星期六中午係佐敦做完野趁天氣唔錯 就一路慢慢行去尖沙咀順便上網搵下附近有咩啱一個人食既lunch選擇見到呢間裝修簡潔既餐廳反正未食過柳州菜 咪試下新口味囉餐廳樓下有間找換店 咁啱有一大班外籍人士擋住左個門口 所以我一開始見唔到個大廈入口仲以為自己行錯路後來行返轉頭先搵到個門口下晝1:45左右 餐廳坐左三四成客人餐廳寬敞明亮 每張桌之間都有足夠空間 我自己揀左張窗邊二人枱坐外面正對住金馬倫道 午市選擇幾多 而且唔算貴 點左螄螺粉、涼拌茄子、凍柑桔蜜螄螺粉 可以自選辣度我揀左少辣配料雖然有好幾種 例如酸豆角、榨菜但分量偏少 食到後面就得番d粉螄螺粉既質感係米粉同米線既混合版放係湯度耐d都唔會變得好淋湯底睇落重口味但主要係聞落個味道較特別飲落又唔會好鹹就好似榴連同臭豆腐咁唔係人人都鍾意呢度既螄螺粉亦係同一道理我自己就唔係特別喜歡呢種味道但並非討厭柑桔蜜味道足夠 順喉反而涼拌茄子超好味醬料類似紅油抄手嗰種一碟7舊 微辣偏甜 放左好多蔥粒茄子用細條嗰種 軟淋入味凍凍地好開胃一個人食哂成碟呢度環境舒適 好少平民中菜館走呢種路線唔洗去cafe都可以坐得舒服 慢慢嘆lunch
星期六中午係佐敦做完野

外面正對住金馬倫道
午市選擇幾多
而且唔算貴
螄螺粉
點左螄螺粉、涼拌茄子、凍柑桔蜜

螄螺粉 可以自選辣度
我揀左少辣
配料雖然有好幾種 例如酸豆角、榨菜
但分量偏少

一個人食哂成碟

呢度環境舒適 好少平民中菜館走呢種路線
唔洗去cafe都可以坐得舒服 慢慢嘆lunch
2016-11-12
$74 (Lunch)
螄螺粉
2016-11-18 361 views
嗱,唔係講笑,呢間啲嘢食真係好荀,好多荀呀!先嚟一碗螺絲粉先,佢又唔係意粉嗰隻螺絲粉喎,都係類似米線嘅東東!呷一啖湯先,有少少辣,仲有好香濃嘅荀味,成浸鄉村風味出晒嚟呀!之後仲叫咗個辣味炸子雞,火喉好夠,件雞脆卜卜,推薦!
嗱,唔係講笑,呢間啲嘢食真係好荀,好多荀呀!

之後仲叫咗個辣味炸子雞,火喉好夠,件雞脆卜卜,推薦!
$100 (Dinner)
2016-11-08 2862 views
在尖沙咀發現一間吃柳州菜的館子,好奇是什麼一回事。店子位於繁華的尖沙咀, 店子光線充足環境闊落,感覺乾淨企理。好欣賞佢地使用透明壺而非一般酒家款 壺咀內還有過濾設計       細看餐牌,店中主打是一樣名叫"螺螄粉"的東西,樣子很像米線,店員介紹是柳州特色食物,有別於一般吃到的米線。   螺獅粉內基本上有花生、木耳、菜脯、柞菜、油炸腐竹、酸豆角、時菜和少許肉碎。若想豐富一點,可選配鹵蛋、腩肉、豬軟骨等。螺螄粉口感和平常吃到的米線完全不同,多一份煙韌又有一點咬口。 最欣賞係店中提供既飲品好健康,有有機黑豆漿/ 活力果汁         好想食烤魚.....但沒有預訂又係限量關係,無機會吃....    一碌碌很可愛,雖然顏色和餐牌上略有出入,但醬料調味適中,和茄子恰到好處。          豬手和雞的味道很相似,不過都尚算入味因為喉嚨不適,有多款推介的柳州菜也不能品嚐.... 只能選擇一些不辛辣的小菜這個韭菜炒蝦干的廣西小炒和平時打冷小菜館吃過的差不多,沒有什麼驚喜     不明白為何燒雞會是柳州菜式呢?   原來是醃料用咗廣西的醬料,但吃落味道上又不太覺得和一般燒雞有乜分別;不過這兒
在尖沙咀發現一間吃柳州菜的館子,好奇是什麼一回事。

好欣賞佢地使用透明壺而非一般酒家款

壺咀內還有過濾設計

柳州螺螄粉
最欣賞係店中提供既飲品好健康,有有機黑豆漿/ 活力果汁

提子蘋果汁

涼伴茄子

醉貴雞(小)

醉豬手

豬手和雞的味道很相似,不過都尚算入味
韭菜炒蝦干

燒雞
不明白為何燒雞會是柳州菜式呢?   原來是醃料用咗廣西的醬料,但吃落味道上又不太覺得和一般燒雞有乜分別;不過這兒的燒雞皮脆肉嫰值得一讚。
2016-08-03
$200 (Dinner)
涼伴茄子
2016-11-03 396 views
在公司附近,就去試了下這家的螺獅粉。只能說無功無過。味道比較清,酸豆角的味道沒有很重。粉的量也比較少,也許是我胃大的關係吧。辣度屬於很標準,小辣真的只有一點點,很好,沒有偏差。作為午餐,下次可能會選擇其它米飯類的套餐再試下。

螺獅粉
小弟孤陋寡聞 , 對 柳州 的認識只限於 80 年代港產疆屍片, 常在那些道長口中的 柳州棺木 .... 某天 , 從朋友口中得知 原來在尖沙咀有間廣西柳州菜館 , 於是立即飛身去試 ~Menu ~ 特色冰糖酸 $ 22 味道甜甜酸酸的醃漬菜 , 很開胃的 ~ 柳州螺螄粉 $ 45 另加 藕丸 $ 6 湯底味道酸中帶微辣 , 有點說不出的香味 , 也不失濃鮮味 , 喝下去感覺非常開胃 , 味道複雜又微妙 , 且嚐不到味精味 , 是真正可以喝的靚湯 , 而且有夠風味 ~這碗柳州螺螄粉 , 所用的粉是 柳州米粉 , 既爽滑又煙韌彈牙 , 吸湯力強卻又不會變得太過腍身 ~ 醉貴妃 (小) $ 32 這碟醉雞份量算多 , 最重要是夠入味 , 酒味香醇而不苦 , 雞皮薄滑 , 肉質鮮嫩 .... 柳州也有醉雞的嗎 ? 欲知 柳州螺螄粉 的秘密 .... 不妨自己探究一下 ~本篇完 ~

Menu ~

特色冰糖酸 $ 22

味道甜甜酸酸的醃漬菜 , 很開胃的 ~
柳州螺螄粉 $ 45 另加 藕丸 $ 6

醉貴妃 (小) $ 32

欲知 柳州螺螄粉 的秘密 .... 不妨自己探究一下 ~
本篇完 ~
Type of Meal
Dinner
2016-10-27 342 views
自從喺廣西食完一次螺螄粉之後,就一直念念不忘那種味道!記得第一次食嘅螺螄粉係下圖咁樣,聞落好臭但真係好正!以為返到香港唔會再有機會食到喇但喺朋友嘅推薦下,就試咗呢間餐廳,大約夜晚九點半去到,客人唔多。一入門就聞到嗰陣熟悉嘅香氣!餐廳嘅食物選擇有好多,但一心只係想食個螺螄粉加咗腩肉,但唔算出色只係一般,可惜藕丸賣晒無得試,下次一定會再試個湯好鮮甜米線亦都很彈牙,但如果可以加上酸蘿蔔就非常好!畢竟廣西嘅「酸嘢」真係好好食!整體份量都足料,花生同炸腐皮非常脆、香口涼拌茄子真係好好食,作為一個小食嚟講非常開胃,酸酸甜甜嘅醬汁加上腍口嘅茄子簡直絕配食飽後飲返杯山楂茶,才深覺滿足最後,餐廳環境好舒服,裝修有一種家嘅感覺,員工服務態度亦都非常好!一定會再幫襯
自從喺廣西食完一次螺螄粉之後,就一直念念不忘那種味道!

一入門就聞到嗰陣熟悉嘅香氣!
餐廳嘅食物選擇有好多,但一心只係想食個螺螄粉
螺螄粉
個湯好鮮甜米線亦都很彈牙,但如果可以加上酸蘿蔔就非常好!
涼拌茄子

食飽後飲返杯山楂茶,才深覺滿足

2016-10-25
$60 (Dinner)
螺螄粉
2016-10-26 234 views
呢排趴B忙住做野,都無咩時間食好野...終於在8月中等到1個空閒的 Happy Friday 啦!星期五晚我地一行5人就去左尖沙咀的柳園菜館!趴B第一次食桂菜炸~~XDDD餐廳的位置都好近尖沙咀站,一出B2站行一個路口位過對面就係啦!不過個門口就窄dd~~所以行過左都望唔到.....好彩朋友一早就訂左位,所以唔洗等就有位坐~~yeah我地今次重瘋狂叫晒想食既野XDDD一開始就當然要食d特色涼拌小食啦~~~就係涼拌茄子 $22、涼拌黃瓜 $22 同 醉貴妃(大) $68 啦!!佢地都真係各有特色架!!伙計同我地講:「唔好意思呀!因為d涼茄子賣晒啦,而家只有熱茄子但涼拌整法。」(但...菜已上...)當然我地都無拒絕啦~~xdddd 趴B食舊舊都係熱既...終於有半舊係凍架啦!!凍茄子真係好味好多!!奉趴B諭:「大家下次如果叫呢道菜,緊記問佢重有冇凍茄子呀!」涼拌黃瓜味道清新,但怕辣人士要小心佢個後勁都幾厲害。之後就係醉貴妃啦!唔好比佢張圖扼左呀!佢張圖個比例係錯架!大既醉貴妃重細過碟小的,真係令人無所適從 = =而味道就一般而已。輪到主菜啦!!當然要叫呢到最出名的螺獅啦!!所以主菜方面,

趴B第一次食桂菜炸~~XDDD

不過個門口就窄dd~~所以行過左都望唔到.....

好彩朋友一早就訂左位,所以唔洗等就有位坐~~yeah

我地今次重瘋狂叫晒想食既野XDDD

涼拌黃瓜味道清新,但怕辣人士要小心佢個後勁都幾厲害。

而味道就一般而已。

輪到主菜啦!!當然要叫呢到最出名的螺獅啦!!所以主菜方面,我地分別叫左「螺獅雞煲」、「酸荀炒蕃薯葉」、「惹味一字骨」。

「螺獅雞煲」: 原來螺獅就係比花螺更細小的螺,當友人吃後,竟展示失望的表情。更立即詢問伙計:「為什麼螺獅沒有味道呢?」

伙計:「煲完湯咪無味囉!如果你叫個香辣炒螺就好有味架啦!」(不過大家都決定...都係下次有機會先試了XDDD)

但用螺獅同雞煲湯真的一絕!!每人都大飲幾碗!!而雞肉仍然好嫩滑,唔會變左做湯渣。

「酸荀炒蕃薯葉」:酸荀的確十分酸...眼都打唔開...而蕃薯葉可能一般都較「鞋」身。下次趴B會選擇螺獅湯浸時菜。

「惹味一字骨」:不得不讚!!真係好好食!!肉質同味道都值得一讚,不會偏咸偏辣!!食一舊係完全唔夠喉!!!!同埋骨肉重好易分離,食得好方便!!!

最後重叫左個「冰鎮提子蘋果汁」(一扎/$86),我們五個人,每人一杯,會由伙計幫大家倒果汁,但趴B認為都係自己倒會比較好XDD 因友人的那一杯就被倒到滿滿的,完全唔知點飲XDDDD

味道方面,趴B認為提子咪偏重,重有提子皮,但如果不喜歡粉質蘋果的朋友,就可嘗試別的配搭了。

如:火龍果西瓜汁、冰鎮鴛鴦果汁(西瓜配芒果)、葡萄酒鮮果汁(紅酒配提子汁)等,都非常新鮮!

而伙計都好好人,幫我地執晒碗碟後,就可以舒舒服服傾下計,享受 FRIDAY NIGHT !!

為了更仔細評分,由呢篇食評起將會加入餐廳環境、員工態度、食物品質和食物價錢。

餐廳環境:🍼🍼🍼

(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

環境寬敞,舒適,最適合三五知已約埋傾計的好地方。洗手間都Ok,仲有供應空氣清新劑!

員工態度:🍼🍼

(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

餐廳的員工應對十分有趣,禮貌都有的,但可能太忙,會無暇關心顧客需要。

食物品質:🍼🍼🍼

(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

對於首次食桂菜的趴B,的確帶來不少新鮮感!而最出名的螺獅雖然無乜味,但啲湯真心好飲!惹味一字骨都係必叫之選!

價錢評分:🍼🍼🍼

(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

在尖沙咀區來說,真心頗為抵食!五個人賣單都只係每人一百!雖然大家都未飽XD但大家都已經試哂想吃的..所以😂😂

趴B總評分:🍼🍼🍼

涼拌黃瓜
螺獅雞煲.
惹味一字骨
冰鎮提子蘋果汁 (一扎)
2016-08-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
螺獅雞煲.
惹味一字骨
2016-10-22 1790 views
在大廈的外牆上掛有「柳州螺螄粉」, 甚麼 ... 螺絲粉不是意大利粉類嗎 ? 屬於柳州的嗎 ? 難道 「 螺螄粉 」才是螺絲粉的正寫嗎 ? 實在摸不著頭腦 , 倒是走上店去看甚至吃個究竟 !若然不是鼻子聞到廣西筍絲的酸味 , 我還以為自己進入了一間咖啡店 ,再者 , 鼻聞酸筍的這一刻 , 我肯定這螺螄粉並非彼螺絲粉 , 真好 , 我喜歡吃廣西菜 !店員奉來的茶 , 山楂茶。不過 , 究竟螺螄粉又是甚麼東東 ?店員介紹的 有機黑豆漿 $ 22 喝下去是細膩綿密 , 有豆香 , 亦較坊間售賣的豆漿濃一些 , 店員還告訴我們說 : 豆漿屬廣西小吃之一。柳州醬蘿蔔 $ 22 此為廣西的風味涼拌小食 , 辣辣鹹鹹的可消積開胃。因為知道螺螄粉內是不會有螺螄供應 , 所以特別點一客螺螄湯來貪新鮮 , 柳式螺螄 $ 38別看螺螄長得小 , 原來能清熱、明目、利水 , 亦因為曾在湯中煮過所以味道微辛富酸香。螺螄粉 $ 45 另加 藕丸 $ 6 湯底用料豐富因為根據官 FB 的資料解說 , 湯底加入了 60 斤小螺螄、豬筒骨、雞肉、八角及桂皮等十多種香料熬出來 , 絶無添加任何味精 , 鮮甜味道全部來自
店員奉來的茶 , 山楂茶。
不過 , 究竟螺螄粉又是甚麼東東 ?
店員介紹的 有機黑豆漿 $ 22

柳州醬蘿蔔 $ 22

此為廣西的風味涼拌小食 , 辣辣鹹鹹的可消積開胃。

柳式螺螄 $ 38
螺螄粉 $ 45 另加 藕丸 $ 6

湯底用料豐富因為根據官 FB 的資料解說 , 湯底加入了 60 斤小螺螄、豬筒骨、雞肉、八角及桂皮等十多種香料熬出來 , 絶無添加任何味精 , 鮮甜味道全部來自新鮮食材!至於螺螄粉跟正宗做法一樣 , 奉客時不會有粒粒小螺螄存在 , 螺螄的甜味不就是全溶化在湯水之內嗎 ?

至於柳州米粉是以全米漿製造 , 貌似米線的圓潤但質感卻不同 , 入口帶勁度 , 爽口滑身 , 吸湯力弱;配料有木耳、酸筍、花生、酸豆角、菜脯、時菜、榨菜、肉碎和炸腐皮 , 額外點的藕丸是有幾分似獅子頭吧 , 炸成焦香的肉球裏含有蓮藕碎 , $ 6 有兩粒;把粉吃完後別忘記連湯底也要一喝而盡 , 嚐盡每滴的精華所在。
柳江牛肉羹 $ 58
香醇潤滑的牛肉羹 , 加上手切牛肉碎、蛋白和豆腐粒 , 營養豐富夾美味 , 但原來與羹面的炸腐皮同吃 , 口感增加而豆味更為加強。
酸荀翠薯苗 $ 58

廣西人愛吃地瓜苗 , 即是店稱的翠薯苗 , 有說更被稱為「 長壽菜 」 , 當地人認為可有 1 斤地瓜苗對比 10 斤人蔘的功效。 把地瓜苗與酸筍、乾辣椒同炒 , 香氣撲鼻兼惹味 , 微辣中又吃到酸筍的滋味 , 地瓜苗炒得嫩綠 , 口感無渣而爽滑。

真開心 , 有得吃美味之餘也可以長知識 , 得益者一定是我 !

味道 4.5

環境 4

服務 3

衛生 4

抵食 4
$150 (Dinner)
2016-10-18 381 views
經過金馬倫道時,見有職員推薦新開業的餐館,想起最近經常吃日本菜及西餐開始覺得有點悶,所以一於試試新菜式。餐館面積寬闊,光線充沛。牆上一塊長身的牌匾上,用不同的字型寫出「柳園」,設計具中式風格,亦十分搶眼。餐館主打廣西柳州特色菜,作為廣東人,我對廣西菜的認識十分少。每次回鄉,都必定會食醃蘿白。做法十分簡單,只要用鹽醃2-3星期即可,味道酸酸地又咸咸地,用來配白粥一流。而廣西的醃蘿白則主要用陳醋及辣椒去醃,味道既酸且辣,口感爽脆,十分惹味。對於我這個愛吃辣的人來說,吃完兩三片後,都忍不住要狂飲茶解辣。根據餐牌介紹,柳州螺螄粉是柳州一款地道而有風味的小吃,湯底以螺為原料,加上豬筒骨及數十種中藥及香料熬製而成。配料有酸荀、木耳、花生、油炸腐竹、酸豆角、菜脯、柞菜、時菜和肉碎。我額外追加了藕丸及蘿白。先呷一口湯,味道清而不淡,帶鮮甜味道。雖然有數十種中藥熬製,但沒有難聞或濃烈的中藥味。柳州米粉貌似米線,但較幼身,顏色雪白而帶點通透,麵身實淨得來又有咬口。藕丸是自家製的,混合蓮藕粒及豬肉,經油炸後,十分香口。蓮藕粒爽口,能增加口感。炸腐竹、酸豆角、酸荀等配料,令整碗麵的味道更惹味。蕃薯吃得多,但蕃
柳州醬蘿白
柳州螺螄粉

炸腐竹、酸豆角、酸荀等配料,令整碗麵的味道更惹味。
酸筍翠薯苗
蕃薯吃得多,但蕃薯苗則較少機會吃得到。偶爾媽媽都會在街市找到蕃薯苗,但供應量不穩定,難得這裡提供蕃薯苗,當然要來一客。綠油油的薯苗鮮嫩脆身,加上酸筍調味,頗開胃。
螺螄鴨腳煲
鴨腳煲的份量頗大,湯底與螺螄粉一樣,都是用螺螄熬製而成。鴨掌應該預先走過油,皮薄帶點脆身。
除了螺螄熬製而成的湯底外,亦加入鵪鶉蛋及螺螄一起煮。螺螄肉的鮮味未算很突出,但蘸著辣醬吃,味道還不錯。
2016-10-17 468 views
好奇的我對廣西菜意猶未盡,上回吃過螺絲及螺絲粉,今晚重臨看看廣西的烤魚可有何不同。結論是跟川味的不相百仲,大家皆可選大、中、小辣;同樣用淡水魚,利用極度豐富的香料及材料令魚肉沒有腥及泥味,而辣油又可令其肉滑,令平價魚昇華;做法亦是先炸脆後再煮,脆魚皮倍增香惹。不同之處是配料,廣西風味添加了咸酸味道,尤其愛用咸酸菜,配料列名在餐牌上,基本必有花生、芋頭、咸酸菜,韭菜、大荳牙及津白三選一,額外加錢可添豆腐、豆卜、蘿蔔、芋絲、藕片等等。看起來亦大堆頭,明火燭臺煮著,熱辣地吃。用了扁身的魚,肉質雪白滑溜。不失為美味的一道。
招牌烤魚
看起來亦大堆頭,明火燭臺煮著,熱辣地吃。
招牌烤魚
用了扁身的魚,肉質雪白滑溜。

不失為美味的一道。

Type of Meal
Dinner
2016-10-16 914 views
作為喺尖沙咀經常出入嘅上班族 當然要去將會一個窿窿啦啦去搜羅各種美食啦據聞係金馬倫道呢度新開左間叫柳園嘅菜館 主打係中式嘅螺絲粉咁我當然要來試一試啦柳園菜館除咗主打螺絲粉之外 其實佢都有各式各樣嘅冷盤而佢地製作冷盤野都幾出色醉豬手(小) ($32)醉豬手顧名思義係用花雕烹調而成嘅菜式呢度嘅醉豬手比正常嘅豬手迷你因為係豬手關係其實佢冇乜豬肉 但識落嘅外皮都係爽脆豬手嘅被吸入左好多花雕嘅味道食落別有一番風味你涼拌黃瓜($22)平時食某餐廳嘅米線都一定會叫涼拌青瓜送米線作為一個青瓜迷一定要試全港九新界嘅涼伴青瓜呢度涼拌青瓜嘅醬汁望落去好辣 但其實食落係好易入口嘅青瓜新鮮爽脆 配合帶有少少麻辣嘅醬汁帶出咗青瓜嘅清新味道涼拌茄子($22)不得不推介嘅係呢度嘅涼拌茄子因為我覺得食過咁多間嘅涼拌茄子呢度可以話係當中嘅表表者餐廳將茄子着到入口即溶而茄子上面嘅醬汁係獨一無二嘅 呢種味道係從來都無係街上面食過嘅雖然唔識得用言語形容果種味道 只係食得出應該係有少少蒜頭嘅味道除咗味道之外我覺得佢賣相都係一流鍾意食茄子嘅朋友應該要試一試柳川螺絲粉($45)黎到招牌菜螺絲粉曾經好天真咁樣以為一個螺絲粉係意大利粉嗰
據聞係金馬倫道呢度新開左間叫柳園嘅菜館 主打係中式嘅螺絲粉
咁我當然要來試一試啦

柳園菜館除咗主打螺絲粉之外 其實佢都有各式各樣嘅冷盤
而佢地製作冷盤野都幾出色
醉豬手(小) ($32)

醉豬手顧名思義係用花雕烹調而成嘅菜式
呢度嘅醉豬手比正常嘅豬手迷你
因為係豬手關係其實佢冇乜豬肉 但識落嘅外皮都係爽脆
豬手嘅被吸入左好多花雕嘅味道
食落別有一番風味你
涼拌黃瓜($22)

平時食某餐廳嘅米線都一定會叫涼拌青瓜送米線
作為一個青瓜迷一定要試全港九新界嘅涼伴青瓜
呢度涼拌青瓜嘅醬汁望落去好辣 但其實食落係好易入口嘅
青瓜新鮮爽脆 配合帶有少少麻辣嘅醬汁
帶出咗青瓜嘅清新味道
涼拌茄子($22)

不得不推介嘅係呢度嘅涼拌茄子
因為我覺得食過咁多間嘅涼拌茄子呢度可以話係當中嘅表表者
餐廳將茄子着到入口即溶
除咗味道之外我覺得佢賣相都係一流
鍾意食茄子嘅朋友應該要試一試
柳川螺絲粉($45)

黎到招牌菜螺絲粉
曾經好天真咁樣以為一個螺絲粉係意大利粉嗰隻螺絲粉
但如果你真係同我一樣咁諗嘅話你就真係太傻啦
其實呢一個柳川螺絲粉食落有啲似米線嘅感覺 但係佢比較彈牙同埋滑身
加上餐廳秘製嘅湯底 令到成個感覺好配合
配料係另外烹煮既 所以用既醬汁都同湯底唔同而且好入味
相信鍾意食米線嘅朋友都會鍾意食呢度嘅螺絲粉
另外食到口乾其實可以建議大家點選呢度特製嘅果汁
因為呢度嘅果汁係由新鮮生果整成嘅
再加上獨特嘅mix and match 整成依家好興嘅detox drinks
2016-10-06
$200 (Dinner)
2016-10-08 429 views
在港叫枊州螺螄粉記憶中只有在大埔吃過屬於較為冷門,在於尖沙咀旺舖區打正旗當然要試試、二樓全層包場面積闊落,不過可能新開不為人熟識當日所見午市沒太多人、裝修上也見心思。。。套餐是主流當然不會少,選擇上都不少、不過我還是愛往湯粉方向挑,螺螄粉嘛我不就是為了你而來?「螺螄粉」不另加任何配料HK$45.已包括木耳、花生、油炸腐竹、酸豆角、肉碎等等(另加餸分別為HK$6.-HK$10.不等)~~講認真雖則話有多款配料但其實太碎原固,所以很難咬到其真身,隨手一羹湯面紅油油、呷兩口啖啖螺螄味道鑽注於於湯內,配料過碎濕幸好加多個(豬軟骨$10.)軟骨雖則烹煮入味、可惜軟骨肉質位置偏嚡,如果以貌取骨就盡睇錯相、麵條滑嘟嘟煙韌有口感,不過份量多番二分就更為理想~~不作挑剔湯底一定勝於連鎖米線店,至少有誠意、當日而言略有瑕疵不能全面作準,或者下次再試小菜才作實論。

或者下次再試小菜才作實論。
2016-10-02
2016-10-05 235 views
以前試過去廣西旅行,試過當地的粉,味道不錯,配料其全,而且價廉物美,再去到當地必會再食幾次!前幾日見到報紙介紹,便心思思去試,但當一端上來,看個面相就大失所望!竟然有小白菜係入面,正宗嘅係入面係唔會有,即使有都係通菜或生菜!(相中,係一端上嚟就係咁小份量!)再者,配料(木耳絲,炸腐竹,花生)係極少,實在與在當地食嘅差天共地!最過份係無螺螄,一碗無螺螄嘅螺螄粉係無左靈魂ga !!!!!!!!!當中湯的味道,係有鮮味,但並不濃郁!而且價錢偏貴,如果想食到如在當地一樣等同的份量嘅話,就要加配6蚊嘅配料!在當地食不過人仔10零蚊嘅粉,係度食同樣的份量恐怕要過百!两個字,失望!就算環境幾好,食物質素如此馬虎,不會再嚟!

竟然有小白菜係入面,正宗嘅係入面係唔會有,即
使有都係通菜或生菜!

(相中,係一端上嚟就係咁小份量!

當中湯的味道,係有鮮味,但並不濃郁!

在當地食不過人仔10零蚊嘅粉,係度食同樣的份量恐怕要過百!

两個字,失望!

就算環境幾好,食物質素如此馬虎,不會再嚟!
2016-10-04 232 views
行經金馬倫道,樓下的店員介紹佢地間柳州菜館,心諗未試過柳州菜咁就不防一試。上到去啲裝修都幾寬敞,馬上坐低點野食,原來啲價錢都幾大眾化。- 醉貴妃(大) : 上檯時已嗅到花雕酒的香味,醉雞夠入味,這價錢確實比出面的份量多很多,雞肉尚算滑。- 柳州螺螄粉 中辣 : 桌上的餐牌有介紹是以新鮮石螺、豬骨等等材料煮,招牌菜之一就不得不試。看來有點似酸辣粉,不過湯底食來完全沒有油膩感還帶點鮮味,原有的配料有酸筍、木耳、花生、油炸腐竹、酸豆角、菜脯、柞菜、時菜及肉碎,由於我點了其他小菜,所以沒有點其他配餸。- 特色冰糖酸 : 甜甜酸酸的醃菜,有青瓜、蓮藕、筍及黃牙白,以蓮藕為最脆身,非常開胃。- 黑豆漿 : 此乃食店自家製飲品,雖然未至於好滑,但豆味幾重,飲落清新又健康。
2016-08-15
2016-10-02 200 views
廣東菜食得多悶了,朋友帶路轉口味食廣西風味菜,入得來當然食特色,所以大部分人都試柳州螺絲粉,$45碗,唔貴。地道小食一般配合當地民生,廣西並非富裕地,所謂風味,基本是靠酸辣味引起食慾,材料都是一些平價醃漬物如菜圃酸荀花生等等,組合得來,味道複雜又幾過癮,米粉幼滑,值得試,我都會回頭再食。仲食了酸筍翠薯苗$58,酸但爽口,但比其他菜苗粗糙,好彩煮得夠腍。魚香炒飯$58,有鑊氣,好香惹。
魚香炒飯$58,有鑊氣,好香惹。