【#🦊🐰30秒食皮:大推炭火燒嘅鐵板燒雞肉🥹香港少見咁正嘅炭燒雞!海膽豆腐卡邦尼烏冬煙韌彈牙🤌🏻燒飯團有驚喜!】✨我哋係book六點,當時都唔係好多人,但過咗一陣就已經好多人!建議book位🤣同埋如果坐bar枱會有日本師傅喺你面前燒!😋🌟 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒 $278原來秘訣係師傅係炭燒完再咁用雞油炒,好似話香港好少食得到呢種宮崎式!🥹 一食落口已經好香炭燒味😋個味調得好好👍🏻但係都係因為咁所以個底有啲多油🤣啲菜會浸晒油😆好邪惡(利申食晒。。😂)🌟 海膽豆腐卡邦尼烏冬$178一上枱個蛋黃已經好プルンプルン(晶瑩剔透、彈彈吓😋)撈埋之後好creamy好香!而且烏冬好煙韌!👍🏻🌟 日式醬油燒飯團 $40好有驚喜!個飯團外皮燒到有啲飯焦好脆!不過入面係濕潤柔軟👍🏻而且有少少醬油香味!😋⭐️ 富士蘋果豚肉卷 $39當晚想叫炭燒豬腩肉但係冇貨🥹蘋果唔酸!豬肉係薄薄一片~中和咗油膩感⭐️炭燒日本鰻魚肝 $65本身好少食鰻魚肝嘅🐰都覺得唔錯!因為佢燒得好香,完全唔會有腥味。不過佢係有少少好似魚膘咁爽口嘅部份連住,🐰自己個人唔係好食到🤣⭐️ 炭燒肉眼 $398當晚牛肉類得兩款🥹由於太想食牛不得已之下都係

🌟 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒 $278

日式醬油燒飯團

⭐️炭燒日本鰻魚肝 $65

炭燒日本鰻魚肝

⭐️ 炭燒肉眼 $398

當晚牛肉類得兩款🥹由於太想食牛不得已之下都係叫咗呢一個貴貴的肉🤣但係有少少失望🥹雖然係份量多嘅,但係食落有啲渣同埋脂肪嘅部份比較多🥹食唔到肥肉同埋筋嘅🐰覺得CP值比較低~
炭燒肉眼

⭐️ 厚燒牛舌 $98

🐰唔食牛舌嘅所以畀唔到太多評語🤣食咗一嚿覺得佢都幾柔軟!唔會韌而且彈牙~鍾意食牛舌嘅人應該會幾欣賞!
厚燒牛舌

📍木戶 (尖沙咀)
尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖
海膽豆腐卡邦尼烏冬
日式醬油燒飯團
  • 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒
2023-08-05 92 views
這夜跟未品嚐過木戶的一對好友到來開餐,剛巧店家推出了夏日限定菜單可以順道試埋新菜式可謂一舉兩得。棉登徑是一個很值得我懷念的地方,我人生中轉捩點的時間正正就在這條街工作!所以連附近的餐廳亦成為我回憶的味道,當中的KIDO 木戶便是其中一家了。今次被安排坐在卡位感覺挺舒適!如喜歡跟師傅互動多點大可選擇坐吧檯,可以近距離欣賞師傅製作炭火香味十足的串燒。天氣熱到一個點先來杯清爽的梳打特飲消消暑!我們分別選上了白桃和荔枝梳打各$48,晶瑩通透的氣泡看見已感覺到那份冰涼,好友的白桃梳打味道甜美而我選的荔枝梳打則果香十足不過甜味道不俗。車爸爸抵擋不了串燒的魅力忍不住點來一杯清酒作伴開心得佢呢!我們這天要品嚐的是木戶の夏祭り新菜單,內裏有多款很適合夏季享用的新菜式。第一道當然要點給車爸爸佐酒享用!這酒盗鰹魚配烤鱈魚片$78香脆可口佐酒良伴,沾一點重口味的酒盜鰹魚來品嚐味道鹹香可口引人犯罪。好友們剛收工肚子特別餓所以快手點上一客明太子泡菜汁奶油芝士烏冬$98填肚!玩味十足的奶油烏冬口感香滑得來很煙靭,將針筒來內的泡菜汁注入烏冬內拌勻享用層次感很豐滿!吃下充滿奶油香氣之餘還帶上點點微辣的泡菜味道,吃著那口

車爸爸抵擋不了串燒的魅力忍不住點來一杯清酒作伴開心得佢呢!

玩味十足的奶油烏冬口感香滑得來很煙靭,將針筒來內的泡菜汁注入烏冬內拌勻享用層次感很豐滿!吃下充滿奶油香氣之餘還帶上點點微辣的泡菜味道,吃著那口感和味道也非常特別啊。

然後繼續我們夏祭美食之旅!這客是炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干$88,用了醬油醃漬了一夜金槍魚然後才燒製,吃下是充滿濃郁醬油味的紥實質感最適合喜歡重口味的朋友品嚐。
而喜歡吃蔬菜的我就大愛這個炭燒有機日本獅子唐青椒$98,日本小青椒經燒製過後味道更加清甜無渣非常可口,叫我一個人吃全份也完全沒問題。
緊接著出場的是吉列西班牙伊比利亞黑毛豬豬扒$218,用上了來佬西班牙伊比利亞黑毛豬來炮製,吉列外層炸得香脆不油膩咬口十足,配合秘製的雞肝吉列醬一起品嚐非常滋味。

再來又是我的至愛之物日本茄子!這個清甜多汁的烤熊本肥後赤茄子$138經備長炭洗禮過之後味道更加出色,只需要加點薑蔥一起品嚐已經非常好吃。
雖然車媽媽吃不了牛肉!但我的老公大人和朋友也是牛肉的愛好者,所以點上了一客炭火宮崎和牛朴葉燒配香醋牛蒡汁$378給他們享用,見他們吃得開心我便已經心滿意足了。

我們還點上了宮崎特色魚肉烏冬$168,打邊爐吃魚麵試得多魚肉烏冬還是第一次品嚐!簡單地配上日式高湯味道已很出,魚肉烏冬吃下口感Q彈加片索湯的油揚和蔥花一起享用好有飽足感。

最後強烈要求要點多一客我最愛的木户美食來推介給我第一次捧場的朋友仔!
這道菜正是宮崎式雞頸肉炭火燒鐵板燒$248,彈牙又紮實的雞頸肉充滿備長炭的香氣,雞油滋潤了墊底的椰菜變成了極為好吃之物,大家千萬别錯過這美味的雞頸肉啊。
最後以一份味道香醇且回甘抹茶蕨餅$48作甜品,蕨餅弄得煙靭而不黏牙絕對是一份非常吸引的飯後甜品
第一次來木戶開餐的朋友已經非常喜歡這兒的輕鬆氣氛和美食,我們已約好下次再一起來品嚐這難得的炭香滋味。
2023-07-24
Type of Meal
Dinner
同幾位老友食飯,揀左間充滿日式風情,主打炭火燒烤既「木戶」,一路歎日式串燒,一路吹下水,岩哂我地——————————————————————————————-酒盗鰹魚配烤鱈魚片 - 烤鱈魚片外層焦香,再點埋酒盗芝士,味道更濃郁-炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干 - 金槍魚本身既魚味已經好濃郁,經一夜干處理後,鎖緊魚肉鮮味,肉身結實,燒制黎魚脂感更豐富-明太子泡菜汁奶油芝士烏冬 - 冷烏冬入口清爽滑順,上邊既明太子咸鮮味十足,加埋香滑既奶油芝士,每一啖烏冬索滿醬汁,口感一流-炭燒有機日本獅子唐青椒 - 日本青椒出名爽甜多汁,燒制後更加甘香-吉列西班牙伊比利亞黑毛豬豬扒 - 黑毛豬夠厚身,入口肉質軟熟之餘,又夠Juicy,好出色-炭火宮崎和牛朴葉燒 配香醋牛蒡汁 - 宮崎和牛油脂分佈均勻,燒制後油香滿溢,入口溶化,上層既炸蒜片岩哂濃味既朋友,送酒一流-宮崎式雞頸肉炭火燒鐵板燒 - 餐廳招牌菜式之一,雞頸肉呢個部位夠稀有而且由日本宮崎直送,新鮮高質,燒制後既雞頸肉質好爽彈,口感一流-烤熊本肥後赤茄子 - 熊本肥後赤茄子好厚身,入口鮮甜多汁,簡單用鹽燒制已經能夠帶出茄子既清甜-宮崎特色魚肉烏冬

-宮崎特色魚肉烏冬 - 必點菜式~湯底以既鰹魚清湯鮮味十足,烏冬麵條以魚肉制成,口感彈牙,加上湯底用上鰹魚湯,鮮甜又帶點濃郁,重點係大大塊既日本腐皮,厚身又索湯,食得好滿足

-日式蕨餅 - 外層加左綠茶粉,賣相精緻,入口煙煙韌韌,入口唔會太甜膩,好出色

-荔枝梳打 - 冰凍既荔枝有氣梳打,微微酸夠哂爽,食串燒必點~

🌟餐廳:木戶
📍地址:尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖
📱訂座電話:2104 6855
2023-08-01
🌟餐廳:木戶📍地址:尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖💰價位:~$800⏰營業時間:星期一至四及日12:00 - 14:30 / 18:00 - 23:00,星期五及六12:00 - 14:30 / 18:00 - 23:45📱電話:2104 6855返工忙足一日,收工最佳節目就係約返幾個朋友仔去聚一聚食餐飯先~朋友仔今日就帶左我去呢間「木戶」,由日藉師父坐陣,主打日本備長炭燒制日式串燒及各款日式居酒屋料理,風味十足~——————————————————————————————✨酒盗鰹魚配烤鱈魚片 - 烤鱈魚片夠香脆,搭配酒盗芝士,濃濃既芝士味食落更惹味~✨炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干- 金槍魚肉質夠緊緻,以一夜干方式漬制更能帶出魚肉既鮮甜味,加上經炙燒後,魚脂味豐富,係一款好出色既佐酒小食~✨炭燒有機日本獅子唐青椒- 日本獅子唐青椒入口甘甜,口感爽脆~✨明太子泡菜汁奶油芝士烏冬- 夠哂邪惡既冷烏冬~上層鋪滿厚厚既奶油芝士及明太子,好吸引!!撈勻之後,每條烏冬都索滿明丸子及醬汁,食落好滿足~✨吉列西班牙伊比利亞黑毛豬豬扒- 西班牙伊比利亞黑毛豬豬扒肉質好鬆軟,而且肉汁豐富,外層既
🌟餐廳:木戶
📍地址:尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖
💰價位:~$800
📱電話:2104 6855

✨酒盗鰹魚配烤鱈魚片
- 烤鱈魚片夠香脆,搭配酒盗芝士,濃濃既芝士味食落更惹味~

✨炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干

✨炭燒有機日本獅子唐青椒
- 日本獅子唐青椒入口甘甜,口感爽脆~

✨明太子泡菜汁奶油芝士烏冬

✨吉列西班牙伊比利亞黑毛豬豬扒
- 西班牙伊比利亞黑毛豬豬扒肉質好鬆軟,而且肉汁豐富,外層既吉列炸漿又夠薄,食落層次感十足~

✨炭火宮崎和牛朴葉燒 配香醋牛蒡汁
- 宮崎和牛油脂豐富,牛味濃郁,以炭火燒制後香噴噴,上層加入大量炸蒜片,更衝擊味蕾,食得好過癮~

✨宮崎式雞頸肉炭火燒鐵板燒
- 餐廳主打菜式,雞頸肉由宮崎直送,質素有保証~炭燒過既雞頸肉令外層肉質更緊緻,肉身更保持鮮嫩多汁,口感爽彈~上菜時以鐵板呈上,令雞頸肉保持熱辣辣,抵讚~

✨烤熊本肥後赤茄子
-熊本肥後赤茄子夠哂肥美~燒制後既茄子肉,口感軟滑清甜~

✨宮崎特色魚肉烏冬
- 餐廳另一主打菜式~湯底以既鰹魚清湯鮮味十足,以魚肉打成既鳥冬搭配魚湯互相輝映,魚鮮味爆燈,鳥冬口感帶點煙靭,上層有大大塊日式腐皮,甜甜地入口又夠滑順,必試~

✨日式蕨餅
- 呢度既日式蕨餅,賣相好靚~蕨餅口感煙韌,微微甜,外層灑上大量抹茶粉~

✨白桃梳打
- 食串燒就當然要叫返杯解渴嘅日式梳打飲品啦~我就揀咗呢款白桃梳打,酸酸甜甜入口夠清新,值得一試~

😋味道:4.5/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳外圍及室內裝修以和風居酒屋設計,懷舊又優雅,用餐氛圍一流,用餐時更可欣賞師父即席燒制串燒,夠哂互動~食物方面,主打既炭火燒烤高質而且選材出色,大推~
2023-08-03
2023-07-29 70 views
多謝姊妹們提早同我慶祝生日帶我食尖沙咀一間長期滿座既居酒屋一入到店內就見到主廚席前炭火烤肉以為自己真係去咗日本今次點左餐廳推介菜式 好多都好有驚喜🔹酒盗鰹魚配烤鱈魚片🔹烤熊本肥後赤茄子🔹炭火宮崎和牛朴葉燒 配香醋牛蒡汁🔹炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干🔹吉列西班牙伊比利亞黑毛豬豬扒🔹炭燒有機日本獅子唐青椒🔹明太子泡菜汁奶油芝士烏冬🔹是日蕨餅整體食物質素唔錯特別係油漬金槍魚一夜干配返杯清酒 🍶小酌一番成餐飯好開心 好有氣氛🎀木戶 📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖@kido.hk @peony1006 #happybirthdaytome #foodblogger
多謝姊妹們提早同我慶祝生日

木戶
📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖

@kido.hk @peony1006
2023-07-27 102 views
尖沙咀的棉登徑一向非常熱鬧,除了有不少酒吧之外也有居酒屋進駐!朋友推薦下到訪了這一家主打宮崎炭火燒和博多串燒的專門店ꕤ︎︎·͜· ︎︎一入門口便看見師傅在熊熊烈火之中炮製美食 ♪̊̈♪̆̈是第一次看見吧枱中有這麼猛烈的火焰ჱ̒¯‎‪꒳¯)⟡日籍總廚木村潤一郎先生承傳了爸爸的recipe,招牌的燒鳥料理採用了【大和妃子雞】𓅯,在日本奈良當地被視為頂級美味,不過這次專門為夏天的期間限定menu【夏フェア料理】到訪這個家族秘傳的宮崎南蠻炸雞就留待下次再試₍₍ (ง •ᴗ• )ว‪ ⁾⁾‬【夏フェア料理】用上時令食材特別設計,悶熱的夏天容易食欲不振( •︠-•︡ )全部單品都花盡心思,味道和色彩的配搭都非常清爽( ੭˙ᗜ˙)੭𓈒𓏸𓐍𓆸⋆* From regular menu:꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【木戶自家製蟹味噌配蔬菜條】 $158加進蟹味的味噌配搭新鮮爽脆的蔬菜條作為前菜非常清爽開胃個人覺得將這道前菜配着限定Menu裏的金槍魚一夜干一起吃 味道更好!꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【自家製芝士雞肉丸配黃金蛋】 $55經典的雞肉棒加上芝士,配上生蛋黃和醬油,這種獨特的滋味,總是令人難以抗拒=͟͟͞͞♡𓆸⋆*〔 夏フェア料理 〕items:꙳
尖沙咀的棉登徑一向非常熱鬧,
除了有不少酒吧之外也有居酒屋進駐!
朋友推薦下到訪了這一家
主打宮崎炭火燒和博多串燒的專門店ꕤ︎︎·͜· ︎︎
一入門口便看見師傅在熊熊烈火之中炮製美食 ♪̊̈♪̆̈
是第一次看見吧枱中有這麼猛烈的火焰ჱ̒¯‎‪꒳¯)⟡

日籍總廚木村潤一郎先生承傳了爸爸的recipe,
招牌的燒鳥料理採用了【大和妃子雞】𓅯,
在日本奈良當地被視為頂級美味,
不過這次專門為夏天的期間限定menu【夏フェア料理】到訪

【夏フェア料理】用上時令食材特別設計,
悶熱的夏天容易食欲不振( •︠-•︡ )
全部單品都花盡心思,
味道和色彩的配搭都非常清爽( ੭˙ᗜ˙)੭

𓈒𓏸𓐍

𓆸⋆* From regular menu:

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【木戶自家製蟹味噌配蔬菜條】 $158
加進蟹味的味噌配搭新鮮爽脆的蔬菜條作為前菜非常清爽開胃
個人覺得將這道前菜
配着限定Menu裏的金槍魚一夜干一起吃 味道更好!
木戶自家製蟹味噌配蔬菜條

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【自家製芝士雞肉丸配黃金蛋】 $55
經典的雞肉棒加上芝士,
配上生蛋黃和醬油,
這種獨特的滋味,總是令人難以抗拒=͟͟͞͞♡
自家製芝士雞肉丸配黃金蛋

𓆸⋆*〔 夏フェア料理 〕items:

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【烤熊本肥後赤茄子】 $138
 來自熊本的肥後赤茄子肉質柔軟多汁,
以備長炭烘烤過後焦香更帶出清甜味‪ꔛ‬♡‪
烤熊本肥後赤茄子

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【炭火宮崎和牛朴葉燒 配香醋牛蒡汁】 $378

最令人期待的重頭戲!⋆⸜ ⚘ ⸝⋆
用上了曾連續 3 年得到最高榮譽「內閣總理大臣賞」冠軍的宮崎和牛𓃒
和牛肉眼的油花marbling均勻,牛肉味道香而不膩,富有油香卻吃起來清爽ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧
配以特製香醋牛蒡汁
置放在朴葉上 用備長炭慢火燒烤
加上金黃蒜片和蔥花的香味
好吃的不捨得吃完( ꜆ᵒ̴̶̷̥́ㅿᵒ̴̶̷̣̥̀ )꜆
炭火宮崎和牛朴葉燒 配香醋牛蒡汁
炭火宮崎和牛朴葉燒 配香醋牛蒡汁

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干】 $88

食譜來自總廚的家傳秘方,
作為宮崎的鄉土料理,
𓆟金槍魚當然使用來自宮崎縣的濃厚醬油醃漬.ᐟ.ᐟ
漬過一天的金槍魚肉質竟然變得像豚肉𓃟
味道濃厚 是一道下酒菜!
炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干
炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【明太子泡菜汁奶油芝士烏冬】 $98

今年忌廉芝士拌烏冬在日本大受歡迎,
冷麵更加是日本人夏天必吃¨̮
濃厚忌廉芝士醬汁下,
隱藏者充滿鮮味的明太子烏冬,
令人意外的是針筒裡承載著泡菜汁!
自行因應口味加進泡菜汁 好吃又好玩( ੭˙ᗜ˙)੭
明太子泡菜汁奶油芝士烏冬

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 【炸日式醬油丸子】$48
鹹甜的炸丸子外脆內軟,
軟糯的丸子作為甜點作結最適合不過( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )
炸日式醬油丸子

𐀑 𓈒𓏸 白桃梳打
𐀑 𓈒𓏸 巨峰提子梳打
2023-07-24
  • 炭火宮崎和牛朴葉燒 配香醋牛蒡汁
2023-07-24 49 views
Restaurant Review📋Food🍽🌊Grilled Japanese Eel- When we ordered the Signature Grilled Eel, the chef asked us whether we prefer fatty, fewer bones, or relatively not that fatty. What came up in my mind was - Experts ask the right question with great options that can fit different kinds of food lovers. Sincere & Considerate - Love the small & cut flag🐂Grilled Cow small intenstine- Strong Sweet & Savory Miso Flavor, which has covered most of the gamy flavor- Quite ChewyAmbience💗- Relax & Cozy- Knowle
Restaurant Review📋

Food🍽

🌊Grilled Japanese Eel
- Love the small & cut flag

🐂Grilled Cow small intenstine
- Quite Chewy

Ambience💗
- Relax & Cozy
- Knowledgeable & Professional Chefs & Servers
- Flaming shows keep staging as they use charcoal to grill the meat, eel & teppan dishes
- Superb ventilation system helps us to keep smelling great after the long & happy Japanese BBQ show
趁今年新年假,由年初一放到年初五;有見及此!年初三至年初四,我自己租住尖沙咀凱悅酒店 Hyatt Regency Hotel 作為兔年新年 staycation 輕鬆一吓, 並邀請好姊妹來拜年影相!翌日早上,她們等我 Check out 後,我們一起在附近找地方食 lunch! 沿尖沙咀棉登徑行,找到一間日式餐廳 <木戶>,店子門面的門頗細及店內格局似居酒屋!看過門外的餐牌,大家都啱食!日式午市定食 12:00~3:00pm 我的選擇:安格斯牛肉壽喜燒 $158 好姊妹的選擇分別是:銀鱈魚西京燒 $198 及 北海道十勝黑豚 (生薑燒) $128安格斯牛肉壽喜燒 $158珍珠米飯、前菜、漬物、沙律、茶碗蒸、面豉湯、甜品,份量豐富!漬物 (牛蒡、梅子、蘿蔔):口感清爽,清酸開胃!海蜇:晶瑩剔透,口味微辣!面豉湯:不算重口味!壽喜燒包括:牛肉、娃娃菜、金菇、生雞蛋...等!熱辣辣,滿滿的一小鍋,香氣撲鼻!牛肉紋理清晰、肉質軟嫩及充滿肉香!娃娃菜吸收肉汁及湯汁精華,柔軟又入味!茶碗蒸:由於制作需時,所以,未能同時送齊3個給我們!等到甜品時,才送上另外兩個!茶碗蒸的蒸蛋滑溜,加
 並邀請好姊妹來拜年影相!

看過門外的餐牌,大家都啱食!

日式午市定食 12:00~3:00pm
 我的選擇:
安格斯牛肉壽喜燒 $158
 好姊妹的選擇分別是:
銀鱈魚西京燒
北海道十勝黑豚 (生薑燒)
安格斯牛肉壽喜燒 $158
安格斯牛肉壽喜燒
漬物 (牛蒡、梅子、蘿蔔):口感清爽,清酸開胃!
漬物 (牛蒡、梅子、蘿蔔)
海蜇:晶瑩剔透,口味微辣!
海蜇
面豉湯:不算重口味!
面豉湯
壽喜燒包括:牛肉、娃娃菜、金菇、生雞蛋...等!
熱辣辣,滿滿的一小鍋,香氣撲鼻!

牛肉紋理清晰、肉質軟嫩及充滿肉香!

娃娃菜吸收肉汁及湯汁精華,柔軟又入味!
茶碗蒸:
由於制作需時,所以,未能同時送齊3個給我們!

等到甜品時,才送上另外兩個!
茶碗蒸的蒸蛋滑溜,加入鳴門卷、冬菇、芫茜,口感豐富!
茶碗蒸
甜品:抹茶蕨餅
散發抹茶清香,咬開煙韌的蕨餅,晶瑩剔透,甜度剛好!
抹茶蕨餅
2023-01-25
$177.5 (Lunch)
銀鱈魚西京燒
北海道十勝黑豚 (生薑燒)
安格斯牛肉壽喜燒
茶碗蒸
2023-07-22 65 views
這家日式餐廳位於華嫂附近,店子裝修雅緻明亮,深木色系的陳設加上日式古樂,滿有日式氣氛。銀鱈魚西京燒$198銀鱈魚有兩大件,鱈魚燒得幾firm, 又無骨,魚肉嫩滑,口感油潤又有西京燒的甜香,配上滑溜蒸旦、爽口的沙律菜,軟滑的白飯,十分滿足。農場地雞串燒拼盤$158這串燒拼盤真不錯,串燒燒得幾有水準,雞肉外脆肉嫩,燒得唔太乾,如果有鹽巴和醬汁可更滋味。富士蘋果豚肉卷$39這豚肉卷有三件,半肥瘦的豚肉包著富士蘋果,沒有太多的調味,就是清新的蘋果配上爽滑的豚肉。豚肉味道鮮美,加埋蘋果,沒有膩口的感覺。岩燒味噌漬豚腩肉$78這豚腩肉真肥美可口,腩肉帶微微焦香,榨少許檸汁,加上濃味的味噌,惹味可口,口感爽嫩肥美,略帶脂香,味道不錯。

銀鱈魚西京燒$198

銀鱈魚有兩大件,鱈魚燒得幾firm,

農場地雞串燒拼盤$158

這串燒拼盤真不錯,串燒燒得幾有水準,
雞肉外脆肉嫩,燒得唔太乾,如果有鹽巴和醬汁可更滋味。

富士蘋果豚肉卷$39

岩燒味噌漬豚腩肉$78

2023-07-22
Type of Meal
Lunch
餐廳的食物水準高,這次跟朋友選擇午市到訪,吃得飽飽大滿足‼️🐽▫️❥$𝟯𝟴𝟴 日本鰻魚爐燒 (午市套餐)🥢◂ 炭爐上整齊排列著木村總廚限定特選的鰻魚‼️◂ 鰻魚非常肥美,其油脂滴入炭爐中不時會冒出一縷縷輕煙‼️🌬️◂ 魚肉嫩滑無比,塗滿了甜甜的鰻魚汁,可以輕輕鬆鬆ᴋᴏ一整碗白米飯‼️🤤 ◂ 鰻魚可自行再稍微烤久一點,魚皮變得有點脆口,也很喜歡呢‼️❤️▫️❥$𝟭𝟲𝟴 總廚木村先生家族1956年首劍宫崎南蠻炸雞 (午市套餐)🥢◂ 可以用肉嫩多汁來形容這份炸雞‼️🐥 ◂ 金黃色的雞皮油脂不多,女生吃了也不怕會發胖‼️🤓 ◂ 沾上大量的自家製醬汁,每口都非常滋味‼️🥳👆🏻👆🏻以上兩份午市套餐都有前菜、沙律、茶碗蒸、白飯、味噌湯、漬物、甜品‼️🍤🥗🍡 精緻美味,很滿足‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟭𝟯𝟴 海膽豆腐 ◂ 製成布丁的形狀,冰冰冷冷口感QQ軟軟,超級鮮甜😍◂ 拿一片紫菜,排放上青瓜絲,再包著海膽豆腐,海膽的鮮味充斥整個口腔,很美味‼️👍🏻👍🏻▫️❥$𝟴𝟴 厚燒牛舌 ◂ 牛舌呈粉嫩的色澤,外脆內嫩,是暫時試過最美味的牛舌👍🏻👍🏻 ◂ 同行友人平時對牛舌頗抗拒,但這次也讚不絕口‼️❤️▫️❥$𝟰𝟮 豆苗豚肉卷❥$𝟰𝟮 大和雞雞腎(鹽)
❥$𝟯𝟴𝟴 日本鰻魚爐燒 (午市套餐)🥢
◂ 炭爐上整齊排列著木村總廚限定特選的鰻魚‼️

◂ 可以用肉嫩多汁來形容這份炸雞‼️🐥
◂ 金黃色的雞皮油脂不多,女生吃了也不怕會發胖‼️🤓
◂ 沾上大量的自家製醬汁,每口都非常滋味‼️🥳

👆🏻👆🏻
❥$𝟭𝟯𝟴 海膽豆腐
◂ 製成布丁的形狀,冰冰冷冷口感QQ軟軟,超級鮮甜😍

❥$𝟴𝟴 厚燒牛舌
◂ 同行友人平時對牛舌頗抗拒,但這次也讚不絕口‼️❤️

❥$𝟰𝟮 豆苗豚肉卷
❥$𝟰𝟮 大和雞雞腎(鹽)
❥$𝟰𝟮 大和雞雞心(汁)
❥$𝟰𝟮 大和雞大蔥雞肉
◂ 串燒水準也不錯,不過因牛舌先聲奪人,所以顯得普通了‼️😝

• 厚燒牛舌
2023-06-21 90 views
第一次光顧這間日式串燒餐廳,環境都可以,不過記得千萬不要叫 除非你本身可以接受火水味!餐廳說是正常味道 你不接受冇辦法!這是畸特別味道!師傅獨門秘方 第二度未必會有得食
2023-06-16 121 views
門口很特別.較隱藏.內裡裝修非常似日本的居酒屋,空間感不錯好喜歡它的裝修!吧枱圍住了炭燒美食的爐及2位師傅.講你清楚睇到師傅是多用心製作!抽油煙系統不錯!不會很濃煙!sake 不錯,清甜!炭烤鰻魚非常肥美,滑滑的!香港少有高質製作!味噌蟹膏配新鮮蔬菜條很好的配搭!大愛!炸軟殼蟹好好味!可惜只有迷利版.一人份!炸廣島蠔夠新鲜,醬汁好味!海膽豆腐雞蛋烏冬味道好味可惜見不到實体的豆腐及海膽,如果有一兩件在面就好了!豚肉豆腐湯鍋好香豚肉味!可惜豆腐是炸過的豆腐皮不是我期望的.這裡的裝修實在很好!會再去的!
門口很特別.
較隱藏.
內裡裝修非常似日本的居酒屋,
空間感不錯
好喜歡它的裝修!
吧枱圍住了炭燒美食的爐及2位師傅.講你清楚睇到師傅是多用心
製作!
抽油煙系統不錯!
不會很濃煙!

sake 不錯,清甜!

炭烤鰻魚非常肥美,滑滑的!
香港少有高質製作!

味噌蟹膏配新鮮蔬菜條很好的配搭!大愛!

炸軟殼蟹好好味!
可惜只有迷利版.一人份!

炸廣島蠔夠新鲜,醬汁好味!

海膽豆腐雞蛋烏冬
味道好味
可惜見不到實体的豆腐及海膽,
如果有一兩件在面就好了!

豚肉豆腐湯鍋好香豚肉味!
可惜豆腐是炸過的豆腐皮
不是我期望的.

這裡的裝修實在很好!
會再去的!

2023-06-10 104 views
收工好多時都會想搵間輕鬆既餐廳,同朋友食啲嘢吹吹水,Relax一下,木戶係其中一個我喜歡的地方。日本師傅在大家跟前燒呀燒,仲要係炭火燒,火光熊熊,香氣陣陣,相當治癒。先整個味噌吞拿魚蓉,撈埋蛋黃放係紫菜上面食已夠吸引,師傅竟然想到配雪糕筒,風味和口感都提升晒。個人非常喜歡食牛舌,來到呢度,除左食串燒牛脷之外,仲可以試下呢個日式燒汁燴牛舌。看上去有幾分像牛腩,但入口鬆軟,帶微甜的日式燒汁亦討好,連帶配角的薯仔都變得好吃。沖繩既炙燒豚足係新品,贏在口感,一試愛上。說過這兒是用炭燒,那就必須多要幾款。炭火鐵板燒既雞頸肉,是我的推介。爽彈的口感,結合炭火香,沾些少柚子胡椒醬,令人一件駁一件地吃,停唔到口。燒魷魚沒有過火,唔怕韌,即使係邊邊位都無問題。之前嚐過極上日本鰻魚爐燒,念念不忘,終有機會再次回味,味道沒有走樣。海膽豆腐卡邦尼烏冬都係新嘢,聽名字好吸引,要試。起勢地撈呀撈,讓每條烏冬都沾上汁醬,的確幾有卡邦尼的影子。愛吃飯糰的筆者,來一記醬油燒飯糰作結,香脆乾身,內帶點點濕潤,依然好食。滿足!

沖繩既炙燒豚足係新品,贏在口感,一試愛上。
燒魷魚沒有過火,唔怕韌,即使係邊邊位都無問題。
2023-06-09 82 views
去日本之前,來個串燒之夜。前菜員工推薦木戶自家製蟹味噌$138,呢個係尖沙咀嘅另一間連鎖分店見過,呢到嘅感覺也不錯,配合唔少蔬菜食。味噌吞拿魚蓉 $158,有用紫菜同雪糕筒食,看你愛吃那一個,我個人特別愛雪糕筒,同吞拿魚蓉特別夾。宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒 $248,大家都知道串燒喺呢度絕讚嘅菜式,呢度仲要食嘅係特別嘅雞頸肉,嗰種炭燒香就如去咗送新宿街頭一樣。慢煮日式燒汁燴牛舌,上台個一下,完全諗唔到佢係一個牛舌,佢個燒汁幾特別,最正嘅係佢啲配菜個薯仔好出色。炭燒味噌漬豚腩肉 $78,呢個係小吃,幾得意。醬油燒魷魚 $178都係前菜咁,一人一件好易食。新菜式係沖繩風炙燒豚足,好多骨膠原,而家好大件,好啱吃食豬手嘅朋友。我哋上次嚟食飯趕住睇戲,未食到總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒 $398,個個都話呢個超好食,估唔到咁香咁得,脆得來又厚身,怪不得係signature。南蠻炸雞1956 $188又係signature ,當然要吃啦。海膽豆腐卡邦尼烏冬 $178,呢個又係新菜式,如果你愛海膽,唔駛諗,食啦。員工推薦炸日式醬油丸子 $48,感覺都唔錯,甜甜好有咬口。暖暖胃先去日本都幾好,呢度真係一個
去日本之前,來個串燒之夜。

炭燒味噌漬豚腩肉 $78,呢個係小吃,幾得意。

醬油燒魷魚 $178都係前菜咁,一人一件好易食。

員工推薦炸日式醬油丸子 $48,感覺都唔錯,甜甜好有咬口。

暖暖胃先去日本都幾好,呢度真係一個幾唔錯嘅選擇。
2023-06-05 1121 views
時光飛逝, 2023快將過一半, 大家去了多少次旅行呢? 雖然剛從布吉的海回來沒多久, 但旅行的心就是癢~ 近來好多朋友都到日本玩, 多年沒到當地看紅葉的我, 確實好想有機會再去. 說回正題, 今次是分享日本美食, 位於尖沙咀棉登徑的木戶, 食物及氣氛也不錯. 木戶自家製蟹味噌 $138, 清甜的蔬菜(青瓜、西芹、蘿蔔、大根、露筍)沾蟹味噌, 咸鮮度足夠, 作為開胃菜, 不錯啊~動手吃味噌吞拿魚蓉 $158, 先將生蛋黃與吞拿魚蓉拌勻, 以紫菜包著放入迷你脆筒, 很有風味~ 一向少食雞頸肉, 因為覺得成條頸, 賣相令人好驚! 但木戶既宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒 $248, 雞頸肉已去骨, 肉質爽彈, 加上炭火味的確太吸引, 沾橙色的柚子胡椒醬, 更惹味!我們有被慢煮日式燒汁燴牛舌 $138嚇了一嚇, 因為牛舌很大件, 看起來以為是牛腩. 細味之下, 肉質的而且確是牛舌, 夠鬆軟, 薯仔也很好吃, 田是先煎才放入鍋內的, 這樣薯仔就不會鬆散. 喜歡吃豬蹄的話, 木戶最近新推的沖繩風炙燒豚足是必點之選~ 沒有多餘肥膏在豬皮, 一口咬下, 滑度剛剛好, 一點也不膩.到木戶用餐, 食客對這道總廚特
到木戶用餐, 食客對這道總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒 $398都讚不絕口, 而我相信這也是鎮店之寶, 認真令人垂涎三尺! 醬汁的配搭、鰻魚肉的爽口, 完勝~
必須趁熱吃的是炸日式醬油丸子 $48, 因涼了就會很易黏在一起, 外脆內軟, 日式醬油很甜, 沾少少便可.
每次到店都會吃的宮崎南蠻炸雞1956年$278, 醬汁微酸甜, 好開胃, 炸漿夠薄脆, 雞肉嫩滑多汁.
今年年頭驗過膽固醇沒超標, 所以放心吃醬油燒魷魚$178, 一整條份量也不少, 軟滑不黏牙, 但略嫌火喉未夠, 若果多燒一回會較好.
雖然只是一舊飯, 但這件日式醬油燒飯糰$40 值得吃! 外層煎至乾脆,, 內裏米粒帶少少濕潤, 就算是沒有其他餡料,  都是美味~
2023-06-02
  • 日式醬油燒飯糰