2025-01-09
之前想食中菜 就去咗中環嘅六如 餐廳前身係三小漁✨主打特式中菜 賣相精緻 而且裝修都好寬敞舒適同朋友點咗兩款套餐🥢ꕥ 午市一人套餐有前菜/湯/主菜/甜品 每款都有幾個選項 煙燻糖心蛋半流心狀態做得幾好 味道香濃🥚竹炭黑磚脆豆腐外脆內軟 配搭炸蒜食更加香 養生燉湯材料豐富 濃而不膩 入口更覺清甜🍲 咕嚕肉擺盤好靚😍每件肉都做到外層香脆 肉質有彈性 醬汁有拔絲效果 金銀蛋泡菜苗好好味😋湯汁同皮蛋/鹹蛋都好夾 加咗蒜更加香[甜品] 焦糖芝士軟糕應該算比較西式?! 軟滑口感配濃香焦糖芝士味 另外我更鍾意中式嘅新彊棗茸糕 黏黏質地帶滿滿清香 係店舖自家手工制 而家臨近農曆新年 仲出咗禮盒裝 $98/1盒都幾抵ꕥ 精選套餐呢個set就揀咗私房黑蒜蒸龍躉件🐟魚肉緊實 配埋黑蒜同蒸魚豉油 十分惹味 仲有索晒汁嘅粉絲仲有呢度嘅砵仔飯可以落少少豬油 都係店舖自家製 令飯食落更加香
同朋友點咗兩款套餐🥢
ꕥ 午市一人套餐
有前菜/湯/主菜/甜品 每款都有幾個選項
[前菜] 煙燻糖心蛋半流心狀態做得幾好 味道香濃🥚竹炭黑磚脆豆腐外脆內軟 配搭炸蒜食更加香
[湯品] 養生燉湯材料豐富 濃而不膩 入口更覺清甜🍲
[主菜] 咕嚕肉擺盤好靚😍每件肉都做到外層香脆 肉質有彈性 醬汁有拔絲效果 金銀蛋泡菜苗好好味😋湯汁同皮蛋/鹹蛋都好夾 加咗蒜更加香
ꕥ 精選套餐