2021-08-14 1172 views
第一次去高級餐廳食飯,顯得有點不知所措😝幸好有侍應貼心服務,先可以完成到落單🤣望住個menu,好努力去嘗試理解😝但又因為選擇困難症,一直望住發呆😎侍應見我諗左好耐,過黎介紹一下menu同準備幫我地落單😜我淨係第一時間諗到自己想食生蠔🦪佢指住話有供應5同地方種類的生蠔,我又出現選擇困難了,好彩佢話可以廚師發板😋廚師安排左3款各2款生蠔比我地食😆之後想不到主菜食乜,侍應推介左威靈頓牛排同羊肉比我地,仲貼心將2人份龍蝦湯分成3人份,將1人湯換成甜品上,實在太好🥰尼餐飯,真係超正無得輸😋食過生蠔,先知咩叫鮮甜,咩叫重金屬味🥲威靈頓牛排果然係招牌菜,酥皮又脆又軟,鎖住肉汁,牛肉維持5成熟😉文華扒房及酒吧 (中環)中環干諾道中5號香港文華東方酒店1樓#文華東方酒店 #文華扒房 #文華扒房及酒吧 #好好食😋 #好好食❤️ #澳洲生蠔 #法國生蠔 #美國生蠔 #威靈頓牛排 #威靈頓牛扒 #龍蝦湯 #人生最貴的一餐 #享受生活 #下次會再去的

文華扒房及酒吧 (中環)
中環干諾道中5號香港文華東方酒店1樓

上次就為咗威靈頓牛柳而嚟,今次就為咗Sunday Roast Menu而嚟!今次被安排咗係單邊窗口位,真心正!雖然星期日嘅中環係冇咩景色,望真d仲以為自己係菲律賓嘅感覺。。但呢個位確實係唔錯!因為個個入得嚟都係食呢個Sunday Roast Menu,我連個appetizer同個roast都未揀好,就一嘢上咗d小食同麵包,有生蠔,半粒燒帶子同和牛他他。生蠔好鮮味,又大大地size!帶子同和牛他他都好好味!前菜方面,上次嚟嘅時候見到d人叫煙三文魚,又係你前面片俾你咁,咁就叫咗呢個做前菜!果然冇叫錯,係真心好好食!到roast啦,我就叫咗慢燒牛肋肉,都係係你面前切俾你,但佢塊肉。。係就係好大塊,係仲有d肉汁嘅,但唔嫩,食真d有d柴,如果講同一樣嘅嘢,尖沙咀凱悅Hugo嘅燒牛肋肉就正好多啦!如果Hugo果個係10,Mandarin Grill呢個只有4,係有d失望!不過個主菜失色唔係咁梗要,重點嚟啦!個甜品係用三層架一嘢present晒所有甜品俾你,果種震撼以為自己食緊另一餐嘅afternoon tea set咁!雖然甜品我就唔食得好多,但文華嘅甜品係真心好食嘅!埋單$980一個人連加一,講

生蠔好鮮味,又大大地size!
生蠔

帶子同和牛他他都好好味!
燒帶子

和牛他他

煙三文魚

燒牛肋肉
甜品

埋單$980一個人連加一,講真今次嘅experience係好過同抵過果次星期六食嘅威靈頓牛柳嘅!
2021-08-08
$980 (Lunch)
生蠔
燒帶子
和牛他他
煙三文魚
甜品
2021-08-09 925 views
文華酒店嘅服務真係有水準,全間酒店嘅同事服務都可以完美去到Standard男朋友同我去食,兩個人想Chill 返晚,但係又食唔得多,叫咗一份牛扒、紅酒,另外有跟啲Starter。Starter 都唔錯,係有一塊多士上面有啲類似青醬嘅嘢,但係我哋又唔知佢係咩,侍應哥哥講完我哋都唔太明,反正就係無乜味,怪怪地。除咗呢塊多士之外,其他都好好。之後到主菜牛扒,Side Dish 我哋配咗菠菜同薯條,兩個都做得好食,個菠菜係香到我哋停唔到口。牛扒就由侍應為我哋分好一片片,我哋再自己夾要嘅分量,下面有個爐暖住,食到尾都唔會凍哂,真係幾細心。如果係特別日子,值得同另一半去慶祝,文華嘅水準唔會令你失望。
除咗呢塊多士之外,其他都好好。
2021-03-13
Type of Meal
Dinner
2021-07-25 2062 views
文華扒房嘅威靈頓牛柳出名大家都知,但平時去文華扒房叫威靈頓牛柳一定要二人分起,講真真係唔會有人會同我一齊癲,咁啱上文華東方嘅官網睇到佢哋個Saturday Brunch Menu加錢有得揀威靈頓牛柳,一個人叫都得。咁就即刻心思思想去試下!去到餐廳,職員都好一貫嘅文華東方嘅服務態度好殷勤咁接待你,帶你埋位,問下你有冇食物敏感再俾杯水同menu你,總之就有問必答,好親切!睇完個menu就除咗個威靈頓牛柳之外,叫埋佢另外出名嘅龍蝦湯啦,另外甜品就叫咗法式千層酥!咁嚟嘢食之前,就當然要上一籃麵包先啦,文華東方啲麵包真係好好食,今次呢個極鬆軟,又有少少鹹,我都不自覺咁樣再添食咗多兩舊!之後個龍蝦湯就出現啦,佢會擺啲龍蝦肉係個碗度,再上菜嘅時候先至倒啲湯落去,份量好足!其實之前我都係staycation同埋係自助餐都飲過佢哋嘅龍蝦湯,但文華扒房呢個真係一絕,有龍蝦味得來又唔會好鹹,仲好creamy,真係好好飲!到主角啦!威靈頓牛柳一向都係得四成熟,所以望上去都會比較紅啲,一切落去,第一個酥皮唔會散先,第二舊牛柳本身已經好林,都唔使點用力就可以切開舊牛柳,一食落去個酥皮加埋蘑菇醬加埋個牛個combi

麵包籃

龍蝦湯

到主角啦!威靈頓牛柳一向都係得四成熟,所以望上去都會比較紅啲,一切落去,第一個酥皮唔會散先,第二舊牛柳本身已經好林,都唔使點用力就可以切開舊牛柳,一食落去個酥皮加埋蘑菇醬加埋個牛個combination簡直係一絕!果然係名菜!
威靈頓牛柳

甜品法式千層酥佢同平時食開嘅千層酥會唔會有啲分別,佢係打直咁一層層咁present,唔太甜仲有好濃嘅芒果味!
法式千層酥

瑪德蓮,朱古力條
埋單。。。我覺得為咗個威靈頓牛柳真係可以一試!
2021-07-24
$1100 (Lunch)
麵包籃
龍蝦湯
法式千層酥
Staycation package包左$1000 credit,所以提早喺官網訂定文華扒房晚餐同男朋友慶祝生日🎂座位舒適寬敞,燈光柔和,有情調🌹,要盡量細聲啲講野望住個餐牌完全唔知點揀,侍應好貼心過嚟比少少建議我地,每道菜式比較大碟,唔太大食嘅話3 course set夠2個人食,可以2個前菜+1個主菜,或者1個前菜+1個主菜+1個甜品,嗜甜嘅我地選擇咗後者🍴3 course set $1388🥖Bread 餐前麵包 - 牛油味重,而且十分鬆軟🥪Amuse bouche 松露多士 - 麵包香脆,夾住焦糖洋蔥🧅,一口份量作為餐前小食非常不錯據聞文華扒房有幾樣必食之選:🪵木炭燒烤扒類、煙三文魚、威靈頓牛柳、龍蝦湯今次試咗其中2款💁🏻‍♀️🌟Cold appetizer 冷盤 - ASC certified smoked farmed Balik salmon Balik salmon有別於平時食開嘅薄片煙三文魚,係世界級嘅煙燻三文魚扒,帶有獨特迷人嘅煙燻味,用cold smoke方法製成,肉質濕潤有光澤,口感順滑,入口即融廚師特意以日本豌豆作伴碟,白酒醋混合酸忌廉、薄荷製成醬汁,令菜式看似

座位舒適寬敞,燈光柔和,有情調🌹,要盡量細聲啲講野

🍴3 course set $1388

🥖Bread 餐前麵包 - 牛油味重,而且十分鬆軟

Amuse bouche 松露多士

今次試咗其中2款💁🏻‍♀️

廚師特意以日本豌豆作伴碟,白酒醋混合酸忌廉、薄荷製成醬汁,令菜式看似一件藝術品,十分賞心悅目;配上Balik salmon,整體味道更昇華

🌟Charcoal Grill 木炭燒烤 (可選肉類、配菜、醬汁)
🥩Australian ‘Cape Grim’ The Ladies cut tenderloin, 6oz 來自澳洲塔斯曼尼亞Cape Grim草飼牛🐮
無添加激素。Tenderloin係腰部嘅肉,味道雖然唔係最濃厚,但比其他部位嫩滑、名貴

試左一口,終於明白點解Charcoal Grill係必食之選,廚師真係做到外皮薄薄一層有炭燒效果,內裏肉質鮮嫩呈粉紅色,熟成度非常平均,唔會出現外圍過熟中間偏生嘅情況,食起嚟非常柔軟可口,蘸上Classic béarnaise法式伯那西牛扒醬,牛柳味道更添層次

🫕Side - Macaroni cheese with Parmesan breadcrumbs
味道如預期,芝士味濃,包裹住通心粉,但加左breadcrumbs令整體比較乾身,食一啖要飲一飲野

🌟Soufflé
文華經典甜品,有多款味道選擇(原味、70%朱古力、薑味、酒…)
侍應推介我地試士多啤梨🍓、大黃味,梳乎厘空氣感滿滿,整個充滿🍓香氣,底部有一層大黃醬,偏酸,比較適合怕甜人士,如果下次再黎我應該伯揀原味/朱古力味
Strawberry Soufflé

🌟Birthday cake
免費送上生日蛋糕🎂賣相精緻,朱古力味非常香濃,食得出係用左名貴朱古力黎整,可惜已經太飽食唔晒🙈

👍🏻整體服務、環境、食物質素有水準,不愧係米芝華一星餐廳,期望再次到訪試Beef Wellington & 龍蝦湯🦞
Birthday  cake
2021-07-10
$760 (Dinner)
Amuse bouche 松露多士
Strawberry Soufflé
Birthday  cake
  • 牛扒
  • Balik  Salmon
2021-07-11 1376 views
上年去過 @mo_hkg 𝓈𝓉𝒶𝓎𝒸𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃,覺得食物同服務都做到真正五星級⭐️嘅感覺,於是我哋上個月又𝐵𝑜𝑜𝓀 咗𝓈𝓉𝒶𝓎𝒸𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃 𝓅𝒶𝒸𝓀𝒶𝑔𝑒再去嘆下慶祝下紀念日😌。.今次𝓈𝓉𝒶𝓎𝒸𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃就無包晚餐,我哋就諗住自己𝐵𝑜𝑜𝓀 𝑀𝒶𝓃𝒹𝒶𝓇𝒾𝓃 𝒢𝓇𝒾𝓁𝓁 𝒶𝓃𝒹 𝐵𝒶𝓇 試吓大名鼎鼎嘅𝐵𝑒𝑒𝒻 𝒲𝑒𝓁𝓁𝒾𝓃𝑔𝓉𝑜𝓃。.👨🏽早一個月前就已經預約咗餐廳,希望有個好view啲嘅座位。座位望街景,見到對面商場嘅鋪頭,隨住時間慢慢入夜,景色都幾靚㗎!.落單後侍應奉上𝒜𝓂𝓊𝓈𝑒 𝐵𝑜𝓊𝒸𝒽𝑒,係有𝒯𝓇𝓊𝒻𝒻𝓁𝑒嘅小多士🥪,喺𝒜𝓂𝓊𝓈𝑒 𝐵𝑜𝓊𝒸𝒽𝑒就俾𝒯𝓇𝓊𝒻𝒻𝓁𝑒客人食,感覺都幾grand,但食落就無乜特別啦。.𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓈𝑒𝓇𝓈 𝒪𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒮𝑒𝓁𝑒𝒸𝓉𝒾𝑜𝓃 𝓍 𝟨𝓅𝒸𝓈𝐹𝒾𝓃𝑒 𝒹𝑒 𝒞𝓁𝒶𝓇𝑒 𝒩𝑜.𝟤 𝒫𝑒𝓇𝓁𝑒 𝐵𝓁𝒶𝓃𝒸𝒽𝑒 𝒩𝑜.𝟣𝒢𝒾𝓁𝓁𝒶𝓇𝒹𝑒𝒶𝓊 𝒩𝑜.𝟣.生蠔🦪可以自選品種,每款最少揀兩隻,又或者六隻揀晒同一款,我哋就以上各兩隻試下。味道由淡到濃,鍾意食生蠔嘅朋友對𝐹𝒾𝓃𝑒 𝒹𝑒 𝒞𝓁𝒶𝓇𝑒應該唔陌生,而𝒢𝒾𝓁𝓁𝒶𝓇𝒹𝑒𝒶𝓊 亦係出名味道帶有濃厚嘅海水味
𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓈𝑒𝓇𝓈

𝒪𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒮𝑒𝓁𝑒𝒸𝓉𝒾𝑜𝓃 𝓍 𝟨𝓅𝒸𝓈
𝐹𝒾𝓃𝑒 𝒹𝑒 𝒞𝓁𝒶𝓇𝑒 𝒩𝑜.𝟤
𝒫𝑒𝓇𝓁𝑒 𝐵𝓁𝒶𝓃𝒸𝒽𝑒 𝒩𝑜.𝟣
𝒢𝒾𝓁𝓁𝒶𝓇𝒹𝑒𝒶𝓊 𝒩𝑜.𝟣
生蠔🦪可以自選品種,每款最少揀兩隻,又或者六隻揀晒同一款,我哋就以上各兩隻試下。味道由淡到濃,鍾意食生蠔嘅朋友對𝐹𝒾𝓃𝑒 𝒹𝑒 𝒞𝓁𝒶𝓇𝑒應該唔陌生,而𝒢𝒾𝓁𝓁𝒶𝓇𝒹𝑒𝒶𝓊 亦係出名味道帶有濃厚嘅海水味,肉質較飽滿。當日食到嘅生蠔🦪雖然唔會有劣質生蠔嘅腥臭味,但味道無之前食過新鮮嘅生蠔咁濃海水味,可能因為六月6️⃣唔係盛產法國生蠔嘅季節。
但餐廳喺啲細節上做得幾好,例如係檸檬🍋會用布包住,以免檸檬核會跌岀嚟。
𝐵𝑒𝑒𝒻 𝒯𝒶𝓇𝓉𝒶𝓇𝑒
份量都幾慷慨,全生牛肉,入面有少少酸瓜𝐵𝒶𝓁𝒶𝓃𝒸𝑒返生牛肉嘅味道,肉味好岀,怕膩配埋餐廳嘅𝓈𝑜𝓊𝓇𝒹𝑜𝓊𝑔𝒽 🍞食都好夾。
𝐿𝑜𝒷𝓈𝓉𝑒𝓇 𝐵𝒾𝓈𝓆𝓊𝑒
上次喺𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒞𝒶𝓊𝓈𝑒𝓉𝓉𝑒試過好好味,今次再點一次。龍蝦肉🦞份量算多嘅,但肉質食落有啲霉,唔新鮮,有啲失望。
𝐸𝓃𝓉𝓇𝑒𝑒
主菜方面,一開始我哋都講咗係為咗𝐵𝑒𝑒𝒻 𝒲𝑒𝓁𝓁𝒾𝓃𝑔𝓉𝑜𝓃而嚟,仲要一個月前已經𝐵𝑜𝑜𝓀 定咗餐廳,但勢估唔到原來𝐵𝑒𝑒𝒻 𝒲𝑒𝓁𝓁𝒾𝓃𝑔𝓉𝑜𝓃都要預先訂定,依個就要怪👨🏽無做好資料蒐集...結果我哋係200%失望,諗咗好耐先決定點侍應推薦嘅主菜😞。
𝒰.𝒮. ‘𝐿𝒾𝓃𝓏 𝐻𝑒𝓇𝒾𝓉𝒶𝑔𝑒 𝒜𝓃𝑔𝓊𝓈’ 𝟦𝟧-𝒟𝒶𝓎 𝒟𝓇𝓎-𝒜𝑔𝑒𝒹 𝑅𝒾𝒷-𝒮𝓉𝑒𝒶𝓀 𝟥𝟤𝑜𝓏 (𝒻𝑜𝓇 𝓉𝓌𝑜 𝓅𝑒𝓇𝓈𝑜𝓃)
一上枱見到個份量我哋就嚇呆咗,四個人一齊食都夠食😨。
熟度揀咗𝑀𝑒𝒹𝒾𝓊𝓂 𝓇𝒶𝓇𝑒,身為米芝連一星🌟餐廳喺依啲位置無可能失手。肉味濃,聞落亦都有好濃好香嘅炭火味。不過食落就有少少筋,但尚可接受嘅。
除咗主角之外,我哋仲揀咗薯條🍟同芝士西蘭花🥦做配菜,另外侍應仲會俾我哋揀芥末醬。薯條都係一如以往咁好食,芝士西蘭花就不過不失,食完肉再食芝士略嫌油膩,大家下次食可以揀其他配菜。
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉
𝒮𝑜𝓊𝒻𝒻𝓁é (V𝒶𝓃𝒾𝓁𝓁𝒶)
本身我哋就諗住揀一個𝟥-𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒,一個𝟦-𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒嘅,但食到𝑅𝒾𝒷-𝓈𝓉𝑒𝒶𝓀已經好飽,所以最後都只叫一個甜品
👨🏽話依個𝒮𝑜𝓊𝒻𝒻𝓁é 係成餐飯最驚喜嘅𝒹𝒾𝓈𝒽,𝒮𝑜𝓊𝒻𝒻𝓁é 升得好高,影咗幾張相之後都完坐無倒塌嘅跡象,放埋雪糕入去食,冰火交融,好好味,而且𝒮𝑜𝓊𝒻𝒻𝓁é 又唔會俾人有油膩感,喺咁飽嘅時候食就啱晒😂。
𝒫𝑒𝓉𝒾𝓉 𝐹𝑜𝓊𝓇
兩個小甜點都係酸酸甜甜,食到咁飽都食得落👌🏻
食完成餐飯之後,除咗好飽之外,仲有滿滿嘅失落感。為咗𝐵𝑒𝑒𝒻 𝒲𝑒𝓁𝓁𝒾𝓃𝑔𝓉𝑜𝓃而嚟,但最後只可以睇住隔離枱食...但都只可以怪我哋無查清楚啦...
另外,不得不提嘅係身為米芝連一星🌟餐廳嘅𝒢𝓇𝒾𝓁𝓁 ,服務比上年去嘅𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒞𝒶𝓊𝓈𝑒𝓉𝓉𝑒差好多。喺𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒞𝒶𝓊𝓈𝑒𝓉𝓉𝑒食嘅早餐同晚餐,只要你同侍應四目交投幾秒,佢都會即刻關注下你有咩需要,同時都唔會俾到壓力你。喺𝒢𝓇𝒾𝓁𝓁 食依餐飯,同喺普通西餐廳食飯無異,上菜時只會講依碟嘅名,無解釋過材料係乜,點樣食。
第二,我哋有啲𝒹𝒾𝓈𝒽都會大家𝓈𝒽𝒶𝓇𝑒食試吓,侍應無留意到一次半次,都可以幫佢解釋話可能當晚太忙,但叫咗一、兩次之後,侍應依然無留意到我哋想𝓈𝒽𝒶𝓇𝑒食,都係當我哋問侍應嘅時候,先至放低隻碟俾我哋。
去過起碼四至五間米芝蓮餐廳,如𝐿'𝒜𝓉𝑒𝓁𝒾𝑒𝓇 𝒹𝑒 𝒥𝑜ë𝓁 𝑅𝑜𝒷𝓊𝒸𝒽𝑜𝓃、𝐸𝓅𝓊𝓇𝑒,甚至當時仲未係米芝蓮餐廳嘅𝐸𝒸𝓇𝒾𝓉𝓊𝓇𝑒,間間服務周到、侍應細心體貼。細心如塵嘅可能未喺我哋開口問之前,甚或乎落單時已經會問我哋會唔會𝓈𝒽𝒶𝓇𝑒,上菜前已經幫我哋分好。但𝒢𝓇𝒾𝓁𝓁 依度係請佢哋拎多個碗碟,佢哋先會去拎,而且只係普通放低個碟。服務態度似乎同米芝連餐廳扯唔上關係...今次嘅用餐經驗同同一酒店嘅𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒞𝒶𝓊𝓈𝑒𝓉𝓉𝑒比真係差太遠,可能因為太忙?還是酒店早前嘅裁員?原因真係無從得知了。
總體嚟講,食物質素尚算可以,但海鮮就唔太新鮮,服務質素都唔再三強調了,只可以講食完成餐飯後對我哋兩個嘅慶祝興致都大大減半,我哋仲要唔要為咗𝐵𝑒𝑒𝒻 𝒲𝑒𝓁𝓁𝒾𝓃𝑔𝓉𝑜𝓃去多次,都要再三思量。
Follow us on instagram - Foodastics
朋友推薦Mandarin Grill + Bar既Sunday Roast 套餐水準唔錯性價比高。適逢生日周加上信用卡有推廣優惠所以去試一次。周日下午分兩輪時間入座,分別係11:30am可以食到2:00pm或者2:00pm後無時間限制。餐廳唔算好滿,早兩日訂位都訂到早場。.文華東方周日燒烤套餐 $中💲888/pp.Welcome Drink + Bread一坐低先送上餐前飲品同麵包,有蕃茄仔餡個款麵包配自家製牛油幾好味。.Snacks 小食1️⃣A5 Wagyu Steak Tartare + Grilled 2️⃣Sourdough A5和牛他他配酸種麵包 ⭐️4.3/53️⃣Grilled Scallop 燒帶子 ⭐️3.5/54️⃣Chilled Oyster 生蠔 ⭐️3.8/55️⃣Japanese Organic Cage Free Egg (Benedict / Royale / Smoked Haddock) 日本流心蛋 ⭐️3.8/5小食一人一份唔駛爭。調味後既和牛他他配酸種麵包好滑好夾,他他甜中帶酸好開胃;燒帶子同生蠔正常發揮,生蠔已經處理過離殼有調味。流心蛋就有三種處理方法:分別係流心蛋配上
文華東方周日燒烤套餐 $中💲888/pp
Welcome Drink + Bread
Snacks 小食
4️⃣Chilled Oyster 生蠔 ⭐️3.8/5
小食一人一份唔駛爭。調味後既和牛他他配酸種麵包好滑好夾,他他甜中帶酸好開胃;燒帶子同生蠔正常發揮,生蠔已經處理過離殼有調味。流心蛋就有三種處理方法:分別係流心蛋配上鬆餅 煙燻火腿/三文魚或者係鱈魚。
Appetizers 頭盤 (4選1)
1️⃣Homemade Smoked Salmon 煙三文魚 ⭐️4.5/5
2️⃣Blue Lobster Bisque, Tarragon Cream, Cognac 龍蝦湯 ⭐️4.5/5
頭盤有四個選擇,兩個人分別揀左文華兩款好出名必試款式:自家制即切煙三文魚薄片同佢地扒房好出名既龍蝦湯。以頭盤黎計,現場即切三文魚薄片份量非常足,煙燻味極濃及微微比一般食開既煙三文魚咸。配埋佢地好多唔同款既配料,特別係蔥粒同洋蔥粒一齊食非常野味。龍蝦湯就係呢間扒房另一個招牌頭盤,必試。侍應會係客人面前倒龍蝦湯入去Tarragon Cream同龍蝦肉上面,雖然只係一個Gimmick 但做法都有驚喜。
餐單頭盤仲可以選擇龍蝦沙律同另一版本既文華沙津。下次有機會都可以試一下。
Roast 烤品主菜 (6選1)
1️⃣Slow-roasted USDA Prime Rib of Beef 慢煮USDA 烤牛肋扒 ⭐️4.6/5
2️⃣MSC Certified Whole Dover Sole, Grilled with Lemon Butter (+💲128) 香烤原條比目魚 ⭐️3.6/5
黎文華東方扒房,除左必試威靈頓牛扒之外,Prime Rib 烤牛肉都係大熱門。同去食自助餐一樣,服務員推餐車出黎會係你面前即切,另外仲會配埋最傳統既Yorkshire Pudding。牛肉好高質,油脂高,有咬口同好嫩滑。反而對個Yorkshire Pudding 有少少失望,雖然知道YP只係傳統上配烤牛肉食令到大家更飽肚既烤麵包,唔係高級菜式。但係呢份質感上都略嫌淡口同比較油,唔算香脆。
因為同行者唔食生,所以另一份主菜點選左餐廳推介既原條比目魚。叫既時候侍應有問要唔要幫手起左條骨先上碟,但因為想影相好睇少少所以決定自己處理。其實比目魚只有一條大骨所以用餐上都唔難好方便。奶油汁好香但我自己覺得煎得有少許過左火位有幾濃既焦香味。原條魚要加錢,份量都幾大,所以食魚都一樣好飽。
Sides配菜 (選2)
1️⃣Broccoli & Cheese 芝士西蘭花 ⭐️3/5
2️⃣Creamed Spinach 奶油菠菜 ⭐️4/5
3️⃣Hand Cut Chips 手切薯條 ⭐️4/5
4️⃣Macaroni Cheese & Parmesan Breadcrumbs 芝士通心粉 ⭐️3/5
套餐配菜有好多款選擇,每人可選2款。奶油菠菜同手切薯條我地覺得係必食,兩款都係非常高水準。但後悔點左兩個芝士系配菜,因為其實食到主菜已經好飽好飽,下次應該選擇配清淡少少既配菜例如薯蓉或者烤蔬菜。
Dessert Selection 甜品精選 ⭐️4.2/5
套餐係包一整個甜品架,餐牌上面所有既寫出黎既甜品都會有,基本上接近一個港女英式下午茶既二人份量。因為太多款所以只係寫比較深印像既款式。
1️⃣1963 Mandarin Cheesecake
2️⃣70% Chocolate Devil Cake
3️⃣Freshly-baked Madelaines with Rose Petal Jam & Clotted Cream
講起文華東方甜品,1963文華芝士蛋糕一定唔少得,今次個甜品架都一樣有得俾大家試下。超邪惡朱古力蛋糕朱古力味極濃但唔甜唔漏。而放低層既馬德蓮貝殼蛋糕係文華另一個名物,雖然呢款甜品糖份一向都好高,但呢個貝殼蛋糕比出面食到既清香。
🔸總括:其實食到主菜已經接近九成飽,到最後一整個甜品架黎到雖然全部都好吸引,但只能夠每件試下唔會再可以開懷暢食。如果唔額外加原條魚或者叫其他飲品,折左之後其實人均$800-$900。可以係中環高級酒店扒房食到呢個份量同質素既菜色,我覺得真心係抵食。當然,套餐如果可以包埋餐飲會更完整。另外,初初以為早場時間兩個半小時應該好充裕,但最後連埋影相時間食到最後上甜品已經接近1:15,可能揀下午場任坐時間會更好。
不專業食評 nei.foodie
Chilled Oyster
Creamed Spinach
Dessert Selection
$1000 (Lunch)
Chilled Oyster
Creamed Spinach
Dessert Selection
2021-06-28 1619 views
今日黎e到係慶祝男朋友生日話說因為我想用hsbc嘅buy one get one free offer (HK$1,688 + 10%)所以一早兩個月前已經要訂位而訂位都無想像仲難只要記得當日準時去訂就ok預定前兩日有人打黎confirm booking並會問要唔要預留一份special嘅beef wellington基本上e到無限時間 無份時段黎到之後好快就獲安排入座今日嘅menu有5嘅course嘅tasting menu首先serve左麵包先熱辣辣好味道同埋唔包係5個course裡面嘅頭盤之後有smoke salmonsmoke salmon好滑又唔太鹹同埋唔sang之後就係beef tartare距個source好味道牛都好新鮮可惜個toast唔熱所以無食到之後係lobster bisque湯底嘅龍蝦都唔少龍蝦湯味道好濃味道唔錯之後就到main course其實set menu上有roast beef不過我地加$398要左beef wellington距黎到面前先切開個面同牛中間係加左鵝肝 個beef wellington睇落去唔係好大開頭仲以為唔夠飽可能因為有鵝肝所以其他基本
今日黎e到係慶祝男朋友生日

肉而medium rare黎講都算生
但口感好滑 一d都唔鞋

甜品係souffle
有5個吾同味道
70% Chocolate, Vanilla, Rhubarb & Strawberry, Ginger & Grand Marnier

我點左vanilla,  配上vanilla雪糕
唔太甜 味道剛剛好

但朋友點左Rhubarb & Strawberry就話好酸

之後中有一個送嘅甜品

整體黎講experience好好
2021-06-27
$1147.3
❀ 文華扒房及酒吧 #中環 ❀❗️五星級米芝蓮多年經典扒房 記住睇內文唔好重蹈覆轍❗️——————————————————文華酒店相信大家都唔會陌生,當中嘅餐廳全部都非常有水準✨今次嚟到獲得米芝蓮一星嘅經典文華扒房,最出名莫過於佢哋木炭燒烤嘅扒類、威靈頓牛柳。另外頭盤龍蝦湯、牛肉他他、煙三文魚等都係佢哋嘅經典🤩位於酒店一樓,室內設計經典優雅,坐近窗邊可以望到對外嘅皇后像廣場噴泉。上網特登細閱過佢哋嘅Menu,留意到Saturday brunch 係最抵食,可以自選三道菜,試晒佢哋最出名嘅頭盤、甚至有埋招牌威靈頓🔥價錢比起佢哋平日晚市五道菜平一半,仲唔使兩個人食埋同一樣嘅嘢。.‼️不過千算萬算,冇諗過book14:00,嚟到所有威靈頓已經賣晒😭後來店員提我地,可以book位嘅時候預留定威靈頓牛柳🥲大家去嘅時候記住記住要事先講定‼️不過我哋都有問返,Saturday brunch嘅威靈頓同晚餐有冇分別,因為價錢平一半。侍應表示,brunch嘅係廚師整好一大條威靈頓,然後切出一塊分比客人。但晚市嘅就二人份,可以享用成條威靈頓,酥皮嘅比例就會更加多。但就兩個人必須食同一道主菜。有辣有唔辣,視乎大家嘅喜
❀ 文華扒房及酒吧 #中環 ❀
❗️五星級米芝蓮多年經典扒房 記住睇內文唔好重蹈覆轍❗️
——————————————————

‼️不過千算萬算,冇諗過book14:00,嚟到所有威靈頓已經賣晒😭後來店員提我地,可以book位嘅時候預留定威靈頓牛柳🥲大家去嘅時候記住記住要事先講定‼️不過我哋都有問返,Saturday brunch嘅威靈頓同晚餐有冇分別,因為價錢平一半。侍應表示,brunch嘅係廚師整好一大條威靈頓,然後切出一塊分比客人。但晚市嘅就二人份,可以享用成條威靈頓,酥皮嘅比例就會更加多。但就兩個人必須食同一道主菜。有辣有唔辣,視乎大家嘅喜好🧐(我自己就覺得Brunch真係抵好多,只要唔好好似我哋咁蠢就得。)
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Saturday Brunch $788

♥ Bread (4.2/5)
有別於常見嘅sourdough,呢度嘅餐前麵包係牛油味甚重鬆軟嘅Brioche。
配上自家製嘅牛油🧈,令牛油果香氣再度提升,簡單邪惡好味😋。
♥ Amuse bouche (4/5)
簡單每人一件松露多士,內裏夾住甜甜地嘅焦糖洋蔥🧅,正正常常。
Bread

♥ Appetisers
✦ Blue Lobster Bisque (4.4/5)
招牌頭盤之一!
碗裏面裝住爽口凍身嘅龍蝦肉🦞tarragon cream,然後侍應會淋上香濃熱辣辣嘅龍蝦汁,將內裏嘅龍蝦肉座熱、溶化啲忌廉。
龍蝦味非常鮮甜,口感順滑,難怪係招牌之一✨。
Lobster  bisque

✦ A5 Waygu Beef Tartare (4.2/5)
其中一道我經常會嗌嘅頭盤,食過好多間唔同嘅牛肉他他,大部份感覺都係差不多。
呢間嘅調味出乎意料地有耳目一新嘅感覺,多咗蕃茄嘅酸甜,隱約有少少魚柳包嘅酸瓜味😚。
唯獨係只配上一小塊sourdough,不過因為佢本身唔會太鹹,就咁食都OK。
Need  tartare

♥ Mains
✦ Slow-roasted USDA Prime Rib of Beef (4.3/5)
冇晒威靈頓超級唔開心😫唯有問侍應仲有咩好推薦,侍應話呢個烤牛肉都係唔少人再度回頭嘅原因,所以我哋決定一試。
呢一個烤牛扒係除咗威靈頓之外嘅招牌菜✨侍應會係你面前即切,不過就冇生熟程度選擇。個情形有啲似有時喺自助餐會見到嘅烤肉section,由廚師切出兩薄片牛扒。
不過當然呢度嘅牛肉質素就高好多,牛味重,有咬口但唔韌,邊邊位有少少肥肉仲更加香口,難怪咁多人為咗個牛扒回頭🔥。
不過千祈唔好以為呢款係超大份好厚身嗰種牛扒,佢真係只係喺個大牛柳到切兩片出嚟。
另外會配上兜雜菜,烹調得好好,係食過最出色嘅雜菜🥦。

✦ Roasted Monkfish (4.1/5)
另一道店員推介嘅菜式,不過後來上網見到,佢哋有另一道魚Dover Sole都好似幾出名,不過就要加$128。
呢款魚嘅口感唔係爽口彈牙,而係比較mushy,我覺得還可以。
加上香濃嘅白汁,再有少少泰式香草味,唔算話好特別,但係好食嘅👌🏻。
Roasted  monkfish

♥ Desserts
甜品質素整體還好,始終係扒房,唔係精緻嘅法國菜,甜品水準冇話非常之高,但當然都有質素。
✦ Millefeuille (4/5)
有別一般嘅拿破崙,而係打橫嘅圓柱體,幾特別。
酥皮夾住吉士、香甜嘅芒果,最正係配上椰子味嘅雪糕,唔錯👍🏻。
Millefeuille

✦ Souffle (4/5)
疏乎厘有好多唔同口味選擇,包括原味、莓、薑、酒味、同埋我哋揀嘅70%朱古力味。
表面加上左一層朱古力醬,入口有少少流心嘅感覺,有啲似心太軟。
不過口感稍嫌有少少蛋白嘅膠質(唔知你明唔明🙈)。
Souffle

♥ Petite Fours (4/5)
最後會送上每人一粒馬德蓮同埋兩條朱古力。
馬德蓮新鮮焗製,外脆內濕潤,唔錯。
朱古力就係簡簡單單嘅爆炸糖朱古力、橙皮朱古力🍫。
Petite  four

——————————————————
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4.3/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
始終係多年屹立不倒嘅五星級米芝蓮扒房,當然有一定嘅水準,每一道菜色都唔會令人失望,我覺得都值得一試🔥不過亦作為經典扒房,菜式就唔會過於創新有驚喜,感覺都幾適合帶埋年長一輩來慶祝,應該會啱佢哋口味。至於環境方面,位於文華酒店一樓,就唔會見到海景,不過好彩嘅話都可以望到皇后像廣場。侍應有善,但未至於貼身‼️另外再三叮囑大家,如果想食到威靈頓,記住落單嘅時候就預先留定,唔好好似我哋咁蠢!

Bread
Lobster  bisque
Need  tartare
Roasted  monkfish
Millefeuille
Souffle
Petite  four
文華嘅威寧頓牛扒利厲害之處,係佢嘅酥皮同裡面嘅牛肉砌開之後,繼續密不可分,而且外脆内嫩,裡面嘅肉汁豐富。佢嘅配菜都非常generous,老實講我食唔曬打包第二日再食都依然好食我十分推介佢嘅龍蝦湯,我估裡面你揾到嘅蝦肉可以砌番一隻龍蝦出嚟而佢嘅鵝肝都好有水準,前菜最好叫唔同款色share食

而佢嘅鵝肝都好有水準,前菜最好叫唔同款色share食
2021-05-10 1982 views
/Mandarin Grill + Bar/中環/3-course lunch $698| Amuse Bouche |面頭是一些hazelnut碎頗香吞拿魚味/ 𝙨𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧 /Chicken Liver Parfait Terrine雞肝凍頗大一片是香的但如果有多幾塊桔能更好解膩Jerusalem Artichoke Panna Cotta椰菜花炸皮香脆/ 𝙢𝙖𝙞𝙣 /Venison Wellington文華最出名就是威寧頓貼心地用上暖碟令食物保溫牛柳medium rare的酒紅色很完美酥皮焗得金黃切下完整/ 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 /Apple Tarte Tatin單純說句 好吃!Dark Chocolate Caramelised Almond Praline膩⋯⋯服務很好,只係食物味道未至於很驚喜。離開時送上Madeleine,拎到返屋企先食,雖然凍咗,依然好香好好味。
/Mandarin Grill + Bar/中環/

牛柳medium rare的酒紅色很完美
酥皮焗得金黃切下完整

/ 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 /
Apple Tarte Tatin
單純說句 好吃!

膩⋯⋯

2021-01-30
2021-04-29 1896 views
Came over here for birthday celebration during weekday dinner. We ordered a 3-course dinner respectively. My oysters were superb - fresh n crunchy. The appetizers were delicious and beyond expectation. We were not particularly impressed by our main dish though - the 45-Day Dry-aged Rib-Steak. If we had any other chance, probably we would go for beef wellington or rib eye. The dessert was not bad either. What was outstanding - was their service. Super professional yet friendly. I’d informed the r
I’d informed the restaurant in advance about the birthday event. They had kindly prepared a complimentary cheese cake for my husband. And most importantly, they had not leaked this arrangement by words or any hint. The surprise had been nicely arranged and delivered. Highly recommended for celebration! Thank you John, who had delivered an excellent service throughout our dinner!
Oysters
Miso Glazed, Smoked Eel, Ham Hock Foie Gras, Mead Jus
Beef  tartare
U.S. ‘Linz Heritage Angus’ 45-Day Dry-aged Rib-Steak, 32oz
2021-04-28
$2000 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
Oysters
Beef  tartare
2021-04-11 1983 views
身邊既朋友同我講文華既afternoon tea同埋scone勁好食,服務勁好,洗頭水沐浴露係diptyque既香水牌子,攪到我勁大期望😩確實文華既服務係好好,但野食就真係唔好食,首先早餐種類唔多,野食亦唔吸引,最好食係煙三文魚😂😂而afternoon tea 真係好大打擊🥲🥲竟然無最出名既芝士蛋糕!我地首先食左最底個層先,我未食過咁難食既三文治😔😔中間既檸檬撻都唔錯既,但隔離個甜品係勁難食,食第一啖勁大陣藥水味😖😖即刻放返低。啲蛋糕仔勁似美心個啲咁樣,重點黎啦,個scone勁似光酥餅😩一啲都唔好食,比咁多錢就食到依啲質素。另外最無奈既係,佢地唔會check 清楚啲單,竟然收多左我八百幾蚊既錢,大家真係要check 返啲單!唔好比餐廳收多左錢😔

2021-02-26 3084 views
文華東方酒店3個course嘅晚餐~整體嚟講都唔錯,可以再嚟過幫襯😁食物餐包❤️❤️❤️正常,熱熱地好食自家煙燻蘇格蘭三文魚❤️❤️❤️偏咸,不過好多款調味料比你配搭威靈頓牛柳❤️❤️❤️❤️比想像中好食,我本身唔多鍾意威靈頓牛,個酥皮通常都好漏,不過呢度食無呢個感覺,幾好甜品雲呢拿千層酥❤️❤️❤️❤️幾好味,個醬唔漏,啲皮都脆份量❤️❤️❤️❤️唔好睇佢好少嘢咁,其實都幾飽環境❤️❤️❤️❤️私人度高,個位都幾大😌服務❤️❤️❤️❤️員工都好有禮貌,幾好☺️價格$1500左右兩位位置係中環,非常方便,味道幾好,文華東方啲牛扒同芝士蛋糕🍰值得嚟食😋😋😋#mandarinoriental #mandarinorientalhongkong #mandarinorientalcheesecake #mandarinorientalhongkong #文華東方酒店 #文華東方 #文華東方香港 #hkfoodie #hkfoodies #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfood #hkfoodie_life_港島綫 #hkfoodieyiki #hkfoodieblogger

食物
餐包❤️❤️❤️
正常,熱熱地好食
自家煙燻蘇格蘭三文魚❤️❤️❤️
偏咸,不過好多款調味料比你配搭
威靈頓牛柳❤️❤️❤️❤️
甜品雲呢拿千層酥❤️❤️❤️❤️
幾好味,個醬唔漏,啲皮都脆

份量❤️❤️❤️❤️
唔好睇佢好少嘢咁,其實都幾飽

環境❤️❤️❤️❤️
私人度高,個位都幾大😌

服務❤️❤️❤️❤️
員工都好有禮貌,幾好☺️

價格
$1500左右兩位

#mandarinorientalhongkong

自家煙燻蘇格蘭三文魚
甜品雲呢拿千層酥
自家煙燻蘇格蘭三文魚
甜品雲呢拿千層酥
2021-02-23 2385 views
今次staycation算係咁多間酒店入面最伏體驗,晚餐係文華扒房出品三道菜餐,因疫情須係房間享用,本身都預左味道會打折扣,所以凍食係預期之內。但所謂2人份威靈頓牛比預期細份,最慘係全熟,其中一份塊穌皮完全甩哂,利申:我絕對冇叫well done(朋友睇到笑佢Wellingdone beef..) 味道就完全愧對文華扒房聲譽,可能真係將貨就價啦.. 但咁就唔好話係文華扒房出品,做臭個朵,我以後都唔敢再去幫襯
威靈頓牛
2021-02-16