2019-04-25 112 views
麵屋一燈.連續5年被日本網民選為日本Best Ramen講到咁勁梗係試吓啦第一碗醬油拉麵個湯底幾濃個雞肉少少彈牙肉質唔會太老叉燒就正常啦~拉麵既精髓就係隻溏心蛋,個人認為都夠入味!.另一碗係期間限定柚子拉麵(鐘唔鐘意就視乎你鍾唔鍾意食酸)如果各位怕食拉麵既油膩感呢個湯底一定會幫到大家解解膩!因為佢個湯底真係充滿柚子既酸味😂😂另外好欣賞佢呢個麵配既炙燒豚肉好香口本身豚肉脂肪比例較多,但柚子既酸又真係中和返,成件事好清新!P.S 怕酸就食返原味唔酸啦🍋
麵屋一燈
連續5年被日本網民選為日本Best Ramen
講到咁勁梗係試吓啦
第一碗醬油拉麵個湯底幾濃
個雞肉少少彈牙肉質唔會太老
叉燒就正常啦~
拉麵既精髓就係隻溏心蛋,個人認為都夠入味!
另一碗係期間限定柚子拉麵
(鐘唔鐘意就視乎你鍾唔鍾意食酸)
如果各位怕食拉麵既油膩感
呢個湯底一定會幫到大家解解膩!
因為佢個湯底真係充滿柚子既酸味😂😂
另外好欣賞佢呢個麵配既炙燒豚肉好香口
P.S 怕酸就食返原味唔酸啦🍋
  • 秘製醬油拉麵
2019-04-21 209 views
首先講講用餐環境,相當舒適,與友人被安排坐在窗邊位置,看著遊輪在前方感覺也不錯。我們分別點了沾麵和醬油拉麵。沾麵麵質粗、硬且梃身。如食法提示,先試一條麵,感覺冰涼爽口。再試點醬,十分掛麵。雖知沾麵一向較會重口味,但這個醬湯比我想像中的偏咸。加上附送的辣味櫻花蝦粉,只放一丁點已惹味不少。愛辣的朋友們可加多些以增求刺激感。最後加上清湯,湯頭仍舊偏咸。友人的醬油拉麵同樣覺得湯頭偏咸。如閣下較喜歡較重口味的拉麵或沾麵湯頭,想定必愛上。

我們分別點了沾麵和醬油拉麵。

最後加上清湯,湯頭仍舊偏咸。

友人的醬油拉麵同樣覺得湯頭偏咸。
如閣下較喜歡較重口味的拉麵或沾麵湯頭,想定必愛上。
醬油拉麵加蛋
沾麵加蛋
2019-03-26 440 views
與友人講起想食拉麵沾麵 就搵到呢間 東京沾麵冠軍 一於試試佢 聽聞之前要大排長龍 依加連條排隊區都無埋 可以直入 可能都算晏8:30pm 先去食入到去 好有和風格調 有棵松樹係中間做間隔坐位都唔少本店招牌《濃厚魚介》都有分拉麵/沾麵(再分標準=無蛋/味玉=有蛋/特製=有蛋多叉燒)最後與友人都揀左《濃厚魚介 沾麵 味玉》$158 沾麵汁 沾麵 味玉 叉燒 紫菜熱騰騰既魚介汁 掛滿麵條 味道濃郁 但又唔會感覺油膩 如果覺得凍左 可以搵店員翻熱湯汁 👍🏻入面仲有雞肉丸子 帶有軟骨 增加口感麵條彈牙 軟硬適中 正 令人幾飽都要食晒成碗麵😋溏心蛋 煮既時間啱啱好 浸下湯汁再食 味道更佳 叉燒方面 肉多 沒有肥肉 肉質幼嫩食完仲可以加魚湯(黑色壺)飲埋佢 唔好浪費期間限定既柚子味 都想試 下次會再黎試埋佢🤩

入到去 好有和風格調 有棵松樹係中間做間隔

叉燒方面 肉多 沒有肥肉 肉質幼嫩
食完仲可以加魚湯(黑色壺)飲埋佢 唔好浪費
期間限定既柚子味 都想試 下次會再黎試埋佢🤩
2019-03-15
$158 (Dinner)
濃厚魚介
  • 味玉濃厚魚介沾麵
2019-03-11 403 views
見好多人推介,所以就去左試下。試完覺得一般般、冇乜特別,冇人地吹捧到咁好味。我覺得我個碗個湯淡左小小,其他正常。不過佢既環境吾錯,可以望到海景。所以得閒都可以再試下。
2019-03-11 303 views
喺日本好容易搵到好味沾麵,但喺香港就中伏機會居多. 今次試咗呢間沾麵,價錢頗貴,味玉濃厚魚介沾麵要$158星期六夜晚7點幾要排吓隊,海景窗邊位full晒,呢個”內園”景都ok,整間餐廳係和式設計,枱與枱之間空間十足,氣氛平靜舒適. 枱面有張好cute嘅圖解說明沾麵嘅由來同食法沾麵上枱時,侍應話如果個湯食食吓唔夠熱就叫佢哋整番熱. 旁邊碟櫻花蝦辣粉加落湯更加惹味. 由於個麵係凍的(雪櫃拎出嚟嗰種凍),湯好快俾沾麵整凍,即使我每次只夾幾條去浸.浸完湯食落口,只係暖(如果追求食熱辣辣麵就會失望),麵好彈牙,硬度適中,掛咗魚介湯,好好味!! 但隻蛋同嗰兩片肉就唔掂,肉好凍又似凍火腿咁有凍肉味,隻蛋嘅蛋白食落好粉,唔滑唔彈... 反而嗰湯入面嗰兩粒肉丸好正!! 食完個麵,有個熱水瓶入面有清湯俾你加湯魚介湯飲,呢個結尾好正,因為個魚介湯的確好香,令人回味!! 下次我要個濃厚魚介拉麵就可以了

下次我要個濃厚魚介拉麵就可以了
2019-03-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
  • 濃厚魚介沾麵
2019-03-03 370 views
秘製醬油拉麵-味玉 ($148)之前係台灣都有試過一燈 今次就冇食到佢嘅沾麵要咗普通拉麵就算湯底嘅醬油味冇乜層次 係好純粹嘅鹹味慢煮雞肉就唔夠淋身 放係湯入面耐咗會有啲嚡 而且兩片肉都有少少雪味蛋就反而做得幾好 蛋黃勁濃郁I’ve tried Menya Itto’s taiwan branch before, and so this time Ive decided not to have their tsukemen, instead I opted for the normal ramen with the shoyu broth.The soup base tasted plainly of soy sauce, and lacks depth in its flavours. The slow-cooked chicken breast could be more tender, especially since it gets tougher after it’s soaked in the soup for a while. Both slices of meat als
秘製醬油拉麵-味玉

秘製醬油拉麵-味玉 ($148)

湯底嘅醬油味冇乜層次 係好純粹嘅鹹味
蛋就反而做得幾好 蛋黃勁濃郁

The soup base tasted plainly of soy sauce, and lacks depth in its flavours. The slow-cooked chicken breast could be more tender, especially since it gets tougher after it’s soaked in the soup for a while. Both slices of meat also had a bit of that “frozen taste” to it, probably cause of the minimal seasoning.
The egg on the other hand was quite nice - the yolk was rich and well incorporated with the soy sauce that it was soaked in.

----
💭Rating
Yums 7.3/10 👅
Worth 6.5/10 👍🏻
2019-02-12 338 views
好耐都無食過拉面啦🍜今日難得氹到P小姐去食😚又食中正嘢 超開心😋.喺人流極旺既海運LCX裡面🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️原來隱藏左一間高質拉面舖😮今次食既係鹽味拉面先講湯底用左清雞去煮 完全將雞既美味精華濃縮左喺湯裡面🐔🐔🐥🐣另外附上一碟干貝醬汁 有啲似平時食開既XO醬 不過就唔辣既❎🌶好有海味嗰種鮮味🦐上枱時 湯面層有少少膠身 驚喜🤤應該都花左唔少功夫去整😎味道係比較清香 唔係豚骨嗰種濃味湯底😆好飲到雞鮮味 ✌🏻配料方面 豚肉片超正 200分😻😻入口勁滑 肉質非常嫩 仲要有少少肥膏🥰肥膏所釋放出既豬油香令肉既味道再升級💫⭐️.雞肉都係好滑 比較厚切🌝甜味比起豬肉稍為遜色💁🏻‍♂️但都唔差🙋🏼‍♂️.麵條方面就較為幼身 索湯能力無得輸😏質地就比較爽口彈牙 唔太濃鹼水味🤓.仲有一樣嘢要讚就係啲大蔥😚好蔥既人一定抵擋唔住誘惑🤣皆因實在非常新鮮 食落感覺好清新😌😌食耐左可能會慢慢覺得湯底會咸😕但食一兩條蔥就可以幫幫手清一清🤗.餐廳環境非常寬敞🤟🏼雖然商場人流非常旺不過好彩今次幫襯餐廳唔多人😺坐得舒服 食得開心又滿足🤠
好耐都無食過拉面啦🍜
坐得舒服 食得開心又滿足🤠
芳醇鹽味特製拉面

芳醇鹽味特製拉面
2019-02-12 278 views
去年九月來過一次,吃了湯拉麵覺得味道一般又貴。今次因為同事話她的日本親戚來吃了沾麵覺得超好吃,所以我們決定再來試沾麵。我喜歡吃沾麵因為有粗又彈的麵條,但沾麵湯的味道和温度也很重要。留意,要order $158沾面才有蛋和叉燒肉,平d那款是淨麵跟魚介沾麵湯。坐在bar枱對住廚師睇到多d製作過程,見到碗碗沾麵湯在爐頭煮熱再放入微波爐丁 3分鐘,為確保沾麵湯夠熱。個人是十分避免吃微波爐食品,自己見不到算,見到以後都避免。他們其他湯拉麵湯在爐頭加熱就serve,會是比較好的選擇。而且見柚子和辛柚子拉麵比較多人order, 下次可以試下。這次吃的沾麵因煮完用冷水過,麵質好彈口,十分滿意,沾麵湯ok, 不會太咸。內有兩粒yummy雞肉丸。叉燒方面,其實是一塊似Turkey 肉ham 和豬肉ham薄切。溏心蛋ok....1点半吃完,5点半有中度肚痛,懷疑蛋出事。

Type of Meal
Lunch
2019-02-11 175 views
身為沾麵愛好者..見到又唔洗排隊....當然一嘗香港的麵屋一燈..湯底方面. 夠熱. 夠濃. 夠香..正對我心意了.個人喜歡食法 放麵落去幾秒 即夾上黎食..麵質方面...煮得剛剛好 口感不錯. 同時亦可以鎖到個湯 但個蛋比較遜色. 流心小小會更好吧...或許是烹調時間過了. 煮成的雞蛋質感未夠好.Any肥...環境好絕對為食物加分..望住維港夜景食. 放鬆心情. 建議晚上來..價錢黎講..唔算平....但值得一試...

身為沾麵愛好者..

見到又唔洗排隊....

當然一嘗香港的麵屋一燈..

湯底方面. 夠熱. 夠濃. 夠香..正對我心意了.
個人喜歡食法 放麵落去幾秒 即夾上黎食..
麵質方面...煮得剛剛好 口感不錯. 同時亦可以鎖到個湯

但個蛋比較遜色. 流心小小會更好吧...

或許是烹調時間過了. 煮成的雞蛋質感未夠好.

價錢黎講..唔算平....但值得一試...
剛好在尖沙咀下班的今天, 想著便想去吃一吃尖沙咀有2,3家還沒吃過的拉麵, 走著走著竟走錯來了這家一燈. 畢竟是海運大廈, 遊客區的食店還是較多4人或6人位, 故最後挑了看著船的BAR枱. 這裡以沾麵為主打, 自然是點最基本的濃厚魚介沾麵. 這個拉麵枱頭只有冰水及魚乾清湯, 沒調味料或任何芽菜小吃等. 送上的麵條及沾麵湯送上一碟櫻花蝦辣粉, 可在吃至中段時混合改變味道. 濃厚的沾麵湯裡浮著幾顆雞肉丸子, 丸內裡混有雞軟骨, 鬆軟與爽口的骨感很好吃. 店員送上時特別提醒, 如湯冷了可要求加熱, 這樣十分貼心. 尾段可加上魚乾清湯把湯一併享受. 麵條是粗麵, 配上沾湯十分好吃. 附上的流心蛋可惜有點不夠流心, 略為扣分. 但味道則夠味. 雞肉叉燒及豚肉叉燒則沒有太多調味. 但肉質很好咬口. 埋單算上加一要$158, 價格絕對是米芝蓮級, 麵的配料不算特別出色, 幸好沾湯及麵底補救, 尚算可以.
這裡以沾麵為主打, 自然是點最基本的濃厚魚介沾麵.
濃厚魚介沾麵
店員送上時特別提醒, 如湯冷了可要求加熱, 這樣十分貼心.
尾段可加上魚乾清湯把湯一併享受.
麵條是粗麵, 配上沾湯十分好吃.
附上的流心蛋可惜有點不夠流心, 略為扣分. 但味道則夠味.
雞肉叉燒及豚肉叉燒則沒有太多調味. 但肉質很好咬口.

2019-01-18
$150 (Dinner)
濃厚魚介沾麵
2019-01-27 181 views
平日下晝經過餐廳都會見到有人排隊,今日下午兩點經過見到無人就入咗去試試。入面唔係太多人,裝修係典型日式風格,好舒服。一直好回味日本試過嘅柚子味拉麵,香港又甚少遇到,見到個餐牌有就即刻點咗。個麵好快就上啦,個賣相好吸引,個蛋同埋個筍都唔錯。柚子味道相當酸,蓋過咗湯底原本嘅味道,可能有人會唔中意,但係對於一向鍾意食酸味嘅我嚟講就好正啦,有好 Fresh 嘅感覺。如果唔係因為見到無人排隊,我都唔會發現呢度有我想食好耐嘅柚子味拉麵,之後一定會再嚟食。

柚子拉麵

2019-01-23
$138 (Lunch)
柚子拉麵
  • 柚子味拉麵
2019-01-26 141 views
平安夜約咗啲老友八點鐘開波,但係五點幾就肚餓諗住食啲嘢再去海港城行一陣 🛍️泊完車一行落嚟就見到呢間拉麵, 以前好多人排隊嘅,可能因為五點幾冇人排隊,咁我哋就諗住入去share一個沾麵啦!入咗冇幾耐waitor就攞張紙畀我哋tick要食咩麵。佢最出名食沾麵所以我哋揀咗濃厚魚介沾麵,但係一碗要158蚊 我覺得真係好貴 💰 不過算啦我哋都係兩個人share試下味道如何 等咗好耐!起碼有15分鐘個麵先至到!首先就跟佢教嘅食法,乜都唔好點食一啖面先。質感ok但係唔夠彈牙 🤔然後再點埋個湯,果然係濃湯鹹到不得了! 係咪真係咁好食呢?我又覺得麻麻地。。。仲要收咁貴

係咪真係咁好食呢?我又覺得麻麻地。。。仲要收咁貴
2018-12-24
$100 (Tea)
2019-01-24 103 views
嚟咗尖沙咀就去試吓「日本No.1 拉麵店-麵屋一燈」, 熱潮過後終於唔使大排長龍啦!✌🏽店內環境大, 有唔同類型嘅檯, 就算你一個人定兩個人撐枱腳定係三五知己都好適合👍🏾檯與檯之間亦都好闊落, shopping完嚟食嘢都冇問題👜好開心😛我哋被安排入座窗邊bar檯位置, 可以一邊食拉麵一邊飽覽維港, 感覺更上一層樓, 餐廳亦都好貼心, 每個位置都有個小籃子可以擺放物品拉麵款式唔多選擇, 冇得特別加配其他配菜或者選擇麵底軟硬程度同湯底濃度🍜濃厚魚介沾麵-味玉 ($158)湯好香, 好濃魚介味, 加埋小碟子嘅櫻花蝦碎, 帶微微辣, 正😋麵條質感彈牙, 沾上濃湯, 咸度岩岩好👍🏾但塊雞肉同叉燒就有d失望, 普通冷盤嘅火腿咁😑🍜期間限定-柚子拉麵 ($148)鍾意柚子味嘅就可能會好鍾意🥰湯底好濃柚子味, 開頭食會感覺好清新好開胃, 當食到一半開始就覺得太酸🤢拉麵麵條同沾面相反, 係幼身個種, 個人喜好就麻麻地啦🤣但呢塊炙燒厚豚肉係好好食, 好入味而且唔乾仲好淋👍🏾仲有隻🥚, 醬油味夠又無蓋過本身蛋味嘅甘香, 讚👍🏾勝在對住維港食拉麵, 地方乾淨舒服, 店員服務態度好, 整體嚟講我覺得未算好好食,

🍜濃厚魚介沾麵-味玉 ($158)
🍜濃厚魚介沾麵-味玉

🍜期間限定-柚子拉麵 ($148)
鍾意柚子味嘅就可能會好鍾意🥰
🍜期間限定-柚子拉麵

勝在對住維港食拉麵, 地方乾淨舒服, 店員服務態度好, 整體嚟講我覺得未算好好食, 而且價錢略貴, 只能夠講ok啦, 要排隊就未必會嚟食😅
2019-01-23
$150 (Dinner)
🍜濃厚魚介沾麵-味玉
2019-01-21 92 views
濃厚魚介味玉沾麵🥚🍜.麵屋一燈係香港都開左一段時間,但一直都未去,多謝好姊妹帶小編去食❣️❣️❣️最後決定食濃厚魚介味玉沾麵🥚🍜,無選標準因為會少左蛋、雞叉燒同慢煮豬肉!其實開業以來都有留意住坊間評語,知道口碑一般,所以冇帶好高期望入去,但係最後都頗滿意啊😃唯一一樣就係覺得定價太高,會令encore客減少啊!.點餐後等左大概20分鐘,沾麵湯底表面琼左一層油,幸好搞均後湯底都仲係熱的🔥入面有雞肉丸🐔,好軟綿綿而中間有粒粒雞軟骨,覺得挺有特式😋.沾麵係室溫,好粗身好彈牙,掛湯效果都不錯!覺得雞叉燒可以再做得軟滑啲,不過都係林身既👍🏻豬叉燒就有啲似Parma ham既味道同質感😉至於糖心蛋就好重醬油味,反而彈本身嘅味道就唔太食到🥚🥚。食到最尾可以留返少少湯底,加返滾熱辣既湯撈均,再重新食埋餘下沾麵,就夠晒溫暖了😚
濃厚魚介味玉沾麵🥚🍜
2019-01-17 96 views
尖沙咀間麵屋一燈已經想試好耐, 有日襯住喺尖沙咀附近, 就突登行過去海港城試下。夜晚7點幾, 門口已經有一條人龍, 大概有十幾人左右, 等咗廿分鐘左右就入得。一燈嘅環境唔錯, 枱與枱之間有距離, 有一定嘅私隱性, 唔會講乜都俾隔離枱聽到。佢嘅menu其實唔算多款式, 我就叫咗佢主打嘅濃厚魚介沾面。同其他拉面店唔同, 一燈係無得自行選擇面嘅粗幼同配料嘅份量, 所以喺點餐紙tick咗想食嘅野後就交俾店員。等咗大概廿分鐘, 終於都上菜, 算等得幾耐。個餐有碗魚介濃湯同埋一碗沾面, 除咗沾面之外, 仲有兩片肉同埋一隻切開兩半嘅溏心蛋。一燈沾面嘅屬於粗面, 所以掛湯能力比較好。魚介湯非常濃味, 未食已經聞到一大陣魚乾味, 由於沾面本身無味, 所以混合咗魚介湯一齊食, 可以淡化魚介嘅咸味, 味道啱啱好。湯入面仲有兩粒豬肉丸, 有意外嘅驚喜。雖然138蚊碗沾面有啲貴, 但間唔中食一兩之都ok.

濃厚魚介沾面

雖然138蚊碗沾面有啲貴, 但間唔中食一兩之都ok.
2019-01-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$138 (Dinner)
濃厚魚介沾面
  • 濃厚魚介沾麵