Restaurant: LEVELthirty Lounge & Bar
Info:

2019-02-12 1104 views
#levelthirty 今日係人日,人人都生日快樂🎂 午餐要食好d,這區來說已是頂級😝 先講環境,景觀是不錯,開揚望馬場河景,真是很舒適。價錢也不貴,質數屬正常,主要喜歡那裡環境。lunch set 包主食、湯、麵包、飲品及水果🔹Augus steak $168 重牛味,但牛肉質一段。🔹sushi set $128 真心普通,沒有驚喜,感覺與自助餐吃的差不多, 唔明點解會是sushi roll, 一心諗住會是壽司lor.🔹餐湯反而最好味,麵包也ok

🔹Augus steak $168 重牛味,但牛肉質一段。

🔹餐湯反而最好味,麵包也ok

2019-01-15 1607 views
這天約了朋友到沙田一聚,想吃得舒服,她帶我到了沙田萬怡酒店的頂樓「LEVELthirty」吃午餐,風景好,食物也好,果然是不錯的選擇。 在等電梯到餐廳的當兒,發現不少打工族都是上來吃飯,周五的中午,餐廳座無虛設,也難怪,這裡的無遮擋沙田靚景盡入眼簾,的確好舒服。 LEVELthirty設有吧枱,本來就是主打飲品與靚景,三五知己來「飲番杯」,近來更推出了午餐,所以吸引了很多上班族來光顧。 飲品餐牌有好多選擇,包括色彩繽紛的cocktail和mocktail,我要了一杯「Spring Breeze ($78)」,裡面有玫瑰茶、荔枝蓉、蜜榶糖漿、青檸汁、薑糖漿等,喝一口,竟有點薑醋的感覺,有點辣,有點甜,很有趣。 安格斯西冷牛扒配黑椒汁及薯條 ($168) 午餐有齊餐湯、主菜、水果,今天的餐湯是雜菌湯,粒粒雜菇在裡面,味道香濃,湯夠滑身,不錯;牛扒也很好,點了五成熟,肉質仍保持鮮嫰,很有肉味,好滿足;最後吃一些新鮮水果,夠健康! CurlyStars ⭐⭐⭐⭐ 4.5/5

安格斯西冷牛扒配黑椒汁及薯條 ($168)

CurlyStars ⭐⭐⭐⭐ 4.5/5
2019-01-11
2019-01-08 1195 views
星期日約左班朋友諗住傾下計影下相,所以簡左黎試下佢既下午茶!因為間野係酒店既頂層,所以個景望出去好開揚好靚~係酒店HIGH TEA 呢個價錢真係好抵~分左三層,有鹹食同甜點~個樣都幾靚咁~味道就一般般啦~但呢個價錢都唔可以要求咁多,叫不過不失HAHA牛肉漢堡個味普普通通有少少乾,如果熱D就好啦~蟹肉酥餅D蟹肉都幾鮮甜~個SCONE 都幾好食,甜甜地~最好食係呢個HAHA我覺得黎呢到食最好就係食個景,同朋友傾計好岩~又唔會太噪又可以慢慢坐!想平平地食個AFTERNOON TEA 都可以黎試下~
因為間野係酒店既頂層,所以個景望出去好開揚好靚~
係酒店HIGH TEA 呢個價錢真係好抵~

分左三層,有鹹食同甜點~個樣都幾靚咁~
牛肉漢堡個味普普通通有少少乾,如果熱D就好啦~
蟹肉酥餅D蟹肉都幾鮮甜~
個SCONE 都幾好食,甜甜地~最好食係呢個HAHA
我覺得黎呢到食最好就係食個景,同朋友傾計好岩~
又唔會太噪又可以慢慢坐!

想平平地食個AFTERNOON TEA 都可以黎試下~
2018-12-30
聖誕正日和同事相約在萬怡酒店嘆個下午茶。LEVELthirty Lounge & Bar位於酒店頂層,風景開揚,可惜當日天氣不佳,拍不了藍天白雲。下午茶餐牌,看似是朱古力主題。High Tea來說,這個價錢可以說是相當便宜,連加一每人只需$185左右。鹹食一碟,三文治、鬆餅、甜點分為三層,食物外型也尚算精緻。先來評評鹹食。我認為食物的溫度尤其重要,溫度不佳,是絕對會影響食物的口感和味道。而這裡的四款鹹食,連微暖也清不上,大大扣分。蟹肉酥餅的酥皮已經完全與鬆脆抵不上關係,淋身酥皮更顯油膩。聲稱用上和牛的牛肉漢堡乾身無肉汁,如果真的是和牛的話,只能說真的浪費了本是高質的牛肉。說到這裡亦無謂每款食物細評了, 一字記之曰:差。甜點也沒有驚喜,但不至難吃。朱古力愛好者可能會非常喜歡,但我感覺大部份都很「滯」,不太喜歡。價錢來說,這個價位有這樣的景觀,其實抵食,但食物味道真的需要改善改善,不然實在吸引不到人回頭光顧。值的一提的是,有一位女侍應樣子可愛(不是重點),接待我們的時侯笑容滿面,語調活潑,很cheerful!已經很少看見這麼敬業的侍應了!看在服務周到和不錯的價錢及環境,給一個OK。(如果只

鹹食一碟,三文治、鬆餅、甜點分為三層,食物外型也尚算精緻。

看在服務周到和不錯的價錢及環境,給一個OK。(如果只評食物,我絕對會給予喊樣...)
2018-12-25
2018-07-28 3315 views
上一趟來到沙田萬怡酒店吃自助餐時見到LEVELthirty Lounge & Bar逢星期一及二供應的冰鎮海鮮山配美酒盛宴好吸引,終於約到朋友在這個星期一來享受場心野夜! 位於酒店30樓的LEVELthirty Lounge & Bar居高臨下沙田河畔美景盡收眼簾!可惜户外工程進行中未能為大家拍攝一幅迷人夜景! 甫坐下已見到這杯Rainbow Mocktail$78好吸引,一於先來一杯再嘆小食!Rainbow成品顏色很美用紅莓、橙汁、新鮮菠蘿、蝶豆花等材料炮製而成,味道充滿果香甜美可口。 佐口小食選了鴨肉春卷擺明是北京填鴨D朋友,不過吃得更方便而且香脆口感很妙! 冰鎮海鮮山配美酒盛宴收費$538/2位用,另贈送紅、白餐酒或氣泡酒2杯,只在星期一及二6:00pm~1:00am供應,如果這兩天沒空也不打緊!因為星期三、四也可來享受無暢飲兩小時精選美酒也很正、另外還附有2款小食及一客凍肉芝士拼盤配搭佐酒! 冰鎮海鮮山附有三款汁醬跟檸檬角供配搭各式海鮮,吃鮮之餘同時增添味道的層次。 海鮮山內有多達10款冰鎮海鮮,頂層有新鮮波士頓龍蝦、多膏甘甜的麵包蟹、鮮味的鱈場蟹腳、酒香撲鼻的彫杞子醉蝦、

海鮮山內有多達10款冰鎮海鮮,頂層有新鮮波士頓龍蝦、多膏甘甜的麵包蟹、鮮味的鱈場蟹腳、酒香撲鼻的彫杞子醉蝦、鮮螺、琵琶蝦等!

而下層則有煙韌入味的和風鮑魚、即開新鮮生蠔、鮮蜆、生蝦及青口,邊吃鮮甜海鮮邊呷著白酒真的人生一大享受!真的跟好友傾到不捨離開!
2018-07-16
Type of Meal
Dinner
2018-07-17 5275 views
有時,做人唔使太清醒既~ 坐在落地玻璃窗前,俯瞰沙田夜景,手執芳香白酒,快活過元帥。 是的,我又是在沙田萬怡酒店,頂樓的LEVELthirty。呢個環境與景觀,好岩feel。 先整個小食最實際,鴨肉春卷,香脆惹味,咬落發出咔嚓咔嚓的亮麗聲響,邊吃邊與老友有說有笑,食到飲到唔捨得走,乃人之常情。 原來逢星期一和二,酒店做緊冰鎮海鮮山配美酒佳餚,晚餐後再來呢個海鮮山,我係咪痴左線? 由下層講起,鮑魚加入和風元素,藍青口與花甲鮮味十足,泰式生蝦最緊要配埋汁醬。生蠔即開,可惜始終不是時令。 頂頭嗰層就堅了,波龍與琵琶蝦開邊,啖啖肉,不羨仙。凍蝦原來唔係咁簡單,而是花雕杞子醉蝦,入味非常。黃金螺唔會韌得像趙香口膠,鱈場蟹腳夠鮮甜,仲有原隻爆羔麵包蟹...... 要吃過晚餐的我們清掉呢班蝦兵蟹將,談何容易?好彩我哋有外緩。 呷一口芬芳Sauvignon Blanc,酒不醉人人自醉,抑或是酒入愁腸愁更愁?Who cares! 唔飲酒既朋友,可以來杯彩虹特飲,慢慢Dap彩虹~
有時,做人唔使太清醒既~

坐在落地玻璃窗前,俯瞰沙田夜景,手執芳香白酒,快活過元帥。

唔飲酒既朋友,可以來杯彩虹特飲,慢慢Dap彩虹~

2018-07-13 2277 views
今日天朗氣清,好想去一間餐廳可以望到藍天白雲,心想無其他選擇,只有沙田萬怡酒店頂樓先可以滿足我的要求餐廳其實以酒吧形式,晚上提供不同酒類、海鮮及小食,放工可以與朋友來輕鬆一下,而日間有午餐供應,大約有五至六款選擇,價錢由98元起。但客流不多,不用訂枱也有位。講真餐廳賣點係個無敵馬場景,食物味道及質素平均,因為現在大部分客人都要求聲色藝具全,如果食物方面再花點心思會更理想。

2018-07-10
$151 (Lunch)
2018-05-21 2590 views
沙田無論任何時間的而且確係迫爆人,想搵間餐廳同朋友聚會傾下計都無咩可能,因為唔知幾時開始,大部分餐廳都變左規定90分鐘交枱。如果要傾計,又要再轉場搵地方飲野或者食糖水。Level thirty, 就在酒店頂樓。 打過電話黎, 但原來只限walk In。我同朋友坐咗喺門口果張枱對著吧枱。簡簡單單點左啲小食Tortilla 內層夾著芝士,配上切粒蕃茄醬,味道也不錯。另外再點了buffalo wings, 味道酸甜有一點辣,最喜歡食完配上一條西芹, 平衡一下味蕾。還點了mini burger, 一份有三件,份量小小的,味道不錯,如果可以配上薯條或薯片伴碟,會更加完整。上到黎當然要飲番杯,同行朋友點了一點無酒精mocktails,我點了一杯chardonny,大約只有五份一杯的份量,平時去餐廳飲酒從來未見過倒咁細架跟平時tasting份量差不多呢。至於風景,就是對著住宅和馬場,沙田區來說是不錯啦,始終附近無同類型餐廳或酒吧,價錢平民,所以回頭率很高啊!整體來說:食物是OK 但酒吧確實有待改善,如果價錢貴一點,紅酒白酒大杯一點我都覺得無問題,只係咁細杯,有啲奇怪。Mocktails 朋友說是梳

我同朋友坐咗喺門口果張枱對著吧枱。簡簡單單點左啲小食

White  wine

跟平時tasting份量差不多呢。

整體來說:食物是OK
Mocktails 朋友說是梳打水加一點點果肉,沒有特別,下一次都唔會再點同一杯。

服務來說,當晚有2名服務生,態度很好,十分有效率

$300 (Dinner)
2018-04-27 1642 views
星期五黎到叫左pizza 同推介嘅辣炒蝦仁。兩樣野上到台都係凍嘅。pizza又唔好食,pizza hut 仲好食過佢好多。推介嘅辣炒蝦仁味道淡,唔好食。自己炒都好食過佢。黎過一次都唔會再黎。而且餐牌選擇少。想叫支紅酒又冇貨。係得個風景靚 係酒店三十樓 。其他一冇是處,野食真係難食,求其搵間西餐都好食過佢。
2018-04-10 1509 views
剛過去的星期日跟車婆婆請了一天假,跟車爸爸到了Courtyard by Marriott Hong Kong Sha Tin居高臨下的LEVELthirty Lounge & Bar享受了一場超值的河畔寫意醉人四道菜Sunday Brunch! 不止一次到來LEVELthirty仍舊被那開揚的沙田河畔美景吸引著!還幸這日天公造美大放晴天須有點煙霞但仍是感覺良好! 餐廳現起至6月底逢星期日11:30am - 3:00pm供應Sunday Brunch$398/位,四道菜連兩小時無限添飲氣泡酒、紅酒、白餐酒、啤酒、橙汁和氣水,另外更可用$100-$200升級享用埋Laurent-Perrier香檳和Laurent-Perrier Rosé!喜歡喝酒的我跟車爸爸真係覺得超值非常! 我當然揀選了Laurent-Perrier Rosé任飲啦!瑰麗的玫瑰紅色帶有濃郁紅莓與紫羅蘭的香氣,入喉後綿密的氣泡在口腔中彈跳,充滿了柑橘果香與均衡的細緻口感,喜歡酸香的朋友必定愛它! 車爸爸的Laurent-Perrier香檳也十分可口,具有白色花朵和蜂蜜的新鮮香氣,交雜香草、堅果和柑橘的芳香,清香

車爸爸的Laurent-Perrier香檳也十分可口,具有白色花朵和蜂蜜的新鮮香氣,交雜香草、堅果和柑橘的芳香,清香爽口醉人情迷!!

大家乾一杯後便開始寫意的河畔Sunday Brunch!!

侍應先送上熱暖麵包,塗上牛油來吃總是令人著迷,最後每款也吃了半件呢!

第一道菜可選海鮮拼盤或香煎吞拿魚配茴香番茄橙柳沙律,海鮮拼盤好豐富有鱈場蟹腳、青口、鮮蜆、大蝦及翡翠螺,一個人毒食好滿足、跟好友分享就更開心了!

海鮮拼盤各款也很新鮮,大蝦鮮甜爽彈,鱈場蟹腳多汁味甜,最驚喜是平時不太愛吃的翡翠螺極具咬口又有鮮味質素很不俗!

香煎吞拿魚配茴香蕃茄橙柳沙律賣相鮮豔奪目,香煎吞拿魚半熟嬌嫩,帶濃香的黑椒香氣味道也挺刺激!

第二道是野菌忌廉湯份量很足菌味挺香濃,最後我更分了一半給車爸爸減輕飽肚感!

到主菜部分別有四款選擇,我們一行7人當然有能力掃餐牌!

雜錦海鮮配羅勒檸檬油一份有半邊龍蝦、三文魚、魷魚及烤蝦,海鮮只要夠新鮮加少許檸檬汁吃已經夠開心!

扒牛腹肉扒配特濃黑醋汁,賣相有點像心太軟的牛腹肉扒一客兩件份量不少,好友們點了五成熟切開看有點過熟,不過用刀切下感受到肉質不韌!車爸爸吃了不少味道應該不俗!

而我最喜歡這客尖通粉配時令蔬菜及蕃茄汁,真確的蕃茄清酸味道香而不寡,充滿田園風味好清新可口!

香煎芝士豬柳片伴南瓜燴意大利飯,有兩片有厚度的豬柳片質感夠淋身,如芝士味可以多一點更妙,南瓜燴意大利飯味道很香甜,米粒口感較淋適合不愛吃米骨的朋友!!

最後是甜品朱古力慕絲球,賣相精緻奪目的慕絲球,內裡是實實在在的朱古力慕絲,味道香濃質感滑溜,吃罷真的滿足非常呢!最後我們便帶著微醉的身軀依伥不捨的離開!!

2018-04-08
Type of Meal
Lunch
2018-04-09 4565 views
連續寫了兩篇遊記,是時間給自己小休一下;昨天上教會後,毅然放下兩兄妹、重訪 沙田萬怡酒店,因得知酒店新推出11:30 - 15:00 ,三個半小時任飲氣泡酒、葡萄酒、啤酒、橙汁及汽水的$398四道菜 Sunday Brunch,兩口子決定一起開心買醉去! 認識沙田萬怡酒店,是由它的 MoMo Cafe 開始,但後來頂層 LEVELthirty Lounge & Bar 開張後,甜魔媽媽馬上變心更愛這裡。要知道,LEVELthirty 與尊貴的 總統套房/行政酒廊 Executive Lounge 同層,消費卻十分合理,想要 Executive 享受的,自然要上來慢慢嘆了~ 與行政酒廊一樣,LEVELthirty 都可欣賞到城門河景;居高臨下的位置,更可眺望到沙田海,景觀清幽寧靜而美好,正是星期日放鬆身心的好地方。 $398的任飲 Sunday Brunch 定價超值,但加$100-200,就可升級至暢飲 Laurent-Perrier Brut 法國羅蘭香檳/Laurent-Perrier Brut Rosé 法國羅蘭玫瑰香檳,也非常的吸引!考慮一陣,這天終於忍不住選下玫瑰香檳

$398的任飲 Sunday Brunch 定價超值,但加$100-200,就可升級至暢飲 Laurent-Perrier Brut 法國羅蘭香檳/Laurent-Perrier Brut Rosé 法國羅蘭玫瑰香檳,也非常的吸引!考慮一陣,這天終於忍不住選下玫瑰香檳,細膩棉密泡沫下,又多了一份酸甜,好一個美好醉人午後~

老公則選了 Laurent-Perrier Brut Champagne,他也大讚滋味比 Mxxt 甚至巴黎之花更佳,在這裡竟然可以$498三個半小時甚飲(還有豐富美食),好酒之人真的千萬不要錯過!

雖然醉婦之意主要在酒,但也介紹一下早午餐的四道菜內容:繼麵包籃,第一道菜是 海鮮併盤 Seafood Appetizer,所用凍海鮮十分鮮甜,大蝦、蟹腳、海螺、蜆隻及青口都令人滿意。

不吃海鮮的,也可選 香煎吞拿魚配茴香番茄橙柳沙律 Seared Tuna with Fennel, Orange and Tomato Salad,色彩鮮艷十分惹人食慾,辣辣的黑椒配上鮮美的吞拿魚也非常醒胃~

第二道菜是 野菌忌廉湯 Wild Mushroom Cream Soup,熱暖又香濃的蘑菇湯,正好令胃口好好沉澱一下,準備好迎接主菜的來臨。

Sunday Brunch 的主菜選擇有四款多之,首先上場是 扒雜錦海鮮配羅勒檸檬油 Grilled Mixed Seafood and Lemon Basil Oil,內容包括半邊龍蝦、三文魚扒,加上大蝦、青口迷你魷魚筒各兩隻,以及烤雜菜,份量都幾足呢!

素食的朋友可選 尖通粉配時令蔬菜及番茄汁 Penne with Seasonal Vegetables and Tomato Sauce,口感及味道並不差,我們一邊食肉的朋友也幫襯了不少!

自問胃口特大的,就選 香煎芝士豬柳片伴南瓜燴意大利飯 Pork Escalope with Cheese Crust with Pumpkin Risotto 吧,厚厚兩件芝士豬柳,加上甜甜的南瓜意大利飯,絕對飽肚有餘了~

一行數人都是牛魔王,當然要來雙份 扒牛腹肉扒配特濃黑醋汁 Grilled Beef Hanger Steak with Balsamic Demi-Glace;點了五成熟,牛肉出來比預期稍熟,肉味及調味還是不錯的。

對了,升級香檳任飲後,紅白酒也繼續可以點,所以又老實不客氣要了一杯紅酒,來配搭牛扒,令滋味昇華,Cheers!

最後還有 是日精選甜品 Dessert of the Day,當日是朱古力慕絲,製作十分認真、精美奪人,味道也香甜不太膩,是個非常滿足的結尾~

就是這樣,不知喝了多少杯香檳後,兩口子才拖著醉醺醺的腳步,慢慢離開,寫意不得了。據知 Sunday Brunch 暫定供應至6月底,筆時也心思思在想要不要再去沉醉多一趟?
2018-04-08
2017-12-28 1830 views
今日公司老闆請客 係呢到一邊飲酒 一邊開會呢到紅白酒兩小時內任飲炸洋蔥圈 炸春卷都係任食會送一碟芝士配餅乾 幾好食紅白酒質素一般 有d酸 唔易入口炸物就幾好 夠熱 食得出係新鮮出爐
今日公司老闆請客 係呢到一邊飲酒 一邊開會
呢到紅白酒兩小時內任飲
炸洋蔥圈 炸春卷都係任食
會送一碟芝士配餅乾 幾好食
紅白酒質素一般 有d酸 唔易入口
炸物就幾好 夠熱 食得出係新鮮出爐
2017-11-29 1865 views
Shatin area never had any nice, decent happy hour place until the opening of Marriott. This place is located on the top floor of the hotel with a full view of north Shatin across from Shatin race course. There’s an outdoor patio like balcony for smokers and people who would like to enjoy some fresh air. There’s also a oyster all you can eat every Wednesday with unlimited house wine...Highly recommended !!
Cabinet  Sauvignon

Highly recommended !!
Cabinet  Sauvignon
2017-11-09 2351 views
沙田萬怡酒店頂層30樓既Level thirty Lounge & Bar,好中意呢度環境清淨,清楚望到沙田馬場,景觀非常一流!今期紫色浪漫下午茶,周圍幾檯都叫左,每款小食,甜口都有紫薯,連兩杯紫色夢幻特飲~我地未食lunch所以要放棄tea set,落左order緊系去出面吹下風影下相,系咁舒適既環境慢慢嘆真系好寫意36months Jamón ibérico $168油光閃閃既火腿肉味頗濃,入口油分不算多,勝在肉質淋滑無筋位,配軟熟蒜香包Perfect!Roasted Pork Rib $128切開4條骨,肉質嫩滑多汁~燒烤汁頗入味,但皮不脆,有點油溢味~Buffalo Wings $98沒有炸得很脆,所以皮跟肉質頗嫩滑~很juicy!微辣醬汁~加上芝士醬,好惹味!

36months Jamón ibérico $168

Buffalo Wings
36months Jamón ibérico
Buffalo Wings
2017-09-22 1857 views
係沙田食完飯,近近地搵個地方坐下吹下水,呢到係一個唔錯既選擇,可惜係地方比較細,但方便既係,如果你係食煙既,可以拉開露台個玻璃門就行出去食,仲欣賞埋沙田既夜景一上到黎,起初唔知行向邊,淨係見到 executive lounge,完來隔離行入巷先係level thirty,門口無人招呼既,入到去先有侍應。見人地枱,都係有埋晚餐食,可惜我地食到飽晒,所以只係上黎飲杯酒,睇個drink list,有不同 cocktail,係比較冷門既,價錢都係一百蚊左右,而我就叫左杯紅酒,起初淨係睇menu,就知大概有四款紅酒,最低價$68 蚊起最貴都係$108價錢黎講 酒店級算係咁嫁啦,服務又好,又可以睇晒夜晚上夜景美