Restaurant: Merci Minnie
Info:

2023-09-19 945 views
原本諗住去鯉景灣食晚飯,因為冇位泊,於是轉軚去筲箕灣。行入東大街見到天后廟對面有間小店叫Merci Minnie “摩司”,行近啲睇,原來成間店一個客都冇,我心沉一沉,但我朋友見到個餐牌有牛脷意粉,咁啱佢又想食,加上佢個staff (又可能係老闆娘) 好殷勤咁走出嚟介紹有咩嘢食。於是即管試吓。我哋叫咗個紅洒燴牛牛肋肉飯,加多三個小食:鹽燒三文魚腩,鹽燒牛脷,燒五花腩肉。個牛肋肉炆得好琳,好好味,而且餸多過飯, 夠晒兩個人食。個三文魚腩好新鮮,又香又滑,完全唔會腥👍 牛脷厚切,外脆內軟 有90分,五花肉燒得香但畧乾。總結:我會比85分,下次會再嚟。到我走嗰陣,已經有多三台客。

燴牛肋肉飯,鹽燒三文魚腩,鹽燒牛脷,五花肉
燴牛肋肉飯,鹽燒三文魚腩,鹽燒牛脷,五花肉
店名/Shop Name:Merci 摩司餐廳地址/ Adresss: G/F, 28 Shau Kei Wan Main St E, Shau Kei Wan種類/Type:午餐推介/Recommend:意粉人均價錢:$100咖喱牛肋肉牛脷配飯 $104咖喱牛肋肉牛脷是一道食材和调味料都非常丰富的美食。首先,牛肋肉和牛脷是优质的牛肉部位,牛肉质地韧劲十足,口感丰富,同时牛脷也有很好的咀嚼感。其次,咖喱调味料的加入让菜肴更加浓郁,充满了香料的味道,让人食欲大开。咖喱的味道多样化,增加了食材的多样性和营养价值。整道菜配以白米饭,让口感更加丰富,咖喱牛肋肉牛脷是一道味道浓郁、营养丰富的美食,值得一试。BBQ豬頸肉吉列豬扒煙肉豬肉腸配飯$94BBQ豬頸肉美味、多汁的烤肉食品。豬頸肉是肉質柔軟、帶有細小的肥肉紋路,因此烤出來的豬頸肉非常嫩滑,口感豐富。其次,BBQ豬頸肉在烤制過程甜味醬汁,讓肉質表面烤出一層香甜的焦糖色,口感非常讚。烤好的BBQ豬頸肉切成薄片或块状,摆盘装饰,色泽金黄、诱人,让人食欲大开。BBQ豬頸肉是一道非常美味,不容错过。 煙肉煎得脆脆的一點也不油膩,吉列豬扒口感香脆、肉质
店名/Shop Name:Merci 摩司餐廳
種類/Type:午餐
推介/Recommend:意粉
人均價錢:$100

咖喱牛肋肉牛脷配飯 $104

BBQ豬頸肉吉列豬扒煙肉豬肉腸配飯$94
BBQ豬頸肉美味、多汁的烤肉食品。豬頸肉是肉質柔軟、帶有細小的肥肉紋路,因此烤出來的豬頸肉非常嫩滑,口感豐富。其次,BBQ豬頸肉在烤制過程甜味醬汁,讓肉質表面烤出一層香甜的焦糖色,口感非常讚。烤好的BBQ豬頸肉切成薄片或块状,摆盘装饰,色泽金黄、诱人,让人食欲大开。BBQ豬頸肉是一道非常美味,不容错过。 煙肉煎得脆脆的一點也不油膩,吉列豬扒口感香脆、肉质鲜嫩的美食,煎豬肉腸質地堅實,肉眼香草玩起來每一啖都有肉香和香草味道

煎三文鱼$118
三文魚煎得外皮香脆肉質鮮嫩,和忌廉汁意粉非常搭配,
煎好的三文鱼肉质鲜嫩,口感细腻,带有淡淡的香味,同时外表金黄酥脆,非常诱人。煎三文鱼通常会用一些简单的调味料,比如盐、黑胡椒、柠檬汁或者橄榄油等,以突出三文鱼本身的原味。三文鱼的颜色也非常美丽,煎熟后呈现出淡粉色的色泽,非常吸引人的眼球。忌廉汁意粉奶油味浓郁、口感丰富的,面条是细长的意大利面条,配上浓郁的忌廉酱汁。忌廉汁意粉的口感柔滑且口味浓郁,奶油味和意大利面条的口感混合在一起,非常美味。整道菜看起来也很有质感,呈现出奶白色的浓郁汁液和淡黄色的意大利面条,让人垂涎欲滴。

2023-05-02 687 views
預早公眾假期前定位,果然座無虛席,等咗一陣就可以入座。我哋經常幫襯嘅西餐廳,今次分享午餐,有最愛蘑菇湯,主菜我哋揀咗香煎鱸魚忌廉意粉,我個妹原本唔食魚都可以食晒成份,無骨豬扒配薯菜(我就因為要食生酮飲食,所以走飯走意粉,轉薯菜)黑松露釀雞髀配飯(雞髀夠林,用釀製呢個方法都好特別,好味,推介)。一如以往份量大大份,廚師用心製作,所以大家都喜歡喺呢度聚會,食個午餐晚餐,晚餐會多一啲款式嘅選擇,我鍾意叫生蠔配紅酒,加沙律同主菜,最重要係性價比高,午餐都係$100左右,有餐湯餐飲。
2023-05-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 黑松露釀雞髀配飯
其實我哋已經幫襯左摩斯好多年,好多時都係食下午茶或者午餐,最鍾意食佢嘅雞髀配炸薯角,同埋熱狗配炸薯角。因為鍾意摩斯餐廳嘅即磨咖啡,所以下午茶多數都會嚟。今時今日以佢嘅價錢同埋質素來講,都算性價比高。佢嘅雞髀唔係好大隻,但是肉的質量好有咬口,雞髀入味,雞皮煎得香脆。佢嘅薯角夠入味,而且脆卜卜。熱狗簡簡單單,有一條好大質素好靚嘅香腸,只係配上酸酸嘅熱狗醬,麵包鬆軟好食。餐廳播一啲好柔和嘅歌,環境不錯。

今時今日以佢嘅價錢同埋質素來講,都算性價比高。

餐廳播一啲好柔和嘅歌,環境不錯。

熱狗🌭️薯角
熱狗🌭️薯角
2021-09-09 1667 views
其實筲箕灣都幾多CAFE架,等我介紹多幾間比大家喇!今日都係東大街半日遊,食完雞蛋仔搵左間CAFE坐低休憩一下午餐選擇有牛扒,雞脾飯 忌廉長通粉/意粉最後決定炸魚柳配脆多士沙律 套餐包是日餐一客 熱飲一杯香炸魚柳幾大件,咬開魚都幾嫩,個炸粉好薄好脆口 牛油多士烘得好夠脆本身已經重牛油味好好食伴碟仲有沙律一份,睇落份量唔算多,有多士有沙律菜實在好豐富是日餐係黑松露忌廉湯,飲到啖啖松露香,食到野菌蓉入口夠香滑餐茶熱檸茶 用英式茶夠曬濃味,走甜一樣咁好飲摩司 筲箕灣筲箕灣東大街28號地下平均消費$70評分7/10
其實筲箕灣都幾多CAFE架,等我介紹多幾間比大家喇!
今日都係東大街半日遊,食完雞蛋仔搵左間CAFE坐低休憩一下
午餐選擇有牛扒,雞脾飯 忌廉長通粉/意粉
最後決定炸魚柳配脆多士沙律 套餐包是日餐一客 熱飲一杯
伴碟仲有沙律一份,睇落份量唔算多,有多士有沙律菜實在好豐富
是日餐係黑松露忌廉湯,飲到啖啖松露香,食到野菌蓉入口夠香滑
餐茶熱檸茶 用英式茶夠曬濃味,走甜一樣咁好飲

摩司
筲箕灣筲箕灣東大街28號地下
平均消費$70
評分7/10
2020-06-28 2792 views
東大街果然是一個東區的美食天堂, 除了魚蛋之外, 不同國家的菜色也在這裏可以品嚐到, 西餐也當然不例外. 這家Merci Minnie在東大街應該也有不短的歷史, 主廚曾經在五星酒店西餐廳當廚師, Partner也就是她母親則曾經是安利的老臣子, 是一個典型廚師奮鬥而成為老闆的故事. 中價定位, 而其西餐也是較為摩登, 但不失其手工, 像是墨魚滑釀雞脾, 內裏還有黑松露醬, 雞脾外皮香脆, 內裏熟度剛剛好, 口感嫩滑但不會散掉, 而墨魚滑囗感較散, 這點可以改善一下, 黑松露醬與其海鮮味倒是頗配合的, 釀雞翼以至是雞卷我品嚐過不少次, 而釀雞髀則比較新鮮, 值得一試. 煎盲鰽同樣火候控制得宜, 外皮香脆, 盲鰽本身肉質甚為結實, 煎得過火很容易老掉, 幸好這事沒有發生. 兩者的意粉同樣都是Carbonara, 意粉甚為掛汁, 口感也頗為Al Dente, 如果汁醬本身再多一點奶香味, 就更為完美.
2020-05-19 1825 views
今天中午我們一行五人連一個5歲小孩吃午飯,一去到已一肚氣,小孩把Manu 一張單張鬆了出來,老侍應在我們點餐時好不客氣地說"確搞成這樣"!!我原本不是樣,心有不甘地想罵我們,小孩做了我也控制不了!!如她咁講,我們吃飯前枱是清清潔潔的,干麻吃完就骯骯髒髒,你是否可這樣說!!態度真差另食物方面我們點了2個牛扒餐,1個焗豬扒飯及1個魚柳意。牛扒有根,味淡無味,焗豬扒飯還可,魚柳一般,意粉加芝士太乾,大X樂快餐店還比他好!埋單接近四佰!!不算便宜,相信我們不會回頭再吃!!
另食物方面我們點了2個牛扒餐,1個焗豬扒飯及1個魚柳意。

埋單接近四佰!!不算便宜,相信我們不會回頭再吃!!
2020-05-03 1462 views
上次黎食預訂既牛舌牛小排唔太掂,上次見人食雞好似幾吸引,決定比多次機會再試試佢,的確好食好多,推薦大家黎食雞🔲店面比較細,牆上有唔少掛畫野菌芝士黑松露釀雞肶配蒜片意粉 $86🐔雞肶表皮煎得幾香幾脆,肉質都夠嫰意粉配少少雜菌蔬菜同蒜片,意粉比較dry😋切開雞肶入面,釀左滿滿既黑松露,都令到雞肉肉質juicy,裡面既香濃釀料拎黎配意粉食幾夾今次餐湯係大蒜了忌廉湯,不過口感比較稀,更creamy 會更好😝依然比較喜歡上次既西蘭花湯

🔲店面比較細,牆上有唔少掛畫

野菌芝士黑松露釀雞肶配蒜片意粉 $86

🐔雞肶表皮煎得幾香幾脆,肉質都夠嫰
意粉配少少雜菌蔬菜同蒜片,意粉比較dry

😝依然比較喜歡上次既西蘭花湯
2020-04-29
Lunch
🤨得知有菜式要預訂,自然覺得必定是餐廳招牌了,但有點失望呢👇🏿要預訂既就係牛小排牛舌了🐂牛小排牛舌蒜片意粉首先賣相普通👌牛舌是不錯的,很香口,而且有三大塊,雖然有同行朋友略嫌有點乾😫最失望既就係牛小排....太un了...切同咬都幾費力...同樣有三塊,但我真係無咩心情完成佢,朋友都在忙挑牛筋😟🍝意粉配菇及西蘭花,有點乾,汁既味道也是普通,有朋友略嫌太淡🥦🥦🥦餐湯幾好,有好濃既西蘭花,我覺得好飲過平時既紅湯白湯🙈今次無按menu點餐,但見隔離枱點既🐔雞髀賣相幾吸引,有機會既話再試下,希望唔好再失望
🤨得知有菜式要預訂,自然覺得必定是餐廳招牌了,但有點失望呢

👇🏿要預訂既就係牛小排牛舌了

🐂牛小排牛舌蒜片意粉

首先賣相普通

🥦🥦🥦餐湯幾好,有好濃既西蘭花,我覺得好飲過平時既紅湯白湯

2020-04-23
Lunch
值得讚賞美味有水準👍的特色西餐, 在疫情😷限制4人之勢,食客也必預先訂晚餐枱, 眼目星期五的晚間也是FULLY-BOOKED,因為食物質素之特色和美味😋..加上溫馨的招待服務態度🤩..另每枱客人都有滿足感離去雖是細小地方的 MERCI MINNIE 😊
最近疫情嚴重、我們一行14人行完大潭效野公園在筲箕灣附近下山!第一時間想起「摩司」西餐廳,餐廳位不算多20餘個位、店內整潔衛生、店舖老闆有禮貌及親切,最適合大大小小家庭飯局。我們四個家庭也十分滿意老闆推介的厚切牛扒,一定會去推介給親友同朋友及再來光顧。
2020-02-09
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 厚切牛扒、極具牛味、肉質鮮嫩
2020-01-05 647 views
今天是姨甥生日,滿心歡喜地訂座幫他慶祝。由訂座的對話中已經感到服務員那種傲慢不憂做的態度。我們問有沒有8位,她就回答餐廳有廿幾個位,到底我們想訂什麼時候?其實亦不用這樣回答吧!到達時因為還有親友未到達,服務員便不斷催促,問其他人何時會到,不能留枱太久,所有留位都有時限,我們只好先入座及先下單。在進食過程,他們好像怕我們吃得太慢影響做下一輪食客的生意,之後到中般又不斷趕收碗碟,明明還有食物在碟上,仍然問可否收碟,實在迫人太甚了!這樣的服務態度,食物再好也一定不會再來!

這樣的服務態度,食物再好也一定不會再來!

2020-01-05
2019-06-07 1616 views
今次黎呢邊食個晚餐聚會,入門口店員好快就接待我們入座,介紹今日嘅湯&推薦。我點左份西冷扒,七成熟。套餐跟湯&法式蒜蓉包、一杯飲品(ps 如果散叫可以加$35就可以有湯&飲品,抵食)西冷扒配薯菜,西冷扒味道一般,不過蘑菇湯味道濃郁,而且是打爛左嘅蘑菇,值得一試!店員好有禮貌,收碟前都會問下你,一見你飲曬D水就會即刻幫你加水,唔錯!
2019-05-18 1059 views
#小秘書 周不時都會約埋班 #同事 落嚟 #東大街 搵食,貪佢選擇夠多,價錢仲要比QB一帶平一大截💸 呢日早咗啲出門口,嚟到 Merci Minnie - 摩司餐廳 居然仲有位,咁梗係要試吓啦😉... 因為之前嚟過幾次都full house,所以好想睇吓 #摩司 有咩咁受歡迎囉😏我哋叫咗兩個 #午餐,煎 #海鱸魚 配 #意粉、煎 #春雞 配 #飯。#服務員 先為我哋上 #餐湯,#材料 都幾 #豐富,我見裡面有 #紅菜頭、#蔬菜...,而且肉味都香濃😋 兩份 #主菜 終於到,食得出 #鱸魚 剛剛煎起,脆脆嘅魚皮,魚肉都非常鮮味,至於碟 #煎春雞 亦相當唔錯,肉質嫩滑,一啲都唔乾👍🏻 #餐茶 我要咗杯 #凍咖啡,味道真係好香㗎,不過個人就鍾意落多啲奶,但係似乎 #摩司杯咖啡 唔係咁飲㗎... 因為呢個「加多少少奶」呢個要求,驚動到連個 #廚 都要出嚟望吓我👉🏻👈🏻 唔得嘅咩?😅🤣

2019-05-17
$85 (Lunch)
2019-04-10 1004 views
搬到筲箕灣一年多, 東大街的餐廳都差不多吃遍, 但這間小小的餐廳一直是久不久去光顧第一次踏進餐廳 被牆上的街頭寫真水彩畫及其他素描畫吸引, 細心看每張鑲起的畫 畫功真的非常不俗, 一問之下, 原來是老闆的父親畫, 嘩! 真是高手在民間吃方面, 我通常點扒類, 這間餐廳神奇在, 每次上菜我都不由自主立刻動筷! 吃了一半才記起拍照😜他們的扒不論牛和羊都好味道, 擺碟美麗, 他們未必名滿天下可是每次都吃得出廚師的誠意早前一次點了豬肋排, 一般別的餐廳都極濃味, 吞下去只剩醬汁味, 我本身已算可吃味濃食物的了, 可是這小小餐廳卻能平衡醬汁和肉味, 非常難得當天我點了羊扒 男友點了魚 分點給我吃, 我一向對魚麻麻, 不論中式或西式煮法, 不過魚煎得香, 吃進口有點驚訝魚頗嫩滑, 開心吃完同樣, 我們都是吃了一半才記起沒拍照XD倒是忍不住拍牆壁上的畫作!

同樣, 我們都是吃了一半才記起沒拍照XD

倒是忍不住拍牆壁上的畫作!
2019-04-06
$300 (Dinner)