2017-08-26
過了繁忙的一周,又係時候出去搵好嘢食。同行友人尖沙咀剪頭髮,剪完順便過海去中環。同行友人的友人介紹了一間越南餐廳,一直想試,就趁今天晚上好好享受一下。原來呢間餐廳出名在冇加味精,相當有住家feel。有a la carte menu ,但係由於周六晚上冇理由唔飲杯酒,所以就選擇了佢哋嘅tasting menu。Wine tasting就係要慢慢食,佢哋菜單上到去有七八道菜,算唔少,所以仲有人幫你配埋酒,簡直係享受米紙卷嘅餡料係牛肉,好足料再配上自家製酸酸甜甜谢醬汁,夏天食好開胃感覺好清新。北海道元貝menu雖然寫錯左字,但係味道唔錯,大大隻個汁好好味,同行友人仲話要飲埋啲汁。Rice cake原本冇乜味,但係配上豬頸肉同肉鬆,當堂味道變得吸引,同行友人非常喜歡年糕,大喜。鴨胸沙律相比起其他有少少失色,原因係有啲鹹同埋好鴨胸份量比較少。我同同行友人食得太興奮,嘢食食得太快,酒仲未飲晒,已經冇嘢食,要齋隊酒。仲有鱸魚,肉質鮮甜同埋好滑,唯一美中不足就係有魚麟。無骨雞肉質算幾嫩,但係佢嘅餡料先至係精粹所在嚟越南餐廳食飯,好自然會想食一碗pho.... 但見餐牌冇。一問之下先知道原來餐廳跟足越
原來呢間餐廳出名在冇加味精,相當有住家feel。
仲有鱸魚,肉質鮮甜同埋好滑,唯一美中不足就係有魚麟。
無骨雞肉質算幾嫩,但係佢嘅餡料先至係精粹所在
嚟越南餐廳食飯,好自然會想食一碗pho.... 但見餐牌冇。一問之下先知道原來餐廳跟足越南人傳統,夜晚係唔食pho的
黑椒安格斯牛柳,味道夠,唔係好難,雖然配襯左啲泰式沙律,但係冷盤嘅時候已經食得,差不多沒有再碰。同行友人因為終於有飯食而覺得好興奮
看似簡單的通菜加上芝麻,另有一番風味,而且煮得比較乾身和傳統的中國通菜有點不一樣。
甜品係牛油果撻,唔太甜,味道啱啱好,連唔鍾意食甜品嘅我都試咗好多。
總括來講係唔錯嘅,雖然價錢唔平,但係星期六日都要對自己好啲