Restaurant: Kedai Kopi Semua Semua
Info:

2024-12-15 263 views
這間人氣馬來西亞餐廳其中一間分店位於旺角上海街,主打正宗地道的馬來西亞菜。店內環境寬敞舒適,牆身畫上特色的壁畫等,如置身馬來西亞的茶餐室,適合多人聚會。必試這裡的招牌肉骨茶系列,自家秘方烹調,肉味及藥材的比例更加適中,如當歸及川芎等藥材,苦中帶甘、甘中有鹹,溫潤而有餘韻。豬腳彎肉骨茶 - $88嚴選上等豬腳彎,煙韌彈牙的豬皮及嫩筋充滿膠質,瘦肉的比例多,嫩滑彈牙又健康,可蘸上肉品沾醬,分別加入蒜蓉、辣椒、黑豉油及頭抽,依據自己的喜好斟酌份量。椰漿飯(淨飯) - $18粒粒分明的米飯香氣明顯,充滿斑蘭及椰漿味,入口清爽。恐龍下蛋(咖啡) - $38有一球幼滑細膩的雲呢拿雪糕,撒滿特濃的美祿粉,還有香脆的美祿脆脆,怡保白咖啡奶香極濃郁,甜而不膩。

豬腳彎肉骨茶
豬腳彎肉骨茶

豬腳彎肉骨茶 - $88
椰漿飯(淨飯)

椰漿飯(淨飯) - $18
粒粒分明的米飯香氣明顯,充滿斑蘭及椰漿味,入口清爽。
恐龍下蛋(咖啡)
恐龍下蛋(咖啡)

恐龍下蛋(咖啡) - $38
2024-12-15
Type of Meal
Lunch
2024-12-14 194 views
蘇媽一向都出名飲無限添飲嘅肉骨茶,不過我之前飲過就覺得唔係太岩口味,因為嫌佢藥材味唔夠濃,反而佢嘅咖咉多同埋奶茶風就好鐘意食!佢哋嘅馬拉熱奶茶真係好正!奶茶香濃,仲有一陣濃濃嘅馬拉風味,飲落去好順口,加上佢會係茶上面沖一層泡泡,飲落熱辣辣、充滿奶香,我自己飲奶茶偏向鍾意偏甜,所以呢款好岩我😍至於咖咉多士,外脆內軟,搭配咗牛油同煉奶,甜得啱啱好,每一口都好滿足。加上好香既椰香味,口感更加豐富!🍯

2024-12-07 320 views
招牌砂煲老鼠粉幫大家試下😆,老鼠粉=銀針粉,上面有香味十足既豬油渣、豬肉碎、魚乾、銀魚仔🤩🤩再加多粒雞蛋係上面👍係熱砂鍋度撈埋佢,色香味都齊晒😋😋份量頗大,建議二人分享😅辣死你媽配烤雞脾🍗一睇個名就比佢吸引左😂🤣辣死你媽=椰漿飯,雞脾大大隻😋😋切開有汁水流出黎,滿分💯👍👍👏🏻👏🏻配埋沙茶醬同伴碟既銀魚仔,香辣咸鮮,乜都齊哂,之後再一口椰漿飯,完整收尾😋👍馬來西亞拉茶(凍)甜度剛好,喜愛拉茶既朋友仔一定要飲🤪桔仔話梅水(熱)一杯好開胃既熱飲,酸酸甜甜,特別啱宜家秋冬天既天氣😊😊
招牌砂煲老鼠粉

辣死你媽配烤雞脾🍗

馬來西亞拉茶(凍)
甜度剛好,喜愛拉茶既朋友仔一定要飲🤪

桔仔話梅水(熱)
一杯好開胃既熱飲,酸酸甜甜,特別啱宜家秋冬天既天氣😊😊

2024-12-06 297 views
10月11月都係去旅行嘅旺季,同朋友好久沒見面,所以約個Happy Friday 吃個飯。 天氣有啲涼想食肉骨茶,每當係香港食肉骨茶,我總會想起蘇媽蘇媽的肉骨茶。 平時搭車經過上海街,見到蘇媽蘇媽嘅分店,好有懷舊馬來西亞舖頭嘅特色,已經想試好耐,所以今次就揀咗呢一間。店舖在老香港建築物地下,裝修充滿馬來西亞風味,擺設富有香港特色,見到屋企嘅萬壽無疆茶壺,充滿懷舊色彩暖水壺。 肉骨茶皇帝骨,分量兩至三個人可以一齊食。肉骨有五六件,配菜豆卜,金菇,非常入味。店員主動為我哋加湯,同係新加坡和馬來西亞一樣。熱湯暖胃,驅走寒氣。 檳城阿參喇沙,阿森係一種魚,佢啲魚肉碎,撈埋香菜,洋蔥絲,闢走佢嘅腥味。佢嘅粉好似粗嘅米線,完全吸收曬所有精華,是一種很難複製的特別味道。玻璃魷魚配通菜,通菜好新鮮,配上去嘅辣XO醬,好惹味。 好耐都冇食過魷魚啦,勁多,好爽口。 檳城福建蝦麵,呢個係馬來西亞好出名,必食美食之一,鮮蝦濃湯配油麵,味道異常嘅夾。除咗新鮮嘅蝦,仲有魚片,雞蛋,擺盤好靚。 三個人食三百五蚊左右,晚餐嚟講都算經濟實惠,而且地點喺旺角,非常方便。我哋一邊傾計,一邊睇到絡繹不絕嘅客人入來食飯,證明蘇

肉骨茶皇帝骨,分量兩至三個人可以一齊食。

除咗新鮮嘅蝦,仲有魚片,雞蛋,擺盤好靚。

三個人食三百五蚊左右,晚餐嚟講都算經濟實惠,而且地點喺旺角,非常方便。我哋一邊傾計,一邊睇到絡繹不絕嘅客人入來食飯,證明蘇媽蘇媽好受歡迎。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
  • 肉骨茶
  • 檳城福建蝦麵
  • 玻璃魷魚配通菜
2024-12-05 264 views
來到旺角上海街的分店,因為在唐樓的地舖,善用懷舊特色來裝修,加上擺設舊式單車和舊式廣告壁畫,除了有馬來西亞特色,還吸引顧客打卡。皇帝骨$148二至三人份,是這裏的招牌菜。馬來西亞食物,怎麼能缺少肉骨茶呢?份量挺多的,排骨煮的湯,煮完口感還很爽口,浸在藥材湯裏吃著又有藥材香,聞到舒適怡人,再喝香甜的湯,立刻暖胃。檳城阿參喇沙米線$64,有新鮮蝦膏濃香,夾起蝦膏已經垂涎了。米線吸收湯味,又有青瓜絲、菠蘿等清甜味道,配辣味的湯,非常開胃。檳城福建蝦麵油麵$68,有豬腩肉、蝦、魚片等配料,湯底也是濃濃的蝦味,當是海鮮湯底了,油面配這些肉類吃,覺得更香,大讚!玻璃魷魚配通菜$72,上面鋪滿炸蒜蓉,醬汁微辣,拌勻通菜和魷魚,吃著雙重口感。比起泰式炒通菜,馬來西亞味道就是偏香口的。總的來說,食物性價比高,無論家庭朋友來吃都一定滿意味道,怪不得門庭若市,而且很適合打卡呢!

2024-11-29
$100 (Dinner)
2024-12-04 324 views
唔係第一次食蘇媽 , 最初喺銅鑼灣分店試過一次就一試難忘, 好開心,佢喺旺角朗豪坊附近開咗分店, 可以好容易就食到。招牌砂煲老鼠粉未食過老鼠粉煲可能會俾佢個名嚇親 😂 其實係一個砂鍋裏面有米粉, 魚乾, 蝦乾, 豬油渣, 花生等等, 熱辣辣上一邊攪拌一邊香氣撲鼻, 整得好好! 我覺得好正宗好值得試! ☺️玻璃魷魚配通菜本身唔係好食得辣, 所以叫佢分開上自己度辣汁, 佢哋好好肯安排! 玻璃魷魚本身唔會好重味, 關鍵係辣汁同埋用玻璃魷魚掛住啲汁! 通菜都非常好爽口唔油膩, 下次會再叫😊

招牌砂煲老鼠粉

玻璃魷魚配通菜

• 砂煲老鼠粉
  • 玻璃魷魚配通菜
用平民的價錢品嚐地道馬來西亞美食🇲🇾✨有三間分店的「蘇媽•蘇媽」開業近七年。餐廳以懷舊風格為主題,牆身和角落佈置成六七十年代的布景,同時亦擺設了一些現今已經找不到的玩具和裝飾,這裏彷如帶你回到過去品嚐一餐歷史悠久的星馬菜,非常有風味❤️🍞招牌小食 - 椰香咖央多士 ($42/4件)多次到訪蘇媽,仍然都會必點,因為這個椰香咖央多士真係得呢度先至食到,佢嘅餡料係斑斕椰香味,再加上非常香脆的多士,咬下去酥脆又帶點甜甜的味道,真係要趁熱食先得架✨🍽️招牌菜 - 辣死你嗎配烤雞髀 ($68)「辣死你嗎」係馬來西亞文 Masi Memak 的讀音,亦都係椰漿飯的意思。一邊咬一啖雞髀,再食一啖滿滿椰香味的椰漿飯,真的非常邪惡🌝菜式還配有花生、魚仔和全熟蛋,再用上竹籃和油紙盛載,很有置身馬來西亞餐廳的感覺✨🍽️檳城白咖喱海鮮米通 ($68)香濃的白咖喱,小辣又帶點甜味,非常惹味,粉面方面可選擇米線/油麵/河粉等,而我選擇了香港已經很少地方可以吃到的米通,這裏的米通亦很有驚喜,米通滑身爽口煙靭彈牙,用白咖喱湯底配襯米通,非常出色,推薦推薦😙

🍞招牌小食 - 椰香咖央多士 ($42/4件)

🍽️招牌菜 - 辣死你嗎配烤雞髀 ($68)

🍽️檳城白咖喱海鮮米通 ($68)
2024-11-30 158 views
呢間馬拉餐廳喺朗豪坊對面雖然喺旺角鬧市,不過佢喺上海街所以喺旺中帶靜嘅地點入到去佢幅,壁畫好搶眼仲掛住咗架單車喺度都覺得好特別嘅室內設計同裝修用QR code落單叫左檳城香炸滷肉巻同檳城福建蝦麵等嘢食嘅途中就係冇發現佢個地下係以前細個間學校canteen嘅地磚覺得好有親切感碗麵好好味,雖然預計佢會有啲辣,但係呢係完全唔辣嘅對於我嚟講最鍾意食佢嗰嚿五花腩,因為有入口即溶嘅感覺個湯底都幾好飲唔會好頸渴個滷肉卷賣相可能有啲普通但係食落去都係好脆口雖然佢配咗啲辣嘅醬,但係我覺得如果有喼汁就好啦而家仲新出咗個紫菜肉鬆咖央多士睇落好吸引,但係我已經食唔落啦,下次再嚟啦
呢間馬拉餐廳喺朗豪坊對面
雖然喺旺角鬧市,不過佢喺上海街
所以喺旺中帶靜嘅地點

入到去佢幅,壁畫好搶眼
仲掛住咗架單車喺度
都覺得好特別嘅室內設計同裝修

用QR code落單
叫左檳城香炸滷肉巻同檳城福建蝦麵

覺得好有親切感

最鍾意食佢嗰嚿五花腩,因為有入口即溶嘅感覺
個湯底都幾好飲唔會好頸渴

個滷肉卷賣相可能有啲普通
但係食落去都係好脆口
雖然佢配咗啲辣嘅醬,但係我覺得如果有喼汁就好啦

而家仲新出咗個紫菜肉鬆咖央多士
睇落好吸引,但係我已經食唔落啦,下次再嚟啦

2024-11-28 179 views
食品選擇算多,我點了高佬麵配仁當牛肉,麵嘅份量都相當大碟,入面有很多的牛腩,牛腩夠味,但不夠淋,如果再淋少少就好,麵的色澤很好,一睇就知入味,但鹹咗少少,再配合佢旁邊嘅沙茶醬、魚仔和花生,會比較濃味。
甲必丹咖哩雞扒 $72咖哩雞扒用上濃郁嘅甲必丹咖哩醬,帶有馬來西亞地道嘅香料風味,辣度適中,好惹味🍛雞扒煎得外皮香脆,肉質嫩滑,而且好大塊啖啖肉高佬麵配豬軟骨 $68麵條彈牙爽口,吸滿濃郁嘅醬汁,咸咸甜甜幾特別,拌勻溫泉蛋漿一齊食,口感順滑豬軟骨燜得非常入味,入口軟腍🐷 加埋花生碎同魚仔乾,好香口馬來西亞拉茶(熱)$24熱拉茶香濃幼滑,茶味濃郁而唔會過甜檸檬薏米水(凍)$30檸檬薏米水清甜解渴,帶有淡淡嘅檸檬清香,酸酸甜甜,粒粒薏米都好有咬口📌蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)地址:旺角上海街618號地下G01號舖🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong #蘇媽馬來西亞茶餐室 #咖哩雞 #高佬麵 #馬來西亞拉茶 #檸檬薏米水 #旺角 #甲必丹 #豬軟骨
甲必丹咖哩雞扒 $72

高佬麵配豬軟骨 $68
豬軟骨燜得非常入味,入口軟腍🐷 加埋花生碎同魚仔乾,好香口

馬來西亞拉茶(熱)$24
熱拉茶香濃幼滑,茶味濃郁而唔會過甜

檸檬薏米水(凍)$30

📌蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
地址:旺角上海街618號地下G01號舖

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

2024-11-25 226 views
媽媽話好掛住馬來西亞好想食馬來西亞菜,我就帶咗佢黎蘇媽,等佢解下相思之苦。椰香咖央多士多士烘得香脆可口,咖央味道非常濃郁,加埋牛油,好味得來又非常邪惡。怡保雞絲湯老鼠粉老鼠粉即係我哋嘅銀針粉,老鼠粉口感爽滑,雞絲嫩滑,湯底鮮甜美味。桔仔話梅水味道酸甜開胃,非常大杯。魚仔醬蘿蔔糕蘿蔔糕煎到外脆內軟,加上魚仔醬味道鮮味香辣,10分惹味。檳城福建蝦麵用咗蝦去整,味道鮮甜濃郁,加咗參巴醬帶點辣味,令到我哋一啖接一啖,入邊嘅材料有蝦,魚片,豬腩肉,雞蛋,通菜,芽菜,非常豐富。

怡保雞絲湯老鼠粉

桔仔話梅水
味道酸甜開胃,非常大杯。

魚仔醬蘿蔔糕
蘿蔔糕煎到外脆內軟,加上魚仔醬味道鮮味香辣,10分惹味。

檳城福建蝦麵

2024-11-24 281 views
蘇媽由小店開始越做越大。在旺角旗艦店見到環境不錯,空間十足。而且店內的擺設有其特色!充滿馬拉色彩!店員友善,用手機落單,圖文並茂,方便快捷,店員其後更會主動協助更正!椰香咖央多士,是牛油咖央配上多士,多士脆口,咖央美味!辣死你媽配烤雞髀,份量十足,椰漿飯椰香味十足,加上参巴醬、青瓜、花生、乾魚仔、蝦片,口感非常豐富!美祿恐龍,飲品和甜品集於一身,非常邪惡。人均消費百多元,在旺角吃到非常有特色的馬拉菜,實在非常難得!
而且店內的擺設有其特色!充滿馬拉色彩!
椰香咖央多士,是牛油咖央配上多士,多士脆口,咖央美味!
美祿恐龍,飲品和甜品集於一身,非常邪惡。
2024-11-23 158 views
尖沙咀店冇左, 今日好想飲肉骨茶, 好彩旺角仲有得食!每次都必點既百吉爹肉骨茶 ($88), 跟住佢個教學溝埋個黑醬油真係絕配。要左豬腳彎, 無限添飲既肉骨茶味濃又熱辣辣, 飲完成個人行氣活血! 中意豬腳彎帶少少根位有咬口, 當然要點埋個醬油啦, 再叫多個白飯黎送已經好正。次次黎都食咖央多士, 今次一試海南鴛鴦燒麵包 ($48), 覺得超正有D超越左咖央多既美味, 佢既焦糖海南麵包真係畫龍點睛,  加埋厚切牛油, 我一個人食哂一份都得呀~~ 桔仔話梅水($30)酸maymay幾開胃又順喉, 不錯。

尖沙咀店冇左, 今日好想飲肉骨茶, 好彩旺角仲有得食!

桔仔話梅水($30)酸maymay幾開胃又順喉, 不錯。
2024-11-18 255 views
今日同朋友睇完戲就去左蘇媽食,朋友係第一次黎食,都話覺得幾唔錯。餐牌選擇好多款,粉面飯,肉骨茶等經典既馬拉菜都有! 甲必丹咖哩雞扒原來甲必丹咖哩係馬來西亞係好出名既特色菜,醬汁用左洋蔥、辣椒、香茅、咖哩粉、椰漿等等既材料整成,所以香氣好獨特,同埋口感都好豐富。咖哩汁有好濃郁既咖哩椰子氣味, 醬汁好惹味,而且係偏辣,撈埋白飯到食好夾。雞扒好大塊,雞肉嫩滑,雞皮焦脆,配埋咖哩汁食都好香。另外伴碟仲有沙律,可以減膩。椰香咖央多士多士卜卜脆,椰香同埋斑蘭味都好足夠,入面仲夾左牛油,更加香口。怡保白咖啡 (走甜) 咖啡飲落香醇幼滑,就算簡左走甜都唔會有苦澀味!

甲必丹咖哩雞扒

椰香咖央多士

怡保白咖啡 (走甜)
咖啡飲落香醇幼滑,就算簡左走甜都唔會有苦澀味!
2024-11-18 205 views
第一次黎旺角呢間分店食蘇媽,座位都幾多,坐得好闊落,仲見到有機械人送餐! 檳城白咖哩海鮮面 呢個面有得簡辣度,我唔太食得辣就叫左少辣。湯底係奶白色,第一啖飲落都幾多椰香味,而且帶微辣,我覺得岩岩好,唔會太咸。配料有多款海鮮,有青口,蝦,蜆,另外仲有魚蛋,豬紅等等,感覺好足料。魚蛋好彈牙,好食! 面就有油面同米粉,口感比較豐富,而且米粉吸曬湯,所以好夠味。整體份量都好多,係好飽肚既選擇。魚仔醬蘿蔔糕呢款非常惹味,上台時都聞到好香! 一開始見到隻色,都怕會好辣,但原來魚仔醬係唔辣。蘿蔔糕外面煎到金黃酥脆,一咬落去,口感係綿密軟糯咁,好香口! 椰香咖央多士黎親都必叫既咖央多士,中間既醬多到一咬就爆出黎,多士外皮好脆,店員都有提醒我地呢款要襯熱食! 桔仔話梅水(熱)天氣涼左都想飲番D熱飲,呢款酸酸甜甜,好醒胃!

檳城白咖哩海鮮面

魚仔醬蘿蔔糕

椰香咖央多士

桔仔話梅水(熱)
天氣涼左都想飲番D熱飲,呢款酸酸甜甜,好醒胃!