Restaurant: Kwan Kee Bamboo Noodle
Info:

2017-03-24 1159 views
驟眼門面你完全唔覺得是什麼特別的雲吞麵店,以為是一間十分普通的雲吞麵店,居然夠膽賣一碗招牌撈麵是要75元,在這個平民化的地區,你一定會覺得瘋狂,附近平均20元不用一碗,究竟有咩咁巴閉?門面沒有傳統雲吞麵店一大鍋腩汁,清湯和掛起的腩肚肉,反而有一部好像泥水工既機器,還在想不是裝修吧。自己對蝦子有敏感,所以唔敢叫他們頂級撈麵,退而其次的六寶撈麵。六寶包括 牛腩, 豬手, 蝦肉雲吞 瑤柱魚肉雲吞 蟹王雲吞 和北京水餃。上來了,完全是喜出望外,麵是比一般彈牙很多,又不會粘在一起(其他地方撈麵很多都會痴埋一舊舊),麵是鴨蛋不是雞蛋麵,雲吞雖不算出色,但麵挽回不足,更厲害是全程得麵的彈牙度是一樣,也難怪會連續幾屆的米芝蓮推介,值得再試。最後,原來店面那水泥機實際是製麵機…麵…還要用竹壓嗎?

最後,原來店面那水泥機實際是製麵機…麵…還要用竹壓嗎?
六寶撈麵
六寶撈麵
2017-02-06 1318 views
其實住係附近好耐,但呢幾年都無咩點食過,見佢改變好大,呢幾年餐牌都一直改,改完又改,改完又改。有飯又有茶餐咁,都覺得有小小怪。所以最尾都係叫返呢個傳統雲吞面,超正!面底一樣爽又好味!

所以最尾都係叫返呢個傳統雲吞面,超正!面底一樣爽又好味!
2017-01-24 1174 views
麵,走鹼的功夫做的很好。牛腩入味,雲吞鮮味,水餃爽口,湯頭味濃,完全是一碗吃得很順口的麵。雖說,她不是絕對傳統的廣東雲吞麵,但細微之處卻見到沉積良久的真功夫和對傳統味道的堅持。廣東麵必下韭黃(好到底放青蔥的做法,並非傳統口味),湯頭濃郁的大地魚和羅漢果味也是對辦的老味道。另外一個值得留意的細節位是廣東麵除了紅醋之外,辣椒醬也是必備的配角之一。而在廣東麵講究的傳統吃法中,則是落辣椒醬而不是辣椒油的。這裏,自然也是尊從古法。而如果你和我一樣,對吃麵的辣醬有要求的話,坤記更不會叫你失望。一碗雲吞麵,卻用上了余均益,這種用心,坊間少有啊!
2017-01-17 1195 views
唔明白點解可以入圍米芝連。。?今日係附近睇完醫生跟住就入左去食碗面再食葯啦。。😤😤😤😤我一啖咬左落口係生既真係想反胃。。生豬肉生蝦點食牙。? 之後無成碗面幫我換,只係換反一粒唔熟個雲呑比我。。😤😤實在太過分了。已經病到😷😷親我病拎我命,係5係想我食完阿,嘔搞到我都5敢食d雲呑,早知叫齋面。。。以後都不會再光顧。。希望米芝蓮2017可以謹慎考慮咁既質素係5係可以入圍米芝蓮?。。。好易食壞人的
已經病到
😷😷親我病拎我命,係5係想我食完阿,嘔

2016-11-19 1861 views
如果午餐吃厭一般飯餐,想試一碗地道雲吞麵,此店必然是首選。現今以竹昇麵作招倈已少之又少,而且又能在傳統舊式格局中加以轉變,給人簡潔整齊的感覺,又能保持傳統的味道,實是非常難得。此店大多以套餐形式來吸引食客,除了吃麵外,還包油菜及飲品,飲品可選五花茶、酸梅湯等。今天點了一碗鮮蝦雲吞、蝦球和牛腩麵,蝦球爽口彈牙,雲吞內蝦肉與豬肉比例均勻,鮮甜美味,湯底充滿大地魚味,更帶有少許甜味,十分可口。另一碗是蟹肉雲吞、蝦球和南乳豬手,雲吞充滿鮮甜蟹味,豬手軟腍有咬口,值得一試。油菜分別是腩汁生菜和腐乳通菜,亦都青嫩可口。最後加了一份鮑汁鳳爪,略嫌鮑汁只是淋在鳳爪之上,不夠入味,實是美中不足之處。
油菜分別是腩汁生菜和腐乳通菜,亦都青嫩可口。
最後加了一份鮑汁鳳爪,
略嫌鮑汁只是淋在鳳爪之上,不夠入味,實是美中不足之處。
2016-11-19
$70 (Lunch)
  • 鮮蝦雲吞麵
  • 蟹肉雲吞麵
2016-10-06 2217 views
因為做野夜左回家經過長沙灣 就入去坐抵食碗面 竟然見到米芝蓮架 so lucky 我揀左四寶撈麵因為貪心一次可試幾樣餸豬手正 膠質豐富 日式叉燒 但係味道唔太夾竹升麵 牛腩入味 名人虾籽雲吞撈 味道唔錯 d麵質真係好彈牙 虾籽好香口 雲吞都正常 多虾肉

我揀左四寶撈麵因為貪心一次可試幾樣餸
豬手正 膠質豐富
日式叉燒 但係味道唔太夾竹升麵 牛腩入味
2016-10-03
$70 (Dinner)
2016-09-25 1941 views
見舊區小店拎到米芝蓮,又近屋企,所以去試下!!門口有個開放式既位俾你睇住佢整麵,可惜今日無師傅拎條大竹un麵。最普通既野往往最考功夫,所以叫左碗雪吞麵同豬手麵!!麵。。。可能佢太趕太忙?定係我食唔慣硬既幼麵。。。我問個呀姐係咪未住得夠熟,而且麵都未開哂,中間篤入去仲有少少硬。。。佢話我唔識食,呢啲係叫爽口彈牙我食左一吙就算。。。湯係好飲鮮甜既,雲吞都醃得夠味,蝦夠爽,肉多鮮,但偏細隻。豬手可以煮得耐少少,雖然上哂色,但未多軟,林,入味,可能我偏向更林既材料同湯底係好既,但個麵我唔識欣賞。。。
見舊區小店拎到米芝蓮,又近屋企,所以去試下!!

最普通既野往往最考功夫,所以叫左碗雪吞麵同豬手麵!!

我食左一吙就算。。。

湯係好飲鮮甜既,雲吞都醃得夠味,蝦夠爽,肉多鮮,但偏細隻。

材料同湯底係好既,但個麵我唔識欣賞。。。
2016-09-18 1626 views
今午又去米芝蓮的推介:坤記竹昇麵,可能今天是星期日,店內不見有製竹昇麵師傅即做表演製造竹昇麵條!個好似老闆娘走出來拉客,說本店是米芝蓮高級正宗便宜麵店,入來試食品嚐下,是不錯的!其實價錢牌看來都不便宜,一碗細蓉都要成四十元左右!店內還有升昇麵餅套裝,自製大地魚粉,XO醬及上環老字號(余均益)辣椒醬售賣!特色介紹撈麵有:金牌撈麵!大肚婆撈麵!大富貴撈麵!大當家撈麵!老闆娘撈麵!滿載而歸撈麵等等!還有滋味小食: 上湯灼竹笙,雲耳!酥炸雲吞,水餃,三寶!溏心皮蛋等等!我們品嚐一個金牌撈麵,蝦子麵底爽口濃郁,餸有蝦碌及帶子,二條菜心!感覺份量足夠,味精鮮美,做得出色!而一個是牛腩麵套餐,包括小型油心及無味豆漿一杯!價錢昂貴及份量太小,不夠充飢,要再外搵過食!盛惠:$109.最後認為可以一試,不值推介!

特色介紹撈麵有:

金牌撈麵!

大肚婆撈麵!

大富貴撈麵!

大當家撈麵!

老闆娘撈麵!

滿載而歸撈麵等等!

還有滋味小食:

上湯灼竹笙,雲耳!

酥炸雲吞,水餃,三寶!

溏心皮蛋等等!

最後認為可以一試,不值推介!
2016-07-31 1807 views
中午外食,希望能吃點菜。坤記的靚菜,頗能征服我的胃,使我一而再,再而三地光顧。無論芥蘭或是菜心,都處理得非常乾淨;枝枝葉葉都很可口;賣相極佳。雲吞是鮮蝦豬肉平衡型,兩種配料都很新鮮。湯底非常清澈,侍應姐姐很自豪的説,咱家湯底絕無味精,可放心飲用。我用行動支持有心小店,把湯喝清光。三鮮撈麵的三鮮是鮮牛肉、鮮冬菇、鮮蝦雲吞。配料加麵都白灼而上,正好細心品嚐其鮮味。可要求加余均益辣椒醬,真是美味。炸醬亮光亮光的,很能引起食慾。辣度和甜度都很適中。幹完這碗麵後,把跟上的無味精清湯喝光,很是滿足。
芥蘭
菜心
雲吞麵
三鮮撈麵
炸醬麵
2016-07-01
$50 (Lunch)
在青山道閒逛, 芊如媽突然想吃竹昇麵, 她說附近有間竹昇麵店, Open Rice下, 就來了坤記, 可能時間不合, 我們沒有見到製麵過程餐牌牛腩雲吞撈蝦子麵蝦子算很多, 麵有蛋香而且爽滑可口, 沒有任何鹼水異味; 略嫌牛腩不夠稔紅燒滷肉這個真的不太好味, 又肥之餘肉又太靭, 而且無什豬味, 乾乾的!魚蛋湯麵又有蝦子, 能帶出魚蛋鮮味, 不錯

餐牌
牛腩雲吞撈蝦子麵

紅燒滷肉

魚蛋湯麵

又有蝦子, 能帶出魚蛋鮮味, 不錯

2016-07-23 1012 views
天氣闷熱,胃口一般,來到坤記,試試傳聞中的肉絲炒面兩面王。兩層的面份量很大,但麵入口後感覺不到任何蛋香,像一些其他網友評語一样,像吃著脆脆的發泡膠。令外用上大量青椒絲來配上肉絲來炒面,更是一大敗筆,傳統上韮王的清香配上嫩滑的肉絲,爽脆芽菜,加上玻璃上湯茨才能成為最基本的'肉絲炒麵'。這個傳聞中的炒面,恕我不能给上一個合格的分數。
2016-07-23
2016-06-02 1361 views
路過也不忘食一碗雲吞麵,這裏的竹昇麵真好食,真的,我真係見過一次老闆用碌竹壓面!!麵爽囗彈牙,完全沒有梘水味的,雲吞雖然不是全蝦仁,但那豬肉有濃香的肉味,湯底清甜,還有少許的蝦子,超好味的一碗雲吞麵呀!

2016-05-12 1878 views
永隆街坤記是一個十分出色雲吞面店蟹黃雲吞必選生菜;那色素令人佩服好看人手包札玩工夫本事精緻水餃,小小的著名手作竹升面我要了粗面永隆街上一間米芝蓮推介各位應該捧場不貴雲吞和面的專門店出售烹調高度專業技巧吃完了菜的色澤停留在開始時一樣那是香港雲吞面店的特色🐣That is why米芝蓮
永隆街坤記

那是香港雲吞面店的特色
🐣That is why
米芝蓮
2016-05-12
$60 (Breakfast)
  • 即磨咖啡
  • 肉絲炒竹昇麵
2016-04-26 1679 views
終於試到呢間上榜米芝蓮及舌尖上的中國介紹既手打竹昇麵招牌蠔油蝦子雲呑撈麵:蝦子不夠香,加左蠔油味道都好淡,雖然麵身彈牙,但感覺其他店的麵較入味,雲呑好細隻,入口2下就冇
終於試到呢間上榜米芝蓮及舌尖上的中國介紹既手打竹昇麵
2016-04-25
2016-04-18 1196 views
今次用團購價試試孖麵套餐,雖沒有大驚喜但也冇失望。二時許進入了店子立即找到位置,只感覺冷氣較為不足,等待不久食物來了: 平凡的麵大小賣相算是壯觀,蝦子撈的蝦子很香口可惜敗筆是奉上蠔油是要自己撈的,而加上蠔油冇鮮味就缺乏了靈魂,再者講下三寶麵,雲吞水餃比吃慣的細小,亦少了應有的大地魚味所以有點失色。其次雲耳配的醋酸得較寡,比較可取的是伴餐的兩小杯甜醋飲料,香濃濃的黐纏著喉嚨良久的,此外還須讚麵質彈牙及冇鹼水味,的確取回不少分數。這套餐賣$60很足夠兩人吃,團購價較正價超值得多,可是如果要用正價去吃還是欠了很好的驅動力呢。
Other Info. : 身為米之蓮食府座落殘舊區有點不配
2016-04-16
$30 (Tea)
Dining Offer
Group-buy