2022-12-12 38 views
今日過大角咀搵下有咩好食,呢邊不嬲小店多,時不時就有驚喜☺️見到呢間吉勝吉列串揚專門店,入去試試先先講下叫左咩炸物-日本南瓜、冬菇-粉漿炸得好薄,唔會蓋過南瓜同冬菇嘅鮮味👍🏻黑豚肉韭菜卷-黑豚肉同韭菜配合一齊炸又真係幾好食,豚肉嫩熟得黎韭菜又唔會炸到柴哂👍🏻紫蘇雞肉-呢個堅得😂平時我係唔食紫蘇葉,佢咁樣配搭一齊炸,個味道好得意,真心好食吉列蝦-普通野😂都係炸醬薄咁囉😂吉列黑豬柳1件-略嫌細舊,同埋肉質有點柴🥹泡菜豚肉鍋-份量超多,鍋上既豚肉十分嫩滑,味道亦唔會太濃呢度Cp 值幾高,坐落旺區價錢相宜,另外佢仲有個白酒menu🍶,不過我揸左車無機會試😅

見到呢間吉勝吉列串揚專門店,入去試試先

先講下叫左咩
炸物-
日本南瓜、冬菇-粉漿炸得好薄,唔會蓋過南瓜同冬菇嘅鮮味👍🏻

吉列蝦-普通野😂都係炸醬薄咁囉😂

吉列黑豬柳1件-略嫌細舊,同埋肉質有點柴🥹

泡菜豚肉鍋-份量超多,鍋上既豚肉十分嫩滑,味道亦唔會太濃

• 紫蘇雞肉
2022-12-09 27 views
已黎過呢到好幾次食lunch,呢到既lunch set 真係好抵又好食!秋刀魚刺身店員推介,話每年10-12月當造先有得食!岩岩可以趕到尾班車食,咁細條既魚要切成刺身真係好考功夫,點柚子汁同蘿蔔蓉食仲有提鮮既效果,同點WASABI食完全兩回事。炸串揚蓮藕南瓜免治雞肉子持昆布配獨特既醬汁食,一點油膩感都無。特別推薦蓮藕,好爽口!日本吉列豬扒炸粉漿唔厚,豬扒半肥瘦,炸到好酥脆,白飯椰菜絲任添🤤,晚餐都好抵叫!壽喜牛肉鍋湯底較甜,配菜有豆腐、金菇、洋蔥同娃娃菜,食完個烏冬我地仲加左碗飯繼續食🤭。第一次食晚餐,同樣驚喜又實惠!🥰

秋刀魚刺身

炸串揚
蓮藕
南瓜
免治雞肉
子持昆布
配獨特既醬汁食,一點油膩感都無。特別推薦蓮藕,好爽口!

日本吉列豬扒

壽喜牛肉鍋

第一次食晚餐,同樣驚喜又實惠!🥰
  • 日本吉列豬扒
2022-12-07 110 views
假日去大角咀搵美食,揀咗呢間居酒屋入去食午餐,店內裝修有日本風格,環境舒適,店員又nice頭盤先呢碟季節限定嘅 [ 原條秋刀魚刺身 $148 ] 真係第一次食,仲要砌得好靚,又𠝹哂花,味道係鮮甜肥美午市定食就叫咗兩份,包括有兩碗麵豉湯及兩碗沙律菜,一份係 [ 牛肉湯烏冬 $78 ] 濃郁湯底,牛肉片份量多,而且肉質細嫩,烏冬口感煙韌彈牙,再飲埋個湯底更暖笠笠另一份定食係炸到金黃色 [ 吉列豬扒定食 - 熊本 $98 ] 又厚實又大塊,咬落口感酥脆,有肉汁有咬口,伴椰菜絲可落胡麻醬一齊食,仲有碗白飯,另外可以磨細碗內嘅芝麻,再加入吉列醬店舖嘅串揚較出名,再配埋秘製醬汁, 即叫即炸,炸到每串都脆卜卜,熱辣辣,一共叫咗2串肉及2串菜,有 [ 免治雞肉 $18 ] 用咗日本南部雞整嘅雞肉串,嫩滑好味、[ 黑豚肉蘆筍 $24 ] 黑豚肉又香嫩滑,蘆筍爽口,咬落爆汁、[ 秋葵 $12 ] 及 [ 雞脾菇 $12 ] 清甜好味,咬落juicy外層香脆,脹卜卜嘅 [ 芝士年糕 $32 ] 內裡熱辣辣,中間位置係流心芝士,最頂仲放有芝士,煙煙韌韌超好食吉勝吉列串揚專門店大角咀大全街48號大同新邨大榮樓地

吉勝吉列串揚專門店
大角咀大全街48號大同新邨大榮樓地舖
2022-12-04
$211 (Lunch)
  • 芝士年糕
  • 原條秋刀魚刺身
2022-12-07 31 views
午飯時間喺大角咀,呢度有好多有質素嘅小餐廳,有啲時間,咁就喺幾條橫街嗰度行吓望吓,見到呢間,乾淨企理,有午餐食,咁就決定入去開餐啦😆叫咗 $78嘅「雜錦魚生飯」同埋 $30嘅「吉列蠔(2隻)」😆先嚟咗個小沙律🥗同埋麵豉湯,簡簡單單兩樣都幾好味😋。好快「雜錦魚生飯」就上,係典型嘅雜錦魚生,包括有三文魚片、吞拿魚片 まぐろ、蟹籽、烏賊、油甘魚、甜蛋 等,全部都新鮮幾好味😋。「吉列蠔🦪」用厚厚嘅脆漿包住,外邊炸到脆卜卜,好香口😋,裏面嘅生蠔🦪就新鮮多汁😋 ;仲配有大量新鮮椰菜絲,食落冇咁熱氣🤩

$108 (Lunch)
2022-12-04 86 views
        大角咀~這個區域自90年代開始進行重建至今已形成一個新舊共存的小社區,區內一帶有不少餐廳,酒吧,火鍋店和不同風味的食店等。 今天下午與朋友剛好在這區,正是午餐時間當然不錯過在這區發掘美食的好機會呢~在大全街發現這間"吉勝吉列串揚專門店"朋友很有興趣,看舖前的Menu都很吸引價錢也合理!因爲我們都愛吃香口食物和日本料理。內望非常人氣!大部分是學生,想應是大件夾抵食那種吧!於是决定內進一試!內進坐下不久見大部分學生食客都用餐完畢開始離開了,是時候我打量一下這家店的環境……一般居酒屋的裝潢,整潔,光線柔柔的坐位舒適,店員招呼有禮。雖然是 串揚燒物專門店,但刺身酒類食品也相當多的選擇。我們點了~吉列豬扒定食  $ 78  包含,沙徤,味噌湯和白飯(可 Refill )飲品一杯等。吉列豬十分大件熱燙燙的!是選用了西班牙白豚肉,所以口感又嫩又滑外層酥脆可口!再配旁邊伴碟的椰菜絲的中和爽口非常,一點膩意也沒有。嫩滑的肉質一試難忘!爲保持芝麻原味,自己即磨後再加上甜甜地的吉列醬味道更上一層樓!味噌湯味道不錯,咸度適中。蔬菜沙律很清爽新鮮,有芝麻醬汁和醋選擇牛肉湯烏冬 $ 78大大
一般居酒屋的裝潢,整潔,光線柔柔的坐位舒適,店員招呼有禮。

雖然是 串揚燒物專門店,但刺身酒類食品也相當多的選擇。

我們點了~
吉列豬扒定食  $ 78
包含,沙徤,味噌湯和白飯(可 Refill )飲品一杯等。
吉列豬十分大件熱燙燙的!
吉列豬扒定食
是選用了西班牙白豚肉,所以口感又嫩又滑外層酥脆可口!
再配旁邊伴碟的椰菜絲的中和爽口非常,一點膩意也沒有。

嫩滑的肉質一試難忘!

味噌湯味道不錯,咸度適中。

蔬菜沙律很清爽新鮮,有芝麻醬汁和醋選擇

牛肉湯烏冬 $ 78
大大碗的,湯底調得鮮甜濃郁,牛肉軟滑肉味濃。

牛肉湯烏冬
烏冬Q彈份量多,足可二人分享!

食物好有水準!忍不住再點了六款串揚嚐一嚐!
日本茄子,和牛肋肉, 日本迷你甜薯,雞髀菇,秋葵和多春魚。
串揚物

每款熱烘烘的,炸得外層金黃乾爽不會油淋淋的!但裹面却非常濕潤還保存到材料的原汁原味!
尤其和牛肋肉 幾乎入口即溶! 迷你蕃薯軟綿甜美, 多春魚脹卜卜 酥脆鮮甜!實在好味!

吃過炸物再飲這杯柚子梳打十分爽神!

今天有食神眷戀!遇上如此有水準的食店很有幸福感!
很欣賞廚師用心地將普通的午餐味道製作得如此出色!
2022-12-02
Type of Meal
Lunch
吉列豬扒定食
牛肉湯烏冬
串揚物
2022-11-30 77 views
朋友約我到大角咀找美食,居酒屋近來是我的首選❣️氣氛輕鬆的一家店,先點了兩杯啤酒🍻麒麟啤酒,打卡感十足,氣泡打成沙冰狀,芒果味清甜帶淡香,青蘋果🍏酸甜開胃。胡麻菠菜沙律菠菜翠綠,新鮮嫩口,加上胡麻醬,加上芝麻,香氣十足。蟹子沙律滿滿蟹子舖面,蟹柳絲青瓜絲跟沙律醬拌匀,口感清新爽口。唐揚魷魚鬚炸得乾身香脆,魷魚鬚柔韌口感,外酥內嫩!深海池魚薄切擺盤有心機,考師傳刀工的薄切,每塊晶瑩通透,厚薄均勻,帶脂肪油香,入口甘香細膩。油甘魚加州卷油甘魚紋路清晰,滑嫩得來帶膠質口感,味道甘甜,充滿油香和蛋香牛油果配搭,更有層次。🌟炸串 可沾特製醬汁多春魚魚春卜卜脆,蘆筍一大枝,脆身得來不會搶過蘆筍清香,和牛肋肉入口即溶的口感,滿滿油香感帶濃香牛味,黑豚肉韮菜卷嫩滑,韮菜增添口感。壽喜牛肉鍋 配烏冬牛肉片熟度剛好的慢慢加熱,牛肉肉質細嫩,湯頭甘甜濃郁,蔬菜浸淋入味,最後加上烏冬夠飽肚幸福感滿滿,冬天必食😙會再來光顧的一家溫馨居酒屋,食物即叫即做,新鮮熱辣辣上枱,店員主動傾談,跟朋友一邊食一邊嘆啤酒的晚上🍻

胡麻菠菜沙律
菠菜翠綠,新鮮嫩口,加上胡麻醬,加上芝麻,香氣十足。

蟹子沙律
滿滿蟹子舖面,蟹柳絲青瓜絲跟沙律醬拌匀,口感清新爽口。

唐揚魷魚鬚
炸得乾身香脆,魷魚鬚柔韌口感,外酥內嫩!

深海池魚薄切

油甘魚加州卷

🌟炸串 可沾特製醬汁

壽喜牛肉鍋 配烏冬

2022-11-25 78 views
小鬼出糧請食飯,極力推薦大角嘴大同新村「吉勝吉列串揚專門店」,非常期待的終於等到收工。甫進店內靚女店員笑面歡迎,並協助我做安心出口,之後帶我們入座。店舖地方寬敞,環境舒適有空間感。我們研究一輪餐牌後,決定先來一杯🤣🤣啤一啤。🍻Kirin 秋之限定版 - 桂花口味 $42太多口味我獨愛花香,所以點了一杯桂花味,好可愛泡泡沙冰,軟綿綿的沙冰更能保持冰凍,喝一口味道清爽甘醇好好飲。🥰🥢胡麻菠菜沙律 $36打頭陣前菜是清爽碧綠高纖維菠菜,混入胡麻醬麻香可口是一道開胃極品。🥢紫芋金栗薯餅 $38香甜紫芋外層薄薄炸漿酥脆可口,甜而不油膩,粒粒栗子增添口感,因其酥香鬆化故佐酒同樣不錯。🥢吉列熊本豬扒 $100金黃酥脆的外層睇得出香脆,急不及先食為敬,口感果然鬆化食落軟稔入味齒頻留香。別忘了椰菜絲,切得超幼嫩配以胡麻醬,口感清爽越食越開胃。🥢黑鯛魚 $138晶瑩剔透刀功細緻厚薄均勻值得一讚, 入口新鮮肥美鮮甜,肉質鮮嫩結實富彈性,剛才靚女店長話可配以薑蓉、辣蘿蔔蓉或者蒜蓉同食有提鮮味道,果然味道加上一層樓。😋😋🥢三文魚牛油果丼 $82三文魚肥瘦剛好有點脂香,配上油牛果加點豉油及胡麻醬,好味到大 Ich

店舖地方寬敞,環境舒適有空間感。

我們研究一輪餐牌後,決定先來一杯🤣🤣啤一啤。
🍻Kirin 秋之限定版 - 桂花口味 $42

🥢胡麻菠菜沙律 $36

🥢紫芋金栗薯餅 $38

🥢吉列熊本豬扒 $100
別忘了椰菜絲,切得超幼嫩配以胡麻醬,口感清爽越食越開胃。

🥢黑鯛魚 $138

🥢三文魚牛油果丼 $82
三文魚肥瘦剛好有點脂香,配上油牛果加點豉油及胡麻醬,好味到大 Ichiban😍😍😋👏。

🥰這裡除了好食之外,另外值得一讚
是位靚女店長,佢非常好禮貌,每次上菜時都會用她溫柔的聲線介紹一次每一道菜,比個 Like 你🫰🏻。
是日晚餐 $526 個人應為勝價比極高,約定下次要去食串物。
2022-11-24
$260 (Dinner)
  • 鯛魚刺身
  • 吉列熊本豬扒
2022-11-21 39 views
朋友喺奧運站附近返工,今日星期六,約咗佢收工之後一齊食lunch,大角咀呢頭都好多小店,我哋行咗一個圈,之後佢哋嚟食呢一間日本嘢午市定食都有好多選擇,有魚生丼,吉列定食,和風定食,滑蛋丼,燒物定食,最特別係有自選丼定食,可以俾顧客自選喜愛嘅刺身食材,價錢都好親民,$100以內就有好多選擇餐廳裝修風格都非常有日本嘅感覺,有日本街頭畫,富士山🗻同櫻花風景畫,有如置身日本居酒屋嘅感覺✨魚湯海鮮湯烏冬$82朋友想食得清淡啲,就叫咗個海鮮烏冬,湯底呈現奶白色,一啖飲落口非常有驚喜,用大量白身魚煲食湯底,飲落同魚湯一樣冇分別,非常足料,魚肉分別有三文魚同鯛魚,三文魚肉質細嫩鮮美,而且沒有魚腥味,鯛魚魚肉堅實有彈性,口感爽滑,烏冬用咗稻庭烏冬,面條非常煙靭彈牙✨壽喜牛肉鍋$88賣相非常吸引,中間放咗一隻溫泉蛋,牛肉份量都非常多,用咗美國安格斯牛肉,油脂分布平均,肉質嫩滑,壽喜燒湯底有淡淡清酒味道,裡面嘅配菜同豆腐,吸收晒壽喜燒湯汁,非常惹味,溫泉蛋配埋白飯一齊食,簡直一流✨午市定食仲會跟一個麵豉湯同沙律菜,沙律菜非常新鮮,爽脆,枱面上邊已經有芝麻醬比你自己配搭

✨魚湯海鮮湯烏冬$82

✨壽喜牛肉鍋$88

2022-11-13 33 views
香港好少有嘅吉列串揚🍢 其實係黎自關西 沾上炸漿然後去油炸的串炸~ 惹味可口 呢間居酒屋就係主打串揚~ 當然仲有普遍居酒屋都有嘅刺身、壽司、料理等等居酒屋飲品當然好重要呢度好特別有期間限定嘅啤酒沙冰~ 不過唔想飲酒就飲梳打白桃梳打、巨鋒梳打 兩杯都好好飲🤭 香甜清爽油甘魚薄切 今餐最愛🫶🏻 油甘魚切得又薄又透 味道鮮甜 魚肉油脂相當肥美 肉質結實爽口 配以酸汁蘿蔔蓉食用 味道鮮爽 醒神又開胃泡菜豚肉鍋湯底甜甜地 各種蔬菜嘅配搭令味道層次更豐富 並配以烏冬 煙韌彈牙 秋冬食一流~ 暖笠笠~店家出名串揚當然嗌咗幾串試試~ 串揚都係$1X~$3X不等串揚配咗個醬汁 類似天婦羅丼嘅醬汁咁 甜甜地嘅醬油味~ 同串揚好夾~串揚都炸得好好 好酥脆又熱辣辣 唔會好油串揚都好特別 有幾款我地都覺得幾好食~~煙肉廣島蠔卷 炸蠔不嬲正~再配搭帶鹹香煙肉~豚肉蘆筍 炸豚肉好香 蘆筍又嫩 幾夾~豚肉韭菜卷 韭菜好香 同豚肉都好夾蟹子沙律$36有大大兜🙈🙈 油甘魚加州卷、三文魚壽司、火灸左口魚壽司面頭擺咗油甘魚刺身嘅加州卷~ 油甘魚都新鮮鮮甜 加州卷都唔錯其他兩款壽司都唔錯架~ 不過舊飯有啲太大🤭

香港好少有嘅吉列串揚🍢 其實係黎自關西 沾上炸漿然後去油炸的串炸~ 惹味可口 呢間居酒屋就係主打串揚~ 當然仲有普遍居酒屋都有嘅刺身壽司、料理等等

居酒屋飲品當然好重要
呢度好特別有期間限定嘅啤酒沙冰~ 不過唔想飲酒就飲梳打
白桃梳打、巨鋒梳打 兩杯都好好飲🤭 香甜清爽

油甘魚薄切

泡菜豚肉鍋

店家出名串揚當然嗌咗幾串試試~ 串揚都係$1X~$3X不等
串揚都炸得好好 好酥脆又熱辣辣 唔會好油
串揚都好特別 有幾款我地都覺得幾好食~
~煙肉廣島蠔卷 炸蠔不嬲正~再配搭帶鹹香煙肉
~豚肉蘆筍 炸豚肉好香 蘆筍又嫩 幾夾
~豚肉韭菜卷 韭菜好香 同豚肉都好夾

蟹子沙律
$36有大大兜🙈🙈

油甘魚加州卷、三文魚壽司、火灸左口魚壽司
其他兩款壽司都唔錯架~ 不過舊飯有啲太大🤭

2022-11-05 138 views
這天突然橫風橫雨,但相約了朋友在大角咀吃飯。一進餐廳便感覺到店員的貼心,會先讓客人安頓好。值得一讚靠牆座位背面有些弧度,另一貼心的地方。🐟原條飛魚刺身 | $158第一次食飛魚刺身,它便是飛魚子的由來。加酸汁、洋蔥粒, 刺身爽口,點酸汁鮮味更突出。而且可以兩食,把骨都炸得脆卜卜。🌼原條沙甸魚刺身 | $98又是一款特別的刺身,沙甸魚罐頭就食得多,刺身還是第一次食。沙甸魚味道更濃郁,有些似秋刀魚,刺身上碟砌成花,可觀性高。🍻麒麟啤酒 | $42 250ml有不同口味的選擇,玫瑰、芒果、菠蘿、黑加倫子等,我們選擇了桂花及白桃味,厚厚的一層泡大啖飲時可造成白鬍子🧔🏻。香港已經得好少餐廳可以飲到麒麟啤,值得一試。來到串揚專門店,當然要試試。串揚一盆上,每一串都炸得脆卜卜,好欣賞它炸得不燶,感覺油溫控制得好好。另配上醬汁可自行調味。🎣多春魚 | $12燒多春魚好多時會散或燶,但串揚可以食到完完整整一條,多春又爽口。🍄雞脾菇 | $12咬下時仍有水份,外層脆內裡清甜。🦐大蝦 | $24去頭剝殼大蝦啖啖肉,蝦有鮮甜味。🍄冬菇 | $12外觀好日式,留有水份,不會太乾身。🍠日本紫薯 | $12一串有兩

🐟原條飛魚刺身 | $158

🌼原條沙甸魚刺身 | $98

🍻麒麟啤酒 | $42 250ml

🎣多春魚 | $12
🍄雞脾菇 | $12
咬下時仍有水份,外層脆內裡清甜。
🦐大蝦 | $24
去頭剝殼大蝦啖啖肉,蝦有鮮甜味。
🍄冬菇 | $12
外觀好日式,留有水份,不會太乾身。
🍠日本紫薯 | $12
一串有兩粒紫薯,紫薯味濃及甜。
🎃日本南瓜 | $12
南瓜軟身,味道清甜。
🐥免治雞肉 | $18
較少食雞肉丸,使用的是日本南部雞,加上醬汁味道更濃郁。
🍢黑豚肉蘆筍卷 | $24
黑豚肉卷著大條蘆筍,蘆筍爽口。

🐮芥末牛柳 | $18
牛柳肉質較韌,搭配芥末幾惹味。

🍢黑豚肉韭菜卷 | $24
第一次卷韭菜,充滿了濃濃的韭菜味,中間帶點菜汁的濕潤。

🍣牛油軟殼蟹卷 | $66
軟殼蟹炸得好脆,不愧為串揚店的炸物,一客四大件幾抵食。

🐷日本吉列豬扒 | $88
吉列豬扒與其他吉列店一樣,配上椰菜絲及自己磨製白芝麻。吉列豬扒外層酥化,內裏肉味帶點油分香。椰菜下面特意加了冰塊,保持菜新鮮爽口,椰菜清甜,另有兩款沙律醬,胡麻及和風沙律醬。
  • 原條飛魚刺身
  • 日本吉列豬扒
2022-10-19 188 views
老公今晚帶咗我去大角咀吉勝吉列串揚專門店食晚餐,餐廳環境裝修好有日本居酒屋風格。餐牌主打多款日本料理 ,有各式炸串、炸物、刺身、燒物、丼物、沙律等,亦有多款酒類及飲品提供 。山葵汁凍蕃茄:蕃茄好新鮮,味道酸酸甜甜,十分醒胃!金綫鯛刺身,魚非常新鮮,廚師刀工精湛,起肉去骨切片,片片厚薄均勻,肉質鮮甜,結實有彈性。配蒜蓉、薑蓉、辣蘿蔔蓉,能令味道提升。蒜香日本雞肝炒韭菜:日本雞肝來自無添加激素的雞,含豐富鐵質及維他命A。加上蒜蓉和韮菜炒得香噴噴,口感腍滑有蒜香味!鹽燒油甘魚鮫:外層香脆而內裏的魚肉仍保持香嫩,魚質肥美甘香,佐酒一流!日本青椒仔、免治雞肉、芝心竹輪卷、豚肉蘆筍、豚肉韭菜卷、紫蘇雞肉梅汁、日本南瓜、日本茄子、子持昆布、日本富士蘋果肉桂粉、日本迷你甜薯、日本紅薑炸串好有水準,炸漿薄身,食材炸得金黃香脆,乾爽唔油膩。芝心竹輪卷:一口咬破獅子狗卷的外層,就是流心的芝士,芝士夠多夠香。子持昆布 :子持的意思就係有魚子包住,當一咬下去有很多粒粒飛魚子,卜卜聲相當爽口。黑豚肉韭菜卷:使用日本韭菜,所以特別香口,豚肉嘅肉味好甘香。黑豚肉蘆筍 :兩者配合得很好!豚肉多汁,蘆筍也能鎖住水份好爽脆

山葵汁凍蕃茄:蕃茄好新鮮,味道酸酸甜甜,十分醒胃!

炸串好有水準,炸漿薄身,食材炸得金黃香脆,乾爽唔油膩。
黑豚肉蘆筍 :兩者配合得很好!豚肉多汁,蘆筍也能鎖住水份好爽脆。
免治雞肉:用咗日本南部雞,南部雞是由岩手縣開發的品種,由法國的赤雞與日本本土的白雞配種而成。不含抗生素,脂肪味道溫和、肉質嫩滑。
紫蘇雞肉梅汁:紫蘇葉減去雞肉油膩感,雞肉多汁嫩滑,加上少許梅汁更令味道更佳,值得一試!
日本南瓜:外層是脆的,裡面很軟糯香甜。
日本富士蘋果肉桂粉:蘋果爽甜,加上肉桂粉增加香味。

三文魚壽司:三文魚肥美,魚油甘香。
劍魚腩壽司:劍魚腩肉質細滑豐腴,入口綿軟 ,鮮甜美味。
火炙左口魚邊壽司:火炙左口魚邊口感豐富,咬落既爽又甜,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。
櫻花魷魚軍艦:粉紅色的飛魚籽微甜爽脆,配上嫩滑彈牙的厚切魷魚條,口感豐富有層次。
芥辣八爪魚軍艦:八爪魚鮮味十足,口感爽口彈牙。

Kirin 荔枝啤酒:啤酒嚐到濃濃的麥芽香味,還帶有荔枝的味道!

Suntory High ball 可樂啤酒:喝起來像可樂但又帶有Highball氣味 ,充滿清涼氣泡 超清爽!
2022-10-10
Type of Meal
Dinner
全自費用餐體驗,真心想推介🇯🇵好耐無食食評😀因為無乜舖頭值得推廣今次同親人慶祝生日話要食日本野。為左避開旺區,加上深信小區非鐵路區食肆更具質素嘅迷思下🥸自己係開飯search到吉勝。我都幾肯定會再訪,亦有推薦朋友去🫰🏻:平日約7pm用餐真心我比滿分💯整個用餐體驗係好愉快且滿意👍🏻👍🏻⭕️環境裝潢簡簡單單,用上木系牆身,掛牆啲手寫餐牌都好靚⭕️座位闊落(超重要)⭕️細節睇得出對出品、食物嘅尊重,滿滿的儀式感,自己出街食好怕食肆比膠器皿裝食物,可以話你聽吉勝每一款料理,上枱時都會配合相關風格嘅碟、碗、杯、吉列食物用上隔油架、串揚用上不鏽鋼盆,我好欣賞💟⭕️服務十分十分好+細心1️⃣服務員小姐好友善2️⃣食物上枱感覺係有配合食客進食速度而送餐,唔會將你order一次過推哂上枱,唔會食唔切啲食物就凍哂,呢點好多高級餐廳都做唔到3️⃣餐廳空調溫度適中⭕️價錢合理,性價比高,每一個餐點味道都很好鐵板燒牛舌($98)認真講句,98蚊提供到8塊厚度不薄,又適度調味嘅牛舌,係高質嘅,加上明火鐵板燒好有儀式感🥰非常好玩。牛舌用牛油煎完真係好香,爽彈好食✌🏻燒油甘魚鮫($98)熱辣辣送上美味油甘魚鮫😚送酒一流一百蚊都唔使,好抵食
全自費用餐體驗,真心想推介🇯🇵

好耐無食食評😀因為無乜舖頭值得推廣

今次同親人慶祝生日話要食日本野。

:平日約7pm用餐

真心我比滿分💯整個用餐體驗係好愉快且滿意👍🏻👍🏻

⭕️環境裝潢簡簡單單,用上木系牆身,掛牆啲手寫餐牌都好靚
⭕️座位闊落(超重要)
⭕️服務十分十分好+細心
1️⃣服務員小姐好友善
3️⃣餐廳空調溫度適中
⭕️價錢合理,性價比高,每一個餐點味道都很好

鐵板燒牛舌($98)

燒油甘魚鮫($98)
熱辣辣送上美味油甘魚鮫😚送酒一流
一百蚊都唔使,好抵食,油脂豐富而肉嫩有魚香,魚皮香脆,鍾意擠啲檸檬汁加添層次,點啲蘿蔔蓉醬汁就可以上膩😎

吉列鰻魚($110)熱蕎麥麵(+$12)
比較少見吉列鰻魚,又幾好味😋鰻魚完全無骨👍🏻👍🏻枱面有吉列醬,自己酌量沾下。
蕎麥麵我自己就唔鍾意食熱,怕淡味或太淋,不過壽星話要熱就無計😂
加12蚊換嚟估唔到咁大碗🍜類似鰹魚湯底,夠味嘅,麵條仍然條條分明,比想像中好🙂

牛油果軟殼蟹卷($68)
正常發揮🍣

單點串揚

黑豚肉韭菜卷($24)、煙肉蠔卷($24)、黑豚肉蘆筍($24)、極黑豚肉豬柳($24)

脆皮薄身、裡面唔乾,收貨

麒麟啤酒(大)500ML($68)
•青蘋果 •無沙冰
好冰凍好爽☺️果味啤酒好啱女士🍻有提供杯墊😘全自費用餐體驗,真心想推介🇯🇵
$280 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-10-02 154 views
知曉大角咀橋底附近有很多食店,經過看到這家日式料理店,主打的刺身、揚串、燒物價格親民,照片賣相不錯,朋友生日邀請她豪吃一波,爽快又不心痛。胡麻菠菜沙律菠菜新鮮爽脆,胡麻麻香,簡單開胃菜。磯煮鮑魚日式料理店必點前菜,磯煮鮑魚肉質嫩滑彈牙、味道鮮甜、內臟柔軟細膩入口不腥、蘿蔔漬入味咸度剛好。日本真蠔真蠔整隻偏長身透亮、蠔邊爽脆、蠔肉飽滿嫩滑肥美、肉身奶滑,富微微海水味、鮮甜為主。刺身點了最常見的三款刺身,包括三文魚、油甘魚及赤貝。件件厚切肥美,魚類質感糯軟甘鮮,赤貝爽脆清甜。鐵板燒牛舌誠意推介性價比之選,牛舌每片厚肉大塊,在鐵板上兩面各燒幾十秒即可,口感爽口彈牙不韌,柔軟細膩,份量多打卡美。KIRIN一番榨果味啤吃揚物當然要配啤酒,選了荔枝及白桃,泡沫冰凉似雪花冰絲滑口感,入口即化,味道較清新,酒味較濃。啤酒冰凍卻果味濃郁,甘甜爽口。串揚來到串揚部分,我們點了蔬菜及肉類各約八款,蔬菜包括(左起上排)日本茹子、日本青椒仔、秋葵、(左起下排)子持昆布、冬菇、日本紅姜、日本迷你甜薯。以薄薄炸衣裹食材,入口不油乾爽,皮脆內鮮嫩多汁,有別於日常天婦羅口感。肉類(左起上排)芥末牛柳、極黑豚肉豬柳、多春

胡麻菠菜沙律

菠菜新鮮爽脆,胡麻麻香,簡單開胃菜。

磯煮鮑魚

日本真蠔

刺身

鐵板燒牛舌

KIRIN一番榨果味啤

串揚

肉類

(左起上排)芥末牛柳、極黑豚肉豬柳、多春魚、法國Brie 芝士、(左起下排)豚肉韮菜卷、紫酥雞肉、芝心竹輪卷、煙薰豚肉,每件質素不錯保持水準,大家只需挑愛吃的類型即可。

吉列豬柳
尾聲再來份吉列豬柳,有點高估自己吃量,店家每款也是實實在在的份量,與平日日本料理店小巧小巧一件不同,吃著更爽更歡快。

整體來說,於大角咀這地區來看,每款食物也甚高質,價錢亦親民,附近的朋友絕對值得一試。
  • 磯煮鮑魚
  • 鐵板燒牛舌
《吉勝 吉列串揚專門店 – 大角咀》前兩日收工約咗個前同事出嚟飲吓嘢傾偈,我呢個同事又係好鍾意食日本嘢,但係我前幾日先食完壽司又唔想次次都係食魚生,想試吓其他嘢多啲🤔上網搵咗一陣,見到一間應該係食日本炸串嘅餐廳,以前去大阪嘅時候試過一次幾特別,估唔到香港都有🤭唔使諗,即刻過去🥸當日去到都幾多枱客,店舖嘅裝修好有日本風,有一個日本太鼓可以俾人試玩😝但係勁多人喺度🤪我都唔好意思搗亂啦,由於唔太知道佢份量係幾多,我同朋友點得太多嘢食😎最後飽到傻左💁🏻‍♀️金綫鯛 刺身 $168朋友始終都係好想食刺身,問咗店員有咩介紹,佢哋話今日有金綫鯛魚,切嚟做刺身好鮮甜👍🏻由於價錢OK,所以我哋叫咗一份🐟師傅用火槍將個皮輕輕灸燒,食落油脂甘香,可以配搭柚子鹽或者酸酸地嘅醬汁一齊食💁🏻‍♀️秋刀 刺身 $128秋刀魚刺身真係第一次試,本來以為會好腥,點知唔會喎,反而係佢嘅魚油味好重,同埋條秋刀魚都幾肥下,食得出啖啖肉同埋有少少煙熏味😋💁🏻‍♀️串揚拼盤十本 $138炸串係我哋今日嘅目標,但係無從入手,所以就叫咗個廚師發板嘅拼盤,咩都有唔使諗😎拼盤有十串,其實份量都幾多,每人每串都分到少少☺️有鵪鶉蛋、日本迷你甜薯、
《吉勝 吉列串揚專門店 – 大角咀》

💁🏻‍♀️金綫鯛 刺身 $168

💁🏻‍♀️秋刀 刺身 $128

💁🏻‍♀️串揚拼盤十本 $138

炸串係我哋今日嘅目標,但係無從入手,所以就叫咗個廚師發板嘅拼盤,咩都有唔使諗😎拼盤有十串,其實份量都幾多,每人每串都分到少少☺️有鵪鶉蛋、日本迷你甜薯、日本南瓜、雞髀菇、紫蘇雞肉、豚肉蘆筍、法國Brie 芝士、大蝦🍤、芝心竹輪卷同煙燻豚肉,其中最推介嘅係串揚法國Brie 芝士,炸過之後芝士變得軟心,超級濃味👍🏻另外紫蘇雞肉都幾特別,個紫蘇葉好似紫菜咁脆卜卜,然後食到紫蘇葉果一陣特別既甜味

💁🏻‍♀️芝士金龍卷 $98

芝士金龍卷係我叫嘅🍤其實就即係炸蝦天婦羅壽司,上面再包一層芝士🤤呢個配搭點會唔鍾意,炸蝦天婦羅食嘅時候都仲係脆㗎,而上面嘅醋飯酸酸地好開胃,朋友都話好好食

💁🏻‍♀️日本吉列豬扒 $88

吉列豬扒炸完之後都唔會太乾身,食得出豬扒本身嘅脂肪比例好平均,因為我好怕食吉列豬扒太柴架,呢一件好Juicy🥰佢嘅椰菜沙律又可以幫到解漏,可以自行選擇用芝麻醬或者日本柚子醋調味

💁🏻‍♀️鹽燒油甘魚鮫 $98

油甘魚鮫經過燒煮後爆曬汁,食落勁甘香👍🏻👍🏻魚鮫位竟然都可以咁肥嘟嘟,加少少鹽調味已經好好食😋

💁🏻‍♀️大版名物章魚燒 $65

呢個章魚燒係大阪嘅名物,本來諗住作為前菜醫下肚先嘅😂點知去到最尾我哋食唔晒全份,因為真係叫得太多嘢😝不過章魚燒本身我都好鍾意食,加上蛋黃醬同埋章魚燒汁酸酸地好好味,我最鍾意就係佢放喺底嗰塊蝦餅🤓

💁🏻‍♀️麒麟啤酒 $42

今次我同朋友試咗桂花味同玫瑰味嘅麒麟生啤,花味帶出咗啤酒本身嘅麥香😉不過下次都係叫返原味生啤啦

雖然我哋兩個食咗咁多嘢,但係買單連加一都係$954,人均唔使$500👍🏻如果喺大角咀想食好啲都係唔錯嘅選擇
2022-09-28
$500 (Dinner)
  • 秋刀魚刺身
  • 吉列串揚拼盤
  • 金龍卷
  • 吉列炸豬扒
2022-09-24 30 views
之前聽朋友講,呢度有日本嘅串炸食,所以過嚟探佢嘅時候順便叫佢帶我嚟開餐🤓吉勝位於大角咀大全街,裝修簡潔,偏向日係,店員服務都唔錯。我哋簡單嗌咗幾款串炸,同埋吉列美國黑豚肉定食。🥢首先講一講吉列黑豚肉,肉質真係好靚,食落好軟稔🐷外層炸粉好酥脆,讚。串炸方面,我最鍾意就係炸池魚,好大件,仲好香❤️比較特別嘅就有富士蘋果,原來渣嘅蘋果都幾好食,一啲都唔油膩,口味重幾清新☺️我仲叫咗杯大啤酒,襯炸物真係一流😜
吉勝位於大角咀大全街,裝修簡潔,偏向日係,店員服務都唔錯。
我哋簡單嗌咗幾款串炸,同埋吉列美國黑豚肉定食。🥢