最近去咗一間新開嘅日本餐廳食飯就喺尖沙咀亞士厘道店內設有和式間格嘅座位好日本呀🎋 感覺好舒服食物好味 尤其係刺身同壽司值得推介!🔹御膳二人前 $980🔹🔸精選沙律用咁新鮮蟹肉、蟹子、車厘茄…,沙律清新開胃,胡麻醬香而唔會蓋過蟹肉味,唔錯。🔸時令刺身3點池魚、八爪魚、鯛魚好新鮮!厚切又有彈性,口感好正!魚味淡雅鮮甜。🔸壽司八貫海膽、黑鯛、鯖魚、金目鯛、伊左目、交蝶魚、大拖羅、赤貝非常豐富而且好好味,食得出全部都好新鮮,壽司飯又做得好好,煙煙韌韌、醋味適中,唔會鬆散,推介!👍🏻👍🏻🔸串燒5點牛舌、雞腎、雞髀肉、蘆筍、羽手先燒得好香,一定要趁熱食。牛舌厚薄適中,非常軟彈,口感一流。羽手先入皮燒得好脆、好香口,醃得入味,好食。🔸季節料理 - 牛油帶子蘆筍炒野菌讚讚讚!❤️牛油味好出、好香,帶子又好甘甜。帶子、雜菌吸收牛油香味反,食完好有幸福感。🔸鯛魚湯以奶白嘅魚湯作結尾,質地濃郁,味道清香,暖心暖胃。🔸雪糕
最近去咗一間新開嘅日本餐廳食飯
值得推介!

🔹御膳二人前 $980🔹

🔸時令刺身3點
池魚、八爪魚、鯛魚
好新鮮!厚切又有彈性,口感好正!魚味淡雅鮮甜。

🔸壽司八貫
海膽、黑鯛、鯖魚、金目鯛、伊左目、交蝶魚、大拖羅、赤貝

🔸串燒5點
牛舌、雞腎、雞髀肉、蘆筍、羽手先

🔸季節料理 - 牛油帶子蘆筍炒野菌

🔸鯛魚湯
以奶白嘅魚湯作結尾,質地濃郁,味道清香,暖心暖胃。

🔸雪糕

2022-08-25 358 views
呢間日式🏮居酒屋係尖沙咀餐廳嘅裝修好有和式風格室內嘅設計係以木系為主周邊都配有滕燈同竹簾仲有和式座位選擇真係非常有feel佢哋嘅二人前套餐仲非常抵食性價比極高👏🏻御膳二人前 $980🔸精選沙律დ蟹肉蟹子雜菜沙律🔸時令刺身三點დ水八爪დ油甘魚დ深海池魚 🔸串燒五點დ雞翼დ牛舌დ蘆筍 დ雞腎 დ雞柳 🔸季節料理დ雜菇炒帶子🔸壽司8貫დ池魚დ赤貝დ海膽დ帆立貝დ中拖羅დ鯖魚დ金目鯛დ真鯛🔸鯛魚湯🔸甜品დ紅豆雪糕呢個二人前套餐非常豐富,頭盤蟹肉蟹子雜菜沙律食落清新又開胃,三款刺身都好新鮮,水八爪非常鮮甜彈牙,池魚亦都好鮮嫩😋食完刺身就轉食串燒,串燒勁香,其中雞翼燒到外皮金黃香脆,肉質嫩滑多汁,非常高質🤩今日嘅季節料理係雜菇炒帶子,帶子好大粒,同雜菇一齊炒好惹味🤩跟住就開始食壽司,一共有8件,每件都握得好實正,我就最鐘意海膽同拖羅,海膽鮮甜,唔苦唔腥,拖羅就入口即溶,食落勁creamy😍最後飲埋鮮味十足嘅鯛魚湯同食埋抹茶雪糕,就為呢頓豐盛晚餐畫上完美句號
呢間日式🏮居酒屋係尖沙咀

დ紅豆雪糕

2022-08-18
Dinner
2022-08-24 37 views
尖沙咀呢間柏之前好多人去食佢地既 Omakase,今次我地去到發現佢地最近有個御膳二人前 $980 有新野就試下啦📍精選沙律係胡麻醬豆腐沙律,最正係上面鋪滿蟹肉,蟹肉仲要勁鮮甜📍刺身3點分別係巨人八爪魚,油甘魚同深海池魚,三樣都新鮮,我最鐘意巨人八爪魚因為口感好爽彈,深海池魚魚味都好濃📍大船渡岩蠔店家超好,食到中途仲請我地咗隻時令岩蠔,睇個樣就知超飽滿厚肉,入口有淡淡海水味📍串燒五點雞翼、牛舌、雞腎、雞腿肉同蘆筍~ 推薦雞翼,外皮超脆調吁剛好好惹味而且肉質仲好嫩📍季節料理個牛油雜菌炒帶子超香,一共有4大粒帶子粒粒鮮甜味美,入口仲有陣陣牛油香📍壽司8貫帆立貝,深海池魚、魴鮄、三文魚;赤貝、金目鯛、伊佐木同大拖羅。大拖羅入口無根,帆立貝爽彈鮮甜,金目鯛肉質細嫩📍鯛魚湯魚湯睇個色就知幾足料,一入口果然鮮甜美味📍豆腐雪糕豆腐雪糕係不敗既味~

📍精選沙律
係胡麻醬豆腐沙律,最正係上面鋪滿蟹肉,蟹肉仲要勁鮮甜

📍刺身3點

📍大船渡岩蠔

📍串燒五點

📍季節料理

📍壽司8貫

📍鯛魚湯
魚湯睇個色就知幾足料,一入口果然鮮甜美味

📍豆腐雪糕
豆腐雪糕係不敗既味~
上星期放工後「柏」住家姐去食咗餐日本菜✌🏻,2人餐有齊刺身、串燒、日本料理同壽司🍣,一次過可以滿足到幾個願望😉。.御膳二人前 𝗦𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗧𝘄𝗼 ($980) 🔻精選沙律 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 蟹肉沙律食落蟹肉份量都唔少,仲有鮮味🦀 沙律菜爽脆🥗,加埋胡麻醬都唔錯 .🔻時令刺身3點𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 (3 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀) 刺身有3款,水墨魚、油甘魚、深海池魚 全部鮮嫰厚切,好正❣️ .🔻串燒 5點 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 (5 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀) 串燒包括:雞翼、雞腿肉、雞腎、牛脷、蘆筍 我哋覺得雞翼最好食🐥,燒得乾身又入味🔥其他款式都唔錯 .🔻季節料理𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗛𝗼𝘁 𝗗𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀 當日嘅煮物係牛油帶子炒雜菌🍄 帶子表面撲上麵粉再煎香,顏色金黃不過煎得熟咗啲💛,食落鮮味但唔夠嫰滑 雜菌爽口加上洋蔥食落都幾香口🙌🏻 .🔻壽司8貫 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 (8 𝗽𝗰𝘀) 8款壽司分別係🍣:依左目、赤貝、金目鯛、鮫鰈魚、拖羅、帶子、海膽、深海池魚 刺身鮮嫰細滑,不過飯量少,一人都食得晒8件 日本嚟嘅帶子入口鮮甜;海膽𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆🧡,顏色鮮艷👍🏻;拖羅肥美,肉質油潤;至於其他魚生同樣

御膳二人前 𝗦𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗧𝘄𝗼 ($980)
🔻精選沙律 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
蟹肉沙律食落蟹肉份量都唔少,仲有鮮味🦀
沙律菜爽脆🥗,加埋胡麻醬都唔錯

刺身有3款,水墨魚、油甘魚、深海池魚
全部鮮嫰厚切,好正❣️

🔻串燒 5點 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 (5 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀)
串燒包括:雞翼、雞腿肉、雞腎、牛脷、蘆筍
我哋覺得雞翼最好食🐥,燒得乾身又入味🔥
其他款式都唔錯

🔻季節料理𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗛𝗼𝘁 𝗗𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀
當日嘅煮物係牛油帶子炒雜菌🍄
雜菌爽口加上洋蔥食落都幾香口🙌🏻

🔻壽司8貫 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 (8 𝗽𝗰𝘀)
刺身鮮嫰細滑,不過飯量少,一人都食得晒8件
日本嚟嘅帶子入口鮮甜;海膽𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆🧡,顏色鮮艷👍🏻;拖羅肥美,肉質油潤;至於其他魚生同樣都唔錯🥳

🔻鯛魚湯𝗦𝗻𝗮𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗕𝗿𝗼𝘁𝗵
魚湯香濃又暖胃,加埋嫰滑嘅豆腐好好飲🫶🏻

🔻甜品 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
最後有北海道紅豆雪糕作結🍨🫘,冰涼唔甜膩

成餐飯真係幾好食,魚生高質用料靚
不過整體份量較少,男士應該食唔飽
計埋份量同款式價錢都係比較進取
2022-08-21 41 views
喺尖沙咀嘅柏,佢哋最近推出咗新嘅二人晚市套餐,入面有好多嘢食,分別有精選沙律、時令刺身3點、串燒 5點、季節料理、壽司 8貫、鯛魚湯、甜品。是日精選沙律係胡麻醬豆腐沙律:喺清新爽脆嘅沙律菜上,除咗有嫩滑口感嘅豆腐之外,仲有好多鮮甜無比嘅蟹肉,同埋增添口感嘅蟹籽。將麻醬同沙律菜撈勻一齊食,味道會更好。時令刺身3點:入面分別有油甘魚,深海池魚,巨人八爪魚,油甘魚富魚油,油香較重,口感較軟嫩。深海池魚魚味較重,味道鮮甜。巨人八爪魚第一次食,比平時嘅八爪魚更加彈牙爽口,好有嚼勁。串燒五點:入面嘅串燒分別雞腎、牛舌、雞腿肉、蘆筍、雞翼等。佢哋嘅牛舌真係好好食,首先用咗厚切,食落夠哂滿足感,牛味勁濃,口感軟嫩爽彈,而雞翼都係我鍾意,將雞皮燒得好脆,但肉質仍能保持嫩滑多汁。季節料理為牛油雜菌炒帶子:用咗多款嘅菇菌配埋帶子用牛油一齊炒,牛油味勁濃,帶子鮮甜嫩滑,同菇菌嘅味道好夾。壽司8貫:八件嘅壽司分別有深海池魚、帆立貝、三文魚、大拖羅、赤貝、金目鯛、伊佐木、魴鮄。佢哋嘅壽司都用上當季時令,而入面最鍾情一定係大拖羅,入口即化嘅口感,油香魚味都好濃,金目鯛夠哂鮮味,帆立貝就鮮甜十足,伊佐木肉質較彈牙,魴

壽司8貫:八件嘅壽司分別有深海池魚、帆立貝、三文魚、大拖羅、赤貝、金目鯛、伊佐木、魴鮄。佢哋嘅壽司都用上當季時令,而入面最鍾情一定係大拖羅,入口即化嘅口感,油香魚味都好濃,金目鯛夠哂鮮味,帆立貝就鮮甜十足,伊佐木肉質較彈牙,魴鮄肉質較紥實,味道清甜,赤貝爽口彈牙。

鯛魚湯:湯身呈完美嘅奶白色,魚味濃稠,無任何腥味,只有鮮甜嘅味。

豆腐雪糕:喺夏天最啱食雪糕,豆腐味好突出,啖啖都帶有豆花香。

大船渡岩蠔:呢款蠔又稱為令和之怪物,係嚟自日本岩手縣大船渡嘅岩蠔,有着成人手掌嘅大小,肉厚鮮甜,口感肥美,濃郁蠔味滿溢而出。

2022-08-20 42 views
尖沙咀隱世omakase😍環境好好,好日式,有吧枱食omakase,又有獨立嘅四人枱,好舒服。而且服務都好好,好開心嘅一餐飯。餐廳有午市套餐,亦都有omakase,我哋考慮咗一下,決定食好啲食豪啲🤣今次就等我試吓幸-15品先,$650☺️開頭例牌係蒸蛋同沙律,之後就係勁豐富嘅午餐啦🥰魴鮄薄切,配酸汁啫喱,加少少辣蘿蔔蓉同薑芽花,好清新水母刺身,加咗鮮甜三文魚子,特別之處係用檸檬嚟醃,酸味十足,當中帶點甜,好開胃赤貝,好新鮮好彈牙,而且好大隻,啖啖肉大船渡岩蠔,大大隻勁肥美,蠔味好重,唔會好鹹,加入柑橘啫喱,好特別嘅食法𩶘魚,好特別用咗用蜜柑飼養嘅𩶘魚,再過一過熱水,再凍起身,加入少少柚子皮,好清新煙燻鰹魚,好香呀,效果仲好靚,魚油份重,加上洋蔥同少少醬汁,正伊佐木,新鮮有咬口,師傅會一件淡味啲瘦啲之後一件濃味啲肥啲嘅配搭俾我哋食,呢個屬於淡味啲嘅油甘魚腩,原來魚腩位置係同平時食嘅顏色唔同,係白色嘅,最肥美嘅部位☺️原來就鍾意油甘魚嘅我表示好滿足金目鯛,呢件味道偏淡,主要食口感,比較有咬口嘅一款深海池魚,加啲柚子胡椒,鹹鹹哋,好好味鯖魚,平時都係食燒嘅,第一次食生嘅,好重魚味,又好肥美,好特

開頭例牌係蒸蛋同沙律,之後就係勁豐富嘅午餐啦🥰

魴鮄薄切,配酸汁啫喱,加少少辣蘿蔔蓉同薑芽花,好清新

赤貝,好新鮮好彈牙,而且好大隻,啖啖肉

金目鯛,呢件味道偏淡,主要食口感,比較有咬口嘅一款

深海池魚,加啲柚子胡椒,鹹鹹哋,好好味

鯖魚,平時都係食燒嘅,第一次食生嘅,好重魚味,又好肥美,好特別

牡丹蝦,平身已經好鮮甜,再加上蝦膏,勁香

拖羅,勁勁勁肥美呀,嗰種油脂溶係嘴入面嘅感覺真係好正

海膽,好好好好好甜呀🤩用嘅係富美丸海膽,好味

之後會上一碗熱辣辣嘅湯烏冬,湯底係蘑菇湯,勁濃,再飽都要飲埋佢呀

最後甜品係我最愛嘅雪糕☺️真係好滿足,而且師傅有問必答,真係好開心嘅一餐飯😍

同朋友約去尖沙咀見面,見呢間日式居酒屋幾特別,就約了去食下餐廳嘅lunch set都可以話幾抵食(串燒定食$138,十五款sashimi丼都係$380)不過難得來到,當然要再點多啲先盡興!先說出色嘅菜式:🦪仙鳳趾蠔大大隻,差不多有成隻手咁大😍見到真係wa一聲🤤食落去好滑、肥美同新鮮,口感creamy帶有鮮甜味,好高水準。🐟濃湯金鯛燒係幾有特色嘅菜式,魚鱗燒到豎起,食落去非常香脆,配上嫩滑魚肉同點上濃湯食,更滋味😋🌟柏·特盛丼賣相的確好吸引,以$380這個價錢可以食到15款魚生,性價比幾高!入面有大拖羅、汁煮鮑魚、赤蝦、海膽、三文魚子等,特別喜歡外層燒得好香口嘅厚切帶子,同埋入口即溶嘅toro☺️🍢串燒六點定食包了菜同肉類串燒,都幾鍾意佢地自家手打的免治雞肉,口感幾好,雞翼就燒到外皮香脆,入面嫩滑。🍤海老天婦羅炸到好香脆,天婦羅皮薄薄的配上彈口蝦肉,水準幾好。🐟鮫鰈魚薄切魚肉鮮甜,雖然係薄切但都好有咬口,點上旁邊的酸汁,更突出鮮甜味,夠refreshing另外餐廳的茶碗蒸都香濃,配上冬菇、白果等,水準不錯。整體來說,真係幾有心思嘅日本餐廳,有機會再來食(一定會encore蠔!)
同朋友約去尖沙咀見面,見呢間日式居酒屋幾特別,就約了去食下

先說出色嘅菜式:

柏·特盛丼

串燒六點定食

海老天婦羅

鮫鰈魚薄切

另外餐廳的茶碗蒸都香濃,配上冬菇、白果等,水準不錯。

柏·特盛丼
串燒六點定食
海老天婦羅
鮫鰈魚薄切
  • 鮫鰈魚薄切魚
餐廳:柏 (尖沙咀)地址:尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈地舖尖沙咀亞士厘道呢間日式居酒屋餐廳——柏 @kashiwahk 開咗大概九個月🏮,入到餐廳有一份好舒適寧靜嘅感覺🍃,彷彿係柏樹之下聽住潺潺流水聲,仲安排我哋坐有竹簾隔住嘅日式包廂,咁嘅環境食住令人好懷念嘅日本美食真喺一流🇯🇵佢哋每日有唔同嘅日本飛機貨🛫,主打各樣時令海鮮🦐,串燒嘅用料仲唔馬虎,唔少都喺日本返貨或者餐廳大廚自己親手去整,相當有心思💕平日嘅晚市過咗嚟食呢個御膳二人前,唔使自己煩諗食咩,就好似Omakase咁,有沙律🥗、刺身、串燒、季節料理、壽司🍣、鯛魚湯同甜品,兩個人先$980加一,平過好多出面日式壽司店食到嘅Omakase😍✝️精選沙律用咗手拆毛蟹蟹肉🦀、嫩豆腐、沙律菜、蟹籽、蕃茄仔整成蟹肉豆腐沙律🥗,加上胡麻醬,簡單嘅沙律因為毛蟹蟹肉而頓時變得高級好食😋✝️時令刺身3點時令刺身相當新鮮,喺啱啱飛機返貨嘅巨人八爪魚🐙、油甘魚同深海池魚。特別推介赤紅色邊邊加上雪白魚肉嘅巨人八爪魚,一片有成半隻手掌咁大🖐️,味道雖然清淡,但口感爽脆彈牙,非常有咬口,肉汁仲好多又夠清甜💦✝️串燒 5點串燒有牛舌👅、雞腿肉🐓、雞腎、手羽先同蘆筍,
餐廳:柏 (尖沙咀)
地址:尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈地舖

✝️精選沙律

✝️時令刺身3點

✝️串燒 5點
串燒有牛舌👅、雞腿肉🐓、雞腎、手羽先同蘆筍,啱啱新鮮熱辣燒起🔥。
燒到微微焦脆嘅牛舌邊邊,配上爽彈柔嫩嘅舌芯,陣陣牛香隨住咬落去飄散喺口腔嘅每一個角落🤤;手羽先有兩串,將原隻雞翼拆件再串入竹籤裡面,食都食得方便好多,食落雞皮薄脆有雞嘅脂油香🐔,肉質嫩滑多汁,帶有陣陣黑椒同椒鹽香☺️

✝️季節料理
是日季節料理喺野菌蒜蓉牛油炒帶子,將原隻日本帶子切片,用冬菇🍄、野菌、洋蔥🧅、蘆筍配料炒香,加上蒜蓉、牛油🧈、黑椒等香料調味,帶子炒得好軟嫩唔似平時一絲絲爽彈嘅感覺,味道鹹香惹味

✝️壽司8貫
壽司有深海池魚、金目鯛、三文魚、大拖羅、依左目、赤貝、元貝同真鯛,望落賣相一般不過食落令我刮目相看🤩。特別喺飽滿香甜嘅元貝;
加咗薑花、有清鮮彈牙肉質嘅依佐目;同埋脂香味重嘅大拖羅。不過二人套餐兩個人除非真係每件一人食半舊,如果唔係都幾難試勻每一款壽司🤪

✝️鯛魚湯
呢個鯛魚湯喺Kashiwa嘅熱賣料理之一⭐️,點解咁受歡迎?打開湯蓋就聞到鮮甜魚香🐟,加咗豆腐粒同香蔥係湯裏面,奶滑口感Double Up👍,最重要滑得嚟充滿濃郁鮮魚香,完全無任何腥味👏

✝️甜品
最後嘅甜品喺豆腐雪糕🍨,綿滑嘅口感配上細膩香甜嘅豆腐香,為呢個御膳二人前寫上甜蜜句號🥰

✝️大船渡岩蠔 $88
套餐之外另外叫咗個時令大船渡岩蠔🦪,見到肥美飽滿嘅蠔肉,未食都知道好味😆,入口即溶而且Creamy有豐富海水香🌊,非食不可👻
2022-08-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$636 (Dinner)
2022-08-16 46 views
今日lunchtime同事帶我過海食日本嘢被佢嘅午市期間限定吸引咗決定嗌依兩個嚟share每個lunch set都包一個沙律同茶碗蒸茶碗蒸蛋味好香又嫩滑柏 特盛丼 $380賣相好吸引有成15款刺身海膽, 大拖羅, 三文魚籽, 牡丹蝦, 赤身漬, 油甘魚 etc 豐盛到望唔到個飯款款都相當新鮮牡丹蝦好彈牙好鮮甜 蝦頭有好多膏鮑魚有啲surprised 醃漬完有陣甜味 而且好有咬口 一啲都唔韌串燒六點定食 $138雞翼, 雞肉, 雞肉棒, 牛舌, 翠肉瓜, 紅椒MVP係牛舌超級厚身🥹好嫩好juicy雞肉棒都好好味 醬汁好濃郁 食落又有口感最後有豆腐雪糕作結
今日lunchtime同事帶我過海食日本嘢

牡丹蝦好彈牙好鮮甜 蝦頭有好多膏
鮑魚有啲surprised 醃漬完有陣甜味
而且好有咬口 一啲都唔韌

串燒六點定食 $138
雞翼, 雞肉, 雞肉棒, 牛舌, 翠肉瓜, 紅椒
MVP係牛舌
超級厚身🥹好嫩好juicy

雞肉棒都好好味 醬汁好濃郁 食落又有口感
最後有豆腐雪糕作結
2022-08-10
2022-08-12 55 views
尖沙咀呢條街一向多野食😋午餐試左呢間新餐廳,由定食去到omakase都有,入面裝修好靚,非常之和風✨✨✨柏 •特盛丼 $380特盛丼入面有十五款食材,包括赤身漬、大拖羅、海膽、牡丹蝦翻、鰹魚、帆立貝等等,視乎當日有咩新鮮食材😋刺身種類豐富,飯同刺身都好多,基本上一個人唔會食得曬,三文魚子大大粒咬落去好鮮味,大拖好肥好好食🥺❤️串燒六點定食 $138六款串燒有菜有肉,相對健康,翠肉瓜我必食🤗自家手打免治雞肉😃入面有少少軟骨,勁有嚼勁。牛舌厚身牛味重。燒雞翼都正,皮燒到脆卜卜好好食😋每個set都有湯、沙律同雪糕,基本上已經好夠食好滿足✨✨

柏 •特盛丼 $380

• 柏 •特盛丼
2022-08-09 86 views
中午心血來潮想食日本野,尖沙咀都算係一個多日本餐廳的地方,就揀了一家居酒屋。居酒屋用餐,環境都算重要一環,呢度環境舒服,用餐的感覺唔錯。日本大船渡岩蠔時令岩蠔嫩滑鮮甜的味道,蠔味濃厚,極度爽口。魴鮄魚薄切魚身白裡帶紅,入口清爽鮮甜,蘸辣蘿蔔茸,蔥花及酸汁份外開胃。大根鮑魚 $108鮑魚爽口彈牙,醬汁是精華所在,仲有蘿蔔吸汁,配合精緻擺碟令人心動。利久汁燒安格燒肉眼 $208利久雖然出名牛舌,但肉眼都唔失禮。口感香嫩而且汁燒惹味好吃,私心想要一碗飯。套餐包埋的茶碗蒸都好足料,蝦肉,瑤柱同其他各種配料,口感豐富。串燒六點定食 $138手羽先、牛舌、翠玉瓜、雞腿肉、意大利紅椒、免治雞肉最喜歡牛舌,爽口多汁,手羽先外脆內軟,雞腿肉彈牙。柏•特盛丼 $380岩晒眼闊肚窄,又一次過想食多款刺身的我。共十五種食材,數都數唔晒,赤身漬、汁煮八爪魚、海膽、大拖羅、汁煮鮑魚、燒平貝、三文魚籽、牡丹蝦、真鯛、鯖魚、魴鮄魚、鮫鰈等,唔同種類,加埋套餐麵豉湯,蒸蛋同沙律,飽到上心口。

日本大船渡岩蠔
時令岩蠔嫩滑鮮甜的味道,蠔味濃厚,極度爽口。

魴鮄魚薄切

大根鮑魚 $108

利久汁燒安格燒肉眼 $208

串燒六點定食 $138
手羽先、牛舌、翠玉瓜、雞腿肉、意大利紅椒、免治雞肉
最喜歡牛舌,爽口多汁,手羽先外脆內軟,雞腿肉彈牙。

柏•特盛丼 $380
2022-08-05
2022-08-08 27 views
這間位於尖沙咀的居酒屋,以日式和風木系設計,除了壽司吧檯及四人雅座外,更特設多個寬敞卡位,地方不大,勝在坐得舒服。晚市除了廚師發板外,還提供二人前套餐,價錢也相對親民一點,不妨一試。🇯🇵御膳二人前 $980🔸精選沙律🦋蟹肉蟹子雜菜沙律滿滿的蟹肉,味道鮮甜無雪味,沙律清新醒胃。🔸時令刺身三點🦋依佐木🦋甜蝦 🦋深海池魚 甜蝦新鮮鮮甜;依佐木肉質彈牙,魚皮口感煙韌,魚肉滲透了煙薰香味;深海池魚爽甜有咬口。🔸串燒五點🦋雞翼🦋牛舌🦋蘆筍 🦋雞腎 🦋雞柳 雞翼燒到皮脆肉嫩,非常惹味;小編最愛的牛舌, 厚切口感一流,肉質爽彈,肉汁豐富。🔸季節料理🦋雜菇炒帶子用了牛油炒,味道香郁,除了雜菇及帶子,配菜還有蘆筍及洋蔥,帶子份量十足,非常足料。🔸壽司8貫🦋池魚🦋帆立貝🦋海膽🦋三文魚🦋中拖羅🦋鯖魚🦋金目鯛🦋真鯛各款壽司都非常新鮮,海膽幼滑軟綿,甜味豐厚,令人回味;帆立貝鮮爽帶甜;金目鯛細緻肥美;真鯛爽口彈牙。🦋鯛魚湯呷一口奶白色的魚湯,魚味濃稠,啖啖鮮美不帶腥味。🔸甜品🦋抹茶雪糕最後來一客雪糕,為炎熱夏天帶來消暑涼快感。

🇯🇵御膳二人前 $980

🦋蟹肉蟹子雜菜沙律
滿滿的蟹肉,味道鮮甜無雪味,沙律清新醒胃。

🔸時令刺身三點

🦋鯖魚
🦋金目鯛
🦋真鯛

🦋鯛魚湯
呷一口奶白色的魚湯,魚味濃稠,啖啖鮮美不帶腥味。

🔸甜品
🦋抹茶雪糕
最後來一客雪糕,為炎熱夏天帶來消暑涼快感。
2022-08-07 29 views
今日午飯時間入咗嚟尖沙咀呢度試咗一間新嘅日式居酒屋。入面嘅裝修非常之日系,全木嘅裝修,簡約精緻嘅擺設,打卡一流!雖然呢度都有午餐,企呢間居酒屋每日都有新鮮同埋特定嘅海鮮推薦,一定要預留肚嘅位置試試!今日有鮫鰈薄切同埋仙鳳趾蠔係限定菜式,兩樣都好吸引!鮫鰈薄切,唔係一種常見嘅刺身,白身魚嚟講味道都比較淡,但係因為啲碟刺身非常新鮮,所以細心啲慢慢食到嗰種鮮甜,再加埋個柚子醋,更加帶出魚嘅鮮味!北海道直送嘅仙鳳趾蠔好大隻好肥美呀!質感超滑超creamy呀,一啲都唔腥添!個碟都好靚呀!之後嘅茶碗蒸同埋麵豉湯都係真材實料,完全食唔到味精嘅味,味道清淡完全靠食材帶出佢嘅甜味!刺身丼超豪華!舖到勁滿!有帆立貝、八爪魚、金鯛、真鯛、油甘魚、大拖、三文魚子、海膽、赤身漬、牡丹蝦、鮑魚、玉子!全部都係一級水準!我最鍾意海膽同埋牡丹蝦,海膽好creamy,牡丹蝦好爽甜!呢一碗真係極滿足,食完一定夠哂能量撐到收工!串燒盛就係抵玩之選,某款火喉都控制得好好,雞翼有少少焦脆又唔會燒到好乾,師傅功力夠!有菜有肉真係唔錯!大根鮑魚!呢碟非常推薦!我覺得非常有驚喜,鮑魚好稔好入味,大根又吸哂鮑魚嘅精華,非常好食!最後店

最後店主推介嘅濃湯金鯛燒係獨創菜式,第二度好難食到!師傅將金鯛嘅鱗片炸到挺身香脆,造型獨特之餘亦令到個菜式更有層次,脆皮、嫩肉再加濃湯嘅配搭真係一流!

食完呢個lunch真係飽到返office!

呢間咁有心嘅居酒屋真係要推薦俾大家!
一次過滿足晒15個願望,呢個特盛丼簡直不得了!入門穿過深藍色布簾,就被左邊嘅榻榻米式包廂吸引。卡位之間用簾相間,半開放式設計唔會太局促但又同時提高每枱嘅私隱度。而頭頂係同樣木系嘅小吊燈,光線柔和舒適,被安排到最近門口位置嘅包廂,背後有個小盆景,令人感覺恬靜。另外餐廳唔算大,但仍堅持玄關設計亦都值得加分!午市套餐「柏 · 特盛丼」包括15樣唔同嘅刺身同食材,單睇賣相咁靚仔都唔拾得破壞咁嚟嘅畫面,我J咗好耐先望夠開動;至於「串燒六點定食」就好啱食肉獸同低碳嘅朋友,啖啖肉!另外a la carte 仲有好多選擇例如Omakase、刺身壽司、鍋物、串燒等,選擇豐富。追加四款 #鮫鰈刺身薄切、#仙鳳趾蠔、#大根鮑魚同 #利久汁燒安格斯肉眼 都值得畀good。總括嚟講,其實要評價一間日本餐廳嘅,我一定會睇埋service同用餐環境,因為其實個認為日本菜只要係用靚料,食材新鮮又處理得宜,其實一定唔會爭太遠,反而餐飯賓至如歸與否,真心取決於整體餐廳體驗,而呢間餐廳我會畀80分。

一次過滿足晒15個願望,呢個特盛丼簡直不得了!

2022-08-04 28 views
近排想食日本菜 有朋友話呢間幾好食 所以就去一試 唔知好唔好食呢😚👅燒白鱔(鹽燒)$168呢個好推介大家一試‼️白鱔肉質好嫩滑 完全冇骨 外皮煎得好香脆 好好食😋👅大船渡岩蠔 $88蠔好大隻 好肥美🤩食落甘甜 好正🤤👅午市套餐:串燒六點定食 $138(包茶碗蒸、沙律)串燒有手羽先 牛舌 翠玉瓜 雞頸肉 紅椒 免治雞肉 全部調味都好充足 同埋燒得好香 最有驚喜係佢嘅牛舌🤩厚得嚟咬落好爽 雞頸肉都好滑 好食😍👅午市套餐:柏·特盛丼 $380 (包茶碗蒸、沙律)呢個好豐富😙有好多刺身 例如鯖魚 池魚 鮑魚 大拖羅 海膽 刺身全部都幾新鮮 牡丹蝦幾甜同大隻 平貝食落都唔錯 海膽唔會有苦澀味 正😛👅大根鮑魚 $108佢嘅醬汁有少少柚子味 好開胃🥰鮑魚好大隻 質地唔錯 有彈性得嚟唔韌👅時令薄切 $168嗰日嘅刺身係鮫鰈魚 望落幾光鮮 食落都唔錯🤓總括嚟講 呢間日本餐廳嘅食物質素幾高😋都坐得幾舒服 大家要嚟呢度一試😝😋 好味:8.57/10🤑 價錢:7.88/10🤗 服務:7.98/10😝 環境:7.96/10😚 衞生:7.87/10🤩 整體:8.43/10

👅燒白鱔(鹽燒)$168

👅大船渡岩蠔 $88
蠔好大隻 好肥美🤩食落甘甜 好正🤤

👅午市套餐:串燒六點定食 $138(包茶碗蒸、沙律)

👅午市套餐:柏·特盛丼 $380 (包茶碗蒸、沙律)

👅大根鮑魚 $108

👅時令薄切 $168