2018-10-02
香港係美食天堂,周圍都係餐廳食市,要揾一間食物有質素,環境唔錯,價錢合理既餐廳唔係敢容易。之前同朋友去“名館”中環既分店食晚飯,裝修夠靚夠特別唔止,佢地既食品創新又好味,作為新派中國菜,絕對值得推介。所以前兩日去完希慎廣場既Apple Shop睇完新品 iphone,就去左十四樓既“名館”分店食飯,果然無令我地失望, 無論食物嘅味道同賣相 都同響中環嘅分店 一樣咁好味京川汁秋葵 $48 呢個秋葵嘅醬汁特別好味,而我老公平時唔鍾意食秋葵都覺得佢好味,因為平時嘅秋葵裏面會帶有滑潺潺嘅質感,但呢個秋葵嘅處理比較乾身,食落口感爽脆,而且加埋特別嘅醬汁,真係值得一讚。蜂蜜柚子蝦球 $88呢款餸菜上次中環分店食過之後食過返尋味,所以一定要再點尼個餸菜,佢嘅柚子蜜甜酸度剛剛好,而蝦球炸得香脆,但亦都唔會俾柚子汁令佢變淋,依然彈牙爽口,廚師嘅功力一流。金黃球泡飯 $68 呢個盒飯性價比一流,咁嘅價錢有咁嘅質素,非常超值,佢將一個飯糰炸到表面金黃,而裏面嘅飯仲鬆軟,將飯球浸落湯飯裏面,食落有飯焦嘅感覺,而裏面鬆軟嘅飯就仍然保持米香。霸王辣子雞 $128呢個辣子雞比較香辣可口,雞嘅份量多,加埋腰果,香口好
京川汁秋葵 $48
蜂蜜柚子蝦球 $88
金黃球泡飯 $68
霸王辣子雞 $128
呢個辣子雞比較香辣可口,雞嘅份量多,加埋腰果,香口好味,而每一件雞都香脆而不油膩,十分之好。
“名館”最值得一欣賞嘅地方就係佢嘅茶,非常好飲,佢哋係自家製玄米茶,茶非常香,配合食物餸菜一流, 雖然唔係乜嘢米芝蓮餐廳 但係個人覺得十分出色。