2024-04-14 158 views
叫左刺身 刺身丼飯 幾款小食同埋幾串串燒 完全大驚喜!!!首先刺身好新鮮好甜好肥美 丼飯海膽好甜好夠味 其他刺身都好高質 最後嗰幾寸串燒 完全係高水準 豚腩串外脆內香 一定會encore!! 最後再加埋現金優惠8折 簡直物超所值!

2023-10-06 658 views
呢間柏係半年前食過已經覺得好唔錯.咁啱今日完成左份大project一定要獎勵下自已!海鮮沙律新鮮鯊律菜配上各款角切魚生再係沙律上加入牡丹蝦同大量蟹子入口清爽甘甜,好開胃月見三品海膽 l 三文魚籽 l 醋拌海雲菜伴溫泉蛋好豪華嘅配搭海膽鮮而甘甜配上三文魚籽令鮮味更突出最後再拌上酸酸甜甜嘅海雲菜剛好平衡返個膩感濃郁溫泉蛋飯整個月見三品嘅質感更滑嫩刺身拼盤秋刀魚 l 油甘魚 l 真鯛 l 間八 l 金目鯛5品刺身拼盤每款刺身都好厚切刺身飽滿又充滿光澤好新鮮秋力魚正值當造季節 油脂豐腴甘香鯛魚肉質結實彈牙 味道清甜櫻花蝦炸豆腐炸豆腐外層炸漿鋪滿櫻花蝦入口香脆得黎又帶櫻花蝦鮮味內裏豆腐水嫩 帶出外脆內軟口感炸豆腐上配上辣蘿蔔蓉降低油膩感梅子紫蘇燒秋刀魚除左刺身外 柏亦用上秋刀魚做燒物以秋刀魚包住梅子及紫蘇味道帶點酸酸甜甜好清新再配上秋力魚嘅油香好match串燒雞腳根 l 雞皮 l 雞頸肉 l 立鱗燒估唔到有立鱗燒食!被熱油灑上嘅魚鱗變得好香脆魚身肉質香滑又充滿魚油甘香3款雞串燒同樣燒得惹味唔會燒得過乾身或太燶牛舌將牛舌拼上大量洋蔥炒香令洋蔥都吸晒牛舌嘅牛脂香同時亦充滿洋蔥自身嘅甜味牛舌爽彈充滿濃
呢間柏係半年前食過已經覺得好唔錯.
咁啱今日完成左份大project一定要獎勵下自已!

海鮮沙律
新鮮鯊律菜配上各款角切魚生
再係沙律上加入牡丹蝦同大量蟹子
入口清爽甘甜,好開胃
海鮮沙律

以秋刀魚包住梅子及紫蘇
味道帶點酸酸甜甜好清新
再配上秋力魚嘅油香好match

雞腳根 l 雞皮 l 雞頸肉 l 立鱗燒
估唔到有立鱗燒食!
被熱油灑上嘅魚鱗變得好香脆

• 刺身5點
  • 梅子紫蘇燒秋刀魚
  • 月見三品
2023-09-30 461 views
-柏 KASHIWA 🥢係尖沙咀黎黎去去都係行下海港城或係K11 附近搵野食但就好少可會去亞士厘道果邊搵野食今次就黎試下呢個木系風別緻既居酒屋~餐廳入面會有幾個特式卡位以木簾分隔 幾有私隱度而開心既係一入座就會為每位客人送上sake一杯 ~🐣月見三品 ($88)以溫泉蛋 + 海膽 + 三文魚籽 + 水雲醋拌 有海膽既鮮甜 + 魚籽既鹹鮮 + 醋漬物一齊食好開胃🐟特選海鮮沙律($88)沙律配料非常豐富 配上柚子醋汁 好開胃又飽肚🤣包括甜蝦 / 三文魚 / 伊佐木 / 油甘魚 / 三文魚籽🐟季節刺身拼盤($360)包括深海池魚 / 九州金目鯛 / 蓮子鯛 / 油甘魚 / 北海道秋刀魚 - 驚喜既係全部係Omakase既質素但以厚切刺身奉上 每款都好新鮮 最開心既係9月既開始就已經食到岩岩開始當造秋刀魚 既有魚油香味 同時有濃濃獨特魚味 再遲少少食就更肥潤;蓮子鯛就第一次食 肉質緊實爽口 比起金目鯛更有嚼勁🐣土佐豆腐($58)豆腐既大豆味香濃 口感細滑 炸得外層酥脆 內裏嫰滑沾上大量鰹魚片 同辣椒蘿蔔蓉同木魚醬汁 更為香口🐟梅子紫蘇燒秋刀魚 ($108)即叫即做既關係 呢個比較需時 但係值得
柏 KASHIWA 🥢

係尖沙咀黎黎去去都係行下海港城或係K11 附近搵野食
但就好少可會去亞士厘道果邊搵野食
今次就黎試下呢個木系風別緻既居酒屋~
餐廳入面會有幾個特式卡位以木簾分隔 幾有私隱度
而開心既係一入座就會為每位客人送上sake一杯 ~

🐣月見三品 ($88)
以溫泉蛋 + 海膽 + 三文魚籽 + 水雲醋拌
有海膽既鮮甜 + 魚籽既鹹鮮 + 醋漬物一齊食好開胃

🐟特選海鮮沙律($88)
沙律配料非常豐富 配上柚子醋汁 好開胃又飽肚🤣
包括甜蝦 / 三文魚 / 伊佐木 / 油甘魚 / 三文魚籽

🐟季節刺身拼盤($360)
包括深海池魚 / 九州金目鯛 / 蓮子鯛 /
但以厚切刺身奉上 每款都好新鮮 最開心既係9月既開始
就已經食到岩岩開始當造秋刀魚 既有魚油香味
同時有濃濃獨特魚味 再遲少少食就更肥潤;
蓮子鯛就第一次食 肉質緊實爽口 比起金目鯛更有嚼勁

🐣土佐豆腐($58)
豆腐既大豆味香濃 口感細滑 炸得外層酥脆 內裏嫰滑
沾上大量鰹魚片 同辣椒蘿蔔蓉同木魚醬汁 更為香口

🐟梅子紫蘇燒秋刀魚 ($108)
即叫即做既關係 呢個比較需時 但係值得的
燒秋刀魚卷住紫蘇葉同梅子醬 當中既酸甜去除魚腥味
同時秋刀魚獨特既魚油香同紫蘇葉香都好夾🥳

🥔紫薯甘粟餅 ($48)
以紫薯同栗子作為餡料 每一口都係金黃酥脆 口感鬆軟

🐟鹽燒甘鯛立鱗燒 ($68)
個人幾中意食呢款 油煎到魚鱗企起 唔單止賣相美觀
食落香脆得黎 甘鯛肉質仲保持到好嫰滑 好味呢~

🐣雞頸肉($38)
雖然帶有脂肪 但食落清爽有嚼勁 汁燒後好惹味

🐣雞皮($38)
用炭火燒得酥酥脆脆 油脂味香 但又唔怕好油膩🤤

🐣雞腳筋 ($38)
個人覺得呢款係最岩佐酒食 炭燒香+雞油香= ✨

🐣板神批 ($128)
無諗過會有炸大阪燒呢一道菜式 估唔到仲要有驚喜~
清爽既 高麗菜 + 肥美既海膽 + 蟹籽 + 木魚絲 + 豚肉
食落口感同味道層次都好豐富 值得一試!

🦀軟殼蟹天婦羅 ($168)
原隻軟殼蟹炸成天婦羅都係第一次見 份量十足
蟹身比起平時食既多肉 而且有滿滿既蟹膏 有驚喜

🥩蒜香牛舌($48)
厚切條狀牛舌汁得都好入味 且帶有獨特香味
帶有嚼勁 連埋洋蔥 炸蒜片一齊更加好味
2023-09-20
Dinner
環境一流、非常適合聊天的日本餐廳,木系裝修溫馨雅緻,特式卡位和風味十足,還有木簾相隔,私隱度高,也有Omasake級的吧檯,可以近距離觀賞師傅的手勢和功駕。店內有不少日本清酒和燒酒供應,入座就有每人一杯Sake贈送,免費來說份量也不少,也是整晚以酒代茶的起點。月見三品 $88完全被Photo Shot吸引,結果現實比相片更吸睛!金黃色的海膽閃閃發光,軟滑鮮甜。三文魚籽應該是近期吃過最高質的一間,三文魚籽本身的口感極佳,爆汁度極高,醬油漬味道鹹甜適中,非常入味,配上滑順鮮美的日本溫泉蛋,不但精緻賣相,味覺享受也是一流。水牛芝士黑醋 $68水牛芝士波波粒粒圓潤飽滿,與蕃茄這個Combo很常在西餐廳吃得到,加上酸酸甜甜的黑醋,簡單的沙律前菜也不失美味。刺身5點 $360北海道秋刀魚 | 蜜柑鯛 | 北海道青森帶子 | 長崎大拖羅 | 九州金目鯛廚師發辦的刺身拼盤全部都在質素之上!最驚喜的是秋天當造的秋刀魚刺身,味道清爽,略帶油香,還有獨特的魚味,與平時吃的烤秋刀魚是完全不同吃法和味道。青森帶子肥大肉厚,灸燒後鮮味更突出。大拖羅當然是油香爆發的代表,雖不至於是完美雪花和入口即化,但口感嫩滑,鮮

入座贈送Sake

月見三品 $88

水牛芝士黑醋 $68

刺身5點 $360
廚師發辦的刺身拼盤全部都在質素之上!最驚喜的是秋天當造的秋刀魚刺身,味道清爽,略帶油香,還有獨特的魚味,與平時吃的烤秋刀魚是完全不同吃法和味道。青森帶子肥大肉厚,灸燒後鮮味更突出。大拖羅當然是油香爆發的代表,雖不至於是完美雪花和入口即化,但口感嫩滑,鮮味濃郁,亦是高品。

炸板神批 $128
大阪燒就吃得多,但油炸版卻是第一次。意料之外一點也不油膩,配料也很高檔,肥美海膽、三文魚籽、蟹籽和木魚絲讓整體味道層次豐富,可算是豪華版大阪燒。

梅子紫蘇燒秋刀魚 $108
高質下酒菜料理。梅子味道和諧,微微的酸甜味完全去除了魚腥味。燒秋刀魚捲成一小卷狀,有Sticky的魚油滲出,包裹著香味特殊的紫蘇葉,層次分明,熱食、冷食都很美味。另一焦點所在就是酥炸秋刀魚魚骨,整個魚頭和原條魚骨都炸得酥脆可口,直接大口吃清光也無難度。

軟殼蟹天婦羅 $168
兩大原隻軟殼蟹天婦羅,份量很有誠意!此外,蟹身除了頗有肉感外,還有鮮味滿滿的蟹膏,完全犯大規,邊吃邊心心眼!
入座贈送Sake
2023-09-14 286 views
柏一向我都幾鐘意,今次再訪都試左啲之前無試過嘅菜式。季節刺身五點有青森縣帶子、深海池魚腩、平政魚、金目鯛同銀雪魚,件件都是厚切又新鮮,次次都必叫刺身😉 豚肉糖心蛋都幾推介,豚肉加埋自家製秘製燒汁,燒走部分嘅油脂無咁油膩,而且帶來一點焦香,加埋糖心蛋一齊食都幾出色。軟殼蟹天婦羅炸醬好薄又唔會話過乾,仲食到啲膏,都幾值得叫。紫薯甘栗餅嘅蓉好滑身,唔會話好多纖維或者過甜,炸得外脆內軟滑,都唔錯。蒜片牛舌炒得幾香口惹味,鐘意食牛舌應該會幾鐘意。鹽燒金雕係立鱗燒嘅串燒版本,魚鱗脆脆同魚肉焗左都幾特別。月見三品包含咗海膽、三文魚子同埋水雲,配埋隻溫泉蛋嚟食,食嘅唔係口感而係鮮味!土佐豆腐外酥脆內嫩滑,加埋辣蘿蔔蓉同蔥粒,都幾啱送酒。雞腳筋、雞皮同雞頸肉等串燒都燒得幾好,雞腳筋勁爽口又唔多地方食到,未食過都可以試下!板神卷有啲似大阪燒,加左海膽蛋黃醬同三文魚子,即刻昇華咗唔少!
柏一向我都幾鐘意,今次再訪都試左啲之前無試過嘅菜式。

• 豚肉糖心蛋
2023-09-07 218 views
小店位於尖沙嘴,提供鮮味壽司、omakase、熱食等多款日式料理~ 裝潢以和風木系為主,座位之間有一定距離,仲有榻榻米可以坐,私隱度高,令人感覺舒適!地點方便,價錢合理,服務態度亦十分友善,超級推介大家嚟同朋友聚會😌一坐低就送上welcome drink,sake酒香味濃,咁先係居酒屋!前菜有海鮮沙律,刺身切到細細塊,入口鮮甜,沙律菜新鮮,感覺唔錯~ 之後有個以海膽溫泉蛋魚子等材料混合而成嘅小食,份量唔少,鮮甜得嚟無澀味,建議可以點埋刺身一齊撈勻食😂 土佐豆腐同樣出色,炸至外脆內滑,大大舊,美味可口!刺身方面有好多選擇,大推呢度嘅刺身2人盛和,廚師會按照當時嘅季節選取5樣食材,秋刀魚細細片肉質滑、梳子魚𠝹開灸燒,逼出豐富油份、深海池魚薄身軟滑、魚腩位置入口即溶、油甘魚帶點彈性、魚油香濃,賣相打卡able又好味道,滿滿驚喜,果然有料到!串燒款式都唔少,第一次食金鵰,食起上嚟好似薯片咁,下面就啖啖肉,口感特別,值得一試~ 雞皮有彈性又帶點脆度、雞頸肉肥瘦適中,肉質有嚼勁、雞腳筋口感爽脆、極力推介豚肉溏心蛋,經炙燒後味道充滿豚脂香氣,一層肥肉一層瘦肉,搭配流心蛋令到整體口感更加豐富🥰之後到炸

之後到炸/燒物類,紫薯栗子餅切開做兩大塊,方便食用,炸粉好薄,酥脆可口,估唔到裏面真係有粒粒栗子,食落糯軟香甜,同紫薯蓉好match!軟殼蟹天婦羅原隻上,香脆而唔油膩,醬汁鹹鹹甜甜,帶出軟殼蟹嘅鮮甜味~ 個人喜歡燒秋刀魚,超級薄脆,連頭都食到,肉以紫蘇葉捲埋,感覺更fresh!

主食有兩款,板身即係坊間嘅大阪燒,以薯粉做成,外脆內軟,上面放上滿滿嘅蟹籽、三文魚、海膽,再配上吉列豬扒汁,新奇又美味!最後以牛舌作結,平時唔食開嘅都覺得好正,用鐵板上,咋咋聲,蒜香味濃郁,牛舌表面帶點焦香,肉厚但咬下去軟腍又有嚼勁,推!
2023-08-10 205 views
約朋友食飯..佢話食依間.. 叫左個西京銀雪魚.. $178張圖就中規中矩 唔大唔細… 點知嚟到.. 細到無論.. 又薄.. $178超級唔抵食囉.. 我朋友叫個吉列豬都似樣少少($88)個沙律麻醬好似比多少少會蝕左咁.. 湯正常.. 茶碗蒸有芫茜同白果係我個人唔鐘意..魚嘅味道其實幾好.. 但真的太細份..我個份仲要一塊細.. 另一塊更細LOL 飯就珍珠米 正常野.. 最後一係揀嘢飲一係揀雪糕.. 嘢飲得咖啡omg 香芋雪糕好明顯雀巢個啲… 冷氣又係.. 明知香港夏天有幾熱嫁啦.. 開大啲又好似會蝕左咁.. 總之依間嘢比多少少會蝕左咁.. 我朋友仲要用前菜同菜碗蒸夾飯食.. 真心未試過日本嘢要咁樣食..
約朋友食飯..佢話食依間..
叫左個西京銀雪魚.. $178
張圖就中規中矩 唔大唔細…
個沙律麻醬好似比多少少會蝕左咁..
湯正常.. 茶碗蒸有芫茜同白果係我個人唔鐘意..
飯就珍珠米 正常野..
最後一係揀嘢飲一係揀雪糕.. 嘢飲得咖啡omg
香芋雪糕好明顯雀巢個啲…
總之依間嘢比多少少會蝕左咁..
2023-08-09
$200 (Lunch)
好食指數:🌕🌕🌕🌗🌑Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑•海膽比目魚丼飯• ~$110星期一限定set呢個價錢食到海膽 真係算好抵!但真係要留意星期幾 每日lunch set都唔同!比目魚 同 海膽 都真係好鮮 以為應該麻麻地 但又ok喎!份量好夠(對我嚟講😂)佢啲醋飯酸酸地 ok嘅有埋前菜 算係咁!Ps 放飯食好西 呢間都可以嘅!

好食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑

•海膽比目魚丼飯• ~$110
星期一限定set
呢個價錢食到海膽 真係算好抵!
但真係要留意星期幾 每日lunch set都唔同!
比目魚 同 海膽 都真係好鮮
以為應該麻麻地 但又ok喎!
份量好夠(對我嚟講😂)
佢啲醋飯酸酸地 ok嘅
有埋前菜 算係咁!

Ps 放飯食好西 呢間都可以嘅!
柏位於亞士厘道一個細細地嘅舖位 門面同舖內都好有和風木色設計🎴預先訂座多數可以護安排卡位 每個卡位之間有木廉間隔 感覺私隱度高同好舒適😊 ✨️刺身2人盛合 5點 $3205款刺身基本上都係白身魚 所以食落比較淡口無咩油脂 好在無咩筋 不過款款都好清無咩魚味  我個人都係鍾意油脂豐富啲嘅紅身魚🫠比較突出嘅係真鯛同鰤魚 真鯛嘅皮好爽脆 肉質厚身有咬口 而鰤魚油脂相對豐富🐟 ✨️辣吞拿魚卷 $128辣吞拿魚卷賣相好吸引🤤有蔥絲同可可脆豆作裝飾 卷物內有玉子、蟹柳、青瓜等配料 不過食落味道唔算好有驚喜 少少似加洲卷😂不過個特調醬汁似加咗沙律醬、芝士同辣醬 甜甜地帶有微辣 幾清新特別😜 ✨️濃湯金鯛燒 $168呢個係餐廳其中一個特色菜 刮起咗金目鯛嘅魚鱗 燒到表皮脆卜卜💥魚肉肉質比較結實 味道鮮甜 配埋底下嘅忌廉濃湯 增加味道嘅層次 幾特別嘅一道菜😄鍾意與否就視乎個人喜好😗 ✨️燒物🍢日本豚腩肉 $42一上菜已經見到個豚腩肉熱到出煙 啲油脂超豐富 油同肉梅花間竹 層次好分明🤩果然食落啲油脂喺個口爆晒出嚟 超級香 無過多嘅調味 完全食到肉嘅鮮甜 超級推介🐽🌟 🍢牛舌 $48牛舌每一舊都切得好厚 一啲都唔吝

✨️刺身2人盛合 5點 $320

✨️辣吞拿魚卷 $128

✨️濃湯金鯛燒 $168

✨️燒物
🍢日本豚腩肉 $42

🍢牛舌 $48
牛舌每一舊都切得好厚 一啲都唔吝嗇🐮而且燒到外表微脆 內裏8-9成熟 帶些少暗紅色 食落好嫩好爽口😋

🍢雞腿肉 $38
雞腿肉望落比較細份 食落肉質都有啲乾 似係燒得過火 普普通通的雞肉串

🍢蘆筍 $30
蘆筍都係燒得過火 或者本身唔太鮮嫩 食落有啲老 腍咗少少🥺

✨️吉列蠔 $58
吉列蠔有4隻 隻隻都4 5吋咁大 一開頭仲以為係雞翼😂不過食落炸粉好厚 蠔都唔係好新鮮好大隻 似係煮完之後縮咗 唔夠鮮甜 仲有啲腥同油臆味🥲

✨️檸檬燒酎梳打 $62
燒酎感覺濃度唔算高 一開頭飲嘅時候都酒味都唔濃 更何況之後啲冰溝淡咗 似梳打水落多咗少少🤏🫠

總結:
餐廳環境幾舒適 不過食物質素有啲參差 燒物嘅日本豚腩肉同牛舌水準唔錯 濃湯金鯛燒都好特別🥰不過其他野食就可圈可點 我見其他評論講到好好咁 可能係餐廳水準未夠standardized 令我呢次嘅用餐體驗就一般🥲
刺身2人盛合 5點
辣吞拿魚卷
吉列蠔
濃湯金鯛燒
2023-05-12
辣吞拿魚卷
濃湯金鯛燒
  • 日本豚腩肉
前天去尖沙咀逛街,被一家和风日料店吸引~盲盒探店~有惊喜到! 餐厅整体装修是日系木质和风~让人感到幽静雅致~楼下还有正宗日式榻榻米包厢好似去了日本是老友聚会或者大家庭聚会的私隐首选~非常适合打卡~记得电话预约不然抢不到~ ♥三文鱼牛油果沙律分量好足,上面铺满蟹籽~三文鱼和牛油果超多感觉好健康也非常开胃~ ♥刺身2人盛合(5点)摆盘好精致三文鱼、带子、油甘鱼、金时鲷、深海池鱼都是空运直送的时令原条鲜鱼厚切的非常新鲜三文鱼非常肥美香软带子清甜爽口油甘鱼充满新鲜鱼脂甘香,鱼肉弹牙金时鲷肉质结实,弹牙鲜甜深海池鱼鱼味香浓,油份丰富~ ♥辣吞拿鱼卷摆盘非常有艺术感吞拿鱼肉够鲜够肥美卷物内有蟹柳、玉子、青瓜等配料再洒上可可脆粒、葱丝、辣味酱口感丰富非常有层次~ ♥ 盐烧白鳝串只用简单的盐和淡淡黑胡椒烧的,保留原味皮居然是脆的,非常惊喜肉质紧实弹牙又鲜甜一口下去真满足~ ♥豚肉溏心蛋第一次吃,感觉好新奇~微焦的豚肉片包裹整颗溏心蛋一戳下去蛋黄就爆浆豚肉的咸香与溏心蛋的浓郁蛋香结合简直是双重享受~ ♥海老天妇罗外酥里嫩外表炸的非常酥脆但不油腻内里虾肉很嫩蘸一下酱汁送入口真的太美味~ ♥味醂鸡泡鱼干真的
前天去尖沙咀逛街,被一家和风日料店吸引~
盲盒探店~有惊喜到!

餐厅整体装修是日系木质和风~
让人感到幽静雅致~
楼下还有正宗日式榻榻米包厢
好似去了日本
是老友聚会或者大家庭聚会的私隐首选~
非常适合打卡~
记得电话预约不然抢不到~

♥三文鱼牛油果沙律
分量好足,上面铺满蟹籽~
三文鱼和牛油果超多
感觉好健康
也非常开胃~

刺身2人盛合(5点)
摆盘好精致
三文鱼、带子、油甘鱼、金时鲷、深海池鱼
都是空运直送的时令原条鲜鱼
厚切的非常新鲜
三文鱼非常肥美香软
带子清甜爽口
油甘鱼充满新鲜鱼脂甘香,鱼肉弹牙
金时鲷肉质结实,弹牙鲜甜
深海池鱼鱼味香浓,油份丰富~

♥辣吞拿鱼卷
摆盘非常有艺术感
吞拿鱼肉够鲜够肥美
卷物内有蟹柳、玉子、青瓜等配料
再洒上可可脆粒、葱丝、辣味酱
口感丰富非常有层次~

♥ 盐烧白鳝串
只用简单的盐和淡淡黑胡椒烧的,保留原味
皮居然是脆的,非常惊喜
肉质紧实弹牙又鲜甜
一口下去真满足~

♥豚肉溏心蛋
第一次吃,感觉好新奇~
微焦的豚肉片包裹整颗溏心蛋
一戳下去蛋黄就爆浆
豚肉的咸香与溏心蛋的浓郁蛋香结合
简直是双重享受~

♥海老天妇罗
外酥里嫩
外表炸的非常酥脆但不油腻
内里虾肉很嫩
蘸一下酱汁送入口
真的太美味~

♥味醂鸡泡鱼干
真的是送酒一流
用味醂腌后烘干,油脂清香
沾上沙律醬
非常有咬口~

♥牛舌
厚切的牛舌,肉厚爽嫩
简单用盐、柠檬汁调味已经足够
QQ弹,有咬口

♥免治鸡肉棒
鸡肉和鸡软骨的比例恰到好处
肉质鲜嫩,加入照烧汁非常入味
焦黄的外表看着很有食欲
粒粒软骨非常有口感!

♥蟹肉蟹膏海胆炒饭
最后吃个炒饭就真的超级饱肚了~
面上铺了大块海胆
炒饭里面还有不少蟹肉
炒饭粒粒分明好香~

📍 柏KASHIWA
地址:尖沙咀亚士厘道22号好利时大厦地铺
(港铁尖沙咀站C1 出口, 步行约2分钟)
营业时间:12:00-15:00
18:00-22:30
2023-03-22 270 views
又再去試試呢一間算係比較新嘅日本🇯🇵料理,在尖沙咀鬧市嘅地舖,平日晚上唔算係座滿,可寧靜地傾下偈;店員主動推介好多款嘅食物,連雞軟骨都推,實在打咗個「凸」,建議等客人查問先講好啲,部分客人未必喜歡☺️———————————————————————————🥢新鮮空運日本🇯🇵生蠔🦪💬都係店員推介,幾鮮甜夠大隻,唔太擔心日本🇯🇵新鮮生蠔🦪,配咗柚子啫喱係廚師認為嘅最佳👨🏻‍🍳配搭☺️.🥢串燒:雞腎、雞尾、雞心🐓💬雞嘅串燒係萬能而且味美,不過呢度嘅串燒選擇好少選擇,而且亦比較菂薂,好食但唔太抵☺️.🥢酒盜芝士🧀💬呢度嘅酒盜比較深色同鹹鮮,加埋芝士同餅乾,要佐酒先至搞得掂;朋友想揀細樽裝清酒🍶都係淺嚐,店員竟建議叫大樽裝,唔唔晒可以拎走,其實何必要咁樣做呢?🥹.🥢鵝肝鰻魚卷💬同樣係幾出色又好味,不過價錢確係一個問題,尖沙咀地舖確係要付上昂貴租金🥹
———————————————————————————
🥢新鮮空運日本🇯🇵生蠔🦪
🥢串燒:雞腎、雞尾、雞心🐓
🥢酒盜芝士🧀
🥢鵝肝鰻魚卷
2023-03-21 180 views
本身諗住食日本菜,已經諗咗去邊度食,行過見到新開裝修幾好,大家都話試吓呢一間囉!又俾個裝修呃咗…🤯叫咗個溫泉蛋安格斯風門樓丼:鹹,肉感一半,麵豉湯唔好飲,隻so call温泉蛋我已經打爛咗..。吉列豬扒飯:洋蔥太生..。個鰻魚飯又燒得太窿..🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠諗住叫埋單突然間又話有餐飲,其實可以早少少問😹但平心而論呢度環境裝修係可以嘅,我會俾返四粒星🌝🫰🏻食物質素/味道有好大嘅進步空間🫡
2023-03-21
$120 (Lunch)
2023-03-07 154 views
見到呢間日式餐廳門面好似好傳統,似係質素唔錯,所以今日特登去食個lunch,點知事實證明有期望必定有失望今日做緊第二位omakase半價所以有兩位同事叫咗omakase,另外我要咗個和風炸雞don,仲有一位同事要咗一個天婦羅烏冬我個和風炸雞係加咗醬汁嘅炸雞,其實食落就有啲似加咗甜味醬嘅韓式炸雞,而且又唔脆,我覺得一啲都唔和風,我個人認為南蠻炸雞同普通嘅karaage更好食另外食omakase嘅同事,都只聽到佢哋評論話安康魚肝好食,其他都係一般,天婦羅烏冬就冇聽到有乜嘢食評,所以我諗都係一般般

2023-02-11 145 views
星期五夜晚尖沙咀周圍都full house,隨機行到亞士厘道揾日本餐廳見到唔洗等位就入咗去食首先點咗枝sake配刺身,店員介紹咗幾支唔同類型既清酒俾我,我就揀咗支偏dry既Sake(300ml,$238)之後叫咗甜蝦刺身($48)、鰤魚刺身($168)、中拖羅刺身($218),刺身都好新鮮。師傅另外推介咗生蠔($128/隻)同磯燒粒貝($30/粒),生蠔口感會比較creamy所以師傅就配埋自家製檸檬啫喱同海苔醬係上面,一齊食就冇咁膩。師傅仲另外幫忙將生蠔切半,食係上黎冇咁麻煩

Sake(300ml,$238)

清酒
鯛魚湯
綠茶蕨餅
  • 時令刺身3點
2023-01-24 1074 views
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:尖沙咀人氣高質日本餐廳「柏」踏入門口便可見到日和風既木系簡約氣息環境大方優雅,閑靜舒適柔和燈光下配上日式塌塌米設計及竹捲簾相隔私隱度高之餘,好適合打卡呢.◈ 手羽先 $³⁸雞皮燒得焦脆色澤紅亮,肉皮𝗤彈,真的超贊 .◈ 雞腿肉$³⁸雞腿肉質鮮嫩,飽滿多汁口齒留香,回味無窮.◈ 牛舌 $⁴⁸牛舌的口感很𝗤彈沒有過多的脂肪,口感很棒加上牛舌的蛋白質含量比較高味道也極其鮮美.◈ 迷你甜薯 $³⁰質地軟糯甜甜的令人一食愛上.◈蘆筍 $³⁰蘆筍肉鮮嫩多汁吃起來口感十分清脆並且不會有澀味蘆筍仲有降血壓既效用呢.◈藍莓燒酌梳打 $⁶²酸酸甜甜的比較開胃燒酌的香味,入口清爽.◈ 橙汁 $⁴²原汁原味,入口很細膩.◈芝士金龍卷 $¹³⁸壽司卷外面的芝士是半溶狀態,味道濃郁加上一粒粒的蟹籽,增加口感裡面的天婦羅蝦,入口外脆內嫩再配上清脆青瓜絲,香而不膩真的太美味 .◈ 刺身一人前 $¹²⁸有深水池魚,拖羅,金目鯛和珊瑚蚌深海池魚入口能感受到那魚脂的香軟拖羅肥美,油脂分布均勻,入口即化金目鯛肉質彈牙鮮甜珊瑚蚌口感鮮甜爽脆,帶海水嘅鮮味.◈ A4和牛壽喜燒 $³⁸⁸日本𝗔⁴和牛嘅口感極好在

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
尖沙咀人氣高質日本餐廳「柏」
踏入門口便可見到日和風既木系簡約氣息
環境大方優雅,閑靜舒適
柔和燈光下配上日式塌塌米設計及竹捲簾相隔
私隱度高之餘,好適合打卡呢

◈ 手羽先 $³⁸
雞皮燒得焦脆
色澤紅亮,肉皮𝗤彈,真的超贊

◈ 雞腿肉$³⁸
雞腿肉質鮮嫩,飽滿多汁
口齒留香,回味無窮
◈ 牛舌 $⁴⁸
牛舌的口感很𝗤彈
沒有過多的脂肪,口感很棒
加上牛舌的蛋白質含量比較高

並且不會有澀味
蘆筍仲有降血壓既效用呢

◈藍莓燒酌梳打 $⁶²
酸酸甜甜的比較開胃
燒酌的香味,入口清爽
◈ 橙汁 $⁴²
原汁原味,入口很細膩

◈芝士金龍卷 $¹³⁸
壽司卷外面的芝士是半溶狀態,味道濃郁
加上一粒粒的蟹籽,增加口感
裡面的天婦羅蝦,入口外脆內嫩
再配上清脆青瓜絲,香而不膩
真的太美味

刺身一人前 $¹²⁸
有深水池魚,拖羅,金目鯛和珊瑚蚌
深海池魚入口能感受到那魚脂的香軟
拖羅肥美,油脂分布均勻,入口即化
金目鯛肉質彈牙鮮甜
珊瑚蚌口感鮮甜爽脆,帶海水嘅鮮味

◈ A4和牛壽喜燒 $³⁸⁸
日本𝗔⁴和牛嘅口感極好
在鍋中涮數秒,沾上日本蛋液
質感鮮嫩細膩
而且每片巨大,油脂分佈均勻
口感軟腍,薄厚適中
湯中還有野菜,鮮冬菇,日本粉絲等
吸收壽喜燒醬汁的精華,每口都很完美