2017-05-22
想喺屋企附近食日本料理係諗都唔駛諗,要食就要專登出到去旺區食,最近我嘅好朋友屋企附近發現左一間日本餐廳,諗都唔諗就約我今晚去試試菜!一入到去,成間店有別外面嘅日本餐廳,裝修簡約但充滿家庭feel,氣氛亦非常之warm.店員好有禮貌咁帶我地入座,當晚都幾爆。但都算坐得舒服!做完嘢又餓又攰,睇下餐牌,唔諗喇!點左個二人套餐澳洲M5和牛二人前沖繩海葡萄澳洲有機菜沙律前嗰排去左沖繩旅行先第一次食過海葡萄,香港食都係第一次,味道鹹鹹地,粒粒幾爽脆,連埋有機菜沙律一齊食相當可口,加埋醋汁,愈食愈開胃刺身拼盤拼盤有六款刺身,其中一款係愛爾蘭養殖場的有機三文魚,非常新鮮,幾特別!另外仲有活北寄貝、油甘魚、劍魚,象拔蚌、希靈魚、每款刺身都肥美又鮮甜,尤其係有機三文魚,質素都好高,色澤鮮色之餘味道又鮮甜至極又有陣陣咁甘香,又唔滯。希靈魚做法帶有少少嘅日本薑味,無咩腥味,吃起來好爽脆。活北寄貝和象拔蚌都非常新鮮,愈食愈鮮甜,唔點醬料食都夠哂正!網燒澳洲M5和牛肉眼-8安士用澳洲的五星A5和牛加上網燒做法,汁燒加埋黑胡椒煮法令和牛好入味,中間的肉仍帶少許嫩粉色,入口有咬勁,牛肉味濃郁帶香,加少少沾蛋黃醬一齊吃
沖繩海葡萄澳洲有機菜沙律
刺身拼盤
網燒澳洲M5和牛肉眼-8安士
用澳洲的五星A5和牛加上網燒做法,汁燒加埋黑胡椒煮法令和牛好入味,中間的肉仍帶少許嫩粉色,入口有咬勁,牛肉味濃郁帶香,加少少沾蛋黃醬一齊吃中和鹹味,正!
燒芝士年糕
真正嘅日本入口的元祖年糕,比起食開嘅更軟熟,入口軟綿綿,有啲綿花糖feel,中間夾住嘅芝士其實係北海道牛乳,所以除左有芝士味之外,仲有牛奶香味,咬一口後再點砂糖吃,味道相當可口,甜甜地又唔滯。
燒鮮鯖魚
大大條嘅鯖魚,皮脆又可口,魚肉彈牙,鮮魚味十足,燒得剛好,點少少檸檬汁,蘿蔔蓉一齊放入口酸酸地之中又有口感,美味!
汁燒白鴿
白鴿從意大利入口,燒十五分鐘左右,味道跟同出面食開嘅乳鴿差唔多,但用汁燒嘅煮法幾特別,肉質彈牙軟熟,驚喜!
活白海膽 & 活黃海膽
活白海膽和活黃海膽,確實第一次吃,即開即食鮮甜到暈,白海膽亦相當稀有,吃起來出奇地好清新好自然,黃海膽味道鮮甜中帶甘味,平時嘅日本餐廳根本好少機會食到,真係抵讚!
整體嚟講,餐廳用嘅食材都相當新鮮高質素,呢點真係抵讚!而且佢不時搵啲新食材返貨,而當中亦從來沒吃過的。堅持用新鮮高質食材令客人記得好多舊客特登帶朋友過嚟食,廚師相當用心,服務又好,的確物超所值,味道一流之餘又有誠意,呢點又係好難得!真心欣賞!