2022-01-13 680 views
聽朋友講大角嘴嘅活一鮮好食 就去試下lunch~ 午市menu選擇好多 有熱食都有刺身飯/ 壽司set 今次試左一個三色丼 一個鮮壽司set 三色丼叫左海膽、帶子、三文魚腩😚 三款刺身都勁新鮮! 三文魚腩勁厚! 相對鮮壽司set一共12件,價錢比三色丼貴60蚊左右,三色丼係性價比之選~ 不過鮮壽司set都好新鮮嘅~~🍣
聽朋友講大角嘴嘅活一鮮好食 就去試下lunch~
午市menu選擇好多 有熱食都有刺身飯/ 壽司set

今次試左一個三色丼 一個鮮壽司set

2022-01-04 429 views
最近埃華街開咗一間日本料理。好開心即刻走去幫襯,雖然幫襯幾次都係外賣,每次都冇令我失望。首先講吓海鮮丼飯,魚生豐富亦新鮮,海膽份量亦好多。價錢亦合理。順帶一提有時買外賣最怕佢唔夠日本醬油,服務員主動比多兩包,讚!而手卷亦值得一讚,將飯同埋紫菜分開。所以當食用嘅時候,自己用紫菜包好,重點係紫菜都係脆卜卜。我嘅姨甥仔仲爭住包,佢話好玩又好味!服務員下單後主動提醒我,如果魚生會快啲,炸物及熟食嘅食物要等候耐少少,約15分鐘。食物質素好態度又好一定會再嚟😀下次試吓堂食先。

食物質素好態度又好一定會再嚟😀
下次試吓堂食先。
$150 (Dinner)
  • 三色丼
  • 活一鮮丼
埃華街出名多嘢食,不過隔左一段時間再嚟已經有好多餐廳改頭換面,呢間日本菜都係係朋友介紹之下初嘗試🍣🍣🍣食物種類算係幾多:一本厚Menu+刺身/壽司套餐+牆上一塊大板寫咗料理長推介食物🍣🍱🥃而好多食物都係好特別,忍唔住都嗌黎試吓佢🤪🤪🤪🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽最私心推介係🥭🥭芒果三文魚天婦羅卷🌯🌯中式點心有炸兩,日式就必定係呢個天婦羅卷,口感同平時食開嘅壽司卷好唔同,外層炸皮脆卜卜,咬落入面係好香嘅芒果同埋壽司飯,成個口感好豐富,所有嘢都好夾ahhhhhh😍🤤😍🤤⬇️另外一樣好特別嘅係🧀🧀忌廉芝士梅水晶🧊🧊其實佢係鯊魚骨,咬落去眼眼地幾爽口,的確係送酒一流,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
而好多食物都係好特別,忍唔住都嗌黎試吓佢🤪🤪🤪
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
自選壽司拼盤
鵝肝卷
特上活一鮮丼
2021-12-04 456 views
噚晚同fd去食,其實一直都有食开,CP高food ok, 其他服務人員都有禮,唯獨是個收銀男好似有强迫症+燥底,因為座位比較狭窄,我fd只是帮我拉开張枱小小等我可坐下,因我的椅後是牆不能拉椅,此時收銀男大聲呼喝我朋友,甚為難堪,我坐下後已推回枱,香港人甘既態度?
2021-11-13 445 views
食物係無太大問題,價錢亦算抵食、喺呢區來講本來都係個好選擇、只係海膽質素非常飄忽、今年中試過好甜、同一大班同事去食、大家食到舔舔脷(如果keep到其實會不停幫襯)、前兩個月去食、海膽接近變臭邊緣、心諗可能來貨有參差係意外嘛?尋晚再去食多次、幾碗都完全唔新鮮、好苦好乾唔知發生咩事。另外尋晚幫襯時,收銀店員收錢時因為同其他店員溝通有問題,直接向我呼喝(我只係企喺度等緊佢收錢),極度離譜唔會再幫襯!希望你地自己檢討吓!!

2021-09-23 783 views
適逢每個月嘅紀念日要食好啲💐,專程去之前Bookmark左想食嘅「活一鮮」~晚市無Book位😛,等咗兩張枱就有得入座。特別要留意二人檯好細,上菜又會一口氣上晒,完全唔夠位放食物😵‍💫,甚至放住喺廚房先食完再上,變到食得有啲急促,建議建議建議大家要分開叫⚠️!可以叫咗小食/前菜先,再叫壽司或主食。放開肚皮同銀包盡情落單👛,兩個人計埋加一$640埋單。望住好colourful嘅壽司,視覺同味覺上都得到滿足~ ————————————————👅鮮壽司($158/12款)前面甜蛋嗰碟係呢個set,以下壽司每款一件:🔸三文魚腩:正常水準🔸黑松露油甘魚:食咗冇咩特別亮點🔸京蔥醬鱆紅魚:只有淡淡魚甜味,飯醋味重👍🏻珍寶甜蝦:甜蝦有手指尾咁粗,漿口口感後甜味徐徐而止🔸紫蘇墨魚:重酸梅醬同紫蘇味,墨魚只有口感🔸蔥吞拿魚腩:同下面單點一樣🔸蟹膏:蟹膏味有啲太重,比平時濃郁三倍🔸海膽:同下面單點一樣👍🏻三文魚籽:一家大細都食晒,好殘酷但好味,鮮味中帶點酒香🔸帆立貝:正常水準👍🏻醬燒三文魚:辛辣蛋黃醬同蔥辣味作主調炙燒後迫晒魚油出嚟,值得一試🔸玉子小食:有啲湯汁唔鞋,煎到一層層又似蛋糕質感👅三文魚壽司($16/

————————————————
👅鮮壽司($158/12款)
前面甜蛋嗰碟係呢個set,以下壽司每款一件:
🔸三文魚腩:正常水準
🔸黑松露油甘魚:食咗冇咩特別亮點
🔸京蔥醬鱆紅魚:只有淡淡魚甜味,飯醋味重
👍🏻珍寶甜蝦:甜蝦有手指尾咁粗,漿口口感後甜味徐徐而止
🔸紫蘇墨魚:重酸梅醬同紫蘇味,墨魚只有口感
🔸蔥吞拿魚腩:同下面單點一樣
🔸蟹膏:蟹膏味有啲太重,比平時濃郁三倍
🔸海膽:同下面單點一樣
👍🏻三文魚籽:一家大細都食晒,好殘酷但好味,鮮味中帶點酒香
🔸帆立貝:正常水準
👍🏻醬燒三文魚:辛辣蛋黃醬同蔥辣味作主調
炙燒後迫晒魚油出嚟,值得一試
🔸玉子小食:有啲湯汁唔鞋,煎到一層層又似蛋糕質感

👅三文魚壽司($16/2件)
👍🏻三文魚唔係魚腩都夠香夠油,唔錯
👅帆立貝壽司(細$20/1件)
🔸帆立貝唔算好鮮甜,還好
👅柚子胡椒油甘魚($28/2件)
👍🏻 軟嫩肉質帶有輕輕有一層油感,柚子胡椒香而不辣
👅牡丹蝦壽司($38/1件)
👍🏻我食蝦係追求嗰種膠口又爽爽地嘅肉感,呢件都滿足到,唯蝦頭有啲啲腥
👅火炙芝士虎蝦壽司($20/2件)
🔸直接食緊食材,蝦還蝦,芝士還芝士,相對普通
👅蔥吞拿魚腩壽司($35/2件)
👍🏻有魚香嘅吞拿魚球大過飯,無筋又無紫菜包住,成個口感好柔軟,蔥白碎可以清新中和返魚味
👅海膽壽司($38/2件)
👍🏻海膽入口化開,甘甜又唔腥,每件份量夠滿足,另一件有啲腥要醬油辟味

👅牛油果軟殼蟹卷($64/6件)
🔸 牛油果味佔上風,蟹殼咬落索索聲,一致認為呢份叫多咗,二人份食到好飽

👅骨付雞肉腸($32/2本)
🔸 其實就係雞肉腸包住一條骨,好多汁Juicy,腸衣有啲咬勁

👅燒牛脷($48/2本)
👍🏻 牛舌一串有4件,切得夠厚好彈牙,本身調味已經足夠,如果加埋檸檬汁更加清爽
👅天婦羅烏冬($84)
🔸 天婦羅炸衣偏硬同痴牙,烏冬紮實彈牙,食好啲可加$10轉稻庭烏冬,有南瓜、冬菇、秋葵同蝦天婦羅,性價比好高

————————————————
🚩總結:質素同性價比兼備,有下次!
————————————————
🌟注意:餐廳有一個儲分計劃,但係要光顧咗第一次先可以享用優惠,反正到最後我哋都係唔記得儲分
📍 活一鮮
地址:大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號舖
🗺地區:#bem大角咀
📥分類:#bem日本菜
💰人均消費:#bem_201至400蚊
香港食飯一啲都唔平,尤其日本菜、西餐,不過按性價比來講,活一鮮可以話係同類餐廳top 10,無論係味道、服務、款式定係環境,都好高分。每次嚟到都會叫嘅清酒煮蜆,正常居酒屋都叫價八九十,呢度先係$65左右,蜆肉新鮮,不過有少少沙,湯底有清酒香甜味。天婦羅炸得乾身,粉漿唔厚,南瓜同蕃薯都好甜!呢度嘅壽司、軍艦都係二十蚊起跳,抵食過X氣又新鮮過佢,款式多,海膽$38/2件,過下口癮都抵。壽司拼盤就多啲款,每樣可以試少少,全部都好足料,冇嘢係多餘嘅已經食過好幾次,一定再encore

天婦羅炸得乾身,粉漿唔厚,南瓜同蕃薯都好甜!

已經食過好幾次,一定再encore
2021-09-04 446 views
活一鮮 💛大角咀一帶有好多美食依間壽司舖就係新開知道佢係港島區有兩間分店今日嚟到試佢嘅午餐活壽司 13款壽司😋😋😋最正係海膽壽司海膽鮮甜 而且份量超多 帶子都相當鮮甜 好味但其他壽司就一般 蟹柳 蟹籽 八爪魚都係平價小小嘅款式 而且每一件飯細細粒 重點可以放喺刺身上面 唔係一大啖飯嘅感覺特上活一鮮丼 😋😋😋😋呢個丼飯好豐富 有蟹肉 吞拿魚茸 大大隻嘅蝦醋飯酸味適中 set lunch 已包湯 沙律 凍豆腐溫馨提示 下午三點落場
活一鮮 💛

醋飯酸味適中

set lunch 已包湯 沙律 凍豆腐

溫馨提示 下午三點落場
2021-08-12 647 views
點樣食推介✨💛良心抵食壽司💛💛大角嘴黃店💛活一鮮 地址:大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號舖🍖鮮壽司 $158 (8/10) 🌟好抵食🌟依個set係有10件壽司咁多!有三文魚腩、黑松露油甘魚、珍寶甜蝦、紫蘇墨魚、蔥吞拿魚腩、蟹膏、海膽、三文魚籽、帆立貝、醬燒三文魚,仲有兩舊仔玉子燒添!一個人食完全夠曬飽,同埋睇圖咁靚仔都知d壽司新鮮喇🤣!味道方面整體d壽司都正正常常,有幾件覺得唔錯,火炙過嘅醬燒三文魚嘅魚油味好香,紫蘇墨魚個墨魚肉質漿口仲幾甜,帆立貝雖然細粒但都鮮甜,三文魚腩夠曬厚切有口感,成個set都冇咩好投訴,冇一件係難食👍🏻,黎活一鮮唔想諗食咩建議嗌依個set👻🍖甜蝦他他牛油果卷 $60 (8/10)身為甜蝦他他控難得見到有甜蝦他他嘅產品即刻狗衝!依個係活一鮮新產品黎,之前食都見唔到🤣,店家係卷物面堆砌出滿滿一督嘅甜蝦他他,你放入口就會比甜蝦嘅鮮甜味漿滿你成個口腔🤤,再配埋一樣柔軟嘅牛油果,成個combo令人好滿足,美中不足係d紫菜韌左dd,但整體都好食❤️❤️🍖清酒煮蜆 $50 (7.5/10)每次見到清酒煮蜆都係忍唔住會嗌🤣,活一鮮嘅湯底偏清,但d蜆夠曬漲卜卜有肉地,再加埋片檸檬
點樣食推介✨

💛良心抵食壽司💛
💛大角嘴黃店💛

活一鮮
地址:大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號舖

🍖鮮壽司 $158 (8/10) 🌟好抵食🌟

🍖甜蝦他他牛油果卷 $60 (8/10)

🍖清酒煮蜆 $50 (7.5/10)
每次見到清酒煮蜆都係忍唔住會嗌🤣,活一鮮嘅湯底偏清,但d蜆夠曬漲卜卜有肉地,再加埋片檸檬增加個清爽度令成兜嘢都好啱夏天食🤤

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

活一鮮係間唔中就唔會想encore下嘅餐廳,依度價錢好宜人!其實想再平d可以試佢地嘅丼飯,都一樣高質㗎!不過依度就多d人,想食可能要早d黎排隊或者bk定枱!大角嘴分店坐得舒服d但舖頭少d位,西環分店多d位但逼d,如果想黎食建議大家去大角嘴分店🙆🏻‍♀️
2021-07-18 900 views
5: 30pm 打電話去問幾點可以落 order 叫外賣,話6點先開, 叫我自己睇鋪頭門口個牌,我打電話問,請問點見到你鋪頭門口個牌!6點落去,入坐得一成,我話我想坐一坐落單,直接一句「唔得,你企喺度填!」態度呀!乜料呀!好!企!我一路睇,佢一路問「你幾多人食,喂,你睇餐牌,」點呀,阻住你?can you be more annoyed when I try to think what to order ? 點十樣有3、4様冇,又話單上嘅380 海瞻冇要400 幾先有,吓,海鮮價?and again , attitude!!! 埋單比咭,又話唔夠$250, 唔收咭!點呀,係你乜春都冇!and again and again ! Attitude! Don’t sound like I own you man ! All he did like trying to tell us not to go back anymore ! Fine no more next time !

埋單比咭,又話唔夠$250, 唔收咭!

2021-07-12 797 views
今日小編要介紹是位於大角咀的活一鮮,一間日本菜餐廳。不論西環,北角和大角咀的分店常常有人排隊。刺身和魚生不錯,燒物都非常吸引,丼的CP值好高。整體來說,這是CP值高的食店,客人多,不同侍應的服務有不同的水準,整體服務好。
2021-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
燒日本錦爽雞雞皮(2本)
燒厚切牛脷
上級刺生拼盤(北寄貝,三文魚,油甘魚,甜蝦,八爪魚,帆立貝,帶子)(每款3切)
2021-07-06 465 views
#活一鮮 #sorriso_油尖旺 #sorriso_東區 #sorriso_中西區-小妹係一個好鍾意食三文魚嘅人,第一次試活一鮮,揀左大角咀店,佢嘅午市有前菜、黑醋沙津同埋麵豉湯,前菜係胡麻豆腐🍣海膽挪威三文魚飯 $86海膽數量偏多,食落唔腥、鮮甜,三文魚有6大件,切到超厚,食落好飽又大份,食到底都仲有好多魚生剩🍣三色丼 $106揀左三文魚腩、三文魚子同蔥吞拿魚腩,三文魚腩有三塊,三文魚子比得好多,整體食落好鮮甜,差啲食唔哂☺️,好少見呢個價錢好食之餘仲要大份,魚生比得一啲都唔孤寒#sorriso_北角 #sorriso_西環 #sorriso_港島#sorriso_大角咀 #sorriso_九龍-📍 活一鮮 (8.5/10)大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號舖西環石塘咀皇后大道西503號地下北角錦屏街21號東發大廈A座地下🕑Tue to Sun 12:00~15:00; 18:00~22:00
海膽三文魚丼

🍣海膽挪威三文魚飯 $86

🍣三色丼 $106

#sorriso_大角咀 #sorriso_九龍
📍 活一鮮 (8.5/10)
大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號舖
西環石塘咀皇后大道西503號地下
北角錦屏街21號東發大廈A座地下

海膽三文魚丼
2021-06-30 459 views
朋友話呢間黃店💛壽司好高質 仲指明要去大角咀嗰間😆我地lunch hour去要book枱 真心好多人坐滿哂Lunch menu都有前菜 係凍豆腐 沙律同麵豉湯 正常無乜特別鮮壽司($162)一共有12款好豐富: 挪威三文魚腩 黑松露油甘魚 京蔥醬鱆紅魚 珍寶甜蝦 紫蘇墨魚 蔥呑拿魚腩 蟹膏 海膽 三文魚子 帆立貝 醬燒三文魚 同玉子 每件都好鮮甜 不過唔算好大件 但都幾精緻松葉蟹鉗蟹膏魚生飯($96)相對上cp值低d 飯就真係好多 蟹膏同蟹鉗就真係好少有d失望 不過仲有油甘魚 大塊厚切三文魚 北寄背同呑拿魚蓉 但感覺上就無上面個set咁吸引喇我地仲叫左炸天婦羅🍤 新鮮炸起唔油都幾乾身 麵粉又唔會太多恰到好處 大蝦好食好大隻 仲有d茄子🍆南瓜🎃紫薯🍠

2021-06-25 500 views
尋晚兩個人誤打誤撞入去食晚餐。因為都算早。六點幾。唔係好需要排隊。響門口見到價錢唔算貴。諗住俾個機會佢。初時以為啲野好細份。就叫左一set壽司。一set刺身。一個牛油果軟殼蟹卷同一個油甘魚小卷。Set既份量同質數絕對對得住個價錢有餘!壽司大小適中。刺身好鮮味。海膽甜。卷物就正常發揮。值得一提。成班員工都誠懇有禮貌。我會將佢納入成為我的飯堂我亦會推介俾我身邊既朋友。希望到時唔洗排咁耐隊啦下次會試埋佢啲sake。
尋晚兩個人誤打誤撞入去食晚餐。
因為都算早。六點幾。唔係好需要排隊。
響門口見到價錢唔算貴。諗住俾個機會佢。
初時以為啲野好細份。
就叫左一set壽司。一set刺身
一個牛油果軟殼蟹卷同一個油甘魚小卷。
Set既份量同質數絕對對得住個價錢有餘!
壽司大小適中。刺身好鮮味。海膽甜。
卷物就正常發揮。
值得一提。成班員工都誠懇有禮貌。
我會將佢納入成為我的飯堂

我亦會推介俾我身邊既朋友。希望到時唔洗排咁耐隊啦

下次會試埋佢啲sake。
2021-06-24
$320 (Dinner)
2021-06-11 574 views
呢間都好多人食,都要等位(事實證明係值得GE)要左個醬燒三文魚飯,有前菜(沙律+豆腐)同湯,個豆腐雖然細舊但都幾滑幾好食(個口感類似豆腐花),而個沙律就有青瓜、沙律菜、同粟米,重點係用左我最中意GE日本芝麻醬(所以都食清光)碗三文魚飯好大碗下,細食GE女仔係食唔曬~啲三文魚舊舊都幾有份量,大概有7塊左右三文魚個份量食到我都有啲飽飽濟濟,好彩碗飯都有幾塊薑片解濟至於啲飯係珍珠米黎,個口感都唔錯日本料理黎講,呢間都幾正宗,性價比都高 ,係好值得試試GE~
呢間都好多人食,都要等位(事實證明係值得GE)

碗三文魚飯好大碗下,細食GE女仔係食唔曬~
啲三文魚舊舊都幾有份量,大概有7塊左右
三文魚個份量食到我都有啲飽飽濟濟,好彩碗飯都有幾塊薑片解濟

至於啲飯係珍珠米黎,個口感都唔錯