2018-08-10 2400 views
食物水準高!好好味又抵食!食完第二日已經想再去食啦。服務又好好。上菜節奏亦控制得好好👍🏻👍🏻田螺,樹皮整得都好有特色!未食過既配搭,但又好好味!will definitely reorder again these dishes!
$500 (Dinner)
2018-04-16 2993 views
超多謝老闆請食team lunch 又介紹左高質素既餐廳比我地 $100幾蚊 有飲品 湯 沙律 甜品仲有超大份主菜我叫左豬手意粉 好大份豬手 好林好好味煮得好入味 意粉軟硬度適中 唔錯連配菜都好有心機製作 平時食個啲好多都凍 但今次係熱同好有肉汁既味道 位位同事都讚不絕口同事食既羊架 同牛肉都好好味餐廳位置不多 最好訂定位 👍🏻 食物質素高 店員服務態度好 非常推薦大家一試食完成個套餐真係非常飽 可以餓啲先去已經book左星期四會再同朋友食
$100幾蚊 有飲品 湯 沙律 甜品仲有超大份主菜
我叫左豬手意粉 好大份豬手 好林好好味
煮得好入味 意粉軟硬度適中 唔錯

同事食既羊架 同牛肉都好好味

食完成個套餐真係非常飽 可以餓啲先去
已經book左星期四會再同朋友食
2018-02-26 2292 views
Showed up at 18:30 sharp as my guest needs to leave early, ordered three dishes to accompany our Rioja and Ribera del Duero.  Beef tongue in tomato sauce was very good, full of flavour while keeping the texture;  the "Signature" roast piglet was very disappointing:  cut into smaller pieces, the meat was dry but the skin wasn't crispy enough, rather tasteless without the sauce and the whole dish smelled of stale oven.  This is not at all what I had in mind - but then again nothing compares to the cochinillo of Segovia.  Last dish of duck rice was thankfully tasty and fresh looking.  Overall about average and I won't come back unless invited by somebody else.
Other Info. : Free corkage.
2018-02-23
$650 (Dinner)
2017-09-02 3590 views
La Maison 是一間上樓的法式私房菜,地方雅緻,食品質素不俗,所以筆者前後也到訪過多次。今趟 Happy Friday 享用午膳,點選了一客香烤春雞大快朵頤。 主菜來臨前,先來一客青蘋果沙律。沙律份量不多,簡單以青蘋果的酸爽味道喚醒味蕾。蘑菇湯屬是日餐湯,湯質較預期稀薄。主菜香烤春雞配蕃茄莎莎,春雞雖然只有半只,但體型不算細隻。春雞在醬汁浸潤下少了一份香脆,可幸肉質仍算細嫩,味道不俗。隨春雞伴上蕃茄莎莎及薯菜,款式多,平衡炸薯角的膩意。 朱古力蛋糕製作味濃,伴上一杯口味輕盈的咖啡剛好。La Maison 作為一間上樓私房西餐廳,午市人均消費才不過百餘元,性價比不錯,值得試試!

青蘋果沙律

蘑菇湯屬是日餐湯,湯質較預期稀薄。
蘑菇湯

香烤春雞配蕃茄莎莎

朱古力蛋糕製作味濃,伴上一杯口味輕盈的咖啡剛好。
朱古力蛋糕

咖啡

[1/9/2017; Fri]
2017-09-01
$105 (Lunch)
香烤春雞配蕃茄莎莎
2017-08-23 2347 views
朋友說要帶我到新地方吃午餐,我就被帶到一棟擬似住宅的地方的1樓。餐廳雖小,但很有情調,格局就像古老的西餐廳。我細看餐牌,常吃的肉類一應俱全,而且價錢相宜。重點是這個set包沙律,餐湯,主菜,甜品和餐飲,光是聽已經覺得豐盛。我選了羊架,因為平日較少吃,而他則吃三文魚。下完單,店員已自動送上沙律,沙律菜新鮮,有蔬菜甜味,沙律醋亦有果香。值得一提是店員很留意每位客人的進度,一吃完一道菜便會接著上第二道,很是細心。餐湯是磨菇湯,廚師加入黑松露和雜菌打碎,但仍有菇粒保持口感,味道適中,亦沒有下太多忌廉,香濃的味道保持在口腔中久久不散。主菜上場,份量令我不禁嘩然。太多了吧!三件羊架,肥瘦均勻,中間瘦肉不會乾身,剛好煎到鎖到肉汁,入口彈牙,旁邊的肥膏甘香,很多人怕羊羶味,但喜歡的人絕對不覺得。旁邊廚師已經給予足夠的芥末和薄荷醬提味。而且燒汁很夠味,不用沾太多醬已經味道豐富。一上桌已經聞到很香的燒烤的味道,還有薯菜,廚師提供不少配菜,除了薯角,還有豆角,鷹咀豆和百合,吃了幾件肉再吃蔬菜會有緩和作用。朋友有分一些忌廉三文魚給我品嘗,牛油忌廉味香濃,而且三文魚外面燒得香脆,內裡很嫩,少吃多滋味,淺嘗後覺得
我選了羊架,因為平日較少吃,而他則吃三文魚。
Mushroom soup

Lamb Chop

朋友有分一些忌廉三文魚給我品嘗,牛油忌廉味香濃,而且三文魚外面燒得香脆,內裡很嫩,少吃多滋味,淺嘗後覺得兩道主菜一樣精彩。
Grilled Salmon

最後餐茶我們要熱咖啡,而甜點則是藍莓芝士蛋糕。
Coffee and dessert

平日我最怕吃這個蛋糕,有些餐廳提供的藍莓醬有如咳藥水一樣味道。但這裡的藍莓醬配芝士蛋糕味道剛好,藍莓醬酸酸甜甜,味道清新,配上輕芝士蛋糕,質感軟滑,甜度適中,非常可口。再呷一口香醇的黑咖啡,非常完美,滿足至極。
2017-08-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
Mushroom soup
Lamb Chop
Grilled Salmon
Coffee and dessert
2017-04-15 5887 views
午市,想試新西餐,本來揀cupping room,但玻璃肚說今天的餐唔啱食,行入去看看,過咗鳳城粉麵,樓上有此間多國菜,以前經過,经常想不起,見門口又唔靚,可用upduck形容。但是進去,發覺有歐洲風格,木牆,水晶吊燈,牆上掛油彩畫,小擺設,纱窗,枱布雖然唔厚,但有好過無,環境滿意,情绪轉好。看完menu,更笑起來,午市套餐5course,包沙律,湯,主菜,甜品及啡茶,都是百幾元,我order最低價錢hk$105,海鮮意粉,玻璃肚order烤石班柳刁草汁配白飯,hk$125,幾抵。生菜沙律,紅蘿蔔湯,麵包,ok。海鮮意粉,份量足,海鮮無味,鱿魚蜆肉靭,咬唔到,意粉,好似自己煮加茄醬,如果無海鮮加香草,靚蕃茄仔及香草,好些橄欖油,我會更接受。舊魚,唔問侍應都記不起是石班,實,雪味,食唔到刁草香,配菜請看圖,湾仔頭的La Fleur too好好多。情绪由高至低,甜品芝士cake,都唔錯,填補心情。其實可推出簡單特色意粉,份量少些無所謂,最緊要好食。我見豬手套餐,好大隻,多人order

生菜沙律,紅蘿蔔湯,麵包,ok。

舊魚,唔問侍應都記不起是石班,實,雪味,

情绪由高至低,甜品芝士cake,都唔錯,填補心情。

其實可推出簡單特色意粉,份量少些無所謂,最緊要好食。

我見豬手套餐,好大隻,多人order
沙律麵包
蕃茄海鮮意
烤石班白汁刁草
芝士蛋禚
2017-04-06
$120 (Lunch)
好鍾意呢到既環境,寧靜又有特色,雖然位置有d難搵,但親切健談既店主再加上美味既葡菜,絕對係令我會再次去開餐既地方!心水推介:鴨飯(以鐵既器皿上菜,仲一直熱住,啖啖飯都可以熱騰騰入口,而且用料一流,鴨肉好香口,鴨肉同其他配料同個飯好match!)葡式乳豬(皮脆肉嫩,可以一試!酸蘿蔔同個sauce好正!)炸西蘭花 (好特別既一個菜,好開口,因為都應該用左唔少牛油去炸)甜品 (唔記得佢叫咩名,但個口感好正,好似食緊雞蛋仔咁,即使已經好飽,都停唔到口!一定要試!)聽店主講,佢地不定時會有主題活動同試菜,有機會一定去參與下!絕對係情侶食飯既好地方

心水推介:

葡式乳豬

(皮脆肉嫩,可以一試!酸蘿蔔同個sauce好正!)
炸西蘭花

(好特別既一個菜,好開口,因為都應該用左唔少牛油去炸
甜品

絕對係情侶食飯既好地方
2016-05-31
$250 (Dinner)
  • 鴨飯
2016-05-28 5618 views
今日係la maison 食lunch 我同朋友都點左鴨脾飯大大隻鴨脾,肉質嫰滑,汁多入味,旁邊仲有好多翠肉瓜,好爽脆,咬感唔錯呢度lunch set 有面包,餐飲餐湯同埋甜品,食完好飽
今日係la maison 食lunch
我同朋友都點左鴨脾飯
呢度lunch set 有面包,餐飲餐湯同埋甜品,食完好飽
$110 (Lunch)
2016-01-15 5856 views
位置隱蔽,係街尾要再坐電梯上一層。餐廳環境有少少焗促,因為台與台之間空間少,但有好多小擺設,佈置令人有置身外國小餐廳感覺。set lunch 會有湯,前菜,主菜,甜品,飲品,價錢大概$150.前菜係青瓜螺肉沙律, 青瓜爽口配上濃味螺肉, 一清一濃, 雖然配搭唔算特別但味道尚算幾清新.主菜係煎龍脷柳配紫薯蓉,一片龍脷柳SIZE唔算細, 冇雪味亦唔腥, 煎魚柳口感普通, 唔係特別香脆突出. 反而紫薯蓉有驚喜, 唔同平時出面食既係普通薯蓉, 並唔係打到好滑身既薯蓉. 紫薯有淡淡甜香,食到一粒粒蕃薯有口感而且飽肚,好味道! 紫色甜薯顏色極吸引, 賣相同味道都好! 另外煙鴨胸意粉,鴨皮煎得香, 鴨肉冇煎乾但亦冇咩肉汁. 鴨肉質感較韌,較失望係雖然肉質食落唔騷但亦冇鴨肉味; 意粉都算彈牙, 整體配合醬汁同鴨肉味道只屬一般。

2015-11-13 5631 views
對筆者來說,La Maison 不是一間新餐廳,之前也到訪過多次。店內裝潢大體上無大改變,簡潔雅緻的西餐廳格局,以木飾配置為主,坐處都算舒適。一份不計飲品四道菜的午餐,定價由$88至$155不等,不算貴。青瓜螺肉沙律比一般沙律味濃,兩款主要食材皆以爽脆口感為亮點。是日餐湯是南瓜湯,清甜厚身,食味不錯。 主菜香煎紅鯛魚柳配蟹肉忌廉汁跟薯菜,兩大塊紅鯛魚柳配,口感結實,魚香中等,配上的忌廉汁蟹肉味道不突出。跟上的薯菜是紫薯及蘑菇,選材相對健康及特別,賣相亦有一定吸引力。紫薯甜身飽肚,是幾好的飯麵替代品,蘑菇吃的是那份彈性質感,當然本身味道亦與忌廉汁很匹配。甜品熱情果啫厘味道清新酸香,小小兩件可口稱心。最後以一杯味道不錯的咖啡為整頓飯來一個美滿的終結,樂哉!
青瓜螺肉沙律
餐包
南瓜湯
香煎紅鯛魚柳配蟹肉忌廉汁跟薯菜
熱情果啫厘
熱咖啡
[13/11/2015; Fri]

2015-11-13
$115 (Lunch)
南瓜湯
熱情果啫厘
熱咖啡
昨天午膳到了開業多年的上樓餐廳La Maison用餐,對此食店熟悉及有經驗的我在訂座前先到網頁查看本週午市套餐選擇,再於致電時點菜確保不會菜式售罄。光顧這食店數年對它的食物質素及服務有信心,而前年公司的聖誕派對也在此舉辦。餐廳的裝潢有點走Café路線,分一個大廳及一間容納約10人的房間,牆上滿是掛畫,而近牆的一邊則放滿小擺設。以往一直都非常欣賞他們的豬手,對之念念不忘,一旦見到餐牌有此選擇必定選定它,而伴碟的薯菜也別於一般餐廳,是香甜薯蓉相當美味。雖然昨天餐牌上沒有豬手選擇,但我們也被燒春雞配沙爹汁吸引著。餐廳的午市套餐每星期也會更換,也可帶給食客一些驚喜,一般會有5-6款主菜選擇,套餐包括湯、沙律、主菜、飲品及甜品,不設加一收費。本擔心春雞會否肉質「粗鞋」,但食起也十分香嫩多汁。餐廳地方不算大,但也非常整潔舒適,適合與友人一起傾談進餐。La Maison灣仔汕頭街 2-10 號廣泰樓 1 樓 B 室
餐廳地方不算大,但也非常整潔舒適,適合與友人一起傾談進餐。

La Maison

灣仔汕頭街 2-10 號廣泰樓 1 樓 B 室

2015-04-27
3K
2015-04-24 4731 views
己有一段日子沒來, 想必定水準保持至今, 卻換來失望!午餐有頭盤+湯+主菜+甜品+飲品, 價錢由$88到$155, 任君選擇鮮什果沙律 - 象徵式幾粒什果, 真係用新鮮生果做的法式洋蔥湯 - 整個午餐比較喜歡的一個湯, 每口都是洋葱絲, 香甜黑松露鮮蝦意大利飯 - 蝦肉爽口, 松露味欠缺, 跟食白米飯差不多檸檬奶酥 - 嘩!好(大)件呀, 比我隻食指還要細小, 好心唔好比囉! 味道亦非常難入口, 餅底好似食糊仔感覺咖啡 - 中規中矩, 入口甘香下次不會再嚟了
己有一段日子沒來, 想必定水準保持至今, 卻換來失望!
鮮什果沙律 - 象徵式幾粒什果, 真係用新鮮生果做的
咖啡 - 中規中矩, 入口甘香
下次不會再嚟了
2015-04-23
$88 (Lunch)
2015-04-13 4346 views
大概是兩年前曾經光顧晚餐,印象中水凖不俗,月前見團購網站宣傳,自家製葡國菜晚餐,見款式不少,二人$388+10%,價錢相宜,於是又試試。小店法式風情,企理雅緻,但餐枱排列擠迫!菜單上有紅或白酒及三款必有菜式,另有七款選二。晚飯喝杯紅酒,亦是養生之道。先到的是兩片多士,見它硬隻色橙不甚討好,沒有吃。七款食品選了西柚墨魚仔沙律兩粒墨魚仔爽口,西柚沙律新鮮,合理水準。葡式燒乳豬肉嫩滑,皮都脆,但少了分香,味道適中,不過不失。第二款自選菜式是紅酒燴羊膝份量足,整只羊膝送上,骨大肉厚,炆至軟腍,但酒香似乎不足,醬汁份量少了點,厚肉部分乾了些嚡了點。鴨飯特色銅盆盛載,餡料有鴨肉葡國腸等,味道不特出,但無出錯。甜品是木糠布甸同樣地對辦作為一頓平常晚餐,團購價錢合理,食品無投訴,服務亦友善,都算滿意!

小店法式風情,企理雅緻,但餐枱排列擠迫!

菜單上有紅或白酒及三款必有菜式,另有七款選二。
紅酒

晚飯喝杯紅酒,亦是養生之道。
多士

先到的是兩片多士,見它硬隻色橙不甚討好,沒有吃。

七款食品選了西柚墨魚仔沙律
西柚墨魚仔沙律

兩粒墨魚仔爽口,西柚沙律新鮮,合理水準。

葡式燒乳豬
葡式燒乳豬

肉嫩滑,皮都脆,但少了分香,味道適中,不過不失。

第二款自選菜式是紅酒燴羊膝
紅酒燴羊膝

鴨飯

特色銅盆盛載,餡料有鴨肉葡國腸等,味道不特出,但無出錯。

甜品木糠布甸
木糠布甸

同樣地對辦

2015-04-11
$220 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
2015-03-21 3651 views
其實之前尼過,食左full fare 既同一個餐,好好食! 見到groupon半價,冇理由唔去溝返淡上次既full fare! 通常groupon 既食物質素會下降,話晒一分錢一分貨呢個世界冇free lunch, 所以已經有心理準備係冇咁好食… menu入面冇左幾個choice,記得上次食左個黑椒蝦好香好食不過今次冇得揀... 揀左葡式腸,suckling pig, 焗鴨飯,牛仔骨。 蒜蓉包有d過咸同埋乾 好食! 外脆內淋! 咸味剛好!水準依舊左: 葡腸配蘋果粒 幾咸不過配蘋果都ok既quite fresh右: 牛仔骨燒得入味,肉淋,但又冇乜葡國菜既感覺焗鴨飯 is a must have! 好香好入味! yum yum!!甜品冇d流... 木糠布甸但係唔太放得入口,似飛機餐d甜品最吸引既地方係呢度free cockage!!! 令晚餐慳返一筆!

garlic bread

蒜蓉包有d過咸同埋乾

suckling pig

好食! 外脆內淋! 咸味剛好!水準依舊

葡式腸 & 燒牛仔骨

右: 牛仔骨燒得入味,肉淋,但又冇乜葡國菜既感覺

甜品冇d流... 木糠布甸但係唔太放得入口,似飛機餐d甜品

$190 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
suckling pig
葡式腸 & 燒牛仔骨
  • 焗鴨飯
2015-01-23 4899 views
週五 Happy Friday,本想和同事到汕頭街試試那間日式西餐廳,奈何門外人龍很長,還是要另覓他選。既然來到汕頭街,亦立刻想起 La Maison ,一於上樓碰碰運氣,結果當然是幸運地還有一張吉枱供散客享用,可立刻入座安頓。雖有好一陣子沒有到訪,店內裝潢依舊別緻,只是餐桌擺放稍稍密了一點,但仍屬可接受範圍。午市套餐有六款選擇,共五道菜約百餘元左右免加一,性價比不俗。前菜青蘋果沙律,青蘋果酸爽開胃,用上的沙律汁薄身不膩口,是不錯的開胃前菜。餐湯法式洋葱湯,絲絲洋葱量足,湯汁葱香氣味洋溢,口味帶甜。餐湯襯上一只飽滿的餐包,外層帶點脆,包心鬆軟,不論沾上湯吃或空口吃皆宜。主菜香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁,三文魚窄長肉嫩,魚香不俗,近皮位置帶脆,面上灑上香草忌廉汁更見香滑。伴碟薯菜有煎香了的薯角,無乜特別。反而配上的椰菜頗為甜美,車厘茄多汁酸香。甜品咖啡冧酒蛋糕,咖啡香度合理,冧酒味則很淡,富質感。餐飲凍奶茶口味略甜,但奶香質滑,OK。

法式洋葱湯
餐包
香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁
咖啡冧酒蛋糕
凍奶茶
[23/1/2015; Fri]
2015-01-23
$110 (Lunch)
法式洋葱湯
香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁