2024-08-13 846 views
星期日係荃灣廣場搵食,假日中午價錢一定係唔抵食,行左好幾間最後阿媽話食泰菜,入去嘅時候已經覺得成個地板黐立立,行得好唔自在,因為個人冇咩胃口,叫左啲批比較醒胃嘅菜式,菠蘿炒飯、蝦油炒金邊粉同埋雞肉串燒加碗油飯,等左唔夠十分鐘就上菜,串燒賣相同味道可以,呢個已經係最好食嘅菜式,之後上油飯,佢餐牌寫個名叫斑斕香茅雞油飯,只講得上係有味飯,好似落左雞汁咸咸地,完全食唔出有落前面2種標題香料,到炒飯同金邊粉,兩碟野放到上枱已經好唔吸引,大X樂都好鑊氣過佢,炒飯完全唔似有炒過,好似用微波爐加熱,仲要唔係好夠熱果種,食落似只係用左少少咖喱粉調味,啲蝦肉大隻但完全係冇味,係離譜到連鹹味都冇,真係好難食;到金邊粉,我食到有蕃茄酸味,但又係唔夠鹹,但明明金邊粉應該係用羅望子醬,我好懷疑自己到底當時係咪食緊泰國菜?食到最後,餐廳仲送多隻迷你強比我地,衛生環境同食物質素都咁差,我真係唔知其他好評係咪幻想出嚟。場內有機械人送餐,但等到機械人出餐啲嘢食本來熱都變凍

場內有機械人送餐,但等到機械人出餐啲嘢食本來熱都變凍
2024-08-11
$120 (Lunch)
如果大家去荃灣廣場吃飯,特別推介這間泰式餐廳 🇹🇭 摩登堂 𝐌𝐨𝐫𝐞 𝐓𝐡𝐚𝐧 。除了有正宗的泰國料理,還有大量超吸引的甜品😍,好值得大家去打卡呀。【 香茅烤豬頸肉🐽 】 豬頸肉爽脆彈牙,如果香茅味重一點更好。【 香茅雞中翼🍗 】 雞中翼比較細隻,但相當入味,也不錯。【 𝐌𝟏和牛船河🍜】 船河有濃濃牛香,用上𝐌𝟏和牛,也屬不錯。【 焦糖嘉年華丹麥多士🍞 】 丹麥多士需時𝟐𝟎分鐘,外酥內軟,加上雪糕更美味🩷。

【 香茅雞中翼🍗 】 雞中翼比較細隻,但相當入味,也不錯。

2024-08-11 485 views
超中意食泰國菜既我要等到11月先有假去泰國,真係好掛住上年係泰國食既Thai tea 沙冰,甘岩尼間泰國餐廳有得食,所以就約左一樣中意食泰國菜嘅一齊去食😊,餐廳裝修木系簡約,座位闊落,用QR code落單,有送餐機械人負責送餐,餐廳人流不斷👍🏻係適合回味泰國美食既好地方🧏🏻‍♀️✔️ 摩登和牛船粉 - 鮮金邊粉〔推介😋〕$138More Than Boat Noodle Wagyu Beef & Beef Ball(Thai Fresh Rice Vermicelt)👍🏻 熱辣辣👍🏻 牛肉新鮮嫩滑👍🏻 味道特別👍🏻 惹味配 泰式炸豬皮👍🏻 香脆可自行調配 甜辣醬✔️ 泰式炒肉煎蛋配白飯〔推介😋〕$88Thai Stir Fried Minced Pork and Fried Egg with Rice👍🏻 熱辣辣👍🏻 惹味👍🏻 肉碎份量多配 白飯一碗✔️ 手打月亮炸蝦餅〔真心推介😋〕$88Handmade Fried Shrimp Cake👍🏻 大量蝦肉👍🏻 香脆彈牙配 炸蝦片👍🏻 惹味✔️ 凍芋泥椰乳〔真心推介😋〕 $42Taro paste and coconut milk 👍🏻 香濃椰奶香

✔️ 摩登和牛船粉 - 鮮金邊粉〔推介😋〕$138
(Thai Fresh Rice Vermicelt)
👍🏻 熱辣辣

👍🏻 香濃椰奶香
👍🏻 嫩滑
👍🏻 適合女生🧏🏻‍♀️

✔️ 烤杏仁生椰〔真心推介😋〕 $39
Roasted almonds and raw coconut
👍🏻 大杯
👍🏻 濃郁椰汁味🥥
👍🏻 口感嫩滑
👍🏻 美觀
✔️ 泰式奶茶雪山刨冰船〔真心推介😋〕 $98
Thai-tea Shaved Ice Dessert Boat
👍🏻 香濃Thai tea 味
👍🏻 嫩滑
👍🏻 yummy🧏🏻‍♀️
👍🏻 自行調節煉奶多少
👍🏻 份量多
👍🏻 適合甜品控🤪
👍🏻 必食推薦😋
泰茶控嘅我喺香港搵咗好耐,終於比我搵到一間好正宗嘅食泰式奶茶刨冰🍨, 呢幾日真係熱到不得了成30幾度🥵, 食刨冰🍧係最啱而且🇹🇭泰式奶茶嘅口味最啱我, 我覺得香港版本更加好味比較起泰國冇咁甜, 而且再加埋小芋圓同小珍珠⭐️煙煙韌韌口感好好,裏面仲有西米同埋燒仙草,呢幾個配搭真係好鬼正✌🏻鍾意食泰菜嘅我點會少得食埋佢哋嘅泰菜呢, 佢lunch set🥘🍜🍲好抵幾十蚊有交易,份量超大兩個女仔真係都夠食🙌🏻估唔到佢哋個泰北雞腿🍗🍜金麵同泰國一模一樣味道而且我覺得呢度更加好食添, 佢哋比泰國可能冇咁辣🌶配合返香港人口味椰香味好重, 呢個面同呢個質素喺香港都好難搵到😬佢哋仲有好多種唔同嘢飲🍹☕️🍵同甜品, 而且環境相當舒適又大又坐得舒服服務又勁好🤗

2024-08-06 627 views
之前成日見到呢間野要等位又冇得book,而家星期日晏就一點幾黎到唔洗等,直接入得。摩天輪小食拼盤$188,有5款小食、每樣三件(記得有炸榴槤、咖喱角、雞翼、越南春卷、庶蝦),樣樣都普普通通。冬陰功海鮮湯河$108,冬陰功偏淡、不過不失。半隻海南雞$128,雞幾滑幾好食。泰式奶茶雪山刨冰船$98,呢個泰式刨冰真係麻麻哋,尤其是個刨冰底啲刨冰有苦澀味、食左一半唔想再食落去👎👎👎鮮奶油蜂蜜丹麥厚吐司$48,睇落去平平無奇,但覺得呢個係呢餐最好食😹😹😹同埋晏晝一點幾嚟到已經好多嘢賣晒,但間鋪唔算好多人。

冬陰功海鮮湯河$108,冬陰功偏淡、不過不失。

半隻海南雞$128,雞幾滑幾好食。

同埋晏晝一點幾嚟到已經好多嘢賣晒,但間鋪唔算好多人。
2024-08-05 571 views
呢間開左無幾耐, 但lunch時間好多時都要等位嫁今日約左朋友, 朋友可以早d黎拎位, 所以就再戰呢個啦依家個menu同新開張個排既menu有唔同選擇都唔少嫁, 熱辣辣既天氣, 食d辣野醒下神就最岩啦今日試左呢個泰北咖哩雞肉金面~$88 (微微辣)有原隻雞鎚放上面到 雞身已經冧哂,一夾肉已經散哂, 可以優雅咁慢慢食 未試過金面, 原來面身偏滑, 好易入口湯底濃郁 食得好滋味重口味地加埋生洋蔥食,雖然口臭, 但真係好好食嫁跟lunch套餐都有飲品 款式都多 抵食
呢間開左無幾耐, 但lunch時間好多時都要等位嫁

今日約左朋友, 朋友可以早d黎拎位, 所以就再戰呢個啦
依家個menu同新開張個排既menu有唔同
選擇都唔少嫁,
熱辣辣既天氣, 食d辣野醒下神就最岩啦
今日試左呢個泰北咖哩雞肉金面~$88 (微微辣)
 未試過金面, 原來面身偏滑, 好易入口
湯底濃郁 食得好滋味
重口味地加埋生洋蔥食,雖然口臭, 但真係好好食嫁

跟lunch套餐都有飲品 款式都多 抵食
2024-07-25
$100 (Lunch)
2024-08-02 478 views
之後經過荃灣廣場, 成日見摩登堂排長龍, 今日終於有機會同朋友試下一入門口已通俾餐廳既甜品display吸引住餐廳座位闊落, 適合同朋友傾計聚會菜式都有好多選擇, 而且價錢都唔貴手打月亮炸蝦餅蝦餅外皮香脆,蝦肉好彈牙, 而且仲配上幾塊蝦片, 又多一款口味椰子香茅奶油蜆湯我同朋友一致都覺得呢個湯做得好出色, 有冬陰功既香味, 又有奶香, 食落唔會辣, 小朋友都食得, 而且蜆肉都冇沙, 好乾淨和牛泰式炒河河粉好有咬口,好煙韌, 比平時食開既港式牛河更上一層樓海南雞雞配油飯雞肉嫩滑, 一啲都唔老, 搭配上餐廳既醬料, 幾惹味芒果糯米飯雪糕食落口真係好似食緊芒果糯米飯, 雪糕係椰子味, 食落甜甜去, 幾清新, 值得推介!

一入門口已通俾餐廳既甜品display吸引住

餐廳座位闊落, 適合同朋友傾計聚會

菜式都有好多選擇, 而且價錢都唔貴

手打月亮炸蝦餅

和牛泰式炒河
河粉好有咬口,好煙韌, 比平時食開既港式牛河更上一層樓

海南雞雞配油飯
雞肉嫩滑, 一啲都唔老, 搭配上餐廳既醬料, 幾惹味

芒果糯米飯雪糕
係荃灣廣場新開無耐嘅摩登堂,絕對係我近期最愛嘅泰國餐廳!除咗食物質素高之外,店員嘅良好服務以及寬敞舒適嘅空間都為呢間餐廳大大加分。椰子香茅奶油蜆湯 (2位用)椰奶的濃郁配上香茅的清香,喝起來既有南洋風味又不失清爽。蜆肉非常肥美,每一粒都吸滿濃湯,鮮嫩多汁。曼谷蟹肉蟹黃炒飯蟹肉新鮮,米飯吸收左蟹黃的鮮味,口感豐富。配上青蔥同蛋絲,令口味更加立體。米網蝦春卷 (4件)外皮炸得金黃酥脆,內餡是鮮甜的蝦仁,味道鮮美。手打月亮炸蝦餅 (6件)內餡係滿滿的蝦仁,每一口都咬到大塊的蝦肉。配上泰式辣醬,味道更上一層樓。提子菠蘿梳打水提子的甜味,菠蘿的酸味,再加上梳打水的氣泡感,非常解渴。手作十勝紅豆丸子雪糕糯米糍健康甜品。丸子串同雪糕都唔太甜,配上綿密的紅豆泥,適合鍾意甜品而又唔想太有罪惡感嘅人。

椰子香茅奶油蜆湯 (2位用)

曼谷蟹肉蟹黃炒飯

米網蝦春卷 (4件)
外皮炸得金黃酥脆,內餡是鮮甜的蝦仁,味道鮮美。

手打月亮炸蝦餅 (6件)

提子菠蘿梳打水
提子的甜味,菠蘿的酸味,再加上梳打水的氣泡感,非常解渴。

手作十勝紅豆丸子雪糕糯米糍
2024-08-02 353 views
同friend約咗喺荃灣見面聚下舊,就揀咗呢一間睇落去好好食嘅泰國餐廳。我哋兩個人叫咗四個餸,食得好飽又開心。食泰國餐廳就一定要食咖喱,我哋叫咗一個泰式青咖喱無骨雞柳,青咖喱濃郁惹味,椰香好足,雞柳份量亦都好多。跟住我哋嗌咗一個炭燒蜜糖醬烤豬頸肉,豬頸肉肉質外脆內軟,出邊仲有一層甜甜嘅蜜汁,好啱送飯食。跟住我哋再叫咗一個曼谷醉貓炒金邊粉,金邊粉炒得好有鑊氣,仲有大蝦好抵食!重點就係我哋叫嘅甜品,焦糖嘉年華丹麥厚吐司,賣相好靚可以打卡,吐司上面一層cream再加焦糖超級邪惡,仲有我最鍾意食嘅Lotus餅,10分推介。

2005 views
今日同朋友黎到依度食泰國菜,聽聞佢嘅甜品比主菜更加出名~事不宜遲,我地點咗2個午市套餐,摩登手工海南雞飯,必食榜No 1,海南雞非常嫩滑,一啲都唔鞋,點埋醬食就更加突出佢嘅鮮甜味,白飯轉咗做雞油飯,香味十足。蝦頭油大蝦炒金邊粉,金邊粉配料好多,除咗大蝦之外,仲有雞蛋絲、豆干,蒜片等等,炒得好有鑊氣。套餐可以追加小食,我地加咗沙嗲豬肉同雞肉串,沙嗲醬十分香口,豬肉同雞肉一樣燒得焦脆焦脆。D24榴槤酥球,酥脆嘅外皮包住流心嘅榴槤蓉,榴槤控一定要叫呀!緊係唔少得再追加甜品,網上見到厚吐司好吸引,一於點咗依個流金歲月丹麥厚吐司,哇一上到黎要即刻打卡,賣相超靚。厚吐司酥酥脆脆,配上朱古力雪糕同朱古力醬簡直係perfect match。十勝紅豆雪糕,雪糕綿滑,紅豆軟糯。最後緊係升級飲品,爆打玉柚柑,加咗西米,玉柚柑同青檸好清甜。烤杏仁生椰,生椰好濃郁,加上烘烤嘅杏仁片,令味道升華。
今日同朋友黎到依度食泰國菜,聽聞佢嘅甜品比主菜更加出名~

十勝紅豆雪糕,雪糕綿滑,紅豆軟糯。
2024-07-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
前幾天,我同朋友收工一齊去左到荃灣泰國餐廳--摩登堂用餐。呢間餐廳的裝修非常用心,採用了大量木質元素,營造出一種自然舒適嘅氛圍。座位寬敞,適合大小聚會。🔶郎薩招火山骨🌶️一睇個餐牌就比火山骨幅圖吸引,大大條骨擺成火山形狀,非常吸晴👀 有青蔥、大蒜、辣椒等佐料調配嘅醬汁,酸酸地微辣,排骨吸收晒湯汁嘅醬香,肉質軟嫩多汁,喺一道非常開胃嘅菜式!🔶 蝦頭油大蝦炒金邊粉金邊粉炒得夠乾身,質感帶點彈牙,酸酸甜甜,加上多種配料如香菜同鮮蝦等一起炒,蝦肉飽滿可口,仲有蛋絲豆乾搭配,口感豐富。旁邊有青檸及花生碎伴碟,可按個人喜好自行加上。🔶生椰楊枝金露楊枝甘露配搭上椰奶,口感更香滑,甜而不膩,清新宜人。🔶班蘭生椰冰涼爽口的椰奶完美地中和了泰菜的辣度,帶上淡淡的斑斕香味,最抵仲有一層斑斕味嘅忌廉,超級邪惡😋🔶 泰式糖水鍋(紫薯X3.6牛乳)呢個糖水超級打卡able,一上枱乾冰嘅效果噴出陣陣仙氣,好似火鍋一樣,湯底有三種選擇,今次我哋揀咗紫薯加3.6牛乳,紫薯味香濃,奶味十足,唔會太甜,配料亦超級多,有時令鮮果、仙草、椰果、西米、芋圓、珍珠、白玉丸子、紫米,兩個人食真係超級飽,建議三至四個人食都得。

🔶郎薩招火山骨🌶️

🔶 蝦頭油大蝦炒金邊粉

🔶生椰楊枝金露
楊枝甘露配搭上椰奶,口感更香滑,甜而不膩,清新宜人。

🔶班蘭生椰

🔶 泰式糖水鍋(紫薯X3.6牛乳)
2024-07-28 258 views
午時叫左一碗冬陰功海鮮湯河,本身望顏色已經覺得好淡色,食落去成碗都冇味,冬陰公只有好淡好淡既酸,裏面既有蜆、青口、魷魚同埋蘑菇,材料份量唔算太少,但係全部都冇味😓河粉更加係完全冇冬陰功湯味😓
冬陰功海鮮湯河
2024-07-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2024-07-25 325 views
今日接朋友收工喺荃灣食飯,試試呢間好出名嘅摩登堂前菜叫咗個魚子蟹肉菜,我覺得係成餐飯最好食嘅菜!因為擺日頭成啖蟹肉,啲汁多到流出嚟,加埋魚子喺上面超正呀 不過個甜筒入邊有朱古力就略嫌奇怪 不過唔影響味道叫咗個雞同牛串燒各三串,燒得好香,配埋沙嗲汁都幾好食冬陰功湯好大兜,同埋一路熱住嚟飲,入邊有好多菇同埋魷魚,正中我心意呀!嗌左個脆紙卷,因為啱啱乍起,所以食落辣嘴😂😂我覺得味道剛剛好,勝在夠脆之後嗌咗個客入炒飯,不過我覺得呢個就爭啲啦,因為比較清淡,比起頭先嘅菜式就變相平淡咗啲最後就買咗一個榴槤吐司!10分驚喜嘅係麵包日本都有榴槤醬,仲有粒榴槤炸彈添!味道嚟講簡直一流,超超超級好食,榴槤迷一定要試嘢飲方面,嗌咗百香果芭樂茶同埋芒果沙冰,苞樂綠茶底層有好多苞樂,好甜,好飲好飲!食到好飽啊,如果有機會就想試吓佢嘅刨冰!
今日接朋友收工喺荃灣食飯,試試呢間好出名嘅摩登堂

叫咗個雞同牛串燒各三串,燒得好香,配埋沙嗲汁都幾好食

嗌左個脆紙卷,因為啱啱乍起,所以食落辣嘴😂😂
我覺得味道剛剛好,勝在夠脆

食到好飽啊,如果有機會就想試吓佢嘅刨冰!
Dining Offer
Tasting Event
2024-07-25 253 views
每次經過荃灣廣場都想食呢一間但係次次都俾佢排隊嘅人卻步咗難得早下班等後數張就可以入座安排了門口位置餐牌每款都好吸引我同閨蜜都很想試甜品又非常吸椰子香茅奶油蜆湯好creamy. 蜆既份量仲好多兩個人食極都食唔完最緊要係乾淨冇沙和牛泰式炒河牛肉好腍炒河唔油佢嗰個醬汁以為辣平時唔食得辣嘅我都接受到香茅烤豬頸肉豬頸肉勁大塊醬汁好惹味仲有啲配菜都好好味生椰楊枝甘露同埋芋泥椰乳都好好味朋友話芋泥椰乳好飽肚最後仲叫咗個芒果糯米飯雪糕雪糕係好重椰奶開埋糯米飯同芒果又好夾
每次經過荃灣廣場都想食呢一間

最後仲叫咗個芒果糯米飯雪糕
雪糕係好重椰奶
開埋糯米飯同芒果又好夾
2024-06-13
$250 (Dinner)
  • 芒果糯米飯雪糕
  • 椰子香茅奶油蜆湯
2024-07-23 440 views
今日跟朋友聚會,選擇來了這間摩登堂,這間餐廳有多款新派泰國菜,款式又多,而且環境和位置也相當舒適和寬敞。跟朋友一同看餐牌,決定了點數款食材互相分享。我們點了一人一杯的特色飲品,提子菠蘿梳打冰,青青甜甜的提子和菠蘿香氣,充滿夏日色彩,果味清甜十分解渴。柚子蜜桃四季春,四季春茶味香濃,混入了柚子和蜜桃的果香,這杯特飲不錯。吃泰國菜,又點可以不點選香茅豬頸肉呢?這餐廳的香茅豬頸肉份量充足,香氣四溢,十分豐盛,豬頸肉一片一片的放置到精美的碟上,十分美麗。而且豬頸肉又香又濃,肉質腍腍的又有咬口,相當惹味。仲可以配埋泰式醬又有另一番風味。椰子香茅奶油蜆湯,這個湯相當足料,一整鍋都是又白又清甜的奶油蜆湯,然後鍋內仲有滿滿的蜆肉。賣相相當吸引,而且仲香噴噴,超級鮮甜。一鍋湯已這麼多的蜆炮製,所以湯真的很鮮。這個蜆湯足夠兩人分享,份量充足,每人都吃到無數的蜆,大滿足。蝦頭油大蝦炒金邊粉,大蝦爽口彈牙,啖啖肉好味。金邊粉炒得又香又好味。配埋碟上的配料,如花生碎等等拌勻來吃,金邊粉啖啖都十分出色,而且炒得相當乾身,又有濃濃的蝦香氣,正。吃飽飽正餐,當然少不了吃甜品,這間餐廳的甜品,而且選擇又多。今次我跟朋友

跟朋友一同看餐牌,決定了點數款食材互相分享。
提子菠蘿蘇打水

柚子蜜桃四季春

蝦球油大蝦炒金邊粉

吃飽飽正餐,當然少不了吃甜品,這間餐廳的甜品,而且選擇又多。今次我跟朋友一人點了一杯雪糕糯米飯甜品
榴槤糯米飯雪糕

榴槤糯米飯雪糕,榴槤味香濃,而且把榴槤肉混和了榴槤雪糕,再配上煙煙韌韌糯米飯來吃,口感味道大滿足。這個配搭十分好味。
芒果糯米飯雪糕

芒果糯米飯雪糕,滿滿的清甜芒果果粒配上雪糕,吃起來相當清新,芒果味又清甜好味,再配合了糯米飯來吃,相當好味。
2024-07-18
$250 (Dinner)
提子菠蘿蘇打水
柚子蜜桃四季春