2024-08-14 208 views
受到朋友的邀請第一次去試下素食嘅餐廳🍴初頭我就都唔係好理解點樣先叫做素食🥬我以為剩係食菜嘅 !!點知呢佢竟然有片皮鴨🦆三文魚🐟之類嘅食物😍主食方面北京片皮鴨 ($128 )估唔到整得真係似模似樣喎🤩竟然係用麵筋做配埋黃椒紅椒同埋青瓜一齊食🤓加埋佢嘅醬汁🥰味道同平時我哋食開嘅片皮鴨真係好相似啊🤩素食三文魚拼盤($68)三文魚個味道真係出咗嚟佢🤩仲有配埋豉油同Wasabi😚但係食咗之後先知佢原來係蒟蒻做!!但係味道真係好特別😚係平時出面都食唔到,最鍾意係佢個擺盤嘅賣相好靚!仲有埋乾冰添!打卡一流啊🤪香芒天婦羅炸豆腐 ($88)呢個我覺得係非常之驚喜😳😳豆腐入邊呢就滑捋捋!!嘅出面呢就非常之脆🫶🏻配埋芒果汁個口感外脆內軟 甜品方面純素嘅乳酪 ($28)呢個乳酪🧀呢有少少酸但係就滑捋捋!佢個味道好香,食落有啲豆漿味都好濃郁㗎😼但係又唔會太甜😻呢個都好值得推介紐約芝士蛋糕(奶)$58睇到呢個芝士蛋糕喺餐牌上面嘅介紹,估唔到食落呢一個真係一試難忘❤️ 特別係個蛋糕上面有一層金箔,再配合埋一個果醬🐝,芝士蛋糕嘅底部係一啲脆皮!!食落拍得住出邊食嘅大牌子蛋糕!飲品方面百香芒果烏龍茶 ($38)我不嬲都好

主食方面

北京片皮鴨 ($128 )

素食三文魚拼盤($68)

香芒天婦羅炸豆腐 ($88)

甜品方面

純素嘅乳酪 ($28)

紐約芝士蛋糕(奶)$58

飲品方面

百香芒果烏龍茶 ($38)
我不嬲都好鍾意飲果茶🤩特別係夏天好熱嘅時候就好想飲一啲酸酸甜甜嘅嘢😙所以百香果配埋芒果真係絕配,健康得來又清爽🤪

胚芽奶茶 ($38)
呢一款嘅話就味道比較清淡,但係佢嘅賣相好靚,甜度就比較低😚
2024-08-08
$160 (Dinner)
2024-08-14 130 views
今天中午,我和太太到慈素小聚位於尖沙咀麽地道30號Mody House8樓,是一家獨特的廣東粵菜素食餐廳。這家餐廳能將素食料理變得極為逼真地仿製成肉食料理的,因此我和太太決定在這裡享用午餐。在品嚐菜餚之前,我們已經可以視覺享受每道素菜模仿肉類的效果,這讓我們感到非常驚喜和好奇。我們叫了幾樣食品,其中包括京都片皮鴨、牛油果雜菜沙拉、越南法包三明治、雪菜肉絲湯米、日式半煎炸餃子和杏仁奶茶。每一道菜都呈現出精心設計和準備的特色,讓我們充分體驗到慈素小聚帶來的獨特美食風味。京都片皮鴨是慈素小聚的招牌菜之一,外皮酥脆,內裡質地細緻,口感豐富,個樣似足真的片皮鴨。牛油果雜菜沙律清爽可口,融合了牛油果的綿滑與蕃茄等蔬菜的鮮甜,讓我們大快朵頤。越南法包三明治則是一道結合東西方風味的經典料理,口感酥脆,內餡絲滑鮮美。而雪菜肉絲湯米和日式半煎炸餃子則展現了慈素小聚的多樣化菜單和深厚烹飪功力,非常似真的肉類。除了菜品的表現,餐廳的環境和服務也值得一讚。整體裝潢簡約舒適,服務人員有禮且細心周到,讓我們在用餐過程中感到愉悅和舒適。此外,杏仁奶茶清香綿密,為整餐劃下美好句點。

再去尖沙咀又想健康啲食素呢日揀咗慈素小聚午餐 combo $88椰子雪耳無花果燉湯 - 清甜滋潤鮮竹牛肉球 - 個味好似啊👍🏻同酒樓食嘅一樣滷肉飯 - 肥豬肉嗰層係蒟蒻,肉嗰層係豆腐,好特別,好味加$10仲可以配特飲添京都片皮鴨 $128素鴨用大豆製成,配埋青瓜條、燈籠椒,再加埋個不可缺少嘅北京填鴨醬,個味道都有啲似,小朋友最鍾意喇珍貴苜蓿芽手卷 $38入面有牛油果、三文魚、仲有大量苜蓿牙,食落真係有食緊三文魚手卷嘅感覺,而且冇咩飯,啱晒減肥人士日式長春卷 $58又係小朋友最鍾意,春卷炸得好香脆入面全部都係蔬菜,好好味喎香芋鮮奶芋泥香滑味道唔算太甜,好飲花生鹹蛋糖丸 $28應該係自己搓嘅,同平時喺超市買嘅好唔同都幾煙靭,餡料充足
再去尖沙咀又想健康啲食素
呢日揀咗慈素小聚

午餐 combo $88
椰子雪耳無花果燉湯 - 清甜滋潤

鮮竹牛肉球 - 個味好似啊👍🏻同酒樓食嘅一樣

滷肉飯 - 肥豬肉嗰層係蒟蒻,肉嗰層係豆腐,好特別,好味

加$10仲可以配特飲添

京都片皮鴨 $128

珍貴苜蓿芽手卷 $38
入面有牛油果、三文魚、仲有大量苜蓿牙,
食落真係有食緊三文魚手卷嘅感覺,而且冇咩飯,啱晒減肥人士

日式長春卷 $58
又係小朋友最鍾意,春卷炸得好香脆
入面全部都係蔬菜,好好味喎

香芋鮮奶
芋泥香滑味道唔算太甜,好飲

花生鹹蛋糖丸 $28
應該係自己搓嘅,同平時喺超市買嘅好唔同
都幾煙靭,餡料充足

• 鮮竹蒸牛肉球
  • 花生鹹蛋湯丸
2024-08-11 186 views
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk素食🌱 × 精緻✨ × 打卡🔥呢間位於尖沙咀嘅樓上素食店,所有菜式都好特別🥰。唔同國家嘅菜式,都整到賣相還原度好高嘅素食版本✨!今次鼠尾草🌱就嗌咗啲西式嘢食,同埋一啲點心。意大利香草忌廉天使麵,蘑菇醬嘅味道好濃郁💖,而且吉列炸素肉嘅賣相超級逼真!台式叉燒刈包都整得好精緻,裏面嘅素肉粒都好真😚,而且裏面酥炸嘅部份好脆。燒賣蒸得夠腍,而且夠入味,香菇嘅味道濃郁✨。日式半煎炸餃子真係夠晒香脆,食落脆卜卜😍,中間係香菇粉絲餡料。琵琶豆腐咩都勁似鯪魚球🔥,果皮等等香料嘅味道,配埋裏面軟綿嘅口感好正。西瓜氣泡特飲甜甜香香,好啱夏天🙂‍↕️。百香芒果烏龍茶果香自然,好夾唔同嘅菜式💗。💰意大利香草忌廉天使麵(奶)(配素豬扒)($118)💰台式叉燒刈包($68)💰燒賣(奶)($42)💰日式半煎炸餃子($48)💰琵琶豆腐($88)💰西瓜氣泡特飲($38)💰百香芒果烏龍茶($38)
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
素食🌱 × 精緻✨ × 打卡🔥

燒賣蒸得夠腍,而且夠入味,香菇嘅味道濃郁✨。

💰意大利香草忌廉天使麵(奶)(配素豬扒)($118)
💰台式叉燒刈包($68)
💰燒賣(奶)($42)
💰日式半煎炸餃子($48)
💰琵琶豆腐($88)
💰西瓜氣泡特飲($38)
💰百香芒果烏龍茶($38)
2024-08-10 151 views
今日去咗尖沙咀k11對面嘅一間素食餐館試吓新式素食餐。餐廳裡面嘅座位幾闊落,靚靚,坐得幾舒服。餐點方面就係一啲新式啲嘅素食,同傳統素食館有啲分別。見餐牌分別有日式、西式同埋中式嘅素菜餐點,我哋就每樣都點咗少少試吓。首先試咗個秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵$118.00,呢個係最穩陣嘅素食餐點,芝士配茄汁一定好味。素食三文魚拼盤$68. 00配上豉油同Wasabi,味道同真三文魚一模一樣。黑松露鮮蘑菇忌廉湯$78.00,呢個都係比較穩陣嘅選擇,黑松露油非常香,配蘑菇忌廉湯一流。香菇竹笙菜胆翅湯$68. 00,個湯非常足料,燉煮時間非常足,夠晒濃味。四川擔擔麵$68. 00佢配上嘅麻醬再加少少嘅豆做嘅肉碎,辣味剛剛好,同真嘅四川擔擔麵一模一樣。椒鹽白靈芝菇$88. 00,加咗少少辣椒炒起上嚟特別香口。食完晚飯見枱上有午市套餐,$88就有湯,點心同主菜,好優惠,下次一定要去食。
今日去咗尖沙咀k11對面嘅一間素食餐館試吓新式素食餐。
餐廳裡面嘅座位幾闊落,靚靚,坐得幾舒服。

椒鹽白靈芝菇$88. 00,加咗少少辣椒炒起上嚟特別香口。

• 香菇竹笙菜胆翅湯
  • 素食三文魚拼盤
  • 秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵
  • 椒鹽白靈芝菇
2024-08-09 195 views
香港食素食地方不多, 今日同朋友去尖沙咀找到一間食素食, 環境裝修簡約,餐牌上的素食非常有創意及精緻。酸辣湯甜甜酸酸辣辣,材料用上不同素材日式芥辣蝴蝶蝦粉紅色的蝴蝶蝦非常爽口,配上日式芥辣醬,好滋味香菇竹笙菜膽翅湯香菇味非常濃郁,配上竹笙及菜膽還有素翅,非常清潤鮮竹蒸牛肉球牛肉球有質感,多層味道,沾上喼汁更美味香煎腐皮卷腐皮卷餡有多種素菜,外皮煎得香脆黑松露蘿蔔糕由三種醬汁提供,包括黑松露,甜醬,辣醬。蘿蔔糕煎得外脆內軟。燒賣外型同普通燒賣一模一樣,內裏多種餡料,有肉質的感覺

酸辣湯
甜甜酸酸辣辣,材料用上不同素材

日式芥辣蝴蝶蝦
粉紅色的蝴蝶蝦非常爽口,配上日式芥辣醬,好滋味

香菇竹笙菜膽翅湯
香菇味非常濃郁,配上竹笙及菜膽還有素翅,非常清潤

鮮竹蒸牛肉球
牛肉球有質感,多層味道,沾上喼汁更美味

香煎腐皮卷
腐皮卷餡有多種素菜,外皮煎得香脆

黑松露蘿蔔糕

燒賣
外型同普通燒賣一模一樣,內裏多種餡料,有肉質的感覺
Type of Meal
Lunch
2024-08-09 159 views
呢間素食我覺得菜式好新穎,一啲都唔似普通嘅素菜館。無論味道、上碟樣都好吸引,唔覺得自己食緊素菜,都有好多款式揀❤️酥皮pizza(奶): 個餅皮酥脆, 餡料入面又香滑嫩👍❤️牛油果雜菜沙律色澤靚麗, 仲有牛油果嘅滑嫩口感,材料好新鮮😋❤️意大利香草忌廉天使麵:意大利麵菜式配搭香草忌廉醬汁,好滋味。❤️椰汁雪耳無花果燉湯: 椰汁同雪耳嘅滑順,加埋無花果嘅香甜,好有層次感,飲完覺得都好滋潤😋❤️日式半煎炸餃子煎炸後嘅香脆, 餡料入面都好飽滿鮮甜👍

❤️牛油果雜菜沙律
色澤靚麗, 仲有牛油果嘅滑嫩口感,材料好新鮮😋

❤️意大利香草忌廉天使麵:
意大利麵菜式配搭香草忌廉醬汁,好滋味。

❤️椰汁雪耳無花果燉湯:

❤️日式半煎炸餃子
煎炸後嘅香脆, 餡料入面都好飽滿鮮甜👍
  • 椰汁雪耳無花果燉湯
  • 牛油果雜菜沙律
  • 意大利香草忌廉天使麵
2024-08-08 151 views
位於尖沙咀麼地道嘅一間新派素食餐廳,環境舒適,素食款式幾多,清楚列明蛋及奶素嘅菜式💁🏻‍♀️地理位置方便,尖沙咀地鐵站n1出口一出,步行1分鐘就到🚶🏻‍♀️🍴羅馬紫菜沙律卷($128)一共有四件,紫菜卷包住金菇,炸到金黃香脆👅面頭唧滿酸酸甜甜的沙律醬,底層再鋪上新鮮爽脆嘅羅馬生菜,🥬整個配搭好夾,個人幾中意😆🍴越南法包三文治($88)法包烤到鬆脆,夾住素扎肉、素豬肉、青辣椒同醃蘿蔔,口感豐富👄酸酸辣辣幾開胃~🍴意大利香草忌廉天使麵配素豬排($118)香草忌廉汁有泡沫質感,口感輕盈👍🏻更配上大量嘅蘑菇片,令醬汁味道更香,天使麵軟硬適中👌🏻豬排薄薄一塊,外皮炸得香脆,內層有嚼勁,都有少少似肉既感覺😗🍴花生鹹蛋湯丸($28)湯丸細細粒,外皮厚薄適中,食到脆卜卜既花生粒🥜配埋鹹蛋黃,甜鹹甜鹹更滋味😋🍴栗子烤奶($38)奶味較為濃郁,帶淡淡既栗子蓉香🌰🍴百香芒果烏龍茶($38)新鮮嘅百香果配上烏龍茶🍵酸酸甜甜,幾清爽👍🏻

🍴羅馬紫菜沙律卷($128)

🍴越南法包三文治($88)

🍴意大利香草忌廉天使麵配素豬排($118)

🍴花生鹹蛋湯丸($28)

🍴栗子烤奶($38)
奶味較為濃郁,帶淡淡既栗子蓉香🌰

🍴百香芒果烏龍茶($38)
新鮮嘅百香果配上烏龍茶🍵酸酸甜甜,幾清爽👍🏻

2024-08-08 113 views
尖沙咀慈素小聚美食之旅✨🤩酥皮pizza🤩外皮酥脆,內餡豐富,一口咬下,滿滿的幸福感湧上心頭。牛油果雜菜沙律,清新爽口,色彩繽紛,是夏日里的一道清流。黑松露蘿蔔糕💓口感細膩,鬆軟可口,搭配上黑松露的香氣,令人陶醉。香菇竹笙菜膽翅湯💜湯汁鮮美,食材豐富,每一口都充滿了層次感。栗子烤奶,香甜可口,是甜品中的佳品。拿鐵✅濃郁的咖啡香與奶泡的細膩口感完美融合,一口喝下去,整個人都提神醒腦了。而不得不提的是那款New york Cheese cake 🎂 入口即化,滿滿的奶香和芝士味在口中交織,令人回味無窮。🍽️✨
尖沙咀慈素小聚美食之旅✨🤩

酥皮pizza🤩

黑松露蘿蔔糕💓
口感細膩,鬆軟可口,搭配上黑松露的香氣,令人陶醉。

香菇竹笙菜膽翅湯💜

拿鐵✅

2024-08-07 142 views
位於尖沙嘴既素食餐廳,面積小小,但挺受歡迎,要先預約會比較好。食飯當日見到有外國遊客幫襯,可能因為見到餐廳有多好評啦。餐牌有好多選擇,落order後食物好快速就立即送上,真有效率。素食三文魚拼盤有三塊素三文魚和三塊仿鮑片,附上一大串花草做裝飾,送上枱時還有營造出冒煙效果呢。珍貴苜蓿芽手卷手卷有牛油果,也有素三文魚,味道不錯。台式叉燒刈包叉燒包好味,我鍾意刈包。琵琶豆腐豆腐要沾喼汁食,夠香口。香煎腐皮卷腐皮卷咸味剛好,好味道。椰汁雪耳無花果燉湯有好多條椰肉,飲到椰汁味。酸辣湯好夠酸辣既酸辣湯,好多料。

素食三文魚拼盤

珍貴苜蓿芽手卷
手卷有牛油果,也有素三文魚,味道不錯。

台式叉燒刈包
叉燒包好味,我鍾意刈包。

琵琶豆腐
豆腐要沾喼汁食,夠香口。

香煎腐皮卷
腐皮卷咸味剛好,好味道。

椰汁雪耳無花果燉湯
有好多條椰肉,飲到椰汁味。

酸辣湯
好夠酸辣既酸辣湯,好多料。

Type of Meal
Lunch
2024-08-07 113 views
慈素小聚用餐,同平時啲素食餐廳大不同。款式相當多,外觀同普通菜冇乜分別,睇得出有創意兼有心思。無加一,店員都好友善,笑容滿滿,環境寬敞企理,坐得好舒服,唯地方唔太大,建議先book枱。酥皮Pizza 酥皮湯就食得多,酥皮做Pizza第一次食,舖上滿滿芝士烤焗,超鬆化酥脆。茄汁搭配三重奏之士天使麵 芝士勁多,天使麵軟硬適中,麵條都被芝士醬包裹住,食起上來有拉絲的效果,好正。 牛油果雜菜沙律勁大份,雜菜、牛油果同蕃茄仔都好新鮮,真材實料,配上意大利黑醋,微微酸夠開胃。百香芒果烏龍茶果香味濃,酸酸甜甜,清爽解渴。栗子烤奶杯底裝滿栗子蓉,濃濃栗子味,又不太甜,唔錯。甜品:Yogurt及綠豆椰汁糕Yogurt微酸又夠滑溜;綠豆粉夠香,椰汁味濃,甜度適中,兩款都唔錯。
慈素小聚用餐,同平時啲素食餐廳大不同。
款式相當多,外觀同普通菜冇乜分別,睇得出有創意兼有心思。
酥皮Pizza
茄汁搭配三重奏之士天使麵
牛油果雜菜沙律
百香芒果烏龍茶
果香味濃,酸酸甜甜,清爽解渴。
栗子烤奶
杯底裝滿栗子蓉,濃濃栗子味,又不太甜,唔錯。
甜品:Yogurt及綠豆椰汁糕

今天要介紹的餐廳係位於位於尖沙咀 Mody House 的這家家庭式素食餐廳。走進餐廳,寬敞舒適的卡位讓人感到格外放鬆。更貼心的是,餐牌上不僅列明每道菜餚的來源地,還詳細標示了各種食材,體現了餐廳對顧客的用心。🌟香芒天婦羅炸豆腐$88有六件既炸豆腐,外層酥脆,內裡軟滑,配上自家製的芒果醬,清新甜美。🌟素食串燒拼盤配秘製沙嗲醬$88這道拼盤裡包含了三種不同造型的素丸和素肉,質感彈牙,搭配上獨特的沙嗲醬,猶如雞肉般的風味,絕對能夠滿足您對肉類的渴望。🌟黑松露鮮蘑菇忌廉湯 $78將濃郁的奶香與黑松露香氣融合,再加上蘑菇,這道湯品絕對能夠讓您暖身同飲到一豌濃郁醇厚的湯。🌟咖喱魚扒飯$98這道菜採用豆製品模仿出魚肉的質地,再配上濃郁的咖喱醬,讓您彷彿好似食緊真魚一樣。📌慈素小聚尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓🚇港鐵尖沙咀/尖東站 N1 出口, 步行約1分鐘

🌟香芒天婦羅炸豆腐$88

🌟素食串燒拼盤配秘製沙嗲醬$88

🌟黑松露鮮蘑菇忌廉湯 $78

🌟咖喱魚扒飯$98

📌慈素小聚
尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
🚇港鐵尖沙咀/尖東站 N1 出口, 步行約1分鐘
2024-08-06 124 views
又到咗同朋友約定食素的時間啦,大家不約而同哋話,不如就呢間啦--“慈素小聚”,一間位於尖沙咀麼地道的樓上鋪素食餐廳。“素食三文魚拼盤”係首選,網上評價甚高,而真實見到確實係幾高顏值,幾乎可以以假亂真,而更神奇嘅係你食落肚個味道同真三文魚和鮑魚都好相似,視覺,味覺都得到極大滿足。而聽講材料係蒟蒻來㗎👍🏽燉湯“椰汁雪耳無花果燉湯”味道鮮甜冇得輸。“手抓餅“、“雙色厚切多士 椰芒/香芋”和“花生鹹蛋湯丸”亦都係精心製作,等耐少少時間亦好值得。“燒賣”、“鲜竹蒸牛肉球”、“香煎腐皮卷”和“素食串燒拼盤配秘制沙爹醬 ”同样係整到同真一樣,你明知係素食,但又覺得同平時飲茶時係一樣的享受💗💗

• 素食三文魚拼盤
  • 鮮竹蒸牛肉球
  • 花生鹹蛋湯丸
  • 香煎腐皮卷
2024-08-06 116 views
講起素食,其實尖沙咀都唔少,呢間素食餐廳係朋友推介黎食既,真係要多謝佢,另一層次。首先燒賣一定唔會係肥豬肉/唔知咩肉製成,好食過茶樓點心,仲要出自老闆自家製,讚!天婦羅綜合蔬菜球,師傅要求對自己好高,炸得唔靚絕對唔上枱,粉薄唔油,好有新鮮蔬菜香,配埋特製醬汁更昇華,買唔到既味道。串燒拚盤,保存到內裡依然多汁唔乾身,不得不提又有另一款秘製沙嗲醬,好味到好想問店員混左咩咁正!下次希望食埋甜品就完美喇。

下次希望食埋甜品就完美喇。

2024-08-05 109 views
屋企人食齋,所以經常會周圍發掘吓一啲好味嘅素食餐廳😊 今日嚟呢間位於尖沙咀麼地道嘅慈素小聚,感覺非常滿意🥰 有別於傳統嘅齋店,呢度主推新派素食👍 餐廳嘅裝修非常清新簡約,舒適明亮☺️ 食物創新,而且味道好正,非常推薦俾大家😇🌟限時優惠套餐 $88呢個套餐真係好抵,星期一至四11:30-3pm會供應😆 如果喺附近返工,真係一個lunch time嘅好選擇😇 套餐包咗點心、湯品、主食,加配$10仲有特飲😎 點心:琵琶豆腐主食:台式滷肉飯湯:椰子雪耳無花果燉湯特飲:菠蘿氣泡特飲每一樣都好好食,個台式滷肉飯簡直係好有驚喜😍 點解素食都可以做到好似有肉咁嘅效果😆 燉湯都非常正,清甜又健康🥰 🌟京都片皮鴨 $128呢個咁特別一定要試吓😍 賣相好靚好精緻,真係好似食緊傳統嘅片皮鴨一樣😆用豆製品整成嘅鴨肉片,口感都有啲似食緊真嘅鴨肉😆 包住配製嘅甜麵醬青瓜等配料,甜甜地好好食👍 🌟忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 $98呢個都好好味呀😍😍 份量好足,菠菜苗非常鮮嫩,忌廉蘑菇濃湯非常Creamy,直頭可以當湯飲,真係一滴不留😂 🌟墨西哥粟米片 $58香脆粟米片點牛油果沾醬,呢個組合真係無敵啦😆🌟胚芽奶茶 $38呢度有

🌟限時優惠套餐 $88

點心:琵琶豆腐
主食:台式滷肉飯
湯:椰子雪耳無花果燉湯
特飲:菠蘿氣泡特飲

🌟京都片皮鴨 $128

🌟忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 $98

🌟墨西哥粟米片 $58
香脆粟米片點牛油果沾醬,呢個組合真係無敵啦😆

🌟胚芽奶茶 $38
呢度有好多特飲,連胚芽奶茶都有😎 新派素食,果然唔同啲😎

呢間素食真係非常唔錯,不過座位唔算好多,而且成日都爆滿,大家食飯時間記得要訂枱啊😬
2024-08-01
$200 (Lunch)
  • 台式滷肉飯
  • 琵琶豆腐