2016-11-11 181 views
.今日DAY OFF 訓醒就落街早餐. 行過呢間茶記冰室,門口見到佢介紹黑松露炒蛋,心諗茶記竟然有黑松露炒蛋,就走入去試下!入到去,環境幾好,乾淨,裝修仲好靚TIM! 服務態度都幾好,我就叫合個黑松露炒蛋,吉列魚柳,牛油厚多士!個蛋好香好滑,加左黑松露真係香好多,魚柳炸到岩岩好,呢個早餐我好滿意! 我下次都會去試埋晚餐,值得介紹比大家!!

黑松露炒蛋 吉列魚柳 牛油厚多士
2016-11-11
黑松露炒蛋 吉列魚柳 牛油厚多士
2016-11-10 132 views
今天和家人行過一間叫茶記冰室吃晚飯,入了去見了一陣我和家人都不知道吃什麼,入面店員非常有,禮貌地介紹我們吃重慶雞煲,見他極力推介我們就試了一隻雞煲,他的價錢都平宜半隻$118一隻$198,來到賣相不錯,味道估唔到比得上岀面專門吃雞煲的店,值得推介來試試!
2016-11-09 158 views
呢間野之前試過早餐都不錯,今日收夜冇時間自己煮,於是再去試試晚餐,咁啱佢地有新野-重慶雞煲。見價錢幾抵,半只雞都只係$118,於是揀個少辣試試,雞煲到左,個賣相同份量都不錯,煲滾左一陣就食得,D雞肉都算入味和辣度ok,幾啱我,味道都幾好,好野味。最後忍吾住仲叫左支可樂,真係好邪惡。另外配多個瑤柱蛋白炒飯都不過不失。吾錯吾錯
。另外配多個瑤柱蛋白炒飯都不過不失。吾錯吾錯
重慶麻辣雞
瑤柱蛋白炒飯
重慶麻辣雞
瑤柱蛋白炒飯
  • 重慶雞煲
2016-11-07 225 views
今晚要OT,收工同同事去附近食飯,之前有同事介紹過新開嘅茶記冰室,於是走去試下。估唔到星期一都要等位,等左大約五分鐘倒。餐廳裝修幾靚,幾乾淨。我同同事好鍾意食辣,本身想試下口水雞,但有位阿姐介紹我地食新出既重慶麻辣雞煲,見到全埸有好多人都食緊,於是決定叫半隻試下。雞煲一上已經聞到好香,滾左一陣就開始食,個湯底調較得好惹味,d雞又麻又辣,好惹味好正,我地兩個食到停唔到口另外我地叫左個西蘭花,炒得都好有鑊氣。雖然只係叫左兩個餸,但隻雞份量真係好多,而且只係$118,我地食得好飽,埋單都係$170左右,平時出去食半隻雞煲起碼要$160,所以真係好抵食!期待再來試下其他菜式!
估唔到星期一都要等位,等左大約五分鐘倒。
另外我地叫左個西蘭花,炒得都好有鑊氣。
期待再來試下其他菜式
2016-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 重慶麻辣雞煲
2016-11-07 157 views
今日第一次試呢間餐廳 其實我一早就想去試下 但一直未有時間 今日早收工就同老公去試下 入到去 服務都快 店员有禮貌 合格 我地就叫左個雞煲 因爲佢地推介 本身諗住一般般 因為真係唔多地方整得好食 但竟然食落去真係好味 同荃灣一間出名既雞煲店有得輝 但呢到價錢平好多多 下次一定在黎
2016-11-06 138 views
今日星期日放假無野做。同媽媽落街行下經過呢間餐廳。呢間餐廳唔係開左好耐。見佢裝修得幾靚,於是入來試下。樓面介紹個新的餐黑松露粉蛋,但由於太肚餓,我叫左個迷你公司三文治,同個炒公仔面,價錢一D都唔貴,份量都唔小好抵食。個粉公仔麵雖然係下午茶餐但炒得好食。叫左個熱奶茶餐飲。杯奶茶沖得都好好飲總括來講真係唔錯,下次再來試試個黑松露炒蛋
2016-10-30 216 views
叫左個早餐,沙爹牛肉面配 牛奶炒蛋+牛油豬仔包,沙牛面真心好吃,好香,牛肉入味夠淋,面質唔係劣貨,都好好食。但係,除左沙爹牛,其他炒蛋同豬仔包都唔得,連杯奶茶都唔好飲,酸酸地,冇茶香,整體如果剩係為左個沙牛面都未必會再食
  • 沙爹牛肉面
2016-10-29 197 views
昨天難得放假,睡到10點幾先起身,一個人又吾知食乜好,見呢間野網評級都不錯,於是過去試下,落到去見間野都幾full, 好彩剛剛有張單人台,吾駛同人搭台, 坐低左叫左個午餐肉配炒滑蛋出前一丁,因為隔左右都食,(即管試試)配牛油厚多士,跟絲襪奶茶。 先黎厚多士,仲烘埋底,多士都幾香牛油味, 可以。還有個餐蛋一丁,餐肉煎得有少少蕉,仲脆脆地,幾香口,配埋個滑蛋,都幾滑同幾夾。 最後是杯奶茶,一飲落口都幾滑同有茶味,係呢條街都算是較出色的一間,難怪隔壁左右班師拉個個都飲啦。 埋單都只不過是$31蚊咋,都幾抵食!
歺肉滑蛋一丁
歺肉滑蛋一丁
2016-10-16 297 views
老豆介紹樓下附近開左間新野,杯奶茶沖得吾錯,佢話依家成日都去飲一杯,叫我有時間可以去試試。 今早難得放假,於是陪佢去食個早餐, 叫左個沙嗲牛肉米,因為我吾鐘意食公仔麵,吾健康,配炒蛋多士同熱奶茶,老豆叫左個歐陸魚柳餐食吾曬,仲送左只蛋俾我,沙嗲牛肉米D牛肉份量算多,味道不錯,米粉都算爽口,另外是炒蛋多士,佢地D炒蛋都炒得幾滑,不過件多士就略多牛油,下次可以叫少油,最後是杯奶茶,試左真係覺幾好,有茶味同埋都幾滑, 對於29蚊早餐來說已經收貨,整體來說呢間野環境和食物質素都不錯,下次放假可以再陪老爸試試其他。
,最後是杯奶茶,試左真係覺幾好,有茶味同埋都幾滑
沙嗲牛肉米
炒滑蛋多士
沙嗲牛肉米
炒滑蛋多士
  • 炒滑蛋
2016-10-13 259 views
今日sick leave睇完醫生,經過來左呢間新開既餐廳,坐低環境感覺幾好,裝修設計都唔錯。第一次來梗係要試下杯熱奶茶,於是叫左個沙爹牛肉米粉加杯熱奶茶餐,仲有牛油豬仔包。第一啖飲杯奶茶好滑都唔錯。沙爹牛肉米粉米粉好爽口,茶餐廳好小食到甘爽口既米粉,值得推薦。另外個炒蛋都夠滑,但味道淡左小小,同個豬仔包都焗得好脆。總括環境同食物都唔錯。
2016-10-13
$30 (Breakfast)
  • 米粉
10月10日重陽假期,見佢新開而且食評okay, 就試試。裝修是扮復古,但環境可以餐牌有午餐/常餐/下午茶~不知道為何常餐標價最貴$40但見食評都說很好和滿意,我們選了蕃茄豬扒通及瑞士雞奕撈麵。先來是蕃茄豬扒通沒有任何蕃茄,通粉是快熟般而且未入口都已經淋到爛,湯底是好稀的茄膏開水但沒有調味的,豬扒是比較正常!後來的是瑞士雞奕撈麵,嘩!簡直嚇死人,麵係似剛剛淥完上碟而且又係過哂時間咁,又濕又淋 之後加2滴瑞士汁便上枱,說是撈麵!!!好過份囉,雞奕亦只是正常 沒有甚麼特別之處。我不會再黎食!
10月10日重陽假期,見佢新開而且食評okay, 就試試。
裝修是扮復古,但環境可以
餐牌有午餐/常餐/下午茶~
不知道為何常餐標價最貴$40
但見食評都說很好和滿意,我們選了蕃茄豬扒通及瑞士雞奕撈麵。
先來是蕃茄豬扒通

後來的是瑞士雞奕撈麵,嘩!

我不會再黎食!
2016-10-10 161 views
放假12點幾餓餓地,去附近依間新嘢試下。人都幾多,搵左埋牆角落張4人枱。角落張梳化櫈油膩膩,個阿姐仲想趕我去坐,拒絕之。阿姐就好厭棄咁拉開張拼枱比我地兩丁友,但佢都係冇抹返乾淨入面張櫈。我有點兒潔癖,等野食果陣周身唔自在。依渡裝修係好新,但枱、櫈仲有個餐具櫃統同埋啲餐具通通油膩膩...叫左個40蚊餐,凍飲加3,有蕃茄豬扒公仔麵+火腿奄列+半塊厚多士。個奄列得幾條火腿好單薄。豬扒唔錯,厚薄剛好仲切開埋,炸到剛好,唔會鹹亦唔會太油。個蕃茄麵ok啦。但係,份量實在太細,港女食完唔飽仲可以再食多兩個蛋撻果種。
放假12點幾餓餓地,去附近依間新嘢試下。

但係,份量實在太細,港女食完唔飽仲可以再食多兩個蛋撻果種。
2016-10-08 223 views
今日又去石蔭探公公,諗起上次食過茶記冰室的晚飯小菜,有d回味,今日早左食午餐,見未開始等位於是決定试下佢d午餐。午餐都好抵食,大約40蚊已經包飲品,我見到人地碟飯好大碟,怕食唔哂,加想唔太想食飯,於是叫左個常餐瑞士雞亦撈麵。等左5分鐘已經到,賣相好靚,忍唔住即刻食隻雞亦先雞亦熱辣辣,好入味,好juicy,正!係我食過最好食ge瑞士雞亦。而佢d撈面都好有heart,幫你撈埋汁,有別於平時出去食要自己撈,另外好欣賞佢有幾條菜至於奶茶好滑,但我掛住食唔記得影相,值得一試!下次來探公公再試下佢其他嘢先
等左5分鐘已經到,賣相好靚,忍唔住即刻食隻雞亦先
至於奶茶好滑,但我掛住食唔記得影相,值得一試!
下次來探公公再試下佢其他嘢先
2016-10-07 182 views
今日阿嫲生日,到石蔭邨同佢地慶祝,阿嫲話附近開左問新餐廳,杯茶都沖得不錯,佢朝早日日都去飮,佢話想試埋晚餐,於是一行5人去試試。我們6:30去到,不用等位,已經有幾多人食緊,坐低左,見裝修不錯,樓底又高幾舒服,不像一般餐廳格局,最緊要係小菜全部都送飯,湯同飲品,抵食,叫左條特價龍𧄌仔,份量不少,夠3-4人享用,可惜忘記左影相,另外叫左黃金蝦球,份量都好多,味道幾好,因為鐘意食香口野,仲有小炒王,咕嚕肉同啫啫通菜煲,咕嚕肉好爽囗,甜甜酸酸,都不錯, 通菜煲夠熱夠香囗。見隔叫左個西檸雞,好似吾錯咁。 整體來說都算抵食,加埋野飲都係平均每人70零蚊倒,下次會再光顧的!
黃金蝦球
小炒王
咕嚕肉
黃金蝦球
小炒王
2016-10-05 136 views
今晚終於有時間來呢間冰室試下,呢間野開左好似唔係好耐,裝修都幾唔錯,入面有啲懷舊嘅畫。環境都幾好幾舒服。開頭以為冰室無咩飯食,入到來原來有小菜套餐,小菜種類都幾多,我同朋友叫左兩個小菜套餐,有飯有例湯送,都幾抵食。叫左個豬潤勝瓜同金沙蝦球,個豬潤好爽味道夠,而個蝦球亦做得好好味,茶餐廳有甘嘅水準都算係甘。最重要價錢合理。值得再來
金沙蝦球
豬潤勝瓜
2016-10-04
$50 (Dinner)
金沙蝦球
豬潤勝瓜