Restaurant: Lian Vietnamese & Thai Cuisine
Info:

🤬🤬🤬🤬🤬垃坡態度 嘢食唔係特別平,唔係特別好食,但係服務態度係我近呢10幾年試過最差嘅。1.今日去嗌外賣,企喺門口收錢嗰個人,唔理我,搞到我都唔知道邊度嗌外賣後來我問佢嘅時候,超串話:入去就唔係嗌外賣係糖食,嗌外賣係喺呢度嘅。講完之後,自己係咁喺度打單,後來就好串咁問我係咪嗌外賣。我都同佢講我係等緊你。2. 隔咗15分鐘之後 行返去問佢有外賣未,另一個後生時應(名牌係 Chxxx) 勁串咁話有嘅話就放咗出嚟,見到佢行過望一望個膠袋。點知後來原來嗰個膠袋係我盒外賣,即係佢明明見到嗰盒外賣係我嘅因為有號碼,但係都唔拎俾我。作為一個消費者,我唔係要你去拜我,但係我點解要受你氣呢?重點係我係唔知道你間餐廳點樣運作,點解要句句串人

TakeAway
2021-01-19 499 views
又係同同事嘅返工前午餐,同事比我早到,去到已攞咗位,比咗個卡位,不過5人坐都是窄!裝修有東南亞風!餐牌選擇都幾多!落單後食物很快到炭燒厚切豬扒配扎肉撈檬($78)賣相幾靚,連骨豬扒切件,豬扒對我來講太肥,瘦肉較少,味道是好的,醃得很惹味,檬粉彈牙,而且配嘅菜絲、青瓜絲較少,撈起酸汁好味的,但較細份量,講真我唔夠飽!(札肉我唔食嘅,比咗同事)熱檸茶(跟餐)茶唔算濃,夠熱飯後解膩ok同事食火車頭湯粉($84)香茅黃咖哩牛腩牛筋配絲苗白飯($84)泰式魷魚粒炸蝦餅($82)配雞醬熱菜蜜(跟餐)凍檸茶(跟餐)熱檸水(跟餐)店員很忙,所以叫人都要等一下這個價錢份量都不夠飽,不會再食
又係同同事嘅返工前午餐,同事比我早到,去到已攞咗位,
落單後食物很快到
豬扒札肉撈檬

熱檸茶

熱檸茶(跟餐)茶唔算濃,夠熱飯後解膩ok

同事食
火車頭湯粉

火車頭湯粉($84)

香茅黃咖哩牛腩牛筋配絲苗白飯($84)

泰式魷魚粒炸蝦餅($82)配雞醬
熱菜蜜

熱菜蜜(跟餐)
凍檸茶

凍檸茶(跟餐)
熱檸水

熱檸水(跟餐)

店員很忙,所以叫人都要等一下

這個價錢份量都不夠飽,不會再食
2020-05-28
$78 (Lunch)
2021-01-17 311 views
同朋友行山,上完千級樓梯走完昂坪棧道,2點幾終於有野食👍👍👍東薈城現在真係非常旺場,人流多到爆一點都感受唔到疫情對經濟既影響👍👍👍👍佩服同時亦感受唔到所謂限聚令 有何用對唔同行業 待遇有多大差別呢間泰越餐廳 座位好寬敞,服務員都好helpful我就叫左lasha,同一碟通菜share個Lasha湯頭係唔錯~~足料製成唔會太spicy用料係好既,青口鮮味,蝦肉彈口雖然同我印象中頂級鮮味係有所距離,但那應算可遇不可求😂😂😂去開個頭可以幫襯
東薈城現在真係非常旺場,人流多到爆
一點都感受唔到疫情對經濟既影響👍👍👍👍
佩服

同時亦感受唔到所謂限聚令 有何用
對唔同行業 待遇有多大差別

呢間泰越餐廳 座位好寬敞,服務員都好helpful
我就叫左lasha,同一碟通菜share

個Lasha湯頭係唔錯~~足料製成
唔會太spicy
用料係好既,青口鮮味,蝦肉彈口
雖然同我印象中頂級鮮味係有所距離,
但那應算可遇不可求😂😂😂

去開個頭可以幫襯

2021-01-10 340 views
行山後經東涌離開,先食個late lunch先走。朋友說幫襯過依間覺得唔錯,一於咁話!見午市套餐價錢唔太貴,仲由11:30做到17:00,啱晒彈性時間開餐嘅人。我哋叫咗:「泰式鮮蝦炒金邊粉」味道唔太泰式「菠蘿豬頸肉、蝦粒炒飯」Ummmmm同餐牌相片有好大出入,我哋食咗一陣,發現冇豬頸肉,正想問侍應,先見到豬頸肉切到好細粒,食咗都唔覺!🙄差啲要用放大鏡先睇到嘅豬頸肉⋯⋯粒!我哋仲Order咗兩杯特飲:泰式奶茶(右)同玫瑰奶茶(左)依餐合共$218,其實係抵食嘅,但啲餸多番啲會好啲囉!👉🏼👈🏼

我哋叫咗:
「泰式鮮蝦炒金邊粉」
味道唔太泰式

「菠蘿豬頸肉、蝦粒炒飯」

差啲要用放大鏡先睇到嘅豬頸肉⋯⋯粒!

我哋仲Order咗兩杯特飲:
泰式奶茶(右)同玫瑰奶茶(左)

2020-12-29
$109 (Lunch)
2020-12-31 273 views
在附近購物,我好想食高級豐富嘅泰式晚餐。環境坐得非常寬敞,椅子較大。我們叫了一個冬陰功湯,濃郁鮮甜嘅湯底,而且好重蝦味和香料,酸酸甜甜的,真係好值得一試。第二個必食的一定係燒魷魚,好喜歡佢個泰式酸甜辣汁,好大塊嘅魷魚,吾鞋肉腍,好有口感。佢個青咖喱才是最出色,吃個青架哩後就開始嫌棄茶餐廳的黃咖喱了,非常香甜,重香葉味,帶少少辣。我們開始後悔叫了太少包,應該要叫多個薄餅去送。雞肉炒河粉和菠蘿炒飯也不錯,味道到啱啱好,唔會過鹹,配料十足。

2020-12-26
Dinner
✏️生牛肉湯檬粉 ($68)開始凍嘅天氣 最啱食一碗熱辣辣嘅湯粉🍜生牛肉嘅份量意外地好多 肉質幾嫩口 不過脂肪係較多 但幾抵食😜湯頭幾鮮甜 算係偏濃味 但我覺得油膩咗少少 食曬之後有些少滯嘅感覺🥲不個整體味道都唔錯 性價比頗高🤤
✏️生牛肉湯檬粉 ($68)

2020-12-13 141 views
老公突然想食泰式咖哩蟹,黎左食東涌呢間泰越菜,已經係第二次食,因為好多菜式質素都唔錯,值得回頭👍🏻唔記得左係咩特飲🙈有西瓜汁做底,幾好飲炒蓮藕苗幾特別,第一次食,以為叫苗係會嫩d,但係落係爽口嘅,好意外豬肉生菜包豬肉肥胖瘦比例均勻,食到豬油香,唔錯👍🏻大蝦炒粉絲大大碟,蝦得一隻,但勁大隻,大隻到好似龍蝦咁👍🏻呢個餸一大班人叫都岩食,因為粉絲量好多泰式咖哩黃金蛋炒蟹好多蛋,撈飯或者叫個薄餅點黎食都好正可惜我地叫得太多野食,太飽😂蟹係用泰國蟹,硬殼,大大隻,抵食👍🏻

唔記得左係咩特飲🙈有西瓜汁做底,幾好飲

炒蓮藕苗
幾特別,第一次食,以為叫苗係會嫩d,但係落係爽口嘅,好意外

豬肉生菜包
豬肉肥胖瘦比例均勻,食到豬油香,唔錯👍🏻

大蝦炒粉絲
大大碟,蝦得一隻,但勁大隻,大隻到好似龍蝦咁👍🏻
呢個餸一大班人叫都岩食,因為粉絲量好多

泰式咖哩黃金蛋炒蟹
好多蛋,撈飯或者叫個薄餅點黎食都好正
可惜我地叫得太多野食,太飽😂
蟹係用泰國蟹,硬殼,大大隻,抵食👍🏻
2020-11-21
Lunch
2020-12-07 161 views
有人話東涌係美食沙漠,其實自從東薈城的新一期開幕後,我覺得都幾多選擇,只係價錢比較貴D。今次要推介呢間泰國菜,食物質素整體80分以上,而且環境舒適。今日有小朋友想坐得舒服就揀左呢間餐廳,嗌左幾個泰菜,都幾好食。冬陰公有兩隻大蝦,足料夠四個人一人一碗,味道濃郁!必試菠蘿炒飯,勁大碟,有件大菠蘿仲細心切粒,飯炒得夠乾身幾好食牛油雞翼見係推介就嗌來試下,真係幾好食,好多蒜粒,不過太貴了,得四隻。木瓜魷魚沙律好出色,味道正宗,但十分之辣,職員仲話呢個菜唔辣?真奇怪環境雖然幾好,但我覺得暗了一點。

冬陰公有兩隻大蝦,足料夠四個人一人一碗,味道濃郁!

環境雖然幾好,但我覺得暗了一點。
2020-12-06 94 views
隨薈東薈城二期開張,為原本選擇不多的東涌增添了不少不錯的選擇,介紹一間可以好好聚舊傾偈的越泰餐廳。餐廳燈光以摩登黑為主調,營造一個時尚私人的空間,疫情期間由於兩人限聚,枱與枱之間分隔尚算令食客坐得舒服,服務員服務也殷勤。當日和朋友叫了三道菜,分別是蕃茄刁草海鱸魚湯,碳燒厚切香茅豬扒,和比較少有的蒜蓉炒蓮藕苗。先上蕃茄刁草海鱸魚湯,上的時候湯未全滾熱,用上小小的熱石爐加熱著湯,令食客可以飲到溫熱的湯,也減少了鱸魚湯凍了會變腥的情況,這一點可見餐廳的細心。蕃茄刁草海鱸魚湯用上草菇、蕃茄、鱸魚、南薑、洋蔥、香葉,令魚湯有新鮮豐富的味道,也飲到鱸魚的清甜。和一般魚湯將魚煎過撞上滾水,令湯變白的做法不同,這款湯主要是將材料炒出香味,再放入鱸魚快滾而成,好處是能保留鱸魚的鮮嫩,快煮有快煮的清新感,另一方面湯就不會像一般奶白色魚湯般有濃厚的魚味,這也是越南泰國菜的不同。再來一道香噴噴的蒜蓉炒蓮藕苗,這個小菜香港很少見,原來蓮藕苗是奶白色的一條幼苗,中間是空心的,配以銀芽、小量韮菜及甘筍快炒,再灑上炸蒜,非常香口,口感爽脆。如果少些銀芽多些蓮藕苗,又或者變化成泰式小炒皇,上菜時配以炸好的碎花生,不知會

蕃茄刁草海爐魚湯

再來一道香噴噴的蒜蓉炒蓮藕苗,這個小菜香港很少見,原來蓮藕苗是奶白色的一條幼苗,中間是空心的,配以銀芽、小量韮菜及甘筍快炒,再灑上炸蒜,非常香口,口感爽脆。如果少些銀芽多些蓮藕苗,又或者變化成泰式小炒皇,上菜時配以炸好的碎花生,不知會不會又有另一種特別的變化。蓮藕苗在香港不常見,見到記得試試。不怕辣的朋友可以試馬拉盞,會更突顯泰式風味微辣的調皮。
蒜蓉炒蓮藕苗

最後一道碳燒厚切香茅豬扒,期待已久。上菜時賣相吸引,厚身的豬扒切件,側邊連著燒焦了的少量脂肥,豬扒燒得金黃,傳來香茅混和豬肉的香味,肥脂經高溫碳溶化,再加上魚露特有的甜,散發出碳燒的脂油香,一啖咬下去,口感肥而不膩,豬扒鬆軟,有香茅的清新,也有淡淡的碳火狂野。
碳燒厚切香茅豬扒(魚露)路

整餐飯也很滿意,唯美中不足的是那碗平凡而重要的⋯白飯!以一碗白碗收取$16,我所期望的就是一碗正正常常的白飯,但等一等⋯所謂正正常常的白飯,每個人定義也不同,我的正常是指在家中也可以煲到的香噴噴熱辣辣有粘性的白飯,但這碗白飯應該是用上泰國的米,飯質很鬆散,沒有白飯的香味,適合用於炒飯或湯飯,但如果只是一碗solo 白飯,就真正測試一碗白飯的質素,這碗$16的白飯做不到熱、香、粘的效果,有一點失色。
白飯

好味指數
服務指數
環境指數
回頭指數
4/5
蒜蓉炒蓮藕苗
碳燒厚切香茅豬扒(魚露)路
  • 蒜蓉炒蓮藕苗,碳燒厚切香茅豬扒(魚露)
2020-12-04 86 views
環境係唔錯嘅,叫左個椰香白咖哩雞配絲苗白飯$78,得四塊雞肉質素完全低過波仔叮飯,簡直係垃圾仲要唔飽肚、未試過飯食完會黑面今次真係要食返個下午茶以上係午餐嘅體驗😤
環境係唔錯嘅,叫左個椰香白咖哩雞配絲苗白飯
$78,得四塊雞肉
質素完全低過波仔叮飯,簡直係垃圾
仲要唔飽肚、未試過飯食完會黑面
今次真係要食返個下午茶
以上係午餐嘅體驗😤
2020-12-04
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Lunch
2020-11-15 181 views
呢一間泰國越南餐廳係我同屋企人係東涌其中一間幾鍾意食嘅餐廳,佢啲泰越野食都做得好出色,今日就去左食晚餐。餐廳環境唔錯,不過枱與枱之間距離都算近,疫情期的都係用板隔開,如果闊落啲會好啲。住東涌附近啲私人屋苑出示住戶證會有折扣,可惜我呢啲住村屋就無份嚕😢兩個人叫左三樣嘢,分別係馬拉盞炒翡翠苗、牛油果芒果軟殼蟹米紙卷同埋鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯,餐廳上菜速度都幾快,坐左一陣就有野食,馬拉盞炒翡翠苗炒得幾香,正常發揮;牛油果芒果軟殼蟹米紙卷都算係我心頭好,不過我覺得牛油果味可以再出啲,同埋我麻麻地佢入面加左紫薑片,個味太出,通常我都會夾佢出黎食就perfect!最後鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯味道出色,海鮮同軟殼蟹都足料,配埋肉鬆落個炒飯到就令成碟炒飯昇華,炒飯旁配有新鮮菠蘿,唔算太甜但都ok,整體黎講,呢間餐廳味道有質素,價錢唔算太高,東涌想食泰國野又坐得舒服會揀呢到👍🏻

馬拉盞炒翡翠苗

牛油果芒果軟殼蟹米紙卷

鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯

2020-11-02
$156 (Dinner)
馬拉盞炒翡翠苗
牛油果芒果軟殼蟹米紙卷
鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯
2020-11-04 174 views
難得買倒OpenRice 既得$20快閃優惠,就決定入黎東涌行吓Outlet,順便試試依間滿有越泰風情既餐廳啦唔似傳統既泰國菜館,佢既裝修帶俾人滿滿既越泰風情之餘,仲多一份寧靜既感覺。枱興枱之間唔算好近,感覺唔會好嘈雜,所以無論一大班朋友黎想暢所欲言,定還是小倆口想靜靜地食個晚飯,都無問題碳燒魷魚木瓜青芒果沙律🥗我地首先叫咗個碳燒魷魚木瓜青芒果沙律做前菜魷魚燒到岩岩好有啲燶邊,食落彈牙得黎又有碳燒既感覺 沙律就酸酸甜甜,但醬汁唔算多,唔想食太多肉既話,揀佢做頭盤都唔錯既飛天通菜🥬正常既泰國菜館發揮,食落唔算好油,如果可以再辣多少少就更加有風味🌶馬沙文咖喱牛舌牛筋🐮🥘咖喱唔算辣、味道少少甜之餘有唔錯既香料味,本身諗住叫薄餅黎送咖哩,可惜賣晒😭 所以叫咗兩碗白飯,用嚟送飯都係一個好選擇牛舌份量都幾多,食極都仲有,而且口感好好,彈牙得黎又唔會好韌反而牛筋就得兩三舊,唔係太突出最特別既係加左椰青肉入去煮,椰子味同咖喱配合得啱啱好,又可以中和返油膩嘅感覺上枱嘅時候 係連埋個火一齊熱住,所以咖喱味越食越濃郁,不過要注意去到咁上下,要叫佢地熄火,如果唔係會有少少濃底🤭清邁香檸明爐珍珠斑🐟珍珠斑比起食
難得買倒OpenRice [訂座感謝祭]既得$20快閃優惠,就決定入黎東涌行吓Outlet,順便試試依間滿有越泰風情既餐廳啦

碳燒魷魚木瓜青芒果沙律🥗
我地首先叫咗個碳燒魷魚木瓜青芒果沙律做前菜
魷魚燒到岩岩好有啲燶邊,食落彈牙得黎又有碳燒既感覺
炭燒魷魚伴木瓜絲青芒果沙拉

飛天通菜🥬
飛天通菜

馬沙文咖喱牛舌牛筋🐮🥘
反而牛筋就得兩三舊,唔係太突出

馬沙文咖喱牛舌牛筋

清邁香檸明爐珍珠斑🐟
珍珠斑比起食開既明爐烏頭 肉質更滑,條魚夠新鮮所以滑得黎唔會好霉
雖然叫珍珠斑但份量一啲都唔珍珠,兩個人食岩岩好夠晒喉😗
個汁小辣偏酸,同時又有啲蒜味平衡返
整體黎講有驚喜、唔錯👍🏻
雖然今次20蚊就食倒,但下次再有機會黎食飯,正價都值得食
清邁香檸明爐珍珠斑

最後埋單$300/2個人,食物大多數都比預期好,環境舒服
服務的確唔係最一流😹 不過都會主動加水之類既,係reception有待加強💪🏻

下次要再黎食過珍珠斑同試吓豬頸肉、燒雞,望落好似都好吸引

2020-11-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
炭燒魷魚伴木瓜絲青芒果沙拉
馬沙文咖喱牛舌牛筋
清邁香檸明爐珍珠斑
呢間嘢啲嘢食係好食嘅。。之前都幫過幫襯過好幾次 。。。但係琴晚呢一餐真係食到一肚氣。。。我D嘢食一食完,就主動黎同我清潔枱。。無問題。。。既。。但係我飲品都未飲完,我嘅行裝都未整理好。。 又未叫埋單,佢就主動攞張單嚟叫我買找數。。。。我明白而家疫情嘅問題個個都想做多幾單生意但係都冇可能用咁樣嘅舉動黎趕客掛。。。
呢間嘢啲嘢食係好食嘅。。
之前都幫過幫襯過好幾次 。。。
但係琴晚呢一餐真係食到一肚氣。。。
我D嘢食一食完,就主動黎同我清潔枱。。
無問題。。。既。。
但係我飲品都未飲完,我嘅行裝都未整理好。。
又未叫埋單,佢就主動攞張單嚟叫我買找數。。。。

2020-10-31
$200 (Dinner)
2020-10-24 113 views
一行六個人 我去攞位先 等陣就有位啦其實開頭都好好服務 之後陸陸續續啲人到齊之後 就慢慢叫order因為疫情關係 六個人分兩張枱其實正常來講就算兩張枱都會係同一張單嘢食嚟嘅時候 佢哋問都冇問 就直接放喺一張枱度 即係正常來講 係咪要都問吓先呢?佢唔係一次 係幾次! 佢放喺我張枱度 之後我就講句喺隔離枱嘅 侍應突然間黑面加反白眼 隔住個口罩都感覺到佢超級冇禮貌有一個戴眼鏡嘅男侍應加普通嘅女侍應態度真係好差 洗咗成千幾蚊 但係佢嘅服務就咁去過兩次都係咁 一啲進步都冇下次唔會再去
一行六個人 我去攞位先 等陣就有位啦

去過兩次都係咁 一啲進步都冇
下次唔會再去
2020-10-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$167 (Dinner)
2020-10-24 101 views
呢度環境優雅,有室內同室外,不過室外好似長期唔開。一至五lunch time會比較人多,有時都要排隊,同埋有d野食會等得比較耐(我地試過叫左個海南雞飯但等左半個鐘都無,最後仲要轉其他野食)。食物唔算話好出色,味道還可以。呢度其實係泰式同越式野,食過呢度好幾次,個人覺得越南野好似好食d,例如火車頭、牛河嗰d。Lunch set $80-90,有杯野飲,唔算話好貴,喺東薈城黎講都唔差。南洋咖喱牛腩牛筋飯 $88
呢度環境優雅,有室內同室外,不過室外好似長期唔開。

南洋咖喱牛腩牛筋飯 $88