2009-10-31 8 views
前菜青瓜OK, 如果多少少辣就更好醬爆鶏丁有D咸魚香玉環帶子就更咸, 無魚肉味, 反而有蝦味,奇 , 如果少D咸,多D酸同辣就好好多最正係翅湯浸白菜, 好清甜
前菜青瓜OK, 如果多少少辣就更好

醬爆鶏丁有D咸
魚香玉環帶子就更咸, 無魚肉味, 反而有蝦味,奇
如果少D咸,多D酸同辣就好好多

最正係翅湯浸白菜, 好清甜

2009-10-30
$170 (Dinner)
  • 翅湯浸白菜
2009-10-15 108 views
糖醋魚唔夠正宗, 汁酸左小小魚偏軟..冇脆皮的感覺 紅油抄手 spicy味係個皮果到,一咬落去有汁bill出黎個雲吞d肉好新鮮 . 果真唔錯 奶油津白比較普通既菜.. 冇咩好講 -0-水煮牛肉 !!以後唔叫 , 中2食spicy一定食下啦我明明都食到 但真係spicy到飛起 食唔晒-口-...証明d牛肉好入味啦!燻蛋覺得個唐心唔夠出色, 都係一試算啦 =)另外, 醉雞唔錯, 好入味

糖醋魚
唔夠正宗, 汁酸左小小
魚偏軟..冇脆皮的感覺

紅油抄手
spicy味係個皮果到,一咬落去有汁bill出黎
個雲吞d肉好新鮮 . 果真唔錯

奶油津白
比較普通既菜.. 冇咩好講 -0-

水煮牛肉 !!
以後唔叫 , 中2食spicy一定食下啦
我明明都食到 但真係spicy到飛起 食唔晒-口-...
証明d牛肉好入味啦!

燻蛋
覺得個唐心唔夠出色, 都係一試算啦 =)

另外, 醉雞唔錯, 好入味
奶油津白
水煮牛肉
$110 (Dinner)
  • 醉雞
2009-09-28 24 views
上星期六 26/09 下午,約了友人到貴店吃午飯,在門外取了號碼等入座,約十五分鐘後,友人上前向門口的同事查問還有多少號碼到我們,但該員工回答很不奈煩及很沒禮貌說(下一張就到你地啦,等下啦),這樣的語氣算是什麼呢?我們最後被安排到坐近洗手間門外的位置都沒有問題,但感覺在裹面做招呼的同事,跟門外的有很大的分別,由於在門外的事故,不其然也有點想留難在做招呼的員工,但他們的態度也很好,尤其在最後的員工,叫他取完意見書又再叫他取單據態度也很好,沒有覺得我們很麻煩的感覺,所以也沒有即時寫下意見,心想同一間店鋪在門外的與在內的員工居然也有這樣的差別!我們的單號是 1521 號 66
我們的單號是 1521 號 66
$110 (Lunch)
2009-09-20 16 views
好耐無食上海菜,今晚真係好期待!黃金燻蛋 (4隻 $52):蛋白滑、蛋黃糖心、煙燻味香噴噴!食半隻真係唔夠喉 ~蜜汁火腿蓮子響鈴夾 (6件 $118):火腿鹹香,蓮子夠粉;但個sauce太甜,響鈴亦唔夠脆口。香茜泡羊肉跟薄餅 ($78):羊肉肉嫩,沒有羊騷味,切到細細粒來夾餅幾正。蝦仁蛋餅 ($68):蝦仁無味,蛋餅亦唔夠香滑。桂花斑塊 ($88):斑塊好嫩滑,sauce略為 “傑” 左D。奶油津白 ($58):sauce creamy,津白甜滑。賽螃蟹:好滑,撈飯食一家好正!百頁小唐菜 ($58):味道清淡,百頁煮到黏住一舊舊。蘭州手拉擔擔麵 ($30):擔擔麵有咬口,但湯底唔香。鎮江排骨 ($68):酸酸地好野味,正!流金歲月 (3隻 $27):我喜愛既流沙包。好流沙,但卻沒有香濃既蛋黃味。高力豆沙 (8隻 $80):皮厚而豆沙餡少,但都幾好味。整體味道算幾好,值得再來試下其他名菜。
好耐無食上海菜,今晚真係好期待!
蝦仁蛋餅 ($68):蝦仁無味,蛋餅亦唔夠香滑。
奶油津白 ($58):sauce creamy,津白甜滑。
賽螃蟹:好滑,撈飯食一家好正!
百頁小唐菜 ($58):味道清淡,百頁煮到黏住一舊舊。
蘭州手拉擔擔麵 ($30):擔擔麵有咬口,但湯底唔香。
鎮江排骨 ($68):酸酸地好野味,正!
高力豆沙 (8隻 $80):皮厚而豆沙餡少,但都幾好味。
整體味道算幾好,值得再來試下其他名菜。
黃金燻蛋 (4隻 $52)
桂花斑塊 ($88)
高力豆沙 (8隻 $80)
流金歲月 (3隻 $27)
奶油津白 ($58) & 百頁小唐菜 ($58)
鎮江排骨 ($68) & 賽螃蟹
蝦仁蛋餅 ($68) & 蘭州手拉擔擔麵 ($30)
蜜汁火腿蓮子響鈴夾 (6件 $118) & 香茜泡羊肉跟薄餅 ($78)
$150 (Dinner)
黃金燻蛋 (4隻 $52)
桂花斑塊 ($88)
高力豆沙 (8隻 $80)
鎮江排骨 ($68) & 賽螃蟹
2009-09-08 64 views
是日突然好想食d上海菜之類既野,所以去左呢度。可能閒日關係, 唔係等左好耐, 20-25mins左右。2個人仔,竟然叫左咁多野食:1) 2隻燻蛋 - 我好少食燻蛋, 但係原來我都幾中意食, 雖然佢有陣好煙既"火羅火羅"地既味, 但係出奇地好中意食。2) 醉雞 - 雞好"鞋", 個汁搞到d雞好苦, 唔好食。3) 酸辣湯 - 我好中意飲酸辣湯, $26細細碗, 多料, 唔會好辣, 正!4) 小籠包 - 好得! 皮薄多湯, 好味!5) 炸饅頭 - 呢個真係可以用難食黎形容, 好硬又唔熱, 似係已經煮左好耐咁...所以食唔哂! 千萬不要叫!6) 賽旁蟹 - 好美味呀, 好多好多蟹肉, 如果拎黎送飯都會好好味。叫左咁多野, 勁飽, 但埋單都係$308。下次會再黎, 只要唔叫醉雞同炸饅頭就得架喇! 下次都係叫番雲白肉呢d穩陣d既菜色囉!
是日突然好想食d上海菜之類既野,所以去左呢度。
可能閒日關係, 唔係等左好耐, 20-25mins左右。
2個人仔,竟然叫左咁多野食:
2) 醉雞 - 雞好"鞋", 個汁搞到d雞好苦, 唔好食。
4) 小籠包 - 好得! 皮薄多湯, 好味!
叫左咁多野, 勁飽, 但埋單都係$308。
醉雞
酸辣湯
炸饅頭
賽旁蟹
2009-08-18
酸辣湯
賽旁蟹
2009-07-31 7 views
昨晚與朋友吃完飯埋單, 到簽卡時仔細看看張單, 才發現最後一項收費"濕紙巾每位收HK $10", 就是那包放在枱面"銀色"的東西, 我們兩人都用了, 是否唔用就唔收費呢?不知道這是否現在的食市慣常做法, 或是我們平時沒有注意張單的收費項目, 這樣的"濕紙巾每位收H K$10"實在有點吃驚!可惜沒有留下那張收據!請各位留心張單吧!

可惜沒有留下那張收據!

請各位留心張單吧!
2009-07-30
2009-07-10 13 views
兩個人食晚飯, 去邊好呢? 上嚟開飯網搵到呢間餐廳.到達後, 門口已經唔少人等緊. 幸好餐廳門口設有幾個位, 可以讓等住的顧客坐下. 又幾周到喎!帶位會待員工攞放好餐具才帶客人入座.環境方面, 每張枱之間都有少少距離, 就算二人枱, 都唔會坐到好似同隔離撘枱咁, 兩張枱靠在一起.食物方面, 我地試咗-醉雞 - 酒味夠, 又入味, 唔錯!小籠包 - 皮唔厚, 夾的時候又唔會爛, 好好喎! 賽磅蟹 - 好味!菜飯 - 一碗兩個人分, 飯面有一片火腿, 飯裡面也混入了一些火腿碎. 比較特別.總括來講, 好滿意! 嚟緊同朋友敍會, 都揀呢度.
兩個人食晚飯, 去邊好呢? 上嚟開飯網搵到呢間餐廳.

帶位會待員工攞放好餐具才帶客人入座.

食物方面, 我地試咗-

醉雞 - 酒味夠, 又入味, 唔錯!
小籠包 - 皮唔厚, 夾的時候又唔會爛, 好好喎!

賽磅蟹 - 好味!

總括來講, 好滿意! 嚟緊同朋友敍會, 都揀呢度.

2009-07-09
$130 (Dinner)
  • 醉雞
  • 小籠包
2009-06-27 18 views
很喜歡到金滿庭吃晚飯, 即使要等上半個小時, 也覺值得. 每次例牌叫的食物有:醉雞 - 雞皮完全吸收了花雕的香味, 一流小籠包 - 皮薄餡靚, 濃夠多, 夠肉味紅油抄手 - 沒有一間上海菜能比得上
很喜歡到金滿庭吃晚飯, 即使要等上半個小時, 也覺值得.

每次例牌叫的食物有:
醉雞 - 雞皮完全吸收了花雕的香味, 一流
小籠包 - 皮薄餡靚, 濃夠多, 夠肉味
紅油抄手 - 沒有一間上海菜能比得上
  • 紅油抄手
2009-06-01 24 views
光顧左金滿庭超過五年, 一口小籠包, 多汁, 皮簿食過咁多間都係金滿庭最好雲吞雞, 湯好甜,雞好彈牙~但這兩次去左覺得銅鑼灣之分店的員工無禮,服務素質持續下降!!!!想寫意見書連意見書都沒有,要我寫在點菜紙上。

雲吞雞, 湯好甜,雞好彈牙~

想寫意見書連意見書都沒有,要我寫在點菜紙上。
2009-05-28
  • 雲吞雞
  • 一口小籠包
  • 粗抄
2009-05-20 21 views
上星期忘了那一天,由於我們在附近工作,友人提議到此店午飯,因我們要趕上班,坐下便點菜,我們點了小籠包,紅油抄手、上海粗炒(小油)、雞絲粉皮闊佬炒飯等…最初各侍應都幾好招呼,當我們食到尚欠粗炒未到,而想請在旁和另一檯客人的Baby玩緊的女收銀小姐幫忙看看,但她好像沒有見到我們,衹是在顧抱著那Baby玩及在好像收銀機位置內玩耍,沒有理會我們及其他客人的感受,希望貴公司的管理層能夠明白我們客人的感受!至於食物方面:小龍包—皮夠薄,肉夠鮮。 粗炒太多油了。 紅油炒手、雞絲粉皮—尚可 闊佬炒飯—飯夠乾身

至於食物方面:小龍包—皮夠薄,肉夠鮮。
粗炒太多油了。
紅油炒手、雞絲粉皮—尚可
闊佬炒飯—飯夠乾身
  • 闊佬炒飯,小籠包
2009-05-11 97 views
每次經過都見到有很多人在等位, 心想, 有冇咁好食呀? 今天早收工到銅鑼灣行街, 就到時代10樓望吓, 等了不久便有位了. Order 咗: 燻蛋 - 煙燻味略為足, 糖心好好!炒鱔糊 - 超好味, 恰到好處, 一點油膩也沒有! 小籠飽 - 味道恰到好處, 沒有可彈的地方!蜜汁火腿蓮子響鈴夾 - 好味! 共六件, 但我想四件己經足夠二人前, 如飽夾可用有蓋蒸籠保温上枱就更佳.整體上是很好吃, 一定會再來試試其他菜式!
每次經過都見到有很多人在等位, 心想, 有冇咁好食呀?

Order 咗:
燻蛋 - 煙燻味略為足, 糖心好好!
炒鱔糊 - 超好味, 恰到好處, 一點油膩也沒有!

小籠飽 - 味道恰到好處, 沒有可彈的地方!
蜜汁火腿蓮子響鈴夾 - 好味!
整體上是很好吃, 一定會再來試試其他菜式!

小籠飽
炒鱔糊
真的不油膩! 正!
蜜汁火腿蓮子響鈴夾
2009-05-07
$160 (Dinner)
小籠飽
炒鱔糊
真的不油膩! 正!
蜜汁火腿蓮子響鈴夾
今個星期六又落大雨所以留係屋企, 於是上Openrice search 下明晚的Dinner 小女子腦海中多日揮之不去的是美味的肴肉, 於是週圍打擔, 本想去灣仔帝后, 但當日天公不造美又下著雨, 於是退而要求次, 選了金滿庭, 由於打電話去留坐已fully booking, 只好walk in , 我倆5:30 到達, 已經有廿多人排隊了 , 香港人真是…哎 ?! 不過還是第一輪可以入坐了, 好彩 還更好的是 7:30 前交枱, 不須加一, 真讚 點了碧籮春 $10/位 前菜 $30 (每枱都有): 肉鬆拍黃瓜: 黃瓜青綠夠脆口, 份量唔小, 三十大洋都比得順氣 期待已久的鎮江肴肉 $58 先上枱, 由於之前係上海會館食過一試難忘, 心知當然不能與彼相比, 但亦希望離預期不遠吧 鎮江汁與肉是分開上的, 肴肉晶瑩剔透, 但是的切成不是厚身, 欠了點啖啖肉的口感, 由於凍食又沒有肥膩感, 再加點點的鎮江醋更錦上添花一口小籠包 $38 (8 隻) : 皮厚薄適中, 用筷子夾基本上係唔會穿, 肉質鮮嫩且肉汁豐盈, 嘗試第二種食法, 先咬開頭頂再倒入小許醋, 令到內裹的溫度肖微降了點溫,

不過還是第一輪可以入坐了, 好彩
還更好的是 7:30 前交枱, 不須加一, 真讚

點了碧籮春 $10/位

一口小籠包 $38 (8 隻) : 皮厚薄適中, 用筷子夾基本上係唔會穿, 肉質鮮嫩且肉汁豐盈, 嘗試第二種食法, 先咬開頭頂再倒入小許醋, 令到內裹的溫度肖微降了點溫, 更容易一口一個

百頁小棠菜 $58 : 明顯不對板, 百頁原來是豆腐皮, 整味菜應又名為是上湯浸小棠菜, 味道則過份清淡, 上湯也不清甜, 不推介

和尚戴帽配燒餅 $58 : 以粉絲, 紅蘿蔔絲, 冬菇絲, 豆干, 木耳等炒埋一碟, 炒得不夠干身且油了點, 叉子燒餅不夠脆口, 但喜歡這種互動的形式進食, 雖然味道不太凸出, 但仍有加分的理由

高力豆沙2粒@10/粒: 喜歡這裡可以食多小點多小, 今日黎到又點會錯過甜品

一個高力豆沙,份量頗大, 我要分4-5口才能夠幹掉牠
柔軟, 純白如雪般; 而陣陣蛋白香加上紅豆蓉, 香蕉蓉等互補甜度的不足, 每一口再加上糖霜提升了修整體的味道, 不過甜, 很滿足

伙記年青有禮, 食物與價錢等值, 不瑰入選Openrice 的餐廳
頗貴前菜
滿一滿
喜歡就是喜歡
枱與枱之間係零空間 感
2009-04-24 6 views
今日同兩個同事食FAREWELL飯一行六人我們叫咗以下食物# 小籠包 好味~ 今次不是太油# 紅油炒手 無食到,同事話好好味# 酸辣湯拉面 好好味~ 加埋醋更正# 鍋貼 無食到# 雪菜毛豆 第一次食, 好味喎, 咸咗D... # 薄餅 夾炸茶肉絲之頪既嘢, 配义子燒餅, 好味, 但薄餅太厚了# 醉雞 夠酒味,,,, GOODAR# 雞絲粉皮  好味既麻醬呀....甜品: 桂花糕   好多桂花呀又有杞子呀,好有益呀....高力豆沙  好好味~ 每人半件... 呢攴飯,請埋人都係150...又開心又滿足呀

今日同兩個同事食FAREWELL飯

一行六人
我們叫咗以下食物

# 小籠包 好味~ 今次不是太油

# 紅油炒手 無食到,同事話好好味

# 酸辣湯拉面 好好味~ 加埋醋更正

# 鍋貼 無食到

# 雪菜毛豆 第一次食, 好味喎, 咸咗D...

# 醉雞 夠酒味,,,, GOODAR

# 雞絲粉皮  好味既麻醬呀....

甜品:
桂花糕   好多桂花呀又有杞子呀,好有益呀....

高力豆沙  好好味~ 每人半件...

呢攴飯,請埋人都係150...

又開心又滿足呀
2009-04-07 13 views
尚未夠鐘上班, 便跟媽媽一起吃飯, 卻又不知去那間店子好. 剛巧途經銅鑼灣, 便決定到金滿庭一試. OR上的comments 寫得十分令人動心, 但一試後, 實在大失所望. 那天我們點了1. 芝麻生煎飽; 2. 菜肉雲飩; 3. 士多啤梨汁配炸蠔 (忘記了菜名) .先說生煎飽, 煎得過火, 令底部十分硬, 而且豬肉餡料調味一般. 再說菜肉雲飩, 湯底清得不能再清, 餡料只屬一般, 而且吃到豬肉的筯部.最後是士多啤梨汁配炸蠔, 餐牌上還說是甚麼新推介菜式. 炸蠔用的炸漿沒有蛋味, 惟一可取的是士多啤梨汁較為特別, 令人回味.或許是本人對上海菜要求過高吧....但跟雪園相比, 實在有天壤之別, 相信不會再次光顧了.
1. 芝麻生煎飽;
2. 菜肉雲飩;
3. 士多啤梨汁配炸蠔 (忘記了菜名) .

最後是士多啤梨汁配炸蠔, 餐牌上還說是甚麼新推介菜式

$90 (Lunch)
2009-04-06 12 views
3-4-2009(Friday)跟老公及友人一行三人同來。因為之前打電話來時店員說訂座已滿,所以我和老公便只好早一點來等位。六時到來,仍有很多吉枱。侍應帶我們到一小圓桌坐下。店內裝修和環境很特別,坐下來,很舒服。不過冷氣頗凍,我要不斷喝熱茶呢~!我們要了碧螺春(每位收$10茶錢);侍應也端來了一餐前小吃(收$12),人人有份永不落空,是炸過像椒鹽蝦般的小食。朋友到來後我們便點菜。由於友人一點辣也不能吃,所以沒有點我最愛也最想吃的擔擔麵我們三人點了...小籠包:果真是皮薄多汁的小籠包,味道很好,但可惜不夠熱。侍應一放食物上桌我們便馬上吃,但吃下去沒有燙口的感覺,我覺得這是一大敗筆,不夠熱騰騰的小籠包,始終好像欠了一點什麼的...我覺得這店真的需要多加注意。上海菜肉雲吞:一碗八隻的雲吞,味道不錯,菜和肉的比例剛好,肉也不會太肥啊。跟湯上的雲吞,吃下去不算很熱燙~上海炒年糕:不怎麼特別,一般上海粗炒的味道,不過換了年糕囉。由於店內的冷氣頗凍,炒年糕放久了一會變得又剛又硬的,食味大打折扣。京醬牛肉絲配薄餅:薄餅放在蒸籠內,樣子一般,熱的時候還尚算軟軟的,包著牛肉絲同吃很美味。基本上牛肉絲味道頗
3-4-2009(Friday)
跟老公及友人一行三人同來。
六時到來,仍有很多吉枱。
侍應帶我們到一小圓桌坐下。

我們三人點了...
小籠包
我覺得這店真的需要多加注意。
上海菜肉雲吞

上海炒年糕
不怎麼特別,一般上海粗炒的味道,不過換了年糕囉。
京醬牛肉絲配薄餅
薄餅放在蒸籠內,樣子一般,熱的時候還尚算軟軟的,包著牛肉絲同吃很美味。基本上牛肉絲味道頗濃,單吃會很嗆,包在薄餅內感覺有趣又好吃。
同樣,薄餅放久了一會開始變涼和硬一點,影響食味。
鎮江排骨
一向不太愛吃排骨類的東西的我,吃起這個鎮江排骨來也津津有味的。酸酸的味道頗醒胃,排骨也不算肥得只有肥膏沒有肉。

我坐的地方不是風口位,所以冷的感覺應該跟店內冷氣較凍有關。
食物上桌的速度頗快,不用一會便放得一桌食物。可是吃的速度實在沒有這般快,加上跟友人邊談天邊吃飯,我們的食物很快便變了凍凍的,又或是乾和硬的,實在令食物的味道大打折扣。
我不是第一次跟朋友邊吃邊談天呀,今次特別覺得食物冷得快,我只推算出兩個原因...
一. 食物根本不夠熱。
二. 冷氣很大,可能想客人快點走,好讓他們做多兩轉客。

客觀一點來說,這店的食物味道其實很不錯,環境也很好。我們吃的幾樣東西,質素雖非最一流,但絕對是中上。以這價錢來說,我和老公也覺得頗抵吃。
我還想下次再光顧試試他們的擔擔麵,但老公看來對這店的overall感覺只是一般。
如果店方可以注意一下食物溫度的問題,我相信食客會對他們有更佳的印象。
$120 (Dinner)
  • 小籠包