2018-11-18
今日黎到同幾個朋友黃金海岸一浩 地方好大 應該有成萬呎既地方 座位好多樓底都十分高 有bar位 壽司位同爐端燒 我哋首先點左雜錦刺身有七種刺身每款兩塊油甘魚十分新鮮另外刺身屬於厚身食落去好有口感 另外帶子係出邊買帶子嘅三倍覺得自己食完好似係個海度啱啱游完水食完魚生就開始食熟食啦,我地點左5種燒物,第一個燒鱈魚乾 係小食嚟嘅 都幾有童年回憶因為好似以前我哋細細個食鱈魚 再攞去 脆卜卜 加咗沙律醬更加特別 然後上嘅係燒青椒仔好多餐廳都好似冇燒青椒仔 咬落都幾甜另外仲有燒五花腩肉食呢樣野嘅時候覺得自己好似係韓國因為五花腩燒到金黃 油脂逼哂出黎 面燒牛舌成寸口 又彈牙 個醬汁又好好食成件事真係好match食完燒物就嚟咗野菜天婦羅 有茄子南瓜冬菇蕃薯金菇 個天婦羅嘅皮好薄 唔似出邊咁多粉最愛番薯同南瓜然後嚟咗壽司係軟殼蟹牛油果壽司 牛油果解左軟殼蟹嘅肥膩 變咗做好清新嘅壽司 最後食埋一個飯同一個烏冬 烏冬嘅質素驚為天人用咗洞庭烏冬比較扁身 所以更加容易吸收野菜湯汁 勁清甜