2023-11-15 46 views
今次食咗1. 超級龍捲風$98哩款卷入面包住天炸蝦天婦羅同埋鰻魚,食落超級滿足啖啖肉🤤,中間仲有加到芝士,滿足我哩啲芝士控!🤤🤤👍🏻2. 富士山$98另外哩款卷物又係好出色🤤,因為佢上面鋪有滿滿嘅蟹柳沙律,入面包住牛油果同鰻魚,個人覺得哩款比超級龍捲風更好味🤤3. 芝麻雞翼$42有兩隻雞全翼哩個雞翼都好出色,因為夠味而且食落唔油,啱晒鐘意香口野嘅我🤤4. 黑豚豬頸肉串燒 $32豬頸肉食落爽口唔會韌而且多汁,但覺得有啲貴🫣我哋2個人食到好飽都唔洗$300,千祈唔好睇小佢哋啲卷,因為真係好大份好足料!
今次食咗
1. 超級龍捲風$98
2. 富士山$98
3. 芝麻雞翼$42有兩隻雞全翼
4. 黑豚豬頸肉串燒 $32
豬頸肉食落爽口唔會韌而且多汁,但覺得有啲貴🫣

2023-11-12
$135 (Lunch)
古今二以特色壽司聞名,主打居酒屋嘅風格,提供大量日本小食選擇🇯🇵.▫️日式麻醬豆腐沙律🥗 $88沙律超級巨型又足料!日式豆腐超濃豆味,配以三文魚子及蟹籽,混合胡麻醬超惹味,中間放有中華沙律有驚喜🩷.▫️超級龍捲風🌪️ $98不得不讚色香味俱全👍🏻配以超巨型天婦羅炸蝦🍤及鰻魚入口超滿足,中間仲加入芝士有層次!.▫️富士山🗻 $98另一高質日式卷物壽司!上面鋪滿蟹柳沙律,下面則有牛油果🥑及鰻魚卷物,鰻魚照燒汁為整個菜式增添風味😋.▫️芝麻雞翼 $42/2隻大讚雞翼炸得香口而唔油!好味👍🏻.▫️ 黑豚豬頸肉串燒 $32黑豚肉有咬口之餘又juicy,推介!.💬整體食物味道出色有驚喜,份量又足料,好味又滿足嘅一餐,推薦!.Kokon2 specializes in sushi and is renowned for its izakaya style, offering a wide variety of Japanese snacks 🇯🇵..▫️ 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝🥗 $88A huge and generously topped salad! The
▫️日式麻醬豆腐沙律🥗 $88
▫️超級龍捲風🌪️ $98
▫️富士山🗻 $98
▫️芝麻雞翼 $42/2隻
大讚雞翼炸得香口而唔油!好味👍🏻
▫️ 黑豚豬頸肉串燒 $32
黑豚肉有咬口之餘又juicy,推介!
A huge and generously topped salad! The Japanese tofu has a rich soybean flavor, complemented by salmon roe and crab roe, mixed with flavorful sesame sauce. A delightful surprise with a Chinese salad in the middle 🩷.
▫️ 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫 𝐂𝐫𝐚𝐳𝐲 𝐑𝐨𝐥𝐥 🌪️ $98
Praise-worthy for its perfect combination of color, fragrance, and taste 👍🏻. Features super-sized tempura-fried shrimp 🍤 and eel, with layers of cheese for added depth!
▫️ 𝐅𝐮𝐣𝐢 𝐌𝐨𝐮𝐧𝐭𝐚𝐢𝐧 🗻 $98
Another high-quality Japanese rolled sushi! Topped with crab salad, bottom layer includes avocado 🥑 and eel roll. The eel teriyaki sauce enhances the entire dish's flavor 😋.
▫️ 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 $42/2pcs
Highly recommended - crispy and not greasy! Delicious 👍🏻.
▫️ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐍𝐞𝐜𝐤 𝐒𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫𝐬 🐖 $32
The black pork is tender with a juicy bite, highly recommended!
💬 Overall, the food is excellent with surprises, generous portions, and a satisfying meal. Highly recommended!
  • 超級龍捲風
  • 富士山
  • 日式麻醬豆腐沙律
2023-11-13 43 views
東京爆脆材料係炸吞拿魚加蟹柳卷物被火炙過同時擁有軟同脆嘅口感層次非常豐富加上沙律醬汁和蟹子微辣好惹味 岩哂鐘意較濃味嘅朋友龍卷風芝士加鰻魚不原來都幾夾芝士味香濃 鰻魚入味岩哂鐘意食鰻魚嘅朋友日式麻醬豆腐沙律份量足夠兩至三人分享生菜翠綠新鮮 豆腐香滑綿密豆味香濃自家玉子燒一客有六件切成三角型再加上飛魚子 蛋味香濃鹽燒雞中翼外皮燒得香脆雞皮油潤 肉質嫩滑整體來講環境舒適 地理位置方便食物選擇多又有質素性價比高 下次再同朋友黎品嚐埋其他菜式

材料係炸吞拿魚加蟹柳

環境舒適 地理位置方便
食物選擇多又有質素
性價比高 下次再同朋友黎品嚐埋其他菜式

2023-11-11 41 views
周末中午約了友人在尖沙咀,選了這間位於The One 5樓,主打特色卷物的古今二 🥢 龍卷風沙律($88)有蟹柳、中草沙律、煙肉味脆片及生菜,微辣清新 🥢 東京爆脆 ($98)微燒過的吞拿魚及蟹柳卷,帶點脆脆,味道不錯 🥢 超級龍卷風($98)鰻魚、炸蝦、芝士、青瓜及脆脆,芝士味濃郁❣️ 🥢 鹽燒白鰻($38/串)主要用鹽去調味,吃得出鰻魚原本的味道,中間位置比較肥美 🥢雞胸軟骨串燒($38/串)雞胸軟骨比較瘦身,個人覺得比較適合配酒

🥢 龍卷風沙律($88)

有蟹柳、中草沙律、煙肉味脆片及生菜,微辣清新

🥢 東京爆脆 ($98)

微燒過的吞拿魚及蟹柳卷,帶點脆脆,味道不錯

🥢 超級龍卷風($98)

鰻魚、炸蝦、芝士、青瓜及脆脆,芝士味濃郁❣️

🥢 鹽燒白鰻($38/串)

主要用鹽去調味,吃得出鰻魚原本的味道,中間位置比較肥美

🥢雞胸軟骨串燒($38/串)

雞胸軟骨比較瘦身,個人覺得比較適合配酒
2023-11-11
$198 (Lunch)
  • 龍卷風沙律
  • 超級龍捲風
  • 東京爆脆
2023-11-11 29 views
古今二 the one 店店員服務態度好好! 好有禮貌 店舖裝修就好似日本居酒屋咁富士山$98.00個名係咪勁得意呢 叫富士山因為啲料堆到成座山必咁高!有有蟹柳愛、鰻魚、牛油有超多既蟹柳龍卷風沙律$88 龍捲風既size真係超級大!亦都有好多料,好似用緊巨無霸既形式上枱!入面包括有青瓜、脆片,有一些蟹肉絲 再加沙律菜 好開胃! 自家玉子燒(5件)$55.00好重蛋味! 好軟身 ! 櫻花原條茄子燒 $88.00好咪 好香口 櫻花蝦同茄子味好match
古今二 the one 店

店員服務態度好好! 好有禮貌

店舖裝修就好似日本居酒屋咁

富士山$98.00

個名係咪勁得意呢
叫富士山因為啲料堆到成座山必咁
高!有有蟹柳愛、鰻魚、牛油有超多既蟹柳

龍卷風沙律$88

自家玉子燒(5件)$55.00

好重蛋味! 好軟身 !

櫻花原條茄子燒 $88.00

好咪 好香口
櫻花蝦同茄子味好match

2023-11-08 29 views
「人氣爆滿的日本料理」最近和朋友去吃了一家人氣很旺的日本餐廳,在尖沙咀的The One 商場裡,這家出色的創意日式料理店已經有五家分店,每一份菜品都很有心思✨日式麻醬豆腐沙律 $88這份沙律的份量非常之大,裡面有一整塊豆腐,調配好的芝麻醬和蟹籽和蟹柳絲,還有特調海草和日式醬汁,攪拌在一起吃有一種香甜可口的日式風味✨彩虹卷 $119日式小捲,裡面有蟹柳條,外面分別有吞拿魚和三文魚搭配,加上牛油果蓉,超級豐富而且健康,沒有過多醬料和油膩感,打卡起來也很好看✨龍捲風 $72鰻魚和芝士的絕佳組合,搭配在一起鹹甜的口感和鰻魚的綿密感在嘴裡爆發,非常濃郁的芝士香味,十分推薦這一款!✨鹽燒白饅 $38白饅魚的魚皮已經被燒烤得焦焦脆脆,而魚肉非常飽滿,外緣焦香但是魚肉裡面有鮮嫩的口感,非常好吃✨鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32意外的組合,半肥半瘦的黑豚肉被烤出油脂感,搭配著鮮甜清爽的水果荔枝,非常的爽脆又清新
「人氣爆滿的日本料理」

✨日式麻醬豆腐沙律 $88

• 鹽燒白鰻
  • 日式麻醬豆腐沙律
  • 龍卷風
2023-11-07 27 views
我最近去咗一間叫做「古今二」嘅日式風味餐廳,真係令我驚艷到唔得了!佢哋嘅菜式獨特而精緻,每一個都帶嚟一種令人難以忘懷嘅味道。首先,我試咗佢哋嘅日式麻醬豆腐沙律。豆腐質地滑嫩,夾埋新鮮蔬菜同埋特製嘅麻醬,帶嚟一種濃郁而順滑嘅口感。麻醬嘅香氣同豆腐嘅鮮甜完美融合,令人回味無窮。接下嚟係超級龍捲風(炸蝦卷)。佢哋嘅龍捲風真係超級,唔止好大個,而且好鮮美。炸蝦卷外脆內軟,蝦肉鮮甜多汁,再加上其他配料,包括蔬菜同日式醬汁,帶嚟一種完美嘅口感同滋味。自家玉子燒係古今二嘅另一道招牌菜式。佢哋將玉子燒煮得鬆軟嫩滑,口感好細緻。每一口咬落去,都能夠感受到蛋香同糅合埋嘅醬汁嘅美妙滋味。無論係作為開胃小食定係配主菜,都絕對係一個令人滿足嘅選擇。最後一道係鹽燒鯖魚。鯖魚燒得剛剛好,外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩。淡淡嘅鹽味令魚肉更加鮮美,帶出鯖魚本身嘅風味。每一口都帶來一種濃郁而又清新嘅味道,真係讓人愛不釋口。整體而言,「古今二」嘅食物係真係好出色。佢哋嘅日式料理充滿了創意同獨特性,每一道菜都帶嚟驚喜。

2023-11-06 29 views
又去The One做facial 今次做完落黎食壽司之前食過荃灣分店 今次就試下The One分店餐廳裝修採半開放式設計 感覺開揚 唔會好侷促 座位都好闊落 ✨日式麻醬豆腐沙津份量好多 醬汁岩岩好 唔會過多豆腐好嫩滑 入面仲有海帶 蟹籽同三文魚籽增加左口感✨自家玉子燒玉子燒清甜 唔會好膩 入口細滑 ✨加洲卷包住蟹柳同牛油果 上面勁多蟹籽岩晒小朋友食✨東京爆脆中間包住既吞拿魚同蟹柳應該係輕微炸過食落會有脆既口感 又唔會好油膩 幾特別✨鹽燒雞中翼雞中翼都幾大隻 燒得幾乾身調味唔錯 唔會好鹹呢間既卷物同平時壽司店既唔同 令人有種新鮮感 好特別價錢唔算貴 坐得都好舒服 整體體驗唔錯
又去The One做facial 今次做完落黎食壽司

調味唔錯 唔會好鹹

呢間既卷物同平時壽司店既唔同 令人有種新鮮感 好特別
價錢唔算貴 坐得都好舒服 整體體驗唔錯
2023-10-29
$180 (Lunch)
  • 東京爆脆
2023-11-05 46 views
白鰻嘅肉質非常鮮嫩。白鰻屬於淡水魚,佢嘅肉質綿密又滑嫩,入口即化。經過鹽燒處理後,白鰻肉質更加緊實,保持住優秀嘅口感同質感燒白鰻嘅風味獨特。鹽燒處理令白鰻散發出一種微鹹嘅香氣,同時提升咗鰻魚嘅鮮甜味道。呢種微鹹嘅風味同鮮甜嘅味道相互融合,帶嚟一種濃郁而又平衡嘅口味外觀十分誘人。白鰻經過鹽燒處理後,表面呈現出金黃色,微微透出一層香脆嘅鹽燒皮。

2023-10-24
Type of Meal
Dinner
2023-11-03 91 views
🔸️龍卷風沙律 ($88) 4/5蟹柳柔軟,海藻爽口,整個配搭很清新健康。美及滋昇華了整個沙律,吃完後口腔內殘留少量辣味,刺激著味蕾,十分開胃。沙律絕非只作前菜,其實份量十足,十分飽肚。 🔸️東京爆脆 ($98) 5/5🔸️海老天婦羅卷 ($62) 5/5期待的卷物,伴碟很有心思,有驚喜!2款卷物,結實不鬆散。爆脆內有吞內魚及蟹柳,相互融為一體,好像有明太子,香脆可口。炸蝦與芝士更是水準之配。 🔸️黑豚豬頸肉串燒 ($32) 4/5肉質彈牙,油脂剛好。 🔸️鹽燒鯖魚 ($82) 4/5魚身的切口有助檸檬汁滲入肉內,魚皮脆身,魚汁都鎖在內。鹽燒所以不沾鼓油也可,很下飯。 服務:友善良好,上菜速度及次序都拿捏得好。 環境:在商場內,地點方便。飯點時間人較多,要注意。 ✴總結:上次吃過古今,果然古今二也沒有讓人失望,與古今有異曲同工之妙,逛街看電影前後的好選擇!
🔸️龍卷風沙律 ($88) 4/5

🔸️東京爆脆 ($98) 5/5
🔸️海老天婦羅卷 ($62) 5/5

🔸️黑豚豬頸肉串燒 ($32) 4/5
肉質彈牙,油脂剛好。

🔸️鹽燒鯖魚 ($82) 4/5

服務:友善良好,上菜速度及次序都拿捏得好。

環境:在商場內,地點方便。飯點時間人較多,要注意。

✴總結:
龍卷風沙律

黑豚豬頸肉串燒

鹽燒鯖魚

龍卷風沙律
黑豚豬頸肉串燒
鹽燒鯖魚
2023-11-03 35 views
我最近去了位於The One 5樓的主打創意日式料理古今二。他們的菜單真是令人垂涎欲滴!我點了幾道招牌菜,其中包括日式麻醬豆腐沙律、火山、超級龍捲風、黑豚豬頸肉串燒和鹽燒白鱔。首先是日式麻醬豆腐沙律,價格為$88。這道沙律真是絕配!豆腐配上麻醬,口感絲滑,再加上大量的魚子、蟹籽和中華沙律,讓口味更豐富。接下來是火山,價格為$128。這道菜的呈現方式非常有趣!服務員首先點起火焰,形成一座像火山熔岩一樣的造型。菜裡面有千島醬、蟹子、牛油果、蟹柳、帶子,還有黑白芝麻粒和紫菜、青瓜。整體口感非常豐富,而且非常適合在社交媒體上打卡。超級龍捲風價格為$72,裡面有鰻魚、海老、青瓜、芝士和脆片製成的卷物。這道菜的口感非常特別,脆片增加了食物的口感層次,而鰻魚和海老的鮮味則完美融合在一起。黑豚豬頸肉串燒價格為$32,肉質爽口多汁。這道燒烤菜品非常美味,豬肉的口感非常優秀,外皮燒得香脆,內部則保持了豬肉的多汁。最後是鹽燒白鱔,價格為$38。白鱔的肉質非常厚實,外皮經過燒烤後變得香脆。這道菜非常美味,絕對是推薦給喜愛海鮮的人士。總的來說,我對古今二的用餐體驗非常滿意。菜品創意十足,口味豐富,而且菜的呈現方

總的來說,我對古今二的用餐體驗非常滿意。菜品創意十足,口味豐富,而且菜的呈現方式也很有驚喜。如果你喜歡日式料理,我強烈推薦你去試試他們的菜單!
2023-10-07
$200 (Dinner)
2023-11-02 31 views
朋友呢排減肥話要食齋😂我有少少想食日本嘢 所以就帶咗佢嚟我最近都幾鍾意食嘅呢間🍣🍤💛日式麻醬豆腐沙拉💲8️⃣8️⃣我自己幾鍾意食呢間日本嘢嘅沙拉🥗感覺佢啲菜真係好新鮮沙律底層有沙律菜 上面有滑豆腐、蕃茄仔、蟹籽、三文魚籽等等嘅配菜🥗加上胡麻醬 好開胃🤤🤤🤤💛自家玉子燒💲5️⃣5️⃣玉子燒超級香!!!同埋都份量幾多🫶🏻💛宮崎味鹽牛舌串💲3️⃣2️⃣💛番薯串燒💲2️⃣0️⃣💛大將軍💲9️⃣2️⃣💛費城卷💲6️⃣8️⃣大將軍有中華沙律、牛油果嘅飯卷而費城卷係有芝士同牛油果嘅飯卷
朋友呢排減肥話要食齋😂

💛宮崎味鹽牛舌串💲3️⃣2️⃣
💛番薯串燒💲2️⃣0️⃣

💛大將軍💲9️⃣2️⃣
💛費城卷💲6️⃣8️⃣
大將軍有中華沙律、牛油果嘅飯卷
而費城卷係有芝士同牛油果嘅飯卷

【尖沙咀•古今二 (The ONE)】@kokon1010ππππππππππππππππππππππππππππππ45款日本卷物包羅萬有 盡在尖沙咀the one🌻|東京爆脆|HKD 98上面嘅吞拿魚同蟹柳都好新鮮,味道鮮美,特別係吞拿魚果粒爽脆,好滋味!配上一層紫菜,增加咗口感同風味,真係完美嘅組合。🌼|蟹柳沙律|HKD 78蟹柳鮮甜多汁,同生菜和蕃茄一齊混合,口感好爽脆。加上魚籽同牛油果,增加咗沙律嘅豐富口感同層次感。橄欖油同醋嘅組合都帶出咗沙律嘅酸甜味道,令人垂涎欲滴。整個沙律都好平衡,唔會過於油膩。食完一道沙律,真係嘅胃口都開曬,令人好滿足呀!🏵️|自家玉子燒(6件)|HKD 55玉子燒魚籽沙律醬嘅顏色好鮮豔,淺紅色嘅魚籽同淡金黃色嘅玉子燒醬完美地融合在一起。一入口,香濃嘅玉子燒味道迅速彌漫整個口腔,令人回味無窮。醬汁伴著魚籽嘅爆裂感覺,增加咗食物嘅質感同層次。🍁|鹽燒雞中翼(1串)|HKD 32鹽燒雞中翼食落去,先會感受到外層嘅鹽味同經過炭火燒烤嘅香氣,再咬一口,可以品嚐到雞肉嘅鮮味同嫩滑口感。佢嘅肉質飽滿同飽滿都令我覺得好滿足。💥|黑豚豬頸肉串燒(1串)|HKD 32食落
【尖沙咀•古今二 (The ONE)】@kokon1010
45款日本卷物包羅萬有 盡在尖沙咀the one

🌻|東京爆脆|HKD 98

🌼|蟹柳沙律|HKD 78

🏵️|自家玉子燒(6件)|HKD 55

🍁|鹽燒雞中翼(1串)|HKD 32

💥|黑豚豬頸肉串燒(1串)|HKD 32

食落去,先會感受到外層嘅香脆口感,再咬一口,就可以品嚐到內部嘅嫩滑肉質。而炭火烤出嚟嘅燒烤味道更令整隻串燒更加美味。

🥕|炸雞芝士卷(6件)|HKD 62

壽司飯夠軟夠糯,配埋鹹香嘅芝士同脆口嘅炸雞皮,味道好豐富好多層次。炸雞皮非常脆口,令整個壽司有一種特別嘅口感,十分滿足。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 393(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #古今二 (The ONE) #web3尖沙咀
古今二 (The ONE)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖
2023-11-02 27 views
成日都見到呢間餐廳 今日決定入去試一試😌日式麻醬豆腐沙律($88)真係好大兜嘅沙律🤩 豆腐非常滑 蔬菜亦都非常新鮮 仲有三文魚子 一齊食真係好開胃好清新😍火山($128)好有睇頭嘅壽司卷😍 尼到壽司兩旁會點火 真係一個火山😂 壽司卷入面有蟹柳同牛油果🤩上面就有蟹柳絲 蟹籽 同辣辣地嘅醬 真係好足料😋自家玉子燒($55)玉子燒唔會太過火 配搭蟹子同埋章魚燒醬汁真係超夾😋🤤黑豚豬頸肉串燒($32)呢個豚肉真係好正🤩 食得出係靚豚肉 燒埋一齊好香 油脂均勻🤤 食唔停口啊🥰鹿兒島豚肉露筍($45)露筍燒得好香😍 食落有啲脆脆地嘅感覺🤩
成日都見到呢間餐廳 今日決定入去試一試😌

日式麻醬豆腐沙律($88)

火山($128)

自家玉子燒($55)
玉子燒唔會太過火 配搭蟹子同埋章魚燒醬汁真係超夾😋🤤

黑豚豬頸肉串燒($32)

鹿兒島豚肉露筍($45)
露筍燒得好香😍 食落有啲脆脆地嘅感覺🤩
2023-11-02 23 views
古今二最出名😍嘅就係佢哋嘅創意卷物🤤,而且呢間分店就係🚇 The One 商場入面,地點📍十分之方便,入面地方亦都幾大👍幾有日式居酒屋🏮風格。🌪️龍卷風沙律🥗用料新鮮,而且上面有好多仿🦀蟹柳同埋飛魚籽🔴,入口清爽鮮味😋。芝麻雞翼🐓燒得外脆內軟,香口又嫩滑🥰幾好食。呢度都有幾多串燒🔥款式,黑豚豬頸肉🐷串燒得甘香,鹿兒島黑豚🐖荔枝卷串咸甜交雜好有👍層次感。佢哋嘅😎加洲卷賣相幾特別,面頭有好多🔴飛魚籽,中間有鮮味嘅牛油果🥑同埋仿蟹柳,而且卷得唔係太粗☺️好易入口。🇯🇵東京爆脆幾有🤩創意,佢入面有🐟吞拿魚、仿🦀蟹柳、飛魚籽🔴同埋芝麻,入口有少少🤏爆脆感,幾有特色☺️又好味。

芝麻雞翼🐓燒得外脆內軟,香口又嫩滑🥰幾好食。

Type of Meal
Dinner