2019-07-16 100 views
在午市時候過來這家從台灣引入的素食自助餐. 大概12時半來到, 全店大概5成滿.選了45分鐘的108元自助餐, 另外收加一服務費.在香港試過幾家其他開了好幾年的素食自助餐, 覺得這兒的款式數量差不多, 特別是有自製的美式素漢堡排, 日式的天婦羅,, 自製果乾, 又有素薑醋, 品種較為國際化. 味道方面就不過不失, 質素都很平均.要挑剔的是價錢稍為太高, 只有45分鐘來說真的很趕. 一是給予長一點的時間, 或是降低價錢. 質素相近的素食自助餐, 可以80元就有75分鐘的進食時間, 相比下更吸引呢.

選了45分鐘的108元自助餐, 另外收加一服務費.

味道方面就不過不失, 質素都很平均.

2019-07-15 73 views
只有不到1小時的時間吃午飯,剛好想起來,之前在openrice看到這一家素食餐廳有快吃45分鐘,所以就來試試看。因為來到的時候已經是一點多,而這家餐廳是2:30休息,所以食物沒有再補充,而且也不太熱,有一點點失望。下次會早一點過來再試試看。

下次會早一點過來再試試看。
2019-07-14
2019-07-14 80 views
臨近生日,朋友知我喜愛食素菜,最近都試了多間不同的素食自助餐,所以邀約到這家試試。在途經餐廳路上,鵝頸橋橋底已見到有傳單派發,餐廳地理位置極方便,是著名的食肆街。上到餐廳,卡位可看到街景一坐下,負責人已提醒店員多為聽障人士,希望大家見諒,如有特別需要可聯絡佢地,雖不是社企,但都想幫多啲社區。見橫掃一下食物,最吸晴的是冰鎮青葵和菜心,伴以傍邊的醬汁,很美味,吃了很多。飲料方面,有羅漢果茶。要選最特色的一定是蘇格蘭蛋和素漢堡,蘇格蘭蛋的外層用紫薯包裹著,味道意想不到的夾。聽負責人說,素漢堡是跟據當令食材而做,我地吃時有甘荀粟米冬菰鷹嘴豆等制作而成。可以用烤麵包機烤熱再自行加沙律菜和蕃茄,DIY素漢煲。通常素鰻魚都是紫菜加腐皮,這裡的日式烤鰻魚是雞脾菰配以燒烤汁做成,想不是可以有這個做法,味道也配合得很好。這裡連糉都有,可惜太飽吃不下。台式芋圓也很推介,整粒都是芋頭肉做成。薑醋蛋也很香濃。還有最特色的果乾,沙律菜配料也非常豐富,見到地上大原個大波蘿和未開箱的水果,不是罐頭水果,整體感覺很不錯。

上到餐廳,卡位可看到街景

這裡連糉都有,可惜太飽吃不下。
台式芋圓也很推介,整粒都是芋頭肉做成。

薑醋蛋也很香濃。

2019-06-25
Celebration
Birthday
  • 蘇格蘭蛋
2019-07-13 68 views
好友生日,決定食餐素慶祝一下~餐廳將每一套餐具都放係枱度,都幾方便既!本身自己都幾中意食PIZZA,所以一定要試佢個素食PIZZA喇!芝士蕃茄味,皮薄又脆,個人覺得唔錯!再試埋放係PIZZA附近既墨西哥卷,入面加左辣椒醬,唔太食得辣既朋友應該會覺得好辣,雖然食完即刻想飲番啖水,但令我有想食多舊既衝動。墨西哥卷隔離仲有個素漢堡扒,口感都有D似肉,食落去都幾IN UN又唔會有滯既感覺。另一樣我比較欣賞既炸物係芝麻芋圓呀,一啖咬落去就有啖啖芋泥同埋青蘋果蓉,D味都好夾,同埋足料既!除左食煎炸野,我地都食左唔少涼拌菜,大熱天時食就最岩喇!好中意佢個萵荀,爽口開胃。另外仲有芋絲炒菇,再加左D三色椒,都係配搭得唔錯,味道又唔會太濃。廚師仲整左豉油皇腸粉,因為加左D豉油,食落D味就冇咁寡喇!甜品方面,最中意佢個涼粉,加少少淡奶已經好好味,同埋整到細細粒賣相都唔錯!芋頭西米露都同甜品鋪個D有得揮呀!因為今次係慶祝朋友生日,咁岩餐廳有壽包,加枝蠟燭仔即刻可以許番個願同吹蠟燭呀,蛋糕都唔駛買!

2019-07-13 52 views
素食自助餐價錢:$108(宵夜時段:20:30-21:40)有時食得太多肉🥩都會想食下素🥒🥕今次就介紹一間素食餐廳🥦🥬雖然全素 但選擇都幾多而且味道唔錯👍🏻特別推介炒蛋,炒麵,薯餅,薄餅🤤
素食自助餐
價錢:$108(宵夜時段:20:30-21:40)
有時食得太多肉🥩
都會想食下素🥒🥕
今次就介紹一間素食餐廳🥦🥬
雖然全素 但選擇都幾多
而且味道唔錯👍🏻
特別推介炒蛋,炒麵,薯餅,薄餅🤤
2019-07-11 54 views
好友生日,決定食餐素慶祝一下~餐廳將每一套餐具都放係枱度,都幾方便既!本身自己都幾中意食PIZZA,所以一定要試佢個素食PIZZA喇!芝士蕃茄味,皮薄又脆,個人覺得唔錯!再試埋放係PIZZA附近既墨西哥卷,入面加左辣椒醬,唔太食得辣既朋友應該會覺得好辣,雖然食完即刻想飲番啖水,但令我有想食多舊既衝動。墨西哥卷隔離仲有個素漢堡扒,口感都有D似肉,食落去都幾IN UN又唔會有滯既感覺。另一樣我比較欣賞既炸物係炸芋丸呀,一啖咬落去就有啖啖芋泥同埋青蘋果蓉,D味都好夾,同埋足料既!除左食煎炸野,我地都食左唔少涼拌菜,大熱天時食就最岩喇!好中意佢個萵荀,爽口開胃。另外仲有芋絲炒菇,再加左D三色椒,都係配搭得唔錯,味道又唔會太濃。廚師仲整左豉油皇腸粉,因為加左D豉油,食落D味就冇咁寡喇!甜品方面,最中意佢個涼粉,加少少淡奶已經好好味,同埋整到細細粒賣相都唔錯!芋頭西米露都同甜品鋪個D有得揮呀!因為今次係慶祝朋友生日,咁岩餐廳有壽包,加枝蠟燭仔即刻可以許番個願望!食得肉多真係要食下素清一清,個人都舒服啲!

廚師仲整左豉油皇腸粉,因為加左D豉油,食落D味就冇咁寡喇!

食得肉多真係要食下素清一清,個人都舒服啲!
2019-07-11 1240 views
和朋友雖然不是吃素的, 但常常都會嘗試不同的素食餐廳, 不太喜歡吃肉, 為了健康, 也為吃完感覺舒服, 素菜感覺對腸胃好點, 吃飽了不會覺得難受。這次相約來到銅鑼灣的這間素食店, 晚上分幾個時段來收費, 我們放工來到的時間是繁忙時間, 收費$138 75分鐘。餐廳只提供一套餐具, 一方面為環境, 二方面是不想客人浪費食物。熱食都用蓋蓋好, 可以保溫又衛生, 場內也感覺乾淨。飲品有兩款, 有湯有糖水, 有pancake, 菜式有中有西, 款式也足夠多了。比較特別而樣子也很吸引的有這個西班牙蛋餅, 是薄薄的薯仔片加上蛋, 幾有心思的作品。PIZZA一向也受歡迎, 即做出來, 餅底薄脆熱辣辣, 蕃茄芝士味是不敗的組合, 並不需要肉的存在, 這是我的NO.3選擇。今晚的NO.1菜式是涼瓜(苦瓜)炒蛋, 它的蛋炒得很滑, 還有粒粒菜莆增添口感, 苦瓜清熱有益。蘇格蘭蛋也是一大特色, 紫薯包著蛋, 口味特別。蘿蔔糕、吉列薯餅味道也不錯。今晚中湯是木棉花冬瓜湯, 加上很多不同的豆去煲, 味道濃郁, 甚有誠意, 是今晚本人的NO.2選擇。而沒有用肉煲的湯, 無油, 也不用擔心有嘌呤影響健康。冰鎮菜心十

冰鎮菜心十分爽脆

人夾人緣, 每個人對食物的口味也不同, 我就覺得這間素食放題店的菜式都很對味了, 也會想再來吃, 因為有讓我難忘的菜式, 而大部分食物也有refill, 不用去搶, 很容易吃到新鮮熱辣的, 享受頗佳。
  • 涼瓜炒蛋
  • PIZZA
  • 木棉花冬瓜湯
雖然我是個凡夫俗子,不能超凡入勝,也不常吃素,不過有時候也會做個清心寡「肉」的人,吃頓健康素菜,清清腸胃。好像這一晚,我就與太太來到這間環境闊落舒適的新派素菜館,吃了一頓任飲任吃的素食自助餐。這兒的晚市自助餐分為三個時段供應,分別是晚上6:00-7:10(70分鐘/$98/位)、7:15-8:30(75分鐘/$128/位)和8:40-9:50(70分鐘/98/位),而這晚我與太太就在第一個時段到來。雖然這裡有不少蔬菜水果和醬料可讓客人選取,自行製作沙律,也有多款水果可吃,但極少見到的自家製果乾卻更加吸引我,這兒的「自家製果乾」有香蕉、橙、青蘋果和蕃茄等,各款果乾都十分脆口,而且能保留水果的本來味道,作為餐前的健康小吃,頗不錯呢!三款涼拌:「涼拌萵筍」、「涼拌土豆」和「涼拌紅薯粉」帶來三種不同的口感,萵筍爽、土豆粉、紅薯粉滑。三者中,我最喜歡萵筍,比想像中辣的土豆就最開胃。這兒的炸物做得挺出色的,雖然因為不太夠熱而使味道可能打了一點折扣,但兩款天婦羅:茄子與南瓜都做得不錯,以秀珍菇扮作生蠔的「素炸生蠔」也好吃,不過最好味的還是「潮式蠔仔餅」,雖然這素蠔仔餅稍有點油,但實在好味,全部炸物的
這兒的炸物做得挺出色的,雖然因為不太夠熱而使味道可能打了一點折扣,但兩款天婦羅:茄子與南瓜都做得不錯,以秀珍菇扮作生蠔的「素炸生蠔」也好吃,不過最好味的還是「潮式蠔仔餅」,雖然這素蠔仔餅稍有點油,但實在好味,全部炸物的優點都是脆漿做得好。
想吃香口食物的話,這兒還有「吉列薯餅」和「咖喱薯餅」。我只吃了前者,感覺都不錯。
多道熱盤,好像「手撕包菜」、「鮮茄枝竹」、「粉絲娃娃菜」、「咕嚕麵筋」、「哥哥做羅漢」、「豉油皇杏鮑菇」、「涼瓜炒蛋」和名字甚有詩意,其實是豆豉蒸豆腐的「雪地陽江」等,是我主力攻擊的對象,大多做得有板有眼,尤其是索汁惹味的「粉絲娃娃菜」、味道濃郁的「豉油皇杏鮑菇」和嫩滑可口的「涼瓜炒蛋」,就最得我喜歡。
冰鎮菜心」和「冰鎮秋葵」都是店中最綠色的蔬菜菜式。我對口感潺滑的秋葵一向興趣不大, 所以沒有拿取,只是吃了「冰鎮菜心」,冷而不熱,嫩而不老的菜心,口感爽脆,澆點醬油,好吃呢!
湯有兩款,一中一西,分別是「青紅蘿蔔湯」和「南瓜湯」。前者雖然沒有下肉,但湯味清甜自然;後者與一般西餐廳的無異,口感濃稠適中,甜味也對辦。
不可不提的是這兒的「蘇格蘭蛋」,炸得外層十分香脆,以紫薯作餡包裹著最內層的雞蛋也為這西式炸蛋增添清甜的味道,讓我留下深刻的印象。
端午已過,這兒竟然還有糭子吃呢,而且還有饅頭,不過我就沒吃。
主食四款,愛吃飯的可揀「欖菜香菇炒飯」,喜歡食麵的就可選「豉油皇炒麵」,想吃意粉的也有「青醬意粉」,最後還有「拿坡里薄餅」,不過之前的各款熱盤小食,我已吃了很多,吃得甚飽,這幾款主食,就好像特別的「自製素漢堡扒」和甜品喳咋」一樣,成了這夜的滄海遺珠,我再無福消受了。
吃得健康、環保、不浪費,都是這家素食館的開店宗旨和信念,才一百元左右的價錢,可以在環境舒適骨子的新派素食店裡吃上個多小時,無限量地任吃喜歡的各款素菜,確是既健康,又抵食的好選擇。
  • 粉絲娃娃菜
  • 豉油皇杏鮑菇
  • 涼瓜炒蛋
  • 潮式蠔仔餅
  • 素炸生蠔
  • 冰鎮菜心
  • 蘇格蘭蛋
依家大家都越嚟越注重健康素食店開得越來越多不過認真素食對腸胃的確好消化啲最近去左間銅鑼灣新開嘅素食館「放下素」自助餐形式 午餐$88位 晚餐$108位 食75分鐘樓上餐廳去到環境唔錯 夠寬敞但素食款式比我想像中少呢(我睇人介紹有好多...有點落差)不過呢間嘅食物食落比我感覺偏住家餸口味唔係重口味 食材都偏向天然派🎃南瓜湯飲得出真材實料 南瓜味濃 用薯仔去整到咁濃稠🥔特別欣賞佢哋嘅漢堡扒 同我想像中嘅好唔同 用咗好多種豆、粟米、蘿蔔等去整 炸得好香口 但又唔會油膩 食落有少少煙韌口感好特別👍🏻Pizza雖然無近照 但我食左覺得好正❤️雖然只係簡單嘅芝士同番茄醬 但薄餅底係薄嘅麥餅乾口感 芝士味又香 同茄醬酸甜味好夾🥰其他菜式水準都唔錯 唯一要挑剔就係少選擇但特別要讚茄子做得超好 中間唔會索晒油 好味😆紫薯西米露又係好食!紫薯好粉 西米露又煮得唔錯 唔會好甜不過呢個就係唯一嘅甜品🍮真係比較少選擇😬銅鑼灣來講呢個價錢好抵食但同類型嘅素食店價錢差唔多 款式種類更多樣化 如果要保持競爭力 就一定要增加多啲款式🙌🏻不過呢間係煮得唔錯 唔會好鹹好重口味 健康素食👍🏻
依家大家都越嚟越注重健康
素食店開得越來越多
不過認真素食對腸胃的確好消化啲
最近去左間銅鑼灣新開嘅素食館「放下素」
自助餐形式 午餐$88位 晚餐$108位 食75分鐘
樓上餐廳去到環境唔錯 夠寬敞
但素食款式比我想像中少呢(我睇人介紹有好多...有點落差)

不過呢間嘅食物食落比我感覺偏住家餸口味

不過呢個就係唯一嘅甜品🍮真係比較少選擇😬
銅鑼灣來講呢個價錢好抵食
不過呢間係煮得唔錯 唔會好鹹好重口味 健康素食👍🏻
2019-07-08 462 views
成日食咁多肉,都要定時定侯食番餐素食調劑下。坊間好多素食店可以食到人均貴過肉,所以宜家都偏向去食素食自助,好多食$100唔洗已經可以捧住個肚落樓,夠曬抵食嘛。今日黎到呢間新開既素食自助,開係食街登龍街。上到黎,老闆就熱情招待,介紹呢度有中有西,有熱有凍,有前菜有甜品,仲有飲品。再講解呢度既規矩,就係只用一套餐具。因為好肚餓,又費事行幾轉,我就一次過每樣要啲。首先飲碗湯先。呢度既南瓜湯無加奶,味道純滑自然。再食埋個飯前沙律先。呢度最吸晴就肯定係呢度既薄餅,仲有鰻魚!薄餅係非常薄既食完唔洗驚滯。鰻魚似模似樣,口感係爽滑既菇,面頭係平時食開既鰻魚醬。呢度仲有一大部果乾機係度製作果乾,有蘋果、青蘋果、橙乾,咬落好有咬口,因為風乾處理,甜味更出。呢度蔬菜有好多款揀,有冰鎮菜心、涼拌萵筍、手撕包菜、四季豆燜茄子、青瓜雲耳等等。當然唔少得菇類,蘑菇、杏鮑菇等等。超鍾意豉油皇杏鮑菇,咬落好有咬口,豉油調味鹹度剛好。脆口既野食呢度都唔少,有炸生蠔、鹽酥雞、南瓜天婦羅、茄子天婦羅。薑醋蛋都超入味。台式芋圓都幾特別,開頭以為係笑口棗之類,原來真係成個都係芋頭,裡面夾有青蘋果粒同沙律醬,令整體食落無咁滯。飲品

鰻魚似模似樣,口感係爽滑既菇,面頭係平時食開既鰻魚醬。

薑醋蛋都超入味。

飲品方面有羅漢果茶,食完啲濃味野用來清一清個口。

最後就食埋個甜品,有紫薯西米露,食落感覺到來自紫薯嘅天然甜加少少額外糖,呢個甜度最適合我。

今餐食得超飽,但無咁大罪疚感,因為無食肉,而且食既食物都幾健康。呢度原來有DSE優惠,全時段$88。做學生真係幸福喇。
2019-07-08
$100 (Lunch)
  • 鰻魚
  • 薄餅
  • 果乾
近日滑臉書常常都看到「放下素」的廣告,可能因為我寫過一篇香港平價素食自助餐終極懶人包,又或者是某種啟示,所以我和肉肉子就殺上去試食了。放下素素食自助餐位於登龍街一座商業大樓的三樓,那棟大廈整棟都是餐廳食肆,但吃素的好像只有這一間。地理位置這麼方便,是日常用餐的好去處。餐廳佔地一整個樓層,坐滿也不會覺得太逼夾。窗邊也提供較舒適的卡位,約朋友來吃飯聊天也不錯。座位上預先放了一套碗盤和杯子餐具,用這個出去取餐即可。放下素最大的特色是用了很多不同顏色的新鮮蔬果,像門口這個涼粉沙律吧,可以自由選配五色蔬果,還可以加涼粉,夏天特別清涼開胃。很多菜式都充滿台灣風味,而且以真實食物為主,頂多只會看到豆腐麵筋,素肉就完全不會見到蹤影,因為老闆本身也很追求養生健康飲食。上圖的蘇格蘭蛋算是招牌菜之一,雞蛋外層包上紫薯再炸,吃起來有點麻糬的煙韌感,口味都幾有趣。這裡的菜式每天都略有不同,想要全部都吃完要每天吃吃好一陣子。加了菜甫的有鑊氣涼瓜炒蛋我很喜歡,另外也不缺台灣夜市必備的多種炸物。因為這裡沒有用豆渣素肉,所以都以杏鮑菇為主,但調味會有差別。現場設果乾機自製果乾也很特別,我第一次在素食自助餐見到,老闆說果

餐廳佔地一整個樓層,坐滿也不會覺得太逼夾。

窗邊也提供較舒適的卡位,約朋友來吃飯聊天也不錯。

座位上預先放了一套碗盤和杯子餐具,用這個出去取餐即可。

現場設果乾機自製果乾也很特別,我第一次在素食自助餐見到,老闆說果乾是需要慢食的食物,仔細嘴嚼才能感到好味之處。

因為都是真食物的關係,整體吃起來都很放心,除了沙律和小菜外,中西湯和糖水都很有心思值得一試。

另外值得一提的是餐廳為弱勢社群提供就業機會,所以你可能會覺得樓面職員不算十分快手醒目,來用餐的話記得包容一下。

價格
午市

11:45 - 12:30 HK$72/45分鐘
12:00 - 14:30 HK$80/45分鐘、HK$98/60分鐘

晚市
18:00 - 19:10 HK$108/70分鐘
19:15 - 20:30 HK$138/75分鐘
20:30 - -21:50 HK$108/60分鐘
2019-07-07 351 views
平時做得「食肉獸」多,會對腸胃造成傷害😫而近期興起嘅素食🥗一方面可以減輕腸胃嘅負擔另一方面可以幫助減少破壞性嘅氣候轉變☀️記得之前睇過一份報告📝因為人類食肉量激增,而處理牲畜嘅過程會產生有害嘅溫室氣體,破壞大片林木又會使用大量不可持續嘅食水而研究顯示,呢D都係令到氣候變化嘅主要原因所以素食既可以幫助自身又可以減少對環境嘅破壞何樂而不為呢?.對於素食,我會偏向揀素食BUFFET 因為款式多變,啱晒樣樣都想食嘅我🙈位於銅鑼灣登龍街嘅「放下素」就符合晒我嘅要求啦🙆‍♀️款式以中式熱葷為主而且只用天然食材,配上少油少鹽少糖嘅烹調令我哋食得更健康👍.BUFFET分為早市同晚市早市$72-$98晚市$108-$138每餐至少有80款唔同嘅選擇真係健康又抵食😎P.S. 有加一服務費~.為咗響應環保餐具每人各一份.由近門口開始先係沙律吧跟住係風乾生果機西式素食區最後係中式素食區同飲品區.🔸西式素食區有素食pizza,吉列薯餅,意大利青醬意粉等等最有意思嘅係紫薯炸蛋🥚第一次見到咁靚咁有心思嘅炸蛋🥰水煮蛋表面圍咗一層紫薯蓉再沾少少炸粉, 炸至金黃色食落外脆內軟,濃郁嘅蛋香帶點紫薯嘅香甜😋而素食pizza都唔錯

平時做得「食肉獸」多,會對腸胃造成傷害😫
而近期興起嘅素食🥗
一方面可以減輕腸胃嘅負擔
另一方面可以幫助減少破壞性嘅氣候轉變☀️
記得之前睇過一份報告📝
因為人類食肉量激增,而處理牲畜嘅過程
會產生有害嘅溫室氣體,破壞大片林木
又會使用大量不可持續嘅食水
而研究顯示,呢D都係令到氣候變化嘅主要原因
所以素食既可以幫助自身
又可以減少對環境嘅破壞
何樂而不為呢?
對於素食,我會偏向揀素食BUFFET
因為款式多變,啱晒樣樣都想食嘅我🙈
位於銅鑼灣登龍街嘅「放下素」
就符合晒我嘅要求啦🙆‍♀️
款式以中式熱葷為主
而且只用天然食材,配上少油少鹽少糖嘅烹調
令我哋食得更健康👍
BUFFET分為早市同晚市
早市$72-$98
晚市$108-$138
每餐至少有80款唔同嘅選擇
真係健康又抵食😎
P.S. 有加一服務費~
為咗響應環保
餐具每人各一份

由近門口開始
先係沙律吧
跟住係風乾生果機
西式素食區
最後係中式素食區同飲品區

🔸西式素食區
有素食pizza,吉列薯餅,意大利青醬意粉等等
最有意思嘅係紫薯炸蛋🥚
第一次見到咁靚咁有心思嘅炸蛋🥰
水煮蛋表面圍咗一層紫薯蓉
再沾少少炸粉, 炸至金黃色
食落外脆內軟,濃郁嘅蛋香帶點紫薯嘅香甜😋
而素食pizza都唔錯,口感薄脆
表層嘅蕃茄蓉令胃口大開👍

🔸風乾生果機
第一次見到風乾生果機😱
呢度自家製嘅乾果同出邊買嘅有少少唔同
出邊買嘅乾果,為咗令到食用日期延長
會將生果完全風乾
我哋食到嘅只有生果小小餘香,口感較硬😟
而呢度由於係自家製嘅乾果
自然較新鮮,所以生果唔會完全風乾
食落口感冇咁硬之餘,水果香味突出
仲有少少果汁添🥰
值得encore完又再encore🤣

🔸中式素食區
分為熱葷,涼拌菜同天婦羅
有花鑽綿聚,咕嚕麵筋,涼拌紅薯粉
素炸生蠔,天婦羅茄子,香煎蘿蔔糕等等
我就最鍾意食欖菜香菇炒飯💕
將欖菜,香菇,粟米粒,蛋花,紅蘿蔔絲等
一齊相伴而炒,口感豐富又香口~
再配合涼拌土豆同涼拌萵荀,好好味😋
而天婦羅茄子,切成一口Size
一粒粒容易入口,食落外脆內軟
炸衣仲好多薄添😍

🔸紫薯西米露
食埋飯後甜品,就更Perfect啦🙆‍♀️
呢碗紫薯西米露真係落足重料👍
入邊有勁多西米露
仲有一粒粒切成方塊形嘅紫薯
濃郁嘅紫薯香,入口軟腍
最重要係,甜到恰到好處😋

P.S 有部份店員係特殊人士
一餐CP值咁高嘅自助餐
對自身,對環境都有幫助
仲可以支持嘅弱勢社群
真係一舉多得😊

2019-07-02
2019-07-07 93 views
第一次試素食自助餐,因為兩小口如果去齋鋪食散叫食唔倒好多野,所以去試下呢間,book 6點入座$108 一位,如果7:30 入要$138 ,所以早去早享受。入坐前店員會有個小briefing ,食飯前要briefing 都係第一次😂,有沙律bar ,西式小食,尤其pizza ,素食黎講,味道十分唔錯。有中丶西湯,糖水各一款,冷盤蔬菜新鮮爽口,炸物蠔餅味道唔錯!飲品都有提供2款,羅漢果同洛神花,不過冇乜味道到可言。整體有80份!大家可以去試下
2019-07-07
2019-07-06 71 views
今日老闆又帶我去食素食自助餐,似乎銅鑼灣都幾多素食自助餐。這間特別的地方是佢係一間社企,又具有台灣風格的餐廳。為了支持社企,讓我介紹下呢間餐廳。這個地方實而不華,沒有華麗嘅裝修,但有多款用心製作的素食菜式。主要分為兩個區域,西式及中式。我鍾意西式多D,因為有我喜歡的pizza同燒鰻魚。 老闆食得出燒鰻魚係用菇類做嘅。中式方面,素菜完全不油膩, 做得好用心,比起傳統嘅齋舖,無論是菜式同埋味道,都有過之而無不及。另外,特別要介紹嘅就係佢部乾果機,我臨走前試了紅蘋果乾果,含喺口入面,然後慢慢細嚼,我覺得係一種慢活嘅享受。我哋每人都係80蚊食45分鐘, 當然今日係老細請啦!佢哋原來11點45分至12點半 有early bird㗎,會有九折,即係72蚊,不錯喎!

我哋每人都係80蚊食45分鐘, 當然今日係老細請啦!

2019-07-06 132 views
宜加素食多左好多款式,更有創新到係會食落即頭同肉無分別,但又肯唔肯定自己食落肚嘅仲係咪只有原材料咁單純呢?呢間素食杯杯碟碟都在宣揚素友態度,崇尚簡單天然員工仲係以社企方向咁請人,相信佢地嘅能力,認同佢嘅地價值,就我所見,店面環境清潔度都好令人滿意,如果有多d餐廳都可以咁做就好了廿幾款野食加埋鮮果沙律同糖水吧,仲有湯同野飲,選擇都好足夠其中我最鐘意食茄子天婦羅-外脆內軟,炒福花-口感好,炒雜菇-野味又爽口,仲有涼拌土豆薯粉-夏日之選重點推介自制素漢堡扒,入面超多料,除左飽肚嘅薯仔,仲有紅蘿白絲同木耳等等材料,質感鬆軟,食左幾舊羅漢果水解番熱氣同油膩,無糖夠健康食飽之後一邊咬乾果一邊傾計,健康零食,我見店員仲有Pack袋俾大家賣走,真係用櫃一塊塊整乾咖!

呢間素食杯杯碟碟都在宣揚素友態度,崇尚簡單天然

廿幾款野食加埋鮮果沙律同糖水吧,仲有湯同野飲,選擇都好足夠

羅漢果水解番熱氣同油膩,無糖夠健康