2019-04-04 35 views
呢間餐廳走港式中西fusion路線,比較少見,好特別,而且亦餐廳裡面都有酒吧檯,放工同同事或者朋友來食下野傾下計都幾適合。餐牌係九龍皇帝嘅塗鴉,好有特色!港式鹹檸炸雞炸雞嘅肉好軟滑,外皮炸得幾香脆但又唔太油膩,個酸甜醬帶檸檬嘅鮮味,好好味,不過就略嫌D醬唔夠多!同埋呢間餐廳嘅餐碗好有特色,尤其係呢個碗,形狀好似號角,有石頭花紋。避風塘芝士蟹腸粉中式嘅蒜片同香蔥配西式嘅芝士,呢個配搭好新好得意。蟹肉好多而且好鮮甜,芝士醬撈埋蒜片、香蔥、蟹籽同蟹肉來點腸粉食,口感豐富,但又唔係太膩!蔥油餅蔥油餅好鬆脆,香蔥味濃,整得好好!因為個芝士蟹腸粉淨返好多芝士醬,所以我用來點呢個蔥油餅一齊食,幾好嘅配搭!

餐牌係九龍皇帝嘅塗鴉,好有特色!

港式鹹檸炸雞

蔥油餅
蔥油餅好鬆脆,香蔥味濃,整得好好!
為了慶祝週末,包子和夫君到了灣仔食飯和消遣。在飲酒前吃過晚飯,剛好行到了這間中西fusion的餐廳,看見餐牌都幾吸引,便進去吃個晚飯。😉😉餐廳不是很大,我們到的時候,已經頗滿。😱我們被安排坐在面向街道的吧檯,雖然如此,但是景觀也十分特別,可以望向街道,望見人來人往,也別有一番風味。🤓🤓食物方面,我們點了蔥油餅加上花雕雞肝醬🐔做頭盤,🌮蔥油餅正常。花雕雞肝醬做得頗有特色,花雕是啫喱狀的,加上由杞子在中間,賣相很有特色,雞肝醬的份量也很多,足夠搽在所有的蔥油餅上。👍🏻👍🏻我們再點了魚露椰菜仔🥬,出面的餐廳不是常常吃到椰菜仔,很清甜。加上魚露做的醬汁,酸酸甜甜令椰菜仔的味道更豐富。❤️這裏的港式鹹檸炸雞,單看名字已經十分特別,是叫KFC。🤔🤔但這裏的炸雞也很不像KFC,皮脆肉嫩,加上鹹檸酸酸甜甜的醬汁,雖然熱氣,但十分開胃。🥰值得一提的是他們用了🐮牛角形狀的容器盛載著炸雞件,賣相獨特。本身想嘗一嘗這裏的避風塘芝士蟹腸粉,但無奈地已售罄。😅😅我們叫了龍蝦汁雙面黃,大蝦🦐都很有份量。我們本以為雙面黃是上海舖的那種雙面王,但是這裏用了忌廉汁炒中式的粗面🍝,感覺新鮮。這裏的店員十分有禮貌,環境不錯,值

這裏的店員十分有禮貌,環境不錯,值得一試⭐️。不過如果想坐餐廳夠入的位置,就可能要早點book枱。😉
2019-03-30
$300 (Dinner)
2019-04-02 41 views
睇完 Art Basel 就嚟咗KONG by Bread & Beast 食嘢雖然呢度睇落似西式酒吧不過見到 KONG 字就知啲嘢食係帶啲香港風味係主打 fushion 菜㗎~入到去先睇睇 menu有嘢食又有嘢飲,好啱嚟 chill 吓【蓮藕片】睇落係普通嘅蓮藕片個 twist 係加咗腐乳醬,成件事唔同哂!薄身嘅蓮藕片好脆口【蔥油餅配黑蒜蛋黃醬】蔥油餅總共有三款醬配搭有士多啤梨乳清乾酪、花雕雞肝醬和自選嘅黑蒜蛋黃醬黑蒜蛋黃醬係大部分人都會鍾意嘅口味 🤣充滿蒜香好惹味蔥油餅新鮮熱辣,點少少醬一齊食好正【港式咸檸炸雞】份量都幾多,炸雞外脆內嫩,仲有啲咸香食落油膩感唔重

雖然呢度睇落似西式酒吧
不過見到 KONG 字就知啲嘢食係帶啲香港風味
係主打 fushion 菜㗎~

入到去先睇睇 menu
有嘢食又有嘢飲,好啱嚟 chill 吓

【蓮藕片】
睇落係普通嘅蓮藕片
個 twist 係加咗腐乳醬,成件事唔同哂!

薄身嘅蓮藕片好脆口

【蔥油餅配黑蒜蛋黃醬】
蔥油餅總共有三款醬配搭
有士多啤梨乳清乾酪、花雕雞肝醬和自選嘅黑蒜蛋黃醬

黑蒜蛋黃醬係大部分人都會鍾意嘅口味 🤣
充滿蒜香好惹味

蔥油餅新鮮熱辣,點少少醬一齊食好正

【港式咸檸炸雞
份量都幾多,炸雞外脆內嫩,仲有啲咸香
食落油膩感唔重
2019-04-02 107 views
前身係Bread & Beast既三文治店,變左做Kong主打Fusion菜☺️餐牌上面有九龍皇帝既字,頗有特色🤔主食選擇唔算多,但係貴精不貴多🙃👁‍🗨 避風塘芝士蟹腸粉(7.5/10)💲168叫得避風塘當然要香辣共存🤗呢度用左XO醬,有微微既辣味,但唔會辣得濟掩蓋左其他味😚芝士醬亦都香濃,加上香蔥唔會膩😏仲有啖啖既蟹肉、蟹籽,配上腸粉原來幾夾,帶黎豐富既層次同口感,幾有驚喜值得一試😍👁‍🗨 港式鹹檸炸雞(6.5/10)💲158炸粉比較薄身,但係可能淋左鹹檸檬汁,食落唔算好脆身👉🏻👈🏻個皮有陣陣鹹同酸既味道,但無骨雞肉如果保留到多啲肉汁會更好🐔份量方面比較少,所以變相價錢略為進取,對比起其他菜式稍微遜色🙈👁‍🗨 蓮藕片(7/10)💲48脆身香口蓮藕片,好似薯片咁🤓加上腐乳製成既醬汁,入口無咩油膩感🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨 避風塘芝士蟹腸粉(7.5/10)💲168

👁‍🗨 港式鹹檸炸雞(6.5/10)💲158

港式鹹檸炸雞

👁‍🗨 蓮藕片(7/10)💲48

蓮藕片

🔛 整體評分(7/10)
2019-04-01 33 views
一間能讓人客再幫襯的餐廳,除了食物質素同價錢做考慮因素之外,其實氣氛也是重要的一環。灣仔的利東街(囍帖街)係出名的打卡勝地,特色餐廳亦很多,但等位食飯都會變得困難,於是行多一條街口,去到汕頭街,又有另類選擇。今次去到呢間港式小店,裝潢特別,似bar, 又似cafe座位不多,而且有不少是外國人客好似置身於歐洲咁點了幾款係openrice 見到的人氣食物1)蓮藕片 $48薄薄脆口,加上特色醬汁是一味健康前菜小吃2)避風塘芝士蟹腸粉 $168醬汁豐富,蟹肉配合芝士又係另一番風味,腸粉有稍微煎過,更有口感,每一口腸粉都沾滿醬汁,回味無窮3)港式咸檸檬雞 $158被盛器所吸引,是一個類似號角的用具,很有趣檸檬雞係炸物,但不油膩,配備清新檸檬汁鐘意飲酒的你,呢度有好多cocktail可以選擇係放工休息好去處
今次去到呢間港式小店,裝潢特別,似bar, 又似cafe
座位不多,而且有不少是外國人客
好似置身於歐洲咁

點了幾款係openrice 見到的人氣食物
1)蓮藕片 $48
薄薄脆口,加上特色醬汁
是一味健康前菜小吃

2)避風塘芝士蟹腸粉 $168

3)港式咸檸檬雞 $158
被盛器所吸引,是一個類似號角的用具,很有趣
檸檬雞係炸物,但不油膩,配備清新檸檬汁

鐘意飲酒的你,呢度有好多cocktail可以選擇
係放工休息好去處

2019-03-28 44 views
星期六悠悠閒閒咁行完利東街就喺附近揾食。行到一條叫汕頭街,裡面有西式肉店,芝士專門店,裡裡外外都見到不少外國人,同條街名好大反差😂行行下見到呢間餐廳,感覺都幾chill 而且menu上嘅食物好中西合璧,決定一試咸檸炸雞炸得好香脆, 外面咸檸汁微微酸辣, 非常開胃, 而且裡面嘅雞肉炸完之後仍然保持嫩滑, 真心讚 蔥油餅一客有六件, 一黎到即刻聞到蔥嘅香味!欣賞佢做得好乾身, 食落一D油膩感都冇 魚露椰菜仔經魚露炒完嘅椰菜仔, 帶住咸咸酸酸嘅魚露味道, 略為偏咸, 重口味者適合 話梅乳豬唔會太肥膩,乳豬皮又薄又脆,肉質非常嫩滑,皮肉之間夾一層薄薄嘅肥膏,多重口感。再點埋話薯蓉梅醬,即使食緊乳豬都無覺油膩。 炸雞皮同日式炸雞皮有好大分別,呢個會比較厚身而有咬勁,不錯

咸檸炸雞

蔥油餅

魚露椰菜仔

話梅乳豬

炸雞
同日式炸雞皮有好大分別,呢個會比較厚身而有咬勁,不錯
$150 (Dinner)
  • 港式咸檸炸雞
  • 話梅乳豬
  • 蔥油餅
  • 炸雞皮
KONG by Bread & Beast - 港式fusion 菜門面以發光突字的招牌,上面有雞、牛和豬的剪影,非常特別,更加吸晴的是伸出行人路的仿當押店招牌;內裡的混凝土色地板、木椅子配上白瓷磚的牆身,更加有特色是菜單,是以「九龍皇帝」的字體作封面。蓮藕片薄切的蓮藕片,炸得香脆可口,伴酒良品,重點是配上腐乳醬,惹味又富香港味。蔥油餅配黑蒜蛋黃醬手工製的蔥油餅,煎得乾身不油膩,海量多的蔥花,搽上黑蒜蛋黃醬後,濃濃的黑蒜香加上蛋黃醬的幼滑,令餅的味道更有層次。港式咸懧炸雞外皮炸得金黃色的脆雞,鬆脆的口感,一咬開時熱氣溢出,雞肉多汁嫩滑,充斥著咸懧味,更重要是起了骨,相當貼心。

蓮藕片

港式咸懧炸雞

2019-03-27 37 views
灣仔岀名多野食,同朋友一行入汕頭街已經覺得有種外國嘅感覺,可能係俾Kong by bread and beast 同佢附近嘅芝士鋪同肉鋪所影響吧!餐廳唔算大,所以一去到已經坐無虛席,好彩朋友一早打咗電話book 位。我地先叫咗幾款小食葱油餅配花雕雞肝醬,葱油餅葱香濃又鬆脆,配埋雞花雕肝醬嚟食帶小小香甜嘅酒味同雞肝醬嘅味度,好特別。炸雞皮,岀面其實好少地方有得食,仲要係咁大塊嘅炸雞皮就小之有小,雞皮炸得好脆但一啲都唔覺得油。咸檸炸雞,雞炸得剛剛好,唔會老,仲好juicy, 配埋個咸檸汁一齊食,就好似食炸雞配咸檸七咁,將炸雞嘅油膩感大大減低,食多幾舊都唔會覺得漏。魚露炒椰菜仔,有啲似用咸魚炒菜,鐘意食咸香味嘅朋友一定會鐘意食主角岀現啦,就係梅子醬乳豬,乳豬皮香肉嫩,一啲都無誇張,幾乎係我食過最好食嘅乳豬,配埋梅子醬食酸酸甜甜的好開胃

我地先叫咗幾款小食

雖然今日係blue Monday😪 但都阻唔到我去搵好嘢食😤呢間港式fusion菜入到去餐廳氣氛唔錯👍🏻餐牌用咗九龍皇帝嘅字跡好特別😯配合返香港特色呢個主題首先叫咗杯Rose honey oolong tea🍹好多玫瑰花瓣喺面超靚,飲落好香玫瑰味,甜甜地好清新‼️跟住叫咗個蔥油餅配黑蒜蛋黃醬,出奇地味道非常夾😋 估唔到蔥油餅仲可以有呢個食法之後叫咗個炸雞皮🐔炸得非常香脆配搭特別調製嘅七味醬汁超級好食💓到主菜叫咗個龍蝦汁闊條麵,龍蝦味非常濃郁,兩隻大蝦好新鮮🦐極速地清空晒枱上食物,最後叫左兩杯花雕酒既shot🥃 雖然平時唔好酒,但飲落非常易入口,有意外驚喜😁總括嚟講今餐飯食得好滿足期待下一次再去‼️

Rose honey oolong tea

炸雞皮

龍蝦汁雙面黃
到主菜叫咗個龍蝦汁闊條麵,龍蝦味非常濃郁,兩隻大蝦好新鮮🦐

總括嚟講今餐飯食得好滿足期待下一次再去‼️
2019-03-25
$200 (Dinner)
Rose honey oolong tea
炸雞皮
龍蝦汁雙面黃
2019-03-24 42 views
中西式fusion菜而佢係偏中式多,店員有耐心講解每道菜嘅特別之處,有啲混合港式嘅菜都幾特別,例如豆鼓鯪魚凱撒沙律,豆瓣醬椰菜花🥦,相信幾受西方人歡迎,小妹幫襯個日係星期四,7點開始都座滿哂人,睇黎舖頭都額受歡迎。.小妹最後點左避風塘芝士蟹腸粉,咸檸炸雞同ham+0 cocktail. 而當中避風塘芝士蟹腸粉👍👍我係要比讚嘅😍芝士汁好濃好多,加入左避風塘辣粉令菜式有微微辣味,另外再加入大量蟹肉,再加埋蟹子,香蔥去配搭先煎過嘅腸粉(外香口內滑),食落有口感層次之分,好正😋呢味菜推介比大家一試👍👍
  • 避風塘芝士蟹腸粉
2019-03-23 41 views
今天大老遠跑去沙田面試,回來後就在灣仔這家Fusion菜吃晚餐。店裏也有賣酒。有高身吧台位置。也有普通用餐區,店面小小。他們家的碟子都很好看。有兩顆大帶子,下面墊了豆苗,還有一碗湯倒下去混合吃。帶子外脆內軟,完全不老,鮮甜。豆苗泡湯也很好吃,整體很鮮味,賣相也很好看。在OR看到很多人都點了,避風塘口味的腸粉太有趣了。鹹香味濃,有不少的蟹肉,料很足。腸粉都煎過再上料汁,所以很入味。乳鴿肉很香,旁邊的南乳醬味道很讚。伴菜有炸蓮藕片,澆上腐乳醬意外地搭。還有兩顆鵪鶉蛋,很有意境的一道菜。

店裏也有賣酒。

有高身吧台位置。

也有普通用餐區,店面小小。

他們家的碟子都很好看。
Seared  Scallops  with  Bean  Seedling

Shelter  Crab  Cheesy  Cheung  Fun

Roasted  BBQ  Pigeon

2019-03-23
$225 (Dinner)
Roasted  BBQ  Pigeon
Gathering 最好不過去下西式化小型酒吧餐廳摸摸杯底醉意飲下各有特色自家創作飲品, 累累地玩下新派口味仲有店家情懷多個fusion菜融合開放式凝造半分半暗鍾意引人入性chilling或傾下偈可以換一個生活方式互相映襯驚喜連連!Kong by bread & beast 主打自己喜愛菜式與人分享( 龍蝦汁雙面黃 ) ( 港式咸檸炸雞 )有別於坊間的食材餐點上大餐五花八門以摩登吧悉心營造設計出討好港人心中西合璧主題風味揉合傳統法式烹調技巧保持優質呈上為佳保留原有的鮮味及嫩滑口感相比更富層次嚐味餐單大滿足享受每位只需$200的確抵食
Gathering 最好不過去下西式化小型酒吧餐廳
摸摸杯底醉意飲下各有特色自家創作飲品, 累累地玩下新派口味

( 龍蝦汁雙面黃 )
( 港式咸檸炸雞 )
有別於坊間的食材餐點上大餐五花八門
以摩登吧悉心營造設計出[港版]討好港人心中西合璧主題風味
揉合傳統法式烹調技巧保持優質呈上為佳
2019-03-20
$190 (Dinner)
  • 港式咸檸炸雞
2019-03-21 20 views
Definitely progressive-chinese food with stunning atmosphere-有好多人話新派中菜係多餘,純粹gimmick,唔方好食,我就係咁諗,如果咩都唔試唔進步,咁咪原地踏步?所以我撐欣賞呢個後生老板👇📌Ciabatta Bread with Black Garlic Aioli-👉口感好似食緊garlic bread但烘既方法比較出色,外層好鬆脆,黑蒜醬搽落個bread到好夾,食哂之後係會想再食-📌Crispy Prawn Angel Hair-👉大大隻虎蝦都幾多膏, 啖啖肉仲要勁有咬口,天使麵ok,主要仲想讚個醬汁,索哂d麵到,好滿足-📌Chicken Skin Clips-👉口感好似炸魚皮,exactly一樣,送酒唔錯-📌Apple Strudel Dumpling-👉呢個甜品好特別,賣相好靚之餘,就好似一個蘋果批但外表係隻煎餃子皮,裡面係朱古力餡,成晚最驚喜係呢個⭐Overall呢間餐廳絕對係好有潛質!
👇
📌Ciabatta Bread
with Black Garlic Aioli-
📌Crispy Prawn Angel Hair-
📌Chicken Skin Clips-
👉口感好似炸魚皮,exactly一樣,送酒唔錯
📌Apple Strudel Dumpling-
⭐Overall呢間餐廳絕對係好有潛質!
2019-03-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • Crispy Prawn Angel Hai
  • Chicken Skin Clips
  • Ciabatta Bread with Black Garlic Aioli
  • Apple Strudel Dumpling
2019-03-21 33 views
香港越來越多講fusion 嘅餐廳,今日我去呢間係一間港式嘅fusion 餐廳,位於灣仔汕頭街!今日係星期三,所以餐廳都比較靜,我試過星期五行過,都滿哂人。。。我喜歡靜靜地嘅環境傾下計,食吓,飲下嘢,所以我揀咗今日同家姐來呢度。餐廳唔算大,餐牌用咗九龍皇帝嘅筆風來設計,顯示香港人香港地嘅特色。叫嘢食先😆恰巴塔包 $48呢個係一個蒜蓉包,一塊塊長條形好似多士咁,脆脆的。黑蒜蛋黃醬 $48配上呢個醬, 搽响麵包上,個味道真係又幾match蓮藉片 $48好脆口,質感好似薯片McDull $78食呢個前菜,真係會諗起McDull首歌。。。D豬肉片切得好薄,點埋黑松露配醬,都幾得意!帶子食豆苗 $118個配湯係以菜時先淋落去,帶子好大粒,半生熟,豆苗好新鮮,配搭在一齊,好好味!因為食緊葯,所以今日飲無酒精飲料🥤但呢一餐,都好滿足的😌

叫嘢食先😆

恰巴塔包 $48
呢個係一個蒜蓉包,一塊塊長條形好似多士咁,脆脆的。

黑蒜蛋黃醬 $48
配上呢個醬, 搽响麵包上,個味道真係又幾match

蓮藉片 $48
好脆口,質感好似薯片

McDull $78
食呢個前菜,真係會諗起McDull首歌。。。
D豬肉片切得好薄,點埋黑松露配醬,都幾得意!

帶子食豆苗 $118

因為食緊葯,所以今日飲無酒精飲料🥤
但呢一餐,都好滿足的😌
2019-03-20
$210 (Dinner)
  • 蓮藕片
2019-03-21 730 views
今日黎到灣仔睇期間限定既自轉大地球藝術裝置,順便喺附近發拙吓美食,原來在小巷中隱藏左好多間特色小店。我揀左呢間氣氛最chill既,店舖樓底高,空間感足,同朋友食飯傾計唔會太焗促,而家晚上二十度左右既天氣打開曬窗格外通爽。餐牌上印有九龍皇帝字體,一看便知定位是在於「香港(KONG)特色」了。餐具配襯等也是挺有品味的,帶點型格。避風塘芝士蟹腸粉 $168海量芝士汁淹沒左啲腸粉!醬汁混合左避風塘既微辣;蒜香;蟹肉絲;蟹籽;芝士同埋香蔥。細心品嚐就會食到當中既層次,只係一個汁都咁講究。蟹籽在口內卜卜卜,香蔥可減去膩感,而蟹肉提起鮮味。每款食材都能夠各施其職,而又互相配合到,我可以話呢味係非常成功既fusion菜,已經忍唔住即刻whatsapp share比朋友啦豆豉鯪魚凱撒沙律 $88傳統既凱撒沙律上面通常擺anchovy(鯷->一種西式小鹹魚),如果破格啲,轉做中式豆豉鯪魚有咩效果呢?答案原來係好夾既!新鮮爽脆羅馬生菜配上帶豆豉鯪魚味既沙律醬,每棵菜都充份沾到醬汁。豆豉鯪魚令到成個沙律味道層次更豐富,同埋比起傳統凱撒沙律味道更濃郁。麵包粒既香且脆,唔會索汁索到淋pat pat。面頭點

餐具配襯等也是挺有品味的,帶點型格。

避風塘芝士蟹腸粉 $168

海量芝士汁淹沒左啲腸粉!
醬汁混合左避風塘既微辣;蒜香;蟹肉絲;蟹籽;芝士同埋香蔥。

豆豉鯪魚凱撒沙律 $88

麵包粒既香且脆,唔會索汁索到淋pat pat。
面頭點綴左parmesan芝士絲。成個配搭係新奇又好味。

‘港’式咸檸炸雞 $158
一見到個咁可愛既號角盛器就瘋狂拍照~

炸雞件件都好有份量,炸皮又薄又脆,內裡非常juicy嫩滑,我與同行友人都讚不絕口。
咸檸檬汁真係略帶咸檸既苦澀味,刺激味蕾,非常可口。
港’式咸檸炸雞

呢間餐廳比到我既驚喜之處係fusion菜做得成功,雖然餐牌上食物選擇唔算好多,但勝在每樣水準都高,做到「貴精不貴多」。同埋大部份食物做法都係較濃味既,啱曬送酒,飲飲食食一生一大樂事也。

$207 (Dinner)