Restaurant: Kani Kei
Terms & Details:
2024-09-08 419 views
最近去完北海道~食蟹食開有條路~兼且要平衡吓番咗嚟香港嘅失落心情😆一於是晩去食蟹😆精打細算嘅朋友提我記得用openrice訂位~就可以優惠價格享用全日供應嘅🦀蟹愉🦀 套餐 $410@位 (另加一)~晩飯嚟講呢個價錢好化算吖!!🦐大蝦沙律酸酸哋嘅汁料拌清爽沙律菜!仲有大蝦同蟹籽加持!開胃一流🥗🐟季節刺身三點分別有三款刺身油甘魚,金目鯛,三文魚🫰🏻🫰🏻🫰🏻時令食材就係肥美新鮮!!🦀松葉蟹肉三文魚子茶碗蒸蒸蛋無比滑溜😚😚仲有絲絲蟹肉&三文魚籽!鮮上加鮮👍🏻🦀鹽焗活蟹新鮮嘅食材只須以最簡單嘅方式烹煮~已經可以帶出原汁原味嘅美味😋將原隻活蟹鹽焗~以天然咸香氣味逼出蟹最鮮滋味🦀🦀鮮!!🦞龍蝦天婦羅將極之彈牙爽口嘅龍蝦肉製成天婦羅~增添咗香口感🆙🆙仲伴有秋葵、蕃薯、南瓜等鮮甜野菜🥰食材豐富多樣!🐟鯛魚白湯最鍾意奶白色嘅魚湯😍仲加入咗菇菌+滑豆腐等去襯托軟嫩嘅鯛魚肉🤝🏻🤝🏻濃厚味道好得人心!🦀松葉蟹玉龍湯素麵好好食!!!好有去飲宴食嘅蟹肉伊麵嘅感覺🤭濃濃嘅蟹肉鮮味佈滿整個麵食~creamy嘅茨汁又帶有絲絲蟹肉🦀🦀正!!🍡甜品日式蕨餅:鋪滿豆粉嘅煙韌蕨餅~好日式口味🇯🇵抹茶紅豆布甸:奶滑嘅布甸好重抹茶味

🦐大蝦沙律

🐟鯛魚白湯

🦀松葉蟹玉龍湯素麵

🍡甜品
日式蕨餅:鋪滿豆粉嘅煙韌蕨餅~好日式口味🇯🇵
抹茶紅豆布甸:奶滑嘅布甸好重抹茶味🍵同蜜味紅豆係絕配!!

2024-09-03 558 views
小姪女回港一定要帶佢食好野,這間名都指明了 「蟹慶」我地要盡慶下先🦀🦀「柚子蟹肉沙律」 用上柚子醋配上沙律菜,仲有幾粒柚子😚「鯛魚白湯」 不會太咸,有一片魚,豆腐同菇🤓「蟹肉蒸蛋」👍🏻👍🏻 好足料,而且蒸蛋好滑嫩,味道咸甜剛好😍「燒黃金帝王蟹腳」好正呀!好大隻,而且每條蟹肉上都有用了蟹膏醬,令蟹肉味更濃,啖啖肉呀😋「龍蝦尾野菜天婦羅」這款勁!好少食到用龍蝦做既天婦羅🍤,我們加上一點海鹽更好味🤤「兩點刺身」 是三文魚同劍魚 🤓 好新鮮好fresh「豚肉蘆筍卷」食完凍野,來一個熱的,豚肉蘆筍卷,好咬口呀☺️「蟹皇瀑布飯」滿滿的蟹膏醬,配上白飯,超正呀😍備註:🔺套餐超抵食呀🔺好似去左日本蟹xx一樣咁chill

「柚子蟹肉沙律」 用上柚子醋配上沙律菜,仲有幾粒柚子😚
「鯛魚白湯」 不會太咸,有一片魚,豆腐同菇🤓
「兩點刺身」 是三文魚同劍魚 🤓 好新鮮好fresh
「蟹皇瀑布飯」滿滿的蟹膏醬,配上白飯,超正呀😍

備註:
🔺套餐超抵食呀
🔺好似去左日本蟹xx一樣咁chill

2024-09-02 471 views
日本蟹料理「蟹慶」出咗新餐牌!全日供應嘅實惠套餐「蟹·愉」只係410/1位!今次抵食啦!環境好舒適,每個卡位仲有兩隻蟹公仔陪你食飯!蟹新鮮系料理好壞嘅關鍵,佢哋有水族箱保證蟹生猛。一共八道菜,由前菜沙律到甜品,都非常精緻!大蝦沙律新鮮爽口。季節刺身3點,質地新鮮。松葉蟹肉三文魚籽茶碗蒸口感滑嫩。鹽焗活蟹 ,蟹肉鮮甜,搭配蟹膏鮮香吸引!龍蝦天婦羅外脆內嫩,非常香口。蟹肉濃湯素麵,麵條吸收晒蟹肉濃湯嘅鮮甜味,份量滿足。鯛魚白湯,湯底濃郁,魚味清甜,暖胃又不膩。松葉蟹肉濃湯素麺鮮甜有質感。📍 蟹慶銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫港鐵銅鑼灣站 D2 出口

環境好舒適,每個卡位仲有兩隻蟹公仔陪你食飯!

蟹新鮮系料理好壞嘅關鍵,佢哋有水族箱保證蟹生猛。

一共八道菜,由前菜沙律到甜品,都非常精緻!

大蝦沙律新鮮爽口。

季節刺身3點,質地新鮮。

松葉蟹肉三文魚籽茶碗蒸口感滑嫩。

鹽焗活蟹 ,蟹肉鮮甜,搭配蟹膏鮮香吸引!

龍蝦天婦羅外脆內嫩,非常香口。

蟹肉濃湯素麵,麵條吸收晒蟹肉濃湯嘅鮮甜味,份量滿足。

鯛魚白湯,湯底濃郁,魚味清甜,暖胃又不膩。
松葉蟹肉濃湯素麺鮮甜有質感。

📍 蟹慶

銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫
港鐵銅鑼灣站 D2 出口
2024-09-01 414 views
姪女講咗好耐話想食蟹,今日終於帶佢嚟食之前已經試過嘅蟹慶嚟到嘅時候咁啱做緊$398/1套餐,就選擇咗呢個。首先嚟咗個柚子蟹肉沙律,沙律菜配上酸酸甜甜嘅醬汁仲有柚子超級開胃,感覺即刻可以拎住成隻蟹咬🤣前菜二點就係三文魚同埋鯛魚,食材都超級新鮮,三文魚勁厚勁鮮甜,而鯛魚肉質都好肥厚超鍾意呀🩷跟住就到松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋,(食完成餐飯問姪女最鍾意邊樣,竟然話係呢個蒸蛋…激死🤣)蒸蛋蒸得超滑,而且入面嘅蟹肉三文魚子同埋蘑菇配超級好味🫶🏻🫶🏻🫰🏻下一度就係我最期待嘅黃金燒鱈場蟹腳,蟹腳嘅上面feel到有蟹膏嘅味道,而且感覺唔使額外嘅調味單獨蟹嘅已經超級鮮甜,啖啖肉之餘肉質都好正❤️❤️❤️食到差唔多龍蝦尾天婦羅就嚟啦,炸得超酥脆,而且外皮粉漿好薄,完全唔覺得膩,呢個都啖啖肉 哦耳shi🤣🤣,而且仲有南瓜,番薯,秋葵嘅天婦羅,每個都係日料店嘅質素,好味反而有驚喜嘅係豚肉蘆筍卷,配上特調嘅醬汁,豚肉包住蘆筍蘆筍消除咗豚肉嘅油膩,一啖一個完全唔係問題,最後我仲食晒所有醬🥹🫶🏻而個鯛魚白湯只可以用一個字形容,就係鮮,而湯入面仲有魚片豆腐同埋啲菇,超級鮮甜,啱啱食嘅消一下滯仲有一個蟹黃瀑布飯,明明已經飽到上心口
姪女講咗好耐話想食蟹,今日終於帶佢嚟食之前已經試過嘅蟹慶

仲有一個蟹黃瀑布飯,明明已經飽到上心口但因為太好食依舊一啖一啖擺落咀😭🤣飯,上面本身鋪蟹籽同埋蟹膏,可以好有儀式感咁到碗蟹黃入碗飯到,打卡一流啊🫶🏻

甜品就以抹茶布丁結束呢餐飯,布甸超級軟滑,為呢餐飯好好咁作結,寫到呢度已經想再去食多餐🥹👍🏻
2024-08-30 392 views
瘋狂想食蟹🤤朋友介紹咗呢間好出名嘅日本餐廳!一於嚟個大滿足之晚宴🦀🦀🙌🏻🙌🏻🦀蟹愉 Deluxe Set🦀 $410@位 (原價$544) .✨大蝦沙律爽脆沙律菜+彈牙蝦肉+微微酸汁料🥗非常清新!.✨季節刺身三點是日刺身為:油甘魚,金目鯛,三文魚~每片都厚切又新鮮!!.✨松葉蟹肉三文魚子茶碗蒸打開蓋好有驚豔感🤩滑溜蒸蛋中滿滿蟹肉絲等材料~上面仲放有粒粒飽滿嘅三文魚籽🤩.✨鹽焗活蟹每位有原整一隻焗蟹🦀有齊拆蟹工具俾你慢慢拆~細味鮮甜又滋味嘅蟹肉😋😋.✨龍蝦天婦羅用咗成條龍蝦尾切件🦞炸成一口大小嘅天婦羅!彈牙又鮮味!!仲伴有多款野菜天婦羅🤤好豐富!.✨鯛魚白湯烹調製成乳白色嘅湯汁🐟鮮而不腥!!.✨松葉蟹玉龍湯素麵造型好精緻🥰以蟹鉗、露筍、蟹籽作擺盤~素麵掛上濃郁非常嘅蟹肉芡汁~甘醇味美🫶🏻🫶🏻.✨甜品抹茶紅豆布甸+日式蕨餅.✨加一服務費
✨大蝦沙律
爽脆沙律菜+彈牙蝦肉+微微酸汁料🥗非常清新!
✨季節刺身三點
是日刺身為:油甘魚,金目鯛,三文魚~每片都厚切又新鮮!!
✨松葉蟹肉三文魚子茶碗蒸
✨鹽焗活蟹
✨龍蝦天婦羅
✨鯛魚白湯
烹調製成乳白色嘅湯汁🐟鮮而不腥!!
✨松葉蟹玉龍湯素麵
甜品
抹茶紅豆布甸+日式蕨餅
✨加一服務費

2024-08-26 533 views
蟹慶嘅蟹料理實在太正!大蝦新鮮彈牙,沙律醋調味恰到好處,清新開胃。季節刺身三點包括了鮮甜嘅池魚、肥美嘅鮪魚腩同埋滑順嘅鮭魚腩。每一件都鮮嫩無比,完全唔會有任何腥味。松葉蟹肉三文魚籽茶碗蒸,蒸蛋嫩滑如絲,入口即溶。蟹肉鮮甜彈牙,三文魚籽爆香,配合蒸蛋嘅鮮味,簡直完美。鹽焗活蟹係今晚嘅重頭戲。焗出嚟嘅金黃色蟹殼,望到已經口水直流。蟹肉飽滿鮮甜,肉質嫩滑,蟹膏濃郁,非常新鮮。龍蝦天婦羅賣相一流,非常吸睛。龍蝦肉質鮮嫩彈牙,天婦羅外酥內嫩,點埋天婦羅汁,回味無窮。鯛魚白湯濃郁鮮甜,湯頭清爽不膩,配合幼滑嘅豆腐。松葉蟹肉濃湯素面,濃郁嘅蟹肉湯底,加埋彈牙嘅素面,估唔到咁好味。呢間餐廳嘅蟹料理真係好正,性價比超高。如果你都係一個蟹控,一定要嚟試吓啦!
蟹慶嘅蟹料理實在太正!
大蝦新鮮彈牙,沙律醋調味恰到好處,清新開胃。

鯛魚白湯濃郁鮮甜,湯頭清爽不膩,配合幼滑嘅豆腐。

看到foodie介紹,銅鑼灣蟹慶有一個抵食的蟹套餐,立即相約朋友來吃,因為我一向喜歡食蟹蟹。蟹愉套餐$410/位有8道菜大蝦沙律沙律爽脆新鮮,配搭兩隻彈牙的去殼大蝦及三文魚子,酸香的沙律醬汁為今晚的美食打開序幕。季節刺身:深海池魚,三文魚,赤身三款刺身都是大熱款式,入口柔嫩鮮美,吃蟹之魚又可同時滿足吃魚生的願望。松葉蟹三文魚子茶碗蒸賣相精美,茶碗蒸蛋蒸得很滑柔,入口即融,配上絲絲蟹肉和三文魚子,鮮甜之中又有鹹香,口感豐富。鹽焗蟹最令人期待的主角到了,鹽焗蟹熱辣辣,蟹放在海鹽上在拆開的過程沾上適量的鹽,以鹽來帶起蟹的鮮味,有加持的作用,蟹肉亦好豐富,大大隻蟹令人滿足。龍蝦天婦羅以龍蝦製作天婦羅夠矜貴,拆殼龍蝦大件咬下去口感十足,爽嫩彈牙,附上蘿蔔蓉天婦羅醬汁,另外亦伴有秋葵、南瓜蕃薯等蔬菜天婦羅。鯛魚白湯魚湯呈奶白色,魚湯濃郁鮮甜,清徹不油膩,內裡還吃到魚肉片。松葉蟹肉濃湯素麵暖熱的素麵,醬汁是松葉蟹肉蟹湯蟹籽,味道鮮香,素麵吸收了湯汁,口感淋滑,最後想將湯啜光。甜品甜品是抹茶紅豆奶凍,口感柔滑,甜度適中,抹茶甘香而不苦,吃完甜品感覺完滿。
蟹愉套餐$410/位有8道菜
大蝦沙律
季節刺身:深海池魚,三文魚,赤身
松葉蟹三文魚子茶碗蒸
鹽焗蟹
龍蝦天婦羅
鯛魚白湯
魚湯呈奶白色,魚湯濃郁鮮甜,清徹不油膩,內裡還吃到魚肉片。
甜品
2024-08-23 661 views
抓住夏季Restaurant Week嘅尾巴🤣朋友訂咗呢間位於銅鑼灣嘅日式蟹專門店蟹慶同我補祝生日🥰餐廳位於Sogo隔離,開業多年,成日經過見到都想試吓,今次終於有機會喇。Restaurant Week晚市menu $398,有前菜、鱈場蟹腳、蟹黃飯、龍蝦尾等海鮮,呢個價錢嚟講都幾豐富同揼本🤑店內有魚缸養住啲蟹🦀🦀Restaurant Week 晚膳套餐🥗柚子蟹肉沙律清爽開胃嘅柚子沙律😛上面鋪上蟹肉。🍣前菜二點有油甘魚以及三文魚刺身,唔算厚身但都新鮮😗🥚松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋蒸蛋幾滑溜😚上面有蟹肉同三文魚籽。🦀黃金燒鱈場蟹腳一大盤蟹腳上碟時見到都心心眼😍😍上碟時蟹腳已開邊,燒到表面金黃色,啖啖肉食得好滿足😋食落帶蟹腳本身嘅海水鮮味幾正👍🏻🥓豚肉蘆筍卷豚肉片比較乾,可以點辣醬一齊食,不過辣醬唔香,稍為失色🤨🦞龍蝦尾天婦羅有龍蝦尾、番薯、秋葵天婦羅。炸衣好薄脆,完全唔油膩👏🏻龍蝦尾啖啖肉幾彈牙,即使裹上炸衣亦不減鮮味😽🍲鯛魚白湯魚味濃郁,裡面有草菇、鯛魚片,飲完好暖胃☺️🍚蟹皇瀑布飯最後嚟個邪惡嘅蟹黃飯😈飯面鋪上蟹膏、蟹子,最後淋上一碗蟹黃汁撈飯食。蟹黃汁好濃郁,不過蟹味唔算突出,比較似鹹鹹哋

Restaurant Week 晚膳套餐
🥗柚子蟹肉沙律
清爽開胃嘅柚子沙律😛上面鋪上蟹肉。

🍣前菜二點
有油甘魚以及三文魚刺身,唔算厚身但都新鮮😗

🥚松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋
蒸蛋幾滑溜😚上面有蟹肉同三文魚籽。

🦀黃金燒鱈場蟹腳

🥓豚肉蘆筍卷
豚肉片比較乾,可以點辣醬一齊食,不過辣醬唔香,稍為失色🤨

🦞龍蝦尾天婦羅

🍲鯛魚白湯
魚味濃郁,裡面有草菇、鯛魚片,飲完好暖胃☺️

🍚蟹皇瀑布飯
最後嚟個邪惡嘅蟹黃飯😈飯面鋪上蟹膏、蟹子,最後淋上一碗蟹黃汁撈飯食。蟹黃汁好濃郁,不過蟹味唔算突出,比較似鹹鹹哋嘅芡汁😹

🍮甜品
係呢度慶祝生日,會用煙花代替蠟燭,夠睇頭又夠特別🤩甜品係抹茶布丁,質感滑劣劣,抹茶味濃郁😙

人均消費:$440
推介指數(10分為滿分):7.5分

2024-08-20
$440 (Dinner)
Restaurant Week 呢個 set 真心好抵食,只係398咋🤑 有齊以下咁多款:柚子蟹肉沙律 – 有少少蟹肉(唔認真睇基本會被忽略),不過柚子沙律幾開胃,做前菜啱啱好前菜2點- 兩款嘅刺身都唔錯幾肥美~松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋 – 夠曬滑,加埋松葉蟹肉同三文魚籽口感豐富而且更鮮味黃金燒鱈場蟹腳 已經切開而且經過炙燒嘅蟹腳香氣迫人~殼薄肉多而且已勁剪開好方便進食,蟹肉澎湃而且飽滿又鮮甜!是晚最出色嘅一味豚肉蘆筍卷 – 有一味唔係海鮮嘅單品調劑下,脆嫩嘅蘆筍,清爽嘅口感配搭油香嘅豚肉片好 balance~龍蝦尾天婦羅 - 薄薄嘅粉漿包住鮮嫩彈牙嘅龍蝦肉,食落唔油膩唔會比炸粉搶味,外脆內香鯛魚白湯 – 奶白色魚湯睇落好似好濃,但飲落反而偏清新,同蟹黃飯一齊都唔會搶fo蟹黃瀑布飯 – 一碗有齊蟹黃㗎蟹膏,仲有海膽同蟹籽,睇樣勁精彩,不過食落無想像中咁鮮美~但唔洗剝蟹係特別爽嘅~甜品嘅抹茶布甸出奇地高質,甘而不澀嘅抹茶味,配埋紅豆都唔會太甜~

前菜2點- 兩款嘅刺身都唔錯幾肥美~
黃金燒鱈場蟹腳
龍蝦尾天婦羅
蟹黃瀑布飯 –
2024-08-16
$438 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
黃金燒鱈場蟹腳
龍蝦尾天婦羅
  • 龍蝦天婦羅
  • 蟹肉蒸蛋
2024-08-12 880 views
如果有人問哪裡能夠吃到蟹的日本料理,我一定推薦這裡✨位於銅鑼灣的蟹慶以蟹為主打,完全可以解決各位突然對蟹料理的思念。近期更推出不用$500的蟹宴,十分超值👍🏾蟹愉 $410/位大蝦沙律沙律菜新鮮爽脆,解蝦爽口彈牙並採用柚子汁調味,清新的味道令人打開胃口!季節刺身三點有三款刺身:三文魚、深海池魚及鯛魚。當中鯛魚特別鮮甜,肉質肥厚。松葉蟹肉三文魚籽茶碗蒸熱騰騰的蒸蛋口感滑嫩,入面的蟹肉、三文魚籽及蘑菇,味道鮮甜多重口感。龍蝦天婦羅熱辣辣的天婦羅份量很多,炸粉厚薄均勻,不會過厚。除了龍蝦,還有秋葵、南瓜及茄子,很豐富。鹽焗活蟹蟹肉鮮甜肉厚,果然新鮮食材只需以簡單鹽焗方式已經足夠,啖啖肉之餘肉質亦很彈牙。松葉蟹肉濃湯素麵蟹肉濃湯蟹味濃郁,食材也很豐富,除非蟹膏、蟹肉,還有三文魚籽,與素面十分夾,很滿足!紅豆綠茶布甸黑糖蕨餅綠茶布甸口感幼滑,綠茶味十分濃郁,配上黑糖蕨餅,為蟹宴劃上完美句號。

蟹愉 $410/位
大蝦沙律

季節刺身三點

松葉蟹肉三文魚籽茶碗蒸

龍蝦天婦羅

鹽焗活蟹

紅豆綠茶布甸黑糖蕨餅

2024-08-11 909 views
今日同Duck嫂🦆行完Sogo,走嘅時候經過一間專食蟹🦀的日式料理店“蟹慶” 。其實之前好幾次行Sogo ,見到呢間料理店,都想去食。經過樓梯落到地庫,一入門口就見到一缸新鮮活蟹🦀,全部生生猛猛😍,好新鮮;店舖裝修充滿日式🇯🇵風格,簡約整潔。餐廳主打時令活蟹,見到有個好豐富嘅2️⃣人餐做緊特價,我地一於試下啦。二人套餐 $2,080/2位(原價$2,680/2位)櫻花蝦沙律配柚子醋櫻花蝦和新鮮沙律菜🥗配埋柚子醋一齊食,味道鮮香清新,非常醒胃😋。前菜3️⃣點焗田螺慢煮紅酒鵝肝鰻魚青瓜漬刺身4️⃣點松葉蟹腳 - 蟹味濃郁而且非常清甜😋。吞拿魚 - 魚味香話我知濃😍。吞拿魚腩 - 油脂甘香,入口即溶🤤。時令刺身,今日係深海池魚 - 厚油香味,入口魚油甘香細膩😍。機煮鮑魚配日本生蠔生蠔🦪雖然唔算大隻,但非常鮮甜,口感幼滑;鮑魚質感軟腍,煮得非常入味😋。松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋質地滑溜,充滿濃郁蛋香,入面有三文魚籽、和大量松葉蟹肉🦀,口感豐富☺️。北海道活毛蟹蟹膏非常甘香鮮甜,師傅會先拆殼起肉,放便進食👍。柚子🍊啫喱配蟹肉一齊食,美味之餘,鮮味十足🤤。龍蝦尾野菜天婦羅外層炸漿非常薄脆,龍蝦肉🦞爽口彈牙,另外仲

二人套餐 $2,080/2位(原價$2,680/2位)
櫻花蝦沙律配柚子醋

前菜3️⃣點
焗田螺
慢煮紅酒鵝肝
鰻魚青瓜漬

刺身4️⃣點
松葉蟹腳 - 蟹味濃郁而且非常清甜😋。
吞拿魚 - 魚味香話我知濃😍。
吞拿魚腩 - 油脂甘香,入口即溶🤤。

機煮鮑魚配日本生蠔

松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋

北海道活毛蟹

龍蝦尾野菜天婦羅
外層炸漿非常薄脆,龍蝦肉🦞爽口彈牙,另外仲有南瓜🎃、茄子🍆和秋葵🥒。

鹿兒島A5薄燒蘆筍和牛卷
和牛🐂牛味香濃,包著蘆筍一齊食,口感層次感非常豐富😋。

松葉蟹肉濃湯素麵
素麵幼滑,每啖都掛滿了蟹肉濃湯🦀,又鮮甜又惹味🤤。

鯛魚白湯
鯛魚湯底🐟魚味香濃,豆腐滑漏,熱辣辣飲完非常舒服🥰。

今日係紅豆🫘抹茶🍵奶凍+蕨餅,奶凍非常軟滑,奶味白香,蕨餅軟綿香甜😍。
2024-07-30
Type of Meal
Dinner
呢次嚟到呢間『蟹慶』,真係令我驚喜連連!首先個『大蝦沙律』好新鮮爽口,仲有『季節刺身三點』,簡直係海鮮控嘅天堂, 刺身新鮮鮮甜。『松葉蟹三文魚籽茶碗蒸』,蟹肉細緻鮮甜,加埋三文魚籽,滋味層次好豐富, 蟹肉鮮味喺魚籽鹹香當中, 倍感出眾另外『鹽焗活蟹』亦好飽滿彈牙, 鹽焗香味滲透住每一絲絲新鮮活蟹肉, 加上蟹膏味濃郁, 真係想食多幾隻仲有個『龍蝦天婦羅』,又香又脆又彈牙, 而且大大啖鮮龍蝦肉, 鍾意龍蝦嘅你一定要試『鯛魚白湯』 濃郁嘅鯛魚白湯, 每一啖都係 魚汁嘅鮮味再配埋『松葉蟹肉濃湯素麵』,粉質Q彈,吸足湯汁, 好似大大啖食緊松葉蟹咁最後甜品『甜品』就更加唔好錯過,甜而不膩,收尾好圓滿。

『鯛魚白湯』 濃郁嘅鯛魚白湯, 每一啖都係 魚汁嘅鮮味

最後甜品甜品』就更加唔好錯過,甜而不膩,收尾好圓滿。
2024-08-10 499 views
除了往上發展避過貴租,往下發展的蟹慶也是另一途徑裝潢具日式居酒屋🏮風味,主打蟹類海鮮$2,080for 2 persons🥗櫻花蝦沙律配柚子醋汁Sakura Shrimp Salad with Yuzu Dressing柚子醋沙律味道開胃而不寡,櫻花蝦味突出前菜三點 Appetizers 3 Types🍷焗田螺🐚&慢煮紅酒鵝肝&鰻魚⚕️青瓜🥒漬Baked Escargot & Simmered Foie Gras with Red Wine & Eel with Pickled Cucumber入口即化的慢煮鵝肝充滿紅酒香,極富創意的田螺竟加入了芝士🧀️同煮,入口充滿著fusion 🍣刺身四點 Assorted Sashimi松葉蟹腳&吞拿魚&吞拿魚腩 & 時令刺身Snow Crab Leg & Tuna & Fatty Tuna & Seasonal Sashimi刺身蟹腳的鮮甜很特色,拖羅的油香非常豐富!磯煮鮑魚配日本生蠔🦪Abalone Isoyaki with Japanese Oyster卜炆煮過的鮑魚意外鮮甜,而日竟然有生蠔🦪!松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋Steamed Egg wit

除了往上發展避過貴租,往下發展的蟹慶也是另一途徑

裝潢具日式居酒屋🏮風味,主打蟹類海鮮

$2,080
for 2 persons

🥗櫻花蝦沙律配柚子醋汁
柚子醋沙律味道開胃而不寡,櫻花蝦味突出

前菜三點 Appetizers 3 Types
🍷焗田螺🐚&慢煮紅酒鵝肝&鰻魚⚕️青瓜🥒漬

🍣刺身四點 Assorted Sashimi
松葉蟹腳&吞拿魚&吞拿魚腩 & 時令刺身

刺身蟹腳的鮮甜很特色,拖羅的油香非常豐富!

磯煮鮑魚配日本生蠔🦪

炆煮過的鮑魚意外鮮甜,
而日竟然有生蠔🦪!

松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋
Steamed Egg with Snow Crab Meat and Salmon Roe
焗很久的茶碗蒸入口嫩滑還有無數海鮮提鮮!三文魚籽最香!

🦀️北海道毛蟹
Hokkaido Hairy Crab
有蟹膏亦有已拆好的蟹肉,蟹膏很夠creamy 細滑

🦞龍蝦尾野菜天婦羅
Lobster Tail and Assorted Vegetable Tempura

少有地用上龍蝦尾製作天婦羅,10分矜貴

🐮鹿兒島A5薄燒露筍和牛卷
Asparagus Wrapped with Thin-slice Japanese Kagoshima Wagyu Roll

吃海鮮時不忘吃一下和牛,卷上蘆筍降解油膩

🍜松葉蟹肉濃湯素麵
Crab Soup Somen

再來一道蟹味濃的蟹黃撈麵,充填已經飽足的肚皮

Seabream Soup

白𥇦creamy的魚湯,入口不滯

甜品🍮
Dessert
綠茶奶凍 +欮餅

意外地入口即化,無需多咀嚼的日式甜品

🍹檸檬蘆薈梳打
🍸粉紅戀人
色彩繽紛的日式無酒精雞尾酒

蟹慶 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫

#蟹慶 #銅鑼灣
#澳門逸園中心
2024-08-08 467 views
6月去完北海道食蟹之後都念念不忘,所以要喺香港揾翻間有質素嘅食蟹專門店去滿足心理同個胃🙈同朋友去咗《蟹慶》食2人套餐,而家仲做緊優惠,由$2680 減到去 $2080🤩🦀套餐分別有:🔶️櫻花蝦沙律配柚子醋汁🔶️前菜三點 ▫️焗田螺&慢煮紅酒鵝肝&鰻魚青瓜漬鰻魚青瓜漬鹹鹹地,酸酸地非常開胃紅酒鵝肝非常之勁嘅酒香,忍唔住食多咗嚿焗田螺又係爽口彈牙,食得出非常新鮮🔶️刺身四點▫️松葉蟹腳鮮甜有彈性▫️吞拿魚腩入口即熔▫️油甘魚油脂豐腴▫️池魚爽口彈牙,魚味濃郁🔶️磯煮鮑魚配兵庫日本生蠔鮑魚口感一流,醬油味道香甜生蠔好Creamy,仲有少少海水嘅味道🔶️松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋蒸蛋香滑,蛋上邊有一層高湯,增添風味。🔶️北海道活毛蟹師傅好有心機,每隻蟹腳都已經剪開口,只需要打開就可以拆啲肉出嚟食。蟹蓋仲有蟹膏煮,可以將啲蟹肉放入去連同蟹膏一齊食🔶️龍蝦尾野菜天婦羅龍蝦尾十級彈牙🤩,表皮炸得薄脆香口蔬菜有南瓜番薯秋葵,亦都好新鮮🔶️鹿兒島A5薄燒露筍和牛卷A5和牛油脂豐腴,蘆筍吸晒啲牛油味,極美味🔶️松葉蟹肉釜飯釜飯內有兩隻蟹鉗,仲可以加黑松露、三文魚子同蔥,材料豐富惹味。🔶️鯛魚白湯魚湯好甜 一啲都唔腥,作為最後一道菜,暖埋個胃

🦀套餐分別有:

🔶️櫻花蝦沙律配柚子醋汁

🔶️前菜三點
▫️焗田螺&慢煮紅酒鵝肝&鰻魚青瓜漬
鰻魚青瓜漬鹹鹹地,酸酸地非常開胃
紅酒鵝肝非常之勁嘅酒香,忍唔住食多咗嚿
焗田螺又係爽口彈牙,食得出非常新鮮

🔶️刺身四點
▫️松葉蟹腳鮮甜有彈性
▫️吞拿魚腩入口即熔
▫️油甘魚油脂豐腴
▫️池魚爽口彈牙,魚味濃郁

🔶️磯煮鮑魚配兵庫日本生蠔
鮑魚口感一流,醬油味道香甜
生蠔好Creamy,仲有少少海水嘅味道

🔶️松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋
蒸蛋香滑,蛋上邊有一層高湯,增添風味。

🔶️北海道活毛蟹
蟹蓋仲有蟹膏煮,可以將啲蟹肉放入去連同蟹膏一齊食

🔶️龍蝦尾野菜天婦羅
龍蝦尾十級彈牙🤩,表皮炸得薄脆香口
蔬菜有南瓜番薯秋葵,亦都好新鮮

🔶️鹿兒島A5薄燒露筍和牛卷
A5和牛油脂豐腴,蘆筍吸晒啲牛油味,極美味

🔶️松葉蟹肉釜飯

🔶️鯛魚白湯
魚湯好甜 一啲都唔腥,作為最後一道菜,暖埋個胃好滿足

2024-07-24
Type of Meal
Dinner
2024-08-08 349 views
想食蟹又唔想自己整,呢度就岩木哂,一個套餐有多款由蟹做主題既菜式,非常方便🐟精選刺身三點刺身好新鮮,每一片都好肥美🦀蟹肉蒸蛋蒸蛋滑好滑,每一啖都食到蟹肉,味道鮮甜🍜蟹肉濃湯素麵湯底好濃郁,素麵完全吸收哂濃湯既鮮味,簡直完美嘅組合🥗大蝦沙律由蟹肉代替左大蝦,蟹肉鮮甜,配埋清新嘅沙律醬,食落去好開胃🦀鹽焗活蟹隻蟹好鮮甜,鹽焗既煮法將水份收乾,令蟹肉更鮮甜,而且個鹹香味一絕🦞龍蝦天婦羅龍蝦炸得香脆,肉質爽口彈牙而且仲充滿鮮甜既肉汁🥣鯛魚白湯奶白色既湯底非常清甜,裡面仲有一片片既鯛魚肉,非常足料

🐟精選刺身三點
刺身好新鮮,每一片都好肥美

🦀蟹肉蒸蛋
蒸蛋滑好滑,每一啖都食到蟹肉,味道鮮甜

🍜蟹肉濃湯素麵
湯底好濃郁,素麵完全吸收哂濃湯既鮮味,簡直完美嘅組合

🥗大蝦沙律
由蟹肉代替左大蝦,蟹肉鮮甜,配埋清新嘅沙律醬,食落去好開胃

🦀鹽焗活蟹

🦞龍蝦天婦羅
龍蝦炸得香脆,肉質爽口彈牙而且仲充滿鮮甜既肉汁

🥣鯛魚白湯
奶白色既湯底非常清甜,裡面仲有一片片既鯛魚肉,非常足料