Restaurant: Mokumoku Yakiton (永光商業大廈)
Terms & Details:
2023-03-28 30 views
MokuMoku Yakiton 銅鑼灣店依間以日本居酒屋🏮格局嘅餐廳,串燒以豚肉🐷為主!由於未到食飲時間又口痕走左上去食下串燒🍢過下口引!當中我食左佢豚肉鵪鶉蛋串燒,上面有櫻花蝦,口感好有層次!其餘豚肉串唔會燒得太老,非常惹味可口!當中亦都燒豬大腸,同街頭小食做法唔同,依個比較juice!豚腩肉串我食落覺得,選用嘅位置肉同油脂分布非常平均,唔會太油膩!我都非常滿意番茄🍅前菜,走哂外皮之餘仲要用仲好鮮甜唔會變壞!
MokuMoku Yakiton 銅鑼灣店

依間以日本居酒屋🏮格局嘅餐廳,串燒以豚肉🐷為主!

由於未到食飲時間又口痕走左上去食下串燒🍢過下口引!

當中我食左佢豚肉鵪鶉蛋串燒,上面有櫻花蝦,口感好有層次!

其餘豚肉串唔會燒得太老,非常惹味可口!

當中亦都燒豬大腸,同街頭小食做法唔同,依個比較juice!

2023-03-27 32 views
今日嚟到銅鑼灣朋友介紹這一間居酒屋竟然有新發現。這間居酒屋刺身及串燒都不錯,今日先order了這幾樣食物。這一款刺身盛 - 三文魚,帶子及甜蝦前菜日本蕃茄配牛蒡。蕃茄勁甜而牛蒡也醃製得非常之入味。,有助清一清味蕾原隻槍魷鮮味而肉質爽,一口細嘗極致鮮味豬大腸串大腸油脂味重,而且肉質都比較爽豬腰孑原來豬腰係可以做串燒!好爽甜。西班牙黑豚肩肉串肉身都非常之厚肉但又唔韌,入口爽滑。豚肉鵪鶉卷這個鵪鶉卷都非常之吸引,配以豚肉一起吃蛋味非常濃郁。一口品嚐多重滋味雞翼串外皮燒得卜卜脆,肉質能夠保留住雞的味道日本靑椒仔原來這個青椒是不辣的,而且用鹽燒的方法非常入味
這一款刺身盛 - 三文魚,帶子及甜蝦
前菜
日本蕃茄配牛蒡。
蕃茄勁甜而牛蒡也醃製得非常之入味。,有助清一清味蕾

原隻槍魷
鮮味而肉質爽,一口細嘗極致鮮味
豬大腸串
大腸油脂味重,而且肉質都比較爽
豬腰孑
原來豬腰係可以做串燒!好爽甜。
西班牙黑豚肩肉串
肉身都非常之厚肉但又唔韌,入口爽滑。
豚肉鵪鶉卷

雞翼串
外皮燒得卜卜脆,肉質能夠保留住雞的味道
日本靑椒仔
原來這個青椒是不辣的,而且用鹽燒的方法非常入味
Celebration
Birthday
2023-03-26 33 views
今日是朋友的生日,約了去一間串燒店慶祝。餐廳環境佈置十分之有氣氛,充滿了居酒屋的氛圍,加上店員熱誠招待,感受到賓至如歸的感覺。前菜:高糖度蕃茄十分香甜,加上廚師自家製的醬汁,特別清新。三文魚刺身:十分肥美,入口充滿了魚油,帶子配上新鮮的檸檬,令鮮味提升了不少,明太子沙律十分爽口清新,而赤蝦鮮味十足。日本燒番薯:香甜味十足,質素充滿了保證。豬大腸:廚師火候控制得宜,外皮比較香脆,但內裏充滿了肉汁。西班牙黑豚豬頸肉串:性價比十足,入口充滿了幸福的感覺。紫蘇豬肉串:外皮香脆,內𥚃卻充滿了清新的紫蘇葉。

前菜:高糖度蕃茄十分香甜,加上廚師自家製的醬汁,特別清新。

日本燒番薯:香甜味十足,質素充滿了保證。

豬大腸:廚師火候控制得宜,外皮比較香脆,但內裏充滿了肉汁。

西班牙黑豚豬頸肉串:性價比十足,入口充滿了幸福的感覺。

紫蘇豬肉串:外皮香脆,內𥚃卻充滿了清新的紫蘇葉。

2023-03-24 83 views
來到今天星期中,工作辛苦都需要打打氣,約咗朋友銅鑼灣飲番杯傾下偈。Sogo附近永光中心7/F《Mokumoku Yakiton》鳥居串燒,好適合坐低一路傾一路食。店內環境日式居酒屋設計,木系裝修,感覺是神去咗日本旅行。蒜子蕃茄沙津~醬汁調教得好好,番茄唔會酸,入口清甜,好醒胃。漬牛蒡~牛蒡漬物纖維豐富好有益好健康。刺身三點(帶子、赤蝦、三文魚)~各款刺身都好新鮮,赤蝦滑捋捋,帶子夠爽口,三文魚也清甜。串燒日本青椒仔~好新鮮好爽口。串燒豬肩肉~西班牙黑豚肩肉串,肉質嫩滑。串燒豬顎骨肉~呢個部位比較特別,唔係周圍可以食到,肉汁豐富,有口感得來唔韌嘅。原條燒魷魚~鋪滿櫻花蝦好香口,烤得啱啱好,一咬即開好入味。豬大腸串~邪惡之選,肉汁非常豐富,久不久都要攻縱一下,好正!豬耳芝士串~送酒之選,豬耳好爽口,鈣質豐富,配合芝士烤香,味道好吸引。越坐越夜越多人,大家都鍾意手持一杯飲住傾,手執一串食住談。
店內環境日式居酒屋設計,木系裝修,感覺是神去咗日本旅行。
蒜子蕃茄沙津~
醬汁調教得好好,番茄唔會酸,入口清甜,好醒胃。
漬牛蒡~
牛蒡漬物纖維豐富好有益好健康。
刺身三點(帶子、赤蝦、三文魚)~
各款刺身都好新鮮,赤蝦滑捋捋,帶子夠爽口,
三文魚也清甜。

串燒日本青椒仔~
好新鮮好爽口。
串燒豬肩肉~
西班牙黑豚肩肉串,肉質嫩滑。
串燒豬顎骨肉~
原條燒魷魚~
鋪滿櫻花蝦好香口,烤得啱啱好,一咬即開好入味。
豬大腸串~
邪惡之選,肉汁非常豐富,久不久都要攻縱一下,好正!
豬耳芝士串~
送酒之選,豬耳好爽口,鈣質豐富,配合芝士烤香,味道好吸引。
越坐越夜越多人,大家都鍾意手持一杯飲住傾,手執一串食住談。
2023-03-22
Dinner
今晚到了銅鑼灣的MOKUMOKU,品嚐到日式料理,獨特滋味讓我驚喜連連。尤其是他們的前菜和刺身,讓我一開始就讚不絕口,更加期待接下來的每一碟💁🏻‍♀️第一道前菜是蕃茄(HK$32),以非常新鮮的蕃茄為主角,加上醬料,味道獨特,讓人驚豔不已。🍅另一道明太子沙律(HK$48),是以明太子和蔬菜為主,口感很好,很爽口,味道非常鮮美,是我最愛的沙律之一。🥗接下來是刺身盛,有3款新鮮的魚生,尤其是蝦、三文魚讓我難以忘懷,after taste很重。🍣槍魷魚(HK$168)也是一道非常美味的菜,魷魚口感彈牙,加上獨特的醬料,令人很驚喜🦑這間的串燒也是非常出色,惹味又不膩。雞翼串(HK$76)和黑豚肩肉串(HK$76)肉質鮮嫩多汁,加上炭烤的香氣,讓人垂涎欲滴🤤而豬小腸(HK$68)、豬腰子(HK$60)和日本青椒芝士豬肉卷(HK$80)這些特色串燒,也是少有呢,值得一試的🍢🍡來到日本裝潢的餐廳,不得不試他們的酒🍶很有日本人下班後去喝酒的感覺😍柚子梅酒(HK$65)和柚子檸檬酒(HK$65)柚子味都很出,很易入口,喝到我面都紅了,也不覺。☺️這間餐廳的食物美味😋😋 選擇也非常豐富,推薦給大家!經過銅鑼灣

這間的串燒也是非常出色,惹味又不膩。

來到日本裝潢的餐廳,不得不試他們的酒🍶
很有日本人下班後去喝酒的感覺😍

這間餐廳的食物美味😋😋 選擇也非常豐富,推薦給大家!經過銅鑼灣可以一試😊

✨女士星期四去可以免費喝一杯呢🍺
2023-03-21
$500 (Dinner)
Celebration
  • 青椒芝士卷
  • 柚子梅酒
  • 柚子檸檬酒
2023-03-24 46 views
今晚和朋友去咗銅鑼灣食串燒,這間串燒店「Mokumoku Yakiton」已經去過好次,我哋叫咗:1️⃣ 前菜 $32蕃茄酸酸甜甜,配上特製醬汁,簡單又好味2️⃣ 明太子沙律 $48沙律配上明太子,另一個很好胃的前菜3️⃣ 刺身盛 $168刺身盛 有三款不同的刺身,樣樣都好鮮甜又好味4️⃣ 槍魷魚 $168槍魷魚 肉質十分爽韌,味道清甜又鮮味5️⃣ 豬大腸串 (2 x $34) $68豬大腸串 皮脆內軟,完全冇異味,必食之選6️⃣ 日本青椒仔 (2 x $28) $56日本青椒仔,外皮好薄,吃起來略帶微甜7️⃣ 西班牙黑豚肩肉串 (2 x $38) $76黑豚肩肉串 肉味濃郁,肥美又散發著迷人肉香,非常好味8️⃣ 雞軟骨串 (2 x $28) $56雞軟骨串 香脆又富有口感,送酒一流9️⃣ 豚肉鵪鶉蛋卷 (2 x $36) $72豚肉配上鵪鶉蛋卷,估唔到又相當爽,不錯不錯《飲品》🔟 SAPPORO $58、巨峰味海酒 $46
已經去過好次,我哋叫咗:

1️⃣ 前菜 $32
蕃茄酸酸甜甜,配上特製醬汁,簡單又好味

2️⃣ 明太子沙律 $48
沙律配上明太子,另一個很好胃的前菜

3️⃣ 刺身盛 $168
刺身盛 有三款不同的刺身,樣樣都好鮮甜又好味

4️⃣ 槍魷魚 $168
槍魷魚 肉質十分爽韌,味道清甜又鮮味

5️⃣ 豬大腸串 (2 x $34) $68
豬大腸串 皮脆內軟,完全冇異味,必食之選
豬大腸串 (2 x $34)

6️⃣ 日本青椒仔 (2 x $28) $56
日本青椒仔,外皮好薄,吃起來略帶微甜
日本青椒仔 (2 x $28)

7️⃣ 西班牙黑豚肩肉串 (2 x $38) $76
黑豚肩肉串 肉味濃郁,肥美又散發著迷人肉香,非常好味
西班牙黑豚肩肉串 (2 x $38)

8️⃣ 雞軟骨串 (2 x $28) $56
雞軟骨串 香脆又富有口感,送酒一流
雞軟骨串 (2 x $28)

9️⃣ 豚肉鵪鶉蛋卷 (2 x $36) $72
豚肉配上鵪鶉蛋卷,估唔到又相當爽,不錯不錯
豚肉鵪鶉蛋卷 (2 x $36)

《飲品》
🔟 SAPPORO $58、巨峰味海酒 $46
SAPPORO $58、巨峰味海酒 $46
2023-03-22 25 views
今日嚟到銅鑼灣居酒屋食串燒
前菜蕃茄食落酸酸甜甜😘平時唔鍾意食番茄嘅我都食咗半個,鮮甜爽口唔會有草青味牛蒡刺身盛三款,有帶子三文魚同埋蝦, 刺身鮮甜😘三文魚魚頭大大個,燒得啱啱好好多肉食👍🏻西班牙黑豚肩肉串, 豬肉串加咗黑胡椒調味, 外皮燒到香脆,唔錯唔錯❤️猪大腸串、紫蘇葉豬肉卷、豚肉鶅鶪蛋卷雞翼串,外皮香脆肉質嫩滑多汁❤️黎到食串燒梗係要叫返杯酒喇,柚子悔酒我淺問梅子酒,淡淡酒香 係正嘅 👍🏻
今日嚟到銅鑼灣居酒屋食串燒
牛蒡刺身盛三款,有帶子三文魚同埋蝦, 刺身鮮甜😘
三文魚魚頭大大個,燒得啱啱好好多肉食👍🏻
猪大腸串、紫蘇葉豬肉卷、豚肉鶅鶪蛋卷
雞翼串,外皮香脆肉質嫩滑多汁❤️
黎到食串燒梗係要叫返杯酒喇,柚子悔酒
我淺問梅子酒,淡淡酒香 係正嘅 👍🏻
2023-03-22 21 views
呢間餐廳我已經幫襯過3次,因為鐘意食豬 🐷串燒,今日放工又嚟CWB 食串燒😋😋😋前菜: 🍅 蒜子蕃茄沙律蕃茄用蒜子汁醃過,感覺好清新,肉質結實爽口,感覺新鮮。🎋牛蒡漬物牛蒡夠健康,又爽脆,配合特制醬汁,好味到100分🔹刺身盛合3款內有三文魚、帆立貝和赤蝦。刺身肉質新鮮,赤蝦鮮甜彈,帆立貝厚切,非常甜美,三文魚夠肥美又大件,所有都非常高質。 🐖 串燒呢間餐廳主打豚肉, 所有豬嘅部位都有得食,選擇的款式都好多,亦有啲刁鑽位平時係出邊好少見👍👍🐷 豬肝串豬內臟係我最愛,呢個豬肝大大件,燒到好惹味,配埋個醬汁超正。▫️西功牙黑豚肩肉串肩肉燒到剛剛好,唔會太乾,食落juicy, 好有豬嘅肉香味。▫️西班牙黑豚肉鵪鶉蛋黑豚肉油脂香而不肥膩,原來同鵪鶉蛋啲味咁夾,呢個必叫。燒秋葵呢個健康之選,秋葵夠新鮮。輕輕點醬汁已好夠味。

前菜:
🍅 蒜子蕃茄沙律
蕃茄用蒜子汁醃過,感覺好清新,肉質結實爽口,感覺新鮮。

🎋牛蒡漬物
牛蒡夠健康,又爽脆,配合特制醬汁,好味到100分

🔹刺身盛合3款

🐖 串燒

🐷 豬肝串

▫️西功牙黑豚肩肉串

▫️西班牙黑豚肉鵪鶉蛋
黑豚肉油脂香而不肥膩,原來同鵪鶉蛋啲味咁夾,呢個必叫。

燒秋葵
呢個健康之選,秋葵夠新鮮。輕輕點醬汁已好夠味。

最近選擇了一間日式居酒屋飲杯酒嘆晚餐!前菜方面蕃茄前菜的蕃茄非常清新,口感鮮甜多汁,搭配著微微的酸味,好開胃。芥辣八爪魚的辣味不會太過刺激,八爪魚的肉質很有彈性,帶有淡淡的海味,搭配上醃製醬汁的風味非常不錯。刺身三點三文魚、帶子和刺身魚都十分新鮮,入口即化,口感極佳。串燒方面,燒魷魚剛剛好熟,彈牙又不會太煙韌。西班牙黑豚肩肉串和豬大腸串都入味十足,特別是大腸表面香脆,口感層次豐富。豬顎骨的肉質鮮嫩多汁,吃起來非常有嚼勁。雞軟骨串的軟骨口感香脆,十分不錯。日本青椒仔的口感清新,適合當做小點心,也不會太辣,吃了不會太膩。乳酸梳打帶有微酸的氣味,口感清爽,柚千x梅酒帶有柚子清香和梅子的酸甜味道,是比較清新好喝的女生酒品。雖然環境不算太大,整體感覺非常溫馨,旁邊黑板上也有不同時令的美食,好像去了日本的感覺!
最近選擇了一間日式居酒屋飲杯酒嘆晚餐!

串燒方面,燒魷魚剛剛好熟,彈牙又不會太煙韌。

豬顎骨的肉質鮮嫩多汁,吃起來非常有嚼勁。

雞軟骨串的軟骨口感香脆,十分不錯。

2023-03-20 16 views
上個禮拜同屋企人食咗呢間居酒屋周圍氣氛好好 好適合同frd一齊傾下計飲下酒首先,就叫咗個頭盤,有三文魚,帶子,蝦,仲有個明太子沙律,脆卜卜好得意,啲刺生全部都好新鮮啊!!!跟住最令我記得嘅係燒雞翼,咁佢全部都係單骨雞翼,雞翼燒到焦香,好好味呀😝跟住嗌咗個豆腐,佢個汁配搭埋一齊超級夾,仲有啲柴魚喺上面😚😚😚跟住佢有個魷魚,超級煙韌,仲有啲櫻花蝦喺上面做配搭,令人想一舊接一舊咁食😍❤️最後仲有個豬肚同埋黑豚肩肉串,豬肚好爽脆肩肉串呢 係店員推介,完全沒有怪味,兩個都超級好食。最後仲帶咗兩杯嘢飲,夜晚同friend一齊去超下都幾開心,氣氛令我好似去咗日本。
上個禮拜同屋企人食咗呢間居酒屋
周圍氣氛好好 好適合同frd一齊傾下計飲下酒

2023-03-19 28 views
這間位於銅鑼灣的日式串燒店,裝潢仿如日式居酒屋,座位不多,熱鬧非常。串燒店特別以豬為主打,提供不同產地的豬肉及特別部位,如豬肚、豬肝、豬腰、豬皮、豬小腸、豬大腸、豬喉軟骨、豬顎骨肉等刁鑽部位;除了豬,也有雞、牛、海鮮選擇。串燒以外,還有刺身、燒物、沙律、食事及各類酒品提供,選擇繁多。沙律🦋蒜子蕃茄沙律 $32🦋明太子沙律 $48吃串燒前當然要先清一清味蕾,蕃茄清新味甜好醒胃,明太子爽脆口感好特別。🦋刺身盛 $168刺身盛共有三款刺身,款款新鮮,三文魚肥美吸引,帶子鮮甜無比,赤蝦大隻好黏口,口感一流。串燒🦋豬肝串 $32/串🦋豚肉鵪鶉蛋卷 $36/串🦋西班牙黑豚肉肩肉串 $38/串🦋豬大腸 $36/串🦋雞翼串 $38/串🦋日本蕃薯仔 $28/串來到當然要試試這裡的豬串燒,一次過點了四款平時很少吃的豬部位試試,串燒火喉控制到位,表面燒得帶微微焦香,保留了肉汁,調味方面合宜。豬大腸燒得帶少少脆口,不算很油膩,亦沒有最怕的豬腥味。豬肝不會太粉,口感特別。黑豚肩肉肥瘦均勻,肉汁豐富。人氣燒物🦋槍魷魚 $168肉質煙靭,味道鮮甜,果然不失「魷魚之王」之美譽。🦋京姬柚子檸檬酒 $65🦋芋燒酌 - 北

沙律

🦋雞翼串 $38/串
🦋日本蕃薯仔 $28/串

人氣燒物
🦋槍魷魚 $168
肉質煙靭,味道鮮甜,果然不失「魷魚之王」之美譽。

🦋京姬柚子檸檬酒 $65
🦋芋燒酌 - 北斗之拳 $68
來居酒屋吃吃串燒,淺酌一下,人生樂事也。

2023-03-18 22 views
今日嚟到銅鑼灣好想食串燒,所以就去了這一間居酒屋同朋友happy hour。裝修和日本的居酒屋請以木為主要的theme 原來它的刺身也不錯非常新鮮,所以就叫了這一款刺身盛3kinds(三文魚,有帶子有甜蝦)配兩杯酒巨峰梳打及柚子x海酒前菜日本蕃茄配這個漬牛蒡。這個蕃茄非常之有清新的蕃茄甜味十分之開胃。槍魷這個就不得了,原隻上。鮮甜肉質爽。西班牙黑豚肩肉串這個肉質爽暖以及甜味,心中肉身都非常之厚肉豬大腸串我就最愛這個豬大腸,脂香十足,豬腰孑這個就相對非常之特別,第一次食這款的串燒,原來係這麼爽甜。豚肉鵪鶉卷肉香、鮮甜、酥脆同時係口腔爆發,層次非常豐富。雞翼串朋友一食第一句就話好好食,因為燒得外皮脆脆,最重要裏面肉質Juicy。日本靑椒仔不乾身,而且好清香。唔辣!

裝修和日本的居酒屋請以木為主要的theme

前菜
日本蕃茄配這個漬牛蒡。
這個蕃茄非常之有清新的蕃茄甜味十分之開胃。

槍魷
這個就不得了,原隻上。鮮甜肉質爽。

西班牙黑豚肩肉串
這個肉質爽暖以及甜味,心中肉身都非常之厚肉

豬大腸串
我就最愛這個豬大腸,脂香十足,

豬腰孑
這個就相對非常之特別,第一次食這款的串燒,原來係這麼爽甜。

豚肉鵪鶉卷
肉香、鮮甜、酥脆同時係口腔爆發,層次非常豐富。

雞翼串

日本靑椒仔
不乾身,而且好清香。唔辣!
2023-03-17 17 views
早排成日食串燒,今次又掛住啦,又搵間試試🍅蕃茄沙律💰$32🥗明太子沙律💰$48蕃茄配醋好清新開胃,明太子爽脆,同平時食嘅有啲唔同🍱刺身盛💰$168有牡丹蝦、帶子、三文魚,鮮甜肥美🍢豬心串$32/串🍢豬腸💰$36/串串燒方面今次食多咗內臟,配酒不錯,豬腸有少少粉粉地的口感,串燒食法都係第一次,鐘意再多啲七味粉就可自己灑上🍢西班牙黑豚肩肉串💰$38/串好肥美,燒過嘅油脂更突出,幾香口🍢蒜芯豬肉卷$32/串呢個最鐘意,較清新,又有蔬菜,蒜芯爽口,豬肉燒得香🦑槍魷魚💰$168煙韌爽口,好易咬無乜筋位韌🍎淺間蘋果酒💰$65🍋柚子檸檬酒💰$65食串燒飲返杯係正嘅💰$1000/2ppl🚩Mokumoku Yakiton (永光商業大廈) (銅鑼灣) @mokumokuyakiton_cwb📍銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈7樓
早排成日食串燒,今次又掛住啦,又搵間試試

🍅蕃茄沙律💰$32
🥗明太子沙律💰$48
蕃茄配醋好清新開胃,明太子爽脆,同平時食嘅有啲唔同

🍱刺身盛💰$168
有牡丹蝦、帶子、三文魚,鮮甜肥美

🍢豬心串$32/串
🍢豬腸💰$36/串

🍢西班牙黑豚肩肉串💰$38/串
好肥美,燒過嘅油脂更突出,幾香口

🍢蒜芯豬肉卷$32/串
呢個最鐘意,較清新,又有蔬菜,蒜芯爽口,豬肉燒得香

🦑槍魷魚💰$168
煙韌爽口,好易咬無乜筋位韌

🍎淺間蘋果酒💰$65
🍋柚子檸檬酒💰$65
食串燒飲返杯係正嘅

💰$1000/2ppl
📍銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈7樓
2023-03-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
2023-03-17 82 views
Mokumoku Yakiton 是我最愛的居酒屋之一,他們的燒串十分有水準,所以經常都會來幫襯,今日就同朋友仔來一齊Chill 下,食下野。🔸凍蕃茄($32) -  番茄香甜多汁,配上酸甜的醬汁,是一個非常好的開胃菜🔸明太子沙律($48) -  呢個好有驚喜,滿滿的明太子,脆卜卜口感豐富開胃可口🔸刺身盛($168) -  有三款刺身,分別有三文魚,帆立貝和赤蝦,三文魚好肥美,赤蝦大大隻又鮮甜🔸槍魷魚($168) - 肉質鮮甜爽脆,有「魷魚之王」之稱,好少見屋居酒屋有得食,以櫻花蝦作配手搭,好味🔸西班牙黑豚肩肉串($76) - 豚肩肉帶一點油花,肥瘦適中,燒得剛剛好,表面有焦香,內裏 juicy,而且好有肉味,必食🔸豬大腸串($68) - 豬大腸都燒到外皮脆卜卜,好清爽,一點都不油膩,而且没有豬的腥味,厨師處理得好好,這個是我必食之選🔸豚肉鵪鶉蛋卷($72) - 鵪鶉蛋香,被鹽燒豚肉包住食到不同口感,都幾特別🔸雞軟骨串($56) - 雞軟骨表面燒得好乾身,十分香口,用來送酒一流🔸日本青椒仔($56) - 味道清甜,青椒仔上灑上木魚碎,可以用來中和一下🔸巨峰味海酒($46)🔸SAPPOR

凍蕃茄

日本青椒仔

🔸巨峰味海酒($46)

🔸SAPPORO($58)
巨峰味海酒

附上菜單

凍蕃茄
日本青椒仔
巨峰味海酒
2023-03-17 33 views
今晚到了銅鑼灣軒尼詩道永光商廈內的「Mokumoku Yakiton」吃串燒,它是一間日式豚肉串燒專門店,在銅鑼灣港鐵站旁邊的出口,非常方便,餐廳環境很日系地道風格,以原木為主調,燈光溫暖柔和式居酒屋,它在網上評價不錯,決定一試!餐牌選擇很多,十分吸引,主打各式現烤串燒外,有前菜、小食、刺身、燒物炸物等,還提供了各式酒品!前菜先來蕃茄沙律,非常新鮮,酸酸甜甜十分開胃,加上了蒜更惹味!另一道前菜是明太子沙律,冷涼的口感咬下去十分爽彈,粒粒爆出十分多水份!刺身盛三味,刺身盛賣相吸引,有兩大隻牡丹蝦外,3件大元貝、3件三文魚,三文魚脂肪比例夠肥美,肉質爽滑,元貝同樣彈牙鮮甜,鮮蝦大隻很鮮甜口爽滑!蒜芯豬肉卷,有口感爽脆不膩,加入蒜芯解去油膩感!西班牙黑豚肩肉串,豚肉部份肥瘦均勻,燒過後不會很油膩,非常香口!豬心串,豬心夠厚口感彈牙,咬下去肉汁滿滿,濃郁口感爽脆,簡單調味就足夠!豬大腸串,油脂豐富,分佈平均,燒得極香,入口肉質即溶,口感滑溜,很惹味!雞翼串,是居酒屋必點的菜式,燒得外脆又多汁,少許調味已夠味!槍魷魚,十分出色,嫩滑帶咬口,外層燒至微焦!鮮味突出!賣相打卡一流!吃串燒怎可沒有冰凍

蒜芯豬肉卷,有口感爽脆不膩,加入蒜芯解去油膩感!

吃串燒怎可沒有冰凍飲品,馬上來一杯淺間蘋果酒,入口有淡淡蘋果香,味道清甜,帶有酒味微甘,另一杯是巨峰梳打,冰涼又解熱氣,重點是甜度不會過甜!

總括來說,我們都很滿意今餐食品水準高,感受到用心制作食物,店員上菜更會介紹每一道菜式,是一間十分出色的隱世小店!很有豚肉專家的感覺!
  • 明太子沙律
  • 蒜芯豬肉卷