦雲吞好彈牙新鮮 黑松露帶子餃 食到濃濃既黑松露味配埋帶子 好match 食完好滿足~~~

最後配埋 清甜滋潤既竹蔗茅根~最重要係甜度適中 夠凍 ~~

2個人夠哂飽~~

野食又新鮮 埋單300蚊位
平時去食 連埋醬料加一 價格合理
但如果9點半宵夜 6折 咁咪好抵~~

我決定下次叫埋其他火鍋控朋友黎宵夜喇~~~
2017-05-04
$300 (Dinner)
2017-05-05 436 views
係尖沙咀實勒巷見到有間火鍋正又做緊優惠所以就去睇睇咩料!!環境都坐得幾舒服~有卡位同圓台!服務員既態度都好nice食物種類都幾多野選擇我就簡左個冰鎮鮑魚,個鮑魚超入味醬汁簡直是靈魂既所在口感煙un爽彈旁邊既蘿蔔亦唔可以睇小!!簡單既蘿蔔都可以做到咁入味清甜得黎又夠醬汁味無得輸仲有就係超抵既優惠,幫襯晚市就送條活魚刺身仲係絕不取巧成條立魚刺身切成薄片total有成30幾片都有!淡淡甘甜的淡紅色魚肉,肉身油分高,每口都充斥著立魚香氣,具有獨特的清爽口感!~再配埋特製酸汁無得彈個汁好開胃堅爆好味100個讚到打邊爐火鍋底我地簡左奏上品海鮮鍋~相當足料有成大隻蟹,海蝦,魚肚,蜆肉等海鮮~相當不錯!食牛既我地當然簡左個牛星拱照乜都有d~唔使左諗右諗!計番上黎仲抵食過叫單款牛肉牛星拱照有牛肚,骰仔牛柳粒,頂級安格斯肥牛,金錢展and本地手切牛。樣樣皆精牛柳粒入口有質感爽彈~肥花紋理分怖平均安格斯肥牛真係超甘香肉味濃郁~再加生雞蛋加d葱~~不得之了呢仲有叫左份松露餃子看似平凡但食落挎啦啦松露超好香,薄薄既皮包住哂d餡料非常有質數~一份有8粒!好夠食so far呢個價錢食到咁既質數絕對係超班馬呢

係尖沙咀實勒巷見到有間火鍋正又做緊優惠所以就去睇睇咩料!!

環境都坐得幾舒服~有卡位同圓台!服務員既態度都好nice
食物種類都幾多野選擇

我就簡左個冰鎮鮑魚,個鮑魚超入味
醬汁簡直是靈魂既所在
口感煙un爽彈
旁邊既蘿蔔亦唔可以睇小!!簡單既蘿蔔都可以做到咁入味
清甜得黎又夠醬汁味
無得輸

仲有就係超抵既優惠,幫襯晚市就送條活魚刺身
仲係絕不取巧
個汁好開胃堅爆好味
100個讚

到打邊爐火鍋底我地簡左奏上品海鮮鍋~相當足料
有成大隻蟹,海蝦,魚肚,蜆肉等海鮮~相當不錯!

食牛既我地當然簡左個牛星拱照

看似平凡但食落挎啦啦

so far呢個價錢食到咁既質數
絕對係超班馬呢

2017-05-04 146 views
難得聽日放假,今晚約咗兩個靚女食飯, 大家考慮咗一陣最後決定打邊爐, 同女仔食飯打邊爐有個好處, 當佢哋狂講女人嘢好鬼悶嘅時候,我自己就可以嘆肥牛冇咁戇居!哈哈……話明同靚女食飯,揀地方環境一定要乾乾淨淨,同埋地點亦都要方便大家為主。 今次嚟咗尖沙咀寶勒巷奏海鮮火鍋, 環境真係唔錯, 地方乾淨企理 ,枱與枱之間的空間足夠,下次人數更多種可以book埋房添!我哋叫咗個招牌奏海鮮火鍋作湯底, 超級足料,味道清甜, 一般海鮮湯底只用水蟹但這裏的蟹超多膏同肉, 再加上海參蜆肉鮮蟹柳等等配料,絕不是一般海鮮湯底可比。我哋想試多幾個不同菜色,所以只點選了小本地黃牛。 但分量已足夠我們三個人。根據經理介紹,這裏屬於牛腩稍前的位置,肉質好,口感足,牛味濃, 一定要試!海鮮方面, 我們點算了桂花蚌和珊瑚蚌雙拼, 份量給兩三個人剛剛好, 海鮮配上湯底剛剛好, 個人較喜愛桂花蚌。至於鱔片亦是水準之上。最後經理介紹 ,他們的水餃是最新鮮和自製工場, 他們的水餃是皮薄餡靚 ,所以食完水餃後已不能在叫烏冬及公仔麵,真係非常飽了。 不過最後開胃的我還是忍不住叫了一碟魚卜, 因為個人特別喜愛魚卜,所以這碟不能評分了!

最後驚你見我們咁欣賞佢哋嘅食物,所以送了生果拼盤和糯米糍畀我哋 ,作為今晚完美的結束!

落到樓下望下招牌發現原來9時半入座有六折優惠, 下次食完下午茶夜啲嚟打返個邊爐仲正!!!
$300 (Dinner)
  • 本地黄牛
  • 海鮮湯底
2017-05-03 317 views
趁住小黃金週,連續幾日假期,梗係出街食好d。今日就揀左試試位於尖沙咀寶勒巷嘅「奏Kanade海鮮火鍋」,裝修靚,坐得舒服。「姫松茸瑤柱響螺燉冬瓜湯鍋」$188經理推薦左呢款湯底比我地,雖然menu上並無加👍🏻,但飲落認真唔錯!好似媽咪煲的老火湯,有姬松茸、響螺、瑤柱、冬瓜、雞腳、豬骨、杞子、龍眼肉等等,味道超濃郁,10個like!🐮骰仔牛柳粒$138呢個要淥耐啲,唔洗怕會變擦子膠,因為肉質好腍,推介!🐂本地手切牛(細)$228雖然揀左細份量,但一樣大大碟,好抵食。🐖日本黑豚肉$98本人比較嗜牛,但呢碟豬肉都能打動我芳心,肉質爽滑,唔錯。🐷手打咸蛋豬肉丸$78非常特別的丸類,手打豬肉包住咸蛋黃,好似食緊奶皇包咁。如果中間咸蛋黃份量多d, 食落再澎湃d就perfect 啦!🐽豬腳筋$78比較韌,要淥好耐好耐~ 但膠質豐富,鍾意吮豬腳嘅不妨一試。🦐鬼馬蝦滑/墨魚滑$68一碟八件,也太抵食了吧!🍙黑松露帶子餃$68我幾欣賞呢度嘅火鍋配料有新意,一咬開就食到好香嘅黑松露,皮薄餡靚。🍄營養綜合菇$78乜菇都有啲,滿足你幾個願望。🌯自家即炸響鈴卷$48即叫即炸,要趁佢熱辣辣即食,簡直係「大眾最愛」!
趁住小黃金週,連續幾日假期,梗係出街食好d。

「姫松茸瑤柱響螺燉冬瓜湯鍋」$188

🐮骰仔牛柳粒$138
呢個要淥耐啲,唔洗怕會變擦子膠,因為肉質好腍,推介!

🐂本地手切牛(細)$228
雖然揀左細份量,但一樣大大碟,好抵食。

🐖日本黑豚肉$98
本人比較嗜牛,但呢碟豬肉都能打動我芳心,肉質爽滑,唔錯。

🐷手打咸蛋豬肉丸$78

🐽豬腳筋$78
比較韌,要淥好耐好耐~ 但膠質豐富,鍾意吮豬腳嘅不妨一試。

🦐鬼馬蝦滑/墨魚滑$68
一碟八件,也太抵食了吧!

🍙黑松露帶子餃$68

🍄營養綜合菇$78
乜菇都有啲,滿足你幾個願望。

🌯自家即炸響鈴卷$48
即叫即炸,要趁佢熱辣辣即食,簡直係「大眾最愛」!

🍊水果+ 雪糕糯米糍
最後仲有鮮橙同甜品,此餐無憾😂

尖沙咀食肆林立,但相信呢間有質素的火鍋店能站得住腳。食物質素佳,服務態度殷勤好客,埋單都埋得開心滿意啦!
2017-04-30
$350 (Dinner)
  • 姫松茸瑤柱響螺燉冬瓜湯鍋
打邊爐係我其中一個最喜歡的晚飯選擇因為烚吓烚吓好似好健康其實我係睇到呢個廣告所以想去不過今日早左放工,所以七點鐘鬆啲就到左但係3個人埋單1100以內,價錢亦非常合理我唔食得辣,不過都會留意火鍋嘅混醬選擇今日見到中間呢個喎辣椒醬,非常特別而且有心思我好朋友無辣不歡,睇佢一臉滿足嘅表情,應該好滿意呢個醬料湯底係佢哋個王牌海鮮鍋見到湯底隔離有個就知道系好嘢!對於湯底一般我都唔會特別留心但係呢個湯底我竟然會係打邊爐之前筆一碗出嚟飲湯底清甜美味,加左啲天然嘅黑胡椒,層次昇華左一度同埋佢打邊爐用嘅蟹,唔係一般嘅水蟹,係靚靚食嘅蟹,咬落去啖啖肉,而且好多膏另外佢嘅海蝦都唔野少,係磨砂殻嗰啲海蝦,啲肉好實淨,而且個頭唔會甩,表示非常新鮮湯底另外仲有海參、花甲、「真」蟹柳,二百幾蚊食到呢個湯底非常之抵特別想講嘅係佢個湯底係好味副,我食所有火配料都幾乎唔使點豉油咁滯!!另外,佢嘅手切肥牛都非常唔野少,脂肪分布平均,而且肉質非常有咬口,唔會好似和牛咁滑,軟硬恰當好處另外點左一jar洛神花茶,酸酸甜甜非常開胃鱔片非常厚肉!新鮮!唔腥!個橙切得好好!唔落手都食得啖啖肉!爽!三個人埋單1098!食到呢個質素係非常
打邊爐係我其中一個最喜歡的晚飯選擇
因為烚吓烚吓好似好健康

其實我係睇到呢個廣告所以想去
不過今日早左放工,所以七點鐘鬆啲就到左
但係3個人埋單1100以內,價錢亦非常合理

我唔食得辣,不過都會留意火鍋嘅混醬選擇
今日見到中間呢個喎辣椒醬,非常特別而且有心思
我好朋友無辣不歡,睇佢一臉滿足嘅表情,應該好滿意呢個醬料

湯底係佢哋個王牌海鮮鍋
見到湯底隔離有個

就知道系好嘢!
對於湯底一般我都唔會特別留心
但係呢個湯底我竟然會係打邊爐之前筆一碗出嚟飲
湯底清甜美味,加左啲天然嘅黑胡椒,層次昇華左一度

另外點左一jar洛神花茶,酸酸甜甜非常開胃

鱔片非常厚肉!新鮮!唔腥!

個橙切得好好!唔落手都食得啖啖肉!爽!

三個人埋單1098!食到呢個質素係非常極之抵
地點仲要係尖沙咀!值得無限encore

• 奏記海鮮湯底
  • 手切肥牛
  • 洛神花茶(凍)
2017-05-02 65 views
亞囡難得今天放假沒有約會,一家人齊齊去屋企附近火鍋店打邊爐。火鍋店好似是新開的,人流不多,環境好舒適。要了一壺冰凍洛神花茶,可解熱氣和消脂。湯底有好多款,最終選擇了胡椒豬肚湯,味道清甜,散發胡椒香氣,聽講可暖胃。手切黃牛必選,雪花均衡,牛味濃郁,亞囡超鐘意食。自家製牛肉燒賣是店員推介的。蒸嘅食得多,用來火鍋都是第一次,結實的口感不錯。四寶餃好好味。蝦餃咬落,有大大隻弾牙的蝦,黑松露帶子餃好矜貴,有微微的松露香,帶子好嫰滑。既然亞囡喜歡食肉,點多一客黑豚肉,薄薄的一片片,入口鬆化。最後一藍鮮嫰蔬菜有菜心,西洋菜, 白菜,粟米,秀珍菇,金菇,真係食到奉著肚子回家。

火鍋店好似是新開的,人流不多,環境好舒適。

要了一壺冰凍洛神花茶,可解熱氣和消脂。

手切黃牛必選,雪花均衡,牛味濃郁,亞囡超鐘意食。

既然亞囡喜歡食肉,點多一客黑豚肉,薄薄的一片片,入口鬆化。

2017-05-02 114 views
今日温完書 攰攰地去左尖沙咀行下街食個令飯 雖然呢排開始熱 但都系想繼續打邊6 可惜入到去先知佢9.後6折😭😭不過都有照去食一入到去吾算太多人 但比我既感覺好舒服 而且好乾淨整齊 因為通常做得打邊6都又污穢又多油積 但佢用白色碟同碗一眼就睇哂乾淨拉!加$18就可以混醬拉🙆🙆我地叫左個即叫即製既炸響鈴有2個食法 一系就好似平時甘擺落個鍋到3秒拎反起上黎 一系就直接點泰式酸辣醬食 我覺得直接食好味d 因爲佢即炸既關係 一入口脆到即溶 而且個份量都幾多 差不多有10個 必試呀!!之後叫左個麻辣鍋一開始 淡淡地以為冇咩野 點知越滾越辣 越來越出個味 差d食吾到 好彩個店員幫我地撈起個麻辣包 佢地為左d麻辣料吾會系個湯到游下游下 就用左個包 入面仲有好多料 豬皮呀。。。 不過小編就吾中意食🙈叫左個必叫黑松露帶子餃入面即黑松露味好出 而且帶子既料都好多 第一次食呢個餃 出面都冇得食 大家中意食黑松露既都可以試下 而且個皮幾煙韌 仲有個超級彈牙既自家製墨魚滑如題! 真系好彈牙 而且入面d墨魚好爽好新鮮 份量吾多吾少 2個人岩岩好!總括而言,我覺得都吾錯 飯後仲有甜品 雪糕糯米滋同生果涼下個肚 下次都

加$18就可以混醬拉🙆🙆

我地叫左個即叫即製既炸響鈴

之後叫左個麻辣鍋

叫左個必叫黑松露帶子餃

仲有個超級彈牙既自家製墨魚滑

總括而言,我覺得都吾錯 飯後仲有甜品 雪糕糯米滋同生果涼下個肚 下次都會再去!
2017-05-01
$350 (Dinner)
3K
2017-05-02 54 views
香港人打邊爐一年四季沒有分,只要喜歡就去啦!就如我一樣,最瘋狂時候一星期食足四日。今晚又約了友人烚烚下,上綱找到一間新開不久的火鍋店,於是乎試新嘢行動又出發了。裝潢雅緻,有大大張梳化位,坐得好舒服。胡椒豬肚花甲湯認真不錯,胡椒香氣好誘人,豬肚處理乾淨,完全沒有臊味,還有花甲的鮮甜。最重要加了幾次水,湯底依然保持鮮香,值得推介。本地切黃牛頂呱呱,牛味香濃,肥膏位少,入口軟熟。日本黑豚肉又一驚喜,肉質全沒有寡口還很軟腍,雖然有少許肥脂,但入口不覺肥膩。四寶餃拼盤有菜苗蛋白餃,鮮蝦雲吞, 黑松露帶子餃和韭菜餃。我最喜歡的是菜苖蛋白餃,比較特別坊間少有。餃子皮薄餡料正喔!招牌五寶丸亦不遜於餃子,有牛肉丸,鮮蝦丸,墨魚丸,鯪魚丸和花枝丸,粒粒爽彈有嚼口。鮮菜藍種類不算多,勝在夠新鮮嫩綠。整體食物水準中上,服務態度又好,又一新地方可推介給朋友們啊!

裝潢雅緻,有大大張梳化位,坐得好舒服。
胡椒豬肚湯
本地切黃牛頂呱呱,牛味香濃,肥膏位少,入口軟熟。
本地切黃牛
日本黑䐁肉
四寶餃拼盤
招牌五寶丸
鮮菜藍種類不算多,勝在夠新鮮嫩綠。
鮮菜藍
2017-05-01
$470 (Dinner)
胡椒豬肚湯
本地切黃牛
日本黑䐁肉
四寶餃拼盤
招牌五寶丸
鮮菜藍
2017-05-01 76 views
應承咗朋友結婚做姐妹,為咗可以令自己塞得落條靚裙,我決定減肥,之前去過呢間奏火鍋度用餐,覺得出品唔錯,價錢都相當公道,所以決定再嚟,但就唔食火鍋,轉做蒸氣火鍋,其實個個以為打邊邊一定肥,咁係因為個湯底給晒食物嘅油脂,但如果轉做蒸氣火鍋,咁除咗可以食到食物嘅原有鮮味,也因為蒸鍋主打食原味,所以調味料相對減少,起碼無咁多鹽,可減輕水腫嘅問題。其實,蒸氣鍋真係唔錯嘅養生食療,最重要係食物一定夠新鮮,而呢方面呢度就做得相當出色,尤其係魚類,鮮到不得了,咬口都好好,食多咗都唔怕肥,而且侍應好細心,蒸嘢嘅時間拿捏得非常好,一道一道好有次序咁為我們蒸煮,今時今日咁嘅服預態度先係啱數,一定會再嚟幫襯
蟲草花蒸雞
清蒸斑塊
蟲草花蒸雞
清蒸斑塊
2017-04-30 24 views
朋友大B哥牛一,喺fb見到奏火鍋D食物好似幾對路,所以拉大隊試,話晒初來步到,所以大家㸃嘅食物都好保守,豬皮、豬粉腸、豬紅嘅低價食物,結果係雖然都係豬粉腸,但呢度D就特別軟腍,大家都知,一般豬粉腸烚好耐都好靭,但呢度就好有水準,所以大家信心返晒嚟,第二round㸃咗好多新嘢,豬腳筋、黑松露帶子餃,黑毛豬等,首先係個松露帶子餃,味道好正,食完齒䶝留香,聽講係呢間鋪獨創,第二度食唔到,我們encore了三次,係六個人叫咗三碟仲有個豬腳筋,肉質好煙靭,但D筋又好爽喎不得不說嘅仲有個窩底,蘿蔔坑腩窩,真材實料,牛腩多又炆得靚,蘿蔔甜而多汁,大滿足
仲有個豬腳筋,肉質好煙靭,但D筋又好爽喎

蘿蔔坑腩窩
黑松露帶子餃