2021-04-04 2341 views
食物質素唔好講住,我同屋企人住一晚staycation再落去食早餐,去到見啲嘢食無晒,就行個圈先啦,轉頭返嚟啲食物盤仍然係無嘢嘅,搵個經理講,佢淨係「哦」咗一聲就算,如是者搵咗唔同職員幫手都無用,過咗廿幾分鐘先有人添返啲嘢食。再講食物質素,熱食唔熱,又無嚟味道。咁樣嘅服務同質素真係無下次。
2021-03-28 1931 views
訌座時已表示有嬰兒但入座後等了一段時間沒有服務員主動提供最基本的bb椅(已不期望有bb餐具)找員工亦找了一段時間員工送上的bb椅很骯髒甚至遺有厨餘,即時向服務員反映希望換上另一張,服務員只遞上濕紙巾無奈下只有自行清潔消毒食物方面,冷盤解凍不足,refill慢,凍蝦有冰龍蝦無任何鮮味,每次出得三四隻,要一出就要去搶做日韓主題,但刺身壽司款式少得可憐,味道差。熱盤選擇唔多,大多是廉價菜式- 肥騰騰紅燒肉,無試- 龍井蝦仁,叫有啲味,但用雪藏蝦,無鮮味- 焗葡國雞,去茶記都唔會叫,無試- 雙菇扒四蔬,無試- 泡菜青口,無試- 蒸魚,叫做較對版,食咗兩轉- 豚肉生薑燒,無試- 烤薯仔,食咗兩舊- 燒牛肉,過熟,鞋。有燒汁同黑椒汁,但無芥辣其餘仲有咖哩同燒味,無野食,唯有夾吓最精彩係粉麵檔,麵底有韓國即食麵,油麵,河粉同年糕,餸有幾種菜,雞肉,餐肉,蟹柳同粟米,係呀,無架啦個部隊窩湯底稀汪汪,睇見都唔開胃阿波羅個部隊窩仲吸引過佢甜品最好食係movenpick雪糕其他甜品蛋糕賣相一般到唔想試賣相還ok的試咗少少,但難食折完都要五百一個人,無生蠔,無鴨肝,凍海鮮無味,熱盤平價野都唔緊要,味道唔好浪費
訌座時已表示有嬰兒
但入座後等了一段時間
沒有服務員主動提供最基本的bb椅(已不期望有bb餐具)
找員工亦找了一段時間
員工送上的bb椅很骯髒
甚至遺有厨餘,即時向服務員反映
希望換上另一張,服務員只遞上濕紙巾
無奈下只有自行清潔消毒

食物方面,冷盤解凍不足,refill慢,凍蝦有冰
龍蝦無任何鮮味,每次出得三四隻,要一出就要去搶
做日韓主題,但刺身壽司款式少得可憐,味道差。
熱盤選擇唔多,大多是廉價菜式
- 肥騰騰紅燒肉,無試
- 龍井蝦仁,叫有啲味,但用雪藏蝦,無鮮味
- 焗葡國雞,去茶記都唔會叫,無試
- 雙菇扒四蔬,無試
- 泡菜青口,無試
- 蒸魚,叫做較對版,食咗兩轉
- 豚肉生薑燒,無試
- 烤薯仔,食咗兩舊
- 燒牛肉,過熟,鞋。有燒汁同黑椒汁,但無芥辣
其餘仲有咖哩同燒味,無野食,唯有夾吓

個部隊窩湯底稀汪汪,睇見都唔開胃
阿波羅個部隊窩仲吸引過佢

甜品最好食係movenpick雪糕
其他甜品蛋糕賣相一般到唔想試
賣相還ok的試咗少少,但難食

折完都要五百一個人,無生蠔,無鴨肝,凍海鮮無味,熱盤平價野都唔緊要,味道唔好浪費哂啲食材
是但一間二三百蚊宵夜buffet都多野食過佢
2021-03-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 雪糕
2021-03-26 1860 views
不過不失主要係有折,會員有65折,我先黎食,咁啱撞正Amex rebates...真心,正價佢唔值全晚唯一可以食係龍蝦,係甜的,同個risotto好香芝士甜品都可以,食下中式野都ok冇折唔黎,有折都要諗
不過不失
真心,正價佢唔值
全晚唯一可以食係龍蝦,係甜的,同個risotto好香芝士
甜品都可以,食下中式野都ok
冇折唔黎,有折都要諗
Dinner
2021-03-19 1491 views
今日的主題是「日韓尋味自助午餐」,但去到覺得係冇主題。壽司只有反卷和太卷兩款,點豉油嗰陣會散出嚟。刺身三文魚係OK,厚切,冇筋,少少甘香,但其他幾款都唔好食,冇魚味,有少少雪味。日式嗰部份就係咁多。韓式嗰部份,除咗兜有少少蚊滋飛飛下的泡菜,我諗就係自助淥麵果part? 有午餐肉,當係部隊鍋掛。有幾款點心,有啲中菜,蝦仁、雞球、西蘭花。有六款movenpick 。講真,10年8年前嘅K buffet都好食過呢度。主要係冇咩款式。完~
👧🏻Wodafoodie in Sha Tin聖誕前夕想食個靚靚下午茶奈何全部出名既酒店Tea都好full有d要等兩個月先book到😂激氣今次試下Marriott既Momo Cafe勝在walk-in都大把位😂😂😂✨🎄聖誕下午茶 $338+1/2位包13樣鹹甜點😳 如果想飲氣泡酒就 $398+1🔸Raisin Scone served with Honey,Wild Berry Coulis or Clotted Cream英式提子烘鬆餅拼拌蜜糖,野莓果醬或香濃牛油忌廉🔺Wagyu Beef and Quail Egg Mini Burger迷你和牛肉鵪鶉蛋漢堡🔸Mini Shepherd's Pie迷你牧羊人批🔺Turkey Roll with Cranberry Sauce火雞卷配蔓越莓醬🔸Smoked Salmon Roll with Caviar and Sour Cream煙三文魚卷配酸忌廉及魚子醬🔺Smoked Ham and Walnut Salad煙火腿核桃沙律🔸Lobster Chestnut Salad龍蝦栗子沙律🔺Christmas Log Cake聖誕樹頭蛋糕🔸
👧🏻Wodafoodie in Sha Tin

✨🎄聖誕下午茶 $338+1/2位
包13樣鹹甜點😳 如果想飲氣泡酒就 $398+1

🔸Mini Shepherd's Pie迷你牧羊人批
🔸Christmas Mince Pie聖誕免治批
🔺Christmas Tree Mini Cup Cake聖誕樹型紙杯蛋糕
🔸Gingerbread Man Cookies薑餅人曲奇
🔺Port Wine Poached Pear砵酒燴梨
🔸Christmas Pudding with Brandy Sauce聖誕布甸配白蘭地汁

首先賣相好靚 我book枱講明係慶祝生日
所以佢特登安排左個🎈熱氣球架Tea set俾我☺️
食物質素黎講鹹點味道都唔錯👍🏻
Burger 火雞卷 三文魚卷 Scone 都幾好食
甜點賣相係靚 好切合個聖誕主題🎅🏻
但就真係好甜😂 唔好甜既我試左少少就算
總括黎講 呢個Tea又靚又平 可以坐成個下午 都算唔錯架😆😆 🙆🏻‍♀️
下次試下佢既正常tea set先💁🏻‍♀️
2021-03-08 1565 views
本身看了不少食評,看到這家好像有很多好評,相片也看到好像有生蠔又鵝肝之類選擇頗多,於是安排與家人到那裡生日慶生,豈料那裡食材很飲品選擇很少,沒有生蠔鵝肝,即便有長腳蟹肉質也明顯不新鮮,花螺和其他海鮮也如是,所以不敢多吃;甜品分要額外付費和不另收費,後者像放了很多天的甜品,因為是慶祝生日所以逼不得已多花280多元買了1個忌廉生果蛋糕,味道才可算是對版不過不失。全場人參雞湯與牛肉是比較可觀,最少前者有雞與人參味又不太油膩;後者的確食到有牛肉味,其他的食物真的不及格。Movenpick 是與原先食評圖片看到一樣的食物,試了草莓味和咖啡味的,草莓味Movenpick 竟然與我平常食的口感大有出入,感覺更像是曾融雪後再放回冰箱一樣,每一口都夾著碎冰像的,非常可惜!咖啡味的卻沒這個情況,也算是少有比較好吃的東西。3個人最後連額外付費買的蛋糕,合共1707元,真心覺得超級伏,完全對不起這個價錢,所以以前甚少寫食評的我,這次不得不透過文字表達不滿,並希望大家想訂晚餐自助餐前,請慎選這家!後來再想想,原來這家食評頗多,可能因為疫情前餐廳可維持到原來的水準,本人也明白疫情限聚期間飲食業難免經營艱難,可能餐
3個人最後連額外付費買的蛋糕,合共1707元,真心覺得超級伏,完全對不起這個價錢,所以以前甚少寫食評的我,這次不得不透過文字表達不滿,並希望大家想訂晚餐自助餐前,請慎選這家!後來再想想,原來這家食評頗多,可能因為疫情前餐廳可維持到原來的水準,本人也明白疫情限聚期間飲食業難免經營艱難,可能餐廳未必百分百提供得到限聚前的質素,所以想要多一份體諒,但這餐真的連最基本的水準都達不到。即便以前吃過人均300多的自助餐,食物種類與質素都比這家優勝。後來再想想,難得重開餐廳想必全力以付施以混身解數留住客人,否則像這家餐廳,食過一次絕不可能再有回頭客。
2021-03-06
$569 (Dinner)
2021-03-05 1563 views
人生第一次寫食評。用了幾天找尋性價比高的自助晚餐,看到這間好像很多好評,價錢又比其他酒店的低,又非常易訂位,就想試一試,結果真的後悔不已。本身期望也不是高,畢竟這個價位比一般的自助晚餐便宜很多。熱食種類不多,蒸魚肉質正常,但可再加多點鼓油。牛仔骨和壽喜燒味道還可以。刺身有幾款:三文魚、𩶘魚、鯖魚、希靈魚、八爪魚。除了𩶘魚一點味也沒有,其他也算正常,當然我還是喜歡爭鮮的。凍盤海鮮有蝦、長腳蟹、龍蝦、蜆、螺。全部試了一遍,龍蝦和蟹鉗較好一點。蜆全然沒味,只有一口口滿滿的沙和水。水果有三款:菠蘿、西瓜、哈蜜瓜。很快就放棄而轉戰甜品,甜品一直是我最滿懷期待的一環。可是,甜品更加失望。我差不多每款也試了,大多的我也不喜歡,只有brownie和葡撻好一點,但是葡撻可以甜多一點點。最後的總結是,我們都認為這裡最好吃的東西就是movenpick雪糕,它有多幾個特別的味道,如expresso和cheesecake raspberry,都很好吃!

水果有三款:菠蘿、西瓜、哈蜜瓜。

很快就放棄而轉戰甜品甜品一直是我最滿懷期待的一環。可是,甜品更加失望。我差不多每款也試了,大多的我也不喜歡,只有brownie和葡撻好一點,但是葡撻可以甜多一點點。

• Movenpick雪糕
2021-02-22 1251 views
疫情下嚴選餐廳開飯,專登揀呢間午餐自助餐係因為食過有信心!無諗輕視了‘輕怡’兩個字!輕怡午餐,真係飯都無提供🧐!有少少🤏失望😕我寧願你收番正常價錢,提供正常選擇服務質素!
話說琴日朋友同個女食完之後覺得OK推介我,我即時就book咗枱同媽媽提早食團年午餐。其實叫得「輕盈健怡」大家都知唔會好多嘢食,咁到底有咩食呢?1)沙律吧:唔同種類嘅火腿、吞拿魚沙律、水牛芝士蕃茄;水果類:切好一粒粒嘅橙、菠蘿粒、青瓜、蕃茄、幾樣唔同嘅沙律醬同埋麵包粒2)熱食湯粉部:自家製魚肉餅、魚皮餃、仲有其他腸仔啊、肥牛啊、蝦同埋青口係大熱,但一定都要經過廚師煮熱,並非凍蝦。3)點心部:蝦餃係超好食,羅漢齋水晶鮫、牛肉燒賣、奶皇包叉燒包都有4)湯:一個忌廉湯、一個中式湯5)飲品:紅茶、咖啡、水,每樣都有熱有凍,但係就冇檸檬有糖漿同奶,最後我自己過咗水果嗰邊拎咗啲橙同埋菠蘿粒自製冰紅茶🤣🤣總括來講,每人百幾蚊,你當去酒店飲茶食啲簡單湯粉麵,點心都OK啦,環境安靜,開晒dyson 空氣淨化幾。我同媽咪2個人去,媽咪最擦得,食左幾轉蝦同青口,我就樣樣都試下,12:00食到14:30,14:00後酒店仲送左每人一個芒果疏乎厘俾我哋食,開心到媽咪不得了!年廿九唔使同人迫,可以清清淨淨傾吓計食下野,真係一個唔錯嘅享受!驚OpenRice訂位仲有25 Asiamile ,正!

4)湯:一個忌廉湯、一個中式湯

• 蝦餃
2021-01-09 14214 views
因為老豆入左院,這排我都會同媽媽帶飯給他,前陣子見到媽媽行過某間酒店,看著酒店餐廳的自助餐poster, 好像很想吃人,見她這幾天為老豆走來走去好辛苦,所以我就上網找下有沒有一些自助餐可以吃,後來發現這間位放碩門的酒店,又近沙田醫院,我們可以去完醫院帶完飯後就可以搭一個站巴士就可以到酒店,很方便。又見到openrice有個優惠,第二位只需要加$1很抵,所以就在openrice 訂位了。去到還未到12點,所以要在餐廳外等候,到了12點服務員就安排入座,我們座下後就立即走去看看有什麼東西吃,其實他們的輕食係沒有大魚大肉的食物,裡面只係麵檔,沙律吧,和一些點心,中湯,燒味等。麵檔是人客夾起自己想要的食物交給廚師,廚師就會幫人客將食物煮熟,麵檔有各種麵食,米粉,全蛋麵,河粉都有,除了麵還有菜,魚蛋,蟹柳,青口,蝦,菇菌等等。我們每個座位都會有一筒簽,我們只需要選好食物,再給我他一支簽,到時再取時就可以根據支簽號碼就可以去取麵,不會調亂。麵食都煮得不錯,不會太腍,清湯底,會太鹹其他食材都煮得啱啱好的,算不錯啦。點心他們都有好幾款,有燒賣,乾蒸牛肉,叉燒包,奶皇包,珍珠雞,馬拉糕等等,不過要要呵求

去到還未到12點,所以要在餐廳外等候,到了12點服務員就安排入座,我們座下後就立即走去看看有什麼東西吃,其實他們的輕食係沒有大魚大肉的食物,裡面只係麵檔,沙律吧,和一些點心,中湯,燒味等。麵檔是人客夾起自己想要的食物交給廚師廚師就會幫人客將食物煮熟,麵檔有各種麵食,米粉,全蛋麵,河粉都有,除了麵還有菜,魚蛋,蟹柳,青口,蝦,菇菌等等。我們每個座位都會有一筒簽,我們只需要選好食物,再給我他一支簽,到時再取時就可以根據支簽號碼就可以去取麵,不會調亂。

點心他們都有好幾款,有燒賣,乾蒸牛肉,叉燒包,奶皇包,珍珠雞,馬拉糕等等,不過要要呵求是酒樓點心,尤其燒賣,只是魚肉燒賣,但其他點心都還可以。

沙律的食材都有很多款,連醬汁都有好多,沙律菜都很新鮮爽脆,都很不錯。

燒味部份只得叉燒和燒鴨,叉燒太瘦太乾,燒鴨就中規中矩。

輕食自助餐是沒有自助甜品,但每個人都會有一個梳乎厘,今日是芒果梳乎厘,新鮮出爐,焗得高高,但芒果味嫌它有點假,但質感是很好的。

餐飲有自助咖啡同紅茶,還有鮮奶,人客可以自製奶茶,媽媽說我調配的奶茶都很好飲,即是說他們的紅茶應該不錯!

埋單每人都不用$140就可以吃到自助餐,在出面食餐飯都要這個價錢啦,但依家可以吃自助餐都算很抵。
2021-01-03
$139 (Lunch)
2021-01-02 7299 views
短期內吃兩次自助餐,應該連好吃的餐廳也會覺得不好吃,何況這間本身都不算太特別。🤷🏾有陣時,酒店自助餐的飲料,寧可給你一杯指定的,比放在飲品區任你自由斟更加好,這兒的咖啡,味道又淡,又沒有咖啡香,沖出來比起宜家傢俬的免費咖啡更加差。😑刺身師傅不見了,之後我等了一會他才回來,就切了些鯛魚以及三文魚,鯛魚的賣相都不太好看,油分欠缺,三文魚還算肥瘦均勻,但也不算極為美味。右下是鵝肝,油份不錯,不太肥,但有點香氣,底下放餅不會太膩,有位爸爸替家人取鵝肝,阿姐燒完出來,他將全盤約15位鵝肝拿下8-10件,真厚顏而令人汗顏,難道爸爸要有這樣的能耐嗎😂不知是不是因為疫情之下酒店業也步入寒冬,很多時候你在哪一個餐櫃都很難找到白衣的廚師,有次等壽司師傅又等了5分鐘,令一次等甜品師傅夾甜品,又等了10分鐘都不見人影。餐湯有個蕃茄蝦湯,也不算找到很多蝦粒,但除了蕃茄蓉之外還找到少許蕃茄,味道偏酸,還算可以接受。試一試這兒煮的麵,本來只看到烏冬,但後來看到有拉麵,拉麵就像日式任食火鍋店那種拉麵,立即一試,師傅從另一邊走來,拉麵也煮得夠彈牙夠爽口,其他配料就不太多,只有鳴門卷、獅子狗、旺菜、生菜、日式叉燒以及糖心

刺身師傅不見了,之後我等了一會他才回來,就切了些
鯛魚以及三文魚,鯛魚的賣相都不太好看,油分欠缺,
三文魚還算肥瘦均勻,但也不算極為美味。

右下是

餐湯有個

試一試這兒煮的麵,本來只看到
烏冬,但後來看到有拉麵,
鳴門卷、獅子狗、旺菜、生菜、日式叉燒以及糖心蛋。但至少,
豬骨湯不算味精太多,令你覺得吃完非常口渴
而且拉麵夠彈牙,還算不錯。

按人頭配給的
焗開邊龍蝦,因為近來我都敏感不太吃海鮮,
但同行的幾位家人都沒有爭取把我的半邊都吃完,就知道應該質素欠佳吧。

反正煮食或熟食區都沒有什麼特別,早一點開始吃甜品,因為本身一來到,家人見到近期大熱的
古早蛋糕,想不到之後都沒有再出路。我試了
檸檬撻,底還算夠硬,
但是上邊的檸檬層容易與蛋糕分離開,這般的質感好像不太好,但味道而言還是可以接受。

其他材料好像
葡撻或是雞蛋仔或是窩夫,都比較硬實,實心的窩夫,又乾又硬,沒有什麼味道,因此起上來比較乾。

這間餐廳比較可取之處就是為處於沙田附近,如果在沙田或是石門,馬鞍山、大埔一帶,這件事比較鄰近的自助餐,而且座位寬闊,空間夠大,如果是為了食品質素而來的話,可能就會有點兒失望。
Dinner
2020-12-17 3310 views
今日來到沙田萬怡酒店食momo cafe 食lunch,講價錢真係唔貴,300有找兩條友食 light buffet lunch,講真 ,出面閒閒地食個lunch 100,都無咩食咋,食完又趕你走,我都係中意去酒店食多啲,食完座係度傾下計都唔會趕你走。講返嘢食方便,整體都ok,環境都舒適,嘢食種類都算幾好,有叉燒,雞和乳鴿,另外有麵檔,仲有大蝦,好似係牡丹蝦,不過每次只可以攞一隻,我攞完之後都無食,原因無挑腸,酒店來計呢樣野唔合格,中式點心燒賣好似7仔買嗰啲咁粉
,中式點心燒賣好似7仔買嗰啲咁粉
梳呼喱
麵檔
2020-12-17
$140 (Lunch)
梳呼喱
麵檔
2020-11-12 3700 views
今日和家人一起享用午市自助餐,凍海鮮長腳蟹味道不錯,有蟹味和少少鹹味能嘗出出是不同款式的蟹腳混在一起至於凍蝦就一般,沒有蝦味,以及有少許蝦肉是霉的。但以這個價錢來說,長腳蟹的質素比同價位的酒店自助餐優勝不少,如果喜歡吃長腳蟹,值得一試。其他熱葷沙律甜點🥗等味道不錯,亦有少量中式點心,選擇種類頗多。另外要讚的是服務生態度良好,勤奮有禮貌;餐廳的衛生亦很好,環境舒適。總括而言,以折後價午市約230$一人,值得一試
今日和家人一起享用午市自助餐
凍海鮮長腳蟹味道不錯,有蟹味和少少鹹味
能嘗出出是不同款式的蟹腳混在一起
至於凍蝦就一般,沒有蝦味,以及有少許蝦肉是霉的。
總括而言,以折後價午市約230$一人,值得一試

2020-11-12
$230 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
  • 海鮮冷盤
2020-11-03 3605 views
食物美味多選擇吃不停,又有免費飲品(橙汁紅茶咖啡等等) ,甜品雪糕啱晒我口味,小食有雞蛋仔和夾餅,中式點心即蒸即食,環境優美亁淨,員工親切有禮,加上用上OpenRice 優惠,好豐富又抵吃的自助餐,下次必定再去!(掛住食只拍了少量相片😅)
2020-11-03
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 海鮮冷盤
  • 甜品
2020-11-01 2562 views
性價比高,野食新鮮,食物種類多元化.沙律生果及其他新鮮食物,有蔬果雪櫃儲存,非常衛生,乾淨,感覺良好.窗口位視野開揚, 酒店及餐廳 ,裝修新淨 ,坐得舒服。海鮮種類亦多元化,長腳蟹好好味,還有青口,蝦,翡翠螺,蜆等等.蝦餃燒賣等等點心,源源不絕movenpick雪糕冇得輸,而且有五種不同味道,任君選擇.甜品和蛋糕放在雪櫃內,專人奉上,非常衛生,感覺很好。由於性價比高,半年內已經食過兩次了,會繼續再光顧。
性價比高,野食新鮮,食物種類多元化.
窗口位視野開揚, 酒店及餐廳 ,裝修新淨 ,坐得舒服。
蝦餃燒賣等等點心,源源不絕
甜品和蛋糕放在雪櫃內,專人奉上,非常衛生,感覺很好。
由於性價比高,半年內已經食過兩次了,會繼續再光顧。
2020-10-31
$400 (Lunch)
  • everything