2016-11-27 3513 views
男友想試好耐lu,一於拜會拜會!去到有D唱K感覺,HAHAHAAA,梅酒,依隻都幾嗆,但重梅味。豬軟骨,正丫,依碟係我第一次食過咁淋既豬軟骨,個汁又好味,勁match,真係入口溶既感覺燒茄子,食過好有衝動自己整,但知道一定整衰。。。孜然粉加應該係七味粉,好好味,燒得又好,真係爭住食,食完就好似下面塊皮咁,冇晒野露筍BB,真係冇嗌錯😂😂好嫩,冇渣,好食!!汁再多少少仲好!!拉絲大阪燒,好玩,但味道係咪好另類就唔係既,只係不過不失,有得玩😂😂整體食物,環境就黑左d,影相都有d難度,轉埋日本歌就仲好!!!!
男友想試好耐lu,一於拜會拜會!
去到有D唱K感覺,HAHAHAAA,
梅酒
梅酒,依隻都幾嗆,但重梅味。
豬軟骨
燒茄子
燒茄子,食過好有衝動自己整
,但知道一定整衰。。。孜然粉加應該係七味粉,好好味
,燒得又好,真係爭住食,食完就好似下面塊皮咁,冇晒野
露荀
拉絲大阪燒,
好玩,但味道係咪好另類就唔係既,只係不過不失,有得玩😂😂
整體食物
,環境就黑左d,影相都有d難度,轉埋日本歌就仲好!!!!
豬軟骨
燒茄子
露荀
2016-11-24 2573 views
係 tst 行完街~ 6點幾有小小餓~ 又5想食太飽~ 誤打誤撞搵到 lee 到  燒物一向係我至愛~ 要等位都要食~!等左 10 分中左右就有位~ 餐廳 燈光較暗, 吹水一洗~ 1)軟殻蟹沙律軟殻蟹份量十足, 炸到脆卜卜!但係沙律菜就不太新鮮, 失色左小小!2) 芝士脆玉瓜脆玉瓜加芝士 ~ 一絕a!! 脆玉瓜又脆又多汁~ 加芝士的香~ 3)燒油甘魚魚鮫見佢推介諗住試一試 , 點知一試就愛上了!!魚鮫份量算多~ 魚質肥美甘香, 魚肉滑嫩! 4)燒日本甜蕃薯 非常好食 ! 好甜小小熱咁 ~入面d肉好似食雪糕咁 5) 芥辣八爪魚wasabi味道重,而八爪魚份量都不少 又新鮮!!6) 燒牛舌牛舌吃起來比較脆 不難咬斷~ 正7) 燒原隻蘑菇好小地方有得食~ 蘑菇燒完好多汁又有炭燒味~

餐廳 燈光較暗, 吹水一洗~

1)軟殻蟹沙律

6) 燒牛舌
牛舌吃起來比較脆 不難咬斷~ 正
2016-11-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-11-19 1428 views
本人是深宵食堂(電視劇)的超級大粉絲,聽聞有同名的食肆,豈能錯過,藉著友人生日,特來試試。我們一口氣點了很多燒或炸物,如芝蔴鷄翼、吉列廣島蠔丶炸雞軟骨丶生燒牛脷芯丶汁燒白鱔丶汁燒帆立貝...等。芸芸眾生中,最好味的是汁燒白饍,因鱔肉肥美厚身,加上燒汁,特別惹味。汁燒帆立貝及芝士蚧肉玉子也不鐠,玉子面用茄汁寫上深宵兩字,簡直是完美的影相位。只可惜其他食物卻十分之普通,而牛脷芯更是難食,過多的黑椒及不新鮮的食材,使人失望。最後順帶一提,其員工服務,一好一壞(兩位服務員),只能給予中間分數,希望老闆多加留意。
2016-11-09
$780 (Dinner)
  • 芝士蚧肉玉子燒
  • 汁燒白鱔
2016-11-17 594 views
位於尖尖樓上嘅日式居酒屋,坐位有室外室內,室外係個露台仔咁,都幾有feel,不過怕熱嘅我都係坐番入室內好了~食物種類唔算多,揀幾樣試下先。先上芝士蝦丸同芝麻雞翼,一股熱氣,好似炸得好好食咁,蝦肉都算彈牙,芝士濃味過蝦味,鐘意芝士嘅朋友可能會鐘意。雞翼聞起上來好香,肉質軟滑,熱辣辣都幾好食。芝士蟹肉玉子燒,寫上店名「深宵」二字,相機食先~之後店員就會切開一份份,芝士即刻流出來,蟹肉唔算太多,蛋味不太重,但玉子質地幾滑。燒白鱔一上枱已經好香,睇起上來好厚肉,食落肉質彈牙,燒得甘香,味道唔錯,食到魚鮮味,留下深刻印象。香草黑豚肉飯,香草味好重,聞係好香但食落口就覺得有少少過重,豚肉燒得好香,質感略嫌腍左啲,似食緊漢堡扒。食物整體都ok,環境幾清靜,好啱同朋友慢慢坐傾下計仔。

食物整體都ok,環境幾清靜,好啱同朋友慢慢坐傾下計仔。

2016-10-30 1747 views
話就話收4點 2點都未到 1點40分到 已經比個人黑哂面咁話收左鋪 完全冇好態度可言 態度差野食點好食都冇用! 垃圾! 如果咁早收既 你地就唔好改名叫深宵食堂啦 邊忽深宵阿? 冇心機做汁左佢啦
2016-10-30
Type of Meal
Last Night Supper
2016-10-16 680 views
岩岩東京返黎,想繼續食日本野,唔想咁快返翻現實,於是上網搵到呢間野食。其實之前早已聽聞深宵食堂既名氣,今日終於有機會去試下。叫左個一口牛串燒,深宵食堂玉子,同埋個鵝肝野菌石頭鍋飯。牛肉串燒得好好味,水份仲保留係肉質度,口感多汁,唔會燒得太老,正!同埋燒汁有陣特別既香味,好食!玉子終於都黎左啦!好大個,仲有深宵兩個字。原來入邊有芝士,入口熱辣辣,芝士味即刻出黎,正!簡簡單單,但味道很好!最鐘意鵝肝野菌飯,野菌飯撈埋鵝肝,鵝肝既味道圍繞住成個飯,飯係珍珠米,鵝肝同飯香加埋一齊原來可以咁夾!冇叫錯呢碗飯!仲有好多野食未叫,不過已經好飽,下次去尖沙嘴再黎試下其他新野!
牛肉串燒得好好味
,水份仲保留係肉質度,口感多汁,唔會燒得太老,正!
同埋燒汁有陣特別既香味,好食!
冇叫錯呢碗飯!

2016-10-09 611 views
最近愛上睇日劇深夜食堂,劇中老板中最愛用貓飯餵貓,貓飯好味程度連劇中客人都指名要點。 估不到上網搜索之下,一間名叫深宵食堂的餐廳裡,竟然有貓飯食,所以相约朋友一同去試。我地叫咗客芝麻雞翼,雞翼熱辣辣送上枱,外脆內裡肉質鮮嫩多汁美味。又試咗汁燒金菇肥牛,超好味,肥牛熟度恰到好處,金菇熟得黎又唔韌,完全唔痴牙。

2016-10-09 526 views
朋友早幾個星期就book 左位本身對「食堂」冇咩期待但原來係有好多特別野食燈光較暗,好適合傾計,但坐位較少,私人度較低軟殻蟹沙拉軟殻蟹份量十足而且炸得好脆!外層脆但入面就有肉感,蟹味香濃!配埋沙拉菜食好正燒羊架估唔到好係切好哂一粒粒上臺,食落好方便!羊架每粒都燒得好香口惹味!最特別係配上黃芥末同果醬!配黃芥末就令羊架既味道更特出,而配上果醬,酸酸甜甜又係另一種美味!煙肉荔枝串好鐘意食依個!煙肉煙un,咸咸地,充滿油香!配埋清新多汁既荔枝食,味道好夾!另一個難忘既就係佢既燒餅!我以為係好似大板燒個種,但原來個底係炸到香脆既麵條!好好食!底部香脆,上層有香噴噴既肉同配料!好好食!加埋上面既木魚片同燒餅醬!好香口惹味!
朋友早幾個星期就book 左位
本身對「食堂」冇咩期待
但原來係有好多特別野食
燈光較暗,好適合傾計,但坐位較少,私人度較低
軟殻蟹沙律
軟殻蟹沙拉

軟殻蟹份量十足
好鐘意食依個!
深宵薄餅
加埋上面既木魚片同燒餅醬!好香口惹味!
軟殻蟹沙律
深宵薄餅
  • 煙肉荔枝卷
2016-10-09 513 views
今日返夜,但原來有同事今日生日,所以決定放工去賀一賀佢。最近睇開電視的深夜食堂3,所以對呢間同名的餐廳,好有興趣,所以決定去試一試一入到餐廳唔算大,有一半處於露天,但氣氛幾好,食物種類都算多深宵薄餅(店員推介)味道一般普通,但餡料粉量好多,口感層次有分明一口牛造型十分吸引,店員說明造型中的薯仔不能食,牛肉用串燒方式烹調,口感不老,但又不會太生,約6-8成熟。加上燒汁的配合下,十分juice,牛肉味十分濃郁。秋葵秋葵一向係我的至愛,佢地用照燒方式去烹調,係秋葵的原本味道下,加上照過的獨有香味,十分惹味。
今日返夜,但原來有同事今日生日,所以決定放工去賀一賀佢。

深宵薄餅(店員推介)
味道一般普通,但餡料粉量好多,口感層次有分明

一口牛
造型十分吸引,店員說明造型中的薯仔不能食,

秋葵
深夜燒餅
一口牛
秋葵
2016-10-06 466 views
雖然大台播完男人食堂,但今日約左兄弟去尖咀食堂做個訓練員,順路去厚凍街塗鴉潮潮聖。上到餐廳只有戶外座, 為左即刻入席, 所以坐係出面, 慶幸室外溫度下雨後不高....前菜點左個軟殼蟹沙律, 蟹炸得通脆, 蟹籽份量尚算多, 但沙律菜是一般火箭菜和羅馬生菜, 不算特別新鮮分數: 7/10然後點了三個唔同既海鮮...芥辣八爪魚:食落尚算新鮮,當然比起南韓會郁既當然無得比....芥辣味凸出而不至於搶鼻分數:7.5/10燒油甘魚魚鮫: 自當年有朋友介紹魚鮫後, 餐廳有提供, 必會點一客試試手藝。魚油芬香, 而且肉質幼滑, 是上品。 分數: 8.5/10燒鱔:是海鮮中最好食,雖然貴左少少,但肉厚,皮脆,少骨。啖啖都係燒鱔既香味,魚油豐富,極品分數:9.5/10燒雞皮:女士們較少會食的食品,雖然唔太健康,但燒得香脆,且富有雞味。分數:6/10深宵芝士蟹肉蛋:這個可算是鎮店名物,個個食客都必點用於打卡。微溶的芝士跟玉子蛋本是匹配,加上蟹肉絲更是出色,唯蟹肉略為不夠(太大貪😜) 分數:8.5/10芝士脆玉瓜:正正常常的翠玉瓜加一片略燒烤過的芝士,不會太膩,蠻不錯分數: 7/10日本蕃薯仔:細細粒,一口一

分數: 7/10
然後點了三個唔同既海鮮...

分數:7.5/10

魚油芬香, 而且肉質幼滑,
是上品。

分數: 8.5/10

分數:9.5/10

分數:6/10

分數: 7/10
日本蕃薯仔:細細粒,一口一顆, 薯皮很薄且不算燶,可以一齊食...頗甜而飽肚

分數: 7.5/10
秋葵: 食得太多燒肉類,為扮下健康,點了一客秋葵,燒過的秋葵不會滑滑的,食落都幾好食,而且夠哂健康!

分數: 8/10
2016-10-02 488 views
收工後都9:00 ,唯有深宵當晚餐價錢都好新民可能放工太肚餓,2個女仔叫左一枱食物肚餓真係食咩都咁好味招牌蛋卷,好似甜蛋咁帶子好大粒飯醬味好多,有D咸,真係好大份,勁飽軟縠蟹沙律,好好味返工咁辛苦,梗係要食好D~
收工後都9:00 ,唯有深宵當晚餐
價錢都好新民
可能放工太肚餓,2個女仔叫左一枱食物
肚餓真係食咩都咁好味
招牌蛋卷,好似甜蛋咁
帶子好大粒
飯醬味好多,有D咸,真係好大份,勁飽
軟縠蟹沙律,好好味
返工咁辛苦,梗係要食好D~
2016-09-28 13389 views
説起日式居酒屋的話,很多人也會向我提起深宵食堂。這天和朋友在尖沙咀閑逛了一會兒後,大家便決定去深宵食堂試試。大概晚上6時多來到,店内顧客還不算多,而餐廳不知道是不是裝修的緣故,店内面積不大。店内燈光昏暗,營造了一種居酒屋的感覺,不過店内播放的卻是香港的老歌,感覺有點格格不入。這裏的食物款式也不少,除了有多款燒物外,餐廳還提供了各種炸物,一品料理,主食,小食,沙律等等。我們考慮了一會兒後,一口氣點了6款食物和2杯特飲。我點了一杯巨峰提子梳打($28)。對我而言,吃日式串燒絕對少不了梳打,有氣飲品和串燒從來都是絕配。朋友則點了一杯抹茶紅豆冰($28)。不過朋友卻表示這杯抹茶紅豆冰有點過甜,而且抹茶味道非常人工。接著我們點的食物便開始陸續上桌了。烟肉荔枝卷($38)這款串燒是我每次去串燒店都會選的。這裏的烟肉荔枝水準也不俗,鹹香的荔枝包著香甜多汁的荔枝,非常令人滿足。汁燒金菇肥牛卷($38)另一款質素不錯的串燒,整體燒得剛剛好,牛肉保留了一點肉汁,包裹著滿滿的金菇,金菇爽脆可口,而且醬汁甜甜的,點綴了肥牛的味道。川式茄子($68)一致被我和朋友認爲是當中最美味的一款串燒。茄子分量不少,整條茄
説起日式居酒屋的話,很多人也會向我提起深宵食堂。

我們考慮了一會兒後,一口氣點了6款食物和2杯特飲。
我點了一杯巨峰提子梳打($28)。

接著我們點的食物便開始陸續上桌了。

烟肉荔枝卷($38)

汁燒金菇肥牛卷($38)

川式茄子($68)

一致被我和朋友認爲是當中最美味的一款串燒。茄子分量不少,整條茄子燒得剛好,不會過乾,茄子非常juicy,配上蒜蓉一起吃味道非常突出,一點也不會覺得味道單寡。

生燒牛利芯($38)
相反這款串燒卻有點令人失望。牛利好像燒得過了火,口感很韌,沒有爽脆的感覺。而且調味上也較爲鹹,吃了一口便停手了。

芝士蟹肉玉子($78)
玉子上用茄汁寫上了深宵二字,甚爲特別,上桌後店員會幫忙在顧客面前切玉子。切開後就能夠看到裏面澎湃的芝士,相當吸引。玉子的蛋味也很重,和芝士一起吃一定不會難吃,不過蟹肉的分量很少,吃不出任何蟹肉的鮮味。

蒲汁鰻魚飯($88)
鰻魚飯味道屬普通質素,稱不上是有驚喜。不過鰻魚的分量也不少,厚厚的一片鋪在珍珠米上,的確頗吸引。

整體來説,雖然深宵食堂不算是我心目中香港最好的日式串燒店,不過價錢合理,款式很多,味道也不會強差人意,也是值得光顧的,

可是值得一提的是店内的服務態度不太好,店員的語氣有點倔,爲整餐飯扣了點分數。
$200 (Dinner)
  • 川式茄子
2016-09-24 507 views
嚟到尖沙咀,其實我同舊同事聚吓舊都係想坐得舒服少少,可以傾吓計,記起之前喺銅鑼灣食過間串燒唔錯,佢尖沙咀都有分店,充帶佢嚟試吓~胡麻凍蕃茄 - 我平時好少食生蕃茄,但係呢個凍蕃茄加埋胡麻醬好好味凍豆腐 - 最近唔知點解愛上咗食胡麻醬,一見有胡麻豆腐就一定會點嚟食,不過……食呢個其實主要一定要豆腐夠滑,呢個就絕對夠,同埋我比較鍾意食厚切豆腐,平時食皮蛋豆腐,雖然力工好好,但係其實好難夾起食,卹以我都係鍾意呢嘅食法吉列廣島蠔 - 大大隻,外皮好脆口,亦都唔會過厚,咬落重好juice,好香蠔味芝士蟹肉玉子燒 - 呢個玉子燒真係大塊得過份,兩個人食真係太多,但係味道唔錯,不過略嫌唔係好夠甜,如果甜返少少會比較好味淋魚干 - 同朋友食串燒傾計,點可以無雞泡魚乾呢﹖我最鍾意佢燒完出嚟癡癡立立嘅口感,燒嘅時候要適當加醬油,所以呢種癡立感好重要一口牛 - 呢個牛,同我之前喺銅鑼灣食一樣,唔韌,非常淋,唔會有多餘嘅筋,好香牛味~
2016-07-26
$250 (Dinner)
  • 味淋魚干
  • 芝士蟹肉玉子燒
  • 凍豆腐
2016-09-24 471 views
夜晚11點半出嚟搵食,openrice尖沙咀深宵食堂開到2點,就衝咗上嚟,原來openrice唔準,今日1點收。先嚟2杯飲品,忌廉鮮奶唔係罐裝,有濃香鮮奶味,正。到杯士多啤梨奶昔,竟然唔係奶昔嚟,有啲失望。跟著嚟個牛肉飯,賣相ok,牛肉唔會乾,飯用日本米,有牛肉汁,撈一撈非常香口。食咗2啖,豚肉飯到啦~豚肉有超香牛至味,厚厚一片有5片,金黃爽身,咬落軟熟,飯一樣係日本米,底有醬汁撈一撈又清埋。最後最期待嘅牛油焗什菌居然係最失望嘅,牛油唔香,淡得嚟有澀味,其實稍稍多啲鹽就解決到嘅問題,唉o(︶︿︶)o埋單$234。
忌廉鮮奶&士多啤梨奶昔
香味牛肉飯
香草黑豚肉飯
牛油焗什菇
埋單$234。
2016-09-23
$234 (Last Night Supper)
忌廉鮮奶&士多啤梨奶昔
香味牛肉飯
香草黑豚肉飯
2016-09-22 335 views
尖沙咀真係大把選擇, 見個名同毛記星期日節目名字一模一樣, 不知食物是否也跟節目的一樣吸引呢? 八掛心態下…..今晚就食呢間啦。今晚早食, 入座未有太多食客, 但食到途中己座無虛席, 見議7:30 OR 之後晚飯者訂位。除燒物外, 還有炸物、主食、小食、一品料理、沙律等等…芝士蟹肉玉子( $78)見隔離2檯食客都有, 便叫來試吓, 茄汁寫上了”深宵”二字, 一睇就知係佢地既招牌菜。切開蛋皮, 蛋內包住的流心芝士緩緩流出, 蛋好嫩滑, 芝士香濃, 口感一流。一口牛 ($68/2串)一對外星人的耳朵? 咁上檯無咁悶, 比到客人新鮮感, 一口牛一碟兩串, 外皮燒得焦香, 內裡牛肉唔乾, 香軟juicy, 只以淡淡的香甜燒汁提味。 為免浪費食物, 唔知餐廳會否考慮用較硬朗的開邊熟蕃薯 or 蘋果 or 其他食得落肚的食物代替生薯仔呢? 汁燒白鱔 ($68/串)賣飛佛, 鱔片像我般肥大肉厚, 油香四溢, 肉質永遠的嫩滑, 只用簡單的日本燒汁去燒,己經非常美味, 如果再燒燶點, 油份出多些, 皮又脆些……那會更香更正。 吉列廣島蠔 ($48)粉漿唔係太厚, 保留了蠔獨有的鮮甜嫩口。 深宵薄
除燒物外, 還有炸物、主食、小食、一品料理、沙律等等…
芝士蟹肉玉子( $78)

芝士蟹肉玉子( $78)
一口牛 ($68/2串)

一口牛 ($68/2串)
汁燒白鱔 ($68/串)

汁燒白鱔 ($68/串)
吉列廣島蠔 ($48)
吉列廣島蠔 ($48)
粉漿唔係太厚, 保留了蠔獨有的鮮甜嫩口。
深宵薄餅 ($88)

又係望見隔離檯……那些堆滿薄餅面的木魚薄片向我招手…..食我啦…食我啦。深宵薄餅餡料有煙肉、洋葱、菜粒及炸麵等, 再加上甜酸沙律醬、燒汁及大量木魚薄片增口感及食味, 煙肉和洋葱香口惹味就係人都知, 不過放炸過的麵條入 pizza 又幾特別, 好似食緊童星麵咁, 個人略嫌pizza餅底厚了些, 有少許硬, 不夠香脆。
深宵薄餅 ($88)
抹茶紅豆冰 ($28)

食串燒又點少得一杯凍冰冰既冷飲呢? 清新淡雅的抹茶香, 除口腔膩滯感一流, 紅豆煮的夠軟腍, 甜度適中, 凍冰冰…..飲完爽晒。
抹茶紅豆冰 ($28)