2017-10-03 4142 views
媽媽於買餸時發現了這間餐廳,因此特意於國慶翌日的假期與她品嚐。餐廳門口有巨型蟹裝飾,跟日本專門食蟹的餐廳很相似巨型蟹下面是活蟹缸蟹午膳共有5個course,份量有點大,女仔會太飽或吃不下,幸好餐廳方面容許我和媽媽兩份點一份午餐。除了點了一份蟹午膳外,我們還額外各點了一杯飲品,但忘了拍照。 蟹午膳約3百幾元。媽媽點的是apple cider, 無酒精的日式玻璃瓶飲料,蘋果味很濃,像加入了梳打水的蘋果汁,味道不錯;而我則點了melon cider, 同樣是無酒精的日式玻璃瓶飲料,但顏色看起來很重人造色素,味道是很濃郁、像小時候那種全糖唧唧冰的蜜瓜糖水味。第一道菜是松葉蟹蒸蛋。蒸蛋很夠熱且滑,蒸蛋上放了一條蟹肉,蒸蛋中間放入薄薄的日式魚蛋一片,蒸蛋的底部則有一粒白果,跟日本吃到的蟹蒸蛋很相似。(下圖左上的盅為蒸蛋,但忘了拍照)第二道菜是松葉蟹天婦羅一籃共有七件天婦羅,包括三件松葉蟹、兩條露荀、一塊茄子及一片蕃薯;並附有醋及海鹽。以一人份量來說,算是很大。味道不錯,我覺得配上醋來食松葉蟹天婦羅會搶走蟹的味道,但配上海鹽的味道就不錯。第三道菜是蒸北海道毛蟹我平日對連殼上碟的蟹,感覺一般,因為不想

餐廳門口有巨型蟹裝飾,跟日本專門食蟹的餐廳很相似

巨型蟹下面是活蟹缸

第一道菜是松葉蟹蒸蛋。
松葉蟹蒸蛋

第二道菜是松葉蟹天婦羅
松葉蟹天婦羅

第三道菜是蒸北海道毛蟹
我平日對連殼上碟的蟹,感覺一般,因為不想在外面食飯時要動手剪/拆蟹殼。但原來這款蒸蟹已剪開了蟹殼,只要使用筷子或食蟹專用匙杓便可輕易取出蟹肉,旁邊附有蟹醋。這隻松葉蟹味道很鮮,點醋進食會蓋過蟹的鮮味。這一道菜是全個蟹膳最美味的。
蒸北海道毛蟹

在我們仍努力食毛蟹時,waitress 已忙於上第四道野菜鍋,並為我們煮好及分好。
野菜鍋同樣跟日本所吃到的日式蟹膳很像,有各種蔬菜及蒟蒻麵,及一份烏冬,不怕吃不飽。
味道其實跟一般的野菜鍋沒太大分別,不過不失。
野菜鍋
野菜鍋及烏冬

最後一道菜是雪糕
雪糕共有綠茶、海鹽及柚子三款味選,我選了海鹽。
雪糕甜中帶鹹,雪糕裡有點冰粒,由於這裡的冷氣不太夠,在此情況下食這款雪糕,份外舒服、好味。
海鹽雪糕

總括來說這餐蟹午膳,以每道菜的份量及質素多說,算很優惠,環境也很舒服,服務亦很好,但冷氣真的略嫌不足。
松葉蟹蒸蛋
松葉蟹天婦羅
野菜鍋
野菜鍋及烏冬
海鹽雪糕
2017-09-07 2588 views
🕴🏻蟹筵- 天丼約$198好味指數:⭐️⭐️⭐️✨/5.地址: 德豐街8號黃埔新天地第九期地下.👧🏻天丼好足料😍😍分別有天婦羅、蝦、蟹、炸茄子、炸番薯、炸南瓜、炸苦瓜👏🏻👏🏻食哂d飯都未食得完D餸🍴天婦羅同蟹都好滋味🤤。而且唔太喜歡苦瓜苦澀味 起初咬到苦瓜心諗大鑊 系味要浪費食物呢🙈 今日發現炸物好處會令你唔覺苦瓜咁苦 👍🏻👍🏻雖然系貴嘅 間唔中一餐半餐都可以嘅☺️最重要開心.
🕴🏻蟹筵- 天丼約$198
好味指數:⭐️⭐️⭐️✨/5
地址: 德豐街8號黃埔新天地第九期地下
2017-08-26 2307 views
新鮮鱈場蟹,果然鮮美無比,特別推介前菜蟹啫喱海膽凍,經理話係師傅特備菜式唔係成日有,大家要碰碰運氣!第二道菜係松茸茶壺湯,蟹肉清新配淡淡的松茸一清香,為你味蕾做足高潮疊起的準備。最精彩的還算呢一道菜,蟹刺身,鮮甜新鮮,無懈可擊!本人推介不用點蟹醋,嘗試真鮮味!蒸毛蟹配味噌蟹膏,絕 配,食到最尾蟹粥一樣正,由頭精彩到尾!值得推介,正! 是次埋單盛惠每位$1,500。物超所值!服務員有禮貌,店內環境舒適,更是非一般的享受!

蒸毛蟹配味噌蟹膏,絕 配,

食到最尾蟹粥一樣正,由頭精彩到尾!

值得推介,正!

日本雪場蟹
2017-08-20
Type of Meal
Dinner
日本雪場蟹
2017-07-22 3006 views
九號水產開張第一日就已經去試,抱住非常期待既心情去,翔太壽司 同 蟹筳都試左。首先 蟹筳 ,唔計佢地之前d訪問,我諗我係開張嗰日既第一位客人 ,服務好到不得了,開頭以為第一日正常既,之後再去左2次都係好好服務 3次去我都係Lunch時間第一次去試左佢個北海道海膽蟹肉味噌丼海膽係好鮮甜,蟹肉都好好味連配菜都係好好味第二次去叫左個 行政餐(唔記得個名)呢個就真係失望,味道一般,而且有d甚至係唔好味,唔值呢個價去試,刺身都唔係好普通,唯一稱讚係賣相幾靚,服務好第三次再去諗住比多次機會可惜 已經食唔返第一日既味道 唔係難食,但唔係好味囉~~~~唯一不變嘅係服務依然好九號水產本身位置都唔係好,人又唔算多,仲要開張左無耐,如果食物唔Keep我諗都好難可以生存到好耐

3次去我都係Lunch時間

第一次去試左佢個北海道海膽蟹肉味噌丼

海膽係好鮮甜,蟹肉都好好味
連配菜都係好好味

第二次去叫左個 行政餐(唔記得個名)

第三次再去諗住比多次機會

可惜 已經食唔返第一日既味道
唔係難食,但唔係好味囉~~~~

唯一不變嘅係服務依然好

2017-07-02
$300 (Lunch)
2017-07-08 2656 views
公司附近新開的九號水產一直都想去試試,當中最期待專食活蟹料理的蟹筵,前晚收工終於同男友去食。兩個人點了晚餐澄,前菜是海膽蟹凍,用蟹熬湯做的啫喱,入面仲有好多蟹肉,再加埋甜甜的北海道海膽同埋 Wasabi 蟹子,感覺好Fresh,好開胃。跟住仲有鱈場蟹腳刺身,蟹肉夠鮮甜仲好爽,完全唔使點鼓油wasabi 已經好好食!兩個人仲可以 Share 原隻蒸毛蟹食,比起點醋食,餐廳俾返一碟毛蟹蟹膏點返蟹肉食,就更加鮮味同埋有特色。去到最後仲有個鱈場蟹 Shabu Shabu,自己放蟹鉗落去滾,待應有提我哋唔好滾太耐,大約3-4分鐘就夠,食完火鍋之後,原來個蟹鍋湯底仲會用來煮蟹粥,個粥底本身蟹味好濃,再加咗蟹膏味噌落去煮,真係又香又鮮!成個餐計埋甜品雪糕有九道菜式,每道都好精緻,真係由頭食蟹食到尾,勁豐富!

鱈場蟹刺身

鱈場蟹火鍋+蟹粥

2017-07-04
鱈場蟹刺身
鱈場蟹火鍋+蟹粥
  • 蟹膏鱈場蟹粥,鱈場蟹刺身,北海道海膽蟹凍
2017-07-08 1551 views
印象中,香港有四間日本活蟹的專門店,我們基本所有都光顧過,蟹筵算是中價的一間,又是新開,決定在八周年結婚紀念日試一試水準。那天晚上太太選了「澄」蟹宴,十一道菜,份量及蟹量都足,我們都差點吃不完。逐碟食評:「海膽鱈場蟹凍」夏天食幾開胃,海膽是上等貨,無苦味,甘甜,蟹籽注入了 Wasabi, 幾種鮮味撞來撞去,幾有趣。「鱈場蟹茶壺湯」- 湯望落好清,但蟹味好濃,內裡有兩粒用蟹肉打成的丸子,一咬開全部都是一絲絲的蟹肉。「鱈場蟹刺身」- 最愛的一道,好鮮味,沒有其他形容詞。「鹽燒鱈場蟹」- 香港好多酒店高級日本餐廳都會燒到全熟,不只「痴殻」,亦會太老。但這裡非常貼近日本做法,大概七八成熟,亦不會過鹹。「松葉蟹天婦羅」- 粉薄,但蟹腳一節切半上,如果是原節炸,會更啖啖肉。「鱈場蟹鍋」- 食得出湯底用蟹餚成,味道少少辣,幾惹味,而且蟹腳極多,個湯撈飯一流。「蟹膏味噌」- 另一道最愛,配青瓜食,鹹香 after taste 久久不散。「蒸北海道毛蟹」- 原隻蒸,蟹膏會預先抽出另上,醮蟹肉食,又是日本傳統食法。「松葉蟹蒸蛋」- 滑,喜歡用柚子皮調味的做法。不過可以再熱一點。「蟹壽司」- 看到是講日文的

逐碟食評:
北海道海膽蟹凍

鱈場蟹茶壺湯

「鱈場蟹刺身」- 最愛的一道,好鮮味,沒有其他形容詞。

鱈場蟹鍋

蒸毛蟹

「蟹壽司」- 看到是講日文的老牌師傅即席手握,蟹籽新鮮之外,連壽司薑也是很好吃。

「海鹽雪糕」- texture 是雪葩,不甜,收貨。

埋單 $3053.6, 不平宜,但質量甚高,希望餐廳保持水準。

2017-07-07
Celebration
Anniversary
北海道海膽蟹凍
鱈場蟹茶壺湯
鱈場蟹鍋
蒸毛蟹
2017-07-06 964 views
見到紅磡開左個好靚既漁市場就去幫襯下啦!一行入去見到有幾間唔同嘅餐廳,有omakase 既壽司店亦有專食蟹既呢間而我同友人就揀左呢間啦(big mistake呢)一入到去經理就催我地叫野食 比左2分鐘我地睇menu, 無誇張真係2分鐘因為佢話要收下半場,態度極差無禮貌不過心諗入黎坐低左就算咁好啦 我就叫左和牛飯 (sorry 無影到相)而友人就叫左蟹肉海膽飯兩樣食物都極一般普通蒸蛋都唔見得好食食到半路,間餐廳仲熄左冷氣(意思是趕我們走,是吧?)好啦我叫返佢地又開返30分鐘食完飯,待應阿哥即刻隊張單黎叫我埋左佢31分鐘光速享受左呢餐又受氣又唔好食的貴價日本餐唯一可讚的就是裝修吧!但咁既價錢咁既服務態度食元氣都無咁嬲
見到紅磡開左個好靚既漁市場就去幫襯下啦!
一行入去見到有幾間唔同嘅餐廳,有omakase 既壽司
亦有專食蟹既呢間
而我同友人就揀左呢間啦(big mistake呢)
一入到去經理就催我地叫野食
比左2分鐘我地睇menu, 無誇張真係2分鐘
因為佢話要收下半場,態度極差無禮貌
不過心諗入黎坐低左就算

咁好啦 我就叫左和牛飯 (sorry 無影到相)
而友人就叫左蟹肉海膽飯
兩樣食物都極一般
普通蒸蛋都唔見得好食

食到半路,間餐廳仲熄左冷氣(意思是趕我們走,是吧?)
好啦
我叫返佢地又開返
30分鐘食完飯,
待應阿哥即刻隊張單黎叫我埋左佢
31分鐘光速享受左呢餐又受氣又唔好食的貴價日本餐

唯一可讚的就是裝修吧!
但咁既價錢咁既服務態度食元氣都無咁嬲
2017-06-29 963 views
之前經過,知道有間新舖,但基於新開,怕店舖會有準備不足,所以沒有試,但因主角生日,提議一試,一行三人便去試試。餐牌只有兩個,我們叫了兩個"澄",一個"泉"。入座時經理通知,鱈場蟹鍋改了蟹粥,我問點解?經理好理直氣壯回覆"鱈場蟹粥口啤好,所以改左"。基於試新舖,當然信佢,但食完之後,完完全全覺得中伏,"零"蟹粥味,只不過是雞蛋配幾條菜,就變蟹粥,另外甜品海鹽雪糕變了柚子雪榚,都懶得影,還有食物配送流程前段太慢,後段一鍋蜂上...最後只可説"不懂欣賞這餐蟹宴。
蟹冰啫喱
鱈場蟹湯
蟹膏
天婦羅
Other Info. : 侍應準備不足,仍有進步空間
2017-06-28
$1400 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-06-26 502 views
剛剛行過新的九號水產,入內一看,見到很大的蟹池,隻隻生猛的蟹,當然入內試試,服務以黃埔花園來講,真是一流,你們一定要試試!午餐以定食為主,刺身很新鮮,問服務員有甚麼刺生,他們數家珍地介紹,比甚麼三星餐廳更詳細,但不會硬推,你可以食到新鮮合適的食物,更覺得一份關心,真是好到下次再要來一次o晚餐以蟹為主,兩個餐"澄"及"泉",泉有的餸澄都大部分有的,當然要試下蟹刺身及毛蟹,平時很少機會食到,果然好野,每個菜式都很特別,唯一不好是要等太久,經理及服務員見到都幫手追,錯不在他們,好野自然人多要等,係日本是排隊,現在坐低等而且有人跟進,已經不錯了!環境很特別,有四間房,而且有香港少有的Tatami房,一行八人就最好不過,下次一定要試!

2017-06-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-06-26 577 views
最近經常出trip, 難得忙裡偷閒, 見到黃埔開左新鋪, 本人又好鬼鐘意食蟹, 於是就黎試下! 呢度只有2款餐, 於是叫左貴果款"澄"料理,  侍應哥哥話貴呢款可食哂1隻鱈場蟹+1隻毛蟹, 於是我和朋友決定豪1次!(頭盤: 海膽蟹凍啫喱)海膽一般, 蟹凍啫喱味道好奇怪, 有1種好似貓罐頭啫喱感覺, 不太喜歡!(鱈場蟹茶壺湯)入面有1粒丸(唔知係咩)+小小菇, 味道好咸, 沒有鮮味!(鱈場蟹腳刺身)味道不錯, 但只有1條, 兩啖就無!(鹽燒蟹腳)蟹腳唔夠乾身, 個尾仲生生地!(蒸毛蟹)蟹肉加毛蟹蟹膏食味道ok, 但好細隻, 兩個人好快兩啖食哂!(鱈場蟹天婦羅)唔脆, 好似茶樓既百花釀蟹鉗, 而且咬入口好油膩!(蒸蛋)份量只有半杯, 如圖!(蟹粥)侍應拎左2隻蛋, 少許蔬菜和1/3碗蟹肉煮粥, 心水清既我問侍應, 明明兩個人食1隻鱈場蟹, 但好明顯我地只係食哂蟹腳, 請問個蟹身和蟹膏呢?佢竟然答個身無肉和蟹膏去哂d蟹腳度, 經常去日本食蟹既我, 知道鱈場蟹膏係好大pat, 蟹身都好多肉, 但如今不翼而飛了, 我甚至開始懷疑究竟我地係咪由此至終只係食冰鮮蟹腳???個粥我只係食到有蛋味, 蟹味

(頭盤: 海膽蟹凍啫喱)

(鱈場蟹茶壺湯)
入面有1粒丸(唔知係咩)+小小菇, 味道好咸, 沒有鮮味!

(鱈場蟹腳刺身)
味道不錯, 但只有1條, 兩啖就無!

(鹽燒蟹腳)
蟹腳唔夠乾身, 個尾仲生生地!

(蒸毛蟹)

(鱈場蟹天婦羅)
唔脆, 好似茶樓既百花釀蟹鉗, 而且咬入口好油膩!

(蒸蛋)
份量只有半杯, 如圖!

(蟹粥)
侍應拎左2隻蛋, 少許蔬菜和1/3碗蟹肉煮粥,
心水清既我問侍應, 明明兩個人食1隻鱈場蟹, 但好明顯我地只係食哂蟹腳, 請問個蟹身和蟹膏呢?佢竟然答個身無肉和蟹膏去哂d蟹腳度, 經常去日本食蟹既我, 知道鱈場蟹膏係好大pat, 蟹身都好多肉, 但如今不翼而飛了, 我甚至開始懷疑究竟我地係咪由此至終只係食冰鮮蟹腳???個粥我只係食到有蛋味, 蟹味欠奉!

(甜品)
不知不覺係唔飽既情況下就食雪糕, 餐牌明明寫海鹽雪糕, 但佢無通知我既情況下出左柚子雪芭, 佢地既解釋係已經無哂, 但係我隔離張枱早我地15分鐘都仲有得食...

食完呢餐飯, 諗住去呢間鋪既facebook反映下, post左comment之後, 過一陣想再睇返你地有無回覆, 結果反而比你地滅聲, 打開門口做生意, 連食客既意見都唔接納, 可悲!

好老實講呢餐飯我同朋友兩個人用左3000幾蚊, 但係換黎既係食鱈場蟹腳和細毛蟹,鱈場蟹膏和蟹身完全不翼而飛, 而且又唔飽, 上菜超慢, 3個鐘食8樣菜, 但係2個半鐘係等, 得半個鐘係食...真係好失望!
2017-06-26 475 views
之前睇到短片介紹,知道有蟹食,特登黎試。聽朋友食後評麻麻,點個平d嘅餐試,費事界凳😂。食物系合格嘅,但多方面都有d不足,可能新開張關系吧。例如個頭盤海膽湯凍嘅味道偏咸左少少,之後就好快黎個熱湯,但店員無詳細介紹點飮,其實又冷又熱,會牙齒敏感架,個熱湯如後d次序上會好d, 理論上都系由淡至濃,凍至熱咁食會舒服d。其實服務真系特别需要改進,上餐好似打風咁,上一道菜未食完,就放第二度,但其實再上一道嘅食具都未收,你估大排檔咩……夜晚基本上人唔多,但要叫人添茶先有得添耶,雪糕無人問我地要咩味,就落單,但等好耐都未見,原來話鹽味無貨,救命……求其啦,仲搵人再問我食咩味,跟住又等,出黎個綠茶雪糕好似我自己系屋企食家庭裝咁嘅様(亂畢一舊,但散嘅,好似水尾)。可能樓面生手掛,但其實個場嘅環境服務食材真系頂盡收呢個價,同様價錢其實仲有好多選擇,今次試過就算啦。呢個蟹脚無咩味肉勁黐殻,有d論盡非常普通呢個烏冬反而唔錯喂!我有相為証,水尾就唔好俾我啦呢個紅豆雪糕就合格喇

呢個蟹脚無咩味
肉勁黐殻,有d論盡
非常普通
呢個烏冬反而唔錯
喂!我有相為証,水尾就唔好俾我啦
呢個紅豆雪糕就合格喇
2017-06-25
$1000 (Dinner)
2017-06-24 299 views
1) Sequence of course messed up.2) Served four course of hot food at one time, couples of which became cold. Told them not to but they keep on serving when table was already full with dishes.3) Menu change but didn't told when order, crab hotspot became crab congee without crab.4) Food deviated from description, Deluxe Sushi was 2 pcs of ordinary ones.5) Deserved half of what was paid for as a whole