2021-11-08
屋企人生日想食中菜,見OpenRice很多好評就訂枱了,訂枱嗰時職員有叫我上網睇吓菜單,因為有啲餸係要預訂,職員話菜單最後幾頁特別菜式先要預訂,之後問問下先發現原來仲有其他菜式可能都要預訂,但菜單有冇寫清楚,其實真係有啲混亂Anyway, 預訂左焗魚腸,煙燻雞,黃魚麵同壽桃去到坐低咗加咗幾個餸,等咗差不多半個鐘先上第一道菜老人家同小朋友都已經好肚餓香酥扣肉卷2件 $80見到$80 兩條春卷我個心真係涼左半截每條份量真係同平時飲茶嗰啲春卷咁上下大細$40一條真係好貴裏面只係好普通嘅肉碎肚餓到連相都唔記得影苔條九肚魚 $128好香口,好味只係有啲貴留家叉燒 $188正正常常薑蔥焗廣島蠔 $168正正常常蝦子柚皮 $168唔錯鳳凰焗魚腸食食吓有個阿姐行埋嚟,話魚腸焗燶咗,所以冇咗,叫我哋叫過第二啲嘢,放低本menu 就走左一啲歉意都冇,真係好厲害👍🏻雪菜野生黃魚麵 $80@呢個係全餐最好食嘅,魚湯好香濃頭菜陳皮蒸金錢𦟌 $188食得出有陳皮味,但調味過咸清炒欖仁河蝦仁$248呢道菜真係好奇怪,清炒河蝦仁明明應該係爽口彈牙的,但佢啲蝦仁係完全冇口感可言,蝦肉未至於霉,但咬落去好似咬粉團咁,完全
Anyway, 預訂左焗魚腸,煙燻雞,黃魚麵同壽桃
香酥扣肉卷2件 $80
正正常常
蝦子柚皮 $168
唔錯
鳳凰焗魚腸
一啲歉意都冇,真係好厲害👍🏻
雪菜野生黃魚麵 $80@
呢個係全餐最好食嘅,魚湯好香濃
頭菜陳皮蒸金錢𦟌 $188
食得出有陳皮味,但調味過咸
清炒欖仁河蝦仁$248
呢道菜真係好奇怪,清炒河蝦仁明明應該係爽口彈牙的,但佢啲蝦仁係完全冇口感可言,蝦肉未至於霉,但咬落去好似咬粉團咁,完全冇彈性,究竟我食咗啲乜?
留家煙燻雞 $208(半隻)
有煙燻味,但真係唔係大家食評講到咁好食
其實仲叫咗個炒飯,等咗好耐都未嚟,仲諗緊其實等待係咪呢度嘅特色
原來係漏單廚房,唔係,係廚房漏單
我今次真係唔等啦
壽桃 $12@
訂咗嘅時候訂咗六個但張單入左四個,好彩望到即刻叫職員改,意頭野點解搞到咁?
總括而言,overall experience 真係幾差
食物水準非常一般,有伏有唔伏,份量細,性價比低
服務麻麻,預訂咗嘅食物都有問題,其實我都唔知係真係燶咗,定俾咗隔離枱食,係失望嘅
翻兜指數:1/5
📍 留家廚房 (灣仔)
灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 5樓