2022-08-24 1579 views
怎樣形容這一間位於工廠區內新商廈的酒家好呢名為孔夫子 其實是集很多不同菜系於一身 包括順德 京菜 蒙古 粵式裝修頗漂亮 有包廂 座位也寛敞 收費是中級價 我坐在分菜位旁 聽見服務員的吐槽 發覺協調有改善空間 我們2人要了4款點心 感覺中規中矩 其中最欣賞是黃金鍋巴 很香的鹹蛋黃 不油膩涼瓜墨魚餅及咖喱金錢肚也不錯蟹粉小籠包 送上時包已穿 湯汁漏了 另蟹粉味很淡 很失敗埋單時送了一張晚市8折優惠券 但應該不會再去 出品不算特別 而這商廈沒有停車場 要另外付費 不吸引呢
怎樣形容這一間位於工廠區內新商廈的酒家好呢
涼瓜墨魚餅及咖喱金錢肚也不錯
蟹粉小籠包 送上時包已穿 湯汁漏了 另蟹粉味很淡 很失敗

2022-08-07
$138 (Lunch)
2022-08-23 1559 views
有次經過見到呢間野,walk in 食唔到,上星期就專登卜檯去食。因為老公生日,全家人食飯慶祝,首先要讚下佢啲位好闊落,唔會好似變相搭檯果啲餐廳咁迫,坐得好舒服。🔸檸檬汁炸蝦球,食落味道相當出色,檸檬汁雖然做得偏甜,酸味唔夠,但配大件炸蝦球仍然相當好味,我食咗2舊,係完全冇膩感。🔸黃金鍋巴好好食,鍋巴夠脆,有鹹蛋香,令人想一食再食🔸陳醋水晶肴肉 陳醋已經做左係夾層度,唔需要再分開點汁,濃濃嘅陳醋味,肴肉有口感,都幾好食🔸酸菜魚,好香口 但係都幾酸,個湯係我食過最酸,如果唔食咁酸既朋友仔就唔好選擇了🔸咕嚕肉,都好好食。佢哋用黑毛豬,肉質好淋 炸粉亦都唔會太多啱啱好!🔸黯然銷魂炒飯,飯硬左少少,味道都唔錯,但老人家食唔到🔸海南粗齋煲,唔好睇佢咁淺色,其實好濃味,菇菌味十足整體係好味既,環境舒適,開揚,價錢唔算貴。地方闊落,觀塘對我地而言都方便

🔸黃金鍋巴
好好食,鍋巴夠脆,有鹹蛋香,令人想一食再食

🔸陳醋水晶肴肉

🔸黯然銷魂炒飯,飯硬左少少,味道都唔錯,但老人家食唔到

🔸海南粗齋煲,唔好睇佢咁淺色,其實好濃味,菇菌味十足

2022-07-31
$150 (Dinner)
2022-08-11 1506 views
新式中菜食得又睇得,每道菜都加添左小特色,令人印象深刻食完一次,屋企人已經即刻約下一次試飲茶點心龍王吐霧酒香鮮鮑魚$118一份有兩隻,用乾冰浸住上菜,有煙霧離漫嘅感覺,好啱打卡📸😋鮑魚有淡淡嘅酒味,肉質都鮮彈!艷影蝦球$198呢個一定要推薦炸得好鬆脆,蝦仁好大粒,上面有酸酸甜甜嘅醬好開胃燜牛肋骨排$398呢個都係一定要食燜到肉質好鬆軟!醬汁入晒味!呢個鰻魚蒸飯就唔多推薦鰻魚嘅醬汁有點奇怪陳皮燉雪梨🍐可以一試
新式中菜
食得又睇得,每道菜都加添左小特色,令人印象深刻
食完一次,屋企人已經即刻約下一次試飲茶點心

龍王吐霧酒香鮮鮑魚$118

艷影蝦球$198
呢個一定要推薦
炸得好鬆脆,蝦仁好大粒,上面有酸酸甜甜嘅醬
好開胃

燜牛肋骨排$398
呢個都係一定要食
燜到肉質好鬆軟!醬汁入晒味!

呢個鰻魚蒸飯就唔多推薦
鰻魚嘅醬汁有點奇怪

陳皮燉雪梨🍐可以一試
  • 孔門牛肋排
2022-08-04 1280 views
📌 孔夫子1️⃣🌟黑毛豬🐖叉燒🚩推介指數(9.5/10)外皮邊位有焦香,半香半瘦肉質軟滑唔會過靭,味道剛好,叉燒下有爐烘熱非常貼心2️⃣🌟 蟹粉小籠包🚩推介指數(7/10)蟹味超濃🦀,咬開裏面好多湯汁3️⃣🌟蝦餃🚩推介指數(9/10)皮薄食到原粒蝦肉,兼且爽口彈牙⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️️️️
📌 孔夫子

1️⃣🌟黑毛豬🐖叉燒🚩推介指數(9.5/10)

2️⃣🌟 蟹粉小籠包🚩推介指數(7/10)
蟹味超濃🦀,咬開裏面好多湯汁

3️⃣🌟蝦餃🚩推介指數(9/10)
皮薄食到原粒蝦肉,兼且爽口彈牙

⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️️️️

蟹粉小籠包
蝦餃
2022-07-24
$180 (Lunch)
蝦餃
2022-07-21 1410 views
今次係朋友回英國前嘅一次聚餐,想食好啲,就㨂咗喱間孔父子,睇過啲食評同相片都覺得唔錯,就一行五人去試菜了,佢嘅服務係一流的,佢嘅食品質數都係高的,只係味道⋯唔夠好,我仲以為係一分錢 一分貨,好可惜,太失望了,貴唔係重點,只係我認為若然唔夠好食就唔應該收咁嘅價錢。唔會再試第二次,朋友們都叫下次去食第二間
2022-05-30
Type of Meal
Dinner
  • 艷影蝦球
同朋友屋企人一大班人星期日嚟食晚飯因為遲嚟唔太知道叫咗啲咩嘢食第一道菜就上咗叉燒拼蜜豆好快甘上埋黃金米通叉燒只叫咗人頭件數,想試試佢姐叉燒味道好啱送白飯朋友都無視全之後仲有冇飯直接叫多咗個白飯🤣🤣🤣我就冇食飯啦叉燒係半肥瘦,但我就覺得可以再瘦多啲,有啲太肥了,食落太唔平均,食落覺得好肥而個黃金米通好脆好好食,但鹹蛋黃味唔夠濃郁,濃郁啲會開心好多,但甘脆令人食唔停口之後嚟咗個海參雞煲,雞味好濃郁,雞都好軟熟,海參全部都好大件好足料,除咗海參同埋雞之外仲有唔少花菇,全部都好入味,海參直頭好似食緊啫喱咁食到一半有侍應係後面煎魚(特登攞個煲出嚟煎)超級香,過咗一陣就有個好香好入味架魚湯呢道菜非常之特別芥末炒帶子秋葵,出面真係食唔到甘特別架味道,帶子粒粒都大大粒又厚肉炸鱔上枱時仲以為係咕嚕肉,顏色極相似全部鱔都係冇骨,啖啖肉,又脆又野味最後大家食到最飽之時,上埋最後一道菜,籠仔蒸飯,全檯人見到一上菜就嘩一聲真係超大籠,加埋豉油好香雞味叫咗拿破崙甜品,底下有亁冰不停有水氣飛上嚟,超級有仙氣,真係打卡一流,但係味道就一般最後仲叫多咗個雪梨甜品,超級滋潤,我最後成個雪梨食咗,真係超好食,唔會話太甜,兼
同朋友屋企人一大班人星期日嚟食晚飯

因為遲嚟唔太知道叫咗啲咩嘢食

第一道菜就上咗

叉燒拼蜜豆

好快甘上埋黃金米通

叉燒只叫咗人頭件數,想試試佢姐

叉燒味道好啱送白飯

朋友都無視全之後仲有冇飯直接叫多咗個白飯🤣🤣🤣

我就冇食飯啦

食到一半有侍應係後面煎魚(特登攞個煲出嚟煎)
超級香,過咗一陣就有個好香好入味架魚湯

炸鱔上枱時仲以為係咕嚕肉,顏色極相似
全部鱔都係冇骨,啖啖肉,又脆又野味

最後仲叫多咗個雪梨甜品,超級滋潤,我最後成個雪梨食咗,真係超好食,唔會話太甜,兼且賣相都好靚,推薦雪梨甜品

2022-06-26
2022-07-01 1586 views
今晚同同事五隻飯脚,坐埋一枱,去試觀塘區 較高級食店試一試,被安排較近門口位置,座位寬敞,舒適。同事發版,叫咗幾個餸:養顏棗皇糕:紅棗味濃郁,煙韌;飯後小小甜,滋味。水煮魚片:中辣,味道不錯艷影蝦球:蝦球大大粒,肉質爽滑,簡單美味。四季豆:一般貨色,沒有特別鱔柳: 醬汁適中,似食鰻魚,個人口味喜歡蒸大鱔整體感覺:第一次來感覺良好,大部分食物精緻美味,要儲下錢帶媽媽來,試北京填鴨,招牌拿破崙蛋糕,記住提早訂餸。
同事發版,叫咗幾個餸:
養顏棗皇糕

養顏棗皇糕:紅棗味濃郁,煙韌;飯後小小甜,滋味。
水煮魚片

水煮魚片:中辣,味道不錯
艷影蝦球

艷影蝦球:蝦球大大粒,肉質爽滑,簡單美味。
乾煸四季豆

四季豆:一般貨色,沒有特別
冰梅脆鱔柳

鱔柳: 醬汁適中,似食鰻魚,個人口味喜歡蒸大鱔

養顏棗皇糕
水煮魚片
乾煸四季豆
冰梅脆鱔柳
2022-06-29 1062 views
🦆北京烤鴨 $448鴨肉唔會騷,而且鴨皮都脆🤤但係佢配既荷葉餅太多,青瓜京蔥又唔夠😂🦐艷影蝦球 $198推薦!蝦球好大粒,肉質都好爽脆😍上面係酸酸甜甜既檸檬汁🍋🐮孔門牛肋排 $398推薦!D肉燜到好腍,帶少少肥膏,完全唔會痴牙💁🏼‍♀️醬汁既味道入曬肉到🐲龍皇吐霧酒香鮮鮑魚 $118打卡一流✨下面有乾冰,所以有煙霧彌漫既感覺💨鮑魚肉質爽彈,但係酒味較淡,醬油味比較出🐟筍殼魚銅鍋石爆(時價)推薦!魚肉鮮嫩,碗湯勁鮮美🤤佢一開始會裝係個石鍋入面,所以keep到熱辣辣🔥😰深山小雲耳 $50唔 好 食🥲雲耳口感係ok既,但味道好淡好淡,似無調味?!個醬汁啡啡地色咁,但完全無醬油或者醋味🐷生煎蓮藕餅 $138🥬雙耳菌皇浸勝瓜 $138🥢蒜泥秋葵 $55🥭香芒玉露 $38不過不失,味道唔錯既,但係同出面差唔多💁🏼‍♀️屋企人既食堂☺️呢到無論中午食點心定夜晚食小菜,食物質素都好高😋菜式比普通酒樓特別,賣相都睇得出有花過心思❤️服務好貼心,茶壺仲會用蠟燭熱住🫖大推筍殼魚湯!!!基本上每一檯都有叫🤤🤤

🦆北京烤鴨 $448

🦐艷影蝦球 $198
推薦!蝦球好大粒,肉質都好爽脆😍上面係酸酸甜甜既檸檬汁🍋

🐮孔門牛肋排 $398

🐲龍皇吐霧酒香鮮鮑魚 $118

🐟筍殼魚銅鍋石爆(時價)

😰深山小雲耳 $50

🐷生煎蓮藕餅 $138
🥬雙耳菌皇浸勝瓜 $138
🥢蒜泥秋葵 $55
🥭香芒玉露 $38
不過不失,味道唔錯既,但係同出面差唔多💁🏼‍♀️

聽聞這一間酒樓在觀塘區屬於比較高級以及質素比較好的。而且在OpenRice預訂有八五折優惠,今天特意來試一試。裝修典雅,枱與枱之間的距離也足夠。「蟹子燒賣」很大粒,,燒賣很紮實,蟹子份量頗多,豬肉與蝦的比例也恰當,口感飽滿。「酥皮茄子」脆醬包裹茄子🍆,配上南乳汁,茄子不會淋,南乳汁味濃,不會太油膩,感覺很特別。「豔影蝦球」大大粒的蝦肉,配上香芒醬汁,口感清新,蝦肉爽滑。「吊片炒麵」麵條幼細,魷魚鬚份量很少,炒得比較多油。「鵝肝甘筍鹹水角」造型好似紅蘿蔔,完全食唔到有鵝肝的存在。「祝壽蟠桃」完全沒有特別,仲要$63/籠,包入面只有淨蓮蓉,味道偏甜,沒有鹹蛋黃,感覺又貴又唔好食。三個人食了五百幾蚊,已經係八五折優惠,當日係星期五,全場爆滿,大部份都係商務客人,但侍應人手嚴重不足,服務明顯不夠。食物還可以,但不是很驚喜,沒有再來的意欲。

裝修典雅,枱與枱之間的距離也足夠。

「吊片炒麵」麵條幼細,魷魚鬚份量很少,炒得比較多油。

「鵝肝甘筍鹹水角」造型好似紅蘿蔔,完全食唔到有鵝肝的存在。

2022-06-16 815 views
這店食物還可以,但經理態度萬分差,這個人怎能交給他管理,悲哀,叫給餐牌,不理會,叫整理桌面,不理不睬,這個人只顅走來走去,扮忙,其他同事就做到狗一樣,這年頭,這食府,不去也罷
2022-06-12 941 views
新派中菜餐廳中菜都可以好有特色,裝修環境走新派風,大圓關門,加上特色中國風,有別於以往的中餐廳😍 北京烤鴨出名嘅北京片皮鴨, 熱辣辣餅上加鴨片,包上洋蔥青瓜及甜醬一齊食,非常美味 銅鍋魚湯石爆桂花魚係我地枱前即煮桂花魚湯,先喺熱石上煎桂花魚,再煮個湯,特別鮮甜美味😊 龍皇肚霧酒香鮮鮑魚好有gimmick 嘅鮑魚上菜,喺視覺上好大突破,餐桌上做出龍皇吐霧奇景😍 黃金鍋巴香脆好味🥰 燉雪梨紅棗糕點 甜品都好出色😋
新派中菜餐廳

燉雪梨
紅棗糕點

甜品都好出色😋

2022-05-01 1739 views
已經第五次再嚟,今次帶埋媽媽嚟食。每次必叫艷影蝦球,回味。牛舌好諗(唔識寫呢個字😜),無牙都食到。之前叫臘味飯,今次叫咗銅盤班球蒸飯,意想不到的是魚塊舖滿整個銅盤。酥皮茄子,外脆內軟,上面加上南乳汁,惹味。奶湯雲吞煲,超大粒雲吞裏面全部係蝦,好甜的湯,滿足。鐵觀音茶香濃,飲到我哋走都仲有茶味。侍應服務態度好,端上銅盤班球蒸飯時,一邊剪開蓋住的錫紙,一邊攪笑地說:睇吓今次的班球靚唔靚先。哈哈!我對呢間食肆有讚無彈,絕對真心的。連我媽媽都讚好食。我會繼續光顧。
2022-04-26 1723 views
估唔到觀塘都有一間比較新派嘅中餐,當日五時仲見到好多枱都有叫佢哋嘅招牌叉燒,可惜因為前一晚食咗希爾頓應酬嘅叉燒所以今日就冇叫到,留返下次先試,呢度點心擺盤精緻,味道正常,重點係唔重口味,選擇上叫做貴精不貴多,特別叫做心刻都有幾款,帶子菜苗餃,形狀似燒賣,底部鋪滿菜苗上面一大粒帶子,食落冇燒賣咁油膩,蝦餃燒賣都好飽滿,味道正常,唯一不足之處係放蝦餃蒸籠係方型,冇足夠嘅空間分開放,有機會夾起嘅時候會整爛塊皮,糖醋咕嚕肉脆麵麵底啖啖脆卜卜,咕嚕肉就要快啲食因為俾個醬汁浸住,最差嗰碟應該係脆麻花唔夠甜味,而且仲有少少漏氣添。
2021-12-29 2145 views
晚餐時間孔夫子都坐滿人,所以來之前最好預訂位置。因為每個菜的份量都唔少,所以4-6個人來食是最好。聽日講呢間評價好高,中菜十分出名,尤其黑毛豬叉燒。黑毛豬叉燒叉燒口感嫩軟,醬汁剛剛好,好香,值得ENCORE。艷影蝦球薄薄一層炸粉,蝦肉彈牙,檸檬在底,有酸酸甜甜的味道,好好食。南乳酥皮茄子呢個配合幾特別,係用南乳醬配炸茄子,又係炸得好鬆脆,好食。米皇准山浸時蔬清新口味,有D米粒係度幾香口。鮮雜果拿破崙 呢個一定要提早預訂,百幾蚊好大件,咁多層水果,好好食。食物好好食,美中不足是服務,叫左好耐職員加水或埋單,都等左好耐冇人理。而且有時隔離枱會有食煲仔,經理會現場做,令到環境有時都幾大煙。

聽日講呢間評價好高,中菜十分出名,尤其黑毛豬叉燒。

黑毛豬叉燒
叉燒口感嫩軟,醬汁剛剛好,好香,值得ENCORE。

南乳酥皮茄子
呢個配合幾特別,係用南乳醬配炸茄子,又係炸得好鬆脆,好食。

米皇准山浸時蔬
清新口味,有D米粒係度幾香口。

鮮雜果拿破崙
呢個一定要提早預訂,百幾蚊好大件,咁多層水果,好好食。

2021-12-10 4977 views
朋友介紹到孔夫子吃晚飯😋, 位於觀塘駿業街58號Club East洞天3樓。 因為屋企人生日,所以想搵間高質的中菜🥳, 預早在Openrice訂位, 今晚準時七點半到達, 估唔到平日都全場爆滿😯。 店內燈光柔和, 都幾有情調。 📍晚餐 ~ 孔門牛肋排$388、 艷影蝦球$188、酸菜桂魚片湯銀針粉$172、 珊瑚藕卷$108、 孔門烤豬件(例)$238、 壽桃包(4件)$80。 📌艷影蝦球🍤~ 一碟有八隻蝦球, 大大隻又爽口, 推介這菜式。 📌孔門牛肋排🥩 ~ 雖然價錢唔算平, 但物有所值, 牛肋排炆得非常軟腍入味, 完全唔需要用刀,已經可以輕易將骨肉分開。 📌孔門烤豬件(例)🥓~ 例有六件烤豬,原先想食叉燒可惜賣完了, 不過食烤豬件都不錯, 皮脆肉嫩。 📌酸菜桂魚片湯銀針粉🍜 ~ 酸辣辣好開胃, 辣度適中又唔會過火,桂魚片軟滑啖啖肉無骨,平時多數用米線或薯粉,原來酸菜湯配銀針粉都幾好食。 📌珊瑚藕卷🌯 ~ 爽脆的藕片包住豬肉, 帶點微辣口感, 這款菜色幾特別。 📌壽桃包(4件) 🍑~ 早一日想打電話訂拿破崙,原來要三日前訂的😮, 唯有點壽桃包, 壽桃包味道普通, 與平時茶樓吃的蓮蓉包

孔門牛肋排

孔門烤豬件(例)

酸菜桂魚片湯銀針粉

珊瑚藕卷

📌壽桃包(4件) 🍑~ 早一日想打電話訂拿破崙,原來要三日前訂的😮, 唯有點壽桃包, 壽桃包味道普通, 與平時茶樓吃的蓮蓉包差不多味道。
壽桃包(4件)

整體各款菜式滿意👍🏻,服務好,下次一定再來。

2021-12-07
$310 (Dinner)
Celebration
Birthday
孔門牛肋排
孔門烤豬件(例)
酸菜桂魚片湯銀針粉
珊瑚藕卷