2021-06-16 35 views
今日去左上環食tea之後過左西環買野, 順便睇下西環有咩好西食, 經過見到E間餐廳外型幾靚咁, 望望餐牌又有折, 價格相宣, 於是就同朋友就入去試下😊🌟冬蔭龍蝦湯🌶🦞🥘冬陰功湯濃郁微辣, 前期味道較突出, 之後龍蝦味會慢慢滲出, 層次感豐富🌟龍蝦鳳梨沙律🦞🍍🥗沙律菜爽脆清新, 加埋龍蝦口感豐富🌟法式龍蝦湯流心牛角包🦞🥘🥐牛角包酥脆香軟, 一切開龍蝦湯隨即爆瀉出嚟, 龍蝦湯汁味道香濃, 酥皮吸哂d湯好正🤤🌟瑪莎曼咖喱和牛面頰🐂牛面頰口感軟腍, 牛味濃而且好入味, 餸飯一流🌟招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸🐖豬腩外脆內軟, 層肥層瘦, 油脂豐厚, 肥而不膩, 豬頸肉口感爽脆🌟椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米🥥🍦椰子雪糕椰子味好濃郁, 質感幾滑而且有好多椰絲係入面, 底層仲有紫糯米, 口感相當豐富

🌟冬蔭龍蝦湯🌶🦞🥘

🌟龍蝦鳳梨沙律🦞🍍🥗
沙律菜爽脆清新, 加埋龍蝦口感豐富

🌟法式龍蝦湯流心牛角包🦞🥘🥐

🌟瑪莎曼咖喱和牛面頰🐂
牛面頰口感軟腍, 牛味濃而且好入味, 餸飯一流

🌟招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸🐖

🌟椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米🥥🍦
2021-06-12
$250 (Dinner)
  • 椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米
2021-06-13 2419 views
lemon grass之前新開既時候已試過好幾次,佢地啲野食CP值真係好高,個泰式Tea set 絕對係小資港女們打卡首選 二百幾蚊又有燒蠔又有帶子 真係超值呀今日三點幾去已經full house咁濟,勁多人呀,我地咋咋臨order 左先,之後已聽到無晒Tea set!等左十幾分鐘左右,個tea set 就黎喇 頂層係海鮮,燒美國生蠔、燒日本帶子,廚師喺bar 枱即燒即上碟 所以黎到仲係熱辣辣架 個燒生蠔肉質夠哂飽滿,配埋特製泰式汁,夠哂惹味中間呢就係啲熟食,包括有西班牙黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包、芒果蟹肉牛油果多士、黑松露野菌脆春卷~最底呢就係甜品區,分別有官燕椰汁燉蛋白,芒果糯米飯,鳳梨焦糖燉蛋,泰式奶茶芝士蛋糕。鳳梨焦糖燉蛋呢個combination好特別 ,中間夾住啲菠蘿肉除左令個焦糖燉蛋油膩度減低而且仲幫佢增加口感,正~之後就梗係加$28要個法式龍蝦湯流心牛角包一上碟已經聞到陣陣龍蝦香味,食落就好似飲緊龍蝦湯咁!配埋烤焗後嘅酥脆外皮牛角包,表面撒上薄薄一層芝士粉,口感層次非常分明~最尾仲要左個燒波士頓龍蝦$158 龍蝦肉質爽口彈牙,而且加入泰式辣汁一齊燒,超級惹味呀至於飲品,就梗

之後就梗係加$28要個法式龍蝦湯流心牛角包

最尾仲要左個燒波士頓龍蝦$158
龍蝦肉質爽口彈牙,而且加入泰式辣汁一齊燒,超級惹味呀

至於飲品,就梗係要叫個thai tea la ~~~ 朋友就叫左芝麻latte 都好好飲呀~~
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
  • 燒美國生蠔配泰式辣汁
2021-06-11 153 views
自從上次在中環吃了嗎一次流心牛角包,就念念不忘,很想吃多一次,因此特意約朋友在其分店試另一款口味。位置:在堅尼地城地鐵站五分鐘路程,馬路旁邊。環境:比中環店面積更大,門口位置有個啤酒木桶,上面有菜單,走進室內可以看到中間一個大型酒吧台,旁邊是玻璃窗座口,可惜景觀是對普行人路,所以店舖以吊盆栽和小擺設作裝飾給人舒適綠意盎然感覺。天花板有玻璃球吊燈,散發黃澄澄的光輝。服務:服務員是泰國人,只懂得說英語,他們的態度很友善體貼。午市:餐單中自選2-4道菜(HKD158-258)冬蔭龍蝦湯流心牛角包今次湯汁是冬蔭公,味道濃郁,帶點微辛,感覺新穎惹味,而中間的牛角包浸濕了湯汁,變軟身,掛湯能力強,如果湯汁內可以有少少材料會更有口感。冬蔭龍蝦汁燴海鮮湯中有大蝦、青口、帶子,海鮮份量剛好,不過湯汁比牛角包還淡了,不辣,亦不會過鹹!不過我還是喜歡帶微辛的冬蔭公湯。瑪莎曼咖喱和牛面頰配白飯這個菜餚份量很足料,有六七塊牛肉、薯仔和紅蘿蔔。被譽為「咖喱之王」的瑪莎曼咖喱,味道微甜和辛辣,帶有濃郁椰奶香,好適合撈飯吃!面頰肉質煮得掛汁入味,但不夠軟身。官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆下層是燉蛋白,上面有紅豆,燕窩、金

位置:在堅尼地城地鐵站五分鐘路程,馬路旁邊。

環境:比中環店面積更大,門口位置有個啤酒木桶,上面有菜單,
走進室內可以看到中間一個大型酒吧台,
天花板有玻璃球吊燈,散發黃澄澄的光輝。

服務:服務員是泰國人,只懂得說英語,他們的態度很友善體貼。

午市:餐單中自選2-4道菜(HKD158-258)

冬蔭龍蝦湯流心牛角包

今次湯汁是冬蔭公,味道濃郁,帶點微辛,感覺新穎惹味,

冬蔭龍蝦汁燴海鮮

瑪莎曼咖喱和牛面頰配白飯
面頰肉質煮得掛汁入味,但不夠軟身。

官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆
下層是燉蛋白,上面有紅豆,燕窩、金萡和椰絲。賣相吸引,但味道還是燉蛋遠勝一籌,因為紅豆本身帶甜,而蛋白是中和了甜味。

Tiramisu Cheesy
芝士奶蓋之提拉米蘇咖啡
下層是齊啡,上層是奶蓋再加朱古力粉,沒有提拉米蘇蛋糕,喝起來帶點咖啡的甘味。

Sparkling Peach Cheesy
芝士奶蓋之有汽桃汁配玫瑰花瓣和莓果蓉
朋友說帶有少許酒味,味道像桃味波子汽水。

2021-06-03
$240 (Lunch)
  • 瑪莎曼咖哩和牛面頰
之前食過中環嗰間享慢煮意既流心牛角包一試難忘😍今次再來姊妹店,而呢一間係主打泰式Fusion西餐,咁就啱晒,好鐘意食泰國嘢😝今次叫左一個set dinner 加個main 兩個人share😋🔸冬陰龍蝦湯流心牛角包🥐牛角包好酥脆,一切開就啲湯就流出黎😍冬陰功味好香濃再加埋龍蝦湯,微微辣,用牛角包點黎食好惹味。冬陰功味嘅牛角包真係好特別,未食過嘅要試吓!🔸燒日本扇貝·美國生蠔配泰式汁🦪生蠔配泰式酸辣汁,唔算好辣,酸酸地好醒胃😋朋友食扇貝,佢話都燒得幾香,帶子都幾厚肉👍🏻🔸真空慢煮和牛面頰配瑪沙文咖喱汁🐮慢煮和牛面頰份量好多,肉質零舍軟腍,牛味重,少脂肪,炆得好入味。配菜有粟米芯、秋葵、薯蓉同椰菜絲都好出色!薯蓉好Creamy好重奶味,椰菜撈左沙律醬,好好味😍🔸真空慢煮挪威三文魚配冬陰燴飯🐟慢煮挪威三文魚有半熟既質感,外面輕輕煎過,中間好嫩,完全唔會有乾柴的感覺。冬陰燴飯,啲飯比較硬身,有咬口,味道好惹味,無咩辣味,好食!🔸真空慢煮焦糖燉蛋伴椰子雪糕🍨椰子雪糕真材實料,真係有粒粒椰子肉😳焦糖燉蛋面頭焦糖薄脆,連同軟滑香濃、蛋香味又重的燉蛋一齊食好好味😋😋

🔸冬陰龍蝦湯流心牛角包🥐

Dinner
  • 瑪莎曼咖哩和牛面頰
  • 真空慢煮挪威三文魚配冬蔭燴飯
2021-06-09 1703 views
好耐都無去過西營盤,咁岩要去果邊接男朋友,行下行下見到哩間門口好似酒店好令既餐廳,點知係食泰國野,都唔錯,所以就去試下啦!😋食物方面:叫左2份3 course $208 和2杯飲品⚪️冬蔭公龍蝦流心牛角包冬蔭公龍蝦流心牛角包好香,切開就見到流心既效果,冬蔭味好濃郁,咬落有外脆內軟既感覺!🤩⚪️龍蝦湯 (套餐+38)好足料既龍蝦湯,好滑味道好濃郁!⚪️冬蔭公龍蝦汁燴海鮮 (+68半隻龍蝦)賣相好令,味道都唔錯,海鮮好新鮮,用D汁撈飯正,成碗飯食哂!😛⚪️真空慢煮挪威三文魚配冬蔭燴飯慢煮三文魚好嫩滑,燴飯軟硬適中,✨味道好惹味,好食!⚪️真空慢煮焦糖燉蛋焦糖燉蛋好滑好香濃,加埋上面層好脆既焦糖好正!⚪️Mocha⚪️Matcha Latte飲品正常發揮!整體方面:餐廳好令,一D都唔似食泰國菜,食物有特式,特別係我咁中意食龍蝦既人😍由湯,牛角包,主菜都可以試哂龍蝦既菜式,覺得好滿足,同男朋友都食得好開心!!
好耐都無去過西營盤,咁岩要去果邊接男朋友,
行下行下見到哩間門口好似酒店好令既餐廳,
點知係食泰國野,都唔錯,所以就去試下啦!😋

食物方面:
叫左2份3 course $208 和2杯飲品

⚪️冬蔭公龍蝦流心牛角包
冬蔭公龍蝦流心牛角包好香,切開就見到流心既效果,

冬蔭味好濃郁,咬落有外脆內軟既感覺!🤩

⚪️龍蝦湯 (套餐+38)
好足料既龍蝦湯,好滑味道好濃郁!

⚪️冬蔭公龍蝦汁燴海鮮 (+68半隻龍蝦)
賣相好令,味道都唔錯,海鮮好新鮮,
用D汁撈飯正,成碗飯食哂!😛

⚪️真空慢煮挪威三文魚配冬蔭燴飯
慢煮三文魚好嫩滑,燴飯軟硬適中,
✨味道好惹味,好食!

⚪️真空慢煮焦糖燉蛋
焦糖燉蛋好滑好香濃,加埋上面層好脆既焦糖好正!

⚪️Mocha
⚪️Matcha Latte
飲品正常發揮!
整體方面:
餐廳好令,一D都唔似食泰國菜,
食物有特式,特別係我咁中意食龍蝦既人😍
由湯,牛角包,主菜都可以試哂龍蝦既菜式,
覺得好滿足,同男朋友都食得好開心!!
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
  • 冬蔭龍蝦汁燴海鮮
同男朋友慶祝周年紀念日,所以就揀間靚啲嘅餐廳食飯。佢個裝修都好舒服,有種好清新嘅感覺,而且大部份位置都係沙發,俾人一種好舒服可以傾吓計嘅空間。我哋揀咗佢個set Menu,呢度必試嘅係佢啲流心牛角包。我哋兩個各自試咗佢唔同嘅味道。分別係好有視覺震撼嘅龍蝦湯牛角包,一切開啲龍蝦湯就湧出來,而且龍蝦味都好濃,牛角包又夠脆,所以一定要趁熱食。另一個係冬陰龍蝦湯牛角包,呢一個會帶少少冬陰功嘅辣味,但係就冇法式龍蝦湯咁流心,但係味道都好濃。之後個前菜我哋就揀咗燒烤,泰式沙嗲雞係必食嘅,佢啲雞唔會燒到好乾,啖啖肉配埋佢個好香花生味嘅沙嗲汁,真係好有泰國味道。另一個我哋就揀咗燒生蠔,佢個生蠔上面嘅係泰式辣汁,食落真係好野味,海鮮都係配泰式辣汁最正。主菜我哋揀咗咖喱和牛面頰,佢呢度好值得我欣賞嘅係一般出邊其他西餐廳嘅牛面頰都會整到好騷,但係呢度一啲騷味都冇,個口感軟腍得來又煙煙韌韌,而佢個咖喱汁又唔會太辣,搶晒牛面頰嘅味道,除咗個飯硬少少之外都已經冇挑剔嘅地方。另一個我哋揀咗佢個招牌西班牙黑毛豬腩肉拼黑毛豬頸肉,一般對豬腩肉嘅印象係覺得佢好肥膩,但係呢度因為煎香左,所以有香脆嘅口感,令到你唔係太感覺到
同男朋友慶祝周年紀念日,所以就揀間靚啲嘅餐廳食飯。

另一個我哋揀咗佢個招牌西班牙黑毛豬腩肉拼黑毛豬頸肉,一般對豬腩肉嘅印象係覺得佢好肥膩,但係呢度因為煎香左,所以有香脆嘅口感,令到你唔係太感覺到佢嘅油膩。而最正嘅係佢個豬頸肉,好香嘅香茅味而且肉質好爽彈,係泰式燒豬頸肉嘅味道。

甜品方面我自己就揀咗個慢煮焦糖燉蛋,佢嘅焦糖面真係做到好脆,再加埋面頭嘅啄啄糖脆上加脆,而燉蛋都好幼滑。

而男朋友因為太鍾意食牛角包所以喺甜品嘅時候又叫埋佢嘅泰式奶茶牛角包。

但係今次牛角包將大部分奶茶索晒,所以都未能做到非常流心嘅效果,同埋令到牛角包中間比較軟身,但係味道依然都係好好味嘅。

嘢飲方面男朋友照舊嗌左佢嘅齋啡,而我就揀咗佢嘅泰式奶茶,佢個泰式奶茶嘅甜度可能調校過,所以唔會太過甜,啱晒唔太鍾意過甜嘅我。

2021-06-03
$310 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2021-06-07 59 views
週未同朋友去左港島chill下,順便發掘下有d咩正野,竟然俾我哋發現咗一間泰式西餐廳,位於堅尼地城,係地鐵站行3分鐘左右就到架啦~~一入到去地方唔算好大,但環境氣氛都唔錯。咁啱我地去個陣仲係下午茶時間,可以試下佢地既泰式Tea Set🥳🥳Tea Set有3層,鹹點加甜點總共有9款,仲有兩杯飲品添,仲可以加錢試埋法式龍蝦湯流心牛角包🥐法式龍蝦湯流心牛角包,牛角包外脆內軟,包入面充滿龍蝦湯,一切湯慢慢流出黎,好正啊,龍蝦湯仲好鮮甜💓💓第一層有燒扇貝同燒生蠔🦪扇貝幾鮮甜,而且燒得啱啱好,加埋泰式汁,食落酸酸辣辣咁,好惹味🥰🥰生蠔好肥美,仲要啖啖都係肉,配埋泰式汁,口感更提升,而且醬汁唔會搶過生蠔既鮮味😚😚第二層芒果蟹肉牛油果多士,多士好鬆脆,將三種材料打成蓉,食落味道有d似呑拿魚醬咁,幾特別🥳🥳豬頸肉刈包,豬頸肉好juicy,油脂都好平均,包係有少少硬身個種,整體都唔錯😍黑松露野菌脆春卷,滿滿既黑松露慢慢滲入口腔,味道真係好正🥳🥳第三層鳳梨焦糖燉蛋,厚厚一層既焦糖配上香滑既燉蛋,仲有鳳梨蓉,簡直口感豐富,食落仲好清新,我中意😍泰式奶茶芝士蛋糕,泰式奶茶味好重,而且又唔會令蛋糕太過甜😍😍芒果糯

第一層有燒扇貝同燒生蠔🦪

第二層

第三層
芒果糯米飯,糯米飯煙煙韌韌,仲有d椰子細絲係面,啱晒鍾意椰子絲嘅朋友仔🤪🤪
官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆,好有椰汁味,蛋白又香又滑,紅豆好甘甜,十分推介👍🏻

係Meun見到個咖喱和牛面脥,好似好正咁,忍唔住叫左,一上菜就已經聞到勁香既咖哩味,牛肉又腍又入味,可能係面脥既原因,所以肉質好滑,而咖哩又唔辣,仲有d花生係入面,更加有口感,值得一試😋

飲品梗係要試下泰式奶茶同青檸梳打,咁先似食泰國菜,奶茶都幾香滑,味道唔錯,青檸梳打消暑一流!!
booking app offered 50% off on this restaurant and I saw thousands of visits on Openrice so we had a dinner there before a movie. We had to communicate with the waiters in English but they were all so kind. In order to make use of the offer, we had to order a drink each and only items on the à la carte menu would be 50% off. We scrolled through the Openrice photos and located three particular items we wanted to try. We ordered the Lobster Bisque Lava Croissant (original price $58), Salmon Risotto ($158), and Curry Wagyu Cheek ($158), as well as the Sparking Peach Cheesy ($44) and Matcha Green Tea Latte ($36). They all looked the same as described and in the pictures, we were also amazed by the portion as we initially thought these wouldn’t be enough to satisfy our cravings. The curry was novel as we had never tried this kind of Thai curry, the risotto was also made to an optimal texture. Necessary to mention was also the brewing lava that poured out of the croissant once sliced, the creamy lobster based soup had introduced me a new ways of mixing and matching with food ingredients. The bill being 50% off was definitely worthwhile!
2021-06-05
Type of Meal
Dinner
[西環]Lemon Grass.法式龍蝦湯流心牛角包食剩指數:0/100流心牛角包之前都幾多人食一切開真係流哂啲湯汁出嚟龍蝦汁都幾濃比龍蝦湯甜少少牛角包都幾脆同個汁加埋似酥皮湯咁夾.法式龍蝦湯食剩指數:0/100龍蝦湯好足料好重龍蝦味比起牛角包既龍蝦汁唔同佢係咸少少中間仲有一舊幾大既龍蝦肉喜歡龍蝦人士必叫.龍蝦鳳梨沙律食剩指數:20/100龍蝦肉好彈牙鳳梨幾香甜加埋啲菜幾新鮮成個感覺幾清新開胃.蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯食剩指數:30/100蟹肉份量都算幾多燴飯味道都幾濃龍蝦味同龍蝦湯有少少類近都好香濃流心蛋令成個飯更creamy整體份量幾多.西班牙黑毛豬腩配豬頸肉食剩指數:0/100融合左泰式同西式煮法豬腩唔太油膩表面幾香脆有肉味豬頸肉較彈牙加埋底既南瓜蓉都好唔錯.真空慢煮法式焦糖燉蛋食剩指數:0/100面層有鳳梨乾仲有焦糖脆面入面燉蛋好香好滑甜度正常底有少少鳳梨蓉令成件事無咁膩
[西環]Lemon Grass
入面燉蛋好香好滑
甜度正常
底有少少鳳梨蓉
令成件事無咁膩
終於有人陪我黎哩間我bookmark左好耐既泰國fusion餐廳啦~🥰🥰最吸引我既~🤩就係佢地既流心牛角包同埋下午餐tea set啦~因為太肚餓既關係~我地忍唔住叫多個▶️3 Course Menu($208)✔冬蔭公龍蝦湯流心牛角包想試左好耐既流心牛角包~果然冇令我失望呀!!😍一切開裡面既流心多到流哂出黎~視覺上已經100分先啦~冬蔭公味十分濃郁~牛角包本身都十分香口酥脆~✔法式龍蝦湯(+$38)雖然龍蝦湯要加多$38~不過我覺得絕對值得👍👍濃濃而且又creamy既口感~再加上蟹鉗肉2大舊一啖接一啖咁好飲到停唔到口~✔招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸豬腩肉肥瘦均勻~重點烤過既皮~令到豬腩肉食落皮脆肉嫩仲好juicy添~而豬頸肉相比起黎冇咁油膩~充滿泰式香料的味道~夠哂惹味~伴碟既南爪蓉同埋紫椰菜~好味之餘仲可以減低食完豬腩肉既油膩感添~▶️3 Layers Afternoon Tea Set($258/2位)第1️⃣層鹹點燒日本扇貝配泰式汁燒美國生蠔配泰式汁扇貝同生蠔都係微微烤過~大大粒咁~配埋個泰式汁真係夾得黎又夠哂惹味~第2️⃣層鹹點芒果蟹肉牛油果多士西班牙黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包黑松露野菌脆春卷
最吸引我既~🤩
就係佢地既流心牛角包同埋下午餐tea set啦~
因為太肚餓既關係~我地忍唔住叫多個
▶️3 Course Menu($208)
✔冬蔭公龍蝦湯流心牛角包
想試左好耐既流心牛角包~果然冇令我失望呀!!😍
一切開裡面既流心多到流哂出黎~
視覺上已經100分先啦~
冬蔭公味十分濃郁~牛角包本身都十分香口酥脆~
✔法式龍蝦湯(+$38)
雖然龍蝦湯要加多$38~不過我覺得絕對值得👍👍
濃濃而且又creamy既口感~再加上蟹鉗肉2大舊
一啖接一啖咁好飲到停唔到口~
✔招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
豬腩肉肥瘦均勻~重點烤過既皮~
令到豬腩肉食落皮脆肉嫩仲好juicy添~
而豬頸肉相比起黎冇咁油膩~
充滿泰式香料的味道~夠哂惹味~
伴碟既南爪蓉同埋紫椰菜~
好味之餘仲可以減低食完豬腩肉既油膩感添~
第1️⃣層鹹點
燒日本扇貝配泰式汁
燒美國生蠔配泰式汁
扇貝同生蠔都係微微烤過~
大大粒咁~配埋個泰式汁真係夾得黎又夠哂惹味~
第2️⃣層鹹點
芒果蟹肉牛油果多士
西班牙黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包
黑松露野菌脆春卷
哩一層我最鍾意個😚😚刈包~真係夠哂fusion~
中式刈包配合用泰式醬料做成既豬頸肉
豬頸肉嫩滑又juicy~
中泰合璧咁~冇唸過咁夾得黎仲要好好味添~
最後一層3️⃣甜點
官燕椰汁燉蛋白件北海道紅豆
鳳梨焦糖燉蛋
泰式奶茶芝士蛋糕
芒果糯米飯
甜點我最期待當然就係泰式奶茶芝士蛋糕啦~😋
芝士味唔重~
淡淡既泰式奶茶味~唔錯唔錯~🤤🤤🤤
其他個幾款甜品都水準以上架~
飲品就揀左薑味夠哂濃既鮮薑蘋果汁
同埋岩哂夏天飲既青擰梳打
因為想試哂哩度最signature既流心牛角包
所以tea set哩度~我地加多$28要多個
▶️法式龍蝦湯流心牛角包~
哩2款流心牛角包~真係好難揀!!!
法式龍蝦湯味就係同加錢個碗湯既味道一模一樣架
味道一樣咁濃郁~咁好味~🤤🤤🤤
2021-05-22
$280 (Tea)
  • 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
2021-06-07 33 views
疫情關係無得去旅行搞到個人好悶,今日拎左假,決定去西環行一圈輕鬆一下第一件事緊係揀間靚餐廳cheer up自己先啦!餐廳🍴裝潢裏裏外外都好精緻,古典同埋泰式風情,坐位間距離足夠,坐得舒服,俾食客感覺好relaxing👍🏻餐廳走西泰fusion,餐牌選擇都好多樣化,眼花撩亂😍服務員服務態度幾好,見到我地心大心細亦都熱心推介😆我地叫左兩個set,上菜速度唔慢👍🏻首先上黎既係佢地既signature🥐🦞法式龍蝦湯流心牛角包牛角包size其實都算中中挺挺,望落好似普普通通咁,睇唔出係包左餡,仲要係湯呢d咁流質既野既餡但一切落去,入面滿滿既龍蝦湯就即刻流哂出黎,係有少少難以想像入面會包左咁多湯呢個菜色可以叫做類似龍蝦酥皮湯既反轉演繹版,不過唔止增添埋牛角包既口感同芝士碎既香味,仲有流心既效果😋😋😋果然係signature,係做到色香味俱全😍🍽前菜係白松露燒真姬菇以前菜黎講,佢既份量都幾多碟上燒真姬菇睇唔出有咩特別,就好似普通牛油炒咁,但佢既白松露既味好出😳一上菜,熱辣辣,濃濃既果陣松露gas味撲鼻而黎🤤🤤🤤真姬菇又滑又嫩,細細條但有咬口既菇,每一啖食都有白松露既香味而且都真係裝滿成個碟,份量比預

第一件事緊係揀間靚餐廳cheer up自己先啦!

餐廳走西泰fusion,餐牌選擇都好多樣化,眼花撩亂😍
服務員服務態度幾好,見到我地心大心細亦都熱心推介😆
我地叫左兩個set,上菜速度唔慢👍🏻
首先上黎既係佢地既signature🥐

🦞法式龍蝦湯流心牛角包
果然係signature,係做到色香味俱全😍

🍽前菜係白松露燒真姬菇
以前菜黎講,佢既份量都幾多
一上菜,熱辣辣,濃濃既果陣松露gas味撲鼻而黎🤤🤤🤤
而且都真係裝滿成個碟,份量比預想既多,鐘意白松露,菇類既人可以食到夠😆

🍍接著既係龍蝦鳳梨沙律
沙律既份量亦都好似炒菇咁,長長一碟,沙律菜新鮮,爽口,冇黃葉,而且菜既種類都有幾款
菠蘿新鮮,係成隻菠蘿開出黎既菠蘿肉,唔係罐頭菠蘿,有誠意
面頭大大球既龍蝦沙律有四球,每球都有兩個食飯匙羹咁大球,配住成碟沙律菜黎食都夠哂🥗
而且沙律菜配搭左有蜜糖既dressing,甜甜地,可以好好咁平衡成個沙律👍🏻

食完呢三樣頭盤,跟住就黎主菜。

🥘第一樣係瑪莎曼咖哩和牛面頰配飯
佢地既瑪莎曼咖喱幾特別,有少少似沙嗲醬咁,入面既餡非常多😋
有粒粒花生,比較杰同乾身,而且有層唔算辣既紅油
咖喱味道咸香,冇咩甜味,口感同香味豐富,配搭和牛面頰肉都幾夾
和牛面頰肉質軟腍,同埋有牛面頰肉既特徵,有柔軟到唔洗點o趙既位,又有帶少少筋位多d口感既部位🤗
同埋雖然佢地用和牛,但係用既量一d都唔慳,成碟起碼有五六舊
豐富既香味,加上和牛肉既肉香夠軟腍既質感,係一道唔錯既主菜👍🏻

🦞另一道係龍蝦汁蟹肉伊面
呢道主菜有蝦膏同埋咸蛋黃既味😍汁唔算多,都算係比較乾身既伊麵
但伊麵上面都會均衡咁沾到蝦膏加咸蛋黃既醬,所以有幾濃香既龍蝦味🤤🤤
而且伊麵旁邊有半隻龍蝦喺度,幾種鮮明既顏色夠搶眼
雖然咁樣聽落好似好重口味既味道,其實佢既調味就反而唔重,咸味唔勁,所以唔會感覺太heavy,都唔會覺得又咸又膩咁👍🏻
濃郁既味道,配上有適當口感既伊麵
而且有飛魚籽、炸乾蔥、同少量應該係蒜芯黎既菜,令成個伊麵有唔同既口感同味道,既係中菜既配搭又有fusion既感覺🤗

開胃菜前菜主菜都食哂之後,其實我地已經幾飽。因為佢地既份量真係唔細,係預想以外既大份🤣

🥥甜品一款係椰子Gelato配風乾鳳梨同黑糯米
我地都鐘意椰子味既菜式,無論咸既定係甜品🤣
呢個Gelato唔止香滑,仲有濃濃既椰子香甜味,而且面頭少少椰絲仲令佢既椰子味更上一層樓😍
而上面菠蘿乾,就添加左熱帶生果既味道同脆卜卜既口感
至於底既黑糯米,就同個雪糕好夾,好似食緊椰汁黑糯米咁樣,香甜軟糯😆👍🏻

🥐另一款係泰式奶茶流心牛角包
試完佢龍蝦湯口味既signature,點可以放過泰奶口味既版本
泰奶又甜又香茶味,一定同牛角包好夾😋
無奈我地真係太飽,食完開始既溶既gelato之後,甜品牛角包放左一陣先食,所以個包開始索左d泰式奶茶,切開既時侯冇咁龍蝦湯果個咁流心

但切多兩刀就見到包既內層係索左唔少泰奶,雖然外皮依然脆口,但入面就會林左少少,所以記得要趁熱食😆
2021-06-05 35 views
今日去咗西環探朋友,之後就落咗去隔離嘅堅尼地城度搵食 😋 堅尼地城都有幾多特色餐廳,最後揀咗呢間泰國餐廳,試咗個泰式下午茶。😋 叫咗 Afternoon Tea Set ($258/兩位)。跟餐每款流心牛角包只需加 $28 蚊就可以食到,叫咗龍蝦湯味同泰式奶茶味。自己揀咗龍蝦湯,牛角包口感酥鬆香脆,一切開時味道濃郁嘅龍蝦湯隨即流哂出嚟,真係好鬼死正。🤤估唔到呢個 Tea Set 都幾特別有海鮮食啱哂我。🥰最上層係生蠔同扇貝。中層就係蟹肉牛油果多士、黑松露春卷、豬頸肉包。下層就有幾款甜品,每款甜品都唔錯,味道唔會太甜。整體嚟講呢餐自己都幾鍾意 🥰 加上假日都只係收呢個價錢真係相當吸引。
估唔到呢個 Tea Set 都幾特別有海鮮食啱哂我。🥰
最上層係生蠔同扇貝。
中層就係蟹肉牛油果多士、黑松露春卷、豬頸肉包。
下層就有幾款甜品,每款甜品都唔錯,味道唔會太甜。
2021-06-05 26 views
以我驚人嘅食量平時係好少食high tea驚佢貴夾唔飽🙈🙈🙈但呢個tea實在太吸引啦☕係泰式架,真係非常之特別靚賣相同好味道都齊曬而且材料仲幾矜貴下添🌟真係好少地方第一層已經擺海鮮係蠔同帶子呀!!!🦪🦪🦪係熟嘅,完全唔會腥加咗少少泰式醬更加開胃🌶第二層有3樣澱粉質食物蟹肉多士最讚🦀又鮮味,配埋沙律醬仲好食係細舊咗啲另外個春卷有紅菜頭甜甜哋熱辣辣都唔錯甜品方面紅豆布甸有金箔同燕窩架不過有啲啲甜芒果糯米飯有啲薑味中和返啲甜味🥭焦糖布甸好味層焦糖好厚好脆呀奶香重得嚟又滑🥛係vanilla味唔夠重啫咁多好嘢食都只係200幾蚊2個人咋☕☕☕☕平時啲tea無200幾蚊位都唔得所以真係tea入最算好抵食我就梗係唔夠喉啦加多$28就試到signature 嘅牛角包🍴🍴🍴梗係唔會放棄呢個好機會啦咦,有泰式嘢泰式奶茶牛角包!!!🥛🍵好!貫徹返個主題先!就您啦!開頭未切之前估應該cream狀內餡🥐🥐🥐🥐🥐🥐點知一切咗!Omg!相機!啲奶茶爆出嚟呀!差啲影唔切呀!🎇🎇🎇真係奶茶嚟架!平時飲開果啲嚟架!我唔明點解可以做到呢個效果水狀餡料居然唔會整淋個包而且仲keep住暖笠笠真係無後悔叫咗佢仲有個芝士沙律未講係原

以我驚人嘅食量
平時係好少食high tea
驚佢貴夾唔飽🙈🙈🙈
但呢個tea實在太吸引啦☕
係泰式架,真係非常之特別
靚賣相同好味道都齊曬
而且材料仲幾矜貴下添🌟

真係好少地方第一層已經擺海鮮

係蠔同帶子呀!!!🦪🦪🦪
係熟嘅,完全唔會腥
加咗少少泰式醬更加開胃🌶

第二層有3樣澱粉質食物
蟹肉多士最讚🦀
又鮮味,配埋沙律醬仲好食
係細舊咗啲

加多$28就試到signature 嘅牛角包🍴🍴🍴
梗係唔會放棄呢個好機會啦
咦,有泰式嘢
泰式奶茶牛角包!!!🥛🍵
好!貫徹返個主題先!就您啦!

開頭未切之前估應該cream狀內餡🥐🥐🥐🥐🥐🥐
點知一切咗!Omg!相機!
啲奶茶爆出嚟呀!
差啲影唔切呀!🎇🎇🎇

真係奶茶嚟架!
平時飲開果啲嚟架!
我唔明點解可以做到呢個效果
水狀餡料居然唔會整淋個包
而且仲keep住暖笠笠
真係無後悔叫咗佢

仲有個芝士沙律未講
係原舊芝士上枱架🧀
(開頭expect沙律會多啲菜)
估唔到芝士同泰式醬又幾match

薑唔會搶味🍎
蘋果汁亦唔會假

成餐飯都食得好開心呀🍒

2021-06-04 52 views
早上順利完成了堅尼地城區的化妝工作,就在附近這間 Lemon Grass 享慢煮泰餐廳進餐😋😋餐廳高檔美觀舒適,入坐時是兩點鐘,在門外已看到非常吸引的三層下午茶tea set做緊優惠,所以我們決定先叫一個午餐,之後到兩點半再叫三層Tea Set😋午餐前菜~招牌流心布拉格芝士沙律 清新開胃😄主菜 ~黑松露流心蛋扁意粉松露味香濃😁攪拌流心蛋後加埋本身醬汁,令整個意粉食落去更加濃滑好味😋😋餐飲~鮮薑蘋果汁薑味好夠重,再配蘋果嘅甜味 我鍾意這種特別的配搭🥰好靚的泰式風味Lamon Grass 3~ layer Afternoon Tea Set ❤上層鹹點~燒日本扇貝配泰式汁~燒美國生蠔配泰式汁❤中層鹹點~芒果蟹肉牛油果多士~西班牙黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包~黑松露野菌脆春卷❤甜點~~官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆仲有金箔喺上面😄氣派十足😍~鳳梨焦糖燉蛋~泰式奶茶芝士蛋糕第一次食奶茶味😄😄 幾得意好味😋😋~芒果糯米飯 精緻不脹肚👍👍❤飲品~~鮮薑蘋果汁(同午餐一樣叫呢個,因為我真係幾鍾意😁😁)~青檸梳打真係意猶未盡啊😆😆當然又要追加呢度出名嘅泰式風味流心牛角包啦😋😋~龍蝦湯流心牛角包~冬陰龍蝦湯流心牛

午餐
前菜
~招牌流心布拉格芝士沙律
清新開胃😄
主菜
~黑松露流心蛋扁意粉
餐飲
~鮮薑蘋果汁
薑味好夠重,再配蘋果嘅甜味 我鍾意這種特別的配搭🥰

好靚的泰式風味
第一次食奶茶味😄😄 幾得意好味😋😋
~芒果糯米飯
精緻不脹肚👍👍
❤飲品~
~鮮薑蘋果汁(同午餐一樣叫呢個,因為我真係幾鍾意😁😁)
~青檸梳打

真係意猶未盡啊😆😆
當然又要追加呢度出名嘅泰式風味流心牛角包啦😋😋
~龍蝦湯流心牛角包
~冬陰龍蝦湯流心牛角包
這個充滿泰式風味的Tea Set😊食材高質美味😋😋
實在超值👏👏
流心牛角包真心好味,牛油香勁酥脆而內裏是注入
滿滿的龍蝦湯和冬陰龍蝦湯🥰
切開流曬出嚟😍 超級驚喜🥰
就好像飲湯一樣😆😆

這餐真係超滿足😋😋
正👍👍
2021-06-04 37 views
見到人哋食呢個流心包好吸引 就決定去咗試啦!價錢好合理 服務都唔錯~Three course ($208)冬蔭龍蝦湯流心牛角包呢個反而冇流心嘅效果 入面純粹係一對冬陰功醬🤔唔知係咪淨係我嗰個失敗咗冬蔭龍蝦汁燴海鮮(+$68半隻龍蝦)一開始唔知包埋個飯 如果知道我哋就唔會嗌兩個飯😗 冬陰功非常濃味 建議食咗淡味嘅先 海鮮包括蝦 青口 蜆 咁個份量唔算太多 而額外加嘅龍蝦都好細隻☹️味道唔錯但係份量不足🥲椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米椰子雪糕好香 有大大塊嘅鳳梨乾😍仲配埋椰果 最底仲有紫糯米 好豐富嘅一個甜品😍Four Couse法式龍蝦湯流心牛角包一切開啲龍蝦湯流晒出嚟😋😋又熱辣辣 非常美味 牛角包脆脆地 連埋龍蝦湯食非常之夾👍🏼👍🏼龍蝦鳳梨沙律一個沙律都幾大份 蔬菜新鮮 不過配料就比較少 ~蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯(+$18)呢個主菜比較淡味 龍蝦汁味唔重 而且唔係好食到蟹肉😅中間嘅流心蛋可以整穿佢撈埋啲飯😉真空慢煮法式焦糖燉蛋焦糖好厚 而且好甜 最抵仲有一層薄薄嘅啫喱 幾特別 😍椰青($48)椰青好大個 仲有清甜 可以刮啲椰子肉出嚟食😋

Three course ($208)
冬蔭龍蝦湯流心牛角包

冬蔭龍蝦汁燴海鮮(+$68半隻龍蝦)

椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米

Four Couse
法式龍蝦湯流心牛角包

龍蝦鳳梨沙律
一個沙律都幾大份 蔬菜新鮮 不過配料就比較少 ~

蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯(+$18)

真空慢煮法式焦糖燉蛋
焦糖好厚 而且好甜 最抵仲有一層薄薄嘅啫喱 幾特別 😍

椰青($48)
椰青好大個 仲有清甜 可以刮啲椰子肉出嚟食😋
2021-05-20
$300 (Dinner)