📍 留家廚房 / 灣仔米芝蓮again✨良心中菜代表~中餐嚟講環境舒適乾淨 適合一大班人聚餐喔✧ 留家煙燻雞 (一隻)$416店舖招牌菜~煙燻味唔算好重 但每舊雞肉都好滑好入味( ´∀`) 一隻嘅份量亦非常多呢✧ 咕嚕肉 (例半) $228 蒜片牛柳粒 (例半) $282中上小菜水平!咕嚕肉炸粉同肥膏比例唔係好高🤣牛柳粒都有牛味~唔係平時醃到散晒嗰啲haha 但份量偏少 十個人要叫例半先夠食喔✧ 艇曬蝦醬蒸玻璃肉 $188呢個有啲失望ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄ 蝦醬出色嘅 但用豬腩片蒸食落冇咩口感 好似普通薄切腩片嘅感覺✧ 酥炸大腸 $138冇豬騷味但炸得唔夠香脆~✧ 涼拌醉鮑魚(十隻) $580鮑魚超彈牙而去完全唔韌!仲好入味喔 must try✧ 蝦仁燒茄子(例半) $222茄子比預期中失色 冇咩味~反而側邊細細粒嘅蝦仁夠晒入味 配白飯唔錯haha✧ 瑤柱扒時蔬 $148 / 魚湯雜菜煲(例半)$222✧ 瑤柱蛋白炒飯 $148 / 雪山飛龍黃膳炒飯 $148兩個炒飯味道上冇咩分別🤣菜粒都夠爽脆 但黃膳嗰款好多油 尤其食到底太肥膩了..回頭指數😼3/5(是得體的中菜喔( ◠‿◠ )
📍 留家廚房 / 灣仔
米芝蓮again✨良心中菜代表~
中餐嚟講環境舒適乾淨 適合一大班人聚餐喔

✧ 留家煙燻雞 (一隻)$416

✧ 艇曬蝦醬蒸玻璃肉 $188

✧ 酥炸大腸 $138
冇豬騷味但炸得唔夠香脆~

✧ 涼拌醉鮑魚(十隻) $580
鮑魚超彈牙而去完全唔韌!仲好入味喔 must try

✧ 蝦仁燒茄子(例半) $222

✧ 瑤柱扒時蔬 $148 / 魚湯雜菜煲(例半)$222

✧ 瑤柱蛋白炒飯 $148 / 雪山飛龍黃膳炒飯 $148

回頭指數😼3/5(是得體的中菜喔( ◠‿◠ )
2023-01-11 872 views
今次嚟食飯, 發覺一個特別嘅裝飾 ,就係喺支吊燈度養咗金魚,真係別出心裁, 又靚又有吉祥嘅意義, 首先魚是有餘嘅意思,由其是挨年近晚好多人都好重視有餘有餘🐠,富足的意思。 岳高頭睇到有兩條靚金魚喺度遊遊下,食飯都多咗啲樂趣。🤗🤗每次嚟食飯都叫煙燻雞, 水準保持得好好, 味道好,皮薄肉嫩鮮味十足,名副其實係雞有雞味。最鍾意就係有少少雞潤同埋雞腎,其他地方好少食到。呢度服務又好,又夠安靜,坐得又舒服,所以係我經常嚟食飯嘅地方,希望可以一路保持水準, 等我可以有個 安安樂樂嘅食飯好地方。👍👍
食到好多平時係出面食唔到既點心甚至用上傳統既手法去製造標榜唔用味精同雞精可以食到純正既味道👍🏻款款都好高質好好味😋蟹肉灌湯餃係真正灌入湯同肉餡係餃子皮裡面😋而且仲非常大個超級滿足‼️太史戈渣亦係出面少有極考功夫既粵式傳統點心❤️主要係以上湯、雞蛋同粟粉製成入口外脆內嫩🥰 嫩到好似豆腐一樣🥰再沾埋砂糖一齊食好好味呀👍🏻豬潤燒賣加入左薑米所以減少左豬潤既腥味鳳凰煎米雞煎到外面脆卜卜香味十足又係好好味😋懷舊芝麻卷好滑溜而且芝麻味好突出👍🏻真係樣樣都好好味呀❣️🥢 蟹肉灌湯餃🥢 豬腳凍🥢 太史戈渣🥢 焗叉燒餐包🥢 豬潤燒賣🥢 松露燒賣皇🥢 筍尖鮮蝦餃🥢 鳳凰煎米雞🥢 懷舊芝麻卷🥢 金莎甘露糕
食到好多平時係出面食唔到既點心
甚至用上傳統既手法去製造
標榜唔用味精同雞精可以食到純正既味道👍🏻
款款都好高質好好味😋
蟹肉灌湯餃係真正灌入湯同肉餡係餃子皮裡面😋
而且仲非常大個超級滿足‼️
太史戈渣亦係出面少有極考功夫既粵式傳統點心❤️
主要係以上湯、雞蛋同粟粉製成
入口外脆內嫩🥰 嫩到好似豆腐一樣🥰

• 懷舊芝麻卷
  • 蟹肉灌湯餃
  • 鳳凰煎米雞
2022-12-20 1211 views
小弟甚少寫食評,今次不吐不快!到達餐廳嘅時候,樓面經理同小弟講「煎炸嘅點心同腸粉類」都冇!小弟認為在確認訂枱嘅時候,應該同客人講清楚情況,咁唔老實做生意,最多咪俾你呃一次。至於蒸嘅點心,未到1:30pm好多都賣晒,係咪想客人叫小菜食呢!小弟親看眼見一枱客人,聽到乜點心都冇嘅時候馬上離開。如果我唔係同埋老人家午餐,我一定唔會留喺度食。呢間餐廳點心嘅賣相,仲差過叮叮點心,特別係個「灌湯餃」!灌湯餃 - 超級差燒賣 - 完全冇味道蝦餃 - 唔新鮮牛肉 - 唔夠熱北菇扒白菜 - 中規中矩個甜品 - 非常普通,連名都唔記得其實佢應該叫做「流灘廚房」
小弟甚少寫食評,今次不吐不快!

呢間餐廳點心嘅賣相,仲差過叮叮點心,特別係個「灌湯餃」!

灌湯餃 - 超級差

燒賣 - 完全冇味道

蝦餃 - 唔新鮮

牛肉 - 唔夠熱

北菇扒白菜 - 中規中矩

甜品 - 非常普通,連名都唔記得

其實佢應該叫做「流灘廚房」

核突灌湯餃
2022-12-20
$200 (Lunch)
2022-11-09 1236 views
Lunch係灣仔醫肚,搵間中菜試下先。哩間中菜個名都唔係好識讀,上openrice都搵唔到。原來係「留家廚房」,「㽞」=「留」,食野都學埋中文字。😋懷舊蝦多士 $36(2件)懷舊食物都係賣少見少,難得有得食,通常都會試下,細細件都唔錯,炸得好酥脆,唔油膩。蝦膠都算多。😋鳳凰煎米雞 $45哩個真係未試過,亦都係第一次見咁做法,其實佢係將糯米雞煎脆d糯米,裡面既餡料都係同一般糯米雞一樣,但當然唔會有雞骨啦。好香脆,口感好正。酥脆同煙靭好夾,好鍾意哩個口感。讚👍🏻,好特別。😋翠綠鮮蝦帶子腸粉 $48腸粉最緊要係個皮夠薄,晶凝通透,佢做得岩岩好,配埋翠玉瓜加帶子粒好清新,唔洗成日都只係食肉。讚👍🏻😋百花釀魚肚 $48哩味菜都係比較懷舊,我都好鍾意。魚肚同蝦膠都好大舊同入味,湯汁調得好夾,清新味道。讚👍🏻😋魚肚上湯鮮竹卷 $36魚肚切粒,口感冇咁好。但主角係鮮竹卷,皮薄,餡料新鮮爽脆。湯汁都好夾。讚👍🏻大部份點心都中上好味,有驚喜。而且好多懷舊+新款點心,好創新。喜歡懷舊點心既你可以一試。⭐️⭐⭐️⭐️(5星為滿)留家廚房 (灣仔)灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 5樓#飲飲食食 #食好

😋懷舊蝦多士 $36(2件)

😋鳳凰煎米雞 $45
煙靭好夾,好鍾意哩個口感。讚👍🏻,好特別。

😋翠綠鮮蝦帶子腸粉 $48
唔洗成日都只係食肉。讚👍🏻

😋百花釀魚肚 $48

😋魚肚上湯鮮竹卷 $36

⭐️⭐⭐️⭐️(5星為滿)

留家廚房 (灣仔)
灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 5樓

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #灣仔美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #點心 #蝦多士 #中菜 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner
2022-10-28 892 views
出外用餐,除了食物質素,服務也是很重要的。喜歡來這裡用餐,自然是喜歡食物,也欣賞服務。環境安靜,服務人員不會在附近碟碟不休,大聲說話,而是在需要時會出現看看茶夠熱嗎?是否需要換碟,換碟時是輕手輕腳,盡量不碰撞碗碟,令人感覺舒服,受到尊重。對於顧客的要求,盡量滿足。晚飯當天,我們想要多些煙薰雞汁,侍者二話不說馬上去取,小心送上,並說上一句,慢用,足見服務的專業和細心❤。每次收拾時都問一句,還要嗎?完全是從顧客的角度出發,提供貼心的服務。👍💯
  • 留家煙燻雞
2022-10-14 1095 views
今次試嘅留家廚房都幾驚喜,通常都多人所以記得訂位,特別菜式要事先留,不過原來就算唔係特別菜式而係比較受歡迎嘅都建議留定先,今次就係因為冇留所以食唔到焗魚腸同乳鴿,惟有下次再嚟食。前菜揀左太史戈渣,其實唔知係咩,好似話係傳統北京街頭小食,咬落好軟身甜甜地同有啲蛋味,我都幾鍾意肉碎冬瓜望落平平無奇估唔到咁好食,好鮮好入味,連我平日唔鍾意食冬瓜都食到停唔到口個黑糖咕嚕肉亦非常出色,層粉超薄完全唔熱氣又夠juicy呢個係蝦醬蒸玻璃肉,即係肥豬肉😆切得好薄食落好惹味其中一個招牌菜煙熏雞,半隻嘅份量比想像中多,好滑好好味最後黎個黃膳炒飯,炒得好靚一啲都唔油樣樣都出色價錢一啲都唔貴,一定會encore!

個黑糖咕嚕肉亦非常出色,層粉超薄完全唔熱氣又夠juicy

呢個係蝦醬蒸玻璃肉,即係肥豬肉😆切得好薄食落好惹味

其中一個招牌菜煙熏雞,半隻嘅份量比想像中多,好滑好好味

最後黎個黃膳炒飯,炒得好靚一啲都唔油

樣樣都出色價錢一啲都唔貴,一定會encore!
$265 (Dinner)
2022-10-05 960 views
1️⃣ 頭盤:太史戈渣 $100(4件)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻味道較淡 炸得外酥內軟 需沾上砂糖食用😆作為頭盤 份量剛剛好 不會太飽😂2️⃣湯品:杏汁菜膽燉白肺 $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超推薦😋湯味道鮮甜 非常足料 白肺沒有異味 清洗得乾淨🤩杏汁味不重 適合不喜歡杏仁味的人👍🏻3️⃣湯品:鮮蟹肉菜苗羮 $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻較普通的一道湯😆用上新鮮蟹肉 相當不錯🤩惟菜苗羮較鹹4️⃣主菜:留家煙燻雞 $208(半隻)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*要提前預訂 雞非常嫩滑🤩雞肉入味多汁 調味適中👍🏻食落有陣陣的煙燻味😋5️⃣主菜:焗魚腸 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻魚腸熱辣辣💕外皮香脆 內裏魚腸不腥 而且充滿蛋香🤩相當出色😋6️⃣主菜:艇曬蝦醬蒸玻璃肉 $188推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下飯菜☺️味道一流 蝦醬味突出 惟玻璃肉較油膩 比較適合多人分享7️⃣主菜:瑤柱扒芥菜膽 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芥菜膽非常嫩 沒有渣🤩健康又好食的蔬菜🥬8️⃣甜品:蛋白杏仁茶 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不太甜的甜品🤩杏仁味濃 份量適中 配上蛋白相當出色💕----------------------
1️⃣ 頭盤:太史戈渣 $100(4件)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻

2️⃣湯品:杏汁菜膽燉白肺 $88

3️⃣湯品:鮮蟹肉菜苗羮 $88
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
較普通的一道湯😆用上新鮮蟹肉 相當不錯🤩惟菜苗羮較鹹

4️⃣主菜:留家煙燻雞 $208(半隻)
*要提前預訂
雞非常嫩滑🤩雞肉入味多汁 調味適中👍🏻食落有陣陣的煙燻味😋

5️⃣主菜:焗魚腸 $128

6️⃣主菜:艇曬蝦醬蒸玻璃肉 $188

7️⃣主菜:瑤柱扒芥菜膽 $48
芥菜膽非常嫩 沒有渣🤩健康又好食的蔬菜🥬

8️⃣甜品:蛋白杏仁茶 $48
不太甜的甜品🤩杏仁味濃 份量適中 配上蛋白相當出色💕
餐廳較難訂位 性價比高👍🏻推薦同家人去享受美食😋較多菜式需要預訂 建議先做功課 睇睇有咩想食 免得去到咩都食唔到🫣

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-03
$450 (Dinner)
  • 鳳凰焗魚腸
  • 留家煙燻雞
2022-10-03 580 views
Its Saturday night and its full house.They provide a lot of advanced dishes and if you wanna try, you have to order in advance!I have pre-ordered some of their dishes in advance.Pork tendon with premium soy sauce:I didn’t see this dish in many place. for me its quite special but I am not a big fan of it. Deep Fried custard of chicken broth:Its one of their signature dishes!Nice. Its my first time to try and the texture is special. Drunken Abalone:Super Nice~ Its really ‘Drunken’! 72 degree pige

Drunken Abalone:

72 degree pigeon:

This one is super good and juicy! It’s a slow-cooked dish by using shaoxing wine! YumYum~
Noodles in yellow croker soup:

Its one of their advanced dishes. There are not many yellow crokers. The noodles texture is thin and nice. The soup is so so. I think a little bit salty.

Its another advanced dish.
Short ribs with cheese & fermented tofu sauce:
I think its alright. Its texture is more like ox tongue honestly. I wont order it again.

Braised chicken with taro and onion in Shaoxing wine.
Its another advanced dish. The chicken is tender. There are lots of taro but I think the Shaoxing wine is not very rich.
Sauteed Tiger Prawn with Soy Sauce

A little bit salty.
Stewed Winter Melon with pickled chili and minced pork

This one is super good and a little bit spicy~
Deep-fried Gold Coin with crab meat

I like this one. This is also one of their advanced dishes. Very crispy. Nice~
Braised Pomelo Peel with dried shrimp roe

This one is good~
$800 (Dinner)
  • 太史戈渣
  • 醉鮑魚
  • 蝦子柚皮
留家廚房以無味精傳統手工粵菜聞名,好多招牌菜都需要預訂🤩 大家訂位嘅時候記得要訂埋d招牌菜,如果唔係好可能就無得食架啦😗🌃 環境 (3.5/5)留家廚房座落係灣仔同銅鑼灣中間,由地鐵站出去要行一陣🚶🏻‍♀️餐廳面積唔算細,但weekday去都座無虛席,大家記得要提早訂位啊📞 留家唔係行高檔中菜廳路線,所以裝修格局都比較平實,不過都乾淨企理同坐得舒服😚 😋 食物 (4/5)🤩 太史戈渣 $25pc (4 pcs min) 🦀 金錢蟹盒 - 需預訂 $80pc (4 pcs min)🍤 合浦珠還 - 需預訂 $158/pc (2 pcs min)🍗 古法鹽焗雞 - 需預訂 $315/ 半隻🍳 干巴菌秋葵炒蛋 $168太史戈渣幾乎次次去都會嗌😚 佢呢道小食係首先用蛋漿包住高湯粒然後成舊拎去炸🔥 我成日講笑話係炸濃湯寶d朋友🤣 上枱熱辣辣,點砂糖食,口感軟滑好似啫喱咁,好特別😛 之後幾道菜都係需要提前預訂~ 金錢蟹盒用肥豬肉片包住鹹蛋黃,蟹肉同帶子,層次感好豐富🦀 呢道菜本身要訂4件起,但餐廳好好知我地兩個人食驚我地滯,主動話幫我地cut到兩件🥰 唔好睇小佢細細舊咁,食落都真係有d heavy🫣

🌃 環境 (3.5/5)

😋 食物 (4/5)
🤩 太史戈渣 $25pc (4 pcs min)
🍗 古法鹽焗雞 - 需預訂 $315/ 半隻
🍳 干巴菌秋葵炒蛋 $168

之後幾道菜都係需要提前預訂~ 金錢蟹盒用肥豬肉片包住鹹蛋黃,蟹肉同帶子,層次感好豐富🦀 呢道菜本身要訂4件起,但餐廳好好知我地兩個人食驚我地滯,主動話幫我地cut到兩件🥰 唔好睇小佢細細舊咁,食落都真係有d heavy🫣 合浦珠還舊蝦球超大件!即使攞去炸都食得出好鮮嘅蝦味,而個醬汁有畫龍點睛之效🤩

之前每次都係食煙燻雞,今次突登試佢個鹽焗雞🐔 鹽焗雞個皮好酥脆,雞肉好鹹香,而且好香木桶味😋 最後叫左個時令菜式,干巴菌秋葵炒蛋🍄 干巴菌個味超級濃郁,炒蛋都炒得好香,不過就油左d🤏🏻

💰 價錢 (4.5/5)
餐廳食物定價公道合理,而且食物質素高,服務都好貼心,性價比非常高!絕對回返黎再試其他菜式💕
...

An authentic Chinese restaurant in Wan Chai that provides quality and affordable food 🤩 Kin's Kitchen insists to serve food by using the best local ingredients with no additives 😋 Their deep fried custard of chicken broth and smoked/ salt-baked chicken are must-try dishes! 💕 Make sure you book a table and reserve their signature dishes beforehand as many of their dishes requires prior reservation! Will definitely re-visit again 😚
2022-09-12 7721 views
話說老友 “安妮亞” 相約潮州菜二人飯聚, 世事如棋, 最後演變成八人中菜飯局, 選址 “留家廚房”, 最驚喜係 “長介母后” 俾面出席 🥰.📖 “留家廚房” 由劉健威劉晉父子打理, 主攻冇味精傳統粵菜, 於2004年喺天后清風街開業, 2012年於灣仔設分店.🤗 今晚老友 “意大利長介” 負責訂位點菜, “長介” 堅持安排廂房, 座位闊落, 環境舒適, 服務殷勤到位, 十個讚. 食物方面, 初嗜太史戈渣, 菊花魚雲羹, 臭豆腐雲吞, 大開眼界! 整體食物質素Ok, 用餐愉快.🥢 "長介" 預早點咗三個頭盤, 七道主菜, 兩款甜品, $6,080+茶芥+10%. “長介母后” 即場追加兩個頭盤, 一道主菜, 覇氣盡現.🐚 頭盤... 醉鮑魚. 正常發揮.🤗 太史戈渣, 點砂糖食. 鎮店名菜之一. 聽講成份有雞子, 蛋白質香味濃郁. 我覺得唔點砂糖仲好食. “長介母后” 聽到我話好食, 即埸追加多一碟 😂. 📖 翻查資料: “戈渣” 源於北方叫鍋炸嘅甜點, 傳至南方後, 江太史改良變成鹹點. 江太史又係乜水? 晚淸時期, 最後一屆科舉進士江孔殷, 身居要職, 更是有名食家. 由於他曾進翰

🐚 頭盤... 醉鮑魚. 正常發揮.
醉鮑魚

📖 翻查資料: “戈渣” 源於北方叫鍋炸嘅甜點, 傳至南方後, 江太史改良變成鹹點. 江太史又係乜水? 晚淸時期, 最後一屆科舉進士江孔殷, 身居要職, 更是有名食家. 由於他曾進翰林院為官, 翰林院又被稱為太史院, 因此他有江太史嘅別名. 其廣州大宅被稱為太史第, 經常用嚟宴客, 餐單食譜有 “太史食譜” 之稱, 名菜包括太史蛇羹同埋太史戈渣.
太史戈渣
🐖 頭抽豬蹄筋. 夠腍, 點頭抽豉油, 不俗!
頭抽豬蹄筋
🥟 “長介母后” 追加推介: 留家香雲吞, 即係臭豆腐雲吞, 臭豆腐味道配上炸雲吞脆皮, 點埋辣醬甜醬, 一流!
留家香雲吞
🐟 主菜... 菊花魚雲羹. 口感豐富, 魚雲唔算腥, 當然落埋古乙粉效果更理想.
菊花魚雲羹
🦐 鴛鴦蝦. 蝦肉新鮮爽口, 味道Ok. 另外, 蝦頭蝦尾釀咗葡汁磨菇肉碎嚟炸, 帶香料味道, 我麻麻地.
鴛鴦蝦
🤗 “長介母后” 追加推介: 鳳凰焗魚腸. 非常出色!
鳳凰焗魚腸
🐥 古法鹽焗雞. 皮脆肉嫩, 可惜略鹹. 另外, 食咗一舊雞潤, 有驚喜喎.
古法鹽焗雞
🐖 沖繩黑糖咕嚕肉. 肉質嫩滑, 味道唔錯.
沖繩黑糖咕嚕肉
🐂 慢煮牛肋條配芝士腐乳汁. 肉質粉嫩, 脂肪比例均勻, 入口溶化, 神級之作!
慢煮牛肋條配芝士腐乳汁
🥬 梅菜蒸芥膽. 梅菜味道唔突出, 我唔鍾意蒸菜囉, 哈.
梅菜蒸芥膽
🍜 蔥油拌竹昇麵. 麵質爽口, 夠鑊氣, 掂!
蔥油拌竹昇麵
🍯 甜品... 炖香梨杏仁茶. 杏仁茶夠熱, 味道夾到香梨, 掂!
炖香梨杏仁茶
🍡 懷舊芝麻卷. 唔夠實淨, 一般.
懷舊芝麻卷
🍪 合桃酥. 鬆脆, 好食.
合桃酥
🍷紅白葡萄酒由 “意大利長介” 安排, 十個讚!
Type of Meal
蔥油拌竹昇麵
炖香梨杏仁茶
合桃酥
2022-09-05 1227 views
2月嘅時候曾經黎過留家廚房食午市,當時人唔多,2個人都可以安排到4人枱。果陣覺得留家廚房樓底夠高,透光度不錯,食物質素又可以,所以一直都想再試。今次專登約埋男朋友媽媽星期六下午黎食生日飯,可惜當時book枱時無特別要求,去到時職員就帶左我地去一間細房,同出面相比就會陰暗d,旁邊仲放滿雜物箱。至於食物質素,燻雞的雞皮夠入味,亦都食到淡淡的煙燻味,而雞肉都嫩滑。其他點心的味道就不過不失,不過有樣好就係唔一定要叫一籠,可按喜好點唔同的數量,最少2件起。點心大約$40-$55一籠。總括黎講,呢道都係唔錯,職員態度都好友善,但如果係想要有好的環境,一定要book枱時講明坐出面,唔坐房。

燻雞  (半隻)

叉燒腸粉

蝦餃

百花釀魚肚

燒賣

白玉釀玉環

2022-09-03
$250 (Lunch)
Celebration
Birthday
燻雞  (半隻)
叉燒腸粉
蝦餃
百花釀魚肚
燒賣
白玉釀玉環
2022-09-04 686 views
朋友說這家中菜水準很高,若要一試,記得要預早訂位,因為這店經常爆滿,還有想吃什麼,也最好預留,因為這店的特別菜式,是要預訂的,不能入座才點,即使不需預訂的,也最好預留,因為很多美食都很快售罄。這次我就預早訂座,還預留了心水美食。涼拌醉鮑魚:鮑魚很柔軟,酒味香,很好吃!杏汁菜膽燉白肺:這湯分量比想像中要多,湯多食材也多,除了瘦肉、菜膽,還有瑤柱和豬肺,豬肺很好吃。至於杏汁的香味,我覺得再濃一點更好,同行的兩位朋友則認為剛剛好。留家煙燻雞:這是用鮮雞所制,有雞味,煙熏味也很香。我本是不吃雞皮的,也忍不住吃了。除了雞皮,雞肉也有香香的煙熏味,而且肉質嫩滑,真心推介。艇曬蝦醬蒸玻璃肉:這菜一上桌,便蝦醬飄香,令人食慾大增。肉切成薄片,沾上醬汁惹味非常,和白飯是絕配。野山椒肉碎炆冬瓜:這菜有點微辣,和以上菜式相比,就比較一般。蔥油拌竹昇麵:麵條爽口彈牙,是我吃過的麵條中質感最佳的,味道也很好。(這照是吃了一半才記得拍的)我對這晚的食物的用料、烹調技巧和味道,都十分滿意。不過,這兒桌子之間的距離比較近一點,而且因為全場爆滿,食客都言談甚歡,所以有點嘈吵。另外想一提的是,一個中年侍應和一個女士應給我

這次我就預早訂座,還預留了心水美食。

涼拌醉鮑魚:鮑魚很柔軟,酒味香,很好吃!
我對這晚的食物的用料、烹調技巧和味道,都十分滿意。

另外想一提的是,一個中年侍應和一個女士應給我的印象不太好,因為我們向他們招手,但他們在我們的桌旁走過,也對我們的呼喚視而不見。相反,一個比較瘦身材的男侍應就值得一讚,即使身在遠處,看到我們招手,也快速的走過來提供服務。
2022-08-31 641 views
遠在天后店時我就幫襯,喜歡煙熏雞🐔的味道,其他地方食不到的,用的是走地雞,不單如此,很多菜式都做得不錯。可是近來覺得似乎退步了,味道沒變,變的是食材沒有以前的好,用了差些的雞,對比之下沒有優勢了。幸好另一個菜還保持水准。野山椒肉碎燜冬瓜,這也是特別的菜式,廚師用普通的食材做出非常吸引好味的菜,確是創意非凡,值得推薦,蝦米肉碎加上少少辣的野山椒,將冬瓜煮成山珍海味,好睇又好食,很佩服廚師的靈巧,用❤之作。
2022-08-05 5195 views
當家庭有位喜歡煮飯煮餐的家庭成員,就可以把各人留着,常常相聚,歡樂笑聲就不停止了。《 留家廚房 》造出非常特色的菜餚,它的精緻和細緻是普通食店所難揾到的呀!叉燒:無華麗的名稱,有實力的品質。無甜到滴晒的糖漿,有入口柔軟豬肉味。我唔知它係豬的那部分,總知係好食呀!太史戈渣:太史係大官的職位,代表此物出於名門,係貴重和精緻。食落似炸豆腐,但這是手工厨藝的代表作,不能輕視呀!72度醉乳鴿:酒味香濃並滲透到每一位置,小朋友也可以品嚐到烈酒的味道,十分有特色香酥扣肉卷:食到瘦肉質感,不肥膩,我對扣肉二字是失望的兩款素菜分別係:羊肚菌會豆腐和梅菜蒸芥膽,都係清淡而具有特殊香味的菜式。但豆腐就似超市盒裝貨,豆味清澈見底吧,我有點失望。肉絲炒麵:不能被它外表瞞騙,以為係煎脆了的麵條,其實中心是軟綿綿的。預訂了壽包它的蛋黃充足,十分滿意溫馨提示:假期或假期前,一定要早啲訂座呀!

叉燒:無華麗的名稱,有實力的品質。
無甜到滴晒的糖漿,有入口柔軟豬肉味。
我唔知它係豬的那部分,總知係好食呀!

香酥扣肉卷:食到瘦肉質感,不肥膩,我對扣肉二字是失望的

預訂了壽包
它的蛋黃充足,十分滿意

溫馨提示:假期或假期前,一定要早啲訂座呀!
2022-07-23
$300 (Dinner)