睇開YouTube 衛食攻略見到衞詩雅介紹呢間拉麵店講到咁好食,忍唔住平日黎開中上環區域專程拜訪試吓有幾正😋呢度主打三款招牌拉麵(鯛魚白湯拉麵、鯛魚清湯拉麵、鯛魚沾麵),由於當日我中午兩點幾先去到,所以只剩返鯛魚清湯拉麵呢個選擇,如果想一次過同朋友試幾款拉麵可能就要早小小去喇🤗❥ 鯛魚清湯拉麵 HK$138價錢黎講可能相對其他傳統日本拉麵店比較高,但食完之後真係覺得非常值得。呢個拉麵既湯底採用由日本鯛魚熬製而成既清湯,既入味又清甜鮮香,我同姐姐都飲到一滴湯都無剩🤣 個湯底入面仲有食到小小鯛魚肉,而麵邊既炸魚皮香口又爽脆,麵入面既竹筍仲好有心思製作成店名包含既 〇▽形狀,拉麵軟硬度岩岩好,真係超級正👍🏻未食之前我係覺得賣相看似很普通,但食過之後真係翻尋味。總括來說,味道同環境都十分好,員工亦相當有禮貌,用料新鮮十足,已經決定下次要再試埋另外兩款濃味小小既拉麵🤣 推薦無食過既朋友都一定要黎食下❤️

❥ 鯛魚清湯拉麵 HK$138

2023-01-15 352 views
翻兜中環本店幾次🍜🐠天后新店重未去.不過基本款式都試過晒🤤頭三張相分別係鯛白湯拉麵😍.鯛清湯同非常掛湯嘅鯛沾麵.炸鯛魚皮都好正.不過價錢比較進取.食過幾次都好難將帶有乾冰既沾麵影靚靚🥲唔知大家影唔影到🤣順便話我知你哋最鍾意食係邊一款🍜..➿日式炸雞 ʜᴋᴅ 𝟺𝟾➿炸鯛魚皮 ʜᴋᴅ 𝟺𝟾➿鯛白湯拉麵 ʜᴋᴅ 𝟷𝟹𝟾➿鯛清湯 ʜᴋᴅ 𝟷𝟹𝟾➿鯛沾麵 ʜᴋᴅ 𝟷𝟺𝟾..(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison 👩‍🍳  整體味道: 8/10  💸  性價比: 8/10  📸  打卡指數: 8/10  🤵🏼  環境服務: 8/10   🤔  推薦指數: 8/10

➿日式炸雞 ʜᴋᴅ 𝟺𝟾
🤵🏼  環境服務: 8/10
🤔  推薦指數: 8/10
2022-12-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 炸鯛魚皮
  • 鯛白湯拉麵
2023-01-15 236 views
天寒地凍🥶,即刻好想好想排隊食碗熱辣辣又好食嘅拉麵🍜,中環歌賦街頭有幾間日本🇯🇵過江龍,各有特色,揀嚟揀去最後揀邊間都無所謂,因為原來全部都係同一個集團經營,包無走雞🤭———————————————————————————🥢鯛清湯💬第一次試好想試試個清湯,用慢火提煉出真鯛嘅鮮味,濃度十足,配上嘅係幼拉麵,蘸上牡蠣🦪油更加鮮味,畫龍點睛嘅炸鯛魚皮先至係重點,非常回味☺️.🥢鯛沾麵💬用上嘅係鯛白湯,鯛魚加上雞比較濃郁,用嘅係類似刀削麵容易掛湯汁,不過冬天真心唔應該叫沾麵,麵變冷時湯亦變凍,減低進食胃口🤔.🥢日式炸雞🍗💬「日本唐揚協會」認可,好似好猛料咁,肉嫩多汁唔油膩,不過一件起兩件止,實在小吃多滋味☺️
———————————————————————————
🥢鯛清湯
🥢鯛沾麵
🥢日式炸雞🍗
2022-12-11
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2023-01-10 228 views
📍○de▽ 鯛白湯らーめん中環鴨巴甸街13號地舖從Youtube得知呢間拉麵店,所以慕名而來試一試。店舖不太大,坐位只得十幾個,但相當光猛,而且讓人有一種好乾淨嘅感覺。店員會先在你進入店內就坐前讓你在店外點餐,並先結賬。🍜點了鯛魚湯拉麵($138-HKD),湯很清甜,完全不膩口。伴上脆魚皮,一塊薄切豚肉,看似份量少,但食落又啱啱好。🍜另一碗點了鯛白湯拉麵($138-HKD),奶白色嘅濃湯底好美味,相對清湯是較濃的,但各有各的味道。碗邊伴上柚子醬,讓你調較湯味無咁濃。另外亦點了一份櫻木煙熏糖芯蛋🥚($48-HKD)同一份日式炸雞🍗($48-HKD)。糖芯蛋無乜特別。而日式炸雞肉汁非常多,食落口啖啖肉而不靱。
📍○de▽ 鯛白湯らーめん
中環鴨巴甸街13號地舖

從Youtube得知呢間拉麵店,所以慕名而來試一試。

2023-01-02 472 views
上一次食白湯,好濃鮮甜的魚湯。令人一試難忘,有5粒星🌟。係門口排隊已聞到好濃魚香。今次去白湯賣晒,試清湯都有魚湯香味,但都係白湯好味好多。叉燒份量如果多少少就好。上次有叫炸魚皮,係必食小食。因為魚皮賣晒,叫左炸雞,唔錯。叫左支柚子氣水,好貴$7x.
2023-01-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2022好多人都過得唔容易,慶幸年末之際終於迎來一點曙光,但願來年會更好。-本年最後一頓午餐,決定來一碗靚麵。這間小小店無論任何時段都有人排隊,今日竟然唔算太多人,lucky。-🔸鯛清湯($138)🔸可惜無哂白湯,唯有叫清湯,嫌佢太清,無乜調味,麵條也不算特別,有一堆燒烤鯛魚碎,聊勝於無。配搭嘅牡蠣🦪油好香好鮮味,有啲驚喜。另外塊鯛魚魚皮脆口唔油,都幾正。-🔸鯛沾麵($148)🔸𠵱碗就似樣啦🎶濃厚而不肥膩,惹味鮮香,帶些許魚的甜味,配上闊闊的麵條🍝,真係絕配。🔺日式炸雞($48)🍗🔺有啲失望,外皮油膩感重,入面無乜肉汁,比較乾柴,唯一係夠熱 加返少少分。🔹櫻木煙燻糖芯蛋( $15 )🔹𠵱個係大驚喜!真係食得出煙燻嘅香氣,嫩滑有彈性嘅蛋白,配合濃郁蛋香嘅溏心,真係perfect 💯🔆
🔸鯛清湯($138)🔸

🔸鯛沾麵($148)🔸

🔺日式炸雞($48)🍗🔺
日式炸雞

🔹櫻木煙燻糖芯蛋( $15 )🔹
櫻木煙燻糖心蛋
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
櫻木煙燻糖心蛋
2022-12-31 288 views
推介指數:🍽️🍽️🍽️🍽️|Comment|每次經過都好多人排隊如果想食就要早啲去呢間用魚 去做湯底嘅拉麵係香港好少見 佢個湯底出色 感覺真係好似食緊條魚咁佢仲會有食麵指南|食咗咩|鯛沾麵配刀削麵 上菜嘅時候會出煙打卡一流鯛白湯好香魚味 上面仲加咗啲柚子醬個配搭啲奇怪 不過食落都OK📍Location🚇相近地鐵站:上環站...#cmhere #hkig #hkfood #hkfoodie #好少見魚湯嘅拉麵 #日本 #feel
推介指數:🍽️🍽️🍽️🍽️

個配搭啲奇怪 不過食落都OK

📍Location
🚇相近地鐵站:上環站
#好少見魚湯嘅拉麵 #日本 #feel
湯底:鯛魚湯底,白湯係有個打泡嘅處理,令個湯更有空氣感、更滑。個湯好濃魚味、飲到有煲碎左嘅魚肉絲,好足料。如果覺得湯太濃,可以撈d碗邊嘅柚子醬,平衝一下味道。🥰麵底:係幼麵😍煙韌,煮嘅時間、溫度都有控制好。配合濃湯掛汁,好正!配料:叉燒腍身、薄切,幾滑!仲有d魚肉粒,好香、有咬口。😳市面好多拉面都係豬骨湯底,本身覺得座銀、金鶴嘅雞湯湯底已經好出色。點知!鯛白湯更勝一籌!😌如有更好的拉麵,請不要客氣,pm我🥹

配料:叉燒腍身、薄切,幾滑!仲有d魚肉粒,好香、有咬口。😳

如有更好的拉麵,請不要客氣,pm我🥹
2022-11-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2022-12-22 193 views
值得排隊嘅拉麵舖👍🏻 星期日特登早啲出門口12點去到 等咗唔使15分鐘就可以落單同埋入去啦😋今次試咗白湯拉麵 湯底超級濃郁 拉麵質地剛剛好 豚肉肉質都唔錯 拉麵上面更會有啲碎碎魚肉 味道好鮮甜師傅燒過啲魚肉 所以好香 但係就一啲都冇腥味我自己鍾意冇咁濃味 所以就加咗少少側邊嘅柚子醬中和味道 飲落去個湯非常清新朋友就食清湯拉麵 會配上蠔醬 味道都非常鮮味 飲得出兩個湯底都係好足料 尤其清湯麵裏面個炸魚皮好出色 食兩塊真係唔夠喉下次想試埋個沾麵😋
值得排隊嘅拉麵舖👍🏻
師傅燒過啲魚肉 所以好香 但係就一啲都冇腥味
下次想試埋個沾麵😋

• 鯛白湯拉麵
2022-12-19 236 views
呢間拉麵係來至日本大阪超高人氣嘅鯛魚湯拉麵店,第一間分店喺中環,第二間喺天后,平日都有好多人排隊,今日喺下晝五點幾唔使排隊嘅時間入去食,好爽😄佢哋得三款選擇,白湯、清湯或沾麵💁🏻‍♀️🍜鯛白湯($138)由鯛魚、貝類煲八個鐘,湯底奶白色,口感濃郁鮮甜,coat 喺口腔配埋拉麵食感覺好滿足👍🏻 枱面上有提示牌,如果覺得佢太濃味,可以加碗邊黃色嘅柚子醬中和味道,都幾新鮮👏🏻🍜鯛清湯($138)以鯛魚慢火熬出嘅清湯,魚湯香味非常突出,入口清而鮮;如果覺得唔夠濃郁,加少少牡蠣油調出適合自己嘅口味🙌🏻 我個人比較喜歡清湯底❤️整體嚟講,兩碗拉麵都非常精緻,賣相一流!佢哋建議嘅拍攝時間係1分鐘,唔好打卡太耐,會影響口感㗎🤭

佢哋得三款選擇,白湯、清湯或沾麵💁🏻‍♀️

🍜鯛白湯($138)

🍜鯛清湯($138)

2022-12-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$138 (Tea)
  • 鯛清湯
  • 鯛白湯
2022-12-13 268 views
次次weekend 行過都要排隊,今日難得平日過嚟,就試吓佢啦!佢嘅魚湯底,真係好香,舖頭門外已經聞到!我今日食嘅係沾麵,又有魚香,又有沾麵嘅龍頭!非常好食!重點係仍然有拉麵嘅濃郁味道,又有魚湯味,好balance!佢用乾冰托住熱嘅麵,慢慢變成涼麵,另有一番風味!.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

佢嘅魚湯底,真係好香,舖頭門外已經聞到!

佢用乾冰托住熱嘅麵,慢慢變成涼麵,另有一番風味!

2022-12-11 240 views
🍪【#中環】○de▽ 鯛白湯らーめん💥超濃郁魚湯拉麵💥.🍪餐廳14個位,得我一個排隊。店員見天氣咁熱,派咗盒小麥精俾我飲,又建議我去蔭涼地方排隊,非常友善。食咗15分鐘下全間餐廳得返我同另一個人🤣。~~~~~~~~~~~~~🍽 鯛白湯拉麵 $138(4/5)湯底以真鯛和數種貝類,熬製8小時而成,湯底極之濃厚😍,魚味突出但稍鹹😳。配上肉質綿密魚肉碎,細細粒但保留到滑嫩口感😆。上碟聞到好香柚子味,但其實柚子醬係純天然,味道淡,加咗入湯都冇咩特別🤔。湯底混合咗鮮洋蔥,好彩唔算太腥😆。麵條偏軟身,掛湯能力不俗👍🏻。份量一般,好易食得晒。~~~~~~~~~~~~~🍪 整體嚟講味道幾特別😋,而且好足料,但湯底濃郁到有啲鹹🫣。朋友話清湯唔錯,第時有機會再試!~~~~~~~~~~~~~味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5💸消費 Spending:$138 /人 Person🔥推介度 Recommendation:4/5.📍 ○de▽ 鯛白湯らーめん@marudesan.hk.Follow me on instagram: hungrycookie15
🍪【#中環】○de▽ 鯛白湯らーめん
💥超濃郁魚湯拉麵💥
~~~~~~~~~~~~~
🍽 鯛白湯拉麵 $138(4/5)

配上肉質綿密魚肉碎,細細粒但保留到滑嫩口感😆。
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$138 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 ○de▽ 鯛白湯らーめん
@marudesan.hk
2022-03-08
$138 (Lunch)
2022-12-08 230 views
長期見好多人排隊 所以都無聊排下😂前後排咗45分鐘左右就入到去 不過好貼心嘅係大熱天時佢都會提供飲品俾我哋等 費事我哋中暑🤣入去之前就已經喺外面點左嘢食我哋點咗鯛魚清湯拉麵🍜同埋鯛白湯拉麵🍜見到師傅製作嗰陣時其實都好有心思同埋好仔細每個細節位👍🤭時間都掌握得好好 一煮麵就會即刻計時 麵一上枱就即刻試啖湯先好清 但又好夠濃味 魚味清鮮又唔會好腥 麵質正常 叉燒都唔係好硬同埋淋 都ok 而炸魚皮亦都超出色🥹真係食一塊都唔夠喉價錢上我就覺得偏貴 但係好在食物質素同餐廳🍴地段都對得住呢個價錢

𓍯 Oᴅᴇ Mᴀʀᴜ Dᴇ Sᴀɴᴋᴀᴋᴜ 𓂃 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐬𝐮𝐤𝐞𝐦𝐞𝐧 🍜I’m usually more of a ramen person but this bowl of 𝙈𝙖𝙙𝙖𝙞 𝙏𝙨𝙪𝙠𝙚𝙢𝙚𝙣 from @marudesan.hk 𝘴𝘵𝘰𝘭𝘦 𝘮𝘺 𝘩𝘦𝘢𝘳𝘵 𝘳𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵𝘭𝘺 🤍The 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗶 𝗧𝘀𝘂𝗸𝗲𝗺𝗲𝗻 鯛沾麵 is served 𝙨𝙢𝙤𝙠𝙞𝙣𝙜 - 𝘭𝘪𝘵𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘦𝘯𝘨𝘶𝘭𝘧𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘤𝘭𝘰𝘶𝘥𝘴 𝘰𝘧 𝘸𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘮𝘰𝘬𝘦 💨 it’s def a 𝗌𝗁𝗈𝗐-𝗌𝗍𝗈𝗉𝗉𝖾𝗋, and my fav part is def the noodles: 𝘵𝘩𝘪𝘤𝘬 & 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺, 𝘵𝘩𝘦𝘺’𝘳𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘷𝘦𝘩𝘪𝘤𝘭𝘦𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘮𝘢𝘥𝘢𝘪 𝘣𝘳𝘰𝘵𝘩 🐟 My go-to from this joint is their 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗶 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗖𝗹𝗲𝗮𝗿 𝗕𝗿𝗼𝘁𝗵 鯛清湯, especially the 𝙈𝙖𝙙𝙖𝙞 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙎𝙠𝙞𝙣 (light & airy); was 𝘴𝘭𝘪
𓍯 Oᴅᴇ Mᴀʀᴜ Dᴇ Sᴀɴᴋᴀᴋᴜ 𓂃

𝐒𝐦𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐬𝐮𝐤𝐞𝐦𝐞𝐧 🍜

鯛沾麵

My go-to from this joint is their 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗶 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗖𝗹𝗲𝗮𝗿 𝗕𝗿𝗼𝘁𝗵 鯛清湯, especially the 𝙈𝙖𝙙𝙖𝙞 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙎𝙠𝙞𝙣 (light & airy); was 𝘴𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵𝘭𝘺 𝘥𝘪𝘴𝘢𝘱𝘱𝘰𝘪𝘯𝘵𝘦𝘥 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘵𝘩𝘰 𝘢𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘢 𝘵𝘢𝘥 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 😕
鯛清湯

Highly recommend adding on their 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴 🥚 as well as their 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗞𝗮𝗿𝗮𝗮𝗴𝗲 as a side to share 🐓 the 𝘦𝘹𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘪𝘴 𝘢 𝘵𝘩𝘪𝘯 𝘣𝘢𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘯𝘪𝘤𝘦 𝘶𝘮𝘢𝘮𝘪 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 (𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘥𝘥𝘦𝘥 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦𝘴 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘵𝘶𝘳𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤) & 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 💦

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝙼𝚊𝚍𝚊𝚒 𝚃𝚜𝚞𝚔𝚎𝚖𝚎𝚗 ($𝟷𝟺𝟾) ☜︎
✧ 𝙼𝚊𝚍𝚊𝚒 𝚁𝚊𝚖𝚎𝚗 𝚒𝚗 𝙲𝚕𝚎𝚊𝚛 𝙱𝚛𝚘𝚝𝚑 ($𝟷𝟹𝟾)☜︎
✧ 𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚔𝚞𝚛𝚊 𝚁𝚊𝚖𝚎𝚗 𝙴𝚐𝚐 ($𝟷𝟻)
✧ 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝙺𝚊𝚛𝚊𝚊𝚐𝚎 ($𝟺𝟾) ☜︎

𖤥 Oᴅᴇ Mᴀʀᴜ Dᴇ Sᴀɴᴋᴀᴋᴜ @marudesan.hk
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_ramen
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_central
#marudesan
2022-12-02
$200 (Dinner)
  • 日式炸雞
  • 櫻木煙熏糖芯蛋
2022-11-27 312 views
週日的天氣麻麻,排了十分鐘左右,已經可以入座了,或者是一個人的關係吧。店子以吧枱設計,所以裝修-目了然。在排隊的時候,店員已經送上餐牌,要落order, 麵的選擇唔多,就係三款,有湯麵或沾麵,價格由$$138-$148。-入座,店員立即要求付款,不消十分鐘,便送上拉麵。Ode 鯛白湯$138這鯛白湯湯汁濃厚,有著豐富的泡沫,又有超濃的鯛魚湯風味,帶-點貝類的鮮甜味,味道鮮美。那豚肉切得很薄,肉質嫩滑幼軟,還有爽口筍條,和熟的鯛魚肉;配上軟身的麵條,掛湯力不錯,但個人還是比較喜歡有嚼勁的粗麵多-點,吃罷有少少膩,不錯吧。

店子以吧枱設計,所以裝修-目了然。

-入座,店員立即要求付款,不消十分鐘,便送上拉麵。

Ode 鯛白湯$138

這鯛白湯湯汁濃厚,有著豐富的泡沫,
又有超濃的鯛魚湯風味,帶-點貝類的鮮甜味,味道鮮美。
那豚肉切得很薄,
肉質嫩滑幼軟,還有爽口筍條,和熟的鯛魚肉;配上軟身的麵條,

2022-11-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch