2019-04-23 40 views
去灣仔行街shopping,行咗入汕頭街尾見到一家酒吧式餐廳,bread & beast門口都幾多人咁,心諗梗係有好嘢食啦!行埋去得位,十零分鐘左右就安排入座,這裏燈光柔和,座位除咗方枱外仲有吧枱,目測客人都好斯文,亦有幾個外國人光顧!店員是年靑伙子熱誠招待又祥細介紹菜式和食材內容,方便我們選擇!我們二人點咗一客蔥油餅做小食,一客港式咸檸炸雞、另一客話梅乳豬,再來兩杯手工啤(herose)蔥油餅香口好味,做得不錯!咸檸炸雞幾特別,香脆外皮,熱騰騰雞肉亦有鮮甜味!話梅乳豬份量唔細,幼嫩嘅肉質,香軟腍滑,食味可口之至!再大啖一口手工啤,冰涼而充滿果香味,畧苦而甘的感覺,啱哂我口味,呢餐食得輕鬆又滿意呀!

門口都幾多人咁,心諗梗係有好嘢食啦!

蔥油餅香口好味,做得不錯!

咸檸炸雞幾特別,香脆外皮,熱騰騰雞肉亦有鮮甜味!

話梅乳豬份量唔細,幼嫩嘅肉質,香軟腍滑,食味可口之至!

2019-03-15
$200 (Dinner)
  • 話梅乳豬
2019-04-22 738 views
難道今日放假,決定去Happy hour。Kong其中一個賣點係用中國酒調製既Cocktail,連cocktail名都非常本土,例如Yeung Jee Gum Lo(楊枝甘露)。另外,非本地既職員係我落單嘅時候都講咗幾句中文,非常親切。 KONG既燈光比較幽暗,幾適合晚餐,所以大多數happy hour既朋友會企係門口,感覺幾寫意。牆身用上懷舊經典既磁磚加灰色泥牆,牆上亦掛左一排關於香港既大街小巷既相片。本身淨係飲酒,不過餐牌上既一道菜吸引左我,就係避風塘芝士蟹腸粉,聽個名就知道非常邪惡。芝士醬真係超多,幾乎蓋過整個碗底。腸粉稍有煎過,所以口感都有少少香脆。一啖腸粉能夠同時品嘗鮮甜嘅蟹肉同蟹籽,加上濃郁既芝士醬,夫復何求!正所謂一不離二,而且當時7pm屬於晚飯時間,所以叫多個港式咸檸炸雞,英文簡稱係KFC。不過味道當然比KFC更出色,炸粉簿,感檸味適中,如果想酸啲可以點旁邊嘅咸擰醬。自己第一次食咸檸味既炸雞而且係無骨,所以食得特別開心。既然目的係Happy Hour,一定要叫KONG既Signature cocktail。呢杯Baijiu Negroni係Classic Negroni

既然目的係Happy Hour,一定要叫KONG既Signature cocktail。呢杯Baijiu Negroni係Classic Negroni既改版。以偉大既中國白酒代替Rum,回甘更悠長,另外仍然夾帶藥草香與橙皮的味道。

走既時候KONG已經滿座,有香港人亦有外國人,本土特色的確吸引。

2019-04-17
$240 (Dinner)
  • 避風塘芝士蟹腸粉
2019-04-19 36 views
今晚約左個好耐無見既外國朋友出黎食飯,佢提議去灣仔汕頭街,估唔到呢度食物特別,更係談天說地既好地方!呢度食物種類唔多,主要都係佐酒小食。我地點左個蔥油餅配黑蒜蛋黃醬。雖然個黑蒜蛋黃醬賣賞唔多好,但食落口係超級好味!蔥油餅唔油膩,再沾黑蒜蛋黃醬係出奇地匹配!避風塘芝士蟹腸粉又係意外驚喜,平平無奇既腸粉,九唔搭八咁配上蟹籽忌廉芝士醬,勁好味!女生鐘意食蔬菜,所以點左個菜:魚露椰菜仔,又係一個好特別既菜式,因為添加左少少辣,好惹味!呢度既菜式有d似分子料理,外貌係咁既樣但放入口唔係平時既味道,非常驚喜,就好似話梅乳豬咁,越食越開胃!呢度係餐廳酒吧為主,所以食物總類唔多,但每款食物都充滿驚喜而且滋味度非常高!Cocktails種類都係好特別,鐘意摸下酒杯底傾下計,Kong係一個唔錯選擇!
今晚約左個好耐無見既外國朋友出黎食飯,

呢度食物種類唔多,主要都係佐酒小食。
我地點左個蔥油餅配黑蒜蛋黃醬。

避風塘芝士蟹腸粉又係意外驚喜,
平平無奇既腸粉,
九唔搭八咁配上蟹籽忌廉芝士醬,
勁好味!

女生鐘意食蔬菜,所以點左個菜:
魚露椰菜仔,又係一個好特別既菜式,
因為添加左少少辣,好惹味!

呢度既菜式有d似分子料理,
外貌係咁既樣但放入口唔係平時既味道,
非常驚喜,就好似話梅乳豬咁,
越食越開胃!

呢度係餐廳酒吧為主,所以食物總類唔多,
但每款食物都充滿驚喜而且滋味度非常高!

2019-04-17 471 views
約了朋友今晚位於灣仔汕尾街的一間酒吧,他表示今天要帶我去一間極具特式的酒吧,名字叫港!位置在小樓梯旁,有自成一角的feel,酒吧size不大,有開放式長酒枱,外面也有長臺供客人把酒吹水,圍起打邊爐,很有國外河畔酒吧feel,送炸鷄睇波,人即刻嘗心樂事,自由起飛!朋友剛生日,與他鋪祝生日,叫了一些fusion得來又好傳統的食物,襯托他喜歡新奇的獵奇性格!1.蓮藕片: 這個前菜不得了,一片片的蓮藕片被油炸過,既脆口又鬆化,配口上秘製醬汁,胃口立即增加兩倍2港式咸寧炸鷄:炸醬厚,肉汁仍被鎖進皮下,一口咬下,好滋味,配上甜酸醬,咸寧鷄又上了一個層次,好好好juicy ,一客足夠每人有兩至三件,完全滿足食肉獸的慾望3.餃餃震:名字已贏了,貴為甜品,它又是餃子但又是甜品,餃子內裡有apple pear compote 及pineapple chutney ,也配上外面的果仁及朱古力碎,好驚喜,突破了心中甜點的定義,朋友也表示創意無限……4.避風塘芝士蟹粉腸: woo , woo , woo,創意到有85分,芝士滿佈粉腸上,拉出來仍有絲絲暖意,也吃出蟹粉的濃郁味,口感滿瀉,十分yummy !朋友表

朋友表示滿載而歸,也表示下次要order他們的酒類,一嚐賣醉的感覺!
2019-04-17 395 views
已經忘了有多久沒來灣仔吃晚飯了,這晚經朋友推介來到這間酒吧,一嚐充滿港式情懷的fusion菜。望著餐牌實在太多東西想試,最後聽取店員意見點了兩個主菜。第一個就是這個超惹味又邪惡的避風塘芝士蟹腸粉!芝士醬實在多到一個點,而味道是超香濃,很像在吃芝士龍蝦的味道!而腸粉用避風塘的調味煎過,帶微微香脆的口感。每一啖腸粉加上芝士,還有絲絲的蟹肉和粒粒的蟹籽,真的好高層次的享受啊!第二個推薦的主茶就是這個話梅乳豬,擺盤好有藝術感覺呢。 乳豬皮烤焗的透薄香脆,而下面有一層層薄薄的肥膏和嫩滑多汁的肉,口感非常豐富。重點當然是要蘸一下旁邊的話梅蓉(醬)和薯蓉,兩者的質地都很幼細嫩滑,酸酸甜甜的完美地令整道菜很開胃又不油膩!下一次找個合適的時間再來喝喝酒,和試試其他主菜!
已經忘了有多久沒來灣仔吃晚飯了,

望著餐牌實在太多東西想試,最後聽取店員意見點了兩個主菜。

第一個就是這個超惹味又邪惡的避風塘芝士蟹腸粉

避風塘芝士蟹腸粉

而腸粉用避風塘的調味煎過,帶微微香脆的口感。

避風塘芝士蟹腸粉

每一啖腸粉加上芝士,還有絲絲的蟹肉和粒粒的蟹籽
真的好高層次的享受啊!

第二個推薦的主茶就是這個話梅乳豬
,擺盤好有藝術感覺呢。

話梅乳豬

重點當然是要蘸一下旁邊的話梅蓉(醬)薯蓉,兩者的質地都很幼細嫩滑,
酸酸甜甜的完美地令整道菜很開胃又不油膩!

話梅乳豬

下一次找個合適的時間再來喝喝酒,和試試其他主菜!
$240 (Dinner)
2019-04-16 54 views
><蓮藕chips($48)淡淡嘅腐乳味 唔會蓋過咗蓮藕脆片本身嘅味蔥油餅($48)上海粥店食會好大陣油膉味但呢個完全唔油膩 香脆可口黑蒜蛋黃醬($48)個醬當dip都唔錯 但份量可以再多d豆瓣醬浸椰菜花($78)店員提醒個broth有d辣椰菜花幾爽口比翼雙飛($128)Marinated形式去泡製 所以乳鴿肉質仲係tender and juicy><><><><><><><><><><><港 KONG by Bread & Beast灣仔汕頭街3號地舖
蓮藕chips($48)
淡淡嘅腐乳味 唔會蓋過咗蓮藕脆片本身嘅味
蔥油餅($48)
上海粥店食會好大陣油膉味
但呢個完全唔油膩 香脆可口
黑蒜蛋黃醬($48)
個醬當dip都唔錯 但份量可以再多d
豆瓣醬浸椰菜花($78)
店員提醒個broth有d辣
椰菜花幾爽口
比翼雙飛($128)
Marinated形式去泡製
2019-04-15
Type of Meal
Dinner
2019-04-15 47 views
Lotus Root Chips | 蓮藕脆片.最近愛上了吃炸蓮藕片 看到menu上有 立即要點一份!蓮藕炸得香脆不油膩 醬汁輕輕帶腐乳的味道 吃起來感覺像mustard的作用 加上蔥花 fusion得來幾好食😋Kong Fried Chicken | 港式咸檸炸雞.一上枱 已經聞到濃濃的咸檸味! 炸雞偏大件 建議煎開一半會更好~ 雞肉juicy熱辣辣 外層被咸檸醬覆蓋 又咸又酸 很過癮😙Crispy Prawn Angel Hair | 龍蝦汁雙面黃.雖然說是angel hair 但麵條是比較粗身 帶嚼勁😌 龍蝦汁味道很濃 咸度調低一點會更好! 兩隻大蝦味道鮮甜 肉質爽彈 蝦頭帶點膏~ 當作龍蝦汁意粉是不錯 但就不是兩面黃的感覺了Big Bad Wolf | 話梅乳豬.乳豬皮很脆 充滿油香!肉質嫩滑☺️ 份量都不少~ 伴碟的話梅薯蓉不錯 薯蓉好creamy
Lotus Root Chips | 蓮藕脆片.

Kong Fried Chicken | 港式咸檸炸雞.

Big Bad Wolf | 話梅乳豬.

2019-04-14 25 views
喺灣仔利東街有個巨型旋轉發光地球好靚,特登過嚟打卡順便喺附近食飯😂今次就揀咗呢間KONG,見到佢menu用左九龍皇帝大字嚟到做menu大sell本土,菜式又特別,全部都係Fusion菜式🤗我哋唔算好肚餓叫咗一個small bite,一局的個Big plates,同一個Dessert 🌭🌮🥙魚露椰菜仔🌿椰菜仔比較少地方有得食,所以一見到即刻忍唔住order左5😝份量都幾大喎,一兜滿滿嘅椰菜仔切邊,咸中帶甜,用嚟做下酒菜一流🍻比翼雙飛🕊乳鴿外皮好香脆, 而且醃得好入味,肉質都算嫩滑唔鞋口。 而且仲配上咗2隻鵪鶉蛋,點埋啲bbq蛋黃醬,又幾夾喎😳 蓮藕片炸得脆脆,好似薯片一樣👍餃餃震呢個甜品係用餃子皮包住蘋果蓉同埋朱古力脆脆,感覺非常中西合璧好特別!煎香左嘅餃子皮配上甜甜嘅夾心😍口感特別好有創意!

魚露椰菜仔🌿

比翼雙飛🕊

餃餃震

2019-04-12
2019-04-13 53 views
星期六晚行完利東街,轉咗入去汕頭街揾食,行到街尾呢間Kong by bread and beast見到好多人客好熱鬧咁,飲酒食嘢,傾計,客人都好斯文吓,好relax嘅場景,就在眼前,於是入去搵位,店員是幾個年青小伙子,都好有禮貎,招呼我地同安排入座!餐牌好得意,有埋曾灶財D墨寶,可以懷舊一下!我地點咗蔥油餅配黑蒜旦黃醬港式咸檸炸鷄豆瓣醬浸椰菜花話梅乳豬手工啤(Heroes)蔥油餅份量唔細,香口好味,醮上黑蒜旦黃醬一齊食就十分滋味!港式咸檸炸雞,皮脆但鷄肉鮮嫩,又好好食,送啤酒真係一流!豆瓣醬浸椰菜花,做法又幾特別喎,中式配料西式煑法,醬汁入味又唔咸椰菜花特別爽口!話梅乳豬似燒豬但皮不是脆的,肉質就夠腍滑,配以薯蓉一齊食,十分好味!大大杯嘅手工啤,呢隻Cereusly好濃果子味,加上食物同環境氣氛,非常enjoy!

餐牌好得意,有埋曾灶財D墨寶,可以懷舊一下!
我地點咗蔥油餅配黑蒜旦黃醬
港式咸檸炸鷄
豆瓣醬浸椰菜花
話梅乳豬
手工啤(Heroes)

蔥油餅份量唔細,香口好味,醮上黑蒜旦黃醬一齊食就十分滋味!

港式咸檸炸雞,皮脆但鷄肉鮮嫩,又好好食,送啤酒真係一流!

椰菜花特別爽口!

2019-04-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 話梅乳豬
2019-04-13 71 views
好多人都介紹嘅Fusion 餐廳,OpenRice 得讚無踩,又見啲菜式名幾特別,就即管去試吓😂。港式咸檸炸雞($158): 六件炸雞用個好似犀牛角嘅容器係幾photogenic, 不停影相,但食落去只係普通到冇得再普通嘅炸雞,又吾夠味,皮略厚🤷🏻‍♀️好彩員工非常有心,幫我問廚房攞咗一碟醬俾我慢慢點,但個味真係冇咩特別,係酸酸地咁囉。避風塘芝士蟹腸粉 ($168): 真心,完全冇避風塘味,芝士醬睇落去好似好多,但事實係撈完就發現吾係好夠,而且芝士醬本身味比較淡,再直接d講,就係完全無味,好彩蟹份量係足,但有點乾哽,腸粉皮偏厚😓。蓮藕片($48):成餐飯最好食嘅一樣野,炸得好薄,香口,同腐乳醬又意外幾match👍🏻。朋友去飲杯酒叫個小食係可以嘅,但正餐我就唔建議去啦🥺

朋友去飲杯酒叫個小食係可以嘅,但正餐我就唔建議去啦🥺
港式鹹檸炸雞
Type of Meal
Dinner
<<可能係灣仔區最好既週末Brunch選擇>>-唔係第一次食呢間Fushion小店, 但第一次係lunch時間去食, 原來佢地有Brunch Menu~Beast Croissant HK$148 - 呢間野本身就係出名用牛腩做三文治, 而呢款係改用牛角包既變奏版, 口感更有質感, 而牛腩本身中式啲, 但調味同煮法上又係用返西式小小既慢煮方式, 絕對係encore之作! 另外配上早餐必備既炒蛋 (連鮮茄醬), 仲有小小都係餐廳招牌既炸蓮藕片, 可以話係又豐富又特別又好食既一餐!Good Morning Sunshine! HK$98 - 簡簡單單, 蕃薯 + 水煮嫩蛋 + 好多牛油果切片 + 椰子味乳酪, 營養均衡又係好食~仲有試左杯玫瑰蜜糖烏龍茶, 都係似台式飲品咁既風格. 整體嚟講佢地個Brunch Menu真係做到Brunch既意義, 份量多到可以當兩餐, 而且兼具營養均衡既原素, 大家可以試佢一試!-
<<可能係灣仔區最好既週末Brunch選擇>>

玫瑰蜜糖烏龍茶

$130 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
玫瑰蜜糖烏龍茶
2019-04-11 74 views
返工咁大壓力, 放工最好就緊係去Happy Hour 輕鬆一下, 灣仔汕頭街呢到好多獨特酒吧餐廳, 最適合上班族黎打躉。 坐係餐廳入面望住外面寧靜的街道特別有感覺  點了個恰巴塔包 + 黑蒜蛋黃醬塔包外面非常脆口, 但內裡鬆軟, 配上一點點黑蒜蛋黃味令味道層次提升。 糖醋豬腩塊, 賣相不錯, 每塊厚度, 肉與脂肪平均, 口感豐富, 肉質細嫩, 配上蒜泥野味, 再跟上的醬帶點甜味令人想一食再食。港式咸檸炸雞, 相賣非常特別, 以號角做器皿, 炸雞外脆內幼嫩, 但雞味不多, 外面充滿濃烈咸檸味, 再加點檸檬汁, 口感豐富, 配啤酒最佳之選。

坐係餐廳入面望住外面寧靜的街道特別有感覺

黑蒜蛋黃醬
糖醋豬腩塊
3K
2019-04-11 163 views
利東街又有展覽,原來舊年也有同樣的展品,打了一圈興趣大減,於是乎走去了隔鄰的汕頭街。汕頭街兩旁好多食肆,有酒吧,咖啡店,日式拉麵店...一個小社區,沒有利東街的熱鬧,多了一份寧靜悠閒感。入了一間酒吧餐廳,主打酒類和輕食。還有輕妙的音樂倍襯。Watermelon Honey Cold Brew Tea味道清新,帶微酸,適合這幾天潮濕天氣,舒服感覺。McDull是我最愛的豬腩肉......嘜兜經常掛在口邊。原來是慢煮豬腩肉,採用了糖醋來調味,絕對不是中式那種酸甜感覺。醬汁濃稠惹味。肉質軟腍。最鐘意有紅蘿蔔和青瓜絲,增加了層次和嚼口感。Ciabatta是一種意大利麵包,外脆內軟。蘸著黑蒜蛋黃醬,味道濃而不膩,不錯的小吃。Apple strudel Dumpling 好有特色的一個甜品。用了餃子皮包裏著蘋果茸,菠蘿粒和朱古力碎。看似甜膩,甜度卻恰到好處。炸過的餃子有煙韌的口感。

入了一間酒吧餐廳,主打酒類和輕食。還有輕妙的音樂倍襯。

味道清新,帶微酸,適合這幾天潮濕天氣,舒服感覺。

McDull

Ciabatta

Apple strudel Dumpling

2019-04-10
$300 (Dinner)
2019-04-09 29 views
今天路經灣仔汕頭街看見這間以酒吧裝修格調,但卻用 「港 」字作為店名的小店。 設計對比十分特別,看餐牌原來是一間混有港菜特色的fusion小店。 用上港式特別的菜式有花雕雞肝醬丶豆豉鯪魚凱撒沙律丶港式鹹檸炸雞丶話梅乳豬,看名已令人十分想試試這特色風味菜式。 可惜今天不太肚餓,所以只好點了沙律和乳豬兩款菜式。 沙律菜上混了經過特別調味的豆豉鯪魚及parmesan芝士絲,混在一起吃有說不出的中西合璧感覺。 至於話梅乳豬的配搭更是一絕,乳豬的皮非常脆口,皮下的肉卻非常嫩滑,兩種完全不同的硬軟對比,再加上伴碟的薯仔話梅醬一起舔食,非常特色又美味。

2019-04-05 49 views
本身係灣仔番工,今日雖然係星期二,都做野做到有點攰,想放工同同事輕鬆一下,就去左利東街附近既汕頭街搵間餐廳食下,當去到姨間叫Kong既餐廳門口,第一印象餐廳吾大,已經見有人坐係門口,好chur咁飲酒食野,以為只係酒吧,但見餐牌寫住fusion菜式,都幾吸引就試一試。入到去餐廳,柔和既燈光配上有情調既音樂,幾有氣氛,如果情侶黎約會或兩三知己黎聚會都非常適合。好快侍應比餐牌我地睇,餐牌封面用上九龍皇帝書法做設計,雖然菜式吾多,但樣樣都充滿特色,我地兩個人,決定叫三樣餸,分別係「蓮藕片」,「恰巴塔包」同埋「港式咸檸炸雞」。1.蓮藕片 ($48)首先上菜既係蓮藕片,用碗裝上滿滿既蓮藕片,上面淋上白色既醬汁。當我一食落口覺得好脆口而滿口甜味,炸得岩岩好,吾會太硬,令我想再食而且醬味甜甜甘甘,味道好熟悉,想試真d,再試先發覺醬汁係加入腐乳,但一d都吾咸,同蓮藕好夾,一試愛上。2.恰巴塔包 ($48)之後就到另一道恰巴塔包黎到,外表看起來似法包長條形既麵包用石板裝上,別有一番風味,姨道恰巴塔包另外可以單點三款特別既醬汁,因為我同朋友都第一次食恰巴塔包,想試一試原味,所以未有揀到醬汁。麪包焗得外脆內軟

1.蓮藕片 ($48)
蓮藕片

2.恰巴塔包 ($48)
之後就到另一道恰巴塔包黎到,外表看起來似法包長條形既麵包用石板裝上,別有一番風味,姨道恰巴塔包另外可以單點三款特別既醬汁,因為我同朋友都第一次食恰巴塔包,想試一試原味,所以未有揀到醬汁。麪包焗得外脆內軟而帶有少少鹹味同蒜味,就算冇醬汁點都夠味。
恰巴塔包

3.港式咸檸炸雞 ($158)
炸雞用上牛角外型既碗裝上,十分有趣,炸雞外面充滿醬汁,食落滿有驚喜,以為會好似飲咸檸檬水咁好酸,但廚師將酸甜味控制得好好,食落好開胃,而炸漿薄薄一層包住雞肉,吾會食到好厚既炸漿,最重要係炸雞已經去骨,啖啖肉,滿足左食肉獸既慾望,十分滋味。
港式咸檸炸雞

灣仔區滿街都係餐廳,想留住客人更加吾容易,姨間做fusion菜色既餐廳酒吧就做到,餐廳環境同食物兩方面都好夾,好適合同事或朋友們放工後一齊飲兩杯,放鬆一下工作或生活既壓力,而且侍應亦會同客人介紹不同酒類,氣氛相當愉快。
2019-04-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)