2024-03-31 54 views
小店有部大電視一路播日文歌😍當日播嘅歌好多動漫op/ed本宅宅表示好開心😂而且有一枱客係真日本人😯有種去左道地日本拉麵店嘅感覺***🥢特製背脂煮干沾麵特盛 $108呢款沾麵汁鹹中帶甜背脂滿滿嘅同時又唔覺好油膩😯👏🏻特盛有哂咁多款肉叉燒角,慢煮豚肩,炙燒豚腩,一本滿足麵有得揀軟硬度我揀左正常 食落感覺偏硬下次再食嘅話會揀軟🫢***🥢海老辛醬沾麵特盛 $118🥢加白飯 $8呢款沾麵汁重口味啲鹹中帶辣 比較香口另外加左碗白飯 珍珠米粒粒分明👍🏻***🥢靜岡蜜瓜梳打 $24🥢靜岡綠茶可樂 $24食沾麵咁重口味嘅嘢配有汽飲品gur一gur就最啱😍
小店有部大電視一路播日文歌😍
🥢特製背脂煮干沾麵特盛 $108
呢款沾麵汁鹹中帶甜
背脂滿滿嘅同時又唔覺好油膩😯👏🏻
特盛有哂咁多款肉
叉燒角,慢煮豚肩,炙燒豚腩,一本滿足
麵有得揀軟硬度
🥢靜岡蜜瓜梳打 $24
🥢靜岡綠茶可樂 $24
食沾麵咁重口味嘅嘢
配有汽飲品gur一gur就最啱😍
*思鄉病發作之要食拉麵🍜放工後去左旺角食個拉麵🍜先見店舖好日式咁就入左去luuuu🤣.我地叫左兩碗拉麵🍜:🔸海幸貝出汁-湯拉麵(蜆湯)$98🔸入面有鮮蜆、炙燒豚腩、慢煮豚肩、洋蔥、香蔥、檸檬、蝦油佢d蜆好肥美😍 重點係個灸燒豚腩同慢煮豚肩好出色😍入味之餘仲要係唔痴牙😍沙底就比較濃 岩哂口味重既朋友🤣.🔹(特盛)海老辛醬背脂煮干-沾麺$118🔹入面有海老辛醬、背脂、蛋、叉燒角、慢煮豚肩、炙燒豚腩、紫菜、筍、蔥、生洋蔥沾麵湯底稍為辣d🤣不過值得工讚就係乜材料都有😍😍岩哂大滿足既朋友🤣🤣.🔸靜岡蜜瓜梳打 $24🔸味道甜左d🤣😣.🔹波子汽水 $16🔹飲就係飲舊時既味道🤣..✩•‿• ♡ 〝*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉*〞
思鄉病發作之要食拉麵🍜
放工後去左旺角食個拉麵🍜先
見店舖好日式咁就入左去luuuu🤣
我地叫左兩碗拉麵🍜:
🔸海幸貝出汁-湯拉麵(蜆湯)$98🔸
入面有鮮蜆、炙燒豚腩、慢煮豚肩、洋蔥、香蔥、檸檬、蝦油
佢d蜆好肥美😍
🔸靜岡蜜瓜梳打 $24🔸
味道甜左d🤣😣
🔹波子汽水 $16🔹
飲就係飲舊時既味道🤣
🍜出開通菜街梗係要食豬生最愛嘅拉麵店啦🐽😋 今次我哋揀咗出名東京嘅背脂煮干拉麵, 湯底採用豬背油脂嘅背脂同沙丁魚乾熬出嘅煮干, 味道相對好濃郁, 拉麵達人實喜愛呀! .小丸子嗌咗海幸貝出汁湯拉麵, 湯底係蜆湯, 配料唔少得勁多大大隻嘅蜆, 炙燒豚腩, 慢煮豚肩, 洋蔥, 香蔥同檸檬😄 佢嘅拉麵較粗身, 爽口彈牙, 慢煮豚肉都好好味, 最正係蜆肉好鮮味~ 豬生就嗌咗丸目Black, 以黑椒湯底以製成嘅拉麵~ 係店舖嘅限定拉麵唷~ 配料有豚腩肉, 蝦油, 蒜, 干蒜, 薑汁同蔥, 呢款仲可以揀大滿足size麵底添😚 食拉麵配埋日本靜岡蜜瓜梳打同綠茶可愛係大滿足呀!!!.📌 丸目背脂煮干旺角通菜街74號地舖.拉麵專門店 #沾麵 #油麵 #秘製湯底 #日本過江龍 #東京 #日本料理 #丸目 #旺角 #香港餐廳推介 #快閃日本 #hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback #ramen #ramenlover
🍜
📌 丸目背脂煮干
旺角通菜街74號地舖
2024-02-20 183 views
行行下旺角,見到舖頭裝修都幾新淨,google個名見到係日本過江龍嚟,即管入去試試。🐻特製背脂煮干拉麵個湯充滿豬骨味,非常之濃郁。聽講仲話係用碗上面嘅豬背脂油幫啲拉麵保溫,又好似係真係食極都保持到個溫度。叉燒唔會煮過龍,非常滑。🐻特製背脂煮干沾麵麵嘅份量幾充足,粗幼度幾適中,湯底同拉麵一樣唔會好鹹,再濃郁多少少。溏心蛋都係幾高質,蛋白好入味。食完先知原來仲可以揀背脂增量,不過我個人已經算重口味,覺得預設嘅已經啱啱好。總評分:🍯🍯🍯(3/5)

🐻特製背脂煮干拉麵

🐻特製背脂煮干沾麵

總評分:🍯🍯🍯(3/5)
2024-02-08 120 views
特製背脂煮干沾麵特盛 $108沾麵湯頭好香好濃,加咗$15脂地獄,多加4倍背脂,令到個湯頭勁香口,一啖接一啖,啲麵麵唔夠食,加個100g替玉都係$10,啲麵仲冇鹼水味,叉燒就有兩種,有慢煮叉燒同正常叉燒,同半熟蛋一樣味道不過不失,但個人就鍾意正常叉燒多啲😋𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
特製背脂煮干沾麵特盛 $108

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹
𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️
𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-02-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
《丸目背脂煮干》🔆 旺角 - 5/2/2024🔆 東京新潟縣「燕三条系」拉麵🔆 主打「背脂煮干」湯底,一種加入豚脂同小魚乾一齊長時間熬煮嘅特色湯頭。〰️〰️〰️〰️🍜 特製背脂煮干拉麵 $78▪️麵方面用咗寬扁麵,麵質好實在咬感十足,唔會好吸湯好易腍,係一種好老實做好自己本份嘅麵,同呢個有個性嘅湯頭幾夾!▪️ 深啡色嘅湯頭同碎嘅背脂粒融為一體,入口醬油味行先,細味間有隱約肉嘅香甜味。無對比之下我講唔出有無「煮干」嘅鹹鮮味,可以講嘅係湯底有種焦化嘅風味,口味重而不鹹,加上生洋蔥碎呢個神來之筆,清爽嘅口感輕鬆解膩!我個朋友最後全清咗個湯,大癲!味蕾成就 +1!▪️ 配料有灸燒豬腩肉叉燒 x 1 同 豬梅頭肉 x 1。豬腩肉叉燒表面灸燒過,肉質唔乾唔硬可以輕鬆解體,有油嘅甘香,有梅納反應過後嘅焦豚香。豬梅頭味道上係純粹豚嘅肉香,瘦得嚟肉質粉嫩軟腍,幾好食!▪️ Default跟一隻半熟蛋切開上,蛋黃流心度極高,醬漬色深入蛋白外層,而係呢種甘重口味嘅湯底下,醬漬味唔係好食得出,但仲食到啲蛋香,算係甘。〰️〰️〰️〰️ 💸 埋單 $78,加一❌️▪️ 「背脂煮干」初體驗。可以話係唔放入口都唔會聯想到嘅味道,不妨一試。你以為
《丸目背脂煮干》

🔆 旺角 - 5/2/2024
🔆 東京新潟縣「燕三条系」拉麵
〰️〰️〰️〰️
🍜 特製背脂煮干拉麵 $78
〰️〰️〰️〰️

💸 埋單 $78,加一❌️
▪️ 「背脂煮干」初體驗。可以話係唔放入口都唔會聯想到嘅味道,不妨一試。你以為「背脂煮干」係男人專屬嘅浪漫?今日我就見到有兩台女仔客,拉麵無分國界性別!
2024-02-05
$78 (Dinner)
2024-02-04 116 views
很少香港的拉麵店以大量背脂作為賣點, 之前二郎系的混亂拉麵也是這種做法, 但結業後就只有這一家還堅持背脂這種重口味的配料, 最好的配搭不是沾麵, 也不是湯麵模式, 而是撈麵, 也是這家拉麵店比較特別的做法.麵身夠厚夠曲身, 再加上魚介醬油及背脂, 撈起來就是夠濃夠香, 其他配菜也比一般的豐富, 除了筍絲外, 也有菠菜和泡菜, 再加上叉燒, 特別是炙燒腩肉, 吃起來更飽足, 如果將慢煮的那塊叉燒, 換上炙燒更開心, 因為後者的焦香和油脂香, 和撈麵的風格極之配合.

2024-02-03 49 views
拉麵店位於旺角通菜街 超級方便舖頭都幾闊落 又有bar檯!平日我去到都唔係超級多人排隊 無需要等位餐廳主要sell超級濃郁熬製左好耐既拉麵湯底 分別可以點湯麵或者沾麵😍特質背脂煮干 - 湯拉麵🍜 ($78) 食拉麵第一啖一定係試佢個湯底🤫哇!有質感超級豐富 好邪惡真係超級濃郁既豬味 仲有淡淡既鰹魚味 好香 唔會太鹹 但係身為湯怪既我 我個人覺得有少少油 無辦法飲嗮d湯慢煮豚肩好嫩 有淡淡既煙燻味 同埋胡椒係側邊炙燒豚肉肥瘦比例好平均 肉超級juicy 仲有少少燒過既香味 我個人鍾意第二款肉多d😚仲有超級抵讚既係溏心蛋有全隻 而且側邊既蔥、洋蔥、木耳都超級大方 食到最後依然每一口都有配料✌🏻📍丸目背脂煮干 (旺角)地址:旺角通菜街74號地舖
拉麵店位於旺角通菜街 超級方便
舖頭都幾闊落 又有bar檯!
平日我去到都唔係超級多人排隊 無需要等位

特質背脂煮干 - 湯拉麵🍜 ($78)
食拉麵第一啖一定係試佢個湯底🤫
哇!有質感超級豐富 好邪惡
真係超級濃郁既豬味 仲有淡淡既鰹魚味 好香

慢煮豚肩好嫩 有淡淡既煙燻味 同埋胡椒係側邊

📍丸目背脂煮干 (旺角)
地址:旺角通菜街74號地舖
特質背脂煮干 - 湯拉麵
  • 特製背脂煮干湯拉麵
2024-01-29 45 views
拉麵店位於旺角通菜街 超級方便
舖頭都幾闊落 又有bar檯!
平日我去到都唔係超級多人排隊 無需要等位

特質背脂煮干 - 湯拉麵🍜 ($78)
食拉麵第一啖一定係試佢個湯底🤫
哇!有質感超級豐富 好邪惡
真係超級濃郁既豬味 仲有淡淡既鰹魚味 好香

慢煮豚肩好嫩 有淡淡既煙燻味 同埋胡椒係側邊

📍丸目背脂煮干 (旺角)
地址:旺角通菜街74號地舖
特質背脂煮干 - 湯拉麵
2024-01-29
$78 (Dinner)
由豬背脂油製成既湯底,背脂煮干比起其他拉麵湯底味道會相對較濃,標準濃度既湯底已經會輕微帶一點點甘澀苦味🤏🏼呢一間拉麵係屬於偏重口味湯底~如果鍾意清一點湯底嘅人就未必會鍾意食呢一間。🍜特製背脂煮干湯拉麵/ $98 (+$20追加左兩塊炙燒豚腩🐷🍥)一碗基本配料味玉、慢煮豚肩、炙燒豚腩、洋葱、木耳、紫菜、青葱。標準可揀150g麵底👌🏻 餓底揀左大滿足180g🍜🤭鍾意食粗身拉麵既人一定會鍾意呢個極太麵底❤️雖然話係偏油脂感口感嘅湯底,但係食落去又唔算好油膩~另外叫左:🥟口福餃子/ $28 就一般的日式餃子了~🫧波子汽水/ $16整體而言極太麵底確實好食~豚腩都ok 👌🏻😋可以一試。
特製背脂煮干湯拉麵
特製背脂煮干湯拉麵

🍜特製背脂煮干湯拉麵/ $98
(+$20追加左兩塊炙燒豚腩🐷🍥)
標準可揀150g麵底👌🏻 餓底揀左大滿足180g🍜🤭
鍾意食粗身拉麵既人一定會鍾意呢個極太麵底❤️
雖然話係偏油脂感口感嘅湯底,但係食落去又唔算好油膩~

另外叫左:

🥟口福餃子/ $28 就一般的日式餃子了~

🫧波子汽水/ $16

整體而言極太麵底確實好食~豚腩都ok 👌🏻😋可以一試。
2023-12-09
$130 (Lunch)
2023-12-01 65 views
Marume Ramen 係東京過江龍拉麵店,係香港開第3間分店。餐廳雖然細間、但都有幾張四人檯,以木系設計感覺非常舒適溫暖。見到間拉麵店咁得意,就上網望吓「背脂煮干」嘅意思,背脂等於豬背油脂,煮干等於沙丁魚熬湯。該店使用大量日本不同類型既海鮮再熬製湯底而成,湯底完全唔油膩。每位客人更送抽獎扭蛋一隻, 最好係抽中拉麵,一般都有飲品/溫泉蛋一隻。背脂煮干拉麵 $98湯入面有豬肉腩、滷蛋、豬肩、木耳及紫菜。湯底用豬既背、豬骨及醬油熬制。湯底很濃,啖啖海鮮味,仲帶點柚子味。拉麵粗身好爽口彈牙似橡筋。慢煮豚肩同炙燒豚腩好入味。丸目black $108這個麵係由東京店店主丸目研發,季節期間限定。以大量黑胡椒及黑蒜作為湯底,另外加上蝦油、蒜、干蒜、黑椒、芽菜、薑汁、豬腩肉成為整個麵。麵底可選擇正常/大滿足size。 麵既軟硬程度亦可自行決定。日本三得利生啤即時tap 出有氣生啤,比罐裝啤酒更好味,仲有泡。靜岡蜜瓜梳打有氣既靜岡蜜瓜梳打,好似波子汽水味。有自然既蜜瓜味。配上拉麵加有氣飲品非常夾。

背脂煮干拉麵 $98

丸目black $108

日本三得利生啤
即時tap 出有氣生啤,比罐裝啤酒更好味,仲有泡。

靜岡蜜瓜梳打
2023-11-21
$150 (Dinner)
  • 日本三得利生啤
  • 丸目BLACK
2023-11-21 57 views
平日行過見到都好多人排隊,今次我就黎食下尼個日本拉麵啦~大概排了10分鐘的隊就到我們啦!位子不是很多,和日本的拉麵店一樣,瞬間感覺回到日本~音樂也是熟悉的歌曲,還聽到了鬼滅的「紅蓮華」!👍特盛麻辣蛋豚肉沾麵💰115雖然是麻辣,但還是可以接受的。每一口麵都先沾一下醬汁再一口吃掉,很好吃!醬汁的味道很濃郁,辣辣地更加開胃!特製背脂煮干湯拉麵 💰98這個湯拉麵也很不錯,秘制醬油湯底很濃郁,麵可以自己選擇軟硬度,而且它的豚肉特別好吃,油脂分布得剛剛好~飲品:靜岡綠茶可樂 💰24 & 日本三得利生啤💰38食完會發現湯面會有一層油,原來這個是以豬背油脂和大量沙丁魚幹熬出來的,就是「背脂」「煮干」的意思了~可以用來保存食物的溫度😊精心的湯底,美味的佳餚,很不錯!

特盛麻辣蛋豚肉沾麵💰115

特製背脂煮干湯拉麵 💰98

飲品:靜岡綠茶可樂 💰24 & 日本三得利生啤💰38

2023-11-16
$120 (Dinner)
2023-11-20 66 views
身為拉麵關注組一員最喜歡試下唔同拉麵店今次到訪呢間門口唔算起眼 入黎都幾熱鬧座位有table 吧台可以揀 平日夜晚食都滿座👍🏻小店溫馨加上背景放住啲日文歌環境放鬆夜晚諗唔到食咩 食拉麵肯定冇錯🥰 .▪️麻辣蛋沾麵 $115▪️特製背脂煮干湯拉麵 $98▪️靜岡蜜瓜梳打 $24▪️波子汽水 $16.沾麵推薦!湯頭濃郁味道好特別嘅麻辣味再加啲蛋花 淡淡蛋香味湯頭裡面有好多好軟嫩嘅肉 麵裡面都有肉碎本身以為冇咩肉 原來肉份量都唔馬虎😋
身為拉麵關注組一員最喜歡試下唔同拉麵店
再加啲蛋花 淡淡蛋香味
湯頭裡面有好多好軟嫩嘅肉 麵裡面都有肉碎
本身以為冇咩肉 原來肉份量都唔馬虎😋

2023-11-19 82 views
再次嚟到旺角嘅丸目背脂煮干拉麵 🍜,食物依然保持水準,兩個人加埋都唔使$300,可以食到正宗拉麵,好抵食呢!而且餐牌仲有新嘅限定商品,分別係麻辣蛋沾麵同麻辣蛋沾麵特盛,鍾意辣🌶️嘅朋友可以過嚟試試!✨特製背脂煮干-湯拉麵拉麵粗身彈牙,湯味濃郁,吸收哂湯底嘅精華😍 加上豚肉脂肪多,肉質超腍超軟,口感豐富,拉麵控點可以錯過!👍🏻✨丸め油麺(拌麵)油麺同樣香氣撲鼻,材料豐富,除咗有背脂、慢煮豚肩、炙燒豚腩、仲有雞蛋同泡菜等等,味道醇厚,食之前記得要將蛋黃同麻油、醬油撈均呀,每啖都彈牙有咬口,原來泡菜同油麵都咁夾呢🤤
✨特製背脂煮干-湯拉麵
丸め油麺(拌麵)
✨丸め油麺(拌麵)
Type of Meal
Dinner
2023-11-11 58 views
旺角呢個地方從來都不缺美食😆😆今次行行下街 search 食咩既時候🤔🤔見到呢間拉麵店個名好橋口🤔🤔 原來係日本過江龍😳叫做丸目背脂煮干😲 原來背脂煮干係用豬背既油脂 —「背脂」加大量沙丁魚乾熬出黎「煮干」作為湯底😍😍,聽落好吸引 所以決定去一探究竟😆去到分別叫左 - 特製背脂煮干沾麵特盛 & 九目BLACK因為九目BLACK係黑椒湯底🤩 一上台已經聞到超濃既黑椒味 !有五花肉片、芽菜、韮菜做配料,全部都入曬味 🤤🤤 超正!個人鍾意食特製背脂煮干沾麵特盛多啲🤓沾麵個湯超級多料!最愛既筍有超多😋😋啲麵都幾掛湯!浸一浸就食得 😌😌要讚下佢地既叉燒 好淋 一啲都唔乾!最怕食到又硬又乾野飲分別叫左生啤同埋靜岡蜜瓜梳打🥰🥰爽爽👍🏻👍🏻
旺角呢個地方
從來都不缺美食😆😆
今次行行下街 search 食咩既時候🤔🤔
見到呢間拉麵店個名好橋口🤔🤔
原來係日本過江龍😳叫做丸目背脂煮干😲
聽落好吸引 所以決定去一探究竟😆

去到分別叫左 - 特製背脂煮干沾麵特盛 & 九目BLACK

因為九目BLACK係黑椒湯底🤩
一上台已經聞到超濃既黑椒味 !
有五花肉片、芽菜、韮菜做配料,全部都入曬味 🤤🤤
超正!

個人鍾意食特製背脂煮干沾麵特盛多啲🤓
沾麵個湯超級多料!最愛既筍有超多😋😋

啲麵都幾掛湯!浸一浸就食得 😌😌
要讚下佢地既叉燒 好淋 一啲都唔乾!
最怕食到又硬又乾

野飲分別叫左生啤同埋靜岡蜜瓜梳打🥰🥰