提起點心,就會想起傳統的中式酒樓點心款式及貌相千篇一律,很難有「相機先吃」的念頭直到我遇上位於銅鑼灣希慎廣場的名館,才知道原來點心也可以有新穎的一面名館沒有傳統酒店的裝潢驟眼看店面,也未必聯想到它是點心店連碗上也有魚的裝飾,設計份外有心思簡單一張點心紙,已令人目不瑕給食物種類眾多,除了點心,還有粉麵飯及海鮮等等菜式名字也相當有心思,例如魚米之鄉、西湖春色⋯⋯瑤柱冬菇肉菘蒸飯把蒸飯放在竹筒內,另有藜麥、瑤柱、冬菇及肉碎等材料小小一個竹筒,食材卻十分豐富,舖滿整個蒸飯的表面單是瑤柱已經有好幾粒,絕不吝嗇可能我自己對瑤柱不是十分熱愛,我略嫌瑤柱令蒸飯變鹹了名館流沙包為什麼流沙包會有這個貌相呢?跟平日看到雪白的麵包表面有很大分別呢把流沙包撕開一半,餡料沒有湧出來,有點失望餡料口感順滑,卻欠缺最重要的元素 - 鹹蛋黃味,所以扣了不少分數橋底混醬豬腸粉點餐前已心知這些齋腸加甜醬及麻醬但因為我們看到鄰桌有點這個點心,而且貌相還不錯,所以想試試看我們吃了兩三條腸粉後,發現醬料開始變乾了,一點也不濕潤,難以和腸粉混在一起所以一定要盡快進食銀湖天鵝酥,從字面上根本不會知道是什麼來的貌相一流,做成天鵝的造型

提起點心,就會想起傳統的中式酒樓
點心款式及貌相千篇一律,很難有「相機先吃」的念頭

名館沒有傳統酒店的裝潢
驟眼看店面,也未必聯想到它是點心店
連碗上也有魚的裝飾,設計份外有心思

簡單一張點心紙,已令人目不瑕給
食物種類眾多,除了點心,還有粉麵飯及海鮮等等
菜式名字也相當有心思,例如魚米之鄉、西湖春色⋯⋯

瑤柱冬菇肉菘蒸飯
把蒸飯放在竹筒內,另有藜麥、瑤柱、冬菇及肉碎等材料

小小一個竹筒,食材卻十分豐富,舖滿整個蒸飯的表面
單是瑤柱已經有好幾粒,絕不吝嗇
可能我自己對瑤柱不是十分熱愛,我略嫌瑤柱令蒸飯變鹹了

名館流沙包

把流沙包撕開一半,餡料沒有湧出來,有點失望

橋底混醬豬腸粉
點餐前已心知這些齋腸加甜醬及麻醬
所以一定要盡快進食

銀湖天鵝酥,從字面上根本不會知道是什麼來的
貌相一流,做成天鵝的造型,而且用鳥巢作器皿,很有心思

我覺得它有點像煎堆
也是有軟糯的外皮,包裹著紫薯/芋頭餡料
甜度適中,還不錯的

雖然名館點心跟中式酒樓有很大分別
但有些點心也是和酒樓一樣的,例如小籠包

小籠包表皮厚薄適中,豬肉餡料份量剛剛好
湯汁鮮味十足,屬中上水準

C先生是馬拉糕狂迷,而且特別喜愛圓形馬拉糕
因此原籠焦糖馬拉糕是C先生必點的東西
C先生覺得名館的馬拉糕還不錯,我覺得味道跟平日吃到的馬拉糕沒什麼分別
焦糖味欠奉(因為它自稱為焦糖馬拉糕,所以先入為主地覺得店家有加入焦糖元素)
口感方面,我覺得十分鬆軟,沒有過份濕潤

整體來說,我覺得名館的水準還不錯
雖然有些點心仍有改善空間,但大致上尚算滿意
特別欣賞店家的心思,把傳統老派點心塑造成另一個新面貌,值得一讚
小米十分抗拒到中菜館/酒樓,終於得知原因:熱茶。所以這一年來,有小米同行外出時,也没有去中菜/籠籠點心。今天就在小米極餓之時,成功品嚐中菜。首先:小米午餐食量很少,加上剛踢完波,在極餓之時,小米不會抗拒任何食物。第二:餐廳門面中西合壁,內裡没有龍鳳大禮堂,没有傳統酒樓的金碧輝煌,所以小米不知是什麼菜系的餐廳。第三:小米踢波後,十分疲累,只想盡快坐下休息。店內有大量座位,可馬上就座,所以今天成功進入中菜館,食中餐!我倆在內堂接近廚房的位置就座,特地為小米安排淸水一杯,自己則享用熱茶。這杯茶,似玄米茶。小米因為十分肚餓,只專注地看著不同的食物來來回回,已經不管點選了什麼菜餚了。私房黃金球泡飯  泡飯整鍋呈上,以燭台加熱。彩色的湯底,有蕃茄,唐芹,蔥,菇,肉末,火腿,毛豆,粟米,只是這几款簡單的配料,造就了清甜的味道。圓形的黃金烤飯糰,浸在湯內,没有散開。要多用力,把烘烤過的飯糰壓碎。這鍋波波浸飯就變為粒粒分明的七彩湯飯了!小米一碗接一碗,最後這個七彩湯飯,一滴不留。大良鮮奶脆網卷        大良炸鮮奶的網形脆皮版本。又脆又甜的,小米很喜歡。不過中間白色軟棉棉的東西,味道似椰汁。 銀湖天
小米十分抗拒到中菜館/酒樓,終於得知原因:熱茶。
所以這一年來,有小米同行外出時,也没有去中菜/籠籠點心。
今天就在小米極餓之時,成功品嚐中菜。

首先:

第二:

第三:
這杯茶,似玄米茶。
私房黃金球泡飯
泡飯整鍋呈上,以燭台加熱。
圓形的黃金烤飯糰,浸在湯內,没有散開。
要多用力,把烘烤過的飯糰壓碎。
這鍋波波浸飯就變為粒粒分明的七彩湯飯了!
小米一碗接一碗,最後這個七彩湯飯,一滴不留。
大良鮮奶脆網卷
大良炸鮮奶的網形脆皮版本。
又脆又甜的,小米很喜歡。
不過中間白色軟棉棉的東西,味道似椰汁。
銀湖天鵝酥
彎彎的天鵝頸是以麵粉製成,還有丹頂一點紅。
千層酥皮,配軟身的紫薯餡料,
跟蘿蔔絲酥餅一樣結構:外酥內軟。
這個天鵝酥,真係看得又食得!

這几款美食~波波,奶奶,雀仔,都是小米喜愛的!
不過中菜鹹食系列也不錯呢!
蜂蜜柚子蝦球
加了青檸,是正常柚子蝦球的味道。
金銀蒜蒸勝瓜金菇
金銀蒜蒸勝瓜金菇
蒜蓉不夠辣,仍嚐到勝瓜和金菇的原味。
自己比較喜歡攻鼻的蒜蓉。

今天很滿足,終於成功帶小米享用中菜,亦令小米對中菜餐館改觀。
下次,希望可在窗邊二人梳化位就座。
因為小米喜歡看高空的風景!
2018-08-16
2018-08-22 165 views
位於銅鑼灣的名館,是一間頗有人氣的新派中菜館。餐廳位於希慎的十四樓,沒想到人潮超多,大部份都是說普通話的內地朋友。銀湖天鵝酥$58一客三隻 天鵝酥,賣相精緻有趣。天鵝的底部是酥皮包,鬆軟酥化,可惜是次油份略重,油味頗濃。內裡是紫薯蓉餡,軟糯綿密。蜂蜜柚子蝦球$88名館招牌之一,是蜂蜜柚子蝦球。每次光顧,我必會點選一份。是次蝦球較為小隻,蝦肉軟滑,沾上稠黏柚子醬,甜甜脆脆,很好吃呢。和風櫻花蝦炒飯$98向來喜歡吃櫻花蝦,這個炒飯以蟹籽,粟米,青豆等炒起,飯粒分明,粒粒乾身,帶櫻花蝦香,米飯煙靭,蟹籽脆卜卜,味道不錯呢。
位於銅鑼灣的名館,是一間頗有人氣的新派中菜館。

銀湖天鵝酥$58

蜂蜜柚子蝦球$88

和風櫻花蝦炒飯$98

2018-08-21
2018-08-20 173 views
假期約一班朋友最好就係食中菜,因為坐圓枱容易d傾計,我地簡左好耐,最後決定簡名館,喜歡佢方便就腳同地方夠大,見到menu cover design得古式古鄉超靚,真係引哂d食慾出來,我地最後簡左鮑魚雞粒炒飯,酸甜咕嚕肉,蒜蓉娃娃菜,馬拉糕,一口小籠包,海鮮薯仔薄餅,雞絲粉皮!第一度上菜嘅餸係雞絲粉皮,超多麻醬同青瓜,一邊撈一邊聞到陣陣麻醬香味,咬落去好爽口, 係一道好清新嘅前菜之後係海鮮薯仔薄餅,雖然薯仔味唔算太濃,但海鮮都算多,而且煎得唔係好油,都幾唔錯酸甜咕嚕肉絕對係一個唔會唔好食嘅餸, 酸酸甜甜真係好令人開胃, 而且仲有我最鍾意嘅水蜜桃好正蒜蓉娃娃菜超多蒜蓉,雖然我都鐘意蒜蓉,不過真係太過多啦, 點整走都好每一啖都食到好多蒜蓉,如果小番啲就好喇鮑魚雞粒炒飯鮑魚唔算好多,飯就好濃味,我食開比較清淡,所以覺得有啲咸馬拉糕好鬆化唔會太林,咬落去彈彈地幾好味小籠包外皮有啲厚,湯汁唔易穿, 小籠包入口連湯汁一齊食,好味!!

馬拉糕好鬆化唔會太林,咬落去彈彈地幾好味

2018-08-20 143 views
香港人好似好鐘意食日本菜,雖然我都係成日食😂😂 不過時不時要試下其他菜 今日就去咗間係銅鑼灣 希慎廣場14樓嘅名館 呢間是粵菜黎 餐廳環境都唔差 今次俾佢安排係兩人位對住啲高樓大廈 雖然個境冇咩睇😂😂甘我地叫咗 #陳醋珊瑚紅海蜇頭 $68 呢個係我最鐘意食嘅野 食落爽口又酸微微真係唔錯 #蝦餃 同 #流沙包 都好味 比起我地平時去飲茶嘅好 蝦餃飯蝦都好有彈性 個皮都唔會好厚 流沙包個餡真係會流啲奶黃出黎 好香口 跟住#水蜜桃咕嚕肉 同埋#黑椒蔥爆安格斯牛柳粒 就真係鹹咗啲啲 比較濃味啦 最後呢個#上湯菜膽餃子 個餃子🥟包咗豬肉同韮菜 個湯都好好飲 但就唔知係味味精湯🙈🙈 不過整體上都唔差👍🏻👍🏻#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #希慎廣場野食 #男女朋友 #粵菜

不過整體上都唔差👍🏻👍🏻

#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #希慎廣場野食 #男女朋友 #粵菜
  • 名館蝦餃皇
  • 蕎麥茶
  • 陳醋珊瑚紅海蜇頭
2018-08-18 176 views
平日的銅鑼灣中午 想找一間可以訂位的餐廳也許不容易今次來到名館因為有訂位 所以一抵達就有位了職員奉上兩杯熱騰騰的蕎麥茶好香 幾特別叫上了兩樣招牌食物蜂蜜柚子蝦 - 好大隻蝦蝦肉好爽 蜂蜜柚子香甜依個配搭十分好金黃球泡飯 賣相特別有個小火爐 滾起了可以食用料十足吃飽後再和朋友坐著聊天職員也樂意為我們添茶服務態度很好餐廳環境也不錯👍🏼
平日的銅鑼灣中午 想找一間可以訂位的餐廳也許不容易

2018-07-23
Lunch
  • 蜂蜜柚子蝦球
2018-08-17 172 views
位於希慎廣場的中菜餐廳,有很多不同的新式中菜,例如鐵板牛仔骨。而且裝修比較年輕,唔會有平時酒樓食野既感覺。茶基本上每個人都係蕎麥茶,好重麥味,好飲!叉燒比得上燒味店,微微燶,醬汁好入味,勁厚切啖啖肉,仲要半肥瘦。櫻花蝦炒飯好足料好香,,粒粒彈牙,櫻花蝦又好多,炒得有鑊氣。蝦餃,好足料好飽滿,小籠包都有茶樓級數鐵板牛仔骨,以鐵板上牛仔骨,上到黎仲係熱辣辣,食落又少少韌,但入曬味,相當唔錯!環境舒服,食得又輕鬆,食物質素又相當唔錯
茶基本上每個人都係蕎麥茶,好重麥味,好飲!

蝦餃,好足料好飽滿,小籠包都有茶樓級數

環境舒服,食得又輕鬆,食物質素又相當唔錯
2018-08-14 165 views
記得上次試過黃埔的名館覺得不錯 逛了逛food court沒什麼想吃的只好到food court 上兩層的名館這家名館近窗位置可以看到香港夜景如果下次去 不妨打電話上去預約連碗碟都那麼可愛.胡麻醬鮮淮山 $52平常吃的開胃小菜來來去去就那幾樣看到這道菜覺得挻有趣的鮮淮山夠冷 咬下去能清楚看到淮山的紋理加上胡麻醬夠開胃.大良鮮奶脆網卷 $48有炸鮮奶的地方 我都會一試這裡的炸鮮奶和市面的不一樣表面是網狀 像是蛋卷一樣鮮奶也夠甜 但始終是炸的 所以比較多油.銀湖天鵝酥 $58上次已經試過這甜品裡面的紫薯已磨成蓉 依舊滑順不會過甜.翡翠淮山炒素遼參 $78碟上的材料本是無味 可是經餐廳炒過後 添加了一點點的咸味和蒜味這個淮山先輕輕地煎過 口感比前菜的淮山硬一點各有千秋素遼參彈牙 雖不像真遼參那樣有膠質但也算不錯了 最起碼男朋友吃了都沒發現是假的.和風櫻花蝦炒飯 $98上面有細碎的櫻花蝦和炒飯拌一拌 就快速融到飯中炒飯飽滿 比較乾身咬著咬著就會嘗到櫻花蝦的甜而且也令炒飯變得更香
記得上次試過黃埔的名館

炒飯飽滿 比較乾身
咬著咬著就會嘗到櫻花蝦的甜
而且也令炒飯變得更香

2018-08-13
$200 (Dinner)
2018-08-14 3293 views
口碑很重要有朋友訪港,總愛帶去「名館」吃特色點心今次再訪,有驚喜位也有失色位難題是最近水星逆行影響所致?希望她能繼續保持口碑秋葵炒海螺片秋葵得得有爽身,海螺片彈牙味道一流,有鑊氣,令人驚喜蜂蜜柚子蝦球脆味足夠,今次蝦球保持水準值得品嘗金黃球泡飯名物一道,金黃的飯焦配上魚湯,味道足料蠶豆、粟米、冬菇、肉碎特別是用心以蠟燭熱住魚湯,保持香氣就是份量較以往減少了,屬於女生1人份量對於男士而言,就實在未夠喉銀湖天鵝酥豆沙甜品一道,造型別緻味道合格,但令人意想不到的是這道甜品竟然是第一道上台的實在是破壞了賞味的程序我們只好留在最後才吃部份店員換了新面孔,樓面對菜單的熟悉程度、上菜次序有待磨練,另,對客人的親切度,亦需要提升然而,負責茶水的店員則勤於奔走,非常落力值得一讚
口碑很重要

有朋友訪港,總愛帶去「名館」吃特色點心
今次再訪,有驚喜位也有失色位
難題是最近水星逆行影響所致?
希望她能繼續保持口碑

秋葵炒海螺片
秋葵得得有爽身,海螺片彈牙
味道一流,有鑊氣,令人驚喜

蜂蜜柚子蝦球
脆味足夠,今次蝦球保持水準
值得品嘗

金黃球泡飯
名物一道,金黃的飯焦配上魚湯,味道足料
蠶豆、粟米、冬菇、肉碎
特別是用心以蠟燭熱住魚湯,保持香氣
就是份量較以往減少了,屬於女生1人份量
對於男士而言,就實在未夠喉

銀湖天鵝酥
豆沙甜品一道,造型別緻
味道合格,但令人意想不到的是
這道甜品竟然是第一道上台的
實在是破壞了賞味的程序
我們只好留在最後才吃

部份店員換了新面孔,
樓面對菜單的熟悉程度、上菜次序有待磨練,
另,對客人的親切度,亦需要提升
然而,負責茶水的店員則勤於奔走,非常落力
值得一讚
2018-08-11 260 views
同友人行完銅鑼灣,搵野食搵到黎希慎12樓呢間店係食江湖菜,好特別,食物種類好多🤤🤤🤤🤤💓紅燒嫩滑妙齡鴿 ($58)好嫩滑有肉汁自家菌皇醬蒸鐵棍准山 ($58)自家菌皇醬好惹味配上冇咩味既准山剛剛好金湯藜麥煮肥牛 (88)又健康超好食有個火爐烘住唔怕凍哂,好細心咖哩手撕餅 (38)咖哩味好香濃手撕餅好鬆軟金薯棋子酥(半) ($68)蕃薯和紫薯味超特別又好玩#food #delicious #cwb#hkfood
同友人行完銅鑼灣,搵野食搵到黎希慎12樓
呢間店係食江湖菜,好特別,食物種類好多🤤🤤🤤🤤💓
紅燒嫩滑妙齡鴿 ($58)
好嫩滑
有肉汁

自家菌皇醬蒸鐵棍准山 ($58)
自家菌皇醬好惹味
配上冇咩味既准山剛剛好

金湯藜麥煮肥牛 (88)
又健康
超好食
有個火爐烘住
唔怕凍哂,好細心

咖哩手撕餅 (38)
咖哩味好香濃
手撕餅好鬆軟

金薯棋子酥(半) ($68)
蕃薯和紫薯味
超特別
又好玩
#food #delicious #cwb#hkfood
2018-08-10 201 views
🎏魚米之鄉 ($168)成條魚咁上既炒飯超特別!入面有好多起左骨既魚肉加埋蛋白同蔥一齊炒好香好野味.🎏蜂蜜柚子蝦球 ($88)非常清新,柚子蜜甜甜的蝦很彈牙簿簿的炸粉炸得很脆.🎏銀湖天鵝酥 ($58)天鵝外型好可愛入面係酥皮包著紫薯茸造成的酥皮很鬆化紫薯亦很香.🎏姫松茸嫩花膠 ($88)夠2位飲非常特別是用茶壺上的一杯一杯咁倒出黎飲唔會好易凍哂入面仲好足料!!有花膠又有雞.🎏金薯棋子酥(半) ($68)非常有創意成幅象棋玩得又食得不會太甜蕃薯和紫薯味.🎏另外值得推介係店內的茶係高原野生蕎麥茶,具降脂降糖的功效。蕎麥茶茶色清澈,滲著淡淡的麥香又健康又好飲#hkfoodieslife🎏 #hkfoodieslife銅鑼灣🎏
🎏魚米之鄉 ($168)

成條魚咁上既炒飯
超特別!
入面有好多起左骨既魚肉加埋蛋白同蔥一齊炒
好香好野味
🎏蜂蜜柚子蝦球 ($88)

非常清新,柚子蜜甜甜的
蝦很彈牙
簿簿的炸粉炸得很脆
🎏銀湖天鵝酥 ($58)

天鵝外型好可愛
入面係酥皮包著紫薯茸造成的
酥皮很鬆化
紫薯亦很香
🎏姫松茸嫩花膠 ($88)

夠2位飲
非常特別是用茶壺上的
一杯一杯咁倒出黎飲
唔會好易凍哂
入面仲好足料!!
有花膠又有雞

🎏金薯棋子酥(半) ($68)

非常有創意
成幅象棋
玩得又食得
不會太甜
蕃薯和紫薯味
又健康又好飲
2018-08-10 576 views
朋友就一直想來試,但一直抽不到時間今日放假一齊係附近行完街食埋就very good大良鮮奶脆網卷@同傳統炸牛奶唔同,唔係用炸漿完全包實牛奶糕,呢到嘅脆漿成網狀,外層脆而不厚,內裡奶香味濃,食多兩件都覺得香甜不膩天山雪蓮燉海星@見到功夫燉湯覺得好新奇,於是叫咗個偏清甜嘅燉海星。燉湯用茶壺同茶杯上真係第一次見,呢個設計亦都唔止吸睛咁簡單,每次倒出一小杯,即使慢慢飲,壺湯唔會攤凍哂,飲到最後仍然暖熱。個湯除左海星同天山雪蓮,仲有蔗、沙參、玉竹同豬肉,好清澈鮮甜峰蜜柚子蝦球@蝦球都幾大隻,脆漿亦比較薄唔會太厚實,配上柚子蜜,少少甘甜嘅感覺,好可口金黃球泡飯@將飯炸至金黃球體,浸喺湯道,到食嘅時候先將飯球分開,因為飯表面炸過,泡飯口感有軟有硬,有驚喜銀湖天鵝酥@將紫薯酥拼砌成天鵝做型,賣相討好,餡料不太甜,唔會太膩
朋友就一直想來試,但一直抽不到時間
今日放假一齊係附近行完街食埋就very good
2018-08-09
$200 (Dinner)
2018-08-08 2684 views
成日都覺得希慎既食店都唔平, 所以好少係度揾食. 不過原來有例外, 這天帶女兒來工作, 之後到誠品打左陣書釘, 等爸爸放工一齊食埋晚飯先返家, 天氣太熱唔想周圍揾食店, 在水牌中看看有無岩食的, 比我見到14樓名館! 記得之前朋友介紹過, 抵食又有水準, 見不用怎麼排隊, 一於試試看.​名館是走新派路線的"江湖菜" 比較新穎的term, 江湖菜, 我解說是接近大排檔等家常菜, 不sell名貴食材, 而是把平民化食材煮出具風味的菜餚, 所以這裡的定價也一樣要夠"江湖" 要親民. ​餐廳帶點點港式茶記的懷舊味道 ​ ​餐廳提供的蕎麥茶, 有獨特米香, 亦正氣有益, 頗有農家風味.​陳醋手拍青瓜 ($42) 我很喜歡的前菜, 青瓜切得幾大件, 拍鬆了更入味. 酸酸甜甜的, 爽脆清新, 是夏天很fresh的前菜. 如加多一點辣度更惹味.​鮮肉小籠包 ($58/ 5隻) 個人比較傳統, 小籠包喜歡原味鮮肉饀多過蟹粉, 黑松露什麼的, 所以還是原味最好, 而且又平D. 小籠飽一定要趁熱食, 夾下感覺外皮都幾實在, 稍稍有點厚, 不過好處是不易穿破. 鮮肉juicy又夠鮮味, 湯汁熱辣辣燙咀,
​餐廳帶點點港式茶記的懷舊味道

陳醋手拍青瓜 ($42)
鮮肉小籠包 ($58/ 5隻)
個人比較傳統, 小籠包喜歡原味鮮肉饀多過蟹粉, 黑松露什麼的, 所以還是原味最好, 而且又平D. 小籠飽一定要趁熱食, 夾下感覺外皮都幾實在, 稍稍有點厚, 不過好處是不易穿破. 鮮肉juicy又夠鮮味, 湯汁熱辣辣燙咀, 新鮮好味.

厚切叉燒皇 ($78)
燒味我們一家也很喜歡, 老公和女兒愛吃乳豬, 我倒是叉燒的頭號粉絲, 不過要吃到有水準的叉燒不易. 這碟例牌叉燒, 用上半肥瘦肉烤製, 香軟稔滑, 肉質不鞋, 亦不會死鹹, 蜜汁甜味令叉燒更香甜,送飯一流.
蜂蜜柚子蝦球 ($88)
蝦球用脆漿包裹炸香, 屬中蝦size, 幾有份量. 柚子蜜香甜中帶微微柑橘皮澀, 甚為特別, 好岩夏天食. 蝦球脆彈, 粉漿亦不算厚, 很有水準.
石窩鮑魚雞粒炒飯 ($108)
石窩能保持炒飯長時間温暖, 口感更好, 炒飯夠油香, 粒粒分明, 又能裹上醬油和調味, 相當出色.
​在飯粒中尋寶會找到不少鮑魚仔, 女兒最愛吃鮑魚, 最後全數上繳, 通通留給她吃. 天下父母應該都是這樣吧?!
欖角肉鬆蒸秋葵 ($58)
秋葵有益係人都知, 但那滑潺潺感覺並非人人接受到, 加入氣味獨特的欖菜和肉碎同蒸, 味道又出奇地夾. 少少鹹, 又有秋葵清香, 味道幾好又夠清淡, 中和肉氣, 感覺健康一點.
2018-07-03
2018-08-07 128 views
去過中環的名館非常有質素,今晚又去銅鑼灣店試下先。這裡比中環店casual一點,店很寬敞。CP值蠻高的,款式選擇夠廣,價格合理。有好多大枱,適合一班人gathering。兩人可以坐窗邊歎景食飯,唔錯。茶好香麥味(茗茶$8/位),魚在碗游很別緻!糖心黑蒜燉響螺($88)兩位用用茶壺裝既可保温,也可慢慢細飲。用上雞肉豬肉一起燉,螺肉也蠻多的,加了紅棗,真材實料,功夫燉湯夠火喉,味道清甜,好滋補。京川汁秋葵($48)砌成的山景很磅礡,有點微辣和香蒜味,好開胃。鮮肉一口小籠包($58)皮薄肉汁多。和味豬手($78)用熱煱熱住豬手,保持住温度,每一刻都咁好食。骨肉分佈均勻,很有膠質,吃完嘴巴都黏黏的,真和味!如果用上豬手汁加個陽春麵食,肯定好好吃,好邪惡喔!自製菌皇醬蒸鮮腐竹($58),自製菌皇醬很惹味,腐竹味道濃,兩者夾住食好美味。貓耳百合炒勝瓜($78)少油少鹽,健康非常,好適合上班族食,可以晚晚黎開餐!

有好多大枱,適合一班人gathering。

兩人可以坐窗邊歎景食飯,唔錯。

茶好香麥味(茗茶$8/位),魚在碗游很別緻!

糖心黑蒜燉響螺($88)兩位用

鮮肉一口小籠包($58)皮薄肉汁多。

和味豬手($78)

$230 (Dinner)
  • 和味豬手
  • 自製菌皇醬蒸鮮腐竹
  • 貓耳百合炒勝瓜
  • 京川汁秋葵
名館 Ming Bistro 家人朋友小聚推介Deep Fried Milk Rolls $48大良鮮奶脆鋼卷炸鮮奶外脆內軟 做到好似蛋卷咁個心仲超級熱辣辣 牛奶又無做得太甜外層如其名超脆的 相比起傳統飲宴既炸鮮奶好食多Steamed Okra w/ Minced Pork & Diced Olive $58欖角肉鬆蒸秋葵其實本身我好喜歡食秋葵 但係秋葵一向我只會食切粒因為好怕成條食啲潺會黏住個口 整個口感都奇奇怪怪的但呢一道秋葵令我有啲刮目相看 首先佢啲秋葵唔係大大條個二來又唔係有好多潺係秋葵入面而且秋葵煮到剛好依然有口感爽脆 不會太淋配上面頭嗰啲肉鬆欖菜咸咸香香的balance 左啲潺 加上豉油 PerfectPrawns w/ Scorched Rice $98和風櫻花蝦炒飯炒飯面舖滿櫻花蝦 飯入面仲有蟹子 豆 粟米粒 將碟炒飯撈勻黎食 櫻花蝦咸咸脆脆 每啖都有不同口感而且飯既份量好大碟 一定食得飽Stir-Fried Vegetarian Sea Cucumber w/Chinese Yam $78翡翠准山炒素遼參素遼參即素海參好有咬口 好彈牙 絕對可以以假亂真翠肉瓜炒得剛剛好

名館 Ming Bistro 家人朋友小聚推介

Deep Fried Milk Rolls $48