2017-04-28
香港火鍋店五花百門,各區最少有五間,亦總會有幾間比較出色,而一間好既火鍋店需要具備幾樣條件,包含:環境、舒適度、食物質素、員工質素等等今次同屋企人行完街,一於去左尼間新開無耐既火鍋店,由於時間較早所以有好多位置,入到去「環境」相當唔錯,門口對住係一個放滿酒既酒櫃,整體環境唔會太光,亦唔會太暗,而且空間都好闊落,相當「舒服」!剛剛坐低一陣,就竟然比我見到「洪天明」同朋友包左一間房食飯,尼一刻比到我對餐廳食前的信心!調較醬汁有九種材料選擇,可以發揮大家既小宇宙,可以簡單,可以特別,各自喜愛!坐落先食小食開下胃口,「冰火魷魚」相當特色,酸酸辣辣好開胃,而且魷魚好爽口,好正湯底選擇左一個店舖推介的湯底,既可飲用,既可打邊爐的「蟲草花燉嚮螺雞湯鍋」,味道濃郁&足料,而且仲有雞肉的鮮甜!開始打邊爐前絕對要先飲幾碗打邊爐除左食正野,當然要飲啲野先夠正啦!所有叫左一揸竹庶水,而且仲要好夠凍,正頭爽曬第一次黎尼度食,所以就問店員有咩推介啦,而佢地推介我地食「黑松露帶子餃」,連個名都係第一次聽!但點知食落除左有黑松露的微香之外,而且仲有帶子既鮮甜,原來尼個配搭都好夾,好好食「本地手切黃牛」睇落相當厚切,但
「本地手切黃牛」睇落相當厚切,但食落肉質非常好食,非常淋!
今次不得不提就係尼個即叫即炸既「自家即炸響鈴卷」啦!平時既響鈴卷係放落湯幾秒再食,而尼個「自家即炸響鈴卷」係就咁食既,咬落好鬆化,再配上酸酸甜甜既泰式辣醬,非常非常好食!但記住一定要襯熱食
如果要講「新鮮」尼兩個字,絕對非尼個「新鮮田雞」莫屬啦!因為佢真係新鮮即叫即斬,上到枱每隻田雞腿都仲彈下彈下,而且味道好鮮甜!絕對能夠表現「新鮮」尼兩個字!
「奏海鮮火鍋」,無論環境、舒適度、食物質素、員工質素,都表現得相當唔錯,員工熱情招待,有禮貌,見我地飲完一杯,會主動幫我地添加!所以我同屋企人對尼間店舖非常滿意,有機會一定會再黎過
「宵夜時段0930後入座6折(海鮮、牛肉、刺身除外)」