2012-06-27 62 views
本人十分喜愛吃烏冬。趁著晚上9點幾係旺角找地方吃晚餐,就提議前來一試 。初時都會擔心要等好耐位,但好彩係一去到就有位,叫左個咖哩豚肉手打烏冬,豚肉好味,好鬆軟。而咖哩湯方面就令我有d失望,味道麻麻。可能叫返豬骨湯好d。整體黎講,味道尚可,價錢偏貴。如果俾我簡既話,我會寧願食返尖沙咀某間既石鍋烏冬。呢間,試一次就ok了。
本人十分喜愛吃烏冬。
趁著晚上9點幾係旺角找地方吃晚餐,
就提議前來一試 。

初時都會擔心要等好耐位,但好彩係一去到就有位,
叫左個咖哩豚肉手打烏冬,
豚肉好味,好鬆軟。
而咖哩湯方面就令我有d失望,味道麻麻。
可能叫返豬骨湯好d。

整體黎講,味道尚可,價錢偏貴。
如果俾我簡既話,我會寧願食返尖沙咀某間既石鍋烏冬。

呢間,試一次就ok了。
2012-06-07
2012-01-20 29 views
天寒地凍除了可以選擇吃煲仔飯,也可以選擇吃這熱騰騰的火山石烏冬。那天六點幾去到已經要等六張枱,留下電話後逛了不久便有位了煙鴨胸烏冬 - 本來想吃濃湯海鮮那個,但是上次吃過同埋都幾貴,所以今次試試這煙鴨胸,鴨胸只有六片,但沾滿了濃濃的燒汁,最重要係鴨胸不靭,我最怕吃到又厚又靭的鴨胸呀!最後還飲晒啲湯咁滯,成個人暖晒野菜烏冬 - 有翠玉瓜、西蘭花、金菇、溫室荳苗等,都幾足料,如果想吃得清淡點這個是不錯的選擇首爾豚肉串、汁燒雞翼 - 兩個都燒得不錯,灑滿了七味粉,都有少許辣,不過略嫌啲粉多得滯,蓋過了肉本身的味道吃完成身滾晒又要出去凍過!
吃完成身滾晒又要出去凍過!
2012-01-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
2011-12-04 19 views
間唔時就會去食烏冬佢既石窩冬夠晒熱,係滾住出來的我個人比較鍾意食地獄烏冬,不太辣,唔食開辣既都可以接受另外一口牛,沙津都幾好食~~唯一唔好就係太多人...好彩地一去到就有位,唔係一等位就唔知等到幾時
間唔時就會去食烏冬
佢既石窩冬夠晒熱,係滾住出來的
我個人比較鍾意食地獄烏冬,不太辣,唔食開辣既都可以接受
另外一口牛,沙津都幾好食~~

$80 (Dinner)
2011-12-04 59 views
Normal and nothing special. The texture of the Udon is OK, 黑胡麻吉列豬扒 looks nice but the taste doesn't live up to the expectation.
2010-12-27
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2011-11-21 81 views
星期六下午2點去到, 大約等20分鐘就可入場, 要2:30pm之後入座先可以享下午茶價, 價錢比lunch menu每個餐平幾蚊, 我們剛好2:30pm前坐下, 無得吃下午茶價啦海鮮豬骨湯烏冬 - 材料有帶子、蝦、青口、蠔等, 味道未算很新鮮, 鍋送上來時仲滾下滾下, 仲有半隻溏心蛋厚切豚肉烏冬 - 豚肉有5-6塊, 好淋又肥肥地, 似東坡肉, 好食, 仲有隻窩蛋打落去, 本來半生熟, 但隨著浸在熱湯的時間久了, 差不多熟透豬骨湯底的豬骨味未算香濃, 但也可接受, 而鳥冬則是普普通通, 我們都覺得有點太淋, 可能浸在熱湯中的關係吧, 而其實本人不太愛吃太滾熱的東西, 怕燙傷口, 欣賞不到這個熱騰騰的美味, 只能慢慢地小心地吃, 總括來說, 這間點不值得排隊去吃, 只是普普通通吧~
海鮮豬骨湯烏冬
厚切豚肉烏冬

2011-11-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
  • 厚切豚肉烏冬
2011-10-06 26 views
今日特別想食烏冬~咁岩黎左旺角就即上網SEARCH下有邊間響佐近去試下啦等2張枱都唔係好耐GE~一入去就畀D職員話最多食1小時喎~咁都OK啦~食餐飯都唔會好多時間~BF就叫左個門口貼住介紹GE地獄烏冬,開頭睇相以為會好辣,但其實又唔會架WO~都幾唔錯~個湯底幾夠味~係無佢個名咁辣LO~佢有豬肉同牛肉~BF就叫左豬肉~不過不失啦~唔會太硬之類~我就叫個咖哩吉列豬排手打烏冬~個豬排怪怪的~但你話唔好食又唔係,好食又唔係,普普通通,又唔會硬LO~反而個烏冬幾好食~個湯底少少傑咁~都幾好入口,但咖哩味略嫌不足但D烏冬都幾有口感~不錯啦,又唔會好似出面果D好似膠蝦咁,都可以接受因BF好鐘意食雞翼~佢話炸得好脆~好味道~個軟瞉蟹就真係最差果樣,好難食,剩係食到個炸粉GE 味道,個蟹仲要好腥下TIM,BADBAD埋單$26X, 2個人食~飽就好飽,但唔算抵食LO,有點太貴~唔算好值~但試下無妨GE
等2張枱都唔係好耐GE~一入去就畀D職員話最多食1小時喎~
咁都OK啦~食餐飯都唔會好多時間~
山地獄手打烏冬
我就叫個咖哩吉列豬排手打烏冬~
但D烏冬都幾有口感~
咖哩吉列豬排手打烏冬
不錯啦,又唔會好似出面果D好似膠蝦咁,都可以接受
吉列蝦
因BF好鐘意食雞翼~佢話炸得好脆~好味道~
炸雞翼
2011-10-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
山地獄手打烏冬
咖哩吉列豬排手打烏冬
吉列蝦
炸雞翼
2011-09-27 65 views
旺角很少有手打烏冬店, 還要是石頭鍋. 見那麼多開飯笑容, 所以就決定一試. 大約六時四十五分到達, 幸好不需要等位, 店內還有很多位. 不知是否是星期一所致. 店內空調比較強烈, 但當你食得渾身是勁之後才明白為何要這麼大冷氣了~我已早早決定食海鮮烏冬所以二話不說便落單.賣相真是不錯, 但望見隻蛋就大失所望, 日式烏冬內的蛋竟不是溏心蛋~先來一口豬骨湯底...............嘩...............什麼豬骨湯底??????????沒有豬骨味但有忌廉味. 而湯底很稀不是用豬骨造出來的豬骨湯底. 怪不得有一款叫豬骨濃湯海鮮烏冬但要$98大元實在太貴了. 但就算這碗不是濃底都不要做得那麼差, 完全不是那回事. 還差過一般茶餐廳的豬骨湯底!!!!!烏冬方面還可以, 似是上等烏冬貨, 十分彈牙.海鮮材料豐富, 有四隻蝦很爽口, 還有一隻大青口, 大帶子, 但面頭的蟹柳條要浸入湯內才吃會熱一點, 因我咬一口時發現內裏還有少許冰冷.再看看還有沒有其他海鮮, 才發現鍋裏的深深處有一隻蠔, 都算頗大~湯底的辣味不太似日式, 味道有點像麻辣豆腐的酸辣味, 即是似豆辦醬~, 牛肉還是鮮紅色的
我已早早決定食海鮮烏冬所以二話不說便落單.
豬骨海鮮烏冬
賣相真是不錯, 但望見隻蛋就大失所望
, 日式烏冬內的蛋竟不是溏心蛋~

烏冬方面還可以, 似是上等烏冬貨, 十分彈牙.
材料都算十足
好大隻蠔~
辛辣牛肉烏冬
, 牛肉還是鮮紅色的需要浸在湯裏一回兒才吃, 但牛肉很有咬口!!!!
七味燒豚肉
頗美味但七味粉多一點就更加好.
七味燒雞翼
雞翼一點調味料也沒有, 只靠七味粉, 但七味粉又不夠, 失敗~
燒厚切鴨胸
確是厚切, 但實在太鹹了, 鴨胸本身已是鹹鹹的, 再加上醬汁一起燒, 鹹得要命~

烏冬鍋確是熱辣辣還滾得起了泡泡來, 只可惜這個價錢奉上這個差勁的湯底真是不太合理了~~~
就算海鮮材料好都把分數大大地扣除, 日式烏冬湯底是靈魂十分重要的. 難道要客人每次都要叫貴貴的濃湯底嗎??如果要以這價錢才有好味的湯底, 我就不會再到這裏吃了.
二人一共吃了$212, 我覺得頗貴, 但貴都不太重要, 重點是貴而又不好吃, 真是大大的失望, 火山石我們不會再見了~
2011-09-26
$106 (Dinner)
材料都算十足
好大隻蠔~
2011-09-16 38 views
黎左兩次.我都係叫咖哩湯底上次食吉列豬扒.男友話唔係太好食不過我覺得點左D吉列汁都OK既食左個$45鍋巴壽司.蟹肉沙律OK但食完個烏冬之後見到塊鍋巴都唔係咁想吞落肚塊飯焦好似有D多餘咁小食都係得好小選擇.MENU好多都暫停供應琴日為左男友叫左豚肉咖哩烏冬而佢就食海鮮烏冬我估唔到D海鮮係幾新鮮呢D時候梗係同佢換D餸啦D蝦都幾鮮甜到我既豚肉.見佢成舊牛腩食落口咬幾下有D甜甜地既感覺.有驚喜但可惜已經俾男友食左好多啦!!!!!!第一次埋單既時候完全覺得呢度D野根本唔值呢個價錢好難有下次.琴日都係想食湯烏冬而又唔駛等位先再選擇
黎左兩次.我都係叫咖哩湯底

呢D時候梗係同佢換D餸啦

D蝦都幾鮮甜

到我既豚肉.見佢成舊牛腩

食落口咬幾下有D甜甜地既感覺.有驚喜
但可惜已經俾男友食左好多啦!!!!!!

第一次埋單既時候完全覺得呢度D野根本唔值呢個價錢
好難有下次.琴日都係想食湯烏冬而又唔駛等位先再選擇

2011-09-15
$90 (Dinner)
  • 海鮮
2011-09-14 15 views
和朋友到一家烏冬店吃飯~我平時是不喜歡吃烏冬的.........因為覺得烏冬太粗沒味兒可是這家做得很好吃, 烏冬把湯的味都吸了進去, 最特別的是烏冬是用石頭鍋上的!!店主說這些石頭鍋是用火山岩做的, 上菜的時候每一個鍋都是熱滾滾的~6點多去到, 已經要拿號碼等了, 不過這里貼心的安排是留下電話號碼, 你可以先到處逛一下, 有桌子就會打電話給你的了黑胡麻牛肉烏冬: 吃下去會吃到很濃香的黑芝麻味和一點點的黑椒~吃到最後, 湯被烏冬吸收了很多, 結果變成芝麻糊的樣子= =朋友叫的是豬骨湯底~特別的是, 這個吉列豬扒是用黑芝麻和花生片當外皮的!!!
和朋友到一家烏冬店吃飯~

黑胡麻牛肉烏冬
豬骨湯底烏冬
黑胡麻吉列豬扒
厚切~~
2011-08-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
黑胡麻牛肉烏冬
豬骨湯底烏冬
黑胡麻吉列豬扒
厚切~~
2011-09-12 9 views
為食妹最喜歡就是吃熱辣辣的東西!!!火山石就能夠滿足到我喇!!!上枱時真係熱到起晒泡泡架!!!正烏冬好有咬口!!!好明顯真係手拉出來!!今次食既係生牛肉烏冬,另外一個都好好味既係厚切豚肉!!!湯底好濃!!每次食晒烏冬後就會慢慢食晒d超甜粟米粒&飲晒d湯!!!!值得推介!!!!!!!!!!不過唯一缺點就是加左好多次價,加埋一就差不多$70,為食妹要慳錢,所以最近都少去幫襯了‥如果要抵食呢,就係下午茶時段,平少少同埋送飲品!!

為食妹最喜歡就是吃熱辣辣的東西!!!
火山石就能夠滿足到我喇!!!

上枱時真係熱到起晒泡泡架!!!正

烏冬好有咬口!!!好明顯真係手拉出來!!

今次食既係生牛肉烏冬,另外一個都好好味既係厚切豚肉!!!

值得推介!!!!!!!!!!

不過唯一缺點就是加左好多次價,
加埋一就差不多$70,為食妹要慳錢,
所以最近都少去幫襯了‥

如果要抵食呢,就係下午茶時段,平少少同埋送飲品!!
2011-08-06
$70 (Dinner)
  • 厚切豚肉
2011-08-20 12 views
之前試過呢間唔錯於是再去食多次可以係星期五嘅關係, 好多人, 等左成45分鐘...黑胡麻吉列豬扒烏冬個豬扒好特別, 好香同有口感因為個皮夾左好多花生同芝麻不過一夾皮肉會分開...海鮮濃湯烏冬個湯底好濃好足料味道仲好正!! 一定會再黎!
之前試過呢間唔錯於是再去食多次

可以係星期五嘅關係, 好多人, 等左成45分鐘...

黑胡麻吉列豬扒烏冬
好香脆
個豬扒好特別, 好香同有口感因為個皮夾左好多花生同芝麻

不過一夾皮肉會分開...

海鮮濃湯烏冬
湯底濃郁
個湯底好濃好足料

味道仲好正!!

一定會再黎!
$80 (Dinner)
湯底濃郁
好香脆
2011-08-16 14 views
雖然夏日炎炎, 依然無損我同女友搵食既興致~諗起兩間食店, 因為火山石比較就腳,所以放棄左萬豚屋!興致勃勃想去食返個石窩烏冬, 結果撞正休息想去食烏冬既朋友記得唔好揀星期日呀
雖然夏日炎炎, 依然無損我同女友搵食既興致~
諗起兩間食店, 因為火山石比較就腳,所以放棄左萬豚屋!
興致勃勃想去食返個石窩烏冬, 結果撞正休息
想去食烏冬既朋友記得唔好揀星期日呀
2011-08-07
2011-08-12 17 views
與友人聚餐, 提議到此食手打烏冬, 未試過, 都想試下的。7:30 去到拎飛仔, 3個人要等成30-45分鐘。店內不多桌椅, turnover 很慢。呆等不是辦法, 留電話再去逛逛, 有位時會打電話通知你, 都算幾方便。天氣太熱, 一入去有涼快的冷氣, 真係好好。自己要了鰻魚烏冬, 友人提議叫多一個三文魚脆米小食。三文魚蟹籽的小食不錯, 夠冰凍, 沙律汁酸酸甜甜, 好開胃。 脆底又夠脆。可以一試的小食。鰻魚有不少醬汁, 食多幾口, 都好咸下。到左夜晚, 好口渴, 唔太得。但係烏冬就好彈牙, 唔會煮到淋曬, 成舊粉咁樣。個湯底都係飲左少少, 因為怕係味精湯, 唔太敢飲太多。上菜時個可窩都係好熱的, 做到保溫的效果, 不錯不錯。
與友人聚餐, 提議到此食手打烏冬, 未試過, 都想試下的。

天氣太熱, 一入去有涼快的冷氣, 真係好好。
自己要了鰻魚烏冬, 友人提議叫多一個三文魚脆米小食。

可以一試的小食。
但係烏冬就好彈牙, 唔會煮到淋曬, 成舊粉咁樣。
個湯底都係飲左少少, 因為怕係味精湯, 唔太敢飲太多。
上菜時個可窩都係好熱的, 做到保溫的效果, 不錯不錯。
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
  • 手打烏冬
和友人已經光顧過這裡兩次上次叫我是石頭飯和野菜豬骨石頭鍋烏冬(?)石頭飯友人覺得醬汁有點怪 不辣 但整體味道不錯 當然不能和韓國餐廳相比而我點的烏冬 無論賣相和材料似乎也絕不馬虎有西蘭花,南瓜,金菇等 居然還有豆腐(是百福出品) 十分驚喜^^烏冬十分彈牙 但感覺不及自家烏冬的口感討好是次友人點了燒汁雞排石頭鍋烏冬($55)我點了鐵板雜菜牛肉定食($45)友人表示味道不錯 但沒什麼特別 畢竟這麼普通又不是主打的菜色而我所點的定食 白飯十分大碗 是珍珠米 但很乾 微溫鐵板應該只是預熱然後煮好後放上 但有點"聲效"雜菜和上次一樣給得不馬虎 重點是不太油 很好但牛肉失望 不瘦 但有點太"鞋口"和難咬 不佳 有些有點生 而鐵板沒有功效除外有一碗燒汁 是怕有客人喜歡多汁吧 燒汁正常 沒特別看來來這裡還是應該叫回主打的石鍋烏冬吧><而飲品方面正常 不值一提店裡面積不大 但尚算舒服 吃後也可坐久一點聊聊天順帶一提 我每次光顧也是下午時段 價錢比較適中晚上吃不太花算 要$70-80吧不過若是在這區附近 又想吃烏冬的話 這裡是不錯之選
和友人已經光顧過這裡兩次
上次叫我是石頭飯和野菜豬骨石頭鍋烏冬(?)
而我點的烏冬 無論賣相和材料似乎也絕不馬虎
烏冬十分彈牙 但感覺不及自家烏冬的口感討好
樣子不錯
而我所點的定食 白飯十分大碗 是珍珠米 但很乾 微溫
鐵板應該只是預熱然後煮好後放上 但有點"聲效"
雜菜和上次一樣給得不馬虎 重點是不太油 很好

晚上吃不太花算 要$70-80吧
不過若是在這區附近 又想吃烏冬的話 這裡是不錯之選
樣子不錯
2011-07-26 15 views
因為本人好鍾意食烏冬~之前食過兩次,今次又再黎~呢日發現物價通脹既關係,貴左好多~每次都有叫黑胡麻湯底,因為真係好好味~不過之前兩次都係揀牛肉做配料,今次就揀厚切豚肉~我覺得豚肉好好味~D肉真係好肥似東坡肉,但係我好鍾意~隻溏心蛋都係好味,湯底唔使講,每次一定飲晒添~超正!不過呢個湯底只係得牛肉同厚切豚肉兩款配搭畀人揀實在太少選擇喇~另外又叫左個芝麻花生吉列豬扒配豬骨湯底,其實想試呢件豬扒好耐喇~不過每次都係畀其他湯底吸引左,今次係第一次試豬骨湯底,花生芝麻皮既吉列豬扒口感幾特別,不過唔算太大驚喜,試一次就算喇~湯底就真係好普通~都係比較喜歡黑胡麻同咖哩湯底 (咖哩湯底似某大牌子既咖哩薯片味)~但就係因為豬骨湯底既餸款式最多選擇,所以今次就逼住要揀佢~真係好希望其他湯底可以加多d唔同款式既配搭~或者改為唔同既餸可自由選湯底就VERY GOOD喇~
因為本人好鍾意食烏冬~之前食過兩次,今次又再黎~
呢日發現物價通脹既關係,貴左好多~

每次都有叫黑胡麻湯底,因為真係好好味~
不過之前兩次都係揀牛肉做配料,今次就揀厚切豚肉~
我覺得豚肉好好味~D肉真係好肥似東坡肉,但係我好鍾意~

隻溏心蛋都係好味,湯底唔使講,每次一定飲晒添~超正!

不過每次都係畀其他湯底吸引左,今次係第一次試豬骨湯底,
但就係因為豬骨湯底既餸款式最多選擇,所以今次就逼住要揀佢~

2011-07-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
  • 黑胡麻湯底牛肉烏冬、黑胡麻湯底厚切豚肉烏冬