2022-06-02
觀塘都係我成長嘅地方,工作咗一段好長嘅時間,喺觀塘裕民坊一帶,都有好多喺度嘅足蹟。今次專程走嚟裕民坊行一行,變曬啦,地方起新廈,新嘅ym2上到去,真係好多人,唔同因為下面係交通要點,所以一路上去都好多人來人往,大家都趕住返工返屋企咁,我哋再行上去個平台,見到環境都算唔錯,同下面真係好有唔同嘅感覺,呢度清幽好多,見到千歲個招牌好靚,擔擔麵我又鍾意食,上海嘢嚟。咁呀坐低,兩個人靜靜哋咁嘅,食番餐啦!茶錢就照計,我哋叫咗個改良擔擔麵,改良嘅其實就係加啲肉碎,麻醬辣辣地幾香口幾好味㗎,青菜豆腐湯,今晚冇魚頭,今日啱啱賣曬,咪可能我哋嚟遲咗喇,呢個青菜,就用白菜加嘅豆腐呢個好簡單,嘅上海菜色,如果有埋雲吞或者魚頭,就呢個湯嘅更加滿意,而家都唔係錯有湯可飲。糖醋魚塊同班腩好似,酸甜可口,魚塊無骨放心大啖入口,各樣都炒得好,魚塊就啖啖肉,基本食曬飽腹。同埋最後三個餸,我哋食得幾舒服真係滿意呀!
糖醋魚塊