2022-10-28 60 views
#金鶴拉麵 📍 佐敦閩街3號地舖醬油拉麵 $88配菜有雞肉同豚肉,雞胸肉食落口嫩滑☺️湯底色澤透明,聞起來醬油味道清香誘人。拉麵口感爽口同有咬口♥️厚切日本雞胸肉飯 $78平時食開啲雞胸肉一定係好「難」,雞胸肉係用慢煮製成,所以食落口嫩滑,大食嘅可以叫200g個款😏
#金鶴拉麵
📍 佐敦閩街3號地舖

醬油拉麵 $88
配菜有雞肉同豚肉,雞胸肉食落口嫩滑☺️
湯底色澤透明,聞起來醬油味道清香誘人。
拉麵口感爽口同有咬口♥️

厚切日本雞胸肉飯 $78
平時食開啲雞胸肉一定係好「難」,
雞胸肉係用慢煮製成,
所以食落口嫩滑,大食嘅可以叫200g個款😏
聽說這間金鶴拉麵最有名的是它的極濃雞白湯拉麵就去試一試吧!極濃雞白湯拉麵🐥 $138用原隻雞烹煮8小時以上的濃厚雞白湯,其精華就是天然的骨膠原,對健康及美顏非常好,是女士天然護膚補品它的雞湯是真的濃稠啊!真的像菜單所寫的,感受到滿滿的骨膠原充斥著口腔!麵底軟硬適中,叉燒算是合格吧,還有炸過的牛蒡很少有,口感香脆北海道蟹湯拉麵🦀 $138這碗蟹湯拉麵跟雞白湯拉麵去相比就失色了,蟹味不算濃郁不過蟹肉還算充足,可是有咬到蟹殼,扣分了那裏還有串燒跟酒類供應,我點了一瓶清酒叫一滴入魂,價格不貴!才200出頭!如果喜歡喝雞湯的朋友可以去試試喔🫶🏻金鶴拉麵 (閩街) (佐敦)佐敦閩街3號地舖
聽說這間金鶴拉麵最有名的是它的極濃雞白湯拉麵
就去試一試吧!

極濃雞白湯拉麵🐥 $138

北海道蟹湯拉麵🦀 $138

如果喜歡喝雞湯的朋友可以去試試喔🫶🏻

金鶴拉麵 (閩街) (佐敦)
佐敦閩街3號地舖
2022-10-08
Type of Meal
Dinner
  • 極濃雞白湯拉麵
2022-10-22 54 views
🍂天氣轉涼,想食熱野暖下胃 。經過金鶴拉麵 竟然唔洗排隊,即刻捉左朋友入去食。餐廳座位唔多,大約十餘個,日式裝潢,當晚我地坐bar抬,座位舒服,環境氣氛都唔錯。🐔🍜極濃雞白湯 $138極濃雞湯用八小時熬製而成奶白色,味道濃郁順口。旁邊既牛蒡炸到金黃色好酥脆。慢煮雞肉唔會乾韌、䐁肉叉燒軟軟嫰嫰、溏心蛋入味,配料同樣出色。最後忍唔住飲哂啲湯,滿滿既骨膠原。🦀北海道蟹湯拉麵 $138同樣都係呈奶白色既蟹湯,入口充滿濃郁既鮮味,口感幼滑。蟹肉一絲絲,味道鮮甜,份量都幾多,蟹迷要試。拉麵有啲粗度,軟硬恰好,彈牙爽口而且掛湯。

🐔🍜極濃雞白湯 $138

🦀北海道蟹湯拉麵 $138

拉麵有啲粗度,軟硬恰好,彈牙爽口而且掛湯。

香港拉麵店選擇真係好多,金鶴已係香港開業多年,終於有機會試下,原來金鶴是香港既拉麵品牌,真係孤陋寡聞宜家先知😳,有點慚愧🫣佐敦店既裝修以和風為主調,門口個圓形玻璃窗上既白鶴更加係日本既象徵,係我面前企左隻達磨既R@bbrick,又靚又招財,餐廳主打雞白湯拉麵、鰻魚飯&串燒小食,仲有酒提供雞白湯拉麵奶白色既雞湯看落好吸引,先嚐一口湯底,有雞湯既咸味,但就無雞既香同帶甜既味道,2片雞肉同1片大大塊既豚肉叉燒鋪係碗邊,以低溫慢煮而成,食落都唔會覺得榎口,另外仲有一份炸牛蒡,可以當小食就咁食或放入拉麵一齊食都得,拉麵既粗度比我想像中粗,整碗拉麵份量十足,所以食到一半都已經好飽環境相當不錯,但雞白湯拉麵我就覺得不過不失,未去到驚為天人既程度,同埋2:30pm後結賬就要加一真係有點摸不着頭腦,唔係少人既時候反而平d吸引顧客架咩😅

雞白湯拉麵

一直都好想試依間高人氣既拉麵店🍜全港已經有成5間分店😳,主打雞白湯湯底,湯底用上日本赤雞並經過6小時以上的高溫熬製而成🕒。今晚就去左OpenRice 最高分既佐敦分店試下😚,環境以灰色同木色為主調,座位唔算多但坐得舒服,仲可以坐吧枱位睇住點整拉麵,都有啲日本感覺🤣。食飯時間去可能都要等位,早小小去比較好喔,如果唔想等,佢哋都有外賣自取🥡服務咖~✨另設加一-💕 金鶴鷄白湯 $98👅好味指數:8.5/10造型💯分!最吸精個個係炸牛蒡😍炸得好脆口,鮮甜酥脆冇澀味☺️好正!仲有低溫慢煮雞肉同豚肉叉燒,雞肉軟腍唔嚡口,豚肉叉燒肉質鮮嫩唔肥😳拉麵夠彈牙有口感,唔會煮得太腍👍🏻,雞白湯底呈奶白色🤍順滑清甜,如果想濃郁啲/重口味人士,可以叫個店長推介既極濃版本🥰-💕 北海道-蟹湯拉麵(日本直送-人氣No.1) $138👅好味指數:9.5/10果然係No.1😍味道極濃郁🥰,湯頭原來都係奶白色😳,質感濃稠☺️,面層放左鮮味十足既蟹肉😍,充滿蟹鮮味,直接由日本北海道直送到店既濃厚花咲蟹湯配上鮮味十足既蟹肉,真係一試難忘🥰❗️ -💕 日式餃子 $38👅好味指數:7.5/10餃子有4隻,炸得幾脆口而不油膩👍🏻-環境:
✨另設加一

金鶴鷄白湯
2022-10-14
金鶴鷄白湯
北海道蟹湯拉麵
店子出名的雞白湯拉面,作為專家朋友,也想看看是否有水準,因而跟他到這店子吃~店子有日本的感覺,進去之味道很有家味感覺。辛辣拉麵其實辛辣之湯底也不錯,喜歡辣的人可以一吃。辛辣湯底,湯底夠濃,棒。配糖心蛋及特製叉燒,叉燒口感軟滑香濃,其中最喜歡吃黑豚叉燒,肥瘦適中,而且有十分香之豚味。醬油拉麵隨著年齡之增長,對它的喜愛始終不變的便是醬油這種簡單的味道。棒!店子醬油湯底十分濃厚。店子有不同味的拉麵,種類繁多的拉麵種類,醬油簡單味道好好吃,味道不鹹,有香香之感覺。日式餃子煎餃子是日本國民食物,金黃色外表和香脆多汁內餡,又多汁,香脆金黃日式餃子,於這拉麵店是必點的小吃,好吃~另外亦點了串燒五花腩五花腩非常好吃的,有驚喜。鹽燒味道恰到好處,乾身又有肉汁,送酒很棒。環境高尚,令人放鬆,食物乾淨衛生~高品質的食品及以客為先~

店子有日本的感覺,進去之味道很有家味感覺。

辛辣拉麵

醬油拉麵

五花腩

環境高尚,令人放鬆,食物乾淨衛生~高品質的食品及以客為先~
2022-10-16 171 views
呢排返工辛苦,喺佐敦見完客收工都成七點半,返屋企食飯太夜,同老婆講聲就自己一個喺佐敦搵食,係app睇吓啦嘅呢間金鶴拉麵以前有留意過多好評,雖然平時自己少食碳水,但見心情唔靚就放肆下,就睇吓網上啲評價堅定流🤔拉麵店開喺離彌敦道都有一段距離嘅細街仔,一個人嘅關係,Walk in 坐bar枱有位, 之後見有人入嚟無book位都冇得食,生意都幾好咁,我坐個位前面有嗰疑似虹吸既擺設未點野就嗌左支手工白啤鬆下先,d花香果香味幾清爽,幾夾我之後食嗰個濃湯拉麵中式啲雞湯我好鍾意飲,但其實拉麵我不嬲麻麻地鍾意雞白湯底,因為唔鍾意日本做雞白湯有種特別嘅so味,但見呢度好似出名雞白湯,就想睇吓會唔會令我改觀,我就嗌咗嗰極濃雞白湯拉麵嗰拉麵比我想像中好,湯底始終有少少我唔鍾意嗰鍾味道但唔強,食落慢慢都係覺得好味嘅,個濃湯底夠濃夠杰,面嘅texture又唔錯(唔識形容唔算彈牙但又唔係好諗)好match佢個湯底,麵同嗰湯算真係做得好好,但碗麵嘅料就麻麻哋啦,碗麵有叉燒同雞胸做料,瘦叉燒似火腿食落似有輕醃制過,雞胸就冇咩味道有啲鞋口,兩味餸唔係難食但真係普通,好彩個湯同嗰面夠好味,咁我都覺得冇咩所謂最緊要其實我嗌多

手工白啤

極濃雞白湯拉麵

炸雞

最緊要其實我嗌多咗個炸雞送麵,用雞胸炸,粉漿唔會好厚身亦唔會好漏,正常嘅好味👍🏼

啤酒同麵食呢啲邪惡嘅肥膩嘢食齊,心情都算係好返啲,呢間拉麵還可以,有機會行開諗唔到食咩可能會翻食,但特登走過黎就應該未必會啦嘅程度
2022-10-11
手工白啤
極濃雞白湯拉麵
2022-10-10 71 views
一日最煩係諗食咩!問女友小熊晚餐想食咩,佢話減肥喎,玩咩咩 168 喎! 所以唔洗幫佢買晚飯...... 算數! 我自己買外賣!心血來潮晚飯想話食金鶴拉麵,於是打算收工後落佐敦店叫外賣,途中小熊打嚟問我身在何處...."我咪坐緊車落佐敦買外賣囉!""...... 不如去金鶴堂食啦! 因為.... 其實我今日落咗油麻地見客....""你又話減肥?""我玩168,都無食早餐,中午先食飯...."其實我都唔係好明佢講咩,咩叫168,總之.... 最後由外賣變堂食.一踏入店舗,日劇"深夜食堂"嘅氣氛又出現,再加上播放日文歌曲令氣氛更濃,好似身在日本D後巷小店!小熊點咗極濃雞白湯拉麵,而極濃蟹湯拉麵仍然係我至愛!極濃雞白湯拉麵上有塊炸牛蒡,炸得香脆之餘視覺上都好正,炸到好似一件藝術品.極濃蟹湯拉麵蟹肉份量不少無偷工減料,有D拉麵店嘅拉麵分軟,中,硬. 金鶴拉麵嘅麵質屬於硬,當然唔係硬到咬唔到嘅硬啦! 而口感夾自己口味,因為我唔中意食軟質拉麵.由於中午已經想話放工後落金鶴買外賣,所以 Lunch 唔食太多留定肚飲佢地嘅濃湯!其實濃湯先係主角,美味之餘濃郁得不得了,白雞湯已經超濃,但蟹湯更濃郁,小
一日最煩係諗食咩!

"我咪坐緊車落佐敦買外賣囉!"

"你又話減肥?"

"我玩168,都無食早餐,中午先食飯...."

小熊點咗極濃雞白湯拉麵,而極濃蟹湯拉麵仍然係我至愛!

其實濃湯先係主角,美味之餘濃郁得不得了,白雞湯已經超濃,但蟹湯更濃郁,小熊飲唔哂我都飲埋佢個份,包尾殺! 漲肚!

除咗超濃湯,炸雞同樣出色,外層雞皮炸得超脆,內層雞肉 Juicy, 好過好多炸雞店嘅出品!

飲完兩個超濃味嘅湯,仲以為食燒豬頸肉會淡然無味,事實係相反,燒豬頸肉無落D咩醃料,齋落鹽,雖然只落鹽又出奇地夾,豬肉味濃口感唔乾夠肉汁,美味!

"不如食完拉麵打的返屋企囉" 小熊食到包哂唔多想行.....

"又話減肥!" 我吋佢!

"168意思係咪增肥到168磅㗎!"

168磅的肥熊......
極濃雞白濃拉麵
極濃蟹湯拉麵
燒豬頸肉
極濃雞白濃拉麵
極濃蟹湯拉麵
燒豬頸肉
2022-10-09 96 views
試左個醬油拉麵同埋蟹肉拉麵。本人就試左醬油拉麵,係鰹魚湯底,不過不失咁。不過入面有兩舊好hai嘅雞,真心唔識欣賞,唔明點解會將兩舊hai sap sap嘅雞放入拉麵度😅 舊叉燒好薄,唔認真睇以為係火腿片,味道方面就一般啦,坦白講香港有好多拉麵店整嘅叉燒會好食過佢。男朋友食蟹肉拉麵,佢表示湯底正常,多蟹肉,但叉燒就唔掂。佢話以後可以唔使再試呢款。另外,都試左個唐揚炸雞,呢個就唔錯嘅,新鮮炸起幾香囗幾好味。
試左個醬油拉麵同埋蟹肉拉麵。

男朋友食蟹

醬油拉麵
2022-10-07 1031 views
今日在佐敦附近做野,終於有機會試到長期人龍拉麵店金鶴🍜。早來的鳥兒有位坐,嚟得早吾洗等位真係好happy。入內好有日本feel🇯🇵,暗黑系裝潢為主,配以金黃射燈,牆身還有金色鶴圖,match返店名👍🏻。▶️雞白湯拉麵🍜($98)一場來到必須試佢馳名嘅雞白湯拉麵,因為朋友吾中意太濃郁嘅湯底,所以冇揀到極濃湯底。碗邊鋪有兩大塊雞胸肉🐥同一塊豚肉叉燒🐷,加上慷慨嘅黑木耳、洋蔥、溏心蛋、竹筍等,擺盤都吾少心思。湯底毫不油膩,吾系極濃但係已經夠曬濃🥣,拉麵口感彈牙,軟硬適中,非常掛湯。另外碗面嘅牛蒡造型岩曬打卡📸,但係新鮮炸起香脆非常,記得趁熱食最好食!▶️北海道蟹湯拉麵🍜($138)哩碗期間限定嘅拉麵更加系高質,系由北海道直送嘅花咲蟹🦀熬成湯,湯底鮮甜creamy,打至起泡,爽口嘅面身浸滿湯汁,再加上啖啖蟹肉絲,暖胃得嚟又飽肚,真正嘅comfort food!推薦~▶️燒雞軟骨($48)覺得吾夠喉?原來店內還有不少串燒🍢可以選擇,豬牛羊雞甚至海鮮都一應俱全。口痕想食返串雞軟骨,過下口癮又吾會太飽。雞軟骨粒粒分明,香酥脆口,上面撒滿七味粉,脆卜卜食個不停口😋。用餐過程不斷有人來取外賣🛒,睇嚟真係有吾少

▶️雞白湯拉麵🍜($98)

▶️北海道蟹湯拉麵🍜($138)

▶️燒雞軟骨($48)

用餐過程不斷有人來取外賣🛒,睇嚟真係有吾少真fans,下次見到條隊睇吾到盡頭時,不妨order返屋企食,暖笠笠好舒服🥰~

• 雞白湯拉麵
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
頗有名氣的拉麵店‼️當晚食客陸續排隊,等了好一會才可入座‼️🥢▫️❥$𝟭𝟯𝟴 北海道極濃蟹湯拉麵🦀️🍜選用北海道直送花咲蟹製成的濃湯,加入一絲絲的蟹肉,味道鮮甜無比‼️拉麵吸收了湯底的精華,很美味‼️😚▫️❥$𝟵𝟴 雞白湯拉麵🐥🍜有低溫慢煮雞肉、豚肉叉燒、半隻溫泉蛋和炸牛蒡‼️🥚 湯底清淡味道不算突出,可能要選極濃雞白湯才較明顯‼️🤭▫️❥$𝟯𝟴 日式唐揚炸雞🍗又嫩又多汁‼️😋
❥$𝟭𝟯𝟴 北海道極濃蟹湯拉麵🦀️🍜

❥$𝟵𝟴 雞白湯拉麵🐥🍜

❥$𝟯𝟴 日式唐揚炸雞🍗
又嫩又多汁‼️😋
雞白湯拉麵🍜$98每次黎金鶴必叫既雞白湯拉麵,佢仲有得揀廚師推薦的極濃雞白湯。不得不提的是拉麵上鋪滿了新鮮炸起的炸牛蒡,香脆可口,甘甜似超薄片的甜薯😋香辣豚骨湯拉麵🍜$98辣得滋味,一樣有嫩雞肉同叉燒,辣既湯底同竹筍夾得黎,兩邊既味都好出,互不相讓,但又相得益彰。豬頸肉串燒(2 串)$48燒到金黃色咁吸引,拿拿聲襯熱食,和友人一人一串,唔使爭🫢抹茶軟果凍 $33係其他分店食過好食,黎到佐敦呢間菜單唔見有,好彩問職員就食到,佢哋雪櫃常備有😋
雞白湯拉麵🍜$98
香辣豚骨湯拉麵

香辣豚骨湯拉麵🍜$98
豬頸肉串燒

豬頸肉串燒(2 串)$48
燒到金黃色咁吸引,拿拿聲襯熱食,和友人一人一串,唔使爭🫢
抹茶軟果凍

抹茶軟果凍 $33
2022-09-26
Type of Meal
Dinner
香辣豚骨湯拉麵
  • 辛味拉麵
金鶴拉麵🍜特濃雞白湯拉麵📍作為拉麵控🤭一直都好想試吓金鶴拉麵嘅白雞湯拉麵🍜傳聞話係香港三大好味雞白湯拉麵之一🥹難得嚟到星期六都竟然唔使等位😍😍 一係唔試,要是就梗係要試過最正㗎啦!特濃雞白湯拉麵嘅湯底質地好濃厚,而且冇平時啲拉麵嘅湯底咁死鹹,但係就唔係好重雞味🤔 特濃貴啲之餘仲要標榜雞湯味濃…..🥲🥲金鶴拉麵另外一樣出名嘅就係雞白湯拉麵入邊嘅炸牛蒡😋可能啲牛蒡炸完擺埋咗一邊一段時間有少少淋左…..其他配料就正正常常啦,但係仲有半隻溫泉蛋,嚟個陣浸晒喺啲熱湯入邊,比其他配料冚住咗….撈起嘅時候已經變咗熟蛋😂😂😂PS. 記得登記做埋會員呀,成功登記即刻送100分就可以免費送多一隻溫泉蛋😌😌拉麵入邊嗰隻溫泉蛋熟咗唔緊要,仲有一隻係送嘅😂😂#金鶴拉麵 #金鶴拉麵佐敦店 #拉麵 #雞白湯拉麵 #雞白湯 #hkramen #ramen #hkfoodie #hkfood #hkfoodstagram
金鶴拉麵🍜特濃雞白湯拉麵📍

2022-09-21 54 views
一向好喜歡食日本拉麵, 到日本係必食嘅. 但係香港就好少食拉麵因為質素好參差. 朋友介紹佐敦呢間金鋪拉麵唔錯, 所以即管試試. 大約8:30到唔使等位. 裝修華麗舒適. 主打雞濃湯、蟹湯、黑蒜醬油湯底. 第一次幫襯選擇了核酸醬油湯底. 等了大約五分鐘便上枱. 兩大片紫菜、兩片雞肉、一片慢煮叉燒, 很多木耳絲, 加上好濃烈嘅黑蒜油味啊, 已經吸引味蕾. 先試一口濃湯, 正!湯也很夠熱. 雖然我本身喜歡食全多粗麵, 但這幼麵也很彈牙, 不錯. 雞肉及慢煮叉燒很霖、很滑. 整體來講價錢需比較貴但CP值但也有80%
2022-09-21 63 views
金鶴拉麵-佐敦今日去到一間充滿日本氣氛既日本拉麵店,當然要試下佢既拉麵同鰻魚飯啦。一入餐廳勁有日本的感覺既裝修,以黑色為主調,燈光暗暗地好有情調。今次好好彩可以坐響bar枱,可以望到師傅預備食物。今次叫左兩個主打包括「期間限定」及「店主推介」,可以見到師傅的用心製作,鰻魚飯及拉麵既過程,感覺不錯。「期間限定」北海道極濃蟹湯拉麵 $138首先講講,「期間限定」的北海道極濃蟹湯拉麵,蟹肉是已拆殼的蟹肉碎,份量都多,另外,值得一讚的是個湯底,果然是極濃蟹湯,味道非常濃烈很重口味,加上硬度適中的拉麵掛上濃濃的湯,非常香口,湯麵中亦有木耳、糖心蛋、豚肉、筍條及紫菜,非常出色。「店主推介」活燒蒲燒鰻魚飯 $238另外,叫了一個鰻魚飯,一間餐廳要燒得鰻魚好食一點都不容易。由於,坐在bar台的關係,可以見到店員慢慢的燒烤鰻魚及一層一層塗上醬汁。果然,食落口肉質非常飽滿及肥美,配上粒粒的珍珠米,非常出色,值得一推,果然係店主推介。鰻魚飯附上餐湯及餐前小食(芥辣八爪魚)味道都不錯總結,鰻魚飯愛好者必試,值得推介。蟹湯拉麵適合重口味者。
金鶴拉麵-佐敦

「期間限定」北海道極濃蟹湯拉麵 $138

「店主推介」活燒蒲燒鰻魚飯 $238

總結,鰻魚飯愛好者必試,值得推介。蟹湯拉麵適合重口味者。
  • 活燒蒲燒鰻魚飯