2016-06-28 645 views
之前見某週刊介紹呢度嘅燒物好似好正咁,今日終於都黎左喇有好多量食,仲有啲推介嘅有個牌仔掛住響右邊響menu見倒呢碗野叫貓飯好特別所以就叫好左上面好多木魚,一拎出黎果陣啲熱氣熱到啲木魚係咁慾好有動感啲木魚好多撈均每啖都有木魚而且仲有啲醬油味,好多鹹個炒雜菜好香麻油味,面頭有木魚同菜,個底仲有啲菇吸哂啲汁,好入味個帆立貝好爽口,而且松露好多,一啲都唔吝嗇。舊牛油要自己搽落去個帆立貝度嘅,咁就唔怕太油,搽小小攞左個香味就夠平時係屋企煮煙肉,煮完會好油,但係依個卷一啲油嘅感覺都冇,連個底都冇油嘅。入面隻蠔好新鮮,有海水嘅香味,而且都幾大隻嫁呢度嘅環境好好,而且食物嘅質素都幾高,連炒雜菜都煮得好有心思,會加麻油令到食物更香。值得大家去試下
之前見某週刊介紹呢度嘅燒物好似好正咁,今日終於都黎左喇
有好多量食,仲有啲推介嘅有個牌仔掛住響右邊
響menu見倒呢碗野叫貓飯好特別所以就叫好左

上面好多木魚,一拎出黎果陣啲熱氣熱到啲木魚係咁慾

好有動感

啲木魚好多撈均每啖都有木魚而且仲有啲醬油味,好多鹹
炒什菜
個帆立貝好爽口,而且松露好多,一啲都唔吝嗇。

炒什菜
2016-06-27 392 views
訂了七點半的電影,看戲前上來碰碰運氣,幸好walk in仍有位,lucky!一直都想試這裏最有名的芝士蟹肉玉子燒,亦是為了這個玉子燒冒名上來。玉子燒上用茄汁寫上《深宵》二字,想必是這兒的招牌菜。切開玉子燒,半熔芝士慢慢流出,加上一絲絲的蟹肉,芝士的濃香奶味配上蟹肉的鮮味,滿足視覺及味覺的享受。雖然玉子燒是店內鎮店招牌菜,但自己其實最喜愛的是這個湯手打烏冬。烏冬看似普通,最好吃的卻是湯內的2片叉燒。叉燒樣子似中式燒肉,但味道則像東坡肉。一層肉一層油脂,層次鮮明,油脂層入囗即溶,好滑好香....芝麻雞翼亦是人気菜式之一。平日炸雞翼已很香囗,現在加上芝麻後,香口程度更上一層樓。雞翼外脆內嫩,令人食指大動。炸軟殼蟹沙律賣相十分吸引,軟殼蟹上再灑上蟹子,兩種不同的脆法口感混合為一,再加上生菜的爽脆,不錯不錯。最後點了士多啤梨奶昔,酸酸甜甜,充滿兒時的回憶。
最後點了士多啤梨奶昔,酸酸甜甜,充滿兒時的回憶。
2016-06-27 403 views
夜晚十點幾十一點,好多舖頭都已經收哂想食日本野食放題又過大時段,所以就黎左呢度喇 隻帆立貝好大隻,咬落好爽,唔會話燒到過老縮哂韌哂啲松露好多,咬落啖啖都有松露味,食完個口都仲有陣松露味,可以話係齒夾留香 個羊架真係要俾個讚佢!好細心咁切開左一件件,平日食羊架一大舊咁俾落黎,如毛飲血咁,今次終於都可以斯斯文文咁食!個羊燒完出黎本身就已經好多味,所以我冇點到佢俾我果啲醬啲羊肉好鮮嫩,而且仲好多肉汁添阿 個雞軟骨好似比起平時食果啲更大粒,食落口'索索'聲,好有口感雖然係炸物,但係佢一啲都唔油,食完又唔會覺得好熱氣 食炸雞最緊要就係個皮!啲芝麻雞翼個皮好脆,而且一啲都唔厚粉。食到中間隻雞翼都依然係好有味,唔會食到中間冇哂味 呢個和味牛肉飯造得好有心思,佢用嘅係珍珠米食落口粒粒分明,最重要係個汁,個汁好香濃,而且有小小甜甜地好特別,食完會想再食多次 總括黎講呢度嘅食物都好夠味,而炸物一啲都唔油,值得大家一試
黑松露牛油凡立貝
隻帆立貝好大隻,咬落好爽,唔會話燒到過老縮哂韌哂
燒羊架
個羊燒完出黎本身就已經好多味,所以我冇點到佢俾我果啲醬
啲羊肉好鮮嫩,而且仲好多肉汁添阿
炸雞軟骨
雖然係炸物,但係佢一啲都唔油,食完又唔會覺得好熱氣
芝麻雞翼
炸雞最緊要就係個皮!啲芝麻雞翼個皮好脆,而且一啲都唔厚粉。
食到中間隻雞翼都依然係好有味,唔會食到中間冇哂味
和味牛肉飯
呢個和味牛肉飯造得好有心思,佢用嘅係珍珠米

總括黎講呢度嘅食物都好夠味,而炸物一啲都唔油,值得大家一試
燒牛舌
黑松露牛油凡立貝
燒羊架
芝麻雞翼
和味牛肉飯
燒牛舌
2016-06-24 395 views
之前去過深宵食堂o係銅鑼灣既分店, 覺得唔錯, 所以今次就同朋友黎尖沙咀呢邊再食~ 尖沙咀店比較寬敞, 仲有戶外座位, 不過天氣熱成咁真係唔好攪XD 野食方面, 2間分店都有小小唔同~試左幾款新野之餘都有食番佢地既signature, 2個人叫左芝士蟹肉燒玉子, 蒲燒鰻魚飯, 蜜燒八爪魚(雞肉腸), 日式炒野菜, 一口牛, 鹽燒鯖魚同牛舌~ 呢個芝士蟹肉燒玉子係佢地既招牌, 裡面既芝士多到流出黎, 芝士味濃而且蛋煎得軟熟, 唔會太老, 中間見到夾左一層蟹肉, 但味道唔突出, 已經比芝士蓋過~蒲燒鰻魚飯唔算太大碗, 2個人share就可以試多幾款燒物, 鰻魚大塊而且軟嫩, 但唔夠多汁~蜜燒八爪魚其實姐係雞肉腸, 蜜糖落得夠哂多, 甜甜地都幾好食, 但就無咩特別~呢排食得太多肉所以點左份日式炒野菜, 上面仲有木魚, 但油份太多, 做唔到想食清淡d既效果~一口牛一份有2串, 賣相討好, 牛肉味濃但過熟, 好un~而呢串牛舌就好好食, 好香好爽口而且juicy, 係水準之作~最後既鹽燒鯖魚比想像中大份, 煎得魚皮微脆, 岩哂配啤酒~
芝士蟹肉燒玉子
蒲燒鰻魚飯
蜜燒八爪魚(雞肉腸)
一口牛
一口牛一份有2串, 賣相討好, 牛肉味濃但過熟, 好un~
牛舌
鹽燒鯖魚
最後既鹽燒鯖魚比想像中大份, 煎得魚皮微脆, 岩哂配啤酒~

2016-06-23
$300 (Dinner)
芝士蟹肉燒玉子
蒲燒鰻魚飯
蜜燒八爪魚(雞肉腸)
牛舌
2016-06-23 2409 views
朕今晚喺尖咀睇完影畫戲,差不多十一點,又有少少肚餓,朕就問隨從有咩好食,隨從就Check到厚褔街有間深宵食堂食啱哂呢個夜宵時間食,於是朕就衝上去試一試!上到去雖然己經十一點多,但係都幾多人,啱啱有張二人枱,朕就同隨從坐低,同埋叫左杯荔枝梳打濕一濕個喉先,呢杯荔枝梳打都好香荔枝味,唔似平時飲開嗰啲,一味得個甜字!隨從先叫左啲開胃炸物,芝士蝦球同埋芝蔴雞亦。芝士蝦球炸到外面香脆,入面就彈牙,加埋啲流心芝士三重口感,好味!芝蔴雞亦,炸到啲雞皮脆卜卜,加埋啲芝蔴喺面,夠哂香口,入面啲雞肉仲保持到原來既鮮嫩同埋肉汁!雖然Size夠大,但係都係唔多夠喉!跟住黎既就係串燒,朕就叫左煙肉荔枝卷同埋燒白鱔。煙肉荔枝卷燒完之後,逼走左煙肉多餘既油份,肉質香脆,而入面既荔枝肉多汁香甜,一齊食非常配襯!跟住就係朕食串燒必食既燒白鱔,食燒鱔最緊要就係肉要夠厚身,燒出黎要外皮香脆,啲肉要夠彈牙同埋唔好燒到乾哂,而呢度就做到呢樣野喇!跟住黎既就係芝士蟹肉玉子燒,㕑司仲喺面用茄汁寫左"深宵",兩隻大字,一睇就知係好野啦,一切開,啲芝士同蟹肉就湧住出黎,食落有蛋同芝士既香味,仲有蟹肉既鮮甜味,仲有朕最愛既茄汁,讚!!!
荔枝梳打
隨從先叫左啲開胃炸物,芝士蝦球同埋芝蔴雞亦。
芝蔴雞亦
跟住黎既就係串燒,朕就叫左煙肉荔枝卷同埋燒白鱔。
煙肉荔枝卷
芝士蟹肉玉子燒
主菜出場,深宵簿餅同埋香草黑豚肉飯。
深宵簿餅用上大板燒既製法,入面有海鮮,野菜,上面有木魚喺度飄飄下,而朕就最欣賞佢地個餅底係用炒麵做,做得非常香脆,脆到啪啪聲!!!
深宵簿餅
仲有就係香草黑豚肉飯,用上大量既香草黎整,而黑豚肉本身既肉質脂肪含量偏低﹐但肉質仍可保持鬆軟,食落絕不油,而配搭左香草食落反而有一種清新既感覺!
香草黑豚肉飯
最後就係以冰燒菠蘿作結!冰燒菠蘿先燒到香口,再喺上面加上蜜糖,再張佢雪到變冰,真頭好似食緊串燒菠蘿冰咁!!!
冰燒菠蘿
------完------

2016-06-12
Type of Meal
Last Night Supper
香草黑豚肉飯
冰燒菠蘿
2016-06-21 1630 views
幾個月前吃過一次尖沙咀深宵食堂,今天突然想吃其芝麻雞翼,所以又走去尖沙咀店吃晚飯。芝麻雞翼 (Kim子推介指數9/10)今次的芝麻雞翼比上次炸得更香口,不是一般將半製成品炸起便上枱的貨色,在雞翼的炸粉上加入秘製的香料,味道惹味卻不辣,而且炸得一點也不油膩,肉質鮮嫩,keep住水準可以encore!燒餅 (Kim子推介指數7/10)今次特別試試燒餅。是傳統的日式玉子燒是(Kim子推介指數8/10)玉子燒是深宵食堂的招牌菜。玉子燒内有半溶芝士,再用蕃茄汁寫上「深宵」二字。八爪魚型腸仔是日式便當的常見配菜。煙肉蠔卷 $24 (Kim子推介指數6/10)肥美的煙肉捲着廣島蠔,煙肉與蠔的味道很配合, 可是燒我得有點乾。一口牛 (Kim子推介指數8/10)這道菜的賣相也不錯。一口牛看似很韌,但吃下去也鬆軟及肉味甚濃。芝士翠玉瓜(Kim子推介指數7/10)翠玉瓜爽脆配上芝士也有效地中和油膩的感覺,可是這碟翠玉瓜上的芝士可以再焗久一點,略嫌芝士不夠溶。

芝麻雞翼 (Kim子推介指數9/10)

燒餅 (Kim子推介指數7/10)
今次特別試試燒餅。是傳統的日式
玉子燒是(Kim子推介指數8/10)
煙肉蠔卷 $24 (Kim子推介指數6/10)

一口牛 (Kim子推介指數8/10)

芝士翠玉瓜(Kim子推介指數7/10)

• 芝麻雞翼
2016-06-16 1673 views
收工之後約左同事吹下水大家都無心水想食D咩諗住厚福街多食肆就去果到點知好多間店都排哂長龍同事諗起之前食過深宵食堂都唔錯上到去又有2人位,就坐低左喇芝士蟹肉玉子燒 $78有睇開小公主個BLOG既朋友都知我有鍾意食玉子廚師用茄汁係玉子燒上面寫左餐廳名,都幾有創意同心思一切開件玉子,入面D芝士就流出黎咸咸地既芝士加埋蛋一齊食味道好夾不過我就唔太食到蟹肉既味道其實個形成同味道都比較似奄列而唔係玉子燒燒雞翼 $38 / 2串食串燒又點可以無雞翼呢?雞翼切開左一半,所以食既時候好方便雞皮燒得好脆,加埋簡單既調味就已經好好食豚肉露筍卷 $28露筍吸哂豚肉既油分食落既時間好香好滑而豬肉都燒得岩岩好,一D都唔鞋燒羊架 $78 / 2件羊架用孜然粉黎燒,好有中式羊肉串既感覺羊肉味道唔會太羶不過肉質有D太腍,反而無咩肉既Texture估計本身羊架質素一般鹽燒鯖魚 $44鯖魚好厚肉,而且唔腥個人覺得塊皮可以再燒脆少少日式炒野菜 $48野菜入面有椰菜同雜菌感覺有d似炒麵入面果d配料味道不過不失日本蕃薯仔 $28全晚最令我驚喜既係呢個蕃薯仔每一粒都係一口size因為燒過令到蕃薯無咁多水份所以甜味勁出,好似將5個普
收工之後約左同事吹下水
大家都無心水想食D咩
諗住厚福街多食肆就去果到
點知好多間店都排哂長龍
同事諗起之前食過深宵食堂都唔錯
上到去又有2人位,就坐低左喇
芝士蟹肉玉子燒 $78
有睇開小公主個BLOG既朋友都知我有鍾意食玉子
廚師用茄汁係玉子燒上面寫左餐廳名,都幾有創意同心思
一切開件玉子,入面D芝士就流出黎
咸咸地既芝士加埋蛋一齊食味道好夾
不過我就唔太食到蟹肉既味道
其實個形成同味道都比較似奄列而唔係玉子燒
燒雞翼 $38 / 2串
食串燒又點可以無雞翼呢?
雞翼切開左一半,所以食既時候好方便
雞皮燒得好脆,加埋簡單既調味就已經好好食
豚肉露筍卷 $28
露筍吸哂豚肉既油分
食落既時間好香好滑
而豬肉都燒得岩岩好,一D都唔鞋
燒羊架 $78 / 2件
羊架用孜然粉黎燒,好有中式羊肉串既感覺
羊肉味道唔會太羶
不過肉質有D太腍,反而無咩肉既Texture
估計本身羊架質素一般
鹽燒鯖魚 $44
鯖魚好厚肉,而且唔腥
個人覺得塊皮可以再燒脆少少
不過希望店家可以改善下個環境
因為店內燈光真係太黑
如果你都想搵個地方同朋友食少少野傾下計
呢到都係一個唔錯既選擇
$150 (Dinner)
2016-06-15 1300 views
宵夜,從來也是最好味的一餐。 兒時,喜歡晚上在家煮一個杯麵,飲一罐可樂,已經心礦神怡,十分滿足。 中學時,因為怕肥,戒掉了宵夜。想不到長大後,又有機會再嘗宵夜!這晚,和朋友打麻將,打了8圈後,大約晚上九點,大家也覺得有點肚餓,所以決定坐言起行,搵好野食!經過一番努力,最後終於找到了這間「食堂」!餐廳位於尖沙咀厚福街,其中一棟商業大廈-藍馬商業大廈 的5樓,位置不算十分好找,但你總能找到! 進到食店內部,座位不算很多,大約7-8張枱,每張4人;有室內,有室外,方便要抽煙的客人,而我們,當然是選室內的! 餐牌以居酒屋來說,算做得很簡潔,一張餐牌,簡簡單單,一目了然! 除了餐牌上的食物,餐廳還會推出一些限定/特別介紹的菜式,務求會顧客帶來一點新意。點好菜後,大約5分鐘,食物便已經開始陸續送到,非常有效率,這絕對迎合已經餓到打鼓既我們! 芥辣八爪魚 ($48) 8/10 芥辣八爪魚吃下去感覺有點像芥辣豆,而它的分量也絕對不少,4個人吃也絕對夠食,八爪魚是冰凍的,作為「開胃菜」絕對是一絕! 芝士蟹肉玉子燒 ($78) 9/10 感覺這道菜式就像是一道迎賓的菜式,廚師在玉子燒的面
宵夜,從來也是最好味的一餐。

中學時,因為怕肥,戒掉了宵夜。

想不到長大後,又有機會再嘗宵夜!

芥辣八爪魚 ($48) 8/10

芥辣八爪魚
芝士蟹肉玉子燒 ($78) 9/10

感覺這道菜式就像是一道迎賓的菜式,廚師在玉子燒的面頭用茄汁寫上了餐廳的名字,十分有心思。

而用刀切開後,芝士就猶如噴泉般流出來,絕對足料,但是正正因為芝士十分多的緣故,有點蓋過了蟹肉的鮮味了。
燒雞皮2串 ($15) 7/10

雞皮2串只需$15,十分抵食,燒得很香脆,唔係誇張,脆到真的有點像薯片的感覺。
燒雞皮
芝士翠玉瓜4件 ($24) 8/10

芝士的厚度幾乎和翠玉瓜的厚度是一樣的,咬下去十分chessy,喜歡芝士的芝士控一定喜歡,但不喜歡的會覺得有點太漏,幸好我是前者,所以我俾like!
芝士翠玉瓜
多春魚6條 ($48) 6/10

個人認為佢做得有點太咸,可能廚師重手佐... 但係燒得係香脆既,但係真的太咸...
多春魚
  (1串2件) ($68) 8/10

白鱔超大塊,啖啖肉,好好味,而醬汁亦都調我很match。
軟殼蟹沙律 ($68) 7/10

呢個軟殼蟹沙律係「後加」既,因為見到在埸8成既顧客都有order,而佢亦冇令我失望,有4大隻軟殼蟹,再埋沙律菜和沙律醬,好抵食。
軟殼蟹沙律
日式炒野菜 ($48) 7/10

呢個炒野菜都幾大碟,水準作。
生燒牛舌芯 (1串) ($38) 8/10

呢串牛舌芯比一般的牛舌芯更為厚切,淡淡肉,好惹味。
生燒牛舌芯
湯手打烏冬 ($28) 9/10

呢碗手打烏冬的性價比真的是意料之外的高。

烏冬有彈性,豬骨湯底,配料齊備,再加2大塊日式叉燒,也只是索價$28,絕對是必點之選。
湯手打烏冬
巨峰提子梳打 ($28) 7/10
巨峰提子梳打
吃了這麼多食物,埋單$620,每人大約$150,吃飽飽,付了錢後又可以繼續再打8圈,人生,理應如此!

2016-06-13
$155 (Last Night Supper)
芥辣八爪魚
燒雞皮
芝士翠玉瓜
生燒牛舌芯
湯手打烏冬
2016-06-15 899 views
<深夜食堂>曾經是我每個星期追看的日劇, 喜歡它用上孤寂的拍攝手法敍述故事, 每集一食物, 食物簡單, 但背後的故事動人。香港亦有一間深宵食堂, 雖然不似劇集中的隱世小店, 不過開在大廈中作樓上鋪, 甫開電梯門就見到這個木造名牌, 而且店內客人都三五成群喝著啤酒談著天, 頓時有一種日劇感。餐牌上主要都是串燒炸物等佐酒小食, 而最吸引我的是在日劇當中出現過的貓飯及紅香腸。九時許, 未算得上深宵, 但工作過後就是想喝喝啤酒, 盡訴心事。食店好細心, 隨啤油奉上的小杯是冰凍過的。貓飯 $28第一個到達的是貓飯, 白飯上盛著木魚絲, 再淋上淡醬油。這個飯口味比較淡, 不太吃得到醬油味, 像木魚伴飯而已。不過米飯飽滿圓潤, 食落有嚼勁, 口感不錯。自家製豬軟骨 $42這個豬軟骨令人驚艷的是它的軟骨已經燜煮至軟淋, 軟骨入口竟然是像骨膠原的黏笠感!而豬肉卻還能保持原狀, 整體好易入口, 味道是甜甜的醬油味, 好喜歡。芝士蟹肉玉子燒 $78玉子上來時上面寫著深宵二字, 個人覺得用上香草作裝飾會更見層次。一切開即見當中大量芝士, 玉子煮得頗滑但不夠嫩。芝士味濃郁, 如果蟹肉份量多一點更
啤酒
食店好細心, 隨啤油奉上的小杯是冰凍過的。
貓飯 $28
第一個到達的是貓飯, 白飯上盛著木魚絲, 再淋上淡醬油。
這個飯口味比較淡, 不太吃得到醬油味, 像木魚伴飯而已。
不過米飯飽滿圓潤, 食落有嚼勁, 口感不錯。
自家製豬軟骨
自家製豬軟骨 $42
芝士蟹肉玉子燒 $78
芝士蟹肉玉子燒
一切開即見當中大量芝士, 玉子煮得頗滑但不夠嫩。
芝士味濃郁, 如果蟹肉份量多一點更好。
燒雞翼
燒雞翼 $38
雞皮燒到焦香, 脆卜卜, 帶有海鹽味。 剪開過的雞翼易於食用, 唔會食得太狼狽。
燒白鱔 $68
好厚身的白鱔, 燒過後的白鱔肉很有光澤。
味道微甜, 好有油香, 不過有頗多小骨, 食時要好小心。
蜜燒八爪魚(紅香腸)
蜜燒八爪魚(紅香腸) $32
一道我在<深夜食堂>裡面印象很深刻的美食, 就是常常在日本便當中出現的香腸八爪魚!
腸仔有蜜糖甜味, 好腍身, 如果用上日本小紅腸會更入型入格。
煙肉蠔卷 $42
比較少見的串燒, 以煙肉包裹著蠔肉。
煙肉烤香過, 蠔肉就軟滑, 兩者雖然沒有太大火花, 但味道不錯。
煙肉荔枝卷
煙肉荔枝卷 $38
反觀煙肉荔枝卷, 就很有驚喜。
咸味煙肉包裹著鮮甜荔枝肉, 邊嚼邊食到咸香煙肉及甜美果汁, 兩者相輔相成。
燒車厘茄
燒車厘茄 $18
我每次食串燒必點車厘茄, 鐘意佢燒到和暖, 外表微皺, 然後每口咬下去都肉汁爆滿。
燒多春魚
燒多春魚 $48
多春魚燒得夠乾身, 多春魚子好香, 不會有腥味。
好喜歡這裡的氣氛, 泛黃昏暗的燈光, 還要播著舊歌, 令人好放鬆, 不經不覺就坐了兩個小時。
2016-06-14
$240 (Last Night Supper)
  • 自家製豬軟骨
2016-06-14 305 views
今晚同友人再次黎到深宵食堂食串燒!成3個月無黎食啦, 好彩有book台~因為餐廳好full如果唔係要等到9:30後先有位!所以想食好野既話!唔好嫌麻煩都係book台穩陣d~~黎深宵食堂當然要食串燒啦~今次叫左呢d正野:1) 冰燒菠蘿,入口時凍凍的~確係岩天時暑熱食!簡直透心涼,味道香甜~果肉汁夠哂juicy! 加上燒完之後更加甘香。2) 蜜糖八爪魚(雞肉腸), 切到形態像一隻隻紅色日式八爪魚一樣!色澤紅潤夠吸引~表層包上了一層甜甜的蜜糖!夠哂惹味, 每次黎都係必食ITEM, 今次都無令我失望!!3) 吉烈廣島蠔~上台時熱辣辣!即叫即整非常新鮮,蠔既size適中,唔會炸完後縮哂水變做蠔豉,味道入口甘香!蠔味係口腔內久停不散,剩下蠔香一陣陣~一d腥味都無!意想不到地不油膩喔!4) 炸雞軟骨,炸到脆卜卜~入口層次豐富!加上沙津醬黎食!胃口大增~令脆卜卜既雞軟骨口感再次提升5) 汁燒白鱔,大大舊!肉之間無細骨可入口啖啖肉咁食,燒到好juicy唔乾身~清清地燒汁配上白鱔有畫龍點睛既效果!6) 燒冬菇, 燒得岩岩好, 聞到菇既焦香, 咬落去好JUICY, 正

黎深宵食堂當然要食串燒啦~今次叫左呢d正野:
2016-06-14 305 views
一般的情況我好少出街吃宵夜的,不過有時也有例外的,這天跟朋友去尖沙咀吃飯,因為朋友是做銷售的,所以待她下班才吃飯,已經是宵夜時間了,我在等她的時候已經吃了少量食物打底了,坦白說,見朋友大多都是為了聊天多,食物是其次,當然食物質素也是有期望的。先來一份芝士玉子燒,玉子即是蛋,蛋跟芝士的配搭是非常好吃的,芝士半溶化、流心的樣子,很吸引喔~如果可以不加茄汁會更好,我不喜歡有茄汁的味道。 黑松露牛油帆立貝既邪惡又美味的牛油帆立貝,上檯已經聞到很香的黑松露味道,帆立貝煎香,有少少脆口,之後內裡軟稔,重點是沒有乾巴巴的情況,水份還是充滿的~牛油的味道也很香濃,現在想起也想吃多一次~燒油甘魚骹當天的菜單有燒油甘魚骹,油甘魚骹不是很易吃到的食物,喜歡吃魚的我,當然不會錯過它!魚骹這個位置的肉質很嫩滑,油甘魚魚油很多,吃下其實真的很膩~魚骹這個位置沒有什麼魚骨,不會挑魚骨的朋友也可以來試試。
一般的情況我好少出街吃宵夜的,不過有時也有例外的,

已經是宵夜時間了,我在等她的時候已經吃了少量食物打底了,

芝士半溶化、流心的樣子,很吸引喔~

如果可以不加茄汁會更好,我不喜歡有茄汁的味道。
黑松露牛油帆立貝

既邪惡又美味的牛油帆立貝,上檯已經聞到很香的黑松露味道,

帆立貝煎香,有少少脆口,之後內裡軟稔,

重點是沒有乾巴巴的情況,水份還是充滿的~

牛油的味道也很香濃,現在想起也想吃多一次~
燒油甘魚骹

當天的菜單有燒油甘魚骹,油甘魚骹不是很易吃到的食物,

喜歡吃魚的我,當然不會錯過它!

魚骹這個位置沒有什麼魚骨,不會挑魚骨的朋友也可以來試試。
這星期都很忙,每天下班都覺得特別累,於是跟朋友放工後輕食一下。放工已經10點多,想找一個地點方便而環境舒服的地方,便想起了尖沙咀的深宵食堂。餐廳燈光昏暗,以木為主的裝修,晚餐後食客不算多。煙三文魚沙律($58)份量都幾大,煙三文魚份量也不少,而且挺厚身和肥美。加上黑醋汁酸酸的,很開胃。凍豆腐($38)豆腐很滑不過不重豆味,加上胡麻醬,簡單而又好食。芝士蝦球($38)外層炸得很脆,有點偏硬。蝦球包裹著很煙韌的芝士,咬開一半可以將芝士拉扯很長。不過一定要趁熱食,凍了的話芝士變得沒有味道,結為一團。味淋魚乾($88)魚乾燒得剛好,不會太乾,咬落去還有魚的香味。不過稍嫌有點太咸了,比較適合伴啤酒。燒日本蕃薯仔($28)很甜的燒日本蕃薯仔,每粒都小小的,剛好一口一個。燒得蕃薯香味都迫出來,而且裡面燒得很Muddy,口感很好。溫燒鯖魚($44)每次食日式串燒都必點的一道。鯖燒得剛好,保持了魚油,所以肉質都很滑。而已鯖魚本身的魚味很香濃,燒過後更加好食。黑松露牛油帆立貝($68)黑松露很香,但食落味道不算太濃。帆立貝燒至軟身,柱位肉質都保持柔軟。以鐵板的熱力將牛油溶化,加上淡淡的黑松露味道幾好。蒲汁
餐廳燈光昏暗,以木為主的裝修,晚餐後食客不算多。
煙三文魚沙律($58)
煙三文魚沙律
凍豆腐($38)
豆腐很滑不過不重豆味,加上胡麻醬,簡單而又好食。
凍豆腐
芝士蝦球($38)
芝士蝦球
味淋魚乾($88)
味淋魚乾
燒日本蕃薯仔($28)
燒日本蕃薯仔
溫燒鯖魚($44)
溫燒鯖魚
黑松露牛油帆立貝($68)
黑松露牛油帆立貝
蒲汁鰻魚飯($88)
鰻魚都幾多,加上燒汁更加惹味。不過燒汁有點少,不夠伴飯食。
蒲汁鰻魚飯
士多啤梨奶昔($28)
比較像Yogurt的質地,酸酸甜甜,十分開胃。
士多啤梨奶昔
巨峰提子梳打($28)
唔算太甜的一個梳打飲品,同樣酸酸甜甜,中和一下食物的油膩感。
巨峰提子梳打
印象最深的是這裡上菜的速度很快,才剛剛開始食沙律,其他的燒物都差不多送到了。如果深夜要在尖沙咀覓食,這裡是個挺方便的選擇。
煙三文魚沙律
燒日本蕃薯仔
2016-06-12 254 views
對上一次去日式串燒店已經是一年多前了,之前朋友來過深宵食堂,推介要來一試,於是這晚就和很耐冇見的朋友前來一試。乍看餐牌,發覺價錢相宜,以尖沙咀餐廳來說不算貴。喜歡吃沙律的我點了一客煙三文魚沙律,三文魚眼見已經有很多片,沙律菜混了少許意大利醋,清新又開胃。吉列廣島蠔超級大隻,蠔一點都不腥,唯獨是炸粉太厚了,味道倒是不錯的。黑松露牛油帆立貝,豐富的黑松露味,配了爽甜的帆立貝,還有牛油的香味,值得一試。一口牛以生薯仔上菜,賣相極有份量,每口牛肉都有鮮嫩,帶有炭燒味道。燒日本蕃薯仔也是推介之選,香甜美味,可當甜品食用。薯格是必點的小食,香脆之餘又很惹味。巨峰提子梳打加了椰果,整體不會太甜,但又有咬口。
燒日本蕃薯仔也是推介之選,香甜美味,可當甜品食用。
薯格是必點的小食,香脆之餘又很惹味。
巨峰提子梳打加了椰果,整體不會太甜,但又有咬口。
2016-06-12 200 views
平日好少去尖沙咀,今日放假就去逛逛街。發現開左好多中西美食店舖,難得來到就食埋宵夜啦!朋友話之前去過深宵食堂食午飯,覺得唔錯,不如去試吓宵夜。佢位於食市林立既厚福街12號藍馬商業大廈五樓。店內裝潢好有日本居酒屋嘅feel,九點多既時候有七、八成客人。但係唔覺嘈雜,俾人一種憩静、溫馨。咁叫杯梅酒先! 梅酒($68@160ml)跟半杯冰另上,自己隨意倒入杯裡,甜甜地,够爽、够醇! 吉列廣島蠔($48@4)大大隻! 外层酥脆,肥美既蠔肉够嫩滑,味鮮美! 燒羊架($78@2),廚師細心将兩件羊架切成細細件,方便女仔口型。   肉質唔羶,但有少少乾。而伴上既醬有日式芥末和薄荷醬,本人鍾意薄荷醬多D。甜甜地、而薄荷既清香同羊肉想唔到出奇地夾。 一口牛($68@2)上來時好得意, 兩串肉插入半個馬玲薯上,侍應生提醒薯仔係生既, 牛肉燒得香香、咬落嫩滑有肉汁! 食左咁多肉,都係要食返個日式炒野菜($48)!原來都好大碟,D木魚薄薄的片放在杂菜上面,好似在跳舞! 未食已經好開心!
平日好少去尖沙咀,今日放假就去逛逛街。

發現開左好多中西美食店舖,難得來到就食埋宵夜啦!

朋友話之前去過深宵食堂食午飯,覺得唔錯,不如去試吓宵夜。
佢位於食市林立既厚福街12號藍馬商業大廈五樓。

但係唔覺嘈雜,俾人一種憩静、溫馨。

咁叫杯梅酒先!

吉列廣島蠔($48@4)大大隻!

外层酥脆,肥美既蠔肉够嫩滑,味鮮美!

肉質唔羶,但有少少乾。
而伴上既醬有日式芥末和薄荷醬,本人鍾意薄荷醬多D。

甜甜地、而薄荷既清香同羊肉想唔到出奇地夾。
一口牛($68@2)上來時好得意,

兩串肉插入半個馬玲薯上,侍應生提醒薯仔係生既,

牛肉燒得香香、咬落嫩滑有肉汁!

食左咁多肉,都係要食返個日式炒野菜($48)!

原來都好大碟,D木魚薄薄的片放在杂菜上面,好似在跳舞!

未食已經好開心!

2016-06-11 240 views
這晚跟男友簡單慶祝一下X個月的紀念日,由於他下班時候很晚,能選擇的地方不多了,還是來了我一直想吃的深宵食堂。位置方便呀!就在厚福街某商廈上樓,治安可以的放心,一直有保安員會詢問深夜出入的人。。門口都很多雜誌的海報,以前想來的時候就是看到這個會員專用卻步了,,,現在OPEN了 這個時候人流不多了,不過都有3 4檯坐在外面BALCONY,估計都要吸煙吧!我們選擇坐在室內,因為我倆都不喜煙的,內面沒帶其他人,就我倆。而且有部電視一直播著不同歌手大小的MV,多重RELAX氣氛!有2張MENU,一張重點推介發飲品╴另一張一次過把所有食物都列出來,一見了然!原隻燒巨菌 $22 這個燒啡菇好大個,是平時的冬菇的4倍╴薄得來又夠軟腍!味道好香好重咸醬汗味!滋味 原條栗一燒$34 以為係薯條的一種,原來原條栗米攞去燒!有些燒焦了香煎感而有些甜味好出,好香甜好咬口 秋葵4條 $22 秋葵上灑上木魚來做一道風味,秋葵營養價值高,多吃沒關係!表面沒帶拮脷的毛絨即是還是新的秋葵棒,如果等到生毛絨的是老秋葵,食那個困難,這個外脆內爽綠!乾身烘烤過!銀鱈魚棒 $58 銀鱈魚棒是炸成一條條脆條的魚片棒!可以點
這晚跟男友簡單慶祝一下X個月的紀念日,由於他下班時候很晚,
能選擇的地方不多了,還是來了我一直想吃的深宵食堂。
位置方便呀!就在厚福街某商廈上樓,治安可以的放心,
一直有保安員會詢問深夜出入的人。。
現在OPEN了
這個時候人流不多了,
不過都有3 4檯坐在外面BALCONY,估計都要吸煙吧!
原隻燒巨菌
原條粟一燒
秋葵
銀鱈魚棒
銀鱈魚棒 $58 銀鱈魚棒是炸成一條條脆條的魚片棒!可以點一些沙拉醬來吃!脆卜卜呷酒來配搭更好!魚味都重,吃下去比包裝鱈魚片更新鮮!
燕麥豬扒
燕麥豬扒 $68 就是將一塊豬扒黏滿燕麥片來炸!一知比用炸粉天健康的食法!又帶豐富纖維,味道依然那樣脆!而豬塊肉質夠實不會過硬!
貓飯
貓飯 $28 貓飯中帶白飯、沙律、木魚、日式醬油等等,是一道簡單主食的食法!味道帶點像咸版忌廉飯!叫做一嘗試!香香木魚碎在飄揚,增添動感!又睇得又食得

今次食了那少少幾款已飽到頂胃!下次帶大夥兒過來深夜聚一聚!
2016-04-19
$300 (Last Night Supper)
Celebration
Anniversary